Dodaj do ulubionych

zdrowie piersi

10.01.06, 01:24
Wiele z nas jest mlodymi osobami, przed ciaza jeszcze. W zwiazku z tym ja mam
np problem z uzyskaniem skierowania na usg piersi. Bo za mloda jestem i jesli
lekarz nie wyczul podejrzanej zmiany to nie ma podstaw do wyslania na usg.
Dla mnie to idiotyzm, bo moja ginekolog uczac mnie samokontroli [przy
rozmiarze D/E wtedy], sama nie umiala zabrac sie do mojego biustu i
stwierdzila ze bede miec powazne klopoty przy samokontroli. Teraz przy 75H
tego cialka jest tyle, ze sadze, ze musialabym miec duzy guz zeby go wyczuc.
Jestem obarczona genetycznie po mamie wiec tym bardziej sie boje.

Na szczescie we wrzesniu byla akcja twoje pierwsze USG piersi - cena tylko 10
zl. Okazalo sie, ze mam glownie tkanke tluszczowa i nawet mammografie mozna u
mnei robic i obraz bedzie przejzysty i wynik jednoznaczny.

Czy z racji duzych piersi jakos dodatkowo badacie sie? Cos mozna jeszcze
zrobic poza kontrolnymi usg i mammografia?
Obserwuj wątek
    • sigrun Re: zdrowie piersi 10.01.06, 09:05
      Niedawno miałam robioną mammografię i powiem, że było z tym sporo kłopotów. Tzn.
      mój ginekolog po zbadaniu piersi wypisał od ręki skierowanie na mammografię i
      zaczęła się polka ;-) Mam trzydzieści parę lat, po pierwszym dziecku, od trzech
      lat na sztucznym progesteronie, a w szpitalu kręcono nosem żem za młoda i wogóle
      po co mi to, etc. No nie wiem, bo znam przypadki nowotworu złośliwego u
      dwudziestolatek. Potem taka "mundra" dziumdzia jedna z drugą muszą dostarczać
      wyniki badań jedynie listownie. Nie dziwię się, bo z takim podejściem mają same
      złe wiadomości dla pacjentek :-(
      Sama mammografia nie boli (o ile trafi się na uprzejmy personel), więc dbajcie o
      siebie kobietki. Fakt, bardzo duży biust może mieć problemy z mammografią
      głównie z powodu, że po spłaszczeniu nie mieści się na półce mammografu ;-) Ja
      nie miałam z tym kłopotów, a że ostatnio schudło mi się potwornie (znów spadałam
      o kilo i kolejne 4 cm w obwodzie), pielęgniarka śtwierdziła, że tego dnia
      mammograf obraził się na mniejsze biusty :-O Jednak przy mnie działał aż miło,
      więc chyba nie uznał moich piersi za małe ;-PPP Samo badanie tez wypadło dobrze
      :-)))
      A na USG chyba pójdę sobie prywatnie, bo mam dość tych farmazonów, że rak sutka
      to tylko w wieku menopauzalnym.
      • niutaki Re: zdrowie piersi 10.01.06, 10:37
        a małego biustu w ogóle na tej połce nie można położyć. Tzn nie wiem z
        doświadczenia, ale nie wyobrażam sobie tego:)wszystkim życzę zdrowych piersi:)
        pozdrawiam.
        • nikitka84 Re: zdrowie piersi 13.01.06, 00:45
          Ja tez nie:) U mnie chyba wogole by sie nie dalo... USG piersi zdarzylo mi sie
          tylko miec, za to kilka razy. Pociesza mnie, ze maly biuscik nieco latwiej
          samokontrolowac.
    • ekler.ka Re: zdrowie piersi 10.01.06, 11:00
      ostatnio bylam na usg,platnym co prawda,ale jestem w stanie te 50 zl zaplacic
      raz na jakis czas.na mammografie jeszcze za wczesnie-mam 21 lat.
    • barszczyk75 Re: zdrowie piersi 11.01.06, 10:14
      tez mialam problem ze skierowaniem
      • misiek460 Re: zdrowie piersi 11.01.06, 10:30
        Na mammografię nigdy nie jest za wcześnie, jeżeli jest taka potrzeba i
        podejrzenia. Moja córka w wieku 18 lat, miała wycinane guzy z obu piersi (dość
        dużych), później była długo pod kontrolą, aż do porodu, po którym już nie było
        problemów. Zresztą zgodnie z przewidywaniami (problemy miały ustąpić po
        pierwszej donoszonej ciąży).
        • zazulla Re: zdrowie piersi 11.01.06, 10:38
          Ale z mammgrafia jest tak ze w mlodym wieku jest nieczytelna z racji
          przewazajacej tkanki gruczolowej [dlatego lepsze jest usg]. Moja siostra w
          wieku 27 lat poszla na mammografie i lekarz nie mogl odczytac zdjec bo za duzo
          gruczolu bylo. Ale w przypadku duzych piersi, jak to powiedzial lekarz badajacy
          mnie i robiacy usg, w wiekszosci jest duzo tkanki tluszczowej. U mnie powoduje
          to ze ze mammografia bylaby czytelna [ja to oczywiscie zinterpretowalam ze
          biust sobie utuczylam a nie wyrosl sam :) ]
          • misiek460 Re: zdrowie piersi 11.01.06, 11:57
            Masz rację, to już było ładnych parę lat temu i troche mi się pomieszało.
            Faktycznie badania USG wykazały zmiany i potrzebę dalszych badań i w
            konsekwencji operację.
            • ekler.ka Re: zdrowie piersi 11.01.06, 18:01
              no wlasnie,moja lekarka twierdzi,ze w moim wieku bardziej miarodajne jest usg.
              • sigrun Re: zdrowie piersi 11.01.06, 19:16
                Jednak zdarzają się przpadki, że to właśnie USG nic nie wykaże, a mammografia
                tak. Tak właśnie miała moja szwagierka - babeczka zaledwie kilka lat starsza ode
                mnie. Niestety powiększyła grono amazonek, ale obecnie ma się dobrze i tak
                naprawdę tylko to się liczy. Dlatego zachęcam do badania piersi, jakikolwiek by
                to nie był sposób. Pzdr :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka