Dodaj do ulubionych

Czy Wam juz bije kompletnie?

31.07.04, 18:54
"Brytyjskie przeprosiny za to, że Londyn nie zrobił wystarczająco dużo dla
wsparcia Powstania Warszawskiego byłyby bardzo dobrze przyjęte przez polską
opinię publiczną - powiedział w wywiadzie dla radia BBC4 premier Marek Belka."

www.onet.pl/075
Wam to juz kompletnie bije, wielcy pokrzywdzeni przez caly swiat, maniacy
przepraszania, ludzie zastanowcie sie nad soba, bo narazacie sie po prostu na
smiesznosc!
Obserwuj wątek
    • fiodorus Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 31.07.04, 22:02
      Polecam najbowszą książkę Normana Davisa! Przeczytaj, może zrozumiesz, że
      przeprosiny byłyby jednak na miejscu!
      • rico-chorzow Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 31.07.04, 22:23
        fiodorus napisał:

> Polecam najbowszą książkę Normana Davisa! Przeczytaj, może zrozumiesz, że
        > przeprosiny byłyby jednak na miejscu!

Tak,ma Pan rację,jednak co jest z Polskimi Armiami po drugiej stronie
        Wisły,mają się też TE przepraszać albo nie muszą?
        • bolek5 Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 31.07.04, 22:42
          Witam!

rico-chorzow napisał:

> Tak,ma Pan rację,jednak co jest z Polskimi Armiami po drugiej stronie
          > Wisły,mają się też TE przepraszać albo nie muszą?

Z tego, co wiem kościuszkowcy akurat próbowali coś zrobić. Zdobyli i przez
          jakiś czas sami utrzymali przyczółki na lewym brzegu. Nie otrzymali żadnego
          wsparcia ze stronu Rosjan i musieli się ewakuować pod niemieckim ogniem.
          Podobno Berling utracił dowództwo właśnie w następstwie samowolnej pomocy dla
          Powstania.
          • rico-chorzow Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 31.07.04, 22:57
            bolek5 napisał:

> Witam!
            >
            > rico-chorzow napisał:
            >
            > > Tak,ma Pan rację,jednak co jest z Polskimi Armiami po drugiej stronie
            > > Wisły,mają się też TE przepraszać albo nie muszą?
            >
            > Z tego, co wiem kościuszkowcy akurat próbowali coś zrobić. Zdobyli i przez
            > jakiś czas sami utrzymali przyczółki na lewym brzegu. Nie otrzymali żadnego
            > wsparcia ze stronu Rosjan i musieli się ewakuować pod niemieckim ogniem.
            > Podobno Berling utracił dowództwo właśnie w następstwie samowolnej pomocy dla
            > Powstania.

No proszę,w końcu coś konkretnego,Panowie Grby i Fiodorusy.

Pozdor Bolku,szkoda,że nie jesteśmy po tej samej "stronie".
            • bolek5 Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 31.07.04, 23:08
              Witam!

rico-chorzow napisał:

> Pozdor Bolku,szkoda,że nie jesteśmy po tej samej "stronie".

Rico, stronę budujesz sobie sam. Zawsze możesz podzielić ludzi na wysokich i
              niskich, na głupich i mądrych, na blondynów i brunetów, na Ślązaków i Polaków.
              Tylko Ty możesz zadecydować, który podział jest dla Ciebie najważniejszy. Nikt
              tego nie zrobi za Ciebie.
              • rico-chorzow Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 31.07.04, 23:43
                bolek5 napisał:

> Witam!
                >
                > rico-chorzow napisał:
                >
                > > Pozdor Bolku,szkoda,że nie jesteśmy po tej samej "stronie".
                >
                > Rico, stronę budujesz sobie sam. Zawsze możesz podzielić ludzi na wysokich i
                > niskich, na głupich i mądrych, na blondynów i brunetów, na Ślązaków i
                Polaków.
                > Tylko Ty możesz zadecydować, który podział jest dla Ciebie najważniejszy.
                Nikt
                > tego nie zrobi za Ciebie.

Bolku,rozumię,czy próbuję zrozumieć,Bolku Ty masz Twoją Ojczyznę-Polskę,ja nie
                mam mojej - śląskigo Sląska - ,niestety,Twoja Ojczyzna-Polska zajęła moją
                Sląską Ojczyznę i tutaj nie ma decyzji,mam tylko moją tożsamość ,jedną jedyną i
                nie polską czy niemiecką,tylko moją śląską i tak zostanie.

Pozdor Rico.
                • bolek5 Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 31.07.04, 23:55
                  Witam!

rico-chorzow napisał:

> (...) Bolku Ty masz Twoją Ojczyznę-Polskę,ja nie
                  > mam mojej - śląskigo Sląska - ,niestety,Twoja Ojczyzna-Polska zajęła moją
                  > Sląską Ojczyznę i tutaj nie ma decyzji,mam tylko moją tożsamość ,jedną jedyną
                  i
                  >
                  > nie polską czy niemiecką,tylko moją śląską i tak zostanie.

Owszem, mam swoją Ojczyznę. Straciłem dla Niej serce ale nie rozum ;) Spośród
                  wszystkich możliwych podziałów pomiędzy ludźmi uznałem, że dla mnie
                  najważniejszy jest podział pomiędzy myślącymi i czującymi oraz bezmyślnymi i
                  pozbawionymi uczuć. Mogę mieć rozterki wtedy, gdy przychodzi mi wybrać pomiędzy
                  podglądami myślącego Ślązaka i myślącego Polaka ale nigdy nie mam wątpliwości
                  po czyjej stronie stanąć w przypadku konfliktu pomiędzy bezmyślnym Polakiem i
                  myślącym Ślązakiem :)
                  • arnold7 Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 01.08.04, 00:00
                    bolek5 napisał:

> Witam!
                    >
                    > rico-chorzow napisał:
                    >
                    > > (...) Bolku Ty masz Twoją Ojczyznę-Polskę,ja nie
                    > > mam mojej - śląskigo Sląska - ,niestety,Twoja Ojczyzna-Polska zajęła moją
                    >
                    > > Sląską Ojczyznę i tutaj nie ma decyzji,mam tylko moją tożsamość ,jedną je
                    > dyną
                    > i
                    > >
                    > > nie polską czy niemiecką,tylko moją śląską i tak zostanie.
                    >
                    > Owszem, mam swoją Ojczyznę. Straciłem dla Niej serce ale nie rozum ;) Spośród
                    > wszystkich możliwych podziałów pomiędzy ludźmi uznałem, że dla mnie
                    > najważniejszy jest podział pomiędzy myślącymi i czującymi oraz bezmyślnymi i
                    > pozbawionymi uczuć. Mogę mieć rozterki wtedy, gdy przychodzi mi wybrać
                    pomiędzy
                    >
                    > podglądami myślącego Ślązaka i myślącego Polaka ale nigdy nie mam wątpliwości
                    > po czyjej stronie stanąć w przypadku konfliktu pomiędzy bezmyślnym Polakiem i
                    > myślącym Ślązakiem :)
                    >

Mosz recht Bolek, jo tam wola pogodac s Tobom, jak ze gupim Slonzokiym.
                    Gupota niy zno granic, narodowosci, ani nawet niy rozroznio plci.
                    Co powiesz o dzisiejszym poziomie tego forum?
                    • bolek5 Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 01.08.04, 00:08
                      Witam!

arnold7 napisał:

> Gupota niy zno granic, narodowosci, ani nawet niy rozroznio plci.

Święta prawda!

> Co powiesz o dzisiejszym poziomie tego forum?

Chyba nie jest najlepiej, ale to wszystko przez tą Rocznicę. Poczekajmy na
                      dzień powszedni :)
                      • arnold7 Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 01.08.04, 00:12
                        bolek5 napisał:

> Witam!
                        >
                        > arnold7 napisał:
                        >
                        >
                        > > Gupota niy zno granic, narodowosci, ani nawet niy rozroznio plci.
                        >
                        > Święta prawda!
                        >
                        > > Co powiesz o dzisiejszym poziomie tego forum?
                        >
                        > Chyba nie jest najlepiej, ale to wszystko przez tą Rocznicę. Poczekajmy na
                        > dzień powszedni :)
                        >
                        Ponoc majom swiyntowac 2 miesionce...

Tak po prowdzie to mi sie podobol tekst, kjery rzech znodl kajs we GW,
                        klarujoncy na czym polegala roznica miyndzy Kutrzebom a Okulickim.

• bolek5 Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 01.08.04, 00:17
                          Witam!

arnold7 napisał:

> Tak po prowdzie to mi sie podobol tekst, kjery rzech znodl kajs we GW,
                          > klarujoncy na czym polegala roznica miyndzy Kutrzebom a Okulickim.

Brzmi ciekawie. Kiedy był publikowany? Piątkowe i sobotnie wydanie mam, ale
                          jeszcze nie czytałem.
                          • arnold7 Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 01.08.04, 00:20
                            bolek5 napisał:

> Witam!
                            >
                            > arnold7 napisał:
                            >
                            > > Tak po prowdzie to mi sie podobol tekst, kjery rzech znodl kajs we GW,
                            > > klarujoncy na czym polegala roznica miyndzy Kutrzebom a Okulickim.
                            >
                            > Brzmi ciekawie. Kiedy był publikowany? Piątkowe i sobotnie wydanie mam, ale
                            > jeszcze nie czytałem.
                            >

Chyba w piatkowym, bo sobotniego nie kupuje, chodzilo o szacunek dla ludzkiego
                            zycia w kontekscie wystawiania podwladnych na smierc. Ci dwaj wojskowi "nieco"
                            sie roznili pod tym wzgledem.
                            • bolek5 Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 01.08.04, 00:30
                              Witam!

arnold7 napisał:

> Chyba w piatkowym, bo sobotniego nie kupuje,

Raczej nie w ostatnim piątkowym. Właśnie je przejrzałem. Nieważne - jutro
                              uruchomię wyszukiwarkę.

chodzilo o szacunek dla ludzkiego
                              > zycia w kontekscie wystawiania podwladnych na smierc. Ci dwaj
                              wojskowi "nieco"
                              > sie roznili pod tym wzgledem.

Różniły się także konteksty historyczne w jakich obaj podejmowali decyzje.
                              Muszę powiedzieć, że wychowywałem się w przekonaniu, że Powstanie było pomyłką,
                              że niepotrzebnie skazano w nim na śmierć tysiące wartościowych ludzi. Nadal
                              boleję nad ich losem. Ale jestem też coraz bardziej pewien, że bez Powstania
                              losy Polski potoczyły by się gorzej. A może i losy świata też.
                              • arnold7 Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 01.08.04, 00:38
                                bolek5 napisał:

> Witam!
                                >
                                > arnold7 napisał:
                                >
                                > > Chyba w piatkowym, bo sobotniego nie kupuje,
                                >
                                > Raczej nie w ostatnim piątkowym. Właśnie je przejrzałem. Nieważne - jutro
                                > uruchomię wyszukiwarkę.
                                >
                                > chodzilo o szacunek dla ludzkiego
                                > > zycia w kontekscie wystawiania podwladnych na smierc. Ci dwaj
                                > wojskowi "nieco"
                                > > sie roznili pod tym wzgledem.
                                >
                                > Różniły się także konteksty historyczne w jakich obaj podejmowali decyzje.
                                > Muszę powiedzieć, że wychowywałem się w przekonaniu, że Powstanie było
                                pomyłką,
                                >
                                > że niepotrzebnie skazano w nim na śmierć tysiące wartościowych ludzi. Nadal
                                > boleję nad ich losem. Ale jestem też coraz bardziej pewien, że bez Powstania
                                > losy Polski potoczyły by się gorzej. A może i losy świata też.
                                >

Nie przesadzaj, moze tylko ulegles ostatniodniowej propagandzie:))

• bolek5 Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 01.08.04, 00:46
                                  Witam!

arnold7 napisał:

> Nie przesadzaj, moze tylko ulegles ostatniodniowej propagandzie:))

Być może. Ale z drugiej strony spróbuj sobie wyobrazić świat bez Powstania. Być
                                  może Rosjanie szybciej ruszają na Zachód, zaniedbując Południe. Teza wątpliwa,
                                  bo Stalin nie był kretynem. Na pewno Polakom brakuje punktu zaczepienia, który
                                  będzie jednym z elementów pchających ich do przodu w 1980 i 1989. Powiem tak:
                                  wojskowo Powstanie to była klęska, politycznie - majstersztyk. Sam oceń co było
                                  więcej warte.
                                  • bolek5 Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 01.08.04, 00:48
                                    Sorki!

bolek5 napisał:

Powstanie to była klęska, politycznie - majstersztyk.

Chodziło mi o to, że militarnie to była klęska ;o)
                                    • arnold7 Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 01.08.04, 00:58
                                      bolek5 napisał:

> Sorki!
                                      >
                                      > bolek5 napisał:
                                      >
                                      > Powstanie to była klęska, politycznie - majstersztyk.
                                      >
                                      > Chodziło mi o to, że militarnie to była klęska ;o)
                                      >
                                      I tak bylo czytelne:))

• arnold7 Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 01.08.04, 00:57
                                    bolek5 napisał:

> Witam!
                                    >
                                    > arnold7 napisał:
                                    >
                                    > > Nie przesadzaj, moze tylko ulegles ostatniodniowej propagandzie:))
                                    >
                                    > Być może. Ale z drugiej strony spróbuj sobie wyobrazić świat bez Powstania.
                                    Być
                                    >
                                    > może Rosjanie szybciej ruszają na Zachód, zaniedbując Południe. Teza
                                    wątpliwa,
                                    > bo Stalin nie był kretynem. Na pewno Polakom brakuje punktu zaczepienia,
                                    który
                                    > będzie jednym z elementów pchających ich do przodu w 1980 i 1989. Powiem tak:
                                    > wojskowo Powstanie to była klęska, politycznie - majstersztyk. Sam oceń co
                                    było
                                    >
                                    > więcej warte.
                                    >

Politycznie to by byl majstersztyk, gdyby nie dano nazistom pretekstu do
                                    zniszczenia Warszawy i wymordowania zamieszkujacych ja elit. A Himmler tylko na
                                    taki pretekst czekal.
                                    Moim zdaniem polityczna to to byla, ale kleska.
                                    Sowieci juz zostali zatrzymani i nie mieli mozliwosci parcia na Zachod w
                                    sierpniu 1944. Wybrali wygodniejszy i bardziej korzystny politycznie na ta
                                    chwile wariant poludniowy.
                                    Tu mozemy polemizowac, ale co powiesz o ofiarach? Przeciez Polska, za ktora
                                    zgineli, juz nie byla przewidziana na powojennej mapie.

• bolek5 Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 01.08.04, 01:07
                                      Witam!

arnold7 napisał:

> Tu mozemy polemizowac, ale co powiesz o ofiarach? Przeciez Polska, za ktora
                                      > zgineli, juz nie byla przewidziana na powojennej mapie.

Oni o tym nie wiedzieli. To nadaje dodatkowego, tragicznego wydźwięku ich
                                      wystąpieniu. Ale jest coś może nawet ważniejszego - legenda żywa w następnych
                                      pokoleniach. Przypuszczam, że bez Powstania nie byłoby Sierpnia i 4 czerwca
                                      1989 r. Dowódcy Powstania prawie na pewno byli kretynami. Ale ofiara złożona
                                      przez ich podwładnych nie była nadaremna
                                      • arnold7 Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 01.08.04, 01:10
                                        bolek5 napisał:

> Witam!
                                        >
                                        > arnold7 napisał:
                                        >
                                        > > Tu mozemy polemizowac, ale co powiesz o ofiarach? Przeciez Polska, za kto
                                        > ra
                                        > > zgineli, juz nie byla przewidziana na powojennej mapie.
                                        >
                                        > Oni o tym nie wiedzieli. To nadaje dodatkowego, tragicznego wydźwięku ich
                                        > wystąpieniu. Ale jest coś może nawet ważniejszego - legenda żywa w następnych
                                        > pokoleniach. Przypuszczam, że bez Powstania nie byłoby Sierpnia i 4 czerwca
                                        > 1989 r. Dowódcy Powstania prawie na pewno byli kretynami. Ale ofiara złożona
                                        > przez ich podwładnych nie była nadaremna
                                        >

Myslisz jak Polak, ale wiem, ze nie obrazisz sie za to:))

Pyrsk!
                                        Arni

• bolek5 Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 01.08.04, 01:16
                                          Witam!

arnold7 napisał:

> Myslisz jak Polak, ale wiem, ze nie obrazisz sie za to:))

A jak inaczej mam myśleć? ;)
                                      • Gość: MarekderSchlesier POLSKIE LEGENDY IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.08.04, 01:54
                                        bolek5 napisał:
                                        > Oni o tym nie wiedzieli. To nadaje dodatkowego, tragicznego wydźwięku ich
                                        > wystąpieniu. Ale jest coś może nawet ważniejszego - legenda żywa w następnych
                                        > pokoleniach. Przypuszczam, że bez Powstania nie byłoby Sierpnia i 4 czerwca
                                        > 1989 r. Dowódcy Powstania prawie na pewno byli kretynami. Ale ofiara złożona
                                        > przez ich podwładnych nie była nadaremna

czy nie za duzo tych legend?
                                        a jak fakty inne, to trzeba sobie jakas legende "ku pokrzepieniu serc" i
                                        wlasnemu uspokojeniu po prostu wymyslec!

kiedy wy Polacy skonczycie w koncu z tymi tanimi legendam?
                                        • bolek5 Re: POLSKIE LEGENDY 01.08.04, 11:35
                                          Witam!

Gość portalu: MarekderSchlesier napisał(a):

> kiedy wy Polacy skonczycie w koncu z tymi tanimi legendam?

No ta akurat na pewno nie jest tania. Kosztowała życie kilkuset tysięcy ludzi.
                                          • Gość: George Hedgehog Re: POLSKIE LEGENDY IP: *.plymouth.ac.uk 01.08.04, 11:44
                                            Bolek, ty jestes z Wroclawia? Jesli tak, to mam pytanie : Nie wiesz ilu ludzi mieszkalo na Dolnym Slasku przed wojna?
                                            • bolek5 Re: POLSKIE LEGENDY 01.08.04, 11:59
                                              Witam!

Gość portalu: George Hedgehog napisał(a):

> Nie wiesz ilu ludzi m
                                              > ieszkalo na Dolnym Slasku przed wojna?

Nie wiem. Myślę, że więcej, niż obecnie. Dlaczego pytasz?
            • Gość: Legniczanin niewiedza IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 31.07.04, 23:08
              Wiesz Rico,jak ja się na czymś nie znam,to nie zabieram raczej głosu.Fakt
              przeprawy berlingowców jest powszechnie znany,nawet nie było co silić się na
              komentarz.Jeżeli o tej akcji nie słyszałeś i jest to dla ciebie taka nowość,
              znaczy,że fatalnie orientujesz się w tematach,ktore poruszasz.Jesteś
              niewiarygodny.
          • hierowski Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 31.07.04, 22:58
            Polecam panie elver artykl Kalickiego o powstaniu w dzisiejszej wyborczej.
            Włącz pan sobie tez polską TV to moze sie pan czegos dowie i przestanie pan
            zadawac kompromitujące go pytania.
            • hierowski Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 31.07.04, 22:59
              czesc fiodorus. łeb mnie boli :)
              • fiodorus Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 31.07.04, 23:01
                Cze Hierowski
                he, he ;-)
    • Gość: Kloss Re: Czy Wam juz bije kompletnie? IP: *.zacisze.zgora.pl 31.07.04, 23:02
      Anglicy mają trochę zbrodni na sumieniu. Sprzedali Czechosłowację, nie pomogli
      Polsce w 1939r., przeinaczali historię ze złamaniem kodu Enigmy itd. Tak więc
      na jakieś przeprosiny mogliby się zdobyć. Aha Irlandczyków też wypadałoby
      przeprosić.
      • Gość: Łowca androidów Re: Czy Wam juz bije kompletnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 23:49
        To teraz poczekamy aż Polacy przeproszą:
        - Czechów i Słowaków za 1938
        - Hiszpanów za Somosierrę
        - Rosjan za taktyczny sojusz Piłsudksiego z bolszewikami
        - Litwinów za Żeligowskiego
        - Ukraińców za pacyfikacje ich wsi w latach 30-tych
        - Węgrów za najazdy lisowczyków
        itd. itp
        Ech ta polska megalomania!
        • Gość: Kloss Re: Czy Wam juz bije kompletnie? IP: *.zacisze.zgora.pl 01.08.04, 09:34
          Polacy też mają sporo zbrodni na sumieniu i powinni przeprosić np. Czechów za
          Zaolzie, Litwinów za Żeligowskiego itd.
    • Gość: builder.co.uk Re: Czy Wam juz bije kompletnie? IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 01.08.04, 01:03
      Autor: elver.b
      Data: 31.07.2004 18:54 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

--------------------------------------------------------------------------------
      "Brytyjskie przeprosiny za to, że Londyn nie zrobił wystarczająco dużo dla
      wsparcia Powstania Warszawskiego byłyby bardzo dobrze przyjęte przez polską
      opinię publiczną - powiedział w wywiadzie dla radia BBC4 premier Marek Belka."

www.onet.pl/075
      Wam to juz kompletnie bije, wielcy pokrzywdzeni przez caly swiat, maniacy
      przepraszania, ludzie zastanowcie sie nad soba, bo narazacie sie po prostu na
      smiesznosc!

kolego!,
      ty chyba nie wiesz i nikt ci wczes`niej nie wytlumaczyl; czym i kim i jakie
      znaczenie strategiczne i polityczne stanowila AK,
      mam do ciebie osobiste pytanie, takie; "kim byla AK?",
      bede wdzieczny jak na nie odpowiesz,
      • elver.b Re: Czy Wam juz bije kompletnie? 01.08.04, 11:41
        > mam do ciebie osobiste pytanie, takie; "kim byla AK?",
        > bede wdzieczny jak na nie odpowiesz,

W szkole sredniej mialem kolezanke o takich inicjalach. Byla bardzo
        sympatyczna, niestety nie wiem co u niej teraz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka