sibeliuss 22.02.07, 20:38 Ktoś tu napisał, że większość mieszkańców JZ to ludzie napływowi i ich dzieci. Zatem skąd przyjechali Wasi rodzice lub dziadkowie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nelsonek Re: Skąd Wasz ród? 22.02.07, 21:22 Mama pochodzi z Łomży, Ojciec z Chełma Lubelskiego. Spotkali się na studiach w Warszawie... Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Skąd Wasz ród? 22.02.07, 21:36 nelsonek napisał: > Mama pochodzi z Łomży, Ojciec z Chełma Lubelskiego. Spotkali się na studiach w > Warszawie... > A jak wylądowali w JZ? Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 00:17 broneknotgeld napisał: > Możno szifym? Nie rozumiem. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 22:13 Ano - "szif" to statek. Statki ze wieczerzy już żech popomywoł to terozki moga se poszkryflać. Odpowiedz Link
nelsonek Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 18:28 Przyjechali za praca. Ojciec w OPA, Mamuska w aptece. :-) sibeliuss napisał: > A jak wylądowali w JZ? Odpowiedz Link
basiasss Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 02:12 Czy pisząc "Chełm Lubelski", masz na myśli po prostu Chełm, który leży w województwie lubelskim? Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 16:45 basiasss napisała: > Czy pisząc "Chełm Lubelski", masz na myśli po prostu Chełm, który leży w > województwie lubelskim? No jest chyba tylko jeden Chełm w lubelskiem, dawne miasto wojewódzkie. Odpowiedz Link
basiasss Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 17:55 No ja to wiem:D Nawet sprawdzałam na mapie, czy jest jakiś z rozszerzoną nazwą, żeby w razie czego rozszerzyć wiedze, ale nie znalazłam;) Nie w Chełmie, ale rodzina prawie cała też w lubelskim. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 18:33 Póki był województwem kwitł, dziś to już wspomnienie. Odpowiedz Link
nelsonek Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 18:27 Tak. Mialem na mysli dawne miasto wojewodzkie. A dlaczego uzylem przymiotnika "lubelski"? Tutaj odpowiedz. basiasss napisała: > Czy pisząc "Chełm Lubelski", masz na myśli po prostu Chełm, który leży w > województwie lubelskim? Odpowiedz Link
rasgeea Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 07:21 oo Basia już ziomków szuka :pp jo je hanyska z krwi i kości Jastrzymbianka ;) (jakby to Bronek napisał;) Odpowiedz Link
basiasss Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 08:14 Nie do końca. Ale ja nie wiem, czy istnieje coś takiego jak Chełm "Lubelski"- no chyba że nie wiem:D Odpowiedz Link
rasgeea Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 08:25 a swoją drogą, jaki ranny ptaszek z Ciebie :D Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 17:19 basiasss napisała: > Zawsze:D Za tydzień się wyśpię. Ja co tydzień tak mówię. Odpowiedz Link
basiasss Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 17:57 Ale ja teraz jeszcze mam trochę roboty, a za tydzień już nie będzie nic "na już"- będzie, ale bez terminów. Byle do poniedziałku:D Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 18:16 Czym się zajmujesz? (jeśli to nie tajemnica) Odpowiedz Link
basiasss Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 18:39 :D A takie tam różne rampy przechyłkowe, e1p2, bosaże, flattery, odpory półram... hehe Odpowiedz Link
basiasss Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 19:10 mostki, kolejki, dróżki, takie tam różne;) Odpowiedz Link
sioma1 Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 18:24 Czytając Wasze posty, poczułem się jak matuzalem w tym gronie.Przyjechałem do JZ 31 lat temu zza miedzy, z Cieszyna. Mogę o sobie powiedzieć że jestem miejscowy. Za moich młodych lat słowo Jastrzębie kojarzyło się z maleńką mieściną i nie umywało się do mojego miasta z lat młodzieńczych. No ale karta się odwróciła i w poszukiwaniu dobrze płatnej pracy i mieszkania wylądowałem, gdzie teraz żyję.Tutaj urodziła się moja córka / a właściwie w Wodzisławiu /.Lata siedemdziesiąte to wielka migracja ludności na Śląsk dzięki polityce Gierka. I jak wszędzie, róznie bywało z asymilacją i integracją z miejscowymi. Dlatego bardzo bulwersuje mnie stosunek niektórych " przyjezdnych " do autochtonów, czytaj " hanysów ". Dla nich to ich mała ojczyzna i trzeba to uszanować. Odpowiedz Link
nelsonek Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 18:51 Zaskocze Cie: mieszkam w JZ od urodzenia. Bedzie juz 33 latka. To chyba dluzej niz Ty? Ale na pewno mniej niz liczysz latek. :P Czy mozna nazwac mnie rodowitym jastrzebianinem? Chyba nie, ale moja corke jak najbardziej. A watek dotyczyl rodzicow naszych przeca :-) sioma1 napisał: > Czytając Wasze posty, poczułem się jak matuzalem w tym gronie.Przyjechałem do > JZ 31 lat temu zza miedzy, z Cieszyna. Mogę o sobie powiedzieć że jestem > miejscowy. Za moich młodych lat słowo Jastrzębie kojarzyło się z maleńką > mieściną i nie umywało się do mojego miasta z lat młodzieńczych. No ale karta > się odwróciła i w poszukiwaniu dobrze płatnej pracy i mieszkania wylądowałem, > gdzie teraz żyję.Tutaj urodziła się moja córka / a właściwie w > Wodzisławiu /.Lata siedemdziesiąte to wielka migracja ludności na Śląsk dzięki > polityce Gierka. I jak wszędzie, róznie bywało z asymilacją i integracją z > miejscowymi. Dlatego bardzo bulwersuje mnie stosunek niektórych " > przyjezdnych " do autochtonów, czytaj " hanysów ". Dla nich to ich mała > ojczyzna i trzeba to uszanować. Odpowiedz Link
nelsonek Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 18:48 Cos sie tak tego Chelma Lubelskiego uczepil? :))))))))))))))))) basiasss napisała: > Nie do końca. Ale ja nie wiem, czy istnieje coś takiego jak Chełm "Lubelski"- > no chyba że nie wiem:D Odpowiedz Link
basiasss Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 18:50 Mam wadę, że czepiam się drobiazgów:D I należy być precyzyjnym:) Odpowiedz Link
nelsonek Re: Skąd Wasz ród? 23.02.07, 18:59 Chelm Lubelski to potoczne okreslenie, zadna oficjalna nazwa. :) Odpowiedz Link