Gość: Dabek IP: *.proxy.aol.com 31.12.02, 15:40 Caly porzadny i kulturalny swiat czci urodziny , tylko gorole fajruja jakies imieniny - i tu jest nastepna wyzszosc Hanysow nad gorolami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: katowiczanka Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: trupek:* / 192.168.1.* 31.12.02, 17:18 Gość portalu: Dabek napisał(a): > Caly porzadny i kulturalny swiat czci urodziny , tylko gorole fajruja jakies > imieniny - i tu jest nastepna wyzszosc Hanysow nad gorolami. Temu ,że urodził się pies ,kura i małpa w zoo , a tylko człowieka chrzczą i nadają mu imię i na tę pamiątkę obchodzi się imieniny . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 31.12.02, 18:48 Nic teraz przeciw polakom ale my Slazacy Niemiecy umienin nie obchodzimy taka tradycja .Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wehrwolf Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 31.12.02, 18:53 Ztego co wiem jugole tez obchodza umieniny z tego wynika ze chyba slowianie tylko tak feieruja, Slonzok feieruje urodziny tak jak inne cywilizowane kraje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.02, 18:58 Gość portalu: Wehrwolf napisał(a): > Ztego co wiem jugole tez obchodza umieniny z tego wynika ze chyba slowianie > tylko tak feieruja, Slonzok feieruje urodziny tak jak inne cywilizowane kraje. Fajnie to ujales,cywilizowane kraje.Gratuluje finezji.Do SIEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: trupek:* / 192.168.1.* 31.12.02, 19:07 Gość portalu: kazik napisał(a): > Gość portalu: Wehrwolf napisał(a): > > > Ztego co wiem jugole tez obchodza umieniny z tego wynika ze chyba slowiani > e > > tylko tak feieruja, Slonzok feieruje urodziny tak jak inne cywilizowane > kraje. > Fajnie to ujales,cywilizowane kraje.Gratuluje finezji.Do SIEGO Myślisz że Wehrwolf jest łasy na Twoją wazelinę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.02, 19:11 nie na wazeline tylko na trafnosc ujecia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: trupek:* / 192.168.1.* 31.12.02, 18:59 Gość portalu: Hanys napisał(a): > Nic teraz przeciw polakom ale my Slazacy Niemiecy umienin nie obchodzimy > taka tradycja .Pozdrowienia Ale Dąbek przy okazji nie omieszkał pokazać wyższości Hanysów nad gorolami i Wehrwolf również . A tak przy okazji Polacy pisze się również dużą literą . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: *.rednet.com.pl 01.01.03, 12:38 Temu ,że urodził się pies ,kura i małpa w zoo , a tylko człowieka chrzczą i nadają mu imię i na tę pamiątkę obchodzi się imieniny . Hej Gorolko, wytlumocz mi co to mo do rzeczy, cheba bardziyj sie liczy tyn dziyn wlasnie, kiedy sie urodzil, imie dojom, bo muszom jakos tego nowego ludka nazywoc, jestes gorolkom, obchodzisz imieniny i bronisz tego, rozumia Cie. P.S. Czytolech, co skonczylos tukej studia, mieszkosz oud jakiego czasu( a propos kiedy sie przeklucosz), a niy znolozlech zodnyj poztywnej opinii na tymat Sloonska, Sloozakow, KAtowic, sroc Cie na takowa, czy raczej niy? Szczesliwego Nowego Roku, Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: *.rednet.com.pl 01.01.03, 12:39 Temu ,że urodził się pies ,kura i małpa w zoo , a tylko człowieka chrzczą i nadają mu imię i na tę pamiątkę obchodzi się imieniny . Hej Gorolko, wytlumocz mi co to mo do rzeczy, cheba bardziyj sie liczy tyn dziyn wlasnie, kiedy sie urodzil, imie dojom, bo muszom jakos tego nowego ludka nazywoc, jestes gorolkom, obchodzisz imieniny i bronisz tego, rozumia Cie. P.S. Czytolech, co skonczylos tukej studia, mieszkosz oud jakiego czasu( a propos kiedy sie przeklucosz), a niy znolozlech zodnyj poztywnej opinii na tymat Sloonska, Sloozakow, KAtowic, sroc Cie na takowa, czy raczej niy? Szczesliwego Nowego Roku, Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Do Gościa IP: trupek:* / 192.168.1.* 01.01.03, 13:50 Gość portalu: GOSC napisał(a): > Temu ,że urodził się pies ,kura i małpa w zoo , a tylko człowieka chrzczą i > nadają mu imię i na tę pamiątkę obchodzi się imieniny . > > Hej Gorolko, wytlumocz mi co to mo do rzeczy, cheba bardziyj sie liczy tyn > dziyn wlasnie, kiedy sie urodzil, imie dojom, bo muszom jakos tego nowego ludka > > nazywoc, jestes gorolkom, obchodzisz imieniny i bronisz tego, rozumia Cie. > P.S. Czytolech, co skonczylos tukej studia, mieszkosz oud jakiego czasu( a > propos kiedy sie przeklucosz), a niy znolozlech zodnyj poztywnej opinii na > tymat Sloonska, Sloozakow, KAtowic, sroc Cie na takowa, czy raczej niy? > Szczesliwego Nowego Roku, Pyrsk! Urodzić się to jeszcze za mało ,W dzień chrztu stajemy się dopiero dziećmi Bożymi i obierają nam za patrona jakiegoś Swiętgo ,dają imię i na pamiątkę chrztu świętujemy imieniny . Wybacz jeżeli jesteś niewierzący . A teraz odpowiadam na Twoje drugie pytanie ,post był na temat obchodzenia imienin i urodzin ,nie było w nim miejsca na opinie o Was w tym miejscu . Na temat niektórych Ślązaków wypowiadałam się ,że ich znam i szanuję i przyjażnię się z nimi .Rozumiem ,że nie czytasz wszystkiego i stąd te krzywdzące mnie opinie . A trzecie pytanie :to wybacz moja sprawa co do terminu mojej przeprowadzki. Nie lubię jak ktoś wchodzi z butami do czyjegoś życia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.02, 19:15 Katowiczanko nie dziw sie ty po latach pobytu na Slasku jestes juz prawie ucwilizowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: trupek:* / 192.168.1.* 31.12.02, 19:27 Gość portalu: kazik napisał(a): > Katowiczanko nie dziw sie ty po latach pobytu na Slasku jestes juz prawie > ucwilizowana. A mimo to świętuję imieniny .I powtórzę jeszcze raz wszyscy się rodzą nawet świnie ,ale imię na chrzcie nadają tylko ludziom i na tę pamiątkę świętują między innymi Polacy dzień swoich imienin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pastuszek Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.02, 19:30 biedne swinie musza sie jakos nazywac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: trupek:* / 192.168.1.* 31.12.02, 19:34 Gość portalu: pastuszek napisał(a): > biedne swinie musza sie jakos nazywac Nie dają im imion najwyżej przezwiska . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pastuszek Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.02, 19:36 takie jak "katowiczanka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: trupek:* / 192.168.1.* 31.12.02, 19:45 Gość portalu: pastuszek napisał(a): > takie jak "katowiczanka" Z pastuchami świń nie rozmawiam ,ani nawet z pastuszkami . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.02, 19:48 gratuluje awansu spolecznego na Slasku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: trupek:* / 192.168.1.* 31.12.02, 20:00 Gość portalu: kazik napisał(a): > gratuluje awansu spolecznego na Slasku Kazik ! pastuchu przyjedź na Śląsk to też może zdobędziesz awans . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.02, 20:06 > > > > Kazik ! pastuchu przyjedź na Śląsk to też może zdobędziesz awans . Katowiczanko to najlepszy zart konczacego sie roku.Myslisz ze chce mi sie zejsc do poziomu przewodu kanalizacyjnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Tylko do Kazika pastuszka !!!!. IP: trupek:* / 192.168.1.* 31.12.02, 20:17 Gość portalu: kazik napisał(a): > > > > > > > > > Kazik ! pastuchu przyjedź na Śląsk to też może zdobędziesz awans . > Katowiczanko to najlepszy zart konczacego sie roku.Myslisz ze chce mi sie > zejsc do poziomu przewodu kanalizacyjnego? A myślisz ,że pastuch stoi wyżej od hydraulika .Gratulowałeś mi awansu uzyskanego na Śląsku więc o co chodzi pastuszku ? Przyznaję mam wykształcenie wyższe uniwersyteckie uzyskane na Śląsku . Może Tobie też się uda . Zyczę Ci tego w ten sylwestrowy wieczór . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik do kat. Re: Tylko do Kazika pastuszka !!!!. IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.02, 20:22 poczym to poznac ze masz wyksztalcenie unwersyteckie? Czy za maslo i smietane?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Tylko do Kazika pastuszka !!!!. IP: trupek:* / 192.168.1.* 31.12.02, 20:31 Gość portalu: kazik do kat. napisał(a): > poczym to poznac ze masz wyksztalcenie unwersyteckie? > Czy za maslo i smietane?? Po czym to poznać ,no to już Ty musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie . Czy uważasz ,że profesorowie i asystenci Uniwersytetu Śląskiego dawali stopnie i zaliczenia za masło i śmietanę ? Spróbój może też uzyskasz w ten sposób dyplom . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Tylko do Kazika pastuszka !!!!. IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.02, 20:32 Gość portalu: katowiczanka napisał(a): > Gość portalu: kazik do kat. napisał(a): > > > poczym to poznac ze masz wyksztalcenie unwersyteckie? > > Czy za maslo i smietane?? > > Po czym to poznać ,no to już Ty musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie . > Czy uważasz ,że profesorowie i asystenci Uniwersytetu Śląskiego dawali > stopnie i zaliczenia za masło i śmietanę ? Spróbój może też uzyskasz w ten > sposób dyplom . Czytalem ze za legitymacje tez,to dla tych wysunietych, a moze ty tez wysunieta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Tylko do Kazika pastuszka !!!!. IP: trupek:* / 192.168.1.* 31.12.02, 20:44 Gość portalu: kazik napisał(a): > Gość portalu: katowiczanka napisał(a): > > > Gość portalu: kazik do kat. napisał(a): > > > > > poczym to poznac ze masz wyksztalcenie unwersyteckie? > > > Czy za maslo i smietane?? > > > > Po czym to poznać ,no to już Ty musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie . > > Czy uważasz ,że profesorowie i asystenci Uniwersytetu Śląskiego dawali > > stopnie i zaliczenia za masło i śmietanę ? Spróbój może też uzyskasz w ten > > > sposób dyplom . > Czytalem ze za legitymacje tez,to dla tych wysunietych, a moze ty tez > wysunieta? Jeżeli dawali za legitymację jak wyczytałeś ,to załatw sobie tę legitymację i zrób ten dyplom na UŚ-u . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Tylko do Kazika pastuszka !!!!. IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.02, 20:37 Gość portalu: katowiczanka napisał(a): > Gość portalu: kazik do kat. napisał(a): > > > poczym to poznac ze masz wyksztalcenie unwersyteckie? > > Czy za maslo i smietane?? > > > Spróbój może też uzyskasz w "ten "1, > sposób dyplom . Przyznalas sie bez bicia.1.Cudzyslow jest moj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Tylko do Kazika pastuszka !!!!. IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.02, 20:29 Bylem raz na Slasku. Przyjechalem samochodem a wracalem samolotem.Popatrz jak sie zatroszczyli o mnie gorole.A wracalem jeszcze w dodatku przez Wieden . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Tylko do Kazika pastuszka !!!!. IP: trupek:* / 192.168.1.* 31.12.02, 20:35 Gość portalu: kazik napisał(a): > Bylem raz na Slasku. Przyjechalem samochodem a wracalem samolotem.Popatrz jak > sie zatroszczyli o mnie gorole.A wracalem jeszcze w dodatku przez Wieden . Zafundowali Ci samolot no to masz szczęście ,bo ja jak leciałam do Ziemi Świętej to sama płaciłam za przelot . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Tylko do Kazika pastuszka !!!!. IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.02, 20:39 Gość portalu: katowiczanka napisał(a): > Gość portalu: kazik napisał(a): > > > Bylem raz na Slasku. Przyjechalem samochodem a wracalem samolotem.Popatrz > jak > > sie zatroszczyli o mnie gorole.A wracalem jeszcze w dodatku przez Wieden . > > > Zafundowali Ci samolot no to masz szczęście ,bo ja jak leciałam do Ziemi > Świętej to sama płaciłam za przelot . Tylko bilet byl drogi 58 000DM wartosc samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowicznka Re: Tylko do Kazika pastuszka !!!!. IP: trupek:* / 192.168.1.* 31.12.02, 20:57 Gość portalu: kazik napisał(a): > Gość portalu: katowiczanka napisał(a): > > > Gość portalu: kazik napisał(a): > > > > > Bylem raz na Slasku. Przyjechalem samochodem a wracalem samolotem.Pop > atrz > > jak > > > sie zatroszczyli o mnie gorole.A wracalem jeszcze w dodatku przez Wie > den . > > > > > > Zafundowali Ci samolot no to masz szczęście ,bo ja jak leciałam do Ziemi > > Świętej to sama płaciłam za przelot . > Tylko bilet byl drogi 58 000DM wartosc samochodu. Wiesz ,że nie pokapowalam na początku ,o co Ci chodzi i tak głupio wyskoczyłam z tym samolotem do Izraela .Ale złapali tego złodziej i co okazał się gorolem ,a nie hanysem ? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr965 Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts 31.12.02, 19:51 Świnia sie prosi ,pies szczeni krowa cieli ,a tylko człowiek sie rodzi -ot i dlatego obchodzimy urodziny.imie ma też kot pies koń itd itp a kazdy ciagnie do swego. . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.02, 20:47 No i wpadlas jak sliwka w kompot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: trupek:* / 192.168.1.* 31.12.02, 21:05 Gość portalu: kazik napisał(a): > No i wpadlas jak sliwka w kompot. Nie rozumiem . Gdybyś był chemikiem to może byśmy porozmawiali na tematy zawodowe ,a tak uważasz, że zrobiłam dyplom za śmietanę i legitymację . Nie zależy mi wcale co sobie tam uważasz . Muszę kończyć ,bo wychodzę do przyjaciół . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.02, 20:52 Ale mimo wszystko zycze ci wielu sukcesow w przyszlym Nowym Roku, i zebys wiecej uwarzala na to co piszesz.Zycze zebys zrobila doktorat. Temat: Katowickie FORUM fenomen przyczynowo -skutkowy przylaczenia Slaska do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: trupek:* / 192.168.1.* 31.12.02, 21:09 Gość portalu: kazik napisał(a): > Ale mimo wszystko zycze ci wielu sukcesow w przyszlym Nowym Roku, i zebys > wiecej uwarzala na to co piszesz.Zycze zebys zrobila doktorat. > Temat: Katowickie FORUM fenomen przyczynowo -skutkowy przylaczenia Slaska do > Polski. Ja równięż życzę Ci wiele szczęśćia w Nowym Roku i zebyś już nie musiał być pastuszkiem ,bo mi Cię szkoda . Katowiczanka . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik do kat Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.02, 21:18 Gość portalu: katowiczanka napisał(a): > Gość portalu: kazik napisał(a): > > > Ale mimo wszystko zycze ci wielu sukcesow w przyszlym Nowym Roku, i zebys > > wiecej uwarzala na to co piszesz.Zycze zebys zrobila doktorat. > > Temat: Katowickie FORUM fenomen przyczynowo -skutkowy przylaczenia Slaska > do > > Polski. > > Ja równięż życzę Ci wiele szczęśćia w Nowym Roku i zebyś już nie musiał być > pastuszkiem ,bo mi Cię szkoda . > Katowiczanka . nie mosisz mi wspolczuc bo wspolczocie otrzymuje sie za darmo na zawisc trzeba zapracowac.Chemia zawsze mi sie podobala zdawalem nawet jako przedmiot wybrany na maturze.Wybralem energetyke i teraz musze pilnowac zeby bylo swiatlo w NRW, bo jak zgasnie to niemieccy gorole tez moga duzo nabroic. Do Siego Roku!!!!! PS. To co pisalem to tylko takie z nudow zarty, ale jesli chodzi o zlodziejstwo w Polsce to to nie sa zarty, to smutna rzeczywistosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik do kat. Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.02, 21:28 Gość portalu: katowiczanka napisał(a): > > Ja równięż życzę Ci wiele szczęśćia w Nowym Roku i zebyś już nie musiał być > pastuszkiem ,bo mi Cię szkoda . > Katowiczanka . Musze cie rozczarowac mila Pani, przeszedlem wszystkie szczeble kariery zawodowej w firmie niemieckiej az do kierownika zakladu /Geschäftführer/ teraz tylko zdrowia i jak najdluzej pozyc odcinajac kuponiki.W Polsce bym tego nie osiagnal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.02, 21:01 Podobno zlapali, byli to gorole z jastrzebia, nie pojechalem na rozprawe bo sadu nie bylo stac zeby mi zaplacic delegacje i hotel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: *.rednet.com.pl 01.01.03, 12:42 Temu ,że urodził się pies ,kura i małpa w zoo , a tylko człowieka chrzczą i nadają mu imię i na tę pamiątkę obchodzi się imieniny . Hej Gorolko, wytlumocz mi co to mo do rzeczy, cheba bardziyj sie liczy tyn dziyn wlasnie, kiedy sie urodzil, imie dojom, bo muszom jakos tego nowego ludka nazywoc, jestes gorolkom, obchodzisz imieniny i bronisz tego, rozumia Cie. P.S. Czytolech, co skonczylos tukej studia, mieszkosz oud jakiego czasu( a propos kiedy sie przeklucosz), a niy znolozlech zodnyj poztywnej opinii na tymat Sloonska, Sloozakow, KAtowic, sroc Cie na takowa, czy raczej niy? Szczesliwego Nowego Roku, Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: *.rednet.com.pl 01.01.03, 16:26 hheeheh przepraszom, miolo byc stoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlik Do Goscia od Karlika IP: *.cpe.quickclic.net 01.01.03, 21:33 Gość portalu: GOSC napisał(a): > Temu ,że urodził się pies ,kura i małpa w zoo , a tylko człowieka chrzczą i > nadają mu imię i na tę pamiątkę obchodzi się imieniny . > > Hej Gorolko, wytlumocz mi co to mo do rzeczy, cheba bardziyj sie liczy tyn > dziyn wlasnie, kiedy sie urodzil, imie dojom, bo muszom jakos tego nowego ludka > > nazywoc, jestes gorolkom, obchodzisz imieniny i bronisz tego, rozumia Cie. > P.S. Czytolech, co skonczylos tukej studia, mieszkosz oud jakiego czasu( a > propos kiedy sie przeklucosz), a niy znolozlech zodnyj poztywnej opinii na > tymat Sloonska, Sloozakow, KAtowic, sroc Cie na takowa, czy raczej niy? > Szczesliwego Nowego Roku, Pyrsk! Sluchaj gosciu,w tym przypadku masz do czynienia z plcia piekna,i jakkiekolwiek chamstwo powinno byc wyeliminowane,ja tez obchodze urodziny,ale inni imieniny,i nie bede z tego powodu rozpaczal,kazdy ma swoja kultore i przekonania.-Dziolcha miyszko na Slonsku,jak zes napisol pokonczyla u nos studia,i dali tu miyszko, wto wiy,mozno i rodzina zalozy i lostanie,widziolbys w tym cosik zlego?,a mozno i Slonskigo chopa dostanie,jak wtedy bydziesz wyglondol?,niy probuj godac ze Slonzok nigdy z inna by sie niy zyniol,boc widzymy wiela takich rodzin tu je,no a pytac sie kedy sie wykludzo,to b.niyfajnie,jak ta dziolcha mo cos dobrego lo nos napisac,jak colki czos take posty czyto?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: Do Goscia od Karlika IP: *.rednet.com.pl 02.01.03, 10:16 Oj Karliku, musza Ci pedziec, co tyz niy znosza chamstwa i niy je to moim zamiorym kogos obrazoc,ala jak ftos sie poczul urazony to przepraszom bardzo, pozdrawiom. Odpowiedz Link Zgłoś
pawro2001 Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts 02.01.03, 10:55 Katolicy świętują imieniny na cześć swych świętych patronów, poganie urodziny. A tak na poważnie. Imieniny świętuje się w krajach katolickich, urodziny w protestanckich, bo przeciez protestanci odrzucają kult świętych. Urodziny na Śląsku to efekt wpływów niemieckich, byc może także czeskich. Oczywiście podział czysto religijny byłby niepraktyczny, bo wtedy wszystko by sie pomieszało. Dlatego w krajach o większości protestanckiej (jak Niemcy) przyjęło się obchodzic urodziny, bo one były do zaakceptowania przez jednych i drugich. Zwyczaj przyjęli więc tam także katolicy. To z kolei przeniosło sie także na Śląsk. W efekcie mamy dziwaczną sytuację: z jednej strony wiekszość katolicka, z drugiej brak kultu świętych, a przynajmniej nie pełna jego forma. Z doświadczenia wiem, że moi znajomi Ślązacy wierzący świadomie,a nie tzw. niedzielni katolicy, imprezę większą robią co prawda w urodziny by zadośćuczynić zwyczajowi społecznemu, ale mszę w swojejintencji zamiawiają w imieniny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Christel Konewka Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: *.ub.ruhr / *.ub.ruhr-uni-bochum.de 02.01.03, 11:06 w katolickich landach niemieckich nie swietuje sie imienin to fakt, ale kupuje sie dla solenizanta kwiaty. W kalendarzach niemieckich sa tez i imiona! Wyzszosc kultury niemieckiej przejawia sie dla mnie raz w tygodniu gdy jestem u rzeznika który sprzedaje "Schlesische Wurst", tam ustawia sie w kolejce nordycka elita intelektualna z Zaglebia Ruhry, mówiaca slowainskim dialektem jezyka germanskiego. Ostatnio tam tez kupuja Niemcy mówiacy dialektem rosyjskim jezyka wielkoniemieckiej Rzeszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: Cymu gorole fajruja imieniny a Hanysy Geburts IP: *.rednet.com.pl 02.01.03, 11:24 Pyrsk! Jestech Sloozok oud starzikow i mszo za moja oma je w jej gebustag... Odpowiedz Link Zgłoś