eselchen 10.10.05, 19:21 Hej. Cały czas zastanawiam się gdzie wybrać się na poród. Mam dwa typy - szpital na Starynkiewicza i Czerniakowski. Czy znacie tam dobrych lekarzy (ewent. położne). Kogo polecicie? Czeka mnie cc. Dzięki i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lahore Re: Lekarz na Starynkiewicza albo w Czerniakowski 18.10.05, 21:10 Ja tydzień temu rodziłam na Czerniakowskiej, właśnie przez cc. Nie byłam umówiona z żadnym konkretnym lekarzem, przyjechałam jak zaczęły się skurcze i wtedy zrobili USG i zadecydowali o cc. Nie pamiętam jak nazywał się lekarz który mnie kroił, tyle, że w okularach ok 35-40 lat. Wszystko się szybko goi, na opiekę po porodzie też nie mogę narzekać. Na początku dali odpocząć, dzieci przywożono na karmienie (coby laktacja ruszyła), na noc zostawili dopiero po drugiej dobie (i chwała im za to bo cc to jednak operacja). Jak masz więcej pytań to zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
karola281 Re:do lahore 18.10.05, 21:22 Mam do ciebie pytanie : czy Ty rodziłaś w szpitalu im Orłowskiego i z jakiego powodu wykonali ci cc? czy maluszek był zle ułozony czy jakies inne rzeczy zadecydowałyo cc?czy to był twoj perwszy poród i ile czasu byłas w szpitalu?Pozdraiam karola Odpowiedz Link Zgłoś
lahore Re:do karola281 20.10.05, 20:00 To był mój drugi poród, przy pierwszym po 15 godzinach akcji porodowej stwierdzono, że nie urodzę normalnie i zrobili mi cc - synek był duży 4200/60 (wtedy to było na Solcu). Teraz lekarz prowadzący sugerował, żeby też robić cc, bo dziecko zapowiadało się duże i uważał, że sytuacja może się powtórzyć. Ostatecznie trafiłam ze skurczami do szpitala Czerniakowskiego, zrobili USG i zadecydowali o cc (i słusznie bo córcia ważyła też 4200). W szpitalu jest chyba tak, że po cc trzymają 4 dni, po normalnym 3, jeżeli oczywiście jest wszystko w porządku. Ja jestem zadowolona ze szpitala, jak porównuję z Solcem to uważam, że jest lepsza opieka i warunki, jeden minus - telewizory w pokojach. Jak masz więcej pytań to zapraszam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karola281 Re:do karola281 20.10.05, 20:08 A mama jeszcze pytanko:dlaczego dzidzia nie była odrazu z toba ?czy ty tak chcciałaś czy tam tak zawsze jest i jak to jest czy przy normalnym porodzie tez daja dziecie dopiero w 2 dobie? A pozatym jakbys m,ogła napisac co ile kosztuje i co trzeba wziac do szpitala . Z gory dziekuje Karola Odpowiedz Link Zgłoś
lahore Re:do karola281 20.10.05, 20:34 Po cc w pierwszej dobie to nie ma szans żebyś się maleństwem zajęła - płasko leżysz i dopiero po dobie możesz wstać, a i tak ledwo chodzisz - bo to jest jednak operacja i szew boli. W drugiej dobie zabrali mi małą tylko noc, pewnie jakbym poprosiła toby zostawili, ale nie wiem czy to ma sens bo raz że jeszcze wszystko diablo boli przy wstawaniu, a dwa laktacja dopiero się zaczyna (albo i nie) i małe byłoby głodne w nocy. Ja uważam, że tak jest lepiej. Przy normalnym porodzie chyba dziecko jest od razu z mamą. Ile co kosztuje - zo 500zł, poród rodzinny 500zł, opieka położnej przy porodzie chyba 700, a lekarza 2000zł. Mają jeszcze cennik za indywidualną opiekę pielęgniarki po porodzie - ale nie pamiętam cen (między 100-300zł w zależności od godzin i rodzaju porodu cc/sn). Ja za nic nie płaciłam, bo jestem kutwa, a na opiekę nie mogę narzekać. Co do szpitala: dla siebie koszulę do porody plus 2 takie żeby móc karmić małe (rozpinane), 2 staniki do karmienia dobrze mieć podpaski, oni zapewniają takie większe podpaski przydatne na początku połogu, szlafrok, kosmetyki, klapki dla dziecka: ze 3 komplety ubranek (body + pajacyk), czapeczka bawełniana, skarpetki 1x, lub 2x jaj nie masz rękawiczek pieluchy jednorazowe + chusteczki nawilżone w szpitalu dostaniesz różne reklamówki firm i próbki ich produktów min krem sudocream - bardzo dobry nas wszelkie podrażnienia pupy dziecka, ach dla siebie wodę do picia - przyda się i po porodzie bo trzeba dużo pić. To chyba wszystko, bo pieluchy tetrowe daje szpital. A kiedy masz termin porodu? Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
karola281 Re:do lahore 21.10.05, 10:17 Ja mama termin na 11grudnia ale powoli juz sie rozgladam za szpitalem .Moj gin polecqa tylko ten szpital ,mówiac ze jest najlepszy .Poztym w 31 tyg wyszło ze dzidzia sie obróciła zawsze była głowka do dołu a teraz jest do góry ,ale powiedział ze jak to moj 2 poród to moge rodzic normalnie .Mnie to strasznie przeraza .Uwazam ze kazdy posladkowy poród jest ciezki.No ale ide na usg na poczatku listopada i zobaczymy czy sie odwróci.Ale chciałabym miec jeszcze w zanadzu jakis inny szpital i sie zaastanawiam który. Pozdrowienia dla ciebie i dzidzi Karola Odpowiedz Link Zgłoś
pocholita Re: Lekarz na Starynkiewicza albo w Czerniakowski 18.10.05, 21:22 A opłacałaś opiekę poporodową czy tak sami z siebie sie Tobą zajmowali? Odpowiedz Link Zgłoś
lahore Re: pocholita 20.10.05, 20:13 Nic nie płaciłam, zajmowali się sami z siebie. Chociaż przy wyborze szpitala miałam obiekcje bo mają cały cennik za opiekę - położna/lekarz przy porodzie, opieka indywidualna pielęgniarek dzień/noc po porodzie sn/cc. Jak czekałam na cc na sali porodowej, za ścianką rodziła dziewczyna i słyszałam jak ją prowadziła w tej ostatniej fazie prowadziła położna (nie opłacona) - naprawdę profesjonalnie - mówiła jak oddychać, kiedy odpocząć (dzieczyna była bardzo zmęczona) i robiła to wszystko w bardzo sympatyczny sposób. Ale wiem też, że jedną dzieczynę przetrzymali 28 godzin i dopiero wtedy zrobili jej cc. Więc ocena szpitala jest napewno subiektywna. Acha na sali porodowej raczej mąż nie może być, co najwyżej na chwilę, a sala do porodu rodzinnego - 500zł. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eselchen Re: Lekarz na Starynkiewicza albo w Czerniakowski 20.10.05, 21:54 Dzięki za informacje. Sama nie wiem co wybrać. Jestem tego zdania, że pieniądze przeznaczone extra dla lekarzy i połoznych i super opieke, mogą być przeznaczone na coś innego. Widzę ile pieniędzy płace każdego miesiąca na ubezpieczenie i cholera mnie bierze, że za "normalną opiekę" trzeba jeszcze płacić. Mam jeszcze trochę czasu - do grudnia - na podjęcie decyzji o wyborze szpitala. Czy słyszałyście o przypadku kiedy odsyłają ciężarną z powodu braku miejsc?? Podobno aktualnie rodzi dużo kobiet w W-wie i takie sytuacje się zdarzają??? Odpowiedz Link Zgłoś
pocholita Re: Lekarz na Starynkiewicza albo w Czerniakowski 20.10.05, 22:14 Byłam tam dzisiaj i powiedziano mi, że nie ma potrzeby wykupywania opieki poporodowej po cc, chyba że w danym dniu byłoby ich dużo to wtedy można na wszelki wypadek, kosztuje to 300 zł za dyżur (12 godzin) i mamy biorą je zazwyczaj na noc. Odpowiedz Link Zgłoś