Gość: kalia IP: *.xdsl.centertel.pl 22.07.11, 23:39 a mieliście taką fajną piontę...ale widzę,że już jej nie ma Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zxc krupniok polo IP: *.ip.netia.com.pl 22.07.11, 23:43 co za żenada, filmy z wesel to przy tej produkcji dzieła oscarowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Volx Re: krupniok polo IP: *.cable.smsnet.pl 23.07.11, 10:14 e tam w ch.. lepsze od gdańskiego trójząba, choć nie gustuje w tej twórczości :) Odpowiedz Link Zgłoś
watrix Re: krupniok polo 23.07.11, 10:33 Powiem więcej. Ze studniówek widziałem lepsze! Ten autorstwa znajomego: vimeo.com/21253330 Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorol Okiem Gorola IP: *.play-internet.pl 23.07.11, 11:11 Mnie najbardziej rozśmieszyło to że w klipie "nie ma cwaniaka" bynajmniej nie chodziło o pochwalenie się czymkolwiek - bo na pewno tłem Warszawskiego klipu były by inne scenerie tylko to była przeróbka starej Warszawskiej piosenki w pewnych bardzo typowych scenkach z życia stolicy być może w pewnych aspektach troche przejaksrawionych ale w bardzo zabawną stronę. Śląsk nakręcił klip "tu mamy hołde a tu market" "mamy autostrade" "mamy biznesmenów" i jeszcze ten sportowy samochód (bynajmniej w klipie Warszawskim nie chodziło o pochwalenie się złotymi tarasami, lodowiskiem itd. ale śląsk zrozumiał tamten klip przez pryzmat swoich kompleksów) . NA BOGATO :) - myślałem że padne ze śmiechu jak to zobaczyłem a najbardziej rozśmieszyły mnie reakcje ślązaków którzy po ewidentnej porażce zaczeli na forach pisać że to wina Goroli z Warszawy czy też że to ci z Sosnowca zrobili taki klip ... Podsumowując wyszedł typowo śląski projekt - beznadziejny i prostacki wogóle nie śmieszny - a winę za typowo śląskie nieudacznictwo jak zwykle ponoszą agenci Sosnowca i Warszawy czy też szerzej Gorole, którzy pewnie za tym projektem stoją ... :) Jednak trzeba przyznać że cały ten projekt z tym jak to się skończyło i jakie reakcje uruchomił pokazał nam wiele ciekawych rzeczy o śląsku, sląskiej mentalności itd. tylko że są to raczej jej cienie a nie blaski :) Czasem też tak trzeba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorol Pozdrawiam Sosnowiec i Śląskich Kresowiaków IP: *.play-internet.pl 23.07.11, 11:19 Nie jestem ze śląska i gościnnie zawitałem na stronę Katowickiej gazety - poczytałem sobie troche różnych opini itd. Szczerze chciałem pozdrowić wszystkich Zagłębiaków i Mieszkańców Śląska z korzeniami na Kresach - Czytając prymitywne dociniki na poziome omawianego klipu pod waszym adresem na wielu śląskich forach pomyślałem że warto was pozdrowić :) Trzymajcie się, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Walezon Siara i wstyd jak atom. IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.11, 23:51 Jak wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Nawet laski brzydkie IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.11, 16:23 Tylko refren fajny. Reszta zenada. Odpowiedz Link Zgłoś
gelynder_blues Re: Jadymy, ale czy na bogato? 23.07.11, 00:15 www.youtube.com/watch?v=oZLb7lh4_ws „I chodź nie raz, los kazał nam w przepaść skakać. My nauczyliśmy się latać.” Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Jadymy, ale czy na bogato? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.11, 10:33 i dokąd mam nie chodzić (nie raz) jaki ma związek chodzenie z lataniem to temat dla twórców klipu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonsko mara Re: Jadymy, ale kaj? IP: *.superkabel.de 23.07.11, 00:22 Surowego zymloka zescie niy som wert a co dopiyro uo krupnioku godac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Jadymy, ale kaj? IP: *.ip.netia.com.pl 23.07.11, 00:28 superkabel.de- jesteś z Monachium, Diusburga czy innego Kassel? Możesz sobie w swopjej Bundesrepublice oglądać krupniok polo, goebbels polo i oglądac razem ze starymi wydaniami Deutsche Wochenschau Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Jadymy, ale kaj? 23.07.11, 00:44 Zawrzyj gorolu ta szpetno i durno gusza. Lepi orginalSlonzok z Rajchu jak psojdoSlonzok z Tauzyna. To jak ? Polak w Anglii nie moze brac udzialu w zyciu (np. dyskutowac w necie) Polski i Polaków ? Zyd poza Izraelem juz nie jest Zydem ? A Slazak w Czechach, Austrii, Niemczech, Szkocji, Irlandii abo choby w Polsce nie jest juz Slazkiem - ino Eskimosem ? Idz som dodom hadziaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Jadymy, ale kaj? IP: *.ip.netia.com.pl 23.07.11, 00:50 prawda boli? Z taką kulturą możesz nakręcić dalszy ciąg krupniok polo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WarschauWeg? Re: Jadymy, ale kaj? IP: 93.159.164.* 23.07.11, 07:54 co na temat kultury może wiedzieć dziki Słowianin z warszawy? wy do niedawna cyrylicą się posługiwali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasj Re: Jadymy, ale kaj? IP: *.v-net.com.pl 23.07.11, 08:24 Człowieku odpuść sobie. Katowice czy inne Lipiny są daleko w tyle za Warszawą. Chorzów, Katowice to raczej nie są miasta, a ogromne osiedla robotnicze. Nie ma czym się chwalić. Możesz się okłamywać, ale lepiej zmierzyć się z prawdą i zacząć zmieniać otoczenie zaczynając od siebie przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagłębiak Re: Ale syf.... IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.11, 11:25 Nie, to robili najzdolniejsi ze zdolnych Ślązacy. Nie oszukujmy się - Śląsk i Zagłębie to głęboka prowincja, pod każdym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro-bis Re: Ale syf.... 24.07.11, 18:41 to mieszanka wybuchowa. Czyli ...podwojny SYF! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frodo Re: Jadymy, ale kaj? IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 23.07.11, 21:12 Warszawa to największa wieś w Unii Europejskiej. Mieszkańcy mogą czuć się dumni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Jadymy, ale kaj? IP: *.ip.netia.com.pl 23.07.11, 09:59 Kulturtrereger się znalazł- przepisałes ten tekst z Volkischer Beobachter? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WarschauWeg? Re: Jadymy, ale kaj? IP: 93.159.164.* 23.07.11, 19:24 nie, z waszych warszawskich gadzinówek - wystarczy pozamieniać podmioty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frantzek Re: Jadymy, ale kaj? IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.11, 19:47 Pruszków Legionów Otwock Józefów ......... "kultura" hahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa "miasta! hahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa a moze np. Radom, co ? hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Jadymy, ale kaj? IP: *.ip.netia.com.pl 23.07.11, 23:51 pewnie woliszv Mein Kampf i Volkischer Beobachter. Ty już zamieniasz - z mrówką na mózgi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szparagi Re: Jadymy, ale kaj? IP: *.c193.msk.pl 23.07.11, 02:16 Polak w Rajchu (DE): www.youtube.com/watch?v=chKvK6SfpcU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WarschauWeg? Re: Jadymy, ale kaj? IP: 93.159.164.* 23.07.11, 08:04 czy była to może wycieczka "patriotów z muzeum powstań"? bo tak dzielnie stawali.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Jadymy, ale kaj? IP: *.ip.netia.com.pl 23.07.11, 10:01 nie, to są tacy volksdeutsche jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WarschauWeg? Re: Jadymy, ale kaj? IP: 93.159.164.* 23.07.11, 12:50 lepszy volksdeutch niż "partyzant" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Jadymy, ale kaj? IP: *.ip.netia.com.pl 23.07.11, 23:50 tak - dla miłośnika NSDAP. Odżałowałeś już likwidację grobu Hessa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herbatka Re: Jadymy, ale kaj? IP: *.superkabel.de 23.07.11, 17:53 Lepszy Volksdeutsch niz Szmalcownik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas Re: Jadymy, ale kaj? IP: *.v-net.com.pl 23.07.11, 22:44 Trzeba być skrajną łąjzą, żeby chwalić się dziadkiem w hitlerowskim wojsku po to, by dostać niemieckie obywatelstwo. Niemcy w świecie poodwracali się od Niemiec za II WŚ. Pozmieniali nazwiska, zapomnieli język, choć są Niemcami często wolą określać się mianem regionalnym nie identyfikować się z nazwą "Niemcy". Tylko na śląsku ludzie wykrzywiają sobie polskie nazwiska, tak żeby były bardziej niemieckie, chwalą się, że ich dziadkowie służyli zbrojnie zbrodniarzom, wspierali ludobójstwo. Jak takich ludzi szanować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Jadymy, ale kaj? IP: *.ip.netia.com.pl 24.07.11, 00:03 a kto takich szanuje? mnuiej są warci niż niedopałek papierosa Odpowiedz Link Zgłoś
gelynder_blues Re: Jadymy, ale kaj? 23.07.11, 00:51 Gość portalu: zxc napisał(a): > superkabel.de- jesteś z Monachium, Diusburga czy innego Kassel? Możesz sobie w > swopjej Bundesrepublice oglądać krupniok polo, goebbels polo i oglądac razem ze > starymi wydaniami Deutsche Wochenschau XXI wiek przyszedł. Ktoś jest gorszy, bo z domeny .de pisze. Kiedyś były inne kryteria. Czy też w stodole ognisko dla nich urządzisz? Znaczy, oni w środku, ty ognisko z zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Jadymy, ale kaj? IP: *.ip.netia.com.pl 23.07.11, 01:04 To bardzo miło,że niemcy wypowiadają sie na temat polskiej kultury. Zapewne Ty równiez na niemieckich stronach wypowiadasz sie na temat niemieckiej, na meksykańskich meksykańskiej a na marokańskich marokańskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petronella Re: Jadymy, ale kaj? IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.11, 03:45 Tee, Pamponski-Gorolski: lo co ci lazi, padej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WarschauWeg? Re: Jadymy, ale kaj? IP: 93.159.164.* 23.07.11, 07:57 "polska kultura"? a co to takiego? czy chodzi o sławojki? a może o drogi Gospodina Grabaża ? bo na Śląsku to trochę trudno ten termin zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Jadymy, ale kaj? IP: *.ip.netia.com.pl 23.07.11, 10:02 zapewne dlatego,że nie odróżniasz kultury od kulturystyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mao Re: Jadymy, ale kaj? IP: *.064.c90.petrotel.pl 23.07.11, 11:37 A śląska kultura to orkiestry dęte ? Bo jakoś nic więcej mi się nie kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Jadymy, ale kaj? IP: *.ip.netia.com.pl 23.07.11, 23:52 Radio Piekary Bercik Andzia i ten teledysk który właśnie zrobiono Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alojzy Jadymy, ale czy na bogato? IP: 94.76.208.* 23.07.11, 01:27 ŻENADA!!! BEZMYŚLNOŚĆ, WSTYD i GŁUPOTA - teledysk w stylu piosenki uliczno-discopolowej utrwalający wszystkie najgorsze stereotypy o Górnym Śląsku! Niestety, stało się i poszło już w świat. Cała akcja z Miastem Ogrodów i wszystkie prace ESK po takim "żarcie" można zacząć odnowa. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Volx Re: Jadymy, ale czy na bogato? IP: *.cable.smsnet.pl 23.07.11, 10:20 przeca ło to idzie w tych produkcjach!!! chopie mosz to nawet w artykule naszkrybane!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Jadymy, ale czy na bogato? IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.11, 01:36 bynajmniej nie "jadymy". Kompromitujemy się skutecznie i całościowo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Jadymy, ale czy na bogato? IP: *.c193.msk.pl 23.07.11, 02:12 ,,Zresztą siłą tego projektu nie jest sam utwór. Ważne jest, że grupa ludzi się zjednoczyła i zrobiła coś razem." To zabrzmiało jak zachęta do czynu społecznego. Może posprzątają razem katowickie ulice albo przebudują rynek? ;-) Razem mogą też ,,zrobić" flaszkę (halbę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaradny Re: Jadymy, ale czy na bogato? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.11, 10:40 gdy chcę zrobić "coś" zamykam się w kiblu a później ... - spuszczam wodę, - myję ręce, - czuję się "spełniony" Kto po tych "spełnionych" posprząta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruud Reklama klubów w tym zagłębiowskiego z Sosnowca IP: *.net.stream.pl 23.07.11, 02:18 Wyszła reklamówka np. Lemoniady, Kashmiru, z czego ten drugi nie jest nawet na Śląsku. Ale to moje subiektywne zdanie, rzut oka z Zagłębia Dąbrowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meteor51 Mamy najwięcej piosenek promujących region! IP: *.centertel.pl 23.07.11, 04:18 Okazuje się, że mamy czym reklamować Śląsk- meteor51.wordpress.com/2011/07/23/chopy-dziolchy-a-takze-bajtle/ Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszemwrona Jadymy, ale czy na bogato? 23.07.11, 07:30 Śląsk zajął trzecie miejsce w kolejce z czymś, co moja złośliwa podosobowość kiedyś określiłaby popłuczynami po kisielu, a dziś na pewno nie użyłaby takich nieprzyjemnych słów tylko w milczeniu pkiwałaby z niejednoznacznie przyzwalającym uśmiechem głową. więcej na blogu: www.bardzodobrze.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszogun Mogli by się porządnie nauczyć śląskiego a gadają IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.11, 08:08 jakimś śląsko - warszawskim . Póki nie zobaczyłem myślałem że się czepiają . To jakieś wariacje na temat z podkreśleniem "wariacje". Pokazali Śląsk jako totalną wiochę którą nigdy nie był . To na pewno gorolska prowokacja . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajs Re: Jadymy, ale czy na bogato? IP: *.v-net.com.pl 23.07.11, 08:17 Analfabeta Adamus to autorytet językowy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zizi Jadymy, ale czy na bogato? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.11, 09:25 " To naiwne tłumaczenie: Autorzy bronią się, że mieli mało czasu - od pomysłu do premiery minęły trzy miesiące. - Poza tym zdawaliśmy sobie sprawę, że wkładamy kij w mrowisko. Szum wokół filmu udowadnia, że warto go było pokazać. Trzeba dyskutować o tym, jaki ten Śląsk jest - mówi Grad." A po co było sie tak śpieszyć? Na 22 lipca? Czy może sponsorzy naciskali, bo mieli zapłacone imprezy? Grad i Dyla - ciekawy duecik z TVP Katowice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll Reicher O.S. es kan nicht weiter sein IP: *.range86-181.btcentralplus.com 23.07.11, 09:47 fur alle welche mich horren konnen wir mussen ein anchlus machen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wo Re: es kan nicht weiter sein IP: 93.175.66.* 23.07.11, 10:44 Bardzo dobry utwór i jeszcze lepszy teledysk. Uważam, że sam udział Pana Kutza jest najlepszym dowodem na profesjonalną produkcję oraz promocję Śląska w Polsce a nawet na całym świecie. Więcej takich produkcji a autonomię mamy pewną !!! Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: ?! 24.07.11, 12:25 rawahecht napisał: > Po jakiemu to je? Se da,jak szczupak z Rawy,dyć tys prowda. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: ?! 24.07.11, 18:14 rawahecht napisał: > Se da, (???) Haben Sie Problemme mit tschechischer Sprache? Odpowiedz Link Zgłoś
rawahecht Re: ?! 24.07.11, 23:19 Ja, małowiela. PS Możesz(cie) mi godać za jedno! Acha, i szporuj(cie) trocha z tymi "m". Odpowiedz Link Zgłoś
firiduri Jadymy, ale czy na bogato? 23.07.11, 11:07 Jadymy, jadymy... , czyli dalszy ciąg "Przy sobocie po robocie", "U Bregułów na Zawodziu", "Niedziela w Bytkowie". Jak wy to robicie, że zawsze wychodzi "Bercik" plus krupniok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Jadymy, ale czy na bogato? IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.11, 11:13 Przecież odpowiednia piosenka "z jajem" jest już od dawna. Nie można było tylko teledysku dorobić? Lebry Na Houdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: Jadymy, ale czy na bogato? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.11, 11:20 A ja chciałem pare dobrych słów powiedzieć - ten teledysk to nic innego jak pastisz ironia kabaret. Niektórzy satyry by nie rozpoznali, nawet gdyby stanęła obok i waliła ich młotkiem po łbie. Fajnie że zacytowali "moplika", natomiast największym mankamentem, tym czego tu brakuje to tego elementu zaskoczenia (który "Warszawiakom" się udał) tak ważnego przy każdym skeczu - tu wszyscy wiedzieli czego się spodziewać (to się nazywa konwencja). A jak kogoś tu satyra boli to... znaczy że była celna Jak ktoś chciałby zobaczyć coś zaskakującego to proszę: www.dailymotion.com/video/x9ulxx_krupnioki-z-sosnowca_music www.youtube.com/user/krupniokizsosnowca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ynst Re: Jadymy, ale czy na bogato? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.11, 23:21 > A jak kogoś tu satyra boli to... znaczy że była celna Mylisz się. To że boli (a bardziej się po prostu nie podoba), nie znaczy, że coś było celne czy dobre. To zwyczajnie jest słabe. Słabe wykonanie, godka to po prostu język polski z dodatkami (to jakby powiedzieć, że kropla krwi na kiełbasie czyni z niej krupnioka), a nawet młode i niewyrobione kabarety mają lepszy poziom satyry. Jakby się na poziomie wyśmiewali ze stereotypów... Umiem się śmiać sam z siebie i uwielbiam żarty ze stereotypów Ślązaka. To jedna z moich ulubionych kategorii humoru. Wiele bardziej mnie to śmieszy niż np. stereotypy Polaków, Niemców itd. Oglądając kilka dni temu ten teledysk zastanawiałem się czy w ogóle to są stereotypy dotyczące Ślązaka czy może innej grupy ludności. A jak już coś było na rzeczy, np. kopalnia, to poziom humoru leżał na najniższym pokładzie. Są ludzie, jak Ty, którzy twierdzą, że teledysk tak celnie uderza, że aż wszystkich boli. Prawda jest bardziej prozaiczna - zupełnie im to nie wyszło i to jest powód tego "bólu". Promowanie Ślaska przez nieudany produkt to jego pogrążanie. Żarty - OK, żenada - źle. Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gigi ja bym jednak nie chciał żeby taki klip reprezen.. IP: *.stk.vectranet.pl 23.07.11, 12:50 .. tował mój region. w teledysku same żule z sosnowca występują + kutz który swym poziomem dorasta do całego projektu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re i jeszcze Kuc, zaś polityka IP: *.mikolow.multimetro.pl 23.07.11, 13:34 w ajgorszym wydaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sosnowiczanin Jadymy, ale czy na bogato? IP: *.fucio.net 23.07.11, 15:05 Słoma z trepów :) Katowice europejską stolicą kultury :))))))))))))))))) Wybrałem się kiedyś do tej "stolicy" i wylądowałem w kinie. Filmik z delikatnym erotycznym zabarwieniem, light nic więcej. Na ekranie delikatna rozbierana scena i nagle z sali słychać okrzyk jednego z mieszkańców europejskiej stolicy kultury " BIER JĄ BO BEZ BATEK"!!!!!! Wyszedłem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sosnowiczanin Jadymy, ale czy na bogato? IP: *.fucio.net 23.07.11, 15:07 Ślązakom gratulujemy Kutza: Dyżurny Ślązak w każdym medium chociaż od 25 lat mieszka poza regionem. Niegdyś miał uczyć Śląska Balcerowicza, wcześniej wzbogacał "moczaryzm" o tradycję Powstań Śląskich. Jest jedynym członkiem tzw.narodu śląskiego znanego z czegoś innego niż owa narodowość. Podczas debaty przedwyborczej w TVN24 z liderem listy PiS przyznal, że nigdy nic w Senacie nie zrobił dla Śląska. Opowiadał w "Gazecie Wyborczej" jakoby załatwił autonomię dla Śląska z liderem PO - wicepremier Grzegorz Schetyna zaprzeczył tym informacjom. Cierpi na PiS-ofobię - ta partia jest najczęstszym tematem felietonów Kutza w katowickiej "GW". Kazimierz Kuc urodził się w 1929 w Szopienicach (obecnie Katowice). W szkole działała w stalinowskim Związku Młodzieży Polskiej, zaprzeczył informacjom Waldemara Łysiaka jakoby kierował tą organizacją. Po ukończeniu szkoły filmowej w Łodzi (gdzie zaprzyjaźnił się m.in. ze Stanisławem Bareją) zrealizował liczne filmy i sztuki teatralne. Największym powodzeniem cieszyła się trylogia śląska "Sól ziemi czarnej" (1970), "Perła w koronie" (1972), "Paciorki jednego różańca" (1981). Za kontynuację trylogii może być uznana "Śmierć jak kromka chleba" (1995). W latach 60-tych Kutz usiłował zrobić karierę w Warszawie i wstydził się swojej śląskości. Wrócił przybył na Śląsk i dzięki poparciu wojewody Jerzego Ziętka (byłego powstańca śląskiego) zrealizował cykl filmów poświęconych proletariackiej wizji Górnego Śląska za sanacji oraz powstaniom. Typowy przykład to premiera filmu "Sól ziemi czarnej" w rocznicę wkroczenia do Katowic wojsk sowieckich. W tamtym czasie był częstym bywalcem Komitetu Wojewódzkiego PZPR a nawet uczestniczył w naradzie Komitetu Centralnego PZPR na temat kultury. Wygłosił przemówienie gdzie zaatakował Stanisława Bareję używając terminu "bareizm" jako synonimu kiczu. Od tego czasu reżyser "Misia" nie podał ręki Kutzowi. W latach 70-tych był głównym reżyserem TVP Katowice i szefem zespołu filmowego "Silesia". Realizuje liczne filmy m.in. "Znikąd donikąd" - paszkwil na podziemie antykomunistyczne w stylu socrealizmu. W 1978 r. odchodzi z funkcji kierowniczych w śląskiej TVP i zespole filmowym ponieważ nie może porozumieć się z pierwszym sekretarzem KW PZPR Zdzisławem Grudniem. W 1981 był liderem Porozumienia Środowisk Twórczych Regionu Śląskiego i brał udział w Kongresie Kultury. Jednak nie był członkiem "Solidarności" i nie uczestniczył w działalności opozycji. Był na kilka dni internowany, podpisał tzw. lojalkę czemu zaprzecza. Później odmówił udziału w komitecie prymasowskim pomocy internowanym. W latach 80-tych zmienia nazwisko z "Kuc" na "Kutz" i wystosowuje memoriał żądając zwiększenia udziału Ślązaków we władzach PRL. Od 1983 mieszka w Warszawie w tzw."Zatoce czerwonych świń". W 1990 został usunięty z funkcji dyrektora ośrodka krakowskiego telewizji przez "pampersów". W felietonach w "Filmie" ostro atakował pampersów stawiając ich na równi z komunistycznym antysemitą aktorem Ryszardem Filipskim, porównując do Goebbelsa i stawiając znak równości pomiędzy pampersami a ekipą stanu wojennego. W 1997 zaczyna pisać felietony w "Dzienniku Zachodnim" i wspiera Leszka Balcerowicza jako kandydata UW ze Śląska. Balcerowicz zostaje posłem, Kutz senatorem, ale nie wiadomo co Śląsk z tego miał. W 2001 Kutz został ponownie senatorem z listy Bloku Senat 2001 (koalicja UW-AWS-PO). Głosami SLD został wybrany wicemarszałkiem Senatu. Jest nietypowym Ślązakiem również z uwagi na zdeklarowany ateizm. W 2005 jako senator został jedynym i ostatnim przedstawicielem Unii Wolności w polskim parlamencie, jednak tym razem dopiero z trzecim wynikiem. Kutz wspiera najgłupsze lewicowe pomysły - w poprzedniej kadencji jako jedyny senator spoza klubu Lewica Razem wsparł pomysł legalizacji związków homoseksualnych. Bywał także na manifach. W 2007 r. obawiając się porażki w wyborach do Senatu został liderem listy PO w okręgu Katowice - wcześniej odmówił liderom PO prof.Jerzy Buzek . Nie przyniosło to rewolucyjnie dobrego wyniku - podobnie jak lider listy PO w 2005 w okręgu Katowice Adrzej Sośnierz Kutz uzyskał ósmy rezultat w kraju. Kutz nie cierpi polskiego patriotyzmu. Włączył się w 2003 r. w kampanię katowickiej "Gazety Wyborczej" negującą obronę wieży spadochronowej w Katowicach w 1939 r. - jego felieton wywołał protest kombatantów Armii Krajowej. Histerycznie bronił Barbary Blidy jako rzekomej ofiary reżimu PiS nie zadając sobie trudu analizą jakichkolwiek dokumentów w tej sprawie. Wielokrotnie negatywnie wyrażał się o polityce historycznej. W poziomie chamstwa i absurdu w swoich wypowiedziach o PiS Kazimierz Kutz walczy o palmę pierwszeństwa ze Stefanem Niesiołowskim. Nieznacznie przegrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ynx Re: Jadymy, ale czy na bogato? IP: *.v-net.com.pl 23.07.11, 15:31 "Kutz wspiera najgłupsze lewicowe pomysły - w poprzedniej kadencji jako jedyny senator spoza klubu Lewica Razem wsparł pomysł legalizacji związków homoseksualnych." Co w tej legalizacji głupiego?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Volx Re: Jadymy, ale czy na bogato? IP: *.cable.smsnet.pl 23.07.11, 23:46 to samo co w legalizacji związku faceta z owcą, sorry baranem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AZ Współczesny obraz Śląska IP: 109.95.200.* 23.07.11, 15:46 Nie jest to Śląsk z Cholonka (nawet ten jest trudny do przedstawienia dzisiaj), ale wizualnie jest to całkiem niezły klip prezentujący i antykwariat (dobrze zachowane familoki chyba z międzywojnia, podedeerowski Weltmeister jednego z muzyków, ślonsko szykowno izba, belekaj ordnung i hochglanz) i nowoczesność (Silesia City Center), Autobahna, dyskoteki ze frelkami itp... Można podsumować, że różne grupy społeczne ozstały zaprezentowane, a język śląski jest taki jak społeczność regionalna: coraz mniej archaiczny. Jeżeli zostanie skodyfikowany (tak jak słowacki przez Ludovita Stura), ma szansę na zachowanie wyrażeń stałych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obladioblada Re: Współczesny obraz Śląska IP: *.unknown.vectranet.pl 23.07.11, 16:16 AZ, to chyba nigdy nie widziałeś NIEZŁEGO KLIPU skoro ten do takowych zaliczasz. Materiał jest fatalnie skrecony i nieciekawie zmontowany. Muzyka i tekst - DNO!!! Tłumaczenie że trzy miesiące to mało na zrobienie czegoś lepszego, jest po prostu żenujące. Pani Sabina Dyla powinna się spalić ze wstydu i nie brać się za to o czym nie ma pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Współczesny obraz Śląska 23.07.11, 17:53 Prawą jest,że Polska swą kulturą i osiągnięciami nawet dziaiaj nie dorasta - śląskim familokom - XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Volx Re: Współczesny obraz Śląska IP: *.cable.smsnet.pl 23.07.11, 23:48 aha, proszę rozwiń soją myśl z tymi familokami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagłębiak Jadymy, ale czy na bogato? IP: *.fucio.net 23.07.11, 16:11 Szkoda, że w filmiku nie ma scenki z czterech pancernych jak to Ślązak Gustlik zgodnie ze śląskim savoir-vivre konsumuje jajko w majonezie. Kultowa scena i taka pouczająca dla chamstwa z reszty kraju!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z za rzeki ktoś Jadymy, ale czy na bogato? IP: *.fucio.net 23.07.11, 16:21 Pewien śląski Don Juan baraszkując z niewiastą już, już miał się spuloć ... ale ino dżiznył. Ot i kultura! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he ???? Re: Jadymy, ale czy na bogato? IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.11, 19:49 przetuplikuj to nom gorolu Odpowiedz Link Zgłoś