Gość: autor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 10:32 !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: andreasek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 10:48 Chyba Cię Bóg opuścił!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 11:01 Ja może mam inną wiare pajacu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreasek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 11:03 Widzę, TY masz wiarę w woj. częstochowskie. Głupiś cały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 11:04 No to co cie to może jesteś lewicowym bandytą ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcyś Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 11:28 Chcesz znać moje zdanie? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=21415609&a=21457589 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 08:51 Tak prawdopodobnie było jak napisałeś w swojej opinii. Ale z tego nie wynika, że nie należy obecnie próbować odzyskać rangi województwa dla Częstochowy. Czy według Ciebie, wobec tego co się stało i dzieje z Częstochową należy siedzieć i rozpamiętywać błędne ... ? Gdyby tak przodkowie nasi wnioskowali jak Ty po utracie niepodległości to nie byłoby dobrze.Uważam że Twoja opinia jest szkodliwa dla "sprawy Częstochowy"> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcyś Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 14:31 Zaraz o jakiej sprawie Czestochowy mówisz? Widze że nie do końca rozumiesz ideę regionalizmu. Podobnie zreszttą jak nie zrozumieli jej twórcy nowego podziału samorządowego. Jestem zwolennikiem powstania dużych samorzadowych województw gdzie podstawowym podmiotem fiskalizacji państwowej byłby powiat. jestem zwolennikiem powstania 6 do 8 województw na kształt euroregionów i przekazania wiekszości uprawomocnien wojewódzkich powiatom. oddania im nie tylko sfery kosztów ale i możliwości swobodnego kształtowania całości wypracowanego budżetu. Pytanie tylko czy Opole będzie chciało być w woj. Ślaskim, Kielce w Krakowskim itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 12:56 Nie. Kielce nie mają i nie chcą mieć nic pod tym względem wspólnego z Krakowem. Dlaczego? Bo MY NIE JESTEŚMY GALICJĄ. Jeśli już w ogóle tworzyć jakieś megaregiony to Kielce winny być razem albo z Łodzią, albo z Warszawą, albo z Lublinem. Najlepszym jednak rozwiązaniem jest stworzenie, a właściwie przywrócenie, jednego województwa dla Kielc, Radomia i Częstochowy, z równomiernym podziałem instytucji pomiędzy te miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 18.03.05, 12:14 Reprezentujesz interesy Slaska, dla Ciebie nie Czestochowa jest istotna, a Slask, wiec sie nie mieszaj do naszych spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreasek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 15:20 Mylisz się, dla mnie są ważne interesy mądrych ludzi. Wyście już mieli swoje 5 minut. I co? Gzie jest Olesno? Dlaczego Lubliniec a nawet Myszków wolał woj. śląskie zamiast Częstochowy. Pomyśl choć trochę , to naprawdę nie boli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 18.03.05, 19:08 Nie stronisz od klamstw - jak z tym Myszkowem, i wstydzisz sie powiedziec skad jestes. Jak juz piszesz to wystepuj z otwarta przylbica. Jak juz opluwasz innych, to powiedz skad to robisz. Chyba ze wolisz byc anonimem, ale anonim to czlowiek ktory tak naprawde wstydzi sie tego co mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 18.03.05, 13:19 Woj. częstochwskie? Nie rozśmieszaj mnie! To nierealne i niepotrzebne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 55 Do Lublinczanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 13:29 jak to jest nie potrzebne ???czy ty wiesz co piszesz ??? po prostu za nim cos napiszesz to pomyśl troche !!! Nasze miasto robi się dziurą odkąd zlikwidowano województwo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Do Lublinczanki IP: 62.233.185.* 05.05.05, 00:54 tylko i wyłącznie z własnej winy. Bielsko jakoś potrafi dobrze prosperować mimo, że straciło status miasta wojewódzkiego i jest drugim po Katowicach miastem województwa pod wszelkimi aspektami ekonomicznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 18.03.05, 13:53 Częstochowa nie nadaje sie do tego aby być województwem!!! Gdyby tak było to dalej by je miała! A dziura to ona zawsze była! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 18.03.05, 13:58 Dziwczyno dziewczyno - nie kompromituj Lublinca - fajne miasto i do tej pory nie slynelo z braku wychowania swoich mieszkancow - gdybym byl mieszkancem Lublinca zabronilbym Ci uzywania takiego nicku w sytuacji gdy kompromitujesz swoje miasto. Na marginesie dodam, ze w Czestochowie tez mamy podobny przypadek - uzywa dumnego nicku Czestochowianina i po kazdym prawie jego poscie ogarnia czlowieka wstyd z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 13:59 Dziura to na ciebie mówią koledzy. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada dlaczego 27.09.16, 23:36 Gość portalu: Lublińczanka napisał(a): > Częstochowa nie nadaje sie do tego aby być województwem!!! Gdyby tak było to > dalej by je miała! A dziura to ona zawsze była! Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 18.03.05, 14:11 Co wy dzieci gadacie! Nie kumam o co wam biega! A poza tym chyba nie wiecie ze Lubliniec jest chce być w woj. częstochowskim!!! Jak ostatnio w nim byliśmy to wogole sie nasze misto nie rozwijało!!! Lubliniec nienawidzi Czenstochowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czestochowianin Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 15:35 Uwielbiam wprost tę sarkastyczną nienawiść popartą elementarnym brakiem wykształcenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 18.03.05, 18:17 Maly komentarz: Lubliniec rozwinal sie na przecieciu dwoch szlakow - z Katowic do Poznania i z Opola do Czestochowy. Ten pierwszy szlak upada, bo Katowice jako centrum regionu nie sa nim kompletnie zainteresowane - linia kolejowa na tej trasie juz zostala zdegradowana, na inwestycje drogowe tez nie ma szans. Poznan jest za daleko, a po drodze sa peryferie woj opolskiego i lodzkiego. Pozostaje ten drugi szlak, ktorego oredownikiem jest Czestochowa, szlak wpisany w trase Wroclaw-Opole-Czestochowa-Kielce-Lublin i dalej. I ten fakt bedzie w duzym stopniu decydowal o przyszlosci Lublinca. Takie sa obiektywne fakty, z ktorych trzeba bedzie wyciagnac wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 18.03.05, 18:55 Tak czy siak to nie lubimy częstochowy bo wyciągaliście od nas tylko kase!!!! A braki wykształcenia to wy macie! W końcu macie njgorsze uczelnie w woj. i jedne z bardziej dupiatych w Polsce!! Popieram was tylko w tym ze nie lubicie hanysów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 18.03.05, 19:02 Kompromituje Pani swoim poziomem uczelnie czy szkole ktora Pani konczyla (ewentualnie jeszcze sie uczy) - gdyby moj absolwent zaprezentowal cos takiego czerwienilbym sie ze wstydu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ronin Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 14:12 W takim razie proszę zacząć zmieniać kolor na ten lewicowy. Spośród osób, które znam większość to częstochowscy absolwenici i dużo by można pisać na temat ich poziomu ale i po co? Sami sobie wystawiają świadectwo i nie jest ono wcale pozytywne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 20:45 Lublińczanko! To ja, sanitariusz... No, chodź, dostaniesz kaftanik i zastrzyczek, uspokoisz się... I nie rób naszej klinice wstydu tutaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gideon Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 14:18 Hans skończyłeś grać na CeKaeM'ie i teraz robiszu dr Mengele? Te czasy mineły 50 lat temu a ty chybaś wybudził się z śpiączki. Sprawdź rok mamy 2005-ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyzio Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 19:00 A po co. W takiej małej dziurze nikt nic normalnego nie potrafi zrobić a dopiero województwo utworzyć i rządzić nim na wstyd dla pozostałych województw? A które misato się zgodzi na akces do takiego stwora. Czy ktoś z was się nad tym zastanowił pisząc takie brednie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 18.03.05, 19:05 Ciekawe gdzie mieszkasz, uczysz sie czy pracujesz ? Nie wstydz sie i powiedz - wtedy latwiej sie dyskutuje. Ja jestem z Czestochowy, a Ty ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student BBX Nie zwracajcie uwage na Xx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 19:18 To taki wesolek i stary kawaler,ktory nie ma sie czym zajac tylko sie tu "Elementarnie wymadrza"Widuje go prawie codziennie i zawsze robi mi sie potem niedobrZe.Po prostu trzeba go ignorowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pimmel Re: Nie zwracajcie uwage na Xx IP: *.u.mcnet.pl 21.03.05, 09:21 Studencie BBX czy jak ci tam. Jestes naprawde pustakiem, przepraszam ale musialem to powiedziec. Brak ci podstawowych wiadomosci i palasz tylko nienawiscia. Czestochowa to 12 co do wielkosci miasto w Polsce. Ciekawe jak bys skomentowal w taakim razie Kielce, Opole, Zieloną Gorę, Gorzow Torun czy nawet Bialystok? Albo Rzeszow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.vf.shawcable.net 19.03.05, 05:58 Jakby ktos wybudowal tame na Kucelince i uzyl te wode co to ona sie leje w temacie wojewodztwo czestochowskie na wytworzenie energii elektrycznej, to prad w podjasnogorskim grodziszczu bylby przez dzisieciolecia darmowy... Ze sie Wam jeszcze nie znudzilo??? Jak juz wam sie tak bardzo nudzi to mam propozycje w temacie... na probe powalczcie o polaczenie powiatow kolobuckiego z czestochowskim. Jak sie uda[???? `] to juz bedzie jak pol wojewodztwa. Powodzenia zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
lisieniec Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 19.03.05, 01:48 Naprawde poziom wypowiedzi niektórych wskazuje na brak taktu,kultury,wykształcenia,zdrowego myslenia i patrzenia,aż naprawde żal bierze jak ludzie mieszają z błotem pewne instytucje albo rzeczy czy wręcz ludzi tylko za to że przemawia przez nich nienawiść,naprawde przykre to jest ale cóż dziwni są polacy,a co do województwa to wiele razy poruszałem taki watek na tym forum i wiele razy pisałem na wątkach o takich tematach,jestem zdecydowanie i bardzo bardzo za i wierze że być może w końcu 12 co do wielkości miasto w Polsce będzie godnie uposażone tzn.zostanie miastem wojewódzkim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 09:24 Tego województwa nie będzie, a jak będzie, to bez Lublińca. W Lublińcu jakby się zapytać ludzi, czy chcą być z Katowicami, czy z Częstochową, to wybraliby Katowice z całą pewnością. A władze miasta i powiatu pewnie też raczej postąpiliby, jak chcą ludzie. Zresztą, władze Lublińca chyba sobie chwalą obecność w województwie śląskim. Jak byliśmy w Częstochowie, to było: większe bezrobocie, pod koniec obecności w waszym województwie ujemny wzrost demograficzny, pieniądze, które miały iść na Lubliniec znikały nie wiadomo gdzie, Częstochowa nie interweniowała, jak zamykali linie kolejowe do Gliwic i do Woźnik. Ślady, że znaleźliśmy się w śląskim można spotkać w Lublińcu - wymienione okna w szkołach, nowa hala sportowa, obwodnica, odnowienie prokuratury i dotacje na odnowienie ulic w centrum miasta. Jak byliśmy z Częstochową to nie szło się tego doprosić, jedynie w waszym mieście przeprowadzano inwestycje, no, może jeszcze w Myszkowie. Nawet zakłady pracy - Lentex i Energoserwis zostały wybudowane przez państwo na wniosek włodarza wojewóztwa katowickiego, a nie częstochowskiego! Bo zostały one albo wybudowane albo rozbudowane jeszcze w latach 60 tych. Tak samo ma się sprawa ze szpitalem psychiatrycznym, ośrodkiem dla niesłyszących czy koleją. Dopiero teraz Katowice zabrały nam połączenia i nas degradują. Ale już kolejarze wysłali petycje i władze też zajęły się tym problemem. Z całą pewnością w końcu wywalczymy dla Lublińca powrót korzystnych połączeń z Katowicami i Poznaniem, a może i z Gliwicami. Bo w ogóle swój rozwój w okresie "częstochowskim" zawdzięczamy tylko sobie, że potrafimy zadbać o nasze miasto. Tak samo jest teraz, sami dbamy o Lubliniec i to tylko zasługa samych Lublińczan, że zmniejsza się u nas bezrobocie (które nie przekracza 10%), że jako jedni z nielicznych mamy dodatni wzrost demograficzny, że mamy w miare dobrym stanie drogi, a relatywnie lepszym niż inne powiaty, że być może od nowego rozkładu w kwietniu znowu będziemy mieli te pociągi, któe chcemy i że wreszcie wyremontują szlak do Herb! Pozdrawiam. PS: Życzę Częstochowie, żeby miała swoje województwo, w końcu to jedno z większych miast w Polsce. Nie byłoby problemu, gdyby województwa pokrywały się z archidiecezjami, to mielibyście chyba też Kielce ;-) W każdym razie mimo tego że Lubliniec nie będzie na pewno w takim województwie, to oba miasta mają podobne interesy, o które oba powinny razem zadbać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 19.03.05, 11:23 Rozumiem Twoje stanowisko, chociaz jest ono bardzo subiektywne - po prostu od wiekow byliscie czescia Slaska i blizej jest wam do Slaska. Wtedy trudno jest o obiektywnosc i to co dobre laczy sie z Katowicami, a co zle z Czestochowa, chociaz nie musi to byc zgodne z prawda. Ja ktory tylko przejezdzam przez Lubliniec raczej nie zauwazam zeby sie poprawialo w okresie przynaleznosci do nowego wojewodztwa - z Katowic widac Gorny Slask i ewentualnie Bielsko. Cala reszta musi zadbac o siebie sama. Czas pokaze jak sie to bedzie rozwijac, szczegolnie z punktu ukladu komunikacyjnego, gdzie tradycyjny szlak komunikacyjny Katowice-Poznan traci coraz bardziej na znaczeniu, bo nie ma komu o niego zabiegac - Poznan jest za daleko, po drodze sa peryferia Opola i Lodzi, a Katowice sa zorientowane w druga strone i polnocy wojewodztwa w ukladach komunikacyjnych nie chca dostrzegac. Wysilki samego Lublinca tutaj nie sa tutaj w stanie pomoc - tutaj potrzebne jest dzialanie na skale ogolnokrajowa, ponadregionalna. Czas pokaze jak bedzie naprawde. Pozdrawiam Lublinczan, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 19.03.05, 12:43 Dobrze misiek powiedziałeś:) A czestochowa i tak nie będzie miec woj. bo to niemozliwe, i moglibyście przestac gadać o tym od kilku lat! I jak cchecie to moge wam powiedziec gdzie mieszkam. A więc jestem rodowitą lublińczanką, studiuje i obecnie mieszkam w Warszawie, ale do L-ca czasem przyjezdzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norbert Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 13:13 Możliwe jest to napewno trzeba się tylko sprężyć i zacząć działać a wtedy stanie się to bardziej realne,skoro inne o połowe mniejsze miasta mają województwo to dlaczego nie może mieć województwa 12 miasto w kraju,życzyłbym sobie i innym aby stało sie to jak najszybciej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 19.03.05, 13:39 Wiem ze jestes z Lublinca skoro tytulujesz sie Lublinczanka. Gratuluje tylko wyboru Uczelni z takim poziomem - sadzac po jezyku wypowiedzi. Gdybys jeszcze sie przyznala na jakiej Uczelni studiujesz, byloby wszystko jasne :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pimmel Re:Hej Lubliczanka-studentka IP: *.u.mcnet.pl 21.03.05, 09:38 Hej wiesz tak sie sklada ze ja tez mieszkam (niestety) w Wawie bo tu wlasnie skonczylem studia(SGH) i teraz pracuje. Obawiam sie co ty skonczylas moja droga, bo na pewno nie SGH, o to sie moge zalozyc:)To zreszta wynika z twoich wypowiedzi. Jestem absolutnie za województwem Czestochowskim a wlasci wie Staropolskim wraz z Kielcami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pimmel Re:Hej Lubliczanka-studentka IP: *.u.mcnet.pl 21.03.05, 09:42 Hej dziekuje ze sie przyznalas. Wlasnie przeczytalem twoj post UW, no to mozna sie bylo tego spodziewac, powiedz jeszcze jaki wydzial aby wszyscy mogli sie usmiac.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 19.03.05, 14:33 Studiuje na uniwerku warszawskim, ale nie jest tu aby gadac o mojej uczelni, poza tym musze uzywać słów charakterystycznych dla was :P A gdyby Cz-wa miała miec woj. to juz dawno by je miała, najwyraźniej sie do tego NIE NADAJE! Ale mozecie sobie miec woj. lecz bez Lublińca!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 19.03.05, 14:53 Obawiam sie ze trudno byloby znalezc Twoje nazwisko i imie na liscie studentow tej szanownej Uczelni, skoro nawet nie potrafisz prawidlowo napisac jej nazwy, chociaz moze rzeczywiscie w chwili obecnej fakt studiowania na UW przestaje juz miec jakiekolwiek znaczenie dla poziomu wiedzy i kultury braci studenckiej (przynajmniej jej czesci). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdun_inżynier Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 16:03 Woj. częstochwskie? Nie rozśmieszaj mnie! To nierealne i niepotrzebne!!! Częstochowa nie nadaje sie do tego aby być województwem!!! Gdyby tak było to dalej by je miała! A dziura to ona zawsze była! Co wy dzieci gadacie! Nie kumam o co wam biega! A poza tym chyba nie wiecie ze Lubliniec jest chce być w woj. częstochowskim!!! Jak ostatnio w nim byliśmy to wogole sie nasze misto nie rozwijało!!! Lubliniec nienawidzi Czenstochowy!!! Tak czy siak to nie lubimy częstochowy bo wyciągaliście od nas tylko kase!!!! A braki wykształcenia to wy macie! W końcu macie njgorsze uczelnie w woj. i jedne z bardziej dupiatych w Polsce!! Popieram was tylko w tym ze nie lubicie hanysów. Dobrze misiek powiedziałeś:) A czestochowa i tak nie będzie miec woj. bo to niemozliwe, i moglibyście przestac gadać o tym od kilku lat! I jak cchecie to moge wam powiedziec gdzie mieszkam. A więc jestem rodowitą lublińczanką, studiuje i obecnie mieszkam w Warszawie, ale do L-ca czasem przyjezdzam. Studiuje na uniwerku warszawskim, ale nie jest tu aby gadac o mojej uczelni, poza tym musze uzywać słów charakterystycznych dla was :P A gdyby Cz-wa miała miec woj. to juz dawno by je miała, najwyraźniej sie do tego NIE NADAJE! Ale mozecie sobie miec woj. lecz bez Lublińca!!!! Lublińczanko! Proszę przeczytać swoje wpisy. Jak raz nie wystarczy to proszę przeczytać je jeszcze raz i jeszcze raz, do skutku. Na UW powinni pomyśleć o testach psychologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny z Czewy Ciekawa inicjatywa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 17:44 Krew mnie zalewa jak czytam wpisy tych kretynów z Lublińca. Województwa mają maleńkie Opole, Rzeszów, Olsztyn, Gorzów & Zielona G., a 12 miasto w Polsce nie ma. Katowice w ogóle się nami nie przejmują, w mieście jest syf i bezrobocie rośnie. Ja mam gdzieś Lubliniec który ma 20 tysięcy z hakiem. Częstochowa ma ponad ćwierć miliona i to tu powinno iść więcej kasy!!! A co do Lublińca, niech se będą w katowickim, po cholere nam taka dziura. Województwo mieć powinniśmy, ale to że nie mamy to jest w dużej mierze nasza wina. Opolanie walczyli o województwo i im się udało, a u nas ludzie mieli to w dupie. Niestety, taka prawda, taka u nas mentalność ludzi. Musieliby znaleźć się ludzie z inicjatywą, pozbbierać podpisy, skumać się z jakimiś miastami np: Radomskiem, Włoszczową, Myszkowem i postarać się utworzyć niewielkie ale niezależne od pieprzonych katowic województwo Częstochowskie!!! Wiecie, że w tej chwili wielu Polaków myśli, że Częstochowa leży na śląsku??? To jest chore, śląsk to jest katowice z okolicami a nie Święte Miasto. Pozdrowki dla prawdziwych Częstochowian, chociaż nie jest u nas najlepiej ja jestem dumny, że pochodzę z tego miasta, które każdy prawdziwy Polak powinien szanować. Mam nadzieję, że jeszcze się coś zmieni. Nie przejmujmy się psycholami z Lublińca itp. Nasze miasto zasługuje na województwo i jeszcze będzie je miało!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pimmel Re: Ciekawa inicjatywa. IP: *.u.mcnet.pl 21.03.05, 09:46 Hej Dumny, wiesz ujales prawie wszystko...w prosty i niewygledny sposob, ale to mi sie podoba, bo taka jest prawda. Powinna powstac przy urzedzie miasta jakas komorka do tego(z malym budzetem na poczatek), ale Wrona nie da, bo zawsze byl tej inicjatywie przeciwny. To jedyny powod dlaczego nie zaglosuje na tego pana. Jedyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowal Re: Ciekawa inicjatywa. IP: *.euronet.net.pl 21.03.05, 21:38 Zgadzam sie z Toba w 100%. Sam pochodze z Radomska i wiekszosc naszej miesciny z pewnoscia bylaby za utworzeniem w Czestochowie wojewodztwa. Sam do mojej ukochanej Lodzi mam 100km i nic mnie z tym miastem nie laczy. Sam studiowalem w Cz-wie i dobrze wspominam to miasto (nawet zdalem tam prawko :) Na pewno Czestochowa zasluguje na wojewode, nie mniej niz Opole (nie wspominam tutaj o tym jak kto identyfikuje sie z danym miastem bo to calkowicie inna historia). Radomsko nigdy nie przepadalo za Piotrkowem a zwlaszcza za Belchatowem - opcja z Czestochowa miala by u nas poklask. W Czestochowie czujecie sie tak jak my w lodzkim, moze czas na zmiany :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blanc Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.acn.waw.pl 19.03.05, 18:03 Ciekawe, że za każdym razem gdy ktoś zaczyna pisać o WOJEWÓDZTWIE zaczynają szczekać jakieś śmieszne ludziki. A już powalającą argumentację zastosowała Lublińczanka: Czewa nie ma województwa, bo się do tego nie nadaje, a gdyby się nadawała to już by miała - to jest dopiero logika. Lublińczanka jest typowym "nowym warszawiakiem". Co takich cechuje: po przeniesieniu się do stolicy z niewiadomo skąd, nagle osoby takie stają się "mądre", "wielkomiastowe" i nie wyobrażają sobie mieszkania gdzie indziej (sama napisała, że odwiedza CZASAMI Lubliniec - fajnie nie?), nie znoszą krytyki, przy braku rzeczowych argumentów w dyskusji stosują argumentację z kosmosu i reagują agresywnie, bo przecież oni są z Warszawy. A co do "kształcenia" Lublińczanki to ciekawe który z wydziałów UW "reprezentuje", na niektóre z nich od pewnego czasu nie ma zbyt dużej ilości chętnych, więc kto składa - łapie się w pierwszym naborze. Wracając do meritum, chciłbym się dowiedzieć gdzie jest teraz i co robi dla powołania WOJEWÓDZTWA organizacja, która jakiś czas temu powstała, bo słuch o niej już prawie zaginął Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 212.130.22.* 19.03.05, 18:57 1. Czestochowa nie potrzebuje w swoim wojewodztwie Lublinca szczegolnie jesli ten czuje sie slaskiem 2. Czestochowa nie chce w swoim wojewodztwie Warszawy z jej zakompleksionymi studentkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pimmel Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.u.mcnet.pl 21.03.05, 09:48 Blanc, masz racje powstala jakas organizacja ale obawiam sie ze to tylko na potrzeby polityczne. A co do Lublinczanki to spojrz na moj komentarz pare miejsc wyzej:))))no comment! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 19:49 Ludzie, ja jestem z Lublińca i postanowiłem się wypowiedzieć, bo we wszystkich tego typu tematach piszą, że powinno być przywrócone województwo z Lublińcem w składzie. Mimo tego, że jestem z Lublińca, to nie mam nic do Częstochowiaków, najwyżej do ludzi, którzy popsuli relacje między naszymi miastami kiedy byliśmy w waszym województwie i kiedy okradali nas wasi włodarze. I tyle. Poza tym uważam, że żeby mieć województwo to nie wystarczą wpisy na forum i narzekanie, tylko tak jak w przypadku Opola - szeroko zakrojona akcja. Lobby częstochowskie jest za bardzo skłócone ze sobą, żeby powołać to województwo. Skutek tego będzie taki, że niebawem może powstanie tzw. woj. środkowopomorskie z Koszalinem i Słupskiem, jako stolicami, dwukrotnie wieksza Częstochowa będzie nadal miastem tylko powiatowym, które na dodatek znalazło się nie tam, gdzie trzeba. Jeżeli chodzi o województwo to będzie wam jes trudno zrobić, bo Radomsko wydaje się być zadowolone z obecności w woj. łódzkim, Olesno w opolskim, Zawiercie to Zagłębie, a Lubliniec - wasz najważniejszy partner nie chce z wami iść do jednego województwa. Pozostają wam Myszków i Kłobuck (to ostatnie miasto to totalny upadek, a szkoda. Skandal, że przejeżdża tędy na dobę 4 pociągi...). A to za mało, żeby tworzyć województwo. Dlatego powinniście być bardziej milsi dla ludzi, jak się będziecie rozpychać łokciami to i Myszków nie przyłączy się do was, a Zawiercie tym bardziej... Pozdrawiam porządnych Częstochowian - nie Cyganów i złodziei okradających pielgrzymów pod Jasną Górą, nie waszych zarządców, którzy kradli z Lublińca kiedyś... Bo wszedzie są i dobrzy i źli, także w LC! PS: Mamy około 30 tys ludzi, niedawno GW tak napisała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drrad Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.udn.pl 19.03.05, 20:48 Witam, my w swoim regionie zaczynamy powoli działać na rzecz powstania województwa łączącego Radom i Kielce. Może i Częstochowa dołączy do nas i odżyje dawny plan z budową województwa staropolskiego. Serecznie zapraszam: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25582 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: probonus Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 21:29 Mogłoby takie być, ze stolicą tylko i wyłącznie w Częstochowie... Jeżeli nie, to się nie zgadzamy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślonzok Hura, hura, hura... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 22:18 I to jest jedyne, sensowne rozwiązanie problemu odtworzenia województwa częstochowskiego. Przecież już kiedyś Częstochowa była w woj. kieleckim... Może to się wtedy inaczej nazywało... Tego się trzymać, częstochowianie! A nie próbować odgryźć dla siebie kawałek Śląska... Tak, jak w czasie plebiscytu to już raz Polacy zrobili! WOJEWÓDZTWO STAROPOLSKIE - piękna nazwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdun_inżynier Re: Hura, hura, hura... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 22:36 Odgryźć kawałek Śląska? Tu jest Małopolska Zachodnia. Co najwyżej to Wy zagarneliście sobie te tereny. Częstochowa nie jest już 12 miastem pod względem liczby ludności. "Ostatnio" wyprzedziła nas Gdynia. Mam nadzieję, że 13 nie będzie pechowa. Odpowiedz Link Zgłoś
lisieniec Re: Hura, hura, hura... 20.03.05, 00:25 Hmmmm...... nic mi o tym nie wiadomo żeby gdynia nas prześcignęła skąd masz takie dane,fakt środowisko ćzestochowskie gdyby zaczęło działać i rozmawiać mogłoby stworzyć województwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdun_inżynier Re: Hura, hura, hura... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 01:11 Proszę zajrzeć do Rocznika Statystycznego na 2004 (dane z końca 2003). Liczba mieszkańców Częstochowy sukcesywnie maleje (już poniżej 250 tys.), natomiast Gdynia utrzymuje liczbę mieszkańców oscylującą wokół 253 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norbert Re: Hura, hura, hura... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 02:59 Musze jeszcze sie upewnić ale częstochowa jeszcze iedawno miała 256 tys. zaokraglano nawet do 260 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdun_inżynier Re: Hura, hura, hura... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 19:58 Link - dane GUS. Trzeba ściągnąć dane z pkt. 5 www.stat.gov.pl/dane_spol-gosp/ludnosc/index.htm 10 lat temu Częstochowa miała prawie 260 tyś (259.6). Ostatnio nastąpił gwałtowny spadek spowodowany ujemnym przyrostem naturalnym i saldem migracji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edi. Częstochowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 00:33 Witam. Po pierwsze nie jesteśmy Śląskiem i nigdy nim nie byliśmy. Wystarczy troszkę historii by to wiedzieć. Ktoś wspomniał o zachodniej Małopolsce i słusznie. Co do województwa to dużo w tym prawdy że nie było wspólnej walki o nie. Druga strona medalu to układ polityczny jaki nowe województwa tworzył był Częstochowie przeciwny. Rząd AWS doskonale wiedział że w Częstochowie duże poparcie ma lewica. Była to jedna z okazji by zminimalizować jej wpływ na region. Jest jeszcze sprawa byłego premiera Buzka i jego super doradcy Krzaklewskiego. (obaj panowie mieszkają w Gliwicach) Doskonale wiedzieli że poprzez zagarnięcie do Katowic, Bielska i Częstochowy zwiększają znaczenie Śląska. Czy nie jest dziwną sprawą wzrost gospodarczy Katowic i Gliwic podczas władzy premiera Buzka wywodzącego się właśnie z Gliwic. I proszę spojrzeć co w następnej kadencji dzieje się z Łodzią premiera Milera. Wspólne spotkania prezydentów obu miast pod okiem premiera Milera. Plany autostrady Warszawa – Łódź i.t.d. Efekt jest taki że nas , i nie tylko nas sprzedano. Czy niektórzy nie pojmują ile się kasy zarobiło na reformie administracyjnej. Przecież zmiana urzędów wojewódzkich i.t.d. ciągła za sobą zmianę obsady stanowisk. Każda z reform była nieudana – planowana korupcyjnie. I każdą powinna zająć się komisja śledcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 20.03.05, 00:56 Ciekawe kto Cie okradl pod Jasna Gora ? Nie rozpowiadaj takich bredni - to sa typowe stereotypy - na takim poziomie godnym magla jeden drugiemu potrafi opowiadac niestworzone rzeczy - Polak o Niemcu, Niemiec o Polaku, mieszkaniec Lublinca o mieszkancu Czestochowy i naodwrot - mieszkaniec Czestochowy o mieszkancu Lublinca. Tak samo jak zreszta Ty o Klobucku. W takich sytuacjach lepiej dac sobie na wstrzymanie i opierac sie na konkretnych faktach, a nie na stereotypach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 20.03.05, 11:06 nie weim czy wiecie, ale w były woj. częstochowskim Lublinie był na 2 miejscu po cz-ewie, pzoa tym co wy w tym woj. byście mieli? NIC!!! A ja pisze poprostu na waszym poziomie, moze wy przeczytacie sobie wasze posty, choc i tak nie zrozumiecie o co mi teraz biega! Chwalcie swój Medalów czym chcecie i jak chcecie (chociaz niz w nim nie macie) Nie byłam jeszcze nigdy w cze-wie ale i tak jej nie lubie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blanc Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.acn.waw.pl 20.03.05, 12:07 Proszę Cię, nie pisz na "naszym" poziomie, tylko na swoim, może wtedy się dogadamy... choć śmiem wątpić. Poza tym Lublińczanko, można równać w dół, w górę już Ci nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klobuczanin Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 12:34 A ja jestem z KLOBUCKA i slyszalem ze pod Jasną Górą ludzie zjadają psy i sklepy w tych okolicach serwuja psie mięso.To ochyda.Sam widzialem jakie to ochydne.Fuuj nigdy nie przyjade do czestochowy feee Odpowiedz Link Zgłoś
blanc Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 20.03.05, 12:43 Następny się odezwał sfrustrowany. Zamiast psiego do wyboru masz jeszcze: kocie, mysie, gołębie, wróble, wronie (ups). Ech, pierdoło z... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny z Czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 12:58 Do Lublińczanki. Każdy prawdziwy Polak powinien chociaż raz odwiedzić Częstochowę, zwłaszcza jak mieszka tak blisko. Wieszacie na nas psy, bo u nas jest miejsce znane na całym świecie u was psychiatryk. Psie mięso... hmmmmmmmm? Ciekawe, bardzo wiarygodne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cz-wa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 17:53 osobo z kłobucka jesteś ''pierdołą z kłobucka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 20.03.05, 13:06 Dziewczyno - tu juz nie chodzi o wojewodztwo, bo w tej sprawie kazdy moze miec swoja opinie, chodzi o to ze poziomem swoich wypowiedzi kompromitujesz nie tylko swoje miasto Lubliniec, ale i swoja uczelnie - jesli tego nie jestes w stanie zrozumiec, to tym gorzej o Tobie swiadczy. Sa pewne sprawy, o ktorych nawet nie trzeba mowic - czlowiek wynosi to z domu rodzinnego i szkoly. Mowie to na podstawie juz ponad 20-letniego doswiadaczenia w obcowaniu ze studentami najrozmaitszych uczelni w Polsce (zagranica tez). O mieszkancach Lublinca mam zreszta dobre zdanie, bo sam pierwsze 20 lat zycia spedzilem w Ozimku i dosyc czesto mialem okazje goscic w Lublincu (prosze to traktowac bez zadnych postronnych skojarzen). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klobuczanin Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 14:00 Ale nie powinieneś się wypowiadać o Częstochowie jak z tąd nie jesteś i pochodzisz z Ozimka.Zresztą na forum też cię nie lubią i nie traktują jako Częstochowiaka więc nie pisz o czymś co jest dla ciebie obce i co traktuje ciebie jak obcego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 20.03.05, 14:13 Kolego z Klobucka - zostaw juz chociazby Czestochowianom prawo wypowiadania sie w tej sprawie :)) Na ten temat kto jest Czestochowianinem a kto nie - byla juz wielokrotnie dyskusja na ten temat na tym forum, w ktorej ja nawet nie uczestniczylem bo tak naprawde odpowiedz jest oczywiste - nie miejsce urodzenia jest najwazniejsze. Chociazby Ksiadz Kordecki ktory jest moze najbardziej znanym Czestochowianinem na 100 % nie urodzil sie w Czestochowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klobuczanin Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 14:41 > Kolego z Klobucka - zostaw juz chociazby Czestochowianom prawo wypowiadania sie > w tej sprawie :)) > > Na ten temat kto jest Czestochowianinem a kto nie - byla juz wielokrotnie > dyskusja na ten temat na tym forum, w ktorej ja nawet nie uczestniczylem bo tak > naprawde odpowiedz jest oczywiste - nie miejsce urodzenia jest najwazniejsze. > > Chociazby Ksiadz Kordecki ktory jest moze najbardziej znanym Czestochowianinem > na 100 % nie urodzil sie w Czestochowie. Nie jestem i nie chce być twoim kolegą A co do księdza K to można napisać że papież też jest częstochowianinem i jeszcze wielomiastowcem bo każde miasto go chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 20.03.05, 15:18 OK :)) - tylko co innego Papiez, co innego Kordecki. Papiez jest slynnym na caly swiat Polakiem, ale przeciez nie Czestochowianinem. Kordecki zas chociaz nie urodzil sie w Czestochowie, jest wlasnie slynnym Czestochowianinem. To tyle do dyskusji o roli miejsca pochodzenia w tym kontekscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Expres Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 18:03 Nie zwracajcie uwagi na krytykę Częstochowy to przestaną pisać. Napiszcie jej że Lubliniec jest śliczny , piękny , kochany , duży , zajebisty , bez skazy i w ogóle to rzeki tam miodem płyną i a jak tam wjeżdżam to buty ściągam. Wszyscy są tam uczciwi , kochani , i brak słów do tak pięknego miasta , regionu , guberni . Nawet warjatów czasem wypuszczają na miasto. No i jest kryminał dla kobiet. Proponuję założyć temat "Wojwództwo Lublinieckie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klobucznin Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 18:15 A ja mieszkam w Klobucku i powiem wam że to piękne miasto ktore wczesniej bylo miastem od czestochowy i nie ma tych glupich pilgrzymkow co laza brudza i smierdza no i jest czysto.Cieszymy sie tez ze czestochowa zostala zdegradowana do roli powiatu z uniwesytetem i uczelniami.Je tez zamkna jak tylko dotrze niz demograficzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 20.03.05, 21:57 Gratuluje przezornosci i perspektywiznego myslenia - gdyby hipotetycznie cos takiego stalo sie z Czestochowa, to tym bardziej z nieduzego miasta jakim jest Klobuck nie zostaloby ani sladu. Jedziemy na jednym wozku i zyczac komus zle, nie mozesz pojac ze jeszcze gorzej zyczysz samemu sobie. W ogole stare przyslowie mowi kto pod kim dolki kopie, sam w nie wpada. Czestochowa to moje miasto, ktore polubilem i dumny jestem ze tutaj wlasnie mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też kłobuczanin Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 20:36 Ej kłobuczanin za dychę . Jak czytam te Twoje wypociny to się najzwyczajniej wstydzę, z ew mojej miejscoweoiśći moga mieszkać ludzie takiego pokroju, o takich poglądach. Ale cóż , w każdej zbiorowośći są różni ludzie , również i ci , którzy delikatnie mówiąc są ... nieco inni umysłowo. Kłobuck i Czestochowa to od lat prawie jeden organizm . Tak było , jest i będzie. Lubię Częstochowę , tak jak tysiące innych kłobuczan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opolanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.one.pl / *.opole.internetia.pl 31.03.05, 09:48 Droga Lubińczanko! Jak można tak krytykować miasto, w którym się nigdy nie było? Ja myślę, że mieszkańcy Częstochowy chętnie zaproszą Cię do swojego miasta, żebyś na własne oczy mogła się przekonać, co z takim wielkim znawstwem krytykujesz. Ja nie mieszkam w Częstochowie, ale znam bardzo dobrze to miasto... kiedyś tam mieszkałam... często tam jestem i widzę jak bardzo Częstochowa ucierpiała, kiedy przestała być województwem. Opole walczyło o swoją niezależność i udało się, a Częstochowa wtedy odpuściła, a teraz widzi, że popełniła błąd. Z całego serca życzę Częstochowie, żeby się teraz udało. Jestem po Waszej stronie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Expres Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 18:37 A tak na poważnie to po co wypisujesz takie rzeczy kobieto. Daj choć jeden argument dla którego tak ci dobrze w Śląskim (czyt. Katowickim ). Przecież Katowice mają głęboko w tyłku wasz rozwój , zobacz kobieto ile takich ościennych Lublińców mają dokoła siebie związanych z regionem górnośląskim ( miasta wielkości Lublińca ). Czy wydaje ci się że komuś zależy na waszym rozwoju w Katowicach. Dla nich jesteście kulą u nogi. Czy widziałaś może jakiś projekt zagospodarowania województwa śląskiego gdzie Katowice zakładają wasz rozwój. Nie jesteście dla nich w kręgach zainteresowań gospodarczych , drogowych i żadnych innych. Możesz nie lubić Częstochowy ale to już twoja sprawa. Ja zupełnie inaczej patrzę na Lubliniec który bardzo Lubię i nic do niego nie mam. Choć nie ukrywam że ludzie twojego pokroju robią wszystko żeby to zmienić. Czy chcesz czy nie to zawsze będąc u boku Częstochowy będziecie mieli większe szanse rozwoju. Podobne opinie kiedyś wyrażali mieszkańcy Myszkowa. Częstochowa to nas okrada i na pewno w śląskim będzie lepiej. Jaki jest efekt. Ano taki że zachwiała się równowaga regionalna. Katowice kiedyś robiło wszystko by Zawiercie wybijało się ponad Myszków, z czym próbowała walczyć Częstochowa. Proszę spytać teraz czy ktoś w Katowicach w ogóle myśli o Myszkowie, lub nawet wie co to jest. Podobna sprawa jest z wami. Rzecz jasna że macie niedomówienia. Takie zawsze będą do miasta które w pewnym sensie decyduje o pewnych sprawach. Co do starej ekipy rządzącej w byłym województwie częstochowskim. To muszę cię zdziwić iż po utworzeniu województwa Częstochowskiego większość rządzących przyjechała do Częstochowy z Katowic. Zobacz co się dzieje teraz. W mediach podają iż spotkali się prezydenci Wrocławia , Opola , Częstochowy , Kielc , Lublina by rozmawiać o stworzeniu lobby na rzecz trasy szybkiego ruch miedzy tymi miastami. A to dla tego iż Warszawa postanowiła nie przeznaczać środków na rozwój tej drogi. I jak by na to nie patrzeć to jesteście w Lublińcu zainteresowani tą inwestycją. Ale czy po takich postach jak twój warto zabiegać o rozwój Lublińca. I dziękuje za życzenia od gościa z Kłobucka. Bardzo się cieszymy że nam tak dobrze życzysz. I jeszcze jedno. Jak kiedyś przydarzy ci się gnoju być na Jasnej Górze to wyjdź z niej bo cię bóg skara za to co piszesz. Twoi pra pra pra dziadowie chodzili na Jasną Górę się modlić a ty takie bzdury wypisujesz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 19:04 Expres oczywiście, że byłoby fajnie jakby Lubliniec miał swoje województwo... w którym byłaby Częstochowa buhaha ;-) Ale to utopia hihi. Lublińczanie nie przepadają za Częstochową, ale jesteśmy z wami związani w pewnym stopniu i tak na pewno pozostanie. Na pewno nie będzie tak, że się nagle podzielimy i Częstochowa będzie żyła bez Lublińca, a Lubliniec bez Czestochowy. Łączy nas nie tylko kolej i drogi, wspólny oddział NFZ, lekarze i ludzie oraz uczelnie. Tego nie zmienimy i lepiej się nie kłócić! Jestem Lublińczanką (nie tą z forum ;-)) i chociaż uważam, że Lubliniec jest miastem śląskim i powinien być w woj. śląskim to nie powinniśmy się nawzajem obrzucać błotem, bo po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 20.03.05, 22:03 Dzieki za rozsadny post, ktory przywraca mi wiare ze w Lublincu mieszkaja calkiem fajni ludzie, ktorzy maja swoje poglady, ale nie beda obrzucac blotem innych. Ja od dziecinstwa mialem szczegolny sentyment do Lublinca, ale po wypowiedziach kilku osob na tym forum zwatpilem w ogole i pomyslalem co sie nagle stalo z tym miastem, skad nagle tyle agresji, ktora nigdy do niczego dobrego nie prowadzi, a swiadczy tylko o problemach osoby, ktora ja przejawia. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans www.lubliniec.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 19:23 Expres napisał; "...Daj choć jeden argument dla którego tak ci dobrze w Śląskim (czyt. Katowickim )" Expresie! To jest tak - matki nie wybiera się... A dla wielu lublińczan, matka to Śląsk... Expresie, jesteśmy inni... I nic na to nie poradzimy, ani my, ani Ty... Ślady (żywe, dwunożne ślady) po byłym województwie częstochowskim, znajdziesz dziś w prawie każdym lublinieckim urzędzie w postaci tzw. fachowców wszelkiej maści... Ilu krewniaków, potomków, towarzyszy partyjnych włodarzy wojewódzkich wylądowało na ciepłych synekurkach w Lublińcu i okolicach.... Młodzi dziś już tego niepamiętają...A zapewniam Cię, Expresie, że te ślady są bardzo żywotne, nie do zdarcia... Jak wgryzą się w fotel, to chyba tylko dynamitem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z HERB Mata co chceta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 20:04 Nie walczyliśta o województwo to teraz MATA CO CHCIELIŚTA ! ! ! ! haha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: levy Re: Mata co chceta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 21:32 Fakt faktme nie walczylismy o nasze województwo,jakiekolwiek próby w czasie reformy ze strony społeczeństwa były nie wystarczające.ale wiadomo ze rządzi polityka i układy,większośc tych poltyków nie chciała woj.częstochowskiego (nawet ludzie którzy są rodowitymi częstochowianami,były ciekawe układy polityczne itd).Sad but true!W Częstochowie ludzie nie uważają sie za ślązaków,a teraz niestety coraz częściej jesteśmy za takich uważani:/Prawdą jest też że nasze miasto nigdy szybko sie nie rozwijało,ale teraz to stoimy w miejscu(w najlepszym wariancie można tak to nazwać).Katowice się nigdy nami nie interesowały,więc czemu by to mieli robić teraz?Pamiętam jak w początkach woj.śląskiego wszystkie nowe sprzęty itp.,itd. w UM zabrano i wywieziono do Katowic(zreszta teraz takie przypadki tez sie zdarzają i nie tylko w UM)! Stajemy się powoli mieściną na śląsku,dla mnie niestety taka jest prawda:bezrobocie rośnie,ostatnia nowa rozrywka to chyba Cinema City(na którze czkaliśmy chba z 4,5lat),jako powiat(jeden z wielu)inwestorów zainteresowanych interesami z naszym mieście jest jak na lekarstwo.Ale chyba w tym momencie nie stać nas na osobne województwo,zreszta zawsze zmiany wiąża się z pieniędzmi ktorych w tym mieście brakuje.Oczywiście nie mówie że jakbyliśmy województwem to było wszystko super,bo to nie prawda!Tylko że wtedy było to sprawy częstochowskie a nie związane ze śląskiem.Żeby nie było tak scpetycznie w moim poście to powiem,że Częstochowa to miasto takie same jak wiele innych w Polsce,z podobnymi problemami czy radościami,ale zawsze mam poczucie że moje,jestem dumny że tu sie urodziłem,mam tu przyjaciół i rodzine,uwielbiam siatkówke(AZS)-->poprostu nie ma to jak w domu:)!P.S.Fajnie się czyta posty osób które nawet tu nie były a tylko krytykują,kilku gości podało argumenty jakie panują w układach np.Czewa-Lubliniec czy czemu nie możemy być województwmem i spoko.Szkoda że np.pani z UW nie potrafi używać konstruktywnej krytyki przecież jak dla mnie taka opinia jest(jakby nie było) mile widziana lub też nawet wskazana! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z HERB TERA jesteśta Ślązakami :-))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 21:42 Teraz jesteśta ślązakami i zawsze będę twierdzil że częstochowa to miasto na Śląsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: TERA jesteśta Ślązakami :-))))) IP: *.icis.pcz.pl 20.03.05, 21:53 Ale chyba jesli jestes z Herb, to wiesz ze Herby to nie slaskie miasto ? Tym bardziej Czestochowa. No chyba ze nie masz pojecia o tym czym sa Herby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z HERB Re: TERA jesteśta Ślązakami :-))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 22:07 > Ale chyba jesli jestes z Herb, to wiesz ze Herby to nie slaskie miasto ? > > Tym bardziej Czestochowa. > > No chyba ze nie masz pojecia o tym czym sa Herby. W Herbach sie urodzilem i wychowalem wiec wiem. No ale smieje sie bo Czestochowa jest teraz pod slaskim butem i tak chyba zostanie Nic na to nie poradzisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: TERA jesteśta Ślązakami :-))))) IP: *.icis.pcz.pl 20.03.05, 22:11 Nie smiej sie bratku z cudzego przypadku, a poza tym Herby - a juz na pewno Stare - to Kongresowka, a nie Slask. Warto by znac swoja historie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yendo Re: TERA jesteśta Ślązakami :-))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 00:24 no tak. najwyższa pora !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Mata co chceta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 20:43 Skoro urodziłeś sie i mieszkasz w Herbach to wiedz, nie pisze sie z "Herb" ale z "Herbów", a Herby nigdy nie były sląske!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 21.03.05, 07:15 1. Ktoś napisał ze kazdy Polak powinein odwiedzić częstochowe, i tu sie pomylił, bo każdy Polak powinien odwiedzić Jasną Góre! Ludzie którzy chodza na pielgrzymki na JG mają gdzie czewe. Moja familia z okolic Nowego Targu jest cholernie chrześcijańska i np. moja babcia była raz na pielgrzymce i będąc w czestochowie powiedziała ze na wygląd to jest ona mniejsza niz nowy sącz (byo to 20 lat temu) a Nowy sącz miał wtdy 70 tys mieszkańców. 2. Częstochowa nie będzie miec woj. bo jest to nietyle co nie potrzebne ale równiez niemożliwe! Gdyby czewa lezałą na zadupiu tak jak np. Olsztyn to napewno byłaby miastem wojewódzkim. 3. Gdyby L-c dalej był w woj. częst. to napewno by sie nie rozwijał, wy chyba nie wiecie ( w sumie to napewno nie wiecie ) co sie działo z tym miastem gdy był w waszym województwie, on sie wogole nie rozwijał, wiec nie pierniczcie ze jestescie zainetersowani jego rozwojem. Kazdy mieszkaniec L-ca powiem wam ze najgorzej było w woj. częstochowskim!!!! 4. Lubliniec w waszym woj. nie będzie, Radomsko tez nie, Włoszczowa napewno nie odłączy sie od Kielc poniewaz zawsze przy nich była, więc zostyaje wam Myszków i Kłobuck, ale nawet jeśli te miasta będą chciały (macie na to 10% szans) to i tak ich powiaty będą przeciw. 5. W UW w czewie, niz nie mozna było załatwić i znam jedną częstochowianke która chodziła do szkoły do Lublińca, teraz jest nie chodzi, i ona moze to równiez potwierdzić, jak i wiele innych mieszkańców waszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 21.03.05, 12:59 Prosze przetlumacz to ze "swojego" na polski :)) - czyby takiego sposobu wyrazania swoich mysli uczyli na UW ? > 5. W UW w czewie, niz nie mozna było załatwić i znam jedną częstochowianke > która chodziła do szkoły do Lublińca, teraz jest nie chodzi, i ona moze to > równiez potwierdzić, jak i wiele innych mieszkańców waszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 12:50 macie rację, przywróćmy, a jeśli nie to zróbmy coś żeby ta "święta mieścina" nie rozsypała się z beznadziejności. (ja) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 13:22 niech nas będzie jak najwiecej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianin WPISUJCIE SIĘ DRODZY FORUMOWICZE MISI NAS BYĆ BARD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 13:23 ZO DUŻO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 21.03.05, 14:34 5. W UW w czewie, nic nie mozna było załatwić i znam jedną częstochowiankę > która chodziła do szkoły do Lublińca, (teraz jez nie chodzi) i ona moze to > równiez potwierdzić, jak i wiele innych mieszkańców waszego miasta ZE W UW W CZEWIE, NIC NIE MOZNA BYŁO ZAŁATWIĆ!!!! Lepiej wam ułomy? Nie macie sie czego czepiać to czepiacie sie uczelni, nomanie zol i lol! No chyba ze nie wiecie co to jest UW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulisses Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 16:57 Tak obserwuje ta dyskusje z boku i w pewnym momencie nie wytrzymałem... Swojego posta w dużej mierze kieruje do Lublińczanki... Wg. mnie jestes co najwyzej 18 letnia uczennica jakiegos LO lub szkoły o podobnym profilu, która przezywa stres przed maturalny marząc o dborej uczelni. Za pewne nawet nie wiesz gdzie jest taki uniwersytet jak Uniwersytet Warszawszki :) Moze słyszałas z opowiesci i teraz sie podszywasz pod studentke tej uczelni. Powiem Ci, ze ja studiuje na Uniwersytecie Wrocławskim i sie tak nie "chwale" swoja uczelnia na lewo i prawo, a z pewnością jest czym. Człowieka sie poznaje po jego wypowiedziach (przynajmniej w tej sytuacji) a analizując Twoje, to wyrazam ubolewanie ze zabierasz w ogóle głos... Najlepiej napisz w punktach równowaznikami zdania o co Ci chodzi i nie próbuj budowac zdań jak tego nie potrafisz... Teraz odnośnie województwa. Moim zdaniem mamy marne szanse na odzyskanie w tej chwili własnego województwa. Uwazam, że najlepszym rozwiazaniem byłoby porozumiec sie z Kielcami i dołączyc do nich tworzac województwo Staropolskie ze stolica woj. w Kielcach (to my się chcemy dołaczyc, a nie oni - stąd wiekszy dla nich przywilej). Dla nas pozostałby sejmik wojewódzki (urząd marszałkowski), wcale nie wiele gorszy od urzedu wojewódzkiego. Zatem władza zostałaby podzielona, a pieniadze nasze nie wedrowałyby do Katowic tylko do nowego woj. Staropolskiego, dzieki czemu mielibysmy nad nimi kontrole. Nie przypominam sobie, aby Kielce były do nas wrogo nastawione. Myslę, ze zyskałby na tym, gdyż wzmocnilibysmy ich na arenie wojewódzkiej.(Kto wie - moze i Radom by dołączył??) Co do miast które wchodzą "do gry" to mysle o Myszkowie i Kłobucku. Reszta odpada... Nawiązujac do Kłobucka, to nie wiem czy ludzie tam sie ciesza z woj. slaskiego - może na poczatku - ale nie teraz... Nawet sedzia pochodzacy od Was i pracujacy w sadzie rejonowym zabiera Wam dwa wydziały :) Gratuluje patriotyzmu :) Zatem na podsumowanie: Najrozsadniejsze jest dołaczenie do woj. Staropolskiego - inaczej czeka nas powolna smierc miasta... Smutne, ale prawdziwe P.s. Juz kiedys bylismy w woj. Kieleckim, więc chyba warto powrócic do korzeni, bo na ślasku nie ma co szukac... Tylko nas OKRADAJĄ... Odpowiedz Link Zgłoś
scrooge16 Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 21.03.05, 19:11 Ulisses ma rację z tą maturą. Lublińczanko, ja jestem z Lublińca i chociaż nie jestem hurra za Częstochową, to nie zgadzam się z Twoimi argumentami. Czyżbyś nie wiedziała że to, czy ktoś jest prymitywnym wieśniakiem nie zależy od miejsca zamieszkania? Tacy ludzie żyją i w Częstochowie i w Lublińcu. Tak samo jeśli chodzi o złodziejstwo. PS: Lublińczanko, nie wiem, czy wiesz, ale poglądy twoje nie sa poglądami większości mieszkańców Lublińca. Zobacz na nasze miejskie władze. Nasz Burgermajster pan Józef Kazik nie jest Ślązakiem, bo jest... Zagłębiakiem. Jak obejmował ten urząd to wielu się pukało, że najgorsi ludzie są z Sosnowca (pan Kazik jest chyba z Dąbrowy Górniczej). To są uprzedzenia. Dzisiaj widzimy, że mamy mądrego burmistrza i Lublińczanie popierają jego działania mimo tego, że jest z Zagłębia, gdzie podobno żyją same brudasy ;-) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student BBX KATOWICE SPOX KATOWICE SPOX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 19:21 Ja nei pochodze z czestochowy tylko jestem studentem i powiem ci ze nie wiem jak jest we Wrocku ale tu na politechnice jest SPOX.Troszke sie uczysz reszte sobie zalatwiasz i masz wolny czs na inne chece.I co ?Moze tez sie podszywam pod studenta?Wcale nie.A co do wojewodztwa to mysle ze jak do tej pory nikt o nie nie walczyl to niech sobie bedzie pod Katowickim zaborem.Miasto same sobie gola wbilo tracac wojewodztwo i dalsza dyskusja czestochowskich forumowiczow kumowiczow przypomina mi nostalgie miejszosci niemieckiej zeby Dziewkowice na zawsze nazywaly sie FRAUENWELD.Dajcie se spokoj.A w lublincu asfalt jest lepszy i dziur tyle nie ma.Piszcie o lataniu dziur a nie o pie..ch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: KATOWICE SPOX KATOWICE SPOX IP: *.icis.pcz.pl 21.03.05, 22:08 Mentalnosc i dalekowzrocznosc kury domowej. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 30.03.05, 12:20 Radom?? może i tak ale wojewoda musialby byc w Radomiu. Odpowiedz Link Zgłoś
gladiator.ek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 30.03.05, 17:41 isoxazolidine napisał: > Radom?? > może i tak ale wojewoda musialby byc w Radomiu. > > SAMI WIDZICIE JAKIE CHORE WARUNKI PADAJA Z RADOMIA.I NIE DZIWCIE SIĘ JAK POJEDZIECIE DO RADOMIA----TAM ZAMIAST COŚ ROBIĆ TO TYLKO MARZĄ:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 21.03.05, 23:38 Tak za jednym zamachem kompromitowac i szanowane miasto i powazna Uczelnie, to trzeba naprawde umiec. To swojego rodzaju talent inaczej. A tak na marginesie, ciekawe czy domniemana studentka powaznej Uczelni zna choc jedna osobe pochodzaca z Lublinca, ktora znana jest w skali miedzynarodowej czy wrecz swiatowej ? Byly takie osoby, ale ciekaw jestem opinii Lublinczanki w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny z Czewy Odnośnie województwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 07:12 Do lublińczanki nic już nie piszę, widać w psychiatryku też muszą se trochę poklikać, coby nie za długo. Po pierwsze nie należy się pytać o zdanie, jakichś buraków z Lublińca bo w końcowej w kwestii nie mieliby oni prawa głosu. Częstochowy nikt nie pytał czy chce być województwem czy nie, ani do jakiego województwa chce przejść. Ja liczyłbym też na Radomsko, oni są więksi i wcale im tak u Łodziaków nie wspaniale. Częstochowa to byłoby coś nowego. To województwo staropolskie to może jest i dobra myśl, ale nie wiem czy Kielczanie by chcieli, bo w sumie nie mają z tego żadnych korzyści. Przede wszystkim potrzeba trochę działania, a nie tylko ruchu na forum internetowym, chociaż może na początek to jest coś. Nasze miasto nosi zaszytny status największego niewojewódzkiego miasta w Polsce. Chluby to nam raczej nie przynosi, ale inną sprawą jest to, że kiedy w 99 roku Opolanie walczyli to słyszała ich cała Polska, a u nas nic się nie działo. To jest też nasza wina i razem powinniśmy postarać się to naprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katecheta Re: Odnośnie województwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 17:08 Madrzy ludzie są realistami . Inni mają szansę na Wolne Miasto Czestochowa gdy na JasnejGórze spotka się po wyborach parlamentarnych Kaczyński, Lepper i Giertych aby budować koalicję przeciw Tuskowi. Szczęś Boże. Ps. Wybacz PANIE, że Cię do tego używam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 22.03.05, 07:08 A więc rak, nie wiem czemu sie czepiacie, ja sie nie chwale tym ze studiuje na tym uniwerku, powiedziałam o tym raz i gra gitara! A jeśli chodzi o woj. staropolskie ze stol w Kielcach a sejmikiem w czewie, to watpie zeby Kielce sie na to zgodziły. One walczyły o to województwo i zapewne wszystko chca miec u siebie, lecz gdyby juz wam sie udało to pomyślcie jak by to było??!! Tam jest większe bezrobocie.... itp itd i wogole bieda :) I o jakie sławne osoby z Lublińca Ci chodzi? Ja moge ci troche wymienić: Damrot, Lompa (tylko ze on sie tu nie urodził) L-c był ukochanym miastem Edyty Stein, Jeszcze Świątczakowa pochodzi z L-ca:) Tu jest duuuzo do wymieniania, a ty xx zapewne nie byłeś w muzeum Edyty Stein w Lublińcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Lublińczanki Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 07:20 Wiesz co żal mi ciebie. Najpierw piszesz że nie byłaś nigdy w Częstochowie co wiąże się z tym że nie byłaś nigdy na Jasnej Górze. Ja nie byłem w muzeum jakiejś Edyty Stein bo po cholerę, nawet nie wiem kto to był. Co do Lublińca, możesz już się zamknąć odnośnie województwa?? Częstochowa nie chce w swoim składzie takiego gówna jak Lubliniec nie pojmujesz. Po cholerę nam takie zadupie. A siedźta se w tym Ślunsku i się kiśta, my nie chcemy. A co do województwa z Kielcami. Owszem są korzyści. Oni nie będą tak kraść jak te Hanysy pieprzone. Odpowiedz Link Zgłoś
viperinus Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 31.03.05, 11:56 Witam wszystkich, nie jestem za wojewodzwem czestochowskim, nie jestem tez przeciw. Jest mi to zupelnie obojetne, gdyz uwazam ze swietnosc tego miasta nie zalezy tak naprawde od nadania mu badz nie, rangi wojewodzwa. Mimo ze mieszkam w tym miescie juz (czy tylko) 8 lat (uprzedzajac wszelkie pytania: tak sie zycie ulozylo, czasami czlowiek nie ma wyboru), nie czuje sie zwiazana z tym miastem jakos szczegolnie, nie czuje sie czestochowianka, ale to jest wylacznie moja sprawa i moje odczucia. Natomiast bardzo dobrze rozumiem tych, ktorzy kochaja to miasto, bo maja ku temu swoje powody, badz kochaja go tak po prostu, bez powodu. tez ich sprawa. Ale blagam WAS, przestancie reagowac na glupie i bezsensowne wypowiedzi biednej dziewczynki z Lublinca, ktora pewnie siedzi na bezrobociu i matury nawet nie ma (jej wypowiedzi przeciez mowia same za siebie). Tylko korzystajac z faktu, ze jestescie na forum, przedyskutujcie sprawe rzeczowo i z argumentami, w koncu tytul tego forum jest jaki? - PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE !!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 22.03.05, 19:54 O Edycie Stein wiem oczywioscie, ale ja Czestochowianin wiem o innych swiatowej slawy ludziach, ktorzy pochodza z Lublinca, o ktorych Ty nawet nie masz pojecia. Lompa (urodzil sie w Olesnie, ale jego i Damrota trudno uznac za osoby znane poza waskim gronem ludzi na Slasku. Warto najpierw zainteresowac sie bardziej historia wlasnego miasta zanim zacznie sie nauczac innych i pluc na innych. Czyzbys naprawde nie zauwazala ze takie opluwanie innych przez osobe, ktora uzurpuje sobie nick Lublinczanka, nie przynosi splendoru Twojemu ponoc miastu ? Nie mowiac o tej domniemanej uczelni ktora kompromitujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązak honorowy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 11.04.05, 22:53 Wielu opolan chętnie znalazło by sie na waszym miejscu bo my juz mamy po dziurki w nosi zakichanej autonomii. wszystko rozkradli i wszystko sie sypie. inwestycji jak nie było tak niema a ludzie emigrują na zachód w poszukiwaniu pracy (osoby z wyższym wykształceniem pracują przy sortowaniu owoców). oto opolska nieudolna rzeczywistość pod niemiecko-opolską banderą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 22.03.05, 07:22 Do dumnego: Burakami to wy jestescie, bo zamiast cos robic w sprawie tego waszego "województwa" to siedzicie na dupach i co chwile gadacie o tym na tym forum. I nie martw sie dumny, bo minie troche czasu i wyprzedzi was Gdynia. A Rodomsko nie narzeka na bycie w łódzkim, więc nie liczyła bym ze będa z wami, poza tym oni nigdy z wami nie byli więc nie mają z wami nic współnego!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny z Czewy Rodomsko??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 07:27 Gdzie to jest. Pierwszy raz się spotykam z tą nazwą. Ty chodzisz na uczelnię. Ha! Chyba do OHAPU! Ale wiesz warto znać literki, poucz się trochę może ci się uda. Poza tym ciebie nikt nie pyta o zdanie w sprawie województwa. Do jest forum dla Częstochowian. Jeśli masz inne poglądy załóż osobny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 22.03.05, 07:25 I Lubliniec nie chce aby stolicą województwa w którym on sie znajduje była taka dziura jak częstochowa!!! I ztego co słyszałam to czenstohofa jest baaardzo nudna i nic w niej nie ma, w sumie to sie nie dziwnie bo co moze byc w takiej dziurze!!!! Cze-wa miastem województkim, hehe dobry kawał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny z CZewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 07:32 Dziura mówisz?? Cholera, gó..aro zaczynasz mnie do nerwicy doprowadzać. Co jest w tym twoim zasranym Lublińcu. Nic!! Nic, oprócz psychiatryka, który chluby wam nie przynosi. U nas masz miejsce znane na całym świecie i śmiesz mówić, że nic nie ma. Nie jestem z młodzieży wszechpolskiej ani z radia maryja, ale wiesz, może wejdź na strony tych organizacji i napisz im że w Częstochowie nic nie ma!! Jest ponad 10 razy więcej mieszkańców. W ogóle nie chce mi się z tobą dyskutować, kończę bo to nie chce się zniżać do twojego poziomu. Rozumiem, można mieć swoje zdanie, ale nie należy obrażać innych swoimi bezmyślnymi wypowiedziami. Na tym kończę, rozmowę z tobą droga lublińczanko bo tak owa nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tauben Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 07:47 Chluby może i nie przynosi, jak to szpital służy do innych celów min. takich ,żeby zamknąć tam takich palantów jak ty. Wyobraź sobie ,że większość ludzi jest tam z Cz..... I co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 22.03.05, 09:23 Nie denerwuj sie tauben - chodzi o to ze na tym forum wypowiedzi mieszkancow Czewy o Lublincu sa po prostu pozytywne. Ale tzw. Lublinczanka zaczela tak opluwac nasze miasto ze naprawde trudno wytrzymac i komus w koncu puscily nerwy - nie dziw sie. Pozdrawiam Lublinczan za wyjatkiem tzw. Lublinczanki z Warszawy - widac ze przejela nie dobre rzeczy od Warszawiakow, a te najgorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Ostatnio dużo w kulturze się dzieje w naszym mieśc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 10:20 ie myśle że to pozytywne :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WRX Re: KIELCE - miło że nas lubicie IP: *.wsh / *.wsh-kielce.edu.pl 22.03.05, 11:18 WItajcie, na wstępie chcę zaznaczyć, że miło mi, jako Kielczaninowi usłyszeć, że Częstochowianie lubią Kielce, i niektórzy wspominają o "stworzeniu województwa itp..." Ja jestem zwykłym mieszkańcem Kielc, dlatego opinie, które mogę tu wyrazić są tylko i wyłącznie w moim imieniu. Osobiście pomysł woj. staropolskiego, uważam za bardzo ciekawy i godny uwagi, ale z doświadczenia wiem, że możliwosć stworzenia takiej opcji oceniam jako minimalną. Powoiązane jest to z wieloma decyzjami administracyjnymi, a w tym i ze zmianą ustawy . Ja jako Kielczanin, lubię Częstochowę, myślę, że to ładne miasto z wyrobioną "marką" na arenie ogólnopolskiej a także ważny ośrodek kultu religijnego. Częstochowa jednoznacznie kojarzy się z Sanktuarium. Moim zdaniem, jest to miasto, które każdy zna od tej strony. I to jest bardzo dobrze, bo lepiej jes niewątpliwie, gdy ludzie miasto z czymś kojarzą, niektóre miasta są wogóle nieutorzsamiane z niczym... Przykładów jest wiele. Częstochowa jest dodatkowo miastem, które ma populację ludności powyżej 200 tyś mieszkańców, co ją umiejscawia wsród 18 największych miast Polski. Osobiście, uważam, że będąc pod rządami Katowic trochę tracicie, mam tu na mysli fundusze przeznaczone na miasto. Pozdrawiam Częstochowian i zapraszam do Kielc :) A tak na marginesie, co sądzicie o Kielcach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulisses Re: KIELCE - miło że nas lubicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 19:24 Ciesze sie takze, ze ludzie z Kielc sa do nas nastawieni przyjaźnie o czym świadczy chocby Twoja wypowiedz WRX :) Powiem, że osobiście żałuje, ze nie tworzymy z Wami województwa, bo obu miastom ta współpraca wyszłaby na dobre. W jaki sposób?? Dołączając do was dajemy Wam - jako miasto i okolice + Kłobuck i Myszków minimum 350 tys. mieszkańców. To już jest coś. skoro Katowicom opłaciło się nas zagarnąć to chyba cos znaczy... Jakby nie patrzeć pieniadze które idą z budzetu na Częstochowe trafiaja w sporej ilości do Katowic i stamtąd nie wracają... Pieniądze te byłyby kierowane do nowego województwa, co na pewno podniosłoby standart życia w obu miastach oraz innych tworzacych to województwo. Przyjżyjmy się tutaj współpracy Torunia z Bydgoszczą i Zielonej z Gorzowem... Częstochowa i Kielce razem, a kto wie - moze i Radom utworzyłyby silne województwo, z którym bardziej liczono by sie niz w tej chwili z samym woj. Świętokrzyskim, Opolskim czy Podkarpackim. Odległośc pomiedzy miastami nie jest zawrotna... Np. co my mamy wspólnego chocby z Bielskiem?? :O Jesli miałbym oddawac kase tak jak ja tracimy teraz w głupi sposób na remonty dróg w Katowicach itd. to wolałbym aby ona szła na współprace i zaciesnianiem więzi z Kielcami... Nawet samo położenie mówi za siebie: Czesć Wyżyny Krakowsko-Czestochowskiej + Góry Świetokrzyskie, a nie my i śląsk !! Moim zdaniem woj. Staropolskie brzmi dumnie i z pewnościa jego nazwa nie uraziłaby ani mieszkańców Czestochowy, a ani Kielc :) Musimy znac ich zdanie, bo bez nich nie wyrwiemy sie nigdy stąd... Gdzie jest to stowarzyszenie na rzecz utworzenia województwa?? Moze oni powinni sie bardziej pokazywać, a nie tylko duzo mówić!! Maja jakąś strone internetową?? Jakies miejsce spotkań?? Ilu ich jest !! Gdzie sa te podpisy co oddałem za województwem ?? Gdzie sa nasi posłowie ?????????!!!!!!!!! Gdzie sa media - Gazeta Wyborcza, Radio FON ????????? Czy wszystkim to jest na prawde tak obojętne?? Wiem, ze to nie takie proste - studiuje administracje i zdaje sobie z tego sprawę - ale od czegoś trzeba wyjść. Kazda ustawe mozna zmienic - nawet Konstytucje - tylko musi byc poparcie i zainteresowanie !!!! ŻADAMY OD REDAKCJI JAKIS KROKÓW W TYM KIERUNKU !!! JESLI TEMAT JEST WAŁKOWANY "W KÓŁKO" TO CHYBA COS TO MUSI ZNACZYĆ. ZAMIAST PŁAKAC DO ROBOTY!!! < Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żarecki Re: KIELCE - miło że nas lubicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 19:56 A ja jestem mieszkańcem Zarek i ciesze sie że Czestochowa to śląsk bo ja jako mieszkaniec Zarek mogę powiedziec i mwię z dumą że jestem Ślązakiem.Pozdrawiam forumowiczów z powiatu częstochowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plutarch Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 22:21 W pełni popieram związek z Kielcami, a na siedzibę wszelkich władz nowego województwa wykreujmy Koniecpol - to w połowie drogi, i pałac tam jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: częstochowianka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.05, 10:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 22.03.05, 09:26 Wiec zapraszam do naszego miasta na jakis weekend zebys zobaczyla ile sie tutaj dzieje ciekawego - np. jak Krzesimir Debski po koncercie w filharmonii urzadza jam session w Paradoksie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 195.116.245.* 22.03.05, 11:41 Czytam sobie Wasze opinie na temat przywrócenia województwa i takie nachodzą refleksje: 1. Zapomnijmy o "lubliczankach", bo takim nie warto poświęcac czasu i miejsca na forum. Po prostu nie reagujmy na jej (lub jego) wpisy. 2. Co do województwa to w pojedynkę temat wydaje mi się utopijny. Za mały potencjał, by stworzyć coś samodzielnie. Przypominam sobie temat tworzenia województwa staropolskiego, ale to chyba my byliśmy zbyt dumni by dogadać się z Kielcami. Oni mają teraz województwo i po rozwoju tego miasta widać, że to się opłacało. Wystarczy wejśc na strony internetowe o inwestycjach w Kielcach, by mieć porównanie. Wspolne województwo moim zdaniem byłoby najlepszym rozwiązaniem, ale czy Kielce są tym tematem zainteresowane? Słyszałem, że w Radomiu coraz częściej mówi się o połączeniu z Kielcami, bo Warszawa wysysa wszystkie fundusze. Kielcom do Radomia chyba znacznie "bliżej" niż do nas. A dla trzech miast może nie być już miejsca, bo nie będzie kasy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śródmieście POKAŻMY ŻE JEST NAS JESZCZE WIĘCEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 14:25 !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pimmel Re: Stowarzyszenie/Fundacja IP: *.u.mcnet.pl 22.03.05, 14:39 Załóżmy stowarzyszenie albo Fundację na rzecz storzenia województwa Staropolskiego/Częstochowskiego i skupimy z forum członków i tak może zaczniemy. Opracujmy cele i dążmy do nich. Od dyskusji nic sie nie zmieni, choc to dobrze że taka dyskusja ma miejsce. Co wy na to? Pozdrawiam Częstochowiaków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 22.03.05, 17:15 Fakt faktem czestochowa jest znanym miastem , ale nie na cały świecie skoro, nawet w Niemczech sa osoby które nigdy o niej nie słyszały. Ja sama nie moge powiedziec czy w czestochowie coś jest czy nie, bo nigdy nie byłam w waszym mieście, ale poprostu mówie to co słyszałam. Nikt z moich stron (chodzi mi o okolice L-ca) nie jeździ na zakupy do czestochowy czy coś w tym rodzaju więc nie mam sie z kim zabrać. I jeśli wy obrazacie moje miasto to ja moge obrazić wasze. Lecz musicie zauważyc ze ja was z osobna nie wyzywam i nie mówie ze jestescie tumanami. Jasną rzeczą jest to ze czewa pod zaborem katowickim duzo traci, bo to nie śląsk i tu wam zazdroszcze bo równiez bym nie chciała aby Lubliniec był śląskim miastem, a niestety jest :((( Pozdrawiam P.S. A czy w Kielcach jest bieda czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita z Lublińca Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 18:28 Lublińczanko, proszę, nie pisz już więcej. Faktem jest, że nie chcemy do Czewy, ale nie trzeba tego, hmm... w ten sposób wyrażać. Please... Ja to mam osobiście głęboko gdzieś, czy powstanie jakieś województwo częstochowskie, czy nie powstanie, bo i tak Lublińca tam nie będzie, więc po co się żołądkować? Tylko pan xx (pozdrawiam :-)!) nabiera niechęci, aby kursować do Ozimka pociągiem przez Lubliniec. Lepiej niech nie zasłania firanek w pociągowym oknie, tylko podziwia nasze piękne krajobrazy ;-) Nie oczerniajcie tak Lublińca bo to piękne miasto i mamy więcej do powiedzenia, niż inne miasta w tym regionie i na pewno w kilku sprawach to my decydujemy, a nie Częstochowa. To tyle, jeżeli chodzi o obronę - więc nie nazywajcie nas dziurą. Może nas tak nazywać ten, kto nigdy w mieście Edyty Stein (patronki Europy) nie był. Dlatego proszę jeszcze raz i apeluję do Lublińczan, którzy tak zajadle tutaj piszą. Nie róbcie se jaj, jesteście w mniejszości i myślicie że przez internet zdobędziecie autorytet, skoro w realu go nie zdobyliście. Dlatego apeluję, nie zaśmiecajcie tego fajnego forum ani nie obrzucajcie Czestochowy błotem. Jak będą tworzyć to całe województwo, to na pewno będziemy protestowali, żeby nas do niego nie przyjmowali, i na pewno nie przyjmą. A wy będziecie się mogli przyłączyć do takiej manifestacji. Póki co wyraziliśmy swoje zdanie i koniec kropka, nie zbłaźniajcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulisses Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 19:25 Ciesze sie takze, ze ludzie z Kielc sa do nas nastawieni przyjaźnie o czym świadczy chocby Twoja wypowiedz WRX :) Powiem, że osobiście żałuje, ze nie tworzymy z Wami województwa, bo obu miastom ta współpraca wyszłaby na dobre. W jaki sposób?? Dołączając do was dajemy Wam - jako miasto i okolice + Kłobuck i Myszków minimum 350 tys. mieszkańców. To już jest coś. skoro Katowicom opłaciło się nas zagarnąć to chyba cos znaczy... Jakby nie patrzeć pieniadze które idą z budzetu na Częstochowe trafiaja w sporej ilości do Katowic i stamtąd nie wracają... Pieniądze te byłyby kierowane do nowego województwa, co na pewno podniosłoby standart życia w obu miastach oraz innych tworzacych to województwo. Przyjżyjmy się tutaj współpracy Torunia z Bydgoszczą i Zielonej z Gorzowem... Częstochowa i Kielce razem, a kto wie - moze i Radom utworzyłyby silne województwo, z którym bardziej liczono by sie niz w tej chwili z samym woj. Świętokrzyskim, Opolskim czy Podkarpackim. Odległośc pomiedzy miastami nie jest zawrotna... Np. co my mamy wspólnego chocby z Bielskiem?? :O Jesli miałbym oddawac kase tak jak ja tracimy teraz w głupi sposób na remonty dróg w Katowicach itd. to wolałbym aby ona szła na współprace i zaciesnianiem więzi z Kielcami... Nawet samo położenie mówi za siebie: Czesć Wyżyny Krakowsko-Czestochowskiej + Góry Świetokrzyskie, a nie my i śląsk !! Moim zdaniem woj. Staropolskie brzmi dumnie i z pewnościa jego nazwa nie uraziłaby ani mieszkańców Czestochowy, a ani Kielc :) Musimy znac ich zdanie, bo bez nich nie wyrwiemy sie nigdy stąd... Gdzie jest to stowarzyszenie na rzecz utworzenia województwa?? Moze oni powinni sie bardziej pokazywać, a nie tylko duzo mówić!! Maja jakąś strone internetową?? Jakies miejsce spotkań?? Ilu ich jest !! Gdzie sa te podpisy co oddałem za województwem ?? Gdzie sa nasi posłowie ?????????!!!!!!!!! Gdzie sa media - Gazeta Wyborcza, Radio FON ????????? Czy wszystkim to jest na prawde tak obojętne?? Wiem, ze to nie takie proste - studiuje administracje i zdaje sobie z tego sprawę - ale od czegoś trzeba wyjść. Kazda ustawe mozna zmienic - nawet Konstytucje - tylko musi byc poparcie i zainteresowanie !!!! ŻADAMY OD REDAKCJI JAKIS KROKÓW W TYM KIERUNKU !!! JESLI TEMAT JEST WAŁKOWANY "W KÓŁKO" TO CHYBA COS TO MUSI ZNACZYĆ. ZAMIAST PŁAKAC DO ROBOTY!!! < Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulisses Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 19:33 P.s. zobaczcie jakie to muzeum "sląskie" :| Co to my jestesmy?? To jest poniewierka :| www.muzeumslaskie.art.pl/wydawnictwa/muzea-wojewodztwa-okl.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 212.130.22.* 22.03.05, 19:42 mi sie tez jakosc zawsze idea woj. staropolskiego podobala nie wiem czy bardziej to z powodu przepieknej nazwy czy tego, ze Kielce i ziemia swietokrzyska jakos sto razy lepiej mi sie kojarzy niz gorny slosk chcialbym chociazby zauwazyc ostatnia inicjatywe naszego prezydenta czyli korytarz transportowy W-E ktorego jednymi z gownych beneficjentow byly by Cz-wa i Kielce, a mamy duzo wiecej wspolnych interesow NIECH ZYJE STAROPOLSKA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 195.116.245.* 22.03.05, 19:48 Ulisses i takich jak on więcej. Zapomnijmy o "mocarstwowych" zapędach (jak województwo, to tylko częstochowskie) i zacznijmy myśleć troszkę inaczej. SAMI WOJEWÓDZTWA MIEĆ NIE BĘDZIEMY. Ale możemy stworzyć województwo staropolskie, w którym Kielce miałyby wojewodę, a my z Radomiem podzielilibyśmy pozostałe przywileje. I napewno Kielcom to też by się opłacało. Prezydeńci naszych miast już zrobili krok w tym kierunku wspólnie walcząc o drogę ekspresową Wrocław- Częstochowa-Kielce-Lublin. Róbmy coś!!! Gdzie są nasi posłowie, radni, nasi dziennikarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żarecki Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 19:59 A ja jestem mieszkańcem Zarek i ciesze sie że Czestochowa to śląsk bo ja jako mieszkaniec Zarek mogę powiedziec i mówię z dumą że jestem Ślązakiem.Pozdrawiam forumowiczów z powiatu częstochowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 22.03.05, 20:14 Zatem powtarzam: GDZIE SA CI WSZYSCY ODPOWIEDZIALNI ZA WOJEWODZTWO??? Jesli wtedy stalismy w miejscu, to nie róbmy tego teraz !!! Prosze Gazete Wyborczą w imieniu WSZYSTKICH PRAWDZIWYCH CZĘSTOCHOWIAN o przygotowanie na ten temat jakiegos artykułu... Zróbmy cos!!! Być może przez to poznamy chociaz stanowisko Kielczan i mieszkańców Świętokrzyskiego... Za późno to bedzie za 10-20 lat !!! RUCHY !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juverulez Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 62.141.240.* 22.03.05, 20:43 pomysl jest całkiem ciekawy, województwo swietokrzyskie jest jednym z mniejszych, a Cz-chowa jest w stanie sporo zaoferowac dla Kielc. Odległosc nie jest duza, a skoro mieszkańcy nie chcą być "pod zaborem" śląskim to po co ich na siłe "uszczęśliwiac" :). Martwi mnie tylko to, że raczej nikt z rządzadych nie będzie zainteresowanym tą inicjatywą, lepiej opracować ustawe radiofoni :). Mam nadzieje ze reszta mieszkańców Kielc podziela moje zdanie... Forza Juve /i Korona Kielce/ :) Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 30.03.05, 12:22 na wojewode w kielcach zgody w radomiu nie bedzie nigdy. ewentualnie wojewoda w czestochowie i sejmik w radomiu a w kielcach filie ww urzedow. Odpowiedz Link Zgłoś
ck_forever Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 30.03.05, 12:41 Ot pojednanie Kielce-Radom Odpowiedz Link Zgłoś
gladiator.ek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 30.03.05, 17:45 tO TO JEST DOPIERO FANTASY:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 22.03.05, 20:03 Dziekuje :)) Gdy bylem dzieckiem i nigdy nei bylem w Lublincu, to jako mieszkancowi Ozimka Lubliniec kojarzyl mi sie z jednym bo u nas straszono ze "zabiora Cie do Lublinca" :)) Potem juz jako czlowiek nieco bardziej dojrzaly jakos tak sie zlozylo ze polubilem Lubliniec no i spedzilem tam nawet caly miesiac na obozie mlodziezowym jako instruktor od informatyki. Dobrze ze teraz ktos inny wystepuje w imieniu Lublinca niz tylko tzw. Lublinczanka bo chyba juz na stale wyrobilbym sobie wyjatkowo negatywna opinie o kulturze mieszkancow tego miasta - a to przeciez nie moze byc prawda. Pozdrawiam Lublinczan, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sTudent BBX Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 21:20 Koledzy moi którzy uczęszczają na twoje wkldy sie smejai mówią że ty jesteś SPOX gość a i wiedzy o kompach tez nie masz za duzo w swojej glowce.I tu sie nie wymadrzaj Ty Odzimku powojenny tu Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 22.03.05, 21:23 Od razu prosze olac powyzszy post. Jest nie na temat i zgłszam go do skasowania. Cel mamy jeden - czytajcie temat. XX - prosze o nie odpowiadanie na zaczepki. Pokaz klase. Temat z lublinczanka tez zamkniety. Odpowiedz Link Zgłoś
gladiator.ek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 22.03.05, 21:28 Co do przyłączenia Czestochowy do Swiętokrzyskiego to raczej nic z tego nie wyjdzie,.Powód -Kielce nie sa zainteresowane oddawaniem urzędów.My walczylismy o to(ja tez) a Częstochowa najpierw migdaliła sie do Kielc,szantazowała siedzibą wojewody(sławetny skandaliczny "pakt włoszczowski").A jak nie wyszło to ówczesna Wadza Pani Prezydent Rozpondkowa pluła na Kielce,twierdząc ,ze taka dziura jak Kielce będzie stolica województwa a Częstochowa nie.Nie uważasz Ulissess ,ze to tez o czyms swiadczy? Nam w Kielcach jest dobrze w małym(ale nie najmniejszym) Swiętokrzyskim-- łatwiej rozwiązywac problemy,Kraków nie narzuca nam swoej woli,mamy nareszcie własna publiczną Telewizje 3 Kielce. Kielce za nikim sie nie oglądają,to za Kielcami sie oglądaja,np.Przedbórz,Szczekociny,Koniecpol,ale oni wiedza ,ze to Oni chca sie do Nas przyłączyc na Naszych warunkach ,a nie My ich na Ich warunkach. W Kielcach nikt nie pojdzie na to zeby dzielic sie wywalczonymi przez Nas urzędami. Tylko nie mysl,ze w Kielcach są jakies antagonizmy do czestochowy,nie ma. Pozdrawiam....chyba nie jest tak źle w Czestochowie,mi sie Wasze Miasto podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 22.03.05, 21:38 Nie powiem, ze nie masz racji jeśli chodzi o postepowanie pani Rozpondek. Nie mozna znów stawiac pod murem za jedna osobe 250 tysiecy. Nie uważasz?? Czy to znaczy, że za jej błedy i ówczesnie rzadzących nalezy zaorac to miasto ?? CVzy nie uwazasz, ze patrzenie przez pryzmat urzedów jest krótkowzroczne?? Tu nie chodzi tylko o urzedy. Nie sadzisz, ze łatwiej o dostacje dla wiekszego regionu, że wiecej pieniedzy wpłynie do województwa, a silny wspólnik to znaczy wiele?? Pomysl o tym. Nikt Wam nie chce zabierac urzedu wojewódzkiego. Jesli już mielibysmy cos otrzymac to urzad marszałkowski. Jakos toruń i zielona góra sie o to nie spierały i jest im dobrze. Te pary miast współpracuja bardzo dobrze. SAytuacja ekonomiczna i polityczna w Polsce jest trudna, ale dzieki współpracy mozna coś osiagnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 22.03.05, 21:41 Do powyzszego: Oczywiście chodzi o współprace miast na Toruń-Bydgoszcz oraz Zielona-Gorzów.Nie jasno sprecyzowałem powyzej Odpowiedz Link Zgłoś
gladiator.ek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 22.03.05, 21:50 I własnie chodzi o Urząd Marszałkowski---niby dlaczego mielibysmy go dawać Częstochowie.Lepiej być "pełnowartościowym "wojewódzkim miastem.Na Fundusze Europejskie nie narzekamy---Kielce po mistrzowsku doja Brukselę(sama to nawet Bruksela przyznała) ,i tak długo bedziemy dostawac kase ,bo najbogatszym województwem nie jestesmy.I na prawde Kielcom nie jest potrzebna do szczęscia Częstochowa.Taka jest prawda.Tu jak juz cos to większość jest przeciwna łączeniu sie z Czestochową-prawie nic nas teraz nie łączy. Ostatecznie może by sie zgodzono,pod warunkiem ,ze wszystkie urzedy rangi wojewódzkiej sa w Kielcach,w częstochowie tylko dotyczace powiatu częstochowskiego.ale nawet i na to nikt tu nie pójdzie.Nam jest teraz dobrze-- nie chcemy znowu mieszac w podziale administarcyjnym. Pozdrawiam,ale nie obraz sie ,ale czas minął. P.S.Mozemy spokojnie konwersowac,widze że gość na pozziomie. Kojarzysz moze takie hasełko "A niechaj narodowie wżdy postronni znają ,iz Kielczanie nie gęsi, iż Swój Region mają" ???? Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 22.03.05, 22:08 Ja tez myslę, ze mozemy spokojnie porozmawiac :) Zatem postaw sie teraz w naszej sytuacji i powiedz co byś zrobił?? Czy uwazasz, że zielona góra wraz z Gorzowem nie jest pełnowartosciowym województwem ?? Miasta dzieli podobna odległość co Częstochowe i Kielce... w ogóle uwazam, że ta reforma była prowadzona pospiesznie i bez przemyslenia. Nie uwzględniono nawet więzi kulturowych regionów tylko zastosowano metode: "na landy niemieckie" :| Tak samo z innymi reformami - zdrowia, emerytalnymi itd. wszystko lezy. Można było zrobic 20 województw, albo 12 konkretnych makroregionów. Teraz jest tylko bałagan... 16 miast sie bogaci, a reszta kraju biednieje w oczach... Spójrz na Koszalin i Słupsk :/ Tak nie powinno być. Przeciez ten podział kraju zaskoczył wszystkich: Kielce, Czestochowe, Koszalin, Gorzów, Bydgoszcz - która chciano włączyc pod Gdańsk !! Czy nie uwazasz, że powinno sie dokonac korekt?? Skoro mozna było rozbic 49 województw, to czemu nie można dokonac zmian np. w dwóch województwach. Nie mówie tu o wpychaniu nas na siłe do Was, ale cos przydałoby sie zrobic z tym "fantem" :| Ja nawet byłbym w stanie poświecić dla dobra naszego miasta na przyszłośc status wojewódzki (urzad marszałkowski, wojewódzki) zeby opuścic slask... Nawet powiat grodzki, ale traktowany powaznie i w przyjacielskich stosunkach znaczyłby wiele. Spójrzmy na inne kraje - nie zawsze najwieksze miasto jest stolica województwa np. w USA tak jest(tylko, ze stanów - nie województw oczywiście). Jedno co bym chciał to zmiana ze Świetokrzyskiego na Staropolskie - chyba tu nie byłoby protestów ?? Przeciez zawsze mozna sie dogadac. A czy mamy jakis zwiazek z Kielcami?? Juz raz bylismy w woj. kieleckim, więc co by teraz przeszkadzało?? Nie widze tu konfliktów interesów. było pare pozytywnych wypowiedzi Kielczan w tym temacie. Co do pieniedzy z UE - to kiedys sie skoncza takie dopłaty... Nie jestem chory na dume miasta - oczywiscie szanuje je i chciałbym aby tu było lepiej. Czasami trzeba ponieśc jakąs ofiare - zwłaszcza jak sie przespało najlepszy czas... Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 22.03.05, 22:09 p.s. A znasz to: Nie bedzie ŚLĄZAK pluł nam w twarz... Odpowiedz Link Zgłoś
gladiator.ek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 22.03.05, 22:21 Tamto rejowskie hasełko było moje na manifestacji w warszawie--nikt z czestochowy nawet nie razcył przyjechac .Co do nazwy to zmiana jest chora-- poco? Swiętokrzyskie jest jak najbardziej uznaniem dla Kielc i Rwegionu Naszego.Staropolskie to nazwa dzisiaj juz troche nie wyraźna.Tez uważam ze ta reforma była chora,byłem jej przeciwnikiem,a jak juz cos to około 22-25 województw.Ale każda reforma to dla mnie starch--wiem co wtedy przezywałem,i nie chce powtórki.Kielce wywalczyły to co chciały.Osobiście współczuje czestochowie--poodbnie wypowiadaja sie moi znajomi z czestochwy.Czestochowa to żaden śląsk.Zrozum tez kielce,zę my mamy dośc majstrowania przy mapkach adminiostarcyjnych.Wiem ze podobno katowice was doja .Na kielce jakos miasta naszego województwa nie narzekają. Pozdrawiam,ale jakos nie widze zbytnio szans dla czestochowy.Nie wierze ,ze nie kłócilibyście się z Kielcami o urzędy.A Kielce wywalczonych, i słusznie istniejących w nim urzedów nie oddadzą.Ja osobiscie położyłbym sie na środku IX Wieków kielc pod urzedem wojewódzkim,byleby nic z Kielc nie wyniesiono--chyba jest to zrozumiałe.Mozna dyskutowac ,ale na zasadzie ze to Wy chcecie do nas na Naszych Warunkach, bez żadnego przenoszenia urzedów. P.S. Osobiście jakos ciężko oswajam sie z myslą ze czestochowa nie jest miastem wojewódzkim.... Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 22.03.05, 22:58 Zatem pozostana nam chyba zamachy jak w Katalonii czy Izraelu :) Niedawno odwiedzał nas ambasador Palestyny i miasto mu sie podobało. Proponuje zatrudnic kilkunastu samobójców i w imie ich allacha wysłac do Katowic, gliwic (tak panie buzek, tak - do pana)i do Warszawy. Od razu zrobi sie o nas hucznie w dosłownym znaczeniu. a tak na powaznie to rozumiem cie, ze to co wywalczyliscie to nie oddacie. Przeciez powiedziałem, ze rozmawiac zawsze mozna i spróbowac róznych rozwiazań. Czy nawet jako miasto powiatowe zyskalibysmy ?? Oczywiście, bo jesliby nie było urzedów to pozostaja delegatury. Spójrzmy na taki NBP - wwczesniej był, a teraz zabrano go na ślask, bo tam jest więcej chętnych na niego miast. W takim woj. z Kielcami mielibysmy delegature - więc jaki z tego morał?? miejsca pracy mamy i mamy NBP. To oczywiście przykład, ale mozna mnożyc ich bardzo wiele - np. sanepid, inspekcje budowlane - wszystko z prawdziwego zdarzenia - i nie martwic sie, ze jutro przyjada z Kielc i zaczna wyrywac nam komputery i samochody tak jak buraki z Katowic. Pytanie do pana co sie pyta o prace w urzedzie wojewódzkim: Nie ma pan pracy od 3 lat - zatem rozumiem ,że był pan pracownikiem tegoz urzedu. Gdzie pan był w momencie podziału administracyjnego i reszta pracowników?? Martwiacy jest fakt, ze teraz nawet hutnikom nie chce sie protestować w sprawach huty, bo sie zadowalaja pakietami socjalnymi lewego koncernu. Skonczy sie 5 letnie zobowiazanie i połowa z nich poleci tak jak płaczacy tu urzednik... Trzeba walczyc o swoje... Zawsze mozna znaleśc jakies rozwiązanie, aby uratowac województwo, a przynajmniej nie dac sie doić... To oczywiście nie koniec tego tematu, ale na dzis z mojej strony. Pozdrawiam wszystkich rozsądnych i gosci z Kielc :) Odpowiedz Link Zgłoś
ck_forever Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 23.03.05, 08:20 Bieda jest taka sama jak wszędzie. Jest skrajne bogactwo i skrajna nędza. A co w Lublincu czy Katowicach to sami bogaci. Boze skąd się takie lduzie biorą. Pozdrawiam z Kielc tych co w Częstochowie !!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.pl 22.03.05, 21:51 a czy zawiazał sie jakiś komitet w tej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś