Dodaj do ulubionych

anemia w ciąży

20.11.03, 15:25
Martwie się swoimi wynikami. Miesiac temu drastycznie spadł mi poziom
hemoglobiny (10,3) i czerwonych krwinek. Po miesiącu łykania żelaza nic a nic
się nie poprawiło. Znajomi pocieszają, ze to normalne w ciaży, ale ja martwię
sie, ze dzidziusiowi moze to szkodzić.
Pozdrawiamy
Sawa i 19 tyg. Maleństwo
Obserwuj wątek
    • madeyowa Re: anemia w ciąży 20.11.03, 17:09
      W drugiej ciąży miałam jeszcze niższy poziom hemoglobiny niż Ty. Lekarz
      zastanawiał się nawet nad podaniem mi żelaza w zastrzykach, ale skończyło się
      na silniejszym preparacie żelaza. To faktycznie nie jest zbyt dobre dla dziecka
      (anemia), bo może być niedotlenione. Postaraj się, żeby dużo żelaza znalazło
      się w Twojej diecie. Jedz dużo wołowiny, szpinak, suszone morele. Nie martw
      się na zapas, bo moje dziecko pomimo tego, że miałam tak silną anemię,
      urodziło się zdrowe.
      Pozdrawiam!
      • sawa11 Re: anemia w ciąży 21.11.03, 16:49
        Jadam te wszystkie zawierajace zelazo produkty od miesiaca i dodatkowo lykam
        Sorbifer, ale nic a nic hemoglobina sie nie poprawiła. Na razie zmienilam
        preparat, bo byc moze tamten źle sie wchlanial.
        Dziekuje bardzo za pocieszenie, naprawde lepiej sie poczulam,
        gorące pozdrowienia...
        • jaga2003 Re: anemia w ciąży 21.11.03, 16:54
          CZeśc,
          ja słyszałam od mojego gina, że 10 to dolna granica normy dla ciężarnych, więc
          jeszcze jesteś nad kreską smile . Sama na razie mam 11,5, ale spada mi mocno, więc
          łykam żelazo (tardyferon). pozdrawiam,jaga
          • joasiiik24 Re: anemia w ciąży 21.11.03, 18:12
            drogie!!!!wlasnie dzis wrocilam ze szpitala moj organizm nie przyjmuje zelaza
            nawet tego podawanego w kroplowkach mialam 10.2 a teraz mam 10.3 strasznie
            malo jak na tyle kroplowek.ale nie martwie sie bo wiem ze moje dzidzi jest
            bezpieczne bo wlasnie moja coreczk zabrala ze mnie wszystkie zelazo.poprzednie
            wyniki mialam dobre 13.3 a tu nadle taki spadek

asia i 19 tyg dzidzi(Kamilka)
            • agaa5 Re: anemia w ciąży 21.11.03, 19:38
              Na anemię skuteczne sa buraki pod każdą postacią tj kwas buraczany, surówki,
              barszcz. Mojej kuzynce w ciąży z ostrą anemią nic nie pomagało ani krwiste
              befsztyki ani preparaty żelaza natomiast skuteczna była dieta buraczana.
              Odnośnie samego żelaza najlepiej połykać między posiłkami i niełączyć z
              nabiałem bo się nie wchłania.
              Pozdrawiam Aga
              • agga_ma Re: anemia w ciąży 22.11.03, 14:48
                Dołączam się do rad Agi, pić sok z buraków najlepiej taki z sokowirówki,
                nie jest za smaczny ale pomaga (moja siostra miała silną anemnie w ciąży i nie
                przyswajała żelaza)
                pozdrawiam Aga
                • joasiiik24 Re: anemia w ciąży 22.11.03, 19:51
                  wiem wiem pije sok buraczany zamiast innych sokow moze pomoze no i mam
                  lekarstwa
                  • maja252 Re: anemia w ciąży 22.11.03, 20:38
                    heJsmile))

u mnie skończyło się na zastrzyakch ale ja jestem w 38 tyg.ciązy też mam 10.2
                    a mój gin.uwarza że w wysokiej ciązy warzny jest czas czyli żeby szybko
                    uzupałnić te niedobory ,we wcześniejszej ciązy podaje się tabetki bo organizm
                    powoli nadrobi straty i że to jest normalne ......stanowczo wolała bym
                    tabletki po tych zastrzyakch czuję się fatalnie ,gorzej niż źle i wogule
                    bleeee ,trzęsą mi się ręce i jestem cały czas zmęczona cieszę sie że mam
                    jeszcze tylko 2 i potem mam łykać pigółki.....nie polecam zastrzyków są okropne

maja i bobo 38tydź
                    • madeyowa Re: anemia w ciąży 24.11.03, 12:38
                      Co do tego soku z buraków to zdania są podzielone. Mój lekarz też kazał mi pić
                      ten sko, ale ostatnio wyczytałam wypowiedz lekarza, że sok z buraków niewiele
                      pomaga. Poza tym organizm lepiej wchłania żelazo z mięsa (wołowina) niż z
                      warzyw.
    • mopek1 Re: anemia w ciąży 24.11.03, 12:52
      Sok z buraków czasami pomaga, ale faktycznie nikt nie potrafił mi wytłumaczyć w
      jakim mechaniźmie?? Co do żelaza to poprawiło mi hemoglobinę, ale brałam razem
      z kwasem foliowym, wit B12 i koniecznie naczczo, a potem śniadanko dopiero po
      1/2 h. Wieczorem zaraz przed snem (długo po kolacji) i potem już nic. Popijałam
      zawsze sokiem ze świerzo wyciśniętych cytrusów. I tak jak ktoś juz pisał broń
      Boże z nabiałem!
      • ainer1 Re: anemia w ciąży 24.11.03, 17:00
        Ja odebralam dzis swoje wyniki (24 tydzien)
        RBC (nadal tendencja znizkowa) 3,51
        HGB (tu skok o 0,5 w gore) 11,5
        HCT (nadal w dół) 31,9
        Lekarz nie kazał sie zamartwiac tylko nast miesiąc brac na czczo tardyferon na
        godzine przed śniadaniem.
        pozdrawiam,
        Renia
        • joasiiik24 Re: anemia w ciąży 24.11.03, 19:31
          ja ide jutro do lekazra...3 dzien pod rzad leci mi krew z nosa i znowu czuje
          sie oslabiona, lykam lekarstwa

asia i 19 tyg Kamilka
          • marzena.kubinska Re: anemia w ciąży 25.11.03, 10:20
            hmmm wlasnie mnie zmartwilyscie smile jem buleczke z serkiem topionym a zaraz mam
            wziac zelazo... chyba odczekam godzine...smile ale dobrze wiedziec papa
            • joasiiik24 Re: anemia w ciąży 25.11.03, 11:11
              wlasnie nie wiem jak jest do konca z tym nabialem i zelazem moja gina
              powiedziala zeby jesc wszystko i nie ma zastrzerzec co do nabialu...a zelazo
              bierze sie 30 min przed jedzeniem

asia i 19 tyg Kamilka
              • mopek1 Re: anemia w ciąży 25.11.03, 11:54
                No właśnie tak jest jak piszesz, nie łączyć z nabiałem tylko odddzielic, co
                najmniej 1/2 h i dobrze jest popić czymś kwaśnymsmile
          • jaga2003 może rutinoscorbin? 25.11.03, 11:59
            Ja to brałam na krwawienie z nosa - ale lekkie, nie tak jak u Ciebie,
            współczuję - i szybko pomogło. Gin powiedział, że rutinoscobin można spokojnie
            łykać w ciązy (ale pewnie w II trymestrze), więc od czasu do czasu biorę.
            Trzymaj się,
            jaga
      • sawa11 Re: anemia w ciąży 25.11.03, 15:01
        Dzieki za wszystkie rady wink
        Więc podsumowując, będę postepować tak:
        Ferro-Gradumet (taki mam teraz przepisany i chyba lepiej się po nim czuję niż
        po Sorbiferze) + kwas foliowy + vit. B complex
        3 x dziennie:
        rano na czczo 1/2 h przed śniadankiem
        1/2 h przed obiadkiem
        ostatni zestaw przed snem.
        Najlepiej popijać kwaśnym sokiem.

Dodatkowo w ciagu dnia pić sok z buraków (macie jakieś pomysły co zrobić, kiedy
        nie mam możliwości pić świeżo wyciśnietego? są dostępne jakieś gotowe?)
        Wybierac czerwone mieso zamiast białego, jeść dużo brokułów, zielonych warzyw...

Jeszcze raz serdeczne dzięki,
        Sawka i 20 tyg. Maleństwo
        • joasiiik24 Re: anemia w ciąży 26.11.03, 10:55
          wlasnie tez sie zle czuje po sorbiferze ale na razie go lykam..co do sokow do
          jest gotowy sok do kupienia z HORTEXU z dodatkiem jablek nawet pyszny

asia i 19 tyg Kamilka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka