Gość: gosc IP: *.chello.pl 22.11.10, 18:28 Przewodniczący sejmiku, a nie marszałek! a przy panu Zaborowskim przydałoby się info że był wicemarszałkiem... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: milewidzany Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też auton... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 18:55 Tomku Maśnico vel Maślak GRATULACJE!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też auton... 22.11.10, 18:55 Piotrze gratuluję, że znowu zostałeś wybrany i że dalej będziesz mógł wykonywać dobrą pracę dla Śląska i dla Polski. Szkoda, że ludzie dali się omamić ślązakowcom i pozwolili im wprowadzić 3 osoby do sejmiku. Nie będą mogli nic zrobić a tylko sobie pokrzyczeć. Im zresztą zależy na propagandzie. Jak będzie wyglądał sejmik województwa? Czy Gorzelik na pierwszym posiedzeniu zgłosi sugestię by z sali sejmiku zdjąć flagę polską? W końcu on flagi polskiej by nigdy nie wywiesił i z Polską się nie identyfikuje. Nad samorządnością w Polsce można dyskutować ale mnie osobiści obraża samo słowo autonomia. Po co w historii różne narody wprowadzały autonomię? Po to, żeby odróżnić się od reszty kraju. By powiedzieć, że tu nie jest kraj X, w którym robili ałtonomię. Ałtonomię robili bo akurat tylko na to było ich w danym momencie stać ale nie po to by tak było na zawsze. Nie. Przy pierwszej nadarzającej się okazji chcieli uzyskać secesję. Powiedzcie mi szczerze ilu z was ślązakowców chce tylko ałtonomii? Kto mi zagwarantuje, że skończy się tylko na ałtonomii? Czy wam ślązakowcom wydaje się, że my Polacy jesteśmy aż tak głupi, żeby na to pozwalać? Ałtonomia to depolonizacja Śląska. To przyczynek do regionalnego egoizmu i zapominaniu o Polsce. To co ślązakowcy podają jako definicję autonomii mamy już dzisiaj nie widzę więc sensu wprowadzania tej formy administracji. Mamy w Polsce samorząd. Polska jest krajem unitarnym zdecentralizowanym. Można nawet dyskutować nad formą samorządu ale wprowadzanie ałtonomii to pójście za daleko w niebezpieczną stronę. Rozbicie dzielnicowe bis? Po to się łączyliśmy? Po to powstańcy umierali za powrót do Polski by teraz wyrzucać ich starania do kosza? Nie macie żadnych związków ze Śląskim Ruchem Separatystycznym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan28 lutostanski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 19:10 warsiafiaku z jaworzna, skoncz szczekac :) a kysz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RR Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: 109.197.184.* 22.11.10, 19:10 "Piotrze gratuluję, że znowu zostałeś wybrany i że dalej będziesz mógł wykonywać dobrą pracę dla Śląska i dla Polski. " Pan Piotr to karierowicz. Idzie tam, gdzie wiatr powieje. Dawniej m.in. LPR, PiS teraz PO. Na niczym się nie zna. Jego jedyny pomysł na Śląsk to opluwanie Ruchu Autonomii Śląska. Na szczęście coraz więcej ludzi nie głosuje na partie z obiecankami, ale na ugrupowania, które mają pomysł jak je spełnił. Mam nadzieję, że cztery lata wystarczą, aby RAŚ wygrał kolejne wybory, a nie tzw. ulubieńcy mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: visitor Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: 212.59.248.* 22.11.10, 20:00 Też ubolewam, że Piotr "chorągiewka" Spyra wszedł do sejmiku. Kolega zapomniał wymienić jego przynależność w ZChN. W PZPR go tylko nie było, za młody wtedy był Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honoratka Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.10, 21:56 A co z jego przyjacielem ? Czy tez wszedl ? No bo zawsze.....wchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honoratka Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.10, 21:55 > Na niczym się nie zna. Jak to "na niczym sie nie zna" ? Nieprawda: Swietnie >>laczy<< funkcje i geszefty....... Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut 23.11.10, 01:01 Gość portalu: RR napisał(a): > "Piotrze gratuluję, że znowu zostałeś wybrany i że dalej będziesz mógł wykonywa > ć dobrą pracę dla Śląska i dla Polski. " > > Pan Piotr to karierowicz. Idzie tam, gdzie wiatr powieje. Dawniej m.in. LPR, Pi > S teraz PO. Na niczym się nie zna. Jego jedyny pomysł na Śląsk to opluwanie Ruc > hu Autonomii Śląska. > > Na szczęście coraz więcej ludzi nie głosuje na partie z obiecankami, ale na ugr > upowania, które mają pomysł jak je spełnił. Mam nadzieję, że cztery lata wystar > czą, aby RAŚ wygrał kolejne wybory, a nie tzw. ulubieńcy mediów. No i co z tego, że był w wielu partiach? Jakie to ma znaczenie? Znaczenie ma czy szedł swoją drogą i walczył o rzeczy dla siebie ważne a tak było. Spyra to także świetny historyk. A gdyby nic nie umiał to by nie został powołany na stanowisko członka zarządu województwa śląskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamusia Adasia Adasiu załóż jutro czapeczkę IP: 93.115.241.* 23.11.10, 01:11 Zrobiłam ci taką grubą, moherową na drutach w różowe serduszka z napisem Wszechpolska ty mój mały patryjoto ;** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 19:12 spakuj swoja glupota w rajsy tasie i wyslij na marsa. Robisz z siebie pajaca ktos ci to musi wreszcie pedziec jasno i otwarcie. To juz niy te czasy kej sie zdobywalo poklask glupotom, krzykiem i populizmem. Gdybys poczytou trocha o geszichcie Slunska cieszylbys sie teroz wynikiem RAS. Po za tym ci sie niy podobo wroc skonds zes przyjechou. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.multimo.pl 22.11.10, 19:18 Ale Lutostański vel adam81w jest warszawiakiem z Zawiercia. To tłumaczy dlaczego ma tak wiele do powiedzenia na śląskie tematy. Taki mentalny krewniak Rajmunda Pollaka :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 19:17 niebezpieczny to Ty jesteś , a nie ci Ślazacy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesier Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: 46.113.156.* 22.11.10, 19:41 Powstańcy nie walczyli o to by Polacy uciskali ich spolecznie i kulturowo nachalna represyjna -opresyjna polonizacja i doprowadzili do ruiny gospodarczej ich ziemię (dac malpie zegarek) a taki jest efekt polnische Wirtschaft uprawianej od 45 roku. A jakis Adam gorol wyciera sobie teraz nimi gebe. RAS mozna traktowac jako ruch dekolonizacyjny i upodmiotawiający. Spyra to zaczadzony polskim nacjonalizmem renegat i przezytek dziewietnastowieczny i to jest prawdziwe oblicze usmiechnenietego sloneczka PO. Wiwa Ras- nie zmarnujcie tego poparcia. ZYcze wam udanej walki o samostanowienie naszygo hajmatu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) [...] IP: 109.207.96.* 22.11.10, 20:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archiwista Stalinowskiej wersji historii już nie ma obowiązku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 20:12 ciągle powtarzać! Teraz można myśleć samodzielnie, czego sobie i wszystkim Polakom życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesier Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: 46.113.156.* 22.11.10, 20:13 Jakiego zaboru? w 1335 Kazimierz wielki zrzekł sie Slaska uroczyscie po wsze czasy. Oto jakich nieuków (niedo) kształci polska szkoła...Widac tez jakiej uczy tolerancji. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.10, 20:18 po jakich setkach lat zaboru? mówisz o piastach wrocławskich? oni byli niemcami!!!! a polska tak naprawdę przyszła w XX wieku!!! wcześniej to my byli pod czechami lub niemcami !!!! jak już książęta krakowskie tymi ziemiami zarządzali to i tak podlegali czechom!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honoratka Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.10, 21:59 Co za nudne, durne i calkiem nowe "argumenty". :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trevik Doucz sie lepiej historii IP: *.dip.t-dialin.net 23.11.10, 05:54 O zadnych zaborach mowy nie ma. Tyle. Slask dla niepoznaki jest nazywany czasem "ziemiami odzyskanymi" ale słowo tłumaczenia przez analogię... np.wyobraź sobie, że ja z Tobą ubiłem 10 lat temu interes i sprzedałem rower którego nie chciałem mieć za hulajnogę. Później przez historyczne wypadki dostanę ten rower od Twojego sąsiada w ramach rekompensaty za jakąś szkodę. Chyba tylko żul (albo komunistyczna propaganda) nazwałby ten rower "odzyskanym", dla reszty byłby to rower "uzyskany", T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honoratka Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.10, 21:58 > renegat Populista, szowinista i agent. I prywatny "businessman". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m [...] IP: *.20-79-r.retail.telecomitalia.it 23.11.10, 00:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesier Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: 94.254.213.* 23.11.10, 00:12 IP: *.20-79-r.retail.telecomitalia.it Dzieki polskim rzadom musiales/as jechac na zebry do Wloch. Gratuluje kariery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.20-79-r.retail.telecomitalia.it 23.11.10, 08:02 Oberschlesier-(do tego pana)zgadza sie!wyjechalem!ty tez mozesz wyjechac! w twoim wypatku do niemiec !skad tacy jak wy kolonisci przyjechali na Śląsk i sie panosza!ciekawe czy bys tak fkal za nimca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 23:07 Gość portalu: m napisał(a): > Oberschlesier-(do tego pana)zgadza sie!wyjechalem! i niech tak pozostanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.20-79-r.retail.telecomitalia.it 23.11.10, 08:40 Lepiej byc w domu!u siebie to fakt!ale po latach rzadzenia komuny !Teraz sa rzady polskie!Moze idze po woli to wszystko ale jest czlowieku postep!Ja tez chce zeby bylo jak na zachodzie , wtedy by nikt nie zebral jak trafnie ujoles!Zreszta wyjedz i zobacz jak to jest za granica!A po drugie chcecie podwujnego nazewnictwa oto chodzi !czyz nie!Nie poto nasi dziatkowie gineli w powstaniach zeby stracic to wszystko!zreszta tys kolonizant!milego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesier Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: 188.33.6.* 23.11.10, 17:20 "po latach rzadzenia komuny !Teraz sa rzady polskie!" Zdaje sie ze stalinowscy kolaboranci to byli polacy takie rozne gomulki i jaruzelskie. A jakosc zarzadzania sie nie zmienila nawet po ich odejsciu, bo to jest istota niezmienialnej polnische Wirtschaft-np. w rankingu DOing business polska jest za bialorusia i kazachstanem a nawet namibia. www.doingbusiness.org/rankings "Moze idze po woli to wszystko ale jest czlowieku postep!" TO to juz mowil Mieszko I po kilku latach od wprowadzenia reform w 966 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Bielska-Bialej Sejmik. IP: *.dip.t-dialin.net 23.11.10, 21:08 Trudno przenosic historyczne zaleznosci z przed setek lat na dzisiejszy grunt. Faktem jednak jest,ze NIGDY nie istnial Slask jako jedna panstwowosc ani nigdy nie bylo jednej slaskiej kultury czy jezyka.Od zawsze na Slasku scieraly sie wplywy czy to czeskie czy niemieckie czy polskie.Dzisiaj RAS mami ludzi jakims jednym Slaskiej,jedna slaska mowa czy ogolnoslaskimi tradycjami .Opowiada glodne kawalki o autonomi.Zeby taka autonomie wprowadzic to musza taka autonomie miec wszystkie wojewodztwa w Polsce.Musza one wszyszkie sie na to zgodzic.Trzeba zmienic ustoj Panstwa,trzeba zmienic Konstytucje.Chocby nawet 100 % Slazakow bylo za autonomia to i tak wiekszosci nie przeskocza.W samym woj.slaskim jest 4,7 miliona mieszkancow a oficjalnie Slazakow 160.000 w calej Polsce. Przypominam ze woj.slaskie sklada sie w wiekszosci z ziem nieslaskich. U nas w Bielsku-Bialej nikt nie patrzy w metryki,skad kto przyjechal,ile pokolen tu mieszka,jak wyznaje religie (od wiekow zyja tu protestanci).Obce sa nam "slaskie wojny" o to kto ma prawo a kto nie,kto jest odpowiednio slaski...Miasto rosne,sporo sie buduje.Nie za pieniadze z Katowic tylko za miejskie,unijne czy wlasnie z Warszawy.Gdyby miasto mialo polegac na Slasku to dzisiaj bylby podobny marazm i zastoj jak w Katowicach,Bytomiu... P.s.Przy nowym podziale administracyjnym takie Czechowice-Dziedzice wczesniej slaskie miasto chcialo wlasnie z Bielskiem-Biala blizsze kontakty utrzymywac niz z wlasciwym Slaskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.20-79-r.retail.telecomitalia.it 23.11.10, 00:23 Oberschlesier-ta ty k..a slazak jestes ....tys szkop!jak twojej rodziny nie zabili po 1945 to sie dziwie!chyba ktos byl litosciwy !nie to co Wy szkopy w 1939 czystki na duza skale na slasku!I taki wytrysk po ziemi chodzi ... po mim Śląsku chodzi !!!A na Śląsku nie tylko jest RAS! prendzej czy pozniej krew sie poleje i twoja dupcia poleci!!to jest kwestia czasu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.10, 09:46 wypowiedzi poniżej poziomu - ale takich jest tu mniejszości co w sumie daje nadzieje że poziom kultury jest nieco wyższy niż prezentujesz Ty. Weż se chopie (jak juz tak o tych Szkopach godosz )wypożycz "4 pancernych" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.20-79-r.retail.telecomitalia.it 23.11.10, 13:09 wypowiedzi poniżej poziomu - ale takich jest tu mniejszości co w sumie daje nad > zieje że poziom kultury jest nieco wyższy niż prezentujesz Ty. Weż se chopie (j > ak juz tak o tych Szkopach godosz )wypożycz "4 pancernych" narazie mniejszoscia jestescie wy !powino was Szkopy bylo wytluc po 45! bylby spokoj!wynocha!i zabieraj wymioty z opolszczyzny! koniec tolerancji! Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut 23.11.10, 13:27 A może chcesz wrócić do koncepcji przymusowych obozów pracy dla Górnoślązaków i wszystkich niemieckojęzycznych mieszkańców Górnego Śląska, jak było po II wojnie światowej z Łambinowicami, Zgodą (Świętochłowice), Łaziskami, Jaworznem i kilkudziesięcioma innymi miejscami? Widzę, że zwolenników czystej, wolnej od mniejszości etnicznych Polski nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.24-79-r.retail.telecomitalia.it 23.11.10, 16:07 A może chcesz wrócić do koncepcji rostrzeliwan tak jak robili twoi pobratency w czasie wojny z bylymi powstancami! wytrysku niemiecki!szkod ze tego nie zrobili po wojnie co wy robiliscie po wkroczeni na slask!wszystkich niemieckojęzycznych mieszkańców Górnego Śląska Ktozy maca TAK!Nie wszyscy Górnoślązacy mysla jak wy!wlacznie ze mna! nie mecz sie wroc do domu autostrada jest gotowa do granicy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 16:54 > autostrada jest gotowa do granicy! Już przed wojną była i to nie po to żeby ze Ślaska wyjeżdżać. Teraz podobny kierunek obowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut 24.11.10, 08:56 Kim są "pobratency"? (chyba "pobratymcy"?) Nie mam krewnych w Niemczech, przykro mi, poza tymi, którzy wyjechali z Górnego Śląska w PRLu, bo nie widzieli tu dla siebie przyszłości. Poza tym ja, jak i moja rodzina (w tym kontekście można mówić: my) nie musiała nigdzie wkraczać, bo jest na Górnym Śląsku od dłuższego czasu, co najmniej przed II WŚ. Jestem w domu, jestem u siebie. Panu również polecam wizytę u psychoterapeuty w celu wyleczenia się z antyniemieckich i antypruskich fobii. Forum internetowe to nienajlepsze miejsce na radzenie sobie ze schorzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.10-79-r.retail.telecomitalia.it 24.11.10, 09:26 przykro mi ! to widac!ja tez jestem u siebi choc w tej chwili to jestem goscie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskazanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 16:51 > narazie mniejszoscia jestescie wy !powino was Szkopy bylo wytluc po 45! bylby > spokoj!wynocha!i zabieraj wymioty z opolszczyzny! koniec tolerancji! Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskazanie gdzie nasze, Ślązaków, miejsce. Czujemy się jednak trochę oszukani tym co dotychczas słyszeliśmy :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza IP: *.24-79-r.retail.telecomitalia.it 23.11.10, 18:43 ''Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskazanie gdzie nasze, Ślązaków''Skarbie !Mow w liczbie pojedynczej bo nie wszscy mysla tak jak Ras na slasku! Tylko pochodzenia niemieckiego !''Czujemy się jednak trochę oszukani tym co dotychczas słyszeliśmy ''Biedaku !Ja tez cwaniaczku!wnuczku kolonistow!Wyrywaj chlopcze ze Slaska!Chcez mowic po niemiecku jedz do niemiec! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 21:47 > 'Biedaku !Ja tez cwaniaczku!wnuczku kolonistow!Wyrywaj chlopcze > ze Slaska!Chcez mowic po niemiecku jedz do niemiec! Nie musisz tak uparcie powtarzać stalinowskiej wersji historii. Dziś już można myśleć samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza 23.11.10, 22:41 Ciekawe, jak za 4 lata zaboli, jak teraz te 3 mandaty bola. Od 21 stycznia rosna podatki. Kto obiecal obnizke? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza 23.11.10, 22:42 21 zmien na 1, literowka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza IP: *.10-79-r.retail.telecomitalia.it 24.11.10, 07:22 Jaka stalinowska wersje! no wlasnie widac to myslenie w twojej wypowiedzi!Oprucz takich jak wy zyja tez inni nie niemiecko jezyczni! Powiedz mi twoja wersje !synku kolonisty!jezeli sie tak mocno utozsamiasz z niemcami to wyjedz i sie nie mecz i bedziesz mowic w swoim jezyku orginalnym a nie uzywal polskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza 24.11.10, 09:04 Czy chciałby pan, by zakazać niemieckojęzycznym osobom osiedlania się w Polsce i przyjmowania polskiego obywatelstwa? Czy jeździ pan Mercedesem lub BMW? Czy jest pan katolikiem? Słucha z uwagą Josepha Ratzingera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza IP: *.10-79-r.retail.telecomitalia.it 24.11.10, 09:22 1)nie jestem rasista... ale znajac historie to chyba nie !bo wiem jak to sie skonczy!2)Audi 3)jestem katolikiem ... ale nie praktykuje!niezla ta ankieta !moge zadac ja pytanie :Kochasz niemcy! Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza 24.11.10, 09:33 Audi? - jeździsz NIEMIECKIM samochodem? Słuchasz NIEMIECKIEGO papieża? Zdrada! Chcesz doprowadzić do rozbioru Polski? A może znowu do paktu włosko-niemieckiego? Nowy Mussolini? (Pytania zadajemy stawiając pytajnik na końcu. Nie kocham całych nacji, tylko pojedyncze egzemplarze. Poza tym Bawarczyk Fryzowi nierówny.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza IP: *.10-79-r.retail.telecomitalia.it 24.11.10, 09:55 Słuchasz NIEMIECKIEGO pap > ieża? Zdrada! Chcesz doprowadzić do rozbioru Polski? A może znowu do paktu włos > ko-niemieckiego? Nowy Mussolini? chory jestes !ile ty masz lat? nie praktykujacy-tego brakuje!ludzie chyba ci brakuje czegos ? Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza 24.11.10, 10:39 Jak tak można? Niemieckim samochodem? Nie dało rady polskim? A może chociaż włoskim? Włochy też uczestniczyły w wojnie po stronie faszystów, ale jakoś bym to przebolał. Niemieckie auto? Zdrada! Chcesz doprowadzić do rozbioru polski przemysł motoryzacyjny? Proponuję tez zaprzestać używania następujących zwrotów frazeologicznych: * w pierwszym rzędzie (in erster Reihe) * od przypadku do przypadku (von Fall zu Fall) * tu leży pies pogrzebany (da liegt der Hund begraben) * być w posiadaniu (im Besitze sein) * nie być w stanie (nicht im Stande sein) i słów: * Bawełna, od Baumwolle * Blacha, od Blech * Blat, od Blatt * Budować, od büden (średnio-wysoko niemiecki) * Burmistrz, od Bürgermeister * Chleb, wyraz ogólnosłowiański zapożyczony z starogermańskiego *hlaiba * Cegła, od Ziegel * Cukier, od Zucker * Dach * Dekel, od Deckel * Drukować, od drüken * Drut, od Draht * Fach * Fajerwerk, od Feuerwerk * Fajnie, od fein * Fajrant, od Feierabend * Fałda, od Falten * Fałsz, od falsch * Farba, od Farbe * Fartuch * Felc, od Filz * Felga, od Felge * Fracht * Frajda, od Freude * Frajer, od Freier * Furman, od Fuhrmann * Flaszka, od Flasche * Fuga, od Fuge * Futerał, od Futteral * Ganek, od Gang * Geszeft, od Geschäft * Gmina, od Gemeinde * Grat, od Gerät * Grunt, od Grund * Gwałt, od Gewalt * Gwint, od Gewinde * Haftować, od heften * Hak, od Haken * Hamulec, od Hemmholz * Handel * Hebel * Holować, od holen * Kabel * Huta, od Hütte * Jarmark, od Jahrmarkt * Kac, od Katzenjammer * Kajuta, od Kajüte * Kanclerz, od Kanzler * Kant, od Kante * Kapsel * Kartofel, od Kartoffel * Kasa, od Kasse * Komin, od Kamin * Kelner, od Kellner * Kielnia, od Kelle * Kielich, od Kelch * Kiermasz, od Kimesse * Kierunek, od kehren * Kibel, kubeł, od Kübel, wiadro * Kino * Kit, od Kitt * Kleks, od Klecks * Klej, od Klebstoff * Klejnot, od Kleinod * Knajpa, od Kneipe * Konto * Kulka, od Kugel * Kumpel * Kurort * Kuśnierz, od Kürschner * Kształt, od Gestalt * Ląd, od Land * Luz, od lose * Ładować, od laden * Majstersztyk, od Meisterstük * Malować, od malen * Mistrz, od Meister * Obcas, od Absatz * Ofiara, od Opfer * Pakować, od packen * Papa, od Pappe * Pech * Pielęgnować, od pflegen * Plajta, od Pleite * Plac, od Platz * próbować, od probieren * Rabować, od rauben * Radzić, od raten * Ratować, od retten * Ratusz, od Rathaus * Regał, od Regal * Rentgen, od Röntgen * Rura, od Röhre * Rycerz, od Ritter * Rygiel, od Riegel * Rynek, od Ring * Rynna, od Rinne * Rynsztok, od Rinnstein * Smak, od schmecken * Smar, or Schmier * Sołtys, od Schultheiss * Stempel * Szacować, od schätzen * Szalunek, od Schalung * Szkic * Szlaban, od Schlagbaum * Szlachta, za pośrednictwem czeskiego z staroniemieckiego slahta (forma współczesna Geschlecht) * Szlafrok, od Schlafrock * Szlagier, od Schlager * Szlak, od Schlag * Szlam, od Schlamm * Szlifować, od schleifen * Szmata * Szmink, od Schminke * Sznurek, od Schnur * Szlochać, od schluchzen * Szpachla, od Spachtel * Szpadel * Szpichlerz, od Speichler * Szpital, od Spital * Szprycować, od spritzen * Szuflada, od Schublade * Sztab, od Stab * Sztafeta, od Staffel * Sztorm, od Sturm * Strykować, od stricken * Sztuczny, od künstlich * Sztuka, od Stück * Sztywny, od steif * Szwagier, od Schwager * Szwir, od schwirren * Szyba, od Scheibe * Szyberdach, od Schiebedach * Szyld, od Schild * Szyna, od Schiene * Szynka, od Schinken * Śruba, od Schraube * Taniec, od Tanz * Talerz, od Teller * Traf, od Treffen * Tygieł, od Tiegel * Urlop, od Urlaub * Waltz * Wał, od Wall (wał rzeczny) i Welle (wał maszynowy) * Warsztat, od Werkstatt * Wart, od wert * Warunek, od wahr * Weksel, od Wecksel * Wójt, od Vogt, ostatecznie z łaciny advocatus * Wrak, od Wrack bo to GERMANIZMY! To zdrada na czystym, słowiańskim, jedynym słusznym języku polskim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza IP: *.10-79-r.retail.telecomitalia.it 24.11.10, 11:07 No dobra !poddaje sie pochodzimy od niemcow!kanal!no to od kiedy bedziemy mowic po niemiecku?chyba w 2020?chyba cos tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza IP: 91.123.215.* 24.11.10, 12:49 Fto poradźi tyn szprecho, godo, rzoondźi, prawi a nawet gawari! :-) Bo nojdurzi we PRL-u nowa inteligencja poznawała ruski jazyk? Masz z tym jakieś problemy? A jak u Ciebie z włoskim, niewolniku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza IP: *.10-79-r.retail.telecomitalia.it 24.11.10, 13:25 Ale jestes smieszny!wystarczajaco!co do szkoly sie nie poszlo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.10, 08:49 Nie mozna postawić znaku równości pomiędzy j. niemieckim a śląską godką bo to nie to samo. Co to znaczy "wyrywaj chłopie ze Ślaska"? Wyrywaj warszawiaku z Warszawy , wyrywaj Sosnowiczaninie z Sosnowca, Gdańszczaninie z Gdańska - ależ ty głupoty wypisujesz pomyśl zanim coś tak głupiego napiszesz - pochwal się gdzie mieszkasz (i skąd twoja rodzina pochodzi )pokażę ci kierunek wyjazdu - bo my jesteśmy u siebie a ty nie za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza IP: *.10-79-r.retail.telecomitalia.it 24.11.10, 08:59 milo cie znowu zobaczyc!ja jestem u siebie!kolego !moze ci podac dokladny adres! Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza 24.11.10, 08:58 Panu pomoże tylko terapia. Czy we Włoszech są jakieś dobre kliniki psychologiczne, leczące fobie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza IP: *.10-79-r.retail.telecomitalia.it 24.11.10, 09:08 Sa! W Polsce też np. Lubliniec!Ja nie mam fobi! Tylko historia lubi sie powtarzac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza IP: *.10-79-r.retail.telecomitalia.it 23.11.10, 18:51 autochton-Stary wyjedz !Radze ci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 21:48 > autochton-Stary wyjedz !Radze ci! Widzę, że nienawiść na tle narodowościowym jest dla Ciebie chlebem powszednim. Zważając, że jesteś emigrantem... ciekawe podejście :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochtonka Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.10, 08:52 Pewnie nie rozumiesz tego słowa: Autochton (gr. αὐτόχθων autochthon – "z tej ziemi", "tuziemiec", "tubylec") – człowiek należący do rdzennej ludności danego obszaru to z wikipedii. Mam dla ciebie radę to ty wyjedź - my jesteśmy stąd to znaczy u siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza IP: *.10-79-r.retail.telecomitalia.it 24.11.10, 09:13 niemcow nam nie potrzeba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.10, 09:53 U nas na Śląsku (nam Ślązakom) też nam takich jak Ty nie potrzeba - ale nie mówię o takich którzy wrośli w Śląsk nawet jak z niego etnicznie nie pochodzą ale którzy się z nim identyfikują a ponieważ nie należysz do tej grupy to wróć tam skąd pochodzisz bo wtedy bedziesz mógł mówiś że jesteś u siebie - czemu nie powiesz skąd pochodzisz? Masz odwagę pluć na miejsce w którym przyszło ci mieszkać i na ludzi tu od pokoleń mieszkających to znajdź odwagę i pochwal sie jaką to kulturę jakiego regionu Polski reprezentujesz (bo Polska długa i szeroka ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza IP: *.10-79-r.retail.telecomitalia.it 24.11.10, 10:19 Ze Śląska .Ale obecnie od dlugiego czasu nie mieszkam !A po drugie nie jestes zbyt sposzczegawczy .Bo nie zycze sobie zeby Śląsk byl niemiecki!Nie opluwam chlopcze!A ty skad ? Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza 24.11.10, 10:42 Co ci się udało sposzczec? Śląsk jest, był i będzie śląski - czy to w granicach Państwa Wielkomorawskiego, Czech, Królestwa Piastów, Królestwa Czech i Habsburgów, Prus, II czy III Rzeczpospolitej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza IP: *.10-79-r.retail.telecomitalia.it 24.11.10, 11:24 Nie zrozum mnie zle , ale trzeba sie opowiedziec po ktorej stronie sie jest!Nie mysl sobie za ja chce ze dla Śląska !bo jezeli myslisz tak to jestes w bledzie!!Ale nie lubie gdy sa ciagotki za bardzo w strone niemiec!Odpowidz sobie czy niemcy pozwolili by na zbyt wiele ?Kazdy by chcial miec wiecej kasy w regionie ! Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza 24.11.10, 11:51 Myślisz, że Niemcy szykują III wojnę światową? A może tylko ukryty desant na pragermańskie śląskie ziemie? Czy Niemcy, gdy już zdobędą Śląsk w III wojnie światowej dają Ślązakom więcej swobody? Patrzę na niemieckie landy i polskie województwa i też się zastanawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza 24.11.10, 12:03 Jak możesz pracować we Włoszech - państwie, którego znaczna część podczas II wojny światowej kolaborowała z Niemcami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza IP: *.10-79-r.retail.telecomitalia.it 24.11.10, 12:23 Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza-mozesz przestac z tym !wyjechalm za praca!Na prawde milo sie z wami wszystkimi gada!naprawde!!Historia to twoj konik!?moj tez! Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Re: Ślązacy dziękują Prawdziwym Polakom za wskaza 24.11.10, 12:35 Nie konik, a kuc, a może nawet kutz! (Panie Kazimierzu, jeśli jakimś cudem Pan to przeczyta, proszę się nie obrażać. Jestem za a nawet przeciw). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.20-79-r.retail.telecomitalia.it 23.11.10, 13:17 cepie!won! Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut 24.11.10, 09:05 Terapia! Tylko terapia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tojo Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: 192.168.0.* 24.11.10, 09:14 Ludzie przestańcie karmić trolla! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.10-79-r.retail.telecomitalia.it 24.11.10, 09:37 ile masz lat!smarku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tojo Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: 192.168.0.* 24.11.10, 10:02 - plonk - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zkrakowa Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: unknown 22.11.10, 19:52 @adam81w Dziekuje :) Pierwszy raz mnie Twoja wypowiedz az tak bardzo rozsmieszyla i rozradowala jednoczesnie. Ubodly wyniki, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
aborygen11 Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut 22.11.10, 20:28 adam81w napisał: Czy wam ślązakowcom wydaje się, że my Polacy jesteśmy aż tak głupi, żeby na to pozwa > lać? Coś ci się chyba chłopie "pozajączkowało". Ślązacy nie są, wbrew temu co się wydaje niektórym z was, Helotami w tym państwie i do czynienia tego na co pozwalają granice demokracji nie potrzebują zgody takich jak ty. Ale pragnę jednocześnie cię uspokoić, jeżeli twoje serduszko drży przed tymi strasznymi Ślązakami. Nasi dziadkowie (przynajmniej część z nich) dała się podpuścić jakiś czas temu żeby siłą forsować czyjeś racje. Jestem przekonany że wyciągneliśmy z tego stosowną naukę i drugi raz tego samego błędu nie popełnimy. Powstania nie będzie, śpij spokojnie. > Piotrze gratuluję, że znowu zostałeś wybrany i że dalej będziesz mógł wykonywać > dobrą pracę dla Śląska i dla Polski. Jak już o tym wspomniałeś; to jako niewątpliwy znawca kariery p. Spyry, mógłbyś nam zdradzić, czego to ten pan dokonał w swojej karierze politycznej (w którejkolwiek z partii których był już, mimo młodego wieku członkiem, a które mało kto jest w stanie zliczyć), co można zaliczyć do jego osobistych sukcesów, osiągnięć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honoratka Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.10, 22:00 No, uszczesliwial niejednego. :) No, ale to i bez szlipsa mozliwe, wiec niech Iwan znika z naszej polityki ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honoratka Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.10, 21:53 Adasiu, jestes z altrajchu i wszyscy to wiedza. Tak samo, jak i ze jestes klupniety. Odpowiedz Link Zgłoś
peterp Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut 23.11.10, 01:00 Piotr Spyra to Richard Czarnecki PO... Daje wszystkim, ale za pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys-ka Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.10, 09:35 wszystkie twoje wypowiedzi pokazują twoją nienawiść do Ślązaków i wszystkiego co Śląskie masz jakieś reakcje alergiczne na samo słowo Śląsk "Regionalność" czyli kultura odmienny język inne tradycje to najważniejszy cel do jakiego powinniśmy dążyć aby nie pakować wszystkiego do jednego worka (Polska czyli co?) właśnie podkreślanie swoich odmienności jest naszym bogactwem. Najlepiej o swoje podwórko zadba gospodarz a nie centrala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SA Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.chello.pl 23.11.10, 10:17 adam81w, Ty masz jakieś straszne kompleksy na punkcie autonomii. Idź się leczyć. A co do Spyry, to jak można zagłosować na człowieka, który co chwilę jest w innej partii. Jak flaga na wietrze, w którą stronę zawieje, on się obraca. Gardzę takimi ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregorkozubek adam81w IP: *.zone13.bethere.co.uk 22.11.10, 19:14 Przypominam, ze to nie jest takie jednoznaczne jak Pan raczy pisac... o co walczyli tzw.powstancy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zalamek Re: adam81w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 20:11 Moi walczyli, ale nie wiem do końca o co, bo dowiedziałem sie o tym niedawno. Ponoć, jak mówi rodzina żałowali, że dali sie wmanewrować. No, ale pan Adam, chyba chłopczyna z Siemianowic Śląski o bardzo polskim nazwisku, zapewne gorol nie może tego wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: adam81w IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.10, 20:16 mnie starka godali co w powstaniach same poloki z lwowa , łodzi iwarszawy fechtowali....no i lumpy i chachary od nos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Svobodńik Jo Ći skoża! IP: 91.123.215.* 23.11.10, 11:04 Szarpali śe ze Mjymcooma a Poloukooma uo Freistaat Oberschlesien! Tak jak teros. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "separatysta" Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też auton... IP: 192.168.1.* 22.11.10, 19:14 Od razu pozać Poloka widzi coś czego nie ma, a to prezydenta im w zamachu zabili a to Ślązoki robią V kolumna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yorg adam 81 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 19:25 gratuluje rasl. ale te aluzje adam81 zupelnie niepotrzebne. my jestesmy na slasku i nikt nas nie mami. inwektywy niepotrzebne. przeciez to wyborcy oceniaja . lepiej patrzec na to w ten sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akik46 Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też auton... IP: 83.143.103.* 22.11.10, 19:40 Gratulacje dla RAŚ.Mały sukces już jest,teraz musimy zmobilizować się na spisie powszechnym by wypromować narodowość śląską i pokazać,że jest nas nie 173 tyś,a przynajmniej dwa razy tyle.Takimi jak adam81w nie trzeba się przejmować z prowokatorami się nie dyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domb Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.10, 20:05 Wyorazom sie ze za Spyrom w wiynkszoscianty RAS-owe, katowcke gorolstwo stoji. Bardzi nos shanbic tyn prostok niy poradzil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytus de zoo Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: 95.178.34.* 22.11.10, 21:17 Gratulacje dla RAS!!! Nastepne kroki do Autonomii: 1. mobilizacja wszystkich Slazokow na spis powszechny w 2011 r. 2. zjednoczenie Gornego Slaska (polaczenie woj. slaskiego z woj. opolskim) 3. zmiana nazwy na "wojewodztwo górnoslaske" czyli powrot do normalnosci 4. Zaglebie, region Czestochowy i Zywca wracaja do Malopolski 5. permanentna walka z nowotworami jezykowymi typu "Pobeskidzie" i "Opolszczyzna" 6. Powstanie Slaskiej Ligi Fussballu: - Gornik Zabrze - Ruch Chorzow - Polonia Bytom - GKS Katowice - Piast Gliwice - Odra Wodzisław - Ruch Radzionkow - 'Podbeskidzie' Bielsko-Biala - Stal Bielsko-Biala - Rozwoj Katowice - GKS Tychy - Odra Opole - ROW Rybnik - MKS Kluczbork - Ruch Zdzieszowice - Polonia Laziska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Bielska-Bialej Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.10, 21:51 Gość portalu: tytus de zoo napisał(a): Gratulacje dla RAS!!! Nastepne kroki do Autonomii: 1. mobilizacja wszystkich Slazokow na spis powszechny w 2011 r. 2. zjednoczenie Gornego Slaska (polaczenie woj. slaskiego z woj. opolskim) 3. zmiana nazwy na "wojewodztwo górnoslaske" czyli powrot do normalnosci 4. Zaglebie, region Czestochowy i Zywca wracaja do Malopolski 5. permanentna walka z nowotworami jezykowymi typu "Pobeskidzie" i "Opolszczyzna" A moze by wpierw zapytac czy mieszkancy opolskiego chca sie polaczyc ze slaskim Nowotworem zas jest obecnie samo woj slaskie z przewaga ziem nieslaskich. Tak dla przypomnienia na tych ziemiach zyli i zyja nie tylko slazacy i kazdy ma prawo sie wypowiedziec kto tu zyje i to bez znaczenia ile pokolen.Tak bylo dawniej kiedy metryka byla wazna a nie czlowiek.Widac niektorzy dalej chca powielac hitlerowskie porzadki,i mowic ,kto jest godzien a kto nie zyc tu i grzebac sie w pochodzeniu przodkow.Na to nie bedzie zgody. Co do Podbeskidzia to nazwa powstala juz przed II ws ,wiec walczcie u siebe ze swoimi nowotworami a nie probujcie narzucac innym rzeczy,ktorych oni sobie nie zycza.My zostaniemy przy swoich nazwach i na Podbeskidziu RAS nie ma czego szukac.Na falszywe nadzieje i puste slogany niech sie inni nabieraja. Tego czego mozna sie wlasnie spodziewac w przyszlosci po RAS to dzielenia mieszkancow tej ziemie na wlaciwych i innych.Szykany wobec ludnosci naplywowej.Narzucanie slaskosci ,gdzie czesto miala ona inny wymiar lub jej nie bylo wcale.Proby tworzenia jakiegos jednego Slaska ,kiedy nigdy w historii takiego nie bylo,jak nie ma i nie bylo jednej gwary slaskiej czy tradycji.Tutaj zawsze wplyw mialy tradycje niemieckie,polskie,czeskie a sami slazacy w przewazajacej wiekszosci do rozplenienia sie zarazy nazistowskiej byli zwiazani z polszczyzna.Za Hitlera zaczeto udowadniac jakoby Slazacy to niemczyzna.Dzisiaj RAS prubuja wysmiewac tradycje,swieta polskie mimo ,ze ziemie te od co najmniej 65 lat sa w Rzeczypospolitej a wczesniej byly i w Polsce,Czechach,Austrii,Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
krasej1994 Trochę historii 22.11.10, 23:38 www.gornoslaskie-dziedzictwo.com/index.php?action=wyklad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bez wychowańo? Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: 91.123.215.* 23.11.10, 11:09 Nawet we cugu, kej śe kce wlyź do przedźała trza śe spytać TYCH co tam jus soom, cy śe tego winszujoom?! Bo ńy zowdy nowe soomśectvo raduje! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Autonomia dla Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.10, 11:16 a u nas RAŚiu nikt nawet nie zauważył :) !!. Co do autonomii to Bielsko miałą ją przyznaną razem z Wiedniem i Lwowem juz w XIX w. (Katowice były chyba jeszcze wtedy wsią). Autonomia ta była utrzymana również w II RP, w tym w ramach woj. śląskiego, a nasz burmistrz nie podlegał władzom w K-ach, tylko bezposrednio w W-wie. Rozumiem że ta autonomia będzie BB zapewniona również w 2020, oraz że dawny podział województwa na Śląsk Cieszyński i Górny Śląsk będzie również utrzymany. Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Re: Autonomia w Bielsku-Białej 23.11.10, 13:34 Przed wojnami śląskimi w 1740 naturalne było nazywanie Śląska Cieszyńskiego południową częścią Górnego Śląska. Dopiero granica państwowa pomiędzy Prusami, a Austrią doprowadziła do rozbicia Górnego Śląska na "pruską" i "austriacką" część. Z tego co mi wiadomo, RAŚ dąży do autonomii wszystkich regionów Polski. Miasto Bielsko-Biała traktuje - zgodnie z geografią i historią zachodniej części miasta - jako część Górnego Śląska, a co za tym idzie: część autonomicznego województwa górnośląskiego. Musiałbyś popytać członków RAŚu. Moim zdaniem autorytarne narzucanie bielszczanom tego województwa to nienajlepszy pomysł. Nie mam za to wątpliwości, że miejscowości na zachód od Bielska-Białej to Śląsk Cieszyński - część Górnego Śląska - i powinny się znaleźć w województwie górnośląskim. Rodzi się tu problem aglomeracji bielskiej i ewidentnie śląskich Czechowic-Dziedzic. Szereg problemów, których wpisy na forum internetowym nie rozwiążą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Autonomia w Bielsku-Białej IP: 217.153.83.* 24.11.10, 07:31 Rodzi się tu problem aglomeracji bielskiej i ewidentnie ślą > skich Czechowic-Dziedzic. Szereg problemów, których wpisy na forum internetowym > nie rozwiążą. > Problem lezy w twojej glowce, a Cz-Dz , Wisla czy Cieszyn to CK Ślask Cieszyński "pruski pachołku":) Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Re: Autonomia w Bielsku-Białej 24.11.10, 08:46 Polecam kurs czytania ze zrozumieniem. Napisałem przecież: przed 1740 było oczywiste, że to co dziś nazywamy Śląskiem Cieszyńskim było południem Górnego Śląska. Po wojnach śląskich podział na Śląsk Cieszyński i Górny został wzmocniony granicą pomiędzy Prusami, a Austrią. Poza tym - znajdź dobrą klinikę i tam lecz swoją antyniemiecką i antypruską fobię. Forum internetowe to nie najlepsze miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Re: Autonomia w Bielsku-Białej IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.10, 14:24 ...a kim ty ,facet ,jesteś!!! Przedstaw się łaskawie!! Dzisiaj już pogodziłeś się z faktem ,że w/w miejscowości (miasta) to Śląsk Cieszyński ,a nie "podbeskidzie". My, (Ja i On) - "pruskie pachołki " , a ty ..."ruski ..."??? Żyjesz u Nas na Śląskiej ziemi , a tak nienawidzisz !!! Tą nienawiścią się udławisz ,pewnego dnia !!!! ...wyluzuj chłopie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Autonomia w Bielsku-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.10, 08:15 Ślązaczka, nacjonalistko kopidolska, Podbeskidzie i Beskidy to nasza ziemia czy Ci się to podoba czy nie, Bielsko było czysto niemieckim miastem przez wieki, a Bielsko-Biała nie jest ani niemieckim ani śląskim, jest miastem polskim o małopolsko-sląsko-niemieckiej historii. Zajmij się dziewczyno rozkwitem wsi Katowice, my sobie dajemy i damy radę bez Górnego Śląska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trevik Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.dip.t-dialin.net 23.11.10, 06:07 > 1. mobilizacja wszystkich Slazokow na spis powszechny w 2011 r. Niech najpierw zostanie zalatwione, ze nie bedzie cyrku z wpisywaniem narodowosci slaskiej do formularzy. Inaczej znow bedzie jak za Hitlera, czyli ankieterzy beda szkoleni aby nie akceptować podawania narodowosci slaskiej. Pkt 2 odpada - Opolskie nie chce grac w ta sama pilke, nazwy wojewodztwa nie ma po co zmieniac. Pkt 4 nie do zrealizowania na tym etapie - popsulbys wszystkie statystyki a Malopolske całkiem złamałbyś finansowo; tak, to przynajmniej Sląsk trochę te okolice utrzymuje. Predzej bedziemy miec ta gorzelikowa autonomie niż ktokolwiek spoza slaska pozwoli zrzucić Slaskowi ten garb. Pkt 5 i 6 podpadaja pod definicje pajacowania, wiec z dala od takich pomyslow. T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: richat Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.pools.arcor-ip.net 25.11.10, 18:42 @Tytus-jo to juz kans cytol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Śląsk to dobro wspólne IP: 193.238.42.* 22.11.10, 20:17 Śląsk to mała ojczyzna Ślązaków etnicznych, ale także Polaków, Niemców i Czechów. Śląsk jest regionem wielokulturowym, kto o tym zapomina podkopuje żywotne interesy ludzi związanych z tą krainą. Ja głosowałem na RAŚ. Jestem Polakiem urodzonym na Śląsku, który jest moim hajmatem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRAWO Polaku Re: Śląsk to dobro wspólne IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.10, 22:03 Brawo, jesli masz respekt i kochasz ta Ziemie, to i Ty masz mój respekt (choc kochac Cie nie musze chyba, haha). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scan Re: Śląsk to dobro wspólne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.11.10, 00:40 Mogę o sobie powiedzieć to samo. Pochodzę z jak najbardziej polskiej rodziny, urodziłem sie tu i tu chcę żyć. Chce Śląska w ktorym żyje się dobrze, dostatnio i szczęśliwie. Slowo autonomia może niektórych irytować, ale nie chodzi o nazwę, chodzi o efektywny model samorządności, prostrzy system decyzyjny, z odpowiednim potencjałem ekonomicznym a jednak blisko obywatela. Uważam, że tak zarządzany Śląsk bedzie się znacznie szybciej rozwijał, co po paru - parunastu latach do Państwu polskiemu znacznie więcej niż dotychczas. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Brawo RAŚ! 22.11.10, 20:33 Tak siy raduja! Poradzilimy! I poradzymy zajś dalyj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorguś Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.static.kompus.3s.pl 22.11.10, 20:39 Vivaat Silesia Superior! Mało ich bydzie we tym landtagu, ale trza sie radować choć yno tela. Winszuja RAŚ jak nojlepij! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunstler Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też auton... IP: *.chello.pl 22.11.10, 20:47 Może ktoś wyjaśni dlaczego PO przy 34% poparcia ma 23 miejsca w 48 osobowym Sejmiku, a RAŚ przy prawie 10% poparciu - tylko 3 miejsca? Coś nie tak z tą arytmetyką. Odpowiedz Link Zgłoś
aborygen11 Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut 22.11.10, 20:53 Panujący system liczenia głosów (w skrócie; zwycięzca bierze "wszystko"): pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_d%27Hondta Odpowiedz Link Zgłoś
aborygen11 Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut 22.11.10, 20:55 Wróc! Nie liczenia głosów, a rozdziału mandatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesier Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: 46.113.156.* 22.11.10, 21:00 I tym wiekszy jest sukces RAS ktory w przeciwienstwie do POpaków, do LSD, do PiSchopatów i Zjednoczonego Stronnictwa Ludowego nie kradnie naszych pieniedzy z budzetu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bjerma śe za nich! Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: 91.123.215.* 23.11.10, 11:13 Za tych ogólnopaństvowych partyjnych złodźejoov! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Grażyński Brawo Panie Gorzelik IP: *.c194.msk.pl 22.11.10, 21:14 natychmiast przyjeżdżam na Śląsk. Dr Grażyński Odpowiedz Link Zgłoś
aborygen11 Re: Brawo Panie Gorzelik 22.11.10, 21:23 Gość portalu: Dr Grażyński napisał(a): > > natychmiast przyjeżdżam na Śląsk. > > Dr Grażyński Proponuję wrócić na Wyspę Węży. Nie tęsknimy. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesier Re: Brawo Panie Gorzelik IP: 46.113.156.* 22.11.10, 21:32 Niech wroci i niech odpowie za zbrodnie wojenną czyli wysyłanie bezbronnych dzieci (harcerzy) do walki przeciw Wehrmachtowi w 1939 r. A sam tchorz czmychnał do Londynu. Bohater.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanko do ddr-a Re: Brawo Panie Gorzelik IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.10, 22:04 Czy znaowu/nadal pod falszywym nazwiskiem, panie Kurzydlo ? Odpowiedz Link Zgłoś
maripolnoc Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też auton... 22.11.10, 21:29 Gdzie znaleźć nazwiska osób, które dostały sie do sejmiku? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dz Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: unknown 22.11.10, 21:49 www. dziennikzachodni .pl/stronaglowna/335821,nowi-radni-sejmiku-slaskiego-lista-i-infografika,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernadeta Sam mosz : IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.10, 22:08 www.dziennikzachodni.pl/slask/rybnik/335821,nowi-radni-sejmiku-slaskiego-lista-i-infografika,id,t.html?cookie=1 wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/240000/240000-k-2c9682212b33d0af012b39c0220e07fa.html?komitet=2c9682212b33d0af012b39c0220e07fa&wyniki=1 Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też auton... 22.11.10, 21:56 Euroentuzjastyczna Gazeta Wyborcza od lat już chyba niemal dwudziestu lansuje RAŚ per fas et nefas (w ramach koncepcji Europy regionalnych ludków i zaginionych królestw zamiast "katoendeckiego mambo-jumbo"). 3 miejsca wymęczone dzięki GW i Kutzowi - w sejmiku liczącym miejsc 48 - to "licząca siła polityczna"? "Licząca" może i tak, ale na pewno nie - poważna... Po sprawdzeniu widzę, że RAŚ rzeczywiście dostał dwa razy więcej głosów w skali województwa śląskiego, niż cztery lata temu (za to w województwie opolskim tym razem nawet nie próbowali czy nie byli w stanie startować do sejmiku, ciekawe czy tam tych 36 kandydatów do rad gminnych i powiatowych dostało więcej niż 1% w tych wyborach, bo chyba nie ma jeszcze wyników)... Udało się wreszcie przekroczyć próg wyborczy, zapewniając Gorzelikowi darmową propagandę na koszt "małpy" (koncepcja ostatnich lat - zdobyć tubę propagandową w Katowicach: na początek polityka stadionowa i uliczna, teraz wnuczek Hierowskiego będzie w sejmiku układy tropić... legalnie będzie machać tam swoimi żółtymi papierami ten zegarmistrz - w żywe oczy łżąc, że nie ma nic wspólnego z robieniem polityki, jak chociażby w komentowanym tutaj artykule...). Apolityczni samorządowcy to chociażby Uszok od lat czysto politycznie atakowany przez katowicką GW (m.in. Michała Smolorza, który w wyborach na prezydenta Katowic osiem lat temu zdobył 2,4% głosów...), Dutkiewicz we Wrocławiu, czy Szczurek w Gdyni. Członkowie RAŚ na pewno nie są apolityczni! Zresztą w sejmiku śląskim nie ma obecnie ani jednego apolitycznego samorządowca, będzie pięć partii (w tym jedna udająca stowarzyszenie): PO, PiS, SLD, RAŚ i prawdopodobnie PSL (bo podane wyniki nie są jeszcze ostateczne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dochtór Boli?:-) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.11.10, 22:09 I bardzo dobrze. Jeszcze wiele razy będzie boleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys-ka Re: Boli?:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.10, 11:46 mam nadzieję że zaboli po odczytaniach wyniku na Spisie powszechnym w temacie narodowość - możemy przeżyc niemały szok a wtedy Adasia i innych jemu podobnych w fobii antyśląskiej moze zaboleć jeszcze mocniej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesier Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: 46.113.156.* 22.11.10, 22:25 Zdaje sie ze RAS dostal o wieeeeele wiecej glosow niz wynosi naklad GW na Slasku...:) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut 22.11.10, 23:07 Oj boli, a takie poklady belkotu sie wylalo i efekt odwrotny od zamierzonego:) Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut 23.11.10, 00:49 jacgg napisał: > Gw już to obtrąbia jako wielki sukces. RAŚ będzie mógł przegłosować co będzie chciał. Ach. Śmieszne tak samo jak gadanie, że jak się robi politykę to się jej nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SA Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.chello.pl 23.11.10, 10:22 Kompleksy kolego, kompleksy znowu się odzywają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SK1410 Matusiewicz na Prezydenta IP: 85.232.230.* 22.11.10, 22:00 Katowice gratulują Adamowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: temu pANU dziekuje Re: Matusiewicz na Prezydenta IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.10, 22:12 To ino taki drugi niby-"Slazak" Migalski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton Ogólnopolski portal Gazety informuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 22:58 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,8703744,Ruch_Autonomii_Slaska_po_raz_pierwszy_w_sejmiku.html Komentujcie! Niech się wszyscy dowiedzą! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trevik Dla Slaska Gorzelik IP: *.dip.t-dialin.net 23.11.10, 05:24 Sorry, ale facet przynajmniej dba o region. Choćby samym widmem autonomii - gdyby go tak urealnił to powinno wystarczyć. Piotr Spyra - z całym szacunkiem, lubię Cie Fiodor, ale niestety Slaskowi szkodzisz, T. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też auton... 23.11.10, 08:36 Obrażasz mnie? To może chcesz w ryjka? ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwy Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: 95.143.193.* 23.11.10, 15:35 Gratulacje dla Ruchu Autonomii Śląska! Widać, że konsekwentne działanie i praca u podstaw moga przynieść sukces wyborczy nawet w takich warunkach gdzie połowę województwa stanowią tereny nie mające ze Śląskiem nic wspólnego, a partie warszawskie mają przewagę nie tylko dzięki ordynacji ale i w promocji medialnej oraz finansowaniu z kieszeni podatnika. Brawo RAŚ, poradziliście, tlyko teraz nie spoczywajcie na laurach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesier Postscriptum IP: 188.33.6.* 23.11.10, 21:24 Na swojej stronie Spyra chwali sie ze w 2006 dostal 27 734 głosów, a teraz jak widzimy dostal 13081. Dwa wnioski logiczne sie nasuwaja; spoleczenstwo śląskie mądrzeje w gemoetrycznym postępie, PO popierając takiego "działacza" stracilo 1 albo nawet 2 mandaty !(skoro liczylo na 15 tys glosow wiecej)-cyniczny makiawelizm tak sie dla was skonczyl. Wniosek drugi: zoologiczny antysilezianizm coraz mniej popłaca, spoleczenstwo śląskie mądrzeje w gemoetrycznym postępie. Byle tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: colt Re: Postscriptum IP: 87.118.103.* 23.11.10, 21:53 Zgadzam się, a dodatkowo taka tendencja bedzie sie nasilać, bo o ile osobom starszym, pamiętajacym ciezki okres PRL-u trudne otwarcie zamanifestowac swoje przywiązanie do Śląsk, o tyle u młodych wyglada juz to zupełnie inaczej. I co cieszy najbardziej często za autonomią opowiadają się ludzie, których rodzice nie pochodza ze Śląska:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton Widza ze tu jest cywilizacja a nie u babci/dziadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 22:22 na dalekiej polskiej wsi, gdzie pewno mieli okazje jezdzic za bajtla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HANYS Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też auton... IP: *.pools.arcor-ip.net 23.11.10, 23:07 Ślązak czuje się kulturowo obcy w kraju gdzie większośc znajduje się jeszcze mentalnie w zaborze rosyjskim, gdzie ukaz ukazem a Car i tak wie jak ma być. Jak europejczyk ma dobrze się czuć w kraju gdzie ludziom się wmawia że mają jeździć nad” polskie morze”. Czy ktoś odpoczywa nad tureckim, włoskim czy tez majorkowskim morzem??? W kraju gdzie jak mówisz że jesteś śląską mniejszościa narodowa i gwarantuje Ci to Konstytucja II rozdział art.35 - szowinista mówi Ci że masz wyp……. do Niemiec. Kraj który od wieków wyciąga ręce po nie swoje i jest mu obojętne czy to śląskie, żydowskie czy z Hitlerem czy Stalinem. Kraj w którym nie przyjmuje się do wiadomości że Chopin to polako-francuz, a witt Stwosz polako-niemiec. Ogólnie na świecie i europie wielokulturowośc i mniejszości narodowe ubogacają kulturowo i gospodarczo narody. W Europie tak………….. Dlatego nie dziw się Polaku że mówię że nie jestem Polak tylko Ślązak. Poza tym gdyby moi dziadkowie urodzili się w Chinach zapewne byłbym Chińczykiem, moi dzidkowie i ojciec tak się złożyło nie urodził się w Polsce, może dlatego nie czuję się Polakiem i nie mam zamiaru się zmuszać, wyjeżdzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.10-79-r.retail.telecomitalia.it 24.11.10, 08:54 ''Ślązak czuje się kulturowo obcy ''ja sie tak nie czuje jak to ujoles mentalnie obcy ...choc sie czuje Ślązakiem ...dziwne!?I kocham obie Ojczyzny duza i mala !moi dzidkowie i ojciec tak się złożyło nie urodził się w > Polsce, może dlatego nie czuję się Polakiem i nie mam zamiaru się zmuszać, wyj > eżdzać. No to jestes niemcem co tu kryc !A mowienie tak ogolnikowo Ślązak czuje się kulturowo obcy to blad!robicie sami roznice!nie wiem moze czytales moje wpowiedzi?''Ci że masz wyp……. do Niemiec ''zreszta mozna bylo by gadc i gadac!chyba szkoda czasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HANYS Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też auton... IP: *.pools.arcor-ip.net 23.11.10, 23:49 Śląsk to piękny region (za bardzo piękny) i nie zasługuje na pozostawanie w granicach Priwislinskiego Kraja na dotychczasowych zasadach i statusie. Nie urządzał nigdy obciachowych tzw. “powstań” ani nie szantażował biadolącą i naciąganą martyrologią… tylko szedł do roboty nawet gdy była brudna, znojna i niewdzięczna (gdzieby sie do takiej brali “panowie” z szbelką na sznurku?). Nie urządzał też chucpy żądając od Zachodu zapłaty za urojone zasługi ani nie zwalał na innych winy za dziadostwo jakie sam sobie czasem zafudnował (jak wiadomo za fatalny stan dróg na Mazowszu odpowiada Mieszko I i jego proniemiecka polityka, za powódź pewnie Moskal a za ZUS pewnie Bismarck… itd. itp….). To co sobie urzadzacie w Warsiawie i w reszcie Priwislinskiego kraja to wasza sprawa i szczerze mówiąc nic nikomu do tego…. jak chcie to zróbta sobie kolejne powstanie i będziecie od nowa budować stolicę, ale weźcie się odp**** od reszty. Nikt nie chce waszej nachalnej bogojczyźnianej propagandy antyniemieckich tudzeż antyżydowskich fobii. Z ochodów Grunwaldu zrobiliście “patriotyczny” cyrk (w stylu byliśmy jesteśmy będziemy). Jak macie kompleks i pełne gacie to trzeba do lekarza a nie do muzeum (na zasadzie: przywalilibyśmy temu grubemu ale on silniejszy…. i jak się odwinie to nam dzielne pludry pełne 1000-letniej chwały przetrzepie… to mu pokażmy wyższośc moralną urządzając naszej młodzierzy jedydenie słuszne rekonstrukcje historyczne. Jak w Korei Pn.). kryzys macie, chłopaki, i deficyt, a wasze zwycięskie oddziały z braku kasy wycofują się w Afganistanie na z góry upatrzone pozycje. więc może zamiast historycznych rekonstrukcji zaoszczędzone w ten sposób w muzeum “jedynie słusznego i wiadomego” powstania środki przeznaczcie na benzynę oraz kamizelki kuloodporne dzielnych ułanów?…. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.10-79-r.retail.telecomitalia.it 24.11.10, 07:54 Ale jestes elokwentny jezu!!normalnie widac nostalgie za niemcami w twojej wypowiedzi!powoli malymi kroczkami do przodu i wroci ...Oberschlesien-tego chcesz sorry chcecie !czyli jestes pro niemiecki !Bo jesli tak to ja jestem przeciw !Juz to kiedys przerabialismy chyba!Do milego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys-ka Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.10, 10:07 zafiksowałeś się tak bardzo na temat niemieckości ze słowo Niemcy odmieniasz przez wszystkie przypadki Freud miał by coś do powiedzenia - w jego psychoanalizie też wszystkie skojarzenia zwiazane były tyle tylko że z seksem - jak ktoś wypowie słowo Ślask to zaraz kojarzysz to z Niemcami jak Ślazak to ze Wermahtem nawet pewnie zbudzony ze snu na pierwszą literę Ś wrzeszczysz ratunku Autonomiści po mnie przyszli! Wyrazy współczucia ci sie należą - i drobna sugestia aby skorzystać z terapii w odpowiedniej placówce (adresy znajdziesz w wyszukiwarceinternetowej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.10-79-r.retail.telecomitalia.it 24.11.10, 12:12 Dzieki za adresy!Jestem Ślązakiem, nie Polakiem. Moja ojczyzna to Górny Śląsk. Nic Polsce nie przyrzekałem, więc jej nie zdradziłem. Państwo zwane Rzeczpospolita Polska, którego jestem obywatelem, odmówiło mi i moim kolegom prawa do samookreślenia i dlatego nie czuje się zobowiązany do lojalności wobec tego państwa." cytat pana Jerzy Gorzelik -nic dodac nic ujac! a KIM!To POCO BYLY TE POWSTANIA!Mnie osobiscie czuc sie Ślazakim wcale nie przeszkadz byc Polakim!no ale widze kwestia gustu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: povśinogo z RP Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: 91.123.215.* 24.11.10, 12:22 Wy`śće żoudnym Polokym ańi Schloonzoukym ńy soom! Wy`śće na sużbje u Italijoukoov?! :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.10-79-r.retail.telecomitalia.it 24.11.10, 12:34 A kim?normalnie rozkladasz mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys-ka Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.10, 13:59 program Raś zakłada m.in zatrzymanie transferowanych do centrali pieniędzy i postawienie na samorządność proponuje też stworzenie np. funduszu ochrony zabytków górnośląskich - generalnie chodzi o możliwość większego decydowania o nas tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Svobodńik ze O/S Pakować kofry, gorole! IP: 91.123.215.* 24.11.10, 11:30 Tyś je polski poońywjyrca, co to " z Źemi włoskiej do polskiej" rajzuje yno na śvjynta? :-( Sprawy schloonzky same se uoprawjymy, po svojymu, bes polskigo vtyrkańo nosa w cudzo Rzecz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Pakować kofry, gorole! IP: *.10-79-r.retail.telecomitalia.it 24.11.10, 12:00 Ales dowcipny!powiedz mi dla czego nie moge sie w tych sprawach wypowiedzic?I to jest terz moja sprawa co sie dzieje w domu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weld ceko! Re: Pakować kofry, gorole! IP: 91.123.215.* 24.11.10, 12:19 Coby Doom porzoondny booł, to trza uoo ńego mjeć starańe kozdy dźyń! Te, co poradzoom pszoć "wirtualńe", to soom cudoki lebo ńyszczyńśńiki?! Bes to żol mi Će, ale prawy Szloonzouk ńikaj se ze svy Chaupy a Kraja ńy wybjyro dlo szukańo szczyćśćo przi cudzych! Lepi u Śa uo wodźoonce, ńiźli u Italijokoov uo pizzy a spagetti. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Pakować kofry, gorole! IP: *.10-79-r.retail.telecomitalia.it 24.11.10, 12:50 Dzieki za cudaka!Kazdy by sidzial w domu jak by bylo inaczej!zal ...no cuz Taki los!zreszta nie ja pierwszy i nie ostatni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HANYS Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też auton... IP: *.pools.arcor-ip.net 23.11.10, 23:53 Czy ktoś z jaśnie Państwa oponentów myśli ze Śląsk chce autonomi bo ma bogactwo w postaci węgla i kopalń ??? My wiemy że one są tak głęboko nierentowne jak są głębokie, lecz póki płaci za to kazdy podatnik specjalnie się nie martwimy, gorzej że ta gilotyna może przyjść w każdej chwili a z nią tysiące ludzi do zwolnienia i tysiące pojedynczych tragedii ludzkich ( Ci ludzie nie są przygotowani do zmiany pracy) i ten fakt jest już bardziej niepokojący. Górnictwo na Śląsku to taki granat którego zapalnik znajduje się w Warsiawie. W obecnej chwili faktycznie Śląsk nie może się niczym pochwalić skoro w/g niektórych danych dopłata z budzetu i róznica winiem/ ma w ZUS sięga 4mld/rocznie. Można zatem powiedzieć że Śląsk jest na smyczy uwiązany. Mnie osobiście te kopalnie na Śląsku to nie są zupełnie potrzebne, mnie potrzebna jest autonomia żeby takie kwestie rozpatrywać na Śląsku a nie być zakładnikiem Warsiawy i bojówek związków zawodowych stu który jest sterowany też z Warsiawy. Bojówki wiedzą kiedy kupić kiełbasę piwo i załatwić autobus pod Sejm i 6000złnetto/m-c. Czyżby tego nie było widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lager Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też auton... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 16:38 Jak na tak nachalną manipulację wyborcami prowadzoną przez różne środowiska to wynik uzyskany przez raś jest dość słaby raś=ETA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesier Re: Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też aut IP: 188.33.4.* 24.11.10, 17:32 Raczej jak na antyslaska ,wszechpolska propagande (tj pranie mozgow) sączoną aparatem panstwowym od 1920 r przez endekow pilsudczyków ,komunistów i od 20 lat przez pseudodemokratów w szkołach, ksiazkach uniwersytetach i mediach to jest bardzo dobry wynik, ze RAS uzyskal wejscie do sejmiku. I to za 60 tys zl kampanie podczas gdy 4 partie układu kradna nam rocznie 140 mln zl subwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HANYS Sejmik. Platforma wygrała, cieszą się też auton... IP: *.pools.arcor-ip.net 24.11.10, 20:05 Nie sądzę, żeby wymieszanie puli genowej miało znaczenie. Liczy się raczej to, kim człowiek się czuje i chce być. Jeśli w spisie powszechnym jako narodowość śląska określiło się 170.000 ludzi to dlaczego odmawiać im prawa o decydowaniu o własnej tożsamości? Analogicznie do tezy, czy to, że wymieszanie puli genowej jest faktem, powoduje, że Polacy, choć czują się Polakami, nie są nimi w istocie? Popatrz na nazwiska mieszkańców Polski, a pomoże w tym słownik Rymuta - etymologicznie, 2wg nazwisk, w Polsce żyją Żydzi, Huculi, Ukraińcy, Litwini, Niemcy, Rosjanie, Białorusini, Węgrzy itd. etc. Skoro można być Polakiem pochodzenia ukraińskiego, to można być Ślązakiem pochodzenia polskiego. Kwestia pojmowania WŁASNEJ tożsamości. Poza tym - NARÓD kaszubski liczy sobie o wiele mniej dusz, niż Naród śląski (tak, tak, nie wstydzę się tak mówić). Jeśli chodzi o język - wybaczcie, ale również nie mogę się zgodzić. Śląska godka jest JEDYNYM żywym językiem regionalnym. Oznacza to, że cały czas się ROZWIJA a każdy dodaje tam coś od siebie, bo język jest własnością i dobrem ogółu. I nie jest to moja prywatna opinia. Tak wynika z badań językoznawców. Kaszubski umiera, śląski rozwija się. Czy tego chcesz, czy nie. Zresztą - najlepiej pogadać z Miodkiem. On wie najlepiej(sasiad) z TG. Odpowiedz Link Zgłoś