anjadr 10.09.06, 22:39 Cześć dziewczyny. Kilka dni temu urodziłam córeczkę w lecznicy Iatros w Wawie. Było super! Chetnie odpowiem na wszelkie pytania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ona73 Re: Iatros, Warszawa 11.09.06, 09:24 Witaj! ja też chciałabym tam urodzic , tyle że termin mam w marcu 2007 roku i jestem z Radomia. Nie wiesz czy przy Iatrosie mozna wynając jakiś pokoik ?? Miałaś CC czy SN, powiedz jak to u ciebie było zorganiozwane, w którym tc rodziłaś? Ile czasu bylas tam na oddziale i jaka tam panuje atmosfera?Pozdróweczka Odpowiedz Link Zgłoś
k.schneider Re: Iatros, Warszawa 11.09.06, 21:39 mnie interesuje cesarka tam....kiedy trzeba sie zglosic, czy trzeba przed cc zaliczyc szkole rodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapro1 Re: Iatros, Warszawa 11.09.06, 21:45 napisz lub zadzwon do wlasciciela,odpowie na wszystko.Musisz miec swojego lekarza lub wezmiesz od nich.Nie chca wczesniej ciac niz ok. 38 t Odpowiedz Link Zgłoś
pyzula3 Re: Iatros, Warszawa 12.09.06, 08:26 Czy to jest prywatna klinika? Jesli tak to ile kosztuje porod? Odpowiedz Link Zgłoś
beataaw Re: Iatros, Warszawa 12.09.06, 09:42 Poród cc w Iatrosie 4900 zł. W cenę wliczony jest 4-dniowy pobyt (w zupełności wystarczy aby dojść do siebie). Opieka jest super i to zarówno lekarze jak i położne. Pokoje bardzo przytulne (oczywiście jednoosobowe z łazienką), atmosfera prawie rodzinna. Jeżeli któraś z pacjentek ma ochote, aby przez cały czas był przy niej mąż to nie ma z dostawka łóżka dla męża (nieodpłatnie). Może trudno w to uwierzyć ale czułam się tam bardziej jak w hotelu niz szpitalu. Położne opiekowały sie moim maleństwem wzorowo, pomagały przystawiać do piersi, przewijały, kapały, pokazywały jak pielęgnować. Przynajmniej raz dziennie zmieniały pościel, przynosiły czyste koszulki, podawały jedzenie do łóżka, przynosiły wodę, herbatę. Oczywiście nie ma potrzeby kończyc szkoły rodzenia aby urodzić w Iatrosie. Zanim zdecydowałam się na poród w Iatrosie umówiłam sie na spotkanie z doktorem Ostaszewskim. Chętnie odpowiedział mi na wszystkie pytania i oprowadził po klinice. Polecam! Rodziłam tam w lipcu tego roku więc informacje mam jak najbardziej aktualne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madlilein Re: Iatros, Warszawa 12.09.06, 10:41 Dziewczyny a gdzie dokładnie jest ta klinika. Odpowiedz Link Zgłoś
ona73 Re: Iatros, Warszawa 12.09.06, 11:48 Czy oprócz wizyty u dr. Ostaszewskiego zaliczyłas jakies jeszcze dodatkowe wizyty , jeśli tak to kiedy/w którym tc./, gdzie robiłaś badania,i na jaki temin bylas umowiona.??Pozdrawiam/ale Ci zazdroszczę że masz to już za sobą/ Odpowiedz Link Zgłoś
beataaw Re: Iatros, Warszawa 12.09.06, 13:53 www.iatros.pl Najpierw umówiłam się z dr. Ostaszewskim. Później zrobiłam USG (w 35 tyg) u dr.Turowskiego (ul. Finlandzka - dokładne namiary otrzymuje się u dr. Ostaszewskiego). Z tym właśnie USG oraz ze wszystkimi dokumentami dotyczącymi ciąży udałam sie na wizytę do prof.J.Leibschang (tj. do lekarza, u którego planuje się poród). Miałam zaplanowane cc na koniec 38 tyg (25 lipca). W wyjątkowych sytuacjach (gdy odejda wcześniej wody) wykonują cc również 36 tyg (ale nie wcześniej). Jednak planowe cc wykonywane są 10 - 14 dni przed terminem wg OM. CC w takim miejscu to naprawde przyjemnosć i nie ma sie czym stresować Nic nie boli, rana (2 dni po) wygląda lepiej niz po zadrapaniu kota (byłam naprawdę w szoku jak ją zobaczyłam). Gdyby wiedziała że moje dzieciątko przyjdzie na swiat w takich warunkach to już wcześniej zdecydowałaby się zajść w ciąże. Strasznie bałam sie bólu i tego wszystkiego co było związane z porodem. Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie Odpowiedz Link Zgłoś
yvonne-s1 Re: Iatros, Warszawa 12.09.06, 16:05 podzielam opinię dziewczyn również rodziłam w iatrosie przez cc w czerwcu ,było super,a tak strasznie się bałam ,skończyło się na wielkim strachu .Polecam tę klinikę naprawdę warto. Odpowiedz Link Zgłoś
lizzy9 Re: Iatros, Warszawa 13.11.06, 17:17 Dzieki dziewczyny za te wszystkie informacje. Moje trzecie dziecko urodzi sie przez cc, dwojka starszych sn, ale przy ostatnim porodzie 8 lat temu byly komplikacje i dla tego tym razem zdecydowalam sie na cc. Termin porodu mam co prawda na polowe kwietnia, ale juz teraz zaczelam analizowac moje opcje rodzenia w Wwie. Zastanawiam sie jeszcze nad szpitalem na Zelaznej, ale lekarka z tego szpitala nie jest przekonana, ze potrzebuje cc. Nie chce sie stresowac, wiem, ze po cc dluzej dochodzi sie do siebie, ale ja naprawde dwa razy rodzilam sn i po wrazeniach z drugiego porodu (dwoja dzieci urodzona w UK), kleszczach i komplikacjach, na drugi tzn naturalny porod nie jestem psychicznie przygotowana. Ciesze sie, ze jest takie miejsce jak iatros, w przyszlym tygodniu jestem umowiona z dr. Ostaszewskim na spotkanie i zobaczenie kliniki. Mam pytanie: co trzeba zabrac do iatrosa dla siebie i dla dzidzi? Ile koszul na zmiane, podpasek, etc. Rozumiem, ze 4 dni pobytu po cc w zupelnosci wystarcza, aby dojsc do siebie.. Nie ukrywam, ze boje sie bolu, czy srodki przeciwbolowe po cc sa podawane dozylnie, czy w formie tabletek? Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marweg25 Re: Iatros, Warszawa 13.11.06, 18:04 Praktycznie nic nie musisz zabierać ani dla siebie ani dla maleństwa. W klinice dają zarówno koszule i podpaski dla matki jak i ubranka, pieluchy i kosmetyki dla malucha. Nie ma też potrzeby brać wody do picia ani niczego do jedzenia wszytko dają. W sumie trzeba mieć kosmetyki dla siebie oraz ubrania na wyjście dla siebi i malucha. Ja kupiłam też sobie siatkowe majtki i nosiłam je w szpitalu. U mnie się super sprawdziły - nic nie uciskało rany po cc, do któraj dodatkowo był dostęp powietrza ułatwiający gojenie. Co do środków przeciwbólowych to prze parę dni masz cały czas założony cewnik tak jak do znieczulenia zzo i przez to podają "znieczulenie" również po cc - szczególnie w 1-szej dobie. Możesz po nich normalnie ruszać. Potem dają tabletki. Genetralnie same położne dbają o to, żebyś nie cierpiała. Nie ma się czego bać. Odpowiedz Link Zgłoś
lizzy9 Re: Iatros, Warszawa 23.11.06, 18:07 Dzisiaj bylam na spotkaniu z dr. Ostaszewskim w iatrosie. Dr. zrobil bardzo dobre wrazenie, szczegolowo odpowiadal na moje pytania, pokazal szpital. Pewnie sie zdecyduje na cc w iatrosie, choc rodzina wolalaby, abym rodzila w szpitalu. Ale co z tego, gdy w panstwowych szpitalach, za oplata, nie ma cc na zyczenie. Dziewczyny piszcie o waszym pobycie w iatrosie. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
coala79 Re: Iatros, Warszawa 24.11.06, 22:37 mam takie pytanko...mam cukrzyce ciazowa czy sa jakies przeciwskazania zebym mogla tez rodzic w iatrosie?troche zaczelam sie stresowac nie chcialabym w panstwowym szpitalu...jakos tak... Odpowiedz Link Zgłoś
asia.1976 Re: Iatros, Warszawa 30.11.06, 09:52 Czy możecie polecic kogoś z lekarzy w Iatrosie? Oprócz dr Ostaszwskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
marweg25 Re: Iatros, Warszawa 30.11.06, 10:33 dr Ostaszewski jest anestezjologiem i właścielem kliniki. Jeśli chodzi o ginów to jest tam prof Leibschang i dr Turowski oraz kobieta, której nazwiska nie pamiętam. Ja miałam styczność z oboma panami. Są OK. Jedno co mogę dodać to dr Turowski robi USG kwalifikujące do porodu w Iatrosie. Któraś z Was pytała o warunki pobytu po porodzie. Sale są jednoosobowe -łożka b. wygodne, fotele dla gości, telewizor i oczywiście łazienka. Ktoś z rodziny może zostać na noc. Położne bardzo opiekują się pacjentkami. Są praktycznie zawsze jak tylko maluch zacznie płakać. Można oddać malucha od ich opiekę na noc. Pomagają w karmieniu piersią, ale uszanują bez komentarzy twoją decyzję jeśli zechcesz karmić inaczej. Codziennie do matki i malucha przychodzą Ci sami lekarze, którzy byli przy porodzie, więc nie musisz nikomu niczego tłumaczyć. Jedzenie jest dowożone z zewnątrz. O smaku trudno coś powiedzieć, gdyż pierwsze dni po cc byłam na diecie. Aha cały czas pytają się czy nie podać jakiś środków przeciw bólowych. Po wyjściu ze szpitala w przypadku wątpliwości można do nich dzwonić i uzyskać pomoc np. jakby pojawiło się zapalenie piersi. W cenie porodu jest też wizyta o chirurga-ortopedy dziecięcego - przyjeżdża się jeszcze raz do kliniki. Odpowiedz Link Zgłoś
kania_kania Re: Iatros, Warszawa 30.11.06, 10:36 A szczepienia dla dziecka? (gruzlica i wzw) Kania Odpowiedz Link Zgłoś
asia.1976 Re: Iatros, Warszawa 30.11.06, 11:18 Jak byłam 1 raz w IATROSIE - robiłam badanie beta hcg, to pielęgniarka poleciła mi jakś kobietę , której nazwiska nie pamiętam - wizyta u niej kosztuje 80 zł. Czy obejmuje ona jakies dodatkowe badania, czy za wszystko płaci sie osobno? Odpowiedz Link Zgłoś
lizzy9 Re: Iatros, Warszawa 01.12.06, 08:27 Odkad zdecydowalismy sie na cc w Iatrosie, spie spokojniej. Gdy czytam opinie dziewczyn, ktore tam urodzily, to juz tak bardzo nie obawiam sie bolu po cc. Nie znosze zapachu wielkiego szpitala, podobalo mi sie w tej klinice, bo atmosfera byla rodzinna. Teraz czekamy na kwiecien i na Wielkanoc bedziemy pewnie w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
angelika666 Też tam jadę 01.12.06, 11:28 Jedziemy tam już 6 grudnia i wtedy przekonam się na własnej skórze jak to wszystko wygląda. Do tej pory jestem zadowolona, wszystko wyjaśnione szybko, prosto bez zbędnego gadania i kombinowania. Mam nadzieję, że cały zabieg i późniejszy pobyt przebiegająw tak samo przyjemnej atmosferze jak wcześniejze rozmowy i wizyty. Odpowiedz Link Zgłoś
kania_kania Re: Iatros, Warszawa 01.12.06, 16:33 Lizzy a co ze szczepieniami dziecka w pierwszej dobie? I badaniami przesiewowymi (sluch, fenyloketonuria)? Czy tez sa wliczone w koszt pobytu czy placi sie osobno? Kania Odpowiedz Link Zgłoś
lizzy9 Re: Iatros, Warszawa 01.12.06, 18:17 Dr Ostaszewski powiedzial, ze szczepia dzieci, robia tez badanie na mukowiscydoze. Odpowiedz Link Zgłoś
marweg25 Re: Iatros, Warszawa 02.12.06, 17:44 Niestety klinika nie wykonuje badania słuchu. Ja swojego bobasa badałam prywatnie (koszt 80 zł) w instytucie słuchu na Marymoncie. Można też to wykonać w CZD w Międzylesiu. Odpowiedz Link Zgłoś
owieczka30 Re: Iatros, Warszawa 03.12.06, 12:34 Wystarczy skierowanie od pediatry i można zrobić bezpłatnie, to badanie można zrobić bez problemu do 3 msc życia dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
marweg25 Re: Iatros, Warszawa 04.12.06, 14:02 Jasne, że wystarczy skierowanie od pediatry. Tyle, że jak ja zadzwoniłam w sierpniu to chcieli mnie zapisać na badanie w grudniu czyli trochę późno. Prywatnie był po prostu zdecydowanie krótszy termin ( 2 tyg) dlatego się zdecydowałam. Koszt badania nie jest wysoki. Odpowiedz Link Zgłoś
elek75 Re: Iatros, Warszawa 05.12.06, 08:55 słyszalam że nie mają stałej opieki neonatologicznej.. a co wtedy kiedy dziecko ma żółtaczkę i trzeba naświetlać? Odpowiedz Link Zgłoś
marweg25 Re: Iatros, Warszawa 05.12.06, 09:04 Mają "lampy", czyli dzidzię można naświetlać na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
muszka.owocowka Re: Iatros, Warszawa 05.12.06, 12:20 A co robia w sytuacji, kiedy pojawiają się komplikacje? Mam na myśli np. mama lub dziecko wymagają natychmiast opieki na oddziale intensywnej terapii. Odpowiedz Link Zgłoś
angelika666 Re: Iatros, Warszawa 05.12.06, 15:12 Po pierwsze zanim zdecydują się na przyjecie pacjentki jeden z lekarzy, który ma wykonać zabieg bierze cię naw izytę i dokładnie oglada czy wszystko jest ok - generalnie nie biorą ciaż z powikłaniami. Po drugie - wiadomo, ze to jest natura - jeżęli dzieje siecoś złego mają umowy ze szpitalem na Niekłańskiej i IMiD na Kasprzaka i tam natychmiast trafiacie. Odpowiedz Link Zgłoś
angelika666 Re: Iatros, Warszawa 05.12.06, 15:55 Nie ma za co, jadę tasm jutro na cięcię więc prześwietliłąm ich na wszystkie możliwe sposoby, jak wrócę to chętnie opowiem o wrażeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
lizzy9 Re: Iatros, Warszawa 05.12.06, 16:42 Angeliko, trzymaj sie juro, juz jutro zobaczysz maluszka Ja mam termin na kwiecien, ale z niecierpliwoscia przeczytam twoj 'raport' z porodu cc w iatrosie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aggala Re: Iatros, Warszawa 02.01.07, 08:30 Witam. Czy wiecie cos na temat porodów naturalnych w Iatrosie? Z tego, co przeczytałam w tym wątku i w innych miejscach na forum, odnoszę wrażenie, że głównie wykonują cc i przede wszystkim zgłaszają się tam kobiety, które albo muszą albo chcą mieć cc. Ja chciałabym rodzić naturalnie, jeśli nie będzie przeciwwskazań i zastanawiam się, czy Iatros to dobre miejsce? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś