Dodaj do ulubionych

Wandale zdemolowali plac przed katedrą

IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.11, 01:59
Szczęście, że się wyżyli na ławkach i koszach, a nie na ludziach. No i co z tego, ze są monitoringi, jak żaden z ochroniarzy "firmowych" nie raczył zadzwonić po policję, bo albo nie chcieli sie mieszac(!), albo smacznie śpią w pustych biurach.
Obserwuj wątek
    • Gość: aaa Katowice europejską stolicą kultury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 07:07
      j/w
      • Gość: hmmm Re: Katowice europejską stolicą kultury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 07:13
        niestety to państwo potrzebuje mądrego dyktatora. I nie piszę to tylko przez tych wandali.
        Bardzo słabe państwo prawa
        • Gość: bastian W centrum Katowic IP: *.telpol.net.pl 14.03.11, 07:47
          W centrum Katowic nikt nic nie widział i nikt nic nie wie... Przecież taka demolka nie trwała parę sekund. Ludzie jesteście tak znieczuleni i obojętni ,że NIE ZASŁUGUJECIE NA lepszy kraj!!!!!! Obchodzi was tylko wasz czybek nosa, cztery ściany i auto. Aha i jakaś promocja w Ludlu albo w Biedronce..
          • Gość: Hann-a Re: W centrum Katowic IP: *.centertel.pl 14.03.11, 08:00
            Ludzie się boją, bo potem wszystko wycieka i wiadomo kto wzywał sm lub policję.
            • Gość: bastian Wasz strach jest ich siłą. IP: *.telpol.net.pl 14.03.11, 08:19
              Powiem Pani ,że tak jest bo tak jak Pani myśli co najmniej połowa Polaków. Gdybyśmy reagowali szybciej i skuteczniej jestem przekonany w 100% ,że takich aktów wandalizmu byłoby mniej. Ale ludzie wolą chować głowę w piasek bo tak lepiej i spokojniej.
              Ja nie boję się wykręcic 112 lub 997 i podać swoje dane dyspozytorowi.
              • Gość: mik Gliniarze sie boją, a my mamy być dzielni... IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.11, 14:45
                Powiem tak, skuteczność przestrzegania prawa przez instytucje do tego powołane, jest tak znikoma, że jakiekolwiek interwencje g..no (sorki),) dają. Nie dziwię sie, że ludzie sie boją, bo prawo ich nie chroni. W Warszawie zginął młody policjant w cywilu, bo interweniował jak dwaj młodociani ludzie demolowali w biały dzień przystanek. Zadźgali go nożem - kto by sie spodziewał, chodziło o kosze na śmieci. Na szczęście wyrok był surowy i dobrze, ale tam zdarzyła się tragedia i zginął policjant, a co, gdyby to był cywil, wyrok też byłby taki szybki i surowy? Śmiem wątpić, a przykładów nie brak. Takie sprawy jak demolka kilku ławek w ogóle nikogo nie obchodzą. Nawet jak jest jakaś interwencja, to rzadko dochodzi do rozprawy, czy jakiegokolwiek ukarania:
                - na gorącym uczynku złapano złodzieja recydywistę, w pierdlu czekał na sprawę, która sie niestety nie odbyła, bo sąd czegoś nie dopatrzył, musieli go wypuścić, a na drugą rozprawę już nie przyszedł, zwiał.
                - zadzwoniliśmy do straży miejskiej, bo wypalano trawy, do tego na środku spał jakiś bezdomny, odesłali nas na policję i do straży pożarnej. Powiedzieli, ze to nie ich sprawa. A wszystko to działo się w centrum dużego miasta Katowice. Nie zainteresowali sie, do kogo grunt należy, a trawę wypalają tam dalej, co roku. I co mamy zrobić, wziąć gliniarzy za dupę i przywieść na miejsce, czy poczekać aż w końcu jakiś bezdomny się spali, może wtedy cos ruszy, ale pewnie i tez nie, bo sie okaże, ze to sprawka bezdomnego, który widocznie zaprószył ogień.
                - włamanie do samochodu, nasza interwencja w postaci wrzasków uratowała auto, ale wezwani gliniarze nie byli nawet zainteresowani zdjęciem odcisków - "panie, to i tak nic nie da, mała szkodliwość czynu, niech sie pan cieszy, że nie ukradli" – usłyszał właściciel;
                - centrum Katowic, plac Andrzeja przed dworcem PKP, pełno ludzi, biały dzień, monitoring miejski, przystanek autobusowy - zatłukli faceta, "bo nie miał zapałek", to nie był szybki cios nożem, ale długie katowanie - nikt nie zareagował, ale co ciekawsze, nie pojawiła się sie ani policja, ani straż – po co te kamery?
                - grupa młokosów siała spustoszenie na klatce schodowej, ktoś z lokatorów zadzwonił na policję, małolaty już na drugi dzień chodziły znowu po osiedlu, a w nocy zdemolowali samochód "aktywnego" lokatora - skąd wiedzieli, kto zadzwonił, on się NIKOMU nie chwalił;
                - Katowice, Stawowa – trudno spokojnie przejść czy wypić kawę, bez natrętnych cyganów, którzy całymi klanami okupują ulicę, obok komisariat w bramie, ale policję widać tylko w szczelnie zamkniętych samochodach, jak pojawił się w końcu jakiś patrol, to spisał młodych ludzi, którzy siedzieli koło żaby i grali na gitarze, w końcu ich przegnali, a cyganie spokojnie zaczepiali ludzi dalej, już nie wspomnę o próbie zwinięcia kawy ze stolika – i co, i nic;
                - w Krakowie skazano straszą panią ze zdiagnozowaną sklerozą, za to, że zapomniała zapłacić za pół kostki masła, koszty procesu, to koło 1000 zł; na 5 lat skazano rolnika, który ściął
                bez pozwolenia drzewo na swoim polu, zacieniało uprawy, sam je posadził, nie wiedział ze trzeba zgłosić – posiedział 5 lat, w Katowicach UM wycina zdrowe starodrzewy „na pniu”, większość bez potrzeby, poza interesem inwestora, nie ma na to kary.
                Można mnożyć takie przykłady.
                Do czego zmierzam, ano do tego, że póki nie będzie u nas państwa, w którym prawo jest respektowane, póty jakiekolwiek odruchy ludzkiego zainteresowania będą sporadyczne, bo:
                - ludzie się boją i mają do tego podstawy - nie chroni ich prawo, z policji wyciekają dane osób interweniujących, o czym wiem, a nie gdybam;
                - śledztwo, jeśli do niego dochodzi, ślimaczy sie latami, a wyroki w zawieszeniu są nagminne, a do tego czasu mamy tych wandali cały czas pod nosem, bo są na wolności, odpowiadają z wolnej stopy i rozwalają dalej;
                - co chwilę słyszymy o milionowych sprzeniewierzeniach pieniędzy i poza chwilowym szumem medialnym i naganną oceną publiczną, szybko wszystko wraca do normy, a „winni”
                na salony a TV zaprasza ich jako autorytety i gwiazdy do swoich programów;

Podsumowując, w Polsce na szacunek zasługuje ten, kto umie kraść dużo i wywinie się łatwo, wszyscy patrzą z podziwem na jego miliony, a podziw budzi jakiś bandzior z hardą miną, który gwiżdże na policję i sieje spustoszenie dalej. Ludzie z godnością, poczuciem sprawiedliwości społecznej, uczciwi uchodzą za niedojdy życiowe i frajerów.
                Żeby zmienić te proporcje nie trzeba nawet zmiany prawa, wystarczy z niego korzystać. "Mali" ludzie pokazują swoją wielkość przez agresję i bezkarność. Wszyscy mogą im skoczyć, oni są panami życia i czują sie bezkarni i wielcy, ale sądy, policja, władze dają im do takiego myślenia podstawy.
                • Gość: duralex Re: Gliniarze sie boją, a my mamy być dzielni... IP: *.opera-mini.net 14.03.11, 15:21
                  Prawo, przestrzegać ? Mam nieodparte wrażenie, że większość prawników to ludzie wyszkoleni jak je omijać a nie stosować. To o wiele lepiej płatne zajęcie zresztą. A jeśli nie oni, to kto niby ma to robić ?

-----
                  ... do sądu idzie się po wyrok, nie po sprawiedliwość.
                • Gość: d Re: Gliniarze sie boją, a my mamy być dzielni... IP: *.v-net.com.pl 14.03.11, 18:49
                  Policjant w Warszawie zginął, bo wiedział, że jeśli zadzwoni po wsparcie, to ono przyjedzie, ale za godzinę. Nie chciał dorabiać kumplom roboty. Myslał, że jak jest policjantem to mu wszystko wolno zawsze. Niestety kozacy kończą szybko. A wyrok wysoki bo zginał mości policjant.

Tak zdemolowany byłby kosz na smieci, ale "profesjonalista" policjant zrobił taki myk, że sam zginął, kosz jest zdemlowany, a dwóch gnojków siedzi na długo w wiezieniu.

Po prostu brawo!

Tak w ogóle, a co z tym policjantem co zastrzelił murzyna na handlu? Policjant wrócił do służby kilka miesięcy później - to z tym.

Skoro w nocy ławki powywalali, to czemu na fotkach z dnia te ławki wciąż są wywalone? Dość było czasu by je poukładać! Ale wtedy nikt by nie robił sensacji.
                  • Gość: pix Re: Gliniarze sie boją, a my mamy być dzielni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 22:05
                    Twoje poglądy zasługują na to abyś kiedyś, wracając do domu dostał rządny wpie...Ty albo ktoś z Twoich bliskich. Wtedy może docenisz pracę Policjanta z którego się wyśmiewasz. Gościu pie...sz farmazony.
                    • Gość: d Re: Gliniarze sie boją, a my mamy być dzielni... IP: *.v-net.com.pl 15.03.11, 09:18
                      U!!! Nie wychodź z domu, chyba że na prawde musisz! Kraty w oknach miej! Ludziom nie patrz w oczy! Uciekaj, uciekaj!

Państwo chce, żebyś się bał, bo ma wytłumaczenie dla większej ciebie kontroli. Policja nie jest po to, by ludziom pomagać, a po to by chronić państwo i kastę państwem rządzącą. Po to, by ludzi kontrolować jest.
            • Gość: swoboda_t Monitoring w całym Śródmieściu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 10:29
              Nie wiem skąd taki pomysł. Wiele razy dzowniłem na Policję lub SM i nie postkały mnie rzadne nieprzyjemności. Inna sprawa, że w skażonej komuną Polsce ludzie nie chcą się angażować, ani wysilać przyzwyczajeni, że wszystko zrobi za nich "państwo", a telefon do służb to donosicielstwo. Polactwo tylko narzekać potrafi.

A tak w ogóle to monitoring powinien obejmować w mairę możliwości całe Śródmieście. Koszt to zapewne kilkadziesiąt milionów złotych. Katowice stać na taki wydatek, co roku miasto trwoni kase na różne pierdoły, a z tego byłby konkretny pożytek.

• Gość: cho Re: Monitoring w całym Śródmieściu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 18:11
                To się ciesz.
                Ja raz zadzwoniłam na policję, że mi na ulicy demolują drzewka. Byłam na posterunku trzy razy, w końcu umorzyli sprawę, bo nie dali rady złapać sprawców, którzy mieszkają na tej samej ulicy. Panowie z nader uprzejmymi uśmiechami kłaniają mi się do dziś.
        • Gość: Katowiczanian Re: Katowice europejską stolicą kultury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 21:57
          To Państwo przede wszystkim potrzebuje Policji która nie boi się interweniować, rodziców którzy zamiast gonić za kasą od małego będą uczyć swoje bachory poszanowania dla innych i kultury osobistej. To Państwo potrzebuje głębokich zmian w zaściankowej i zacofanej psychice ludzi którzy widza tylko własny czubek nosa. Nic się nie zmieni. Tak już mamy, że bardzo szybko wchłaniamy te złe wzorce, a nie te dobre.
    • ukochanykraj Śląskie. Pozytywna energia. 14.03.11, 07:45
    • Gość: katowiczanka Wandale zdemolowali plac przed katedrą IP: *.ip.netia.com.pl 14.03.11, 08:01
      A dlaczego okoliczny firmy maja udostepniac obraz ze swoich kamer? Chyba diecezje stac na to zeby miec wlasny monitoring, ale woli zerowac na prywaciarzach w koncu skoro oni placa to po co Kosciol ma placic. w zyciu bym nic nie udostepniala. czarni zeruja na tych, ktorzy placa normalne podatki
      • Gość: bebok Re: Wandale zdemolowali plac przed katedrą IP: 46.151.136.* 14.03.11, 08:07
        Dobrze, że rodzi sie jich coroz mnij w tym kraju. Jes szansa, że kejś Europa oddychnie...
      • bartoszcze Re: Wandale zdemolowali plac przed katedrą 14.03.11, 08:24
        Gość portalu: katowiczanka napisał(a):

> A dlaczego okoliczny firmy maja udostepniac obraz ze swoich kamer? Chyba diecez
        > je stac na to zeby miec wlasny monitoring, ale woli zerowac na prywaciarzach w
        > koncu skoro oni placa to po co Kosciol ma placic. w zyciu bym nic nie udostepni
        > ala. czarni zeruja na tych, ktorzy placa normalne podatki

O, jaka yntelygentna. Te ławki i skwer należą do miasta - nie wiedziałaś, czy też wydaje Ci się, że całe miasto należy do biskupa?
        • Gość: kit Re: Wandale zdemolowali plac przed katedrą IP: *.3s.pl 14.03.11, 09:58
          Te "katowiczanka":
          bier sie z tego miasta ino gibko!
          • Gość: jaga Re: Wandale zdemolowali plac przed katedrą IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.11, 18:08
            kit jak najbardziej do kitu, zero
        • Gość: Marcel Re: Wandale zdemolowali plac przed katedrą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.03.11, 22:13
          Całe miasto może nie, ale dobrze pamiętam histeryczny artykuł Malkowskiego
          sprzed kilku lat, gdy Społem modernizowało SWOJĄ halę na mini-market.
          Cite: "...cały kwartał przy katedrze miał zostać oczyszczony z prowizorycznej
          zabudowy, a jej miejsce miały zająć Muzeum oraz Biblioteka Archidiecezjalne."
          Dziś ludzie walą do tego sklepu gęściej, niż na procesję, bo w śródmieściu
          dramatycznie brakuje sklepów większych od Żabki. I to się baaardzo nie podoba.
    • Gość: mag no jeju IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 08:19
      Kilka ławek wywrócili a larum podniesione jakby nie wiem co się stało...
      • Gość: bastian Re: no jeju IP: *.telpol.net.pl 14.03.11, 08:23
        To ja ci wejdę "MAG "do twojego domu i "poprzeracam ci kilka mebelków ,ciekawe czy też tak zareagujesz? Tacy jak ty to największe śćie....... i zakała tego kraju.
      • Gość: b Re: no jeju IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.11, 11:51
        A to, że wszyscy płacimy za te ławki i kosze z podatków
    • Gość: GKS KATOWICE a może to klerycy z Teologa?? IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 08:22
      stawiam że to oni..... mimo wszystko szkoda że akurat tamtędy nie wracałem wtedy ze znajomymi:/ na imprezie byłem dzień wcześniej, a szkoda bo na pewno wtedy gnoje trafili by na policję-tam kaj ich miejsce(sam bym ich złapał i oddał w ich ręce)
    • Gość: Jack Wandale zdemolowali plac przed katedrą IP: *.ingbank.pl 14.03.11, 09:16
      Witam,
      to samo jest po imprezach na Mariackiej i okolicy (Tylna Mariacka, Wojewódzka, tunel pomiędzy tymi ulicami itd). To jest bandyckie działanie pana Uszoka. Z pełną świadomością nie piszę prezydenta Uszoku, bo to nie jest prezydent naszego miasta tylko taki sam wandal jak ci co to zrobili. Od czego jest straż miejska?
      • Gość: Tomek Re: Wandale zdemolowali plac przed katedrą IP: 205.167.7.* 14.03.11, 09:29
        Straż Miejska w katowicach jest od tłuczenia kasy z blokad parkingowych.
      • Gość: K-ce Re: Wandale zdemolowali plac przed katedrą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 22:10
        Chyba nie sądzisz, że nasza "odważna" straż miejska i policja będą interweniować? Oni mają klapki na oczach jak coś się dzieje to spie...ją, że aż się za nimi dymi, byle nie widzieć, nie działać, nie interweniować, nie dostać w pysk.
    • morowy Wandale zdemolowali plac przed katedrą 14.03.11, 11:09
      A co robiła Straż Miejska ? Stała na rogatkach z fotoradarami ?
      • Gość: tk Re: Wandale zdemolowali plac przed katedrą IP: *.tktelekom.pl 16.03.11, 06:22
        Z tego co wiem to w Katowicach szeryfy nie maja fotoradarów
    • Gość: OLA Wandale zdemolowali plac przed katedrą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 11:41
      Oby jak najszybciej ich złapali i ukarali za taki wandalizm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: franek Katowice - miastem wandali ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 12:13

a obok jest komenda wojewodzka policji.tyle aut policyjnych tamtedy jezdzi nocą,pewnie cos widzieli,ale albo bali sie, albo nie chcialo im sie interweniowac,
      mieszkam w tej dzielnicy 30 lat,ani razu nie widzialem patrolu pieszego policji,a wlaman do aut,drobnych napadow ,itd jest tam mnostwo
      • Gość: Hann-a Re: Katowice - miastem wandali ? IP: *.centertel.pl 14.03.11, 12:20
        RACJA Katowice to miasto wandali. Ale mają z kogo brać przykład. Nasze władze, też burzą nie pytając właścicieli czyli nas mieszkańców o zdanie.
        WKatowicach wandale góra ze swoim przywódcą.
      • Gość: koko Re: Katowice - miastem wandali ? IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.11, 12:20
        Ostatnio zaparkowałem samochód przed Urzędem Miejskim. Tam gdzie nie powinienem tego zrobić (zakaz) ale miałem do załatwienia tylko tyle co pobrać formularze, więc... Nie było mnie 2,5 minuty, kiedy wyszedłem strażnik miejski już wypisywał mi mandat. Cóż za błyskawiczna reakcja ;) Szkoda tylko że oni zdolni są do tego, żeby z okna swojej siedziby wypatrywać takich "przestępców" jak ja... Łatwizna, a i kasa do Urzędu wpływa. Tylko ci panowie chyba nie po to zarabiają ciężkie pieniądze żeby się zajmować wyłącznie takimi sprawami!!!
        • cirano Re: Katowice - miastem wandali ? 14.03.11, 13:16
          Przeciw wandalom trzeba wytoczyć nojciynższe działa i prać bez litości.
          A Katowic nie nazwie miastem wandali, bo w całej Polsce jest podobnie, jeśli nie gorzej.
          To dla nich typowe, i w modzie Polakóf, a nasze smrody nie chcą być gorsze
          • Gość: Kacowice Re: Katowice - miastem wandali ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 14:14
            To miasto i tak już brzydsze nie będzie. Jedyna nadzieje to zaorać ten chlew i zbudować od nowa. Mieszkańców też trzeba by wymienić. Obecni albo mówią jakimś dziwnym językiem albo śmierdzą wódą albo rozpuszczalnikiem.
            • Gość: jo Re: Katowice - miastem wandali ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 14:39
              Niedawno pracowałem kilka metrów dalej i nie dziwię się braku reakcji. Wy (Wyborcza, forumowicze) nie zdajecie sobie chyba sprawy kto tam mieszka. Wizyty policji w środku nocy to tam normalka. Na tych ławkach wieczorem i w nocy leżą okoliczni żule a w dzień skwerki są "obsrawane" przez okolicznych właścicieli psów. To, że tam stoi katedra jeszcze nic nie znaczy!
    • Gość: masaccio monitoring miejski na papierze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 14:55
      kradzieże rzeźb z Alejki Sław (pl Grunwaldzki)
      syf na Mariackiej
      demolka skweru przed katedrą

a mapka gdzie dostaniesz po ryju jako hit turystyczny

statystyki nie obejmują zdarzeń niezgłoszonych - a zgłaszane jest ile 2-5%
      kto ma cierpliwosc:
      - obdukcja z zakladu Medycyny Sadowej (inna nie bedzie uznana jako dowod) czynne 8-13.00 na Ligocie
      -zgloszenie na policji (ok 2-4h)
    • Gość: borgg Wandale zdemolowali plac przed katedrą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 16:11
      W tym rejonie mieszka sporo elementu, który szanowałby cudze widząc przed nosem policyjną pałkę.
      Tyle chyba na ten temat.
      • artjomka Re: Wandale zdemolowali plac przed katedrą 14.03.11, 19:36
        Juz niedlugo zdemoluja wnetrze Katedry i tez bedzie cicho.
        Ale Polacy to zawodowi katolicy i ludzie milujacy blizniego. A do tego dzieci Jana Pawla!
        Pozdro
    • Gość: PIN Wandale zdemolowali plac przed katedrą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 19:24
      To skandal żeby przed Katedrą która jest wizytówka Katowic doszło do czegoś takiego
      Co do licha robi tzw straż miejska za co ona bierze pieniądze!!!!!!!
      A ulica Kościuszki z tymi gryzmołami ma prawie każdym domu wygląda okropnie
    • Gość: Ad Czy nic w tym państwie nie może wyglądac fajnie?! IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.11, 20:36
      Czy do k... nie może wyglądac ładnie?! Wszystko co nowe i w miarę zadbane musi byc rozje...e?! Gdzie tu logika? Młodzi opamiętajcie się?! Rozwalacie a później narzekacie, że nie ma miejsc do spędzania wolnego czasu?!
      Chcecie miec kasę, mieszkac w pięknych domach, jeździc super furami, ale tak naprawdę sami robicie sobie śmietnisko w okolicy w ktorej żyjecie.
    • Gość: PRL Wandale zdemolowali plac przed katedrą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 22:18
      Bo tu trzeba komuny i ZOMO i wpie... co jakiś czas. I po sprawie. We łbach się poprzewracało od tej pseudo demokracji. Popieprzone tłuki, konsumpcyjne ścierwo.
      • Gość: Hann-a Re: Wandale zdemolowali plac przed katedrą IP: *.centertel.pl 15.03.11, 06:29
        przykład idzie z góry. oszuk burzy miasto, to co przy tym wyrwanych parę kwiatków i poprzewracane ławki?
        jaka jest wysokość szkód ,które wyrządza miastu oszuk , a jaka wyrządzonych przez kilku wandali?
    • Gość: Kristof Wandale zdemolowali plac przed katedrą IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.11, 09:04
      Jak to co,blokowali koła:)
    • Gość: angrusz1 Jak już złapią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 08:25
      to karą ma być rok sprzątania terenu wokół Katedry
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka