Dodaj do ulubionych

Poród __naturalny__ Femina, Lubin. Jak jest?

11.07.06, 12:55
Witam,

przeczytałam wszystkie wątki dotyczace Feminy na tym forum i jest wiele
entuzjastycznych opinii, ale nie znalazłam informacji o przebiegu porodu
naturalnego.

Na stronie Feminy jest napisane, że kobieta sama może wybrać pozycję rodzenia
- czy dotyczy to również 2 fazy porodu - czy można przeć w kucki, na
klęczkach? Gdzie się to odbywa (na zdjęciach sali do porodów uwieczniono tylko
tradycyjnego "pilota".)

Czy położne chronią krocza pierworódek?

Jaka jest pomoc pielęgniarek w przestawianiu dziecka do piersi?

Dziękuję za opinie

Natalia

Obserwuj wątek
    • nat.wroclaw ojeej :(( 11.07.06, 23:12
      to jak to jest? Faktycznie w Feminie same cesarki? Nikt tam nie rodził
      naturalnie, nikt nie doświadczył jak sprawdza się obietnica rodzenia w wybranej
      pozycji, jak wygląda nacinanie i ogólnie pomoc położnych podczas naturalnego porodu?
      • earl.grey Re: ojeej :(( 13.07.06, 10:27
        moge tylko w sprawie karmienia. Kiedy była w Feminie, dr Kazi deklarował, że
        karmienie piersią uważają za priorytet, a położne chcą i umieją w tym pomóc.
        • nat.wroclaw Re: ojeej :(( 13.07.06, 11:28
          Hej, dzięki za odpowiedź, chociaz jadna smile

Deklaracje - no własnie, na stronie internetowej Feminy ładnie to wygląda, ale
          interesuje mnie praktyczna strona medalu.

Dzięki za głos, no i czekam na jeszcze, może jakaś rodząca tam naturalnie mama
          znajdzie chwilę, żeby napisać.

Pozdrawiam
          Nat
          • katrint Re: ojeej :(( 13.07.06, 12:27
            druga faza porodu raczej na łóżku porodowym, nie powiem ci na 100 procent bo do
            niej nie doszlam,zrobiono cc.W pierwszej fazie moglam robic co chcialam,
            materacyk, worek sako,kąpiel w wannie.Jedynie ktg wymagało lezenia i to byly
            koszmarne chwile(wywoływano mi poród oksytocyną).Z tego co się zorientowalam
            parcie miało się odbywac na łóżku.Jesli masz jakies pytania chętnie odpowiem
    • katrint Re: Poród __naturalny__ Femina, Lubin. Jak jest? 13.07.06, 12:33
      Krocze nacinane jest rutynowo niestety ale mozna poprosic aby polozna starała
      sie ochronić, rozmawialam o tym wczesniej z jedną z tamtejszych położnych.
      Pomoc przy karmieniu piersią jest naprawdę świetna, zreszta wszystkie te
      kobitki są super pomocne.Są faktycznie nastawieni na karmienie naturalne i
      bardzo się starają żeby każdej rodzącej się to udało.
      Jedyną rzeczą która mnie wkurzała to podawanie leków i nie informowanie co
      podają.Dla mnie to było akurat ważne bo jestem farmaceutą i szlag mnie trafiał
      gdy pytałam co mi wstrzykują a w odpowiedzi słyszałam-taki zastrzyk.Potem w
      wypisie znalazłam że był to dolargan.
      • natalka691 Re: Poród __naturalny__ Femina, Lubin. Jak jest? 13.07.06, 12:50
        Dzwoniłam do Feminy z ciekawości, bo nie będe tam rodzić, rodze w Wałbrzychu.
        Połozna powiedziała że nie ma zzo do porodu naturalnego tylko do cc i krocze
        rzeczywiście nacinają rutynowo, ale mozna poprosić o ochronę. Ale jak
        powiedziałam, że ćwiczę i pracuję nad kroczem i jestem rozciagnieta to
        stwierdziła, że jeżeli tak to prawdopodobnie nie będzie potrzeby nacięcia,tylko
        w razie patologii. Serio tam nie ma zzo do porodu sn, w prywatnej placówce????
        Czy to jest prawda???
        • natalka691 Re: Poród __naturalny__ Femina, Lubin. Jak jest? 13.07.06, 12:56
          w rozmowie odniosłąm wrażenie, że z ordynatorem chyba wszystko mozna uzgodnić i
          rodzić tak jak się chce, ale brak epiduralu zdziwił mnie trochę.
    • nat.wroclaw Dzięki dziewczyny .. 13.07.06, 13:13
      Tak czytam i myślę, może w takim razie nie warta skórka za wyprawkę? Nie ma co
      cudować, jak tak w sumie jest to samo, co choćby i w Trzebnicy - miłe połozne,
      świetna opieka PO, ale parcie na łóżku i nacinanie rutynowe? No to w sumie żadna
      rewelacja, jak na prywatną klinikę (jak na publiczną placówkę to i tak uważam,
      że w Trzebnicy jest raj na ziemi z ich naprawdę bardzo ludzkim podejściem do
      rodzących, mimo ego pilpta i nacinania.

Echh, życie ..
      • natalka691 Re: Dzięki dziewczyny .. 13.07.06, 13:18
        W Trzebnicy według danych fundacji rodzić po ludzku nacinają chyba 75 %, też
        mozna przeciez poprosić o ochrone czy nie zgodzić się. Mnie osobiscie
        rozczarowali w Feminie, że tną rutynowo i nie ma zzo. W Wałbrzychu w razie
        czego dostanę zzo i tak ja w Feminie moge się nie zgodzić na nacinanie. W
        Wałbrzychu od żadnej połoznej nie usłyszałam, że tną rutynowo, natomiast tutaj
        pierwsze słowa to potwierdzenie że nacinają rutynowo.

Na pewno są dobre warunki po porodzie, pokój jednoosobowy, i ewnie poród w
        Feminie jest oki.
        • katrint Re: Dzięki dziewczyny .. 13.07.06, 13:29
          mnie też zdziwił fakt ze nie było dostepne zzo, tłumaczyli,że mieli zbyt wiele
          komplikacji tzn.przy podanym zzo poród sie przedłużał i częściej konczył się
          cesarką.Takie tam tłumaczenie.
          • natalka691 Re: Dzięki dziewczyny .. 13.07.06, 22:19
            No to gadają brednie, w innych szpitalach się stosuje zzo i wszystko jest oki.
            Rozczarowali mnie trochę jako prywatna klinika. Jak pisałam nie zamierzam tam
            rodzić, ale zawsze uwazałam że w prywatnych szpitalach zzo jest na zawołanie i
            bez zbędnych utrudnień. To w zasadzie nic takiego nie mają do zaoferowanie
            jezeli chodzi o poród sn, bo nacinają., rodzisz na pilocie i jeszcze brak zzo.
            Tymczasem w Wałbrzychu lekarze sami wychodzą z propozycją podania zzo, bez
            jakiś problemów. Nawet lekarz mi mówił (bo myślał, że nie chcę nacięcia, bo się
            go boje), że przed nacięciem moga mi krocze znieczulić (oczywiscie ja i tak nie
            chcę nacięcia nawet ze znieczuleniem). Zostaje przy porodzie w Wałbrzychu, nie
            ma już innej opcji wink
            • katrint Re: Dzięki dziewczyny .. 14.07.06, 09:42
              powodzenia życzęsmile)
              ja wybrałam Feminę,bo w mojej okolicy to o czym piszesz o Wałbrzychu to
              marzenia.W "najlepszym",najbliższym szpitalu robią cesarkę tnąc pionowo cały
              brzuch a na słowo zzo reagują jakbyś nie wiadomo o czym mówiła,Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka