Gość: pandorek Katoliccy tradycjonaliści: zdelegalizować RAŚ! IP: 80.54.52.* 03.01.11, 21:44 Polska tak ochoczo poparła niepodległość Kosowa, więc dlaczego nie popiera autonomii Śląska ? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Katoliccy tradycjonaliści: zdelegalizować RAŚ 03.01.11, 21:46 Gość portalu: pandorek napisał(a): > Polska tak ochoczo poparła niepodległość Kosowa, więc dlaczego nie popiera auto > nomii Śląska ? Autonomia to nie niepodleglosc, wiec moze dlatego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naukowiec dwa światy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 21:45 a Unum Principium już zaczęło naukę prawdziwej historii? wyborcza.pl/swoiobcy/1,110847,8839198,Dzien__w_ktorym_wyszly_szczury.html?as=1&startsz=x Odpowiedz Link Zgłoś
d.j.windowsmediaplayer Katoliccy tradycjonaliści: zdelegalizować RAŚ! 03.01.11, 21:54 Katoliku zdelegalizuj się sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Katoliccy tradycjonaliści: zdelegalizować RAŚ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 22:03 Zapytam naiwnie!!!! A kto za tym stoi.Kto inspiruje tych poboznych katolikow??? Jarek,Bronek,A moze Donek???? Stawiam na Jarka!!!! ZDECYDOWANIE:) Odpowiedz Link Zgłoś
augenthaler Re: Katoliccy tradycjonaliści: zdelegalizować RAŚ 03.01.11, 22:03 Nie powinno sie delegalizowac tej organizacji, w koncu zyjemy w panstwie demokratycznym. Uwazam, ze RAS jest formacja antypanstwowa, to nie ulega watpliwosci, ale musimy zaakceptowac pluralizm swiatopogladowy i nawet tego rodzaju ruchy powinny miec prawo do istnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Katoliccy tradycjonaliści: zdelegalizować RAŚ 03.01.11, 22:11 Panstwo w dzisiejszym ksztalcie jest antyobywatelskie - vide m.in. tragedia chorych na raka i pasazerow PKP. Czyz zatem mozna nie kochac organizacji, ktora jest antypanstwowa w stosunku do takiego panstwa? Pytanie tylko, czy RAS jest antypanstwowy, bo tego nie wiem. Ale jest proobywatelski, a na milosc moze zasluzy z czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
foniawizja Katoliccy tradycjonaliści: zdelegalizować RAŚ! 03.01.11, 22:03 Nastepna sekta, czyzby jakis odlam Rydzyka? albo mlode "mochery"? Odpowiedz Link Zgłoś
zydcyklistakomunista Re: Katoliccy tradycjonaliści: zdelegalizować RAŚ 03.01.11, 22:12 Moje królestwo jest nie ze świata tego, pedzioł Isa, a óni nie słyszeli.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi a mnie sie wydaje, ze ten caly RAS... IP: *.dip.t-dialin.net 03.01.11, 22:14 a mnie sie wydaje, ze ten caly RAS to tak jak niemiecka NPD! Wieksza polowa dzialaczy RAS jest finansowana przez panstwo polskie! tylko w ten sposob mozliwa jest kontrola tego ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wadi Re: a mnie sie wydaje, ze ten caly RAS... ERRATA IP: *.dip.t-dialin.net 03.01.11, 22:16 FALSCH: tylko w ten sposob mozliwa jest kontrola tego ruchu. RICHTIG: tylko w ten sposob panstwo polskie moze uniknac innych ruchow i skanalizowac caly rozwoj w kierunku kontrolowanego przez nie RAS! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re: a mnie sie wydaje, ze ten caly RAS... ERRATA IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.01.11, 22:18 coz za przenikliwa analiza. pewnie ras odbiera wiatr z zagli bohaterom ze zwiazku gornoslaskiego czy mniejszosci niemieckiej, ktorzy od dwudziestu lat probuja, ale im nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano dlatego skasowano Rocznioka ! 03.01.11, 23:02 PO wie,że jego przekupić by się nie dało. a Gorzelik w zamian za stołek będzie jadł im z ręki Odpowiedz Link Zgłoś
dersteuermann Nie będę kłamał 03.01.11, 22:16 A co mam zrobić jak jestem polskojęzycznym obywatelem RP narodowości śląskiej? Przecież nie będę w czasie spisu kłamał i udawał Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Nie będę kłamał 03.01.11, 22:18 dersteuermann napisał: > A co mam zrobić jak jestem polskojęzycznym obywatelem RP narodowości śląskiej? > Przecież nie będę w czasie spisu kłamał i udawał Polaka. Podatki placimy, reszta to wyraz naszej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Nie będę kłamał 03.01.11, 22:30 dersteuermann napisał: > A co mam zrobić jak jestem polskojęzycznym obywatelem RP narodowości śląskiej? > Przecież nie będę w czasie spisu kłamał i udawał Polaka. Tja,toś Hanys,niy wtydź siy tygo,godka to niy wszycko,yno kajś,sam drin. Odpowiedz Link Zgłoś
kulczykj Re: Nie będę kłamał 06.01.11, 00:32 Coś Ci się Herr Kamaraden we łbie pokróliczkowało. Pomyśl. Czy Kaszub nie jest Polakiem? Czy Katalończyk nie jest Hiszpanem? Czy Ślązak nie jest Polakiem. Nie pojmuję Twojej rozterki, gdyż sam jestem Ślązakiem, ale czuję się Polakiem bardziej niż nie jeden Polak. Autonomia Śląska znaczy jedno. Mamy się rządzić na Śląsku sami, a nie mają nami rządzić namiestnicy z Warszawy czy też, jak drzewiej bywało, z Zagłębia. Dlatego też uważam, że Śląsk ze swoją autonomią powinien obejmować Górny i Dolny Śląsk (rozumiem w tym przypadku Opolszczyznę). Ziemię częstochowską powinno przyłączyć się do łódzkiego (bo i tak historycznie tam ciąży), a Zagłębie Dąbrowskie do Małopolski lub świętokrzyskiego, bo tam zostały jego historyczne korzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8 Re: Nie będę kłamał IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.11, 20:03 kulczykj napisał: > Coś Ci się Herr Kamaraden we łbie pokróliczkowało. Pomyśl. chyba tobie Czy Kaszub nie jest > Polakiem? idiotyczny przykład. Odczucia jednego nie mają wpływu na odczucia innych. Przemyśl to. > Czy Katalończyk nie jest Hiszpanem? Katalończyk powie, że jest Katalończykiem. Koniec. > Czy Ślązak nie jest Polakiem. Nie jest. Może być też Niemcem, Czechem oraz Ślązakiem. Nie > pojmuję Twojej rozterki, gdyż sam jestem Ślązakiem, ale czuję się Polakiem bar > dziej niż nie jeden Polak. No widzisz, a inni nie pojmują jak można zdradzić Śląsk czując się Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: Nie będę kłamał IP: 80.50.134.* 07.01.11, 07:49 Pytanie: Czy Ślązak nie jest Polakiem. K8 odpowiedział:Nie jest. Może być też Niemcem, Czechem oraz Ślązakiem. Dlatego też właśnie skoro Ślązak zarazem może być Niemcem,Czechem lub Polakiem nie może istnieć pojęcie narodu śląskiego bo byłoby to zaprzeczeniem logice.Istnieje słowiańska grupa etniczna Ślazaków zamieszkujących w/w państwa. I dlatego też w spisie nie powinno wystąpić pytanie o narodowość a jedynie o obywatelstwo a jeżeli już tak bardzo chcielibyśmy być dociekliwi to można postawić pytanie w kwestii określenia swojej tożsamości etnicznej w formie zapytania o pochodzenie etniczne:śląskie,kaszubskie,tatarskie,łemkowskie,romskie i tp.występujące w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: Nie będę kłamał IP: 80.50.134.* 06.01.11, 08:52 Nic do tej pory nie słyszałem o narodzie śląskim,wiem,że jest słowiańska śląska grupa etniczna zamieszkująca tereny Czech,Niemiec i Polski nic pozatem. Określenie mniejszości etnicznej :Analogicznie, polskie pojęcie „mniejszości narodowych” w językach zachodnich, jeśli przedstawiciele danej mniejszości nie posiadają obywatelstwa innego państwa niż te na terenie którego mieszkają, określa się mianem „mniejszości etnicznych”. A więc każdy Ślązak,który posiada polskie obywatelstwo może być jedynie zaliczony do śląskiej mniejszości etnicznej jeżeli sam wyklucza swoją polską tożsamość i nie będzie to kłamstwem,analogicznie można rozumować w kwestii tych Ślązaków,którzy posiadają również obywatelstwo polskie i zarazem niemieckie to równocześnie są tak dla Niemców jak i Polaków jedynie śląską grupą etniczną niczym więcej,chyba,że określą swoją niemiecką narodowość wykluczając polską. W żadnych spisach nie powinno występować zapytanie o narodowość a jedynie o obywatelstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Narodowości śląskiej??? Pewnie w czasie wojny 03.01.11, 22:21 swoją narodowość określałeś mianem reichsdeutscha i posługiwałeś się językiem bynajmniej nie polskim ani nawet ni szląskim. Odpowiedz Link Zgłoś
dersteuermann Re: Narodowości śląskiej??? Pewnie w czasie wojny 03.01.11, 22:37 Synek. Dej sie pokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Narodowości śląskiej??? Pewnie w czasie wojny IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.11, 00:06 to kto miał jaką volklistę decydował urząd! a poza tym myslę , że ci co za wojny cokolwiek mysleli dzisiaj już najpewniej nie żyją , a na pewno nie piszą na tym forum!!!! :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powstanczy wstyd? volkslista czy polski dowód - co gorsze? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.01.11, 07:59 Trudno powiedzieć, co bardziej obciachowe dla Ślązaka: podpisanie volkslisty czy przyjęcie polskiego obywatelstwa. Ani II RP ani PRL nie były państwami demokratycznymi i godnymi szacunku. Były to brutalne i obskuranckie dyktatury - może nie takie jak III Rzesza ale czy wiele lepsze? III Rzesza trwała raptem 12 lat, a PRL 40! i kto tu jest gorszym opresorem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... za Gierka IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 03.01.11, 22:22 to siedziałeś cicho, bo kiełbacha była ( gdy gdzie indziej były tylko puste haki ) ...i 13 i 14 wypłata i talony i sklepy "tylko dla górników" wtedy to autonomii ci się nie zachciewało sprzedawczyku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązak Re: za Gierka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 22:35 och ja ja wtedy chciałem mieć jakiegoś górnika w rodzinie! Niestety... w górnictwie robili i robią w zasadzie tylko napływowi osadnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: za Gierka 03.01.11, 22:38 Gość portalu: ... napisał(a): > to siedziałeś cicho, bo kiełbacha była > ( gdy gdzie indziej były tylko puste haki ) > ...i 13 i 14 wypłata i talony i sklepy "tylko dla górników" Ma pan na mysli czasy, kiedu wiekszosc z nas uciekla z tego "raju"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... chyba nie wszyscy uciekli, IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 03.01.11, 23:34 gdyż po eksplozji na placu Centralnym w Nowej Hucie /1979/ na wiec przeciwko "wywrotowcom" przyjechalo wielu górników /a ich autobusy zajęły ulicę od placu niemal po "rade dzielnicową"/ - zapełnili cały plac. a dokąd to - biedactwa - uciekaliście /gdy wiz nie dawano/? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: chyba nie wszyscy uciekli, IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.11, 00:08 wiz nie dawano? dawano! dawano! a raczej specjalne paszporty bez prawa powrotu! Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Werbusami sie ich nazywalo 03.01.11, 22:41 Na ta kielbase to pazerni byli ci werbowani przez Gierka z Polski na Slask. Rzeczywiscie, srzedawczyki. Gość portalu: ... napisał(a): > to siedziałeś cicho, bo kiełbacha była > ( gdy gdzie indziej były tylko puste haki ) > ...i 13 i 14 wypłata i talony i sklepy "tylko dla górników" > wtedy to autonomii ci się nie zachciewało > sprzedawczyku Odpowiedz Link Zgłoś
zydcyklistakomunista Zdelegalizować wszystko! 03.01.11, 22:32 Dawajcie, wpisujcie śląską narodowość. Mocie ślunsko mowa, mocie inksza kultura, hanysy, gorol z czeskiego miasta na terenie Polski wam dobrze życzy. Dowiedźmy, że nie jesteśmy monolitem jakimś wydumanym gierkowskim. Że pluralizm nie tyczy się tylko poglądów politycznych. żeby prawosławne dziewczyny na Białostocczyźnie nie musiały się w akademiku po ciemku modlić (trzema palcami), by nie być prześladowane. Żeby Łemki mogli sobie nazwę wsi po swojemu na tablicy powiesić, bo to ich wieś. I nie wyjeżdżać mi tu z UPA, kilkadziesiąt lat za późno... Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek To jest taki katolicki Grunwald.... 03.01.11, 22:40 .....wyslac na wyprawe do Afganistanu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyt Katoliccy tradycjonaliści: zdelegalizować RAŚ! IP: *.centertel.pl 03.01.11, 22:53 MSZA TRYDENCKA NIE JEST NADZWYCZAJNĄ FORMĄ RYTU RZYMSKIEGO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cho Katoliccy tradycjonaliści: zdelegalizować RAŚ! IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.11, 23:01 Główny Urząd STATYCZNY? Dość trafna nazwa... :D Odpowiedz Link Zgłoś
bloglwow Katoliccy tradycjonaliści: zdelegalizować RAŚ! 04.01.11, 00:14 "Tradycjonaliści"? Chyba komuś mózg wysechł, żeby ich tak nazwać. Ci rozłamowcy są przeciwko lobbowanemu osobiście przez naszego kochanego tradycyjnego polskiego papieża modelowi mszy. To powinno wystarczyć, by pozbawić ich obywatelstwa Najjaśniejszej + ekskomunika na dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opa Katoliccy tradycjonaliści: zdelegalizować RAŚ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.11, 06:17 SUP może RAŚ-owi luft wele dupy plompać ! Odpowiedz Link Zgłoś
arrowthe Katoliccy tradycjonaliści: zdelegalizować RAŚ! 04.01.11, 08:03 Należy zdelegalizować sektę o nazwie kościół katolicki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Conny Katoliccy tradycjonaliści: zdelegalizować RAŚ! IP: *.pool.mediaWays.net 04.01.11, 08:49 Stowarzyszenie Unum Principium- co to właściwie jest? Kto kryje się pod płaszczykiem tego zjadliwego clubu? Skąd oni biorą pieniądze na swoja wywrotową działalność? Polska z RAS czy bez niej i tak nie jest jednolitym państwem. Tyle glosów, tyle zwad ile ugrupować i partii w politycznych w kraju. Tylko wyrotowcy i zdrajcy narodu polskiego obawiają się RAS, który pokazać może, że istnieje możliwość współżycia różnych narodowości w wolnym SLASKU. Czy to kiedyś nastąpi? sam nie jestem pewien, jednakże pewny jestem, że przy takich politycznych układach jak dotychczas, polska zozłoży się sama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Re: Katoliccy tradycjonaliści: zdelegalizować RAŚ IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.11, 09:00 Wszystkim wszem i wobec, informuję,że Bóg zawsze jest po stronie krzywdzonych,wykorzystywanych,okradzonych z czci ,honoru,oszukanych i nadal oszukiwnych ...czyli po Naszej ,Ślązaków, stronie . ....bo tak napisane jest w Pismie Świętym" My Ślązacy należymy do kościoła powszechnego RZymsko-Katolickiego , a wy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Katoliccy tradycjonaliści: zdelegalizować RAŚ 04.01.11, 09:29 Gość portalu: Ślązaczka napisał(a): > Wszystkim wszem i wobec, informuję,że Bóg zawsze jest po stronie krzywdzonych,w > ykorzystywanych,okradzonych z czci ,honoru,oszukanych i nadal oszukiwnych ...cz > yli po Naszej ,Ślązaków, stronie . ....bo tak napisane jest w Pismie Świętym" M > y Ślązacy należymy do kościoła powszechnego RZymsko-Katolickiego , a wy ??? Jestem też Slązakiem,gdzie był i jest Bóg jak były i są mordowane,krzywdzone dzieci?,tylko proszę o żadną odpowiedź-górnolotną,jakiegoś klechy,typu: - Bóg chce nas doświadczać - Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano i wot, problema 04.01.11, 10:07 Gott mit uns czy gegen uns? do czasu rozstrzygnięcia proponuję się od Boga odp...ić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Re: i wot, problema IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.11, 10:24 venez.... ty siedzisz przy kompie dzien i noc ,na dodatek na śląskich forach . Nie jesz,nie śpisz ,a załatwisz potrzeby fizjologiczne w pampersy !! Tak wogóle to nudny jesteś jak flaki . Raz się otworzyłeś i napisałeś co sobą reprezentujesz ....pozostałe wypociny to ..bełkot !!! Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano Re: i wot, problema 04.01.11, 10:27 nie zagaduj, tylko pomysl jak Rysiowi wytłumaczyc,że Bóg trzyma ze Ślązakami, on jest przeciwnego zdania Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: i wot, problema 04.01.11, 11:07 Gość portalu: Ślązaczka napisał(a): > venez.... ty siedzisz przy kompie dzien i noc ,na dodatek na śląskich forach . > Nie jesz,nie śpisz ,a załatwisz potrzeby fizjologiczne w pampersy !! Tak wogó > le to nudny jesteś jak flaki . Raz się otworzyłeś i napisałeś co sobą reprezent > ujesz ....pozostałe wypociny to ..bełkot !!! Nie że,jestem przeciwko,ja nie mam zamiaru budować czegoś jak Polacy na wiecznej krzywdzie i wiecznym żebractwie,nas Slązaków stać na - swoje -,mamy Slązacy dosyć i wystarczy każdemu,też przyjezdnym Polakom,ja,MY poradzymy. Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano Re: i wot, problema 04.01.11, 11:22 "Jestem też Slązakiem,gdzie był i jest Bóg jak były i są mordowane,krzywdzone dzieci?,tylko proszę o żadną odpowiedź-górnolotną,jakiegoś klechy,typu: - Bóg chce nas doświadczać -" czy to nie jest budowanie na wiecznej krzywdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza Katoliccy tradycjonaliści: zdelegalizować RAŚ! IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.11, 10:19 czy narodowy katolik to zawsze dureń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalunai i Ryl Katoliccy tradycjonaliści: zdelegalizować RAŚ! IP: 212.59.228.* 04.01.11, 12:48 Ej, wy tam, sekta_zagozdy....co bozię macie w kolanach albo w dupie leżąc plackiem na glebie...niech wam będzie pochylony ; no i : bug z wami, ch... z nami....Dasz boooor! Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano z wami to rzeczywiście tylko 04.01.11, 12:58 ch..., nikt normalny na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalunia i Ryl Re: z wami to rzeczywiście tylko IP: 212.59.228.* 04.01.11, 13:17 Odezwał sie NORMALNY człon...., no właśnie ludzkim g bekiem pod ksywką ... veneziano. A huwaj z ...tobą, rżniety w ....dusze i w kółko golony homoś_vaticanusie, apostołku parafialny . Widać, ze tam w niebie nie chcą takich jak ty aktywistów, skoro jeszcze forum ziemskie o RASiu zaśmiecasz sowimi mantarmi. Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano sowimi mantarmi. ??? 04.01.11, 13:46 chyba musisz wypić kolejnego jabola, bo klawiatura ci się chybocze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nudel Re: z wami to rzeczywiście tylko IP: 46.112.34.* 04.01.11, 13:29 Veneziano...a staro Bednorkowo mo boga w piwnicy czy w altance, czy nie mo wcale, skoro farorz rozprowił , że bogi są wszędzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirafas Re: Katoliccy tradycjonaliści: zdelegalizować RAŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 13:14 Zdelegalizować wszystkie sekty katolickie i będzie spokój! Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano co ty na to, rico?? 04.01.11, 13:48 że też święta ziemia śląska nosi kogoś takiego... Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: co ty na to, rico?? 04.01.11, 15:59 veneziano napisał: > że też święta ziemia śląska nosi kogoś takiego... Tak,i pana ta ziemia nosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TenTego Re: co ty na to, rico?? IP: *.makler.local / 10.128.247.* 04.01.11, 16:19 Ktoś tu napisał o i do venziano w paraleli RAŚ: bóg z nim, hu..j z nami. I dobrze, venzeziano, żeś z ...nami, bo to ....Ciebei się tyczy, bo Bogiem to Ty chyba jeszcze nie jesteś, skoro tylko święconą wodę pijasz. Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano ty z pewnością pijasz brynę 04.01.11, 20:04 a co ja pijam, ty h.j ci do tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalunia i Ryl Re: ty z pewnością pijasz brynę IP: 212.59.228.* 04.01.11, 22:14 ty, veneziano, widać, że z autopsji znasz skutki spożywania rzeczonego napoju, skoro tak autorytatywnie wypowiadasz sie. Bravoooooo..., widać, że też hu..jem zakąszasz, tak ...po wenecku. Aleś ...osioł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnuk_ Jestem Polakiem-Ślązakiem i tu moje miejsce !!!! IP: *.upm-kymmene.com 04.01.11, 13:36 Jestem wnukiem Powstańca Śląskiego (tak, tak nieuki z centralnej Polski - Powstanie Warszawski nie było jedynym w historii tego kraju - zaskoczeni ?). Po to moi dziadowie walczyli o przyłączenie Śląska do Polski, żebyśmy mogli czuć się Polakami - tu gdzie jesteśmy, gdzie mieszkamy na Górnym Śląski. Tu jest nasza tradycja, nasza kultura, nasza gwara i w żaden sposób nie stoi to w sprzeczności z byciem Polakiem. A to, że dążymy do autonomii to wynik durnej polityki Warszawki która odmawia (i odmawiała nam w przeszłości) prawa do własnej kultury, języka, itd. Na Śląsku żyje od 2,5 do 4 mln ludzi (w zależności od tego czy liczymy tylko rdzenne tereny Górnego Śląska czy całe województwo) to 10% ludności Polski (więcej niż w Warszawie)! Takie decyzje jak pozbawienie nas prawa do organizacji Euro i durne wypowiedzi warszawskich polityków - prowokuję nas do głośnego wyrażania naszej obecności - MAMY DO TEGO PRAWO ! I żaden NIEDOUCZONY GOROL z centralnej polski nie będzie mi mówił że moje miejsce jest za Odrą ! Tu się urodziłem - na Śląsku, w Polsce - ja, mój ojciec, dziadowie i pradziadowie i wara od tego ! Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 to jest prowokowanie,tak postępuje katolik?przyjed 04.01.11, 15:37 źcie na Śląsk to pogodomy.))) Odpowiedz Link Zgłoś