Dodaj do ulubionych

Śląsk cudem Polski

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 21:19
Miło, że kolejna osoba przyczyni się do promocji naszego regionu w Polsce. A
dla Ślązaków nauka, że cudze chwalicie, a swego nie znacie. Sama odkładam
odwiedzanie ciekawych miejsc na potem, bo przecież zawsze mogę tam wyskoczyć.
W efekcie mijają miesiące, a ja zachwycam się zabytkami położonymi z dala od
Śląska, bo na nasze brakuje mi czasu. Widziałam skanseny w Sanoku czy Nowym
Sączu, a na Pszczynę brakło mi czasu.
Obserwuj wątek
    • Gość: pedro Śląsk cudem Polski IP: *.brhm.cable.ntl.com 05.09.08, 21:59
      Slask jest cudem dla samego siebie. nie dla zadnej zapyzialej polski. Badzmy dumni, ze jestesmy Slazakami a nie polakami.
      • Gość: rg Re: Śląsk cudem Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 06:09
        Żaden to cud, ale ziemie te były, są i będą Polskie czasem tylko chwilowo wyrywane przez innych. Nie uważajcie się za odrębny naród bo tak nigdy nie było i nie będzie. Więc z łaski swojej nie pisz bzdur o zapyziałej Polsce bo opluwasz swoją ojczyznę. A jeśli nie czujesz się polakiem i źle Ci tu jest to nastały czasy kiedy można spakować walizkę i wyjechać bez problemu np. do Niemiec.
        • arnold7 Re: Śląsk cudem Polski 06.09.08, 09:10
          Jak juz to "polskie" i "Polakiem", zaglebiacki brudasie.
          • Gość: rg Re: Śląsk cudem Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 09:43
            Nic lepszego nie udało się wymyślić małej arnoldowej główce widzę. Jak chcesz się czepiać czegoś podobnego to nie pisze się "zaglebiacki" lecz "zagłębiacki" Pewnie z Niemiec piszesz. Jeśli tak to nie masz prawa głosu.
            Brudas...ha ha. Myślisz, że jak ty jesteś nim to już każby musi być?
            A tak przy okazji to zdziwiłbyś się gdybyś wiedział skąd pochodzę.
            • Gość: Menschenfresser Re: Śląsk cudem Polski IP: 91.32.219.* 06.09.08, 17:38
              > Pewnie z Niemiec piszesz. Jeśli tak to nie masz prawa głosu.
              A ty z Polski - i niby masz jakies prawo ? :)

To np. Polacy z Irlandii nie moga sie wypowiadac nt. Polski ?
              Popracuj nad logika, polakowski szowinisto-prowincjonalisto.
            • Gość: Wasz Marjanek Re: do rg: Śląsk cudem Polski IP: *.versanet.de 06.09.08, 20:19
              Niniejszym uprzejmie prosze polskiego wodosodziarza podpisujacego sie rg, o
              wydanie mi prawa glosu na temat mojego Slaska okupowanego przez kolonialistow
              polskich. Bo tez pisze z Niemiec - i bede dalej pisal ! Czy ci sie to polski
              szowinistyczny dupku podobo, eli njy !!!
              Pyrsk przi szlustydniu!
              Wasz Marjanek

Pray for the peace of Jerusalem: they shall prosper that love
              thee.Psalm 122:6

• Gość: rg Re: do rg: Śląsk cudem Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 20:56
                Idioci
                • Gość: Wasz Marjanek Re: do rg: Śląsk cudem Polski IP: *.versanet.de 07.09.08, 08:00
                  Nie podpisuj sie w liczbie mnogiej - bo moga twoi polscy wspolbracia miec do
                  ciebie o to pretensje!
                  Pyrsk przi njydzieli!
                  Wasz Marjanek

Pray for the peace of Jerusalem: they shall prosper that love
                  thee.Psalm 122:6
                  • Gość: pedro Re: do rg: Śląsk cudem Polski IP: *.brhm.cable.ntl.com 07.09.08, 23:09
                    po co z toba dyskutowac?? po co sie wypowiadasz?? zal dupe sciska ta twoja polska zawistna?? 1. jak nic nie wiesz o Slasku poprostu sie nie wypowiadaj... a tak mozna cie nazwac nieukiem i poprostu idiota.
        • Gość: Menschenfresser Re: Śląsk cudem Polski IP: 91.32.219.* 06.09.08, 17:36
          > były, są i będą Polskie czasem tylko chwilowo wyrywane przez innych
          Slask byl dluzej pod niemieckojezycznym panowaniem
          niz..... Szkocja jest brytyjska. :)

A "Polskie" pisze sie z malej litery - tez po polsku, Polaku. :)))

• Gość: pedro Re: Śląsk cudem Polski IP: *.brhm.cable.ntl.com 07.09.08, 23:11
            a najdluzej byl tak naprade czeski :D. Dlatego juz nie moge doczekac sie kiedy nasi bracia przydaja do Chorzowa na mecz i zleja dupy tym komu trzeba. Jak to Podolski mowi polaki :)
            • Gość: Radko Re: Śląsk cudem Polski IP: 193.151.50.* 08.09.08, 00:25
              Nie dyskutuj z debilem: najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a
              potem pokona doświadczeniem
              • Gość: pedro Re: Śląsk cudem Polski IP: *.brhm.cable.ntl.com 08.09.08, 00:36
                no wykazales sie, skomentowales ok a teraz czas zwijac kredki i zeszyty i spac...rozumiem, ze z takim debilem jak ja nie bedziesz dyskutowal... bo w koncu ty jestes panem polakiem a ja tylko debilnym slazakiem...
                • Gość: Radko Re: Śląsk cudem Polski IP: 193.151.50.* 08.09.08, 00:39
                  Tyś to rzekł. Com napisał, napisałem.
                  • Gość: pedro Re: Śląsk cudem Polski IP: *.brhm.cable.ntl.com 08.09.08, 20:56
                    pokonales mnie brak mi tego doswiadczenia :/
        • Gość: K8 Re: Śląsk cudem Polski IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.08, 18:11
          znowu musisz 'rg' swoje ksenofobiczne filozofie wypisywać? Jak nie
          masz co robić to poczytaj słownik polskiego.

Gość portalu: rg napisał(a):
          ziemie te były, są i będą Polskie czasem tylko chwilowo wyryw
          > ane przez innych
          a przy okazji doucz się historii. Dowiesz się że Śląsk sam siebie
          wyrwał a "ta chwila" trwała większość historii polskiej.
          • Gość: rg Re: Śląsk cudem Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 23:14
            Sami sobie wystawiacie świadectwo tymi komentarzami. Poczytajcie sami siebie... I wy chcecie, aby uważano was za cywilizowany naród... Prymitywy. Nawet nie potraficie sensownej riposty wymyślić jeśli chcecie mi dołożyć tylko same inwektywy. Takie nędzne kreatury nawet nie są w stanie mnie obrazić. To tak jakbym się miał obrazić na głupiego psa, że szczeka. Co do historii to widzę, że twój mózg był w stanie opanować jedynie tą współczesną.
            Szczekajcie sobie dalej przyczepiając się do przypadkowego dużego "P"
            Potwierdzacie tylko to, co wielu o was myśli.
            Żegnam.
            • Gość: a,m Re: Śląsk cudem Polski IP: *.proxy.aol.com 07.09.08, 12:42

Takie nędzne kreatury nawet nie są w stanie mnie obrazić. To tak
              jakbym się
              > miał obrazić na głupiego psa, że szczeka.

rg jest prostym czlowiekiem,to widac po jego wypowiedziach.Dlatego
              ja mu wybaczam!
              • Gość: rg Re: Śląsk cudem Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 17:57
                Gość portalu: a,m napisał(a):
                > rg jest prostym czlowiekiem,to widac po jego wypowiedziach.Dlatego
                > ja mu wybaczam!

Też mi się Chrystus znalazł. Sam sobie wybacz.
                • Gość: rg Re: Śląsk cudem Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 18:06
                  P.S.
                  Poziom inteligencji atakujących mnie forumowiczów jest oczywiście bardzo wysoki. Gratuluję obiektywnej oceny.
            • Gość: K8 Re: Śląsk cudem Polski IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.08, 01:42

Prymitywy. Nawet nie po
              > traficie sensownej riposty wymyślić jeśli chcecie mi dołożyć tylko
              same inwekty
              > wy.
              jak na razie to sam pokazałeś że jestś ptymitywem. Zacytuj te
              inwektywy z mojej wypowiedzi.
              Ciesz się prymitywie, że w ogóle chce mi się o tej porze odpisywać
              na twój żałosny bełkot

Co do historii to widzę, że twój móz
              > g był w stanie opanować jedynie tą współczesną.
              ??????
        • Gość: Jaja Re: Śląsk cudem Polski IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.08, 19:40
          Lepiej by bylo, gdyby taki Korfanty wtedy wyjechal ze swoja walizka do Polski...

To by Slask dzis nie byl taki zaniedbani i by tu nie bylo tyle syfu i gorolow.
      • Gość: Egon Re: Śląsk cudem Polski IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.08, 16:23
        Bingo !pedro..szacunek karlusie
        • Gość: pedro Re: Śląsk cudem Polski IP: *.brhm.cable.ntl.com 07.09.08, 23:21
          hehe dzieki musisz wiedziec, ze polokow nie cierpia.
          • Gość: Radko Re: Śląsk cudem Polski IP: 193.151.50.* 08.09.08, 00:24
            "Nie dyskutuj z debilem: najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,
            a potem pokona doświadczeniem"
            • Gość: rg Re: Śląsk cudem Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 08:12
              Naprawdę macie poważny problem z sobą. Plujecie się czytając wyjęte z kontekstu części zdań. Co do poziomu-bardzo muszę zaniżać, abyście coś zrozumieli i nic z tego. Wybaczcie, ale już niżej nie mogę. Może jeden z drugim przeczyta moją pierwszą-nie tyle wypowiedź co odpowiedź na głupawy komentarz, później następne z mięsem, którym mnie obrzucono i jeśli potrafi wyciągnie jakieś wnioski. Tak jak dzieci-jak nie mają argumentu to się obrażają i mówią "głupi jesteś-nie lubię cie".
              Dajcie sobie siana i idźcie się onanizować gdzieindziej. Takie pieniactwo może wam zaszkodzić, a ja się dobrze bawię.
              Nie pierwszy raz udało mi się was sprowokować pisząc prawdę, a to naprawdę źle o was świadczy.
              • Gość: pedro Re: Śląsk cudem Polski IP: *.brhm.cable.ntl.com 08.09.08, 20:51
                zajebisty jestes :D daj mi karte wstepu do twojego swiata tez bym chcial sie czuc taki dumny i madry ehhhh. Odbior karty w Rybniku??
                • Gość: rg Re: Śląsk cudem Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 00:09
                  Trzeba się samemu cenić bo nikt inny tego dla Ciebie nie zrobi:)
    • Gość: rg Re: Śląsk cudem Polski?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 06:03
      Ha ha ha ha ha................ i jeszcze długo ha ha. Może jakby autorka tych bzdur pomieszkała sobie troszkę na Śląsku to książka byłaby bardziej prawdziwa.
    • Gość: dziadek Śląsk cudem Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.08, 06:54
      Taka doświadczona podróżniczka mówi o śląskich zabytkach w Sosnowcu - Pałac
      Dietla. To może będziemy mówić o śląskim Myszkowie, Zawierciu czy Częstochowie ?
      • Gość: Ada Napisz list do p. Dzikowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 12:58
        Zawsze można napisać do autorki list, w którym zwróci się uwagę, że województwo
        śląskie i Śląsk nie są tożsame. Doświadczona podróżniczka nie jest alfą i omegą.
        Może po dłuższym pobycie na Śląsku i bliższych kontaktach ze Ślązakami dołączy
        do swojej książki erratę.
        • Gość: Menschenfresser Re: Napisz list do p. Dzikowskiej IP: 91.32.219.* 06.09.08, 17:41
          No, ale jak sie pisze ksiazke o Mongolii albo o Tybecie,
          to sie przedtem studiuje historie, kulture, mentalnosc, specyfike itd.
          Takiej gafy to by chyba o Tybecie nie napisala.

A fotografie knipsowac potrafi kazdy turysta.
          Idzie o to, coby rozumiec region.

Ale nobody is perfect - DZIEKI za promocja Slonska, psze Pani !
      • Gość: Pytek Re: Śląsk cudem Polski IP: 83.17.148.* 08.09.08, 14:10

Trza by to posłać "Łovcóm feleróv"?!
    • Gość: Będzin tutaj Straciłem szacunek do Dzikowskiej IP: *.stk.vectranet.pl 06.09.08, 11:34
      Co za brednie:

- W swojej najnowszej książce opisuje Pani siedem cudów Polski. Jednym z nich
      jest Górny Śląsk. (...) W jakim stanie są śląskie zabytki?
      - ... Sosnowiec z przepięknym Pałacem Dietla i słynną łazienką, w której
      filmowano równie znane "Dzieje grzechu".

Żałosne!!!! Na jej wcześniejsze programy tez powinniśmy patrzeć przez pryzmat
      błędów w sztuce dziennikarskiej? Nie ma jak wypowiadać sie na temat, o którym
      nie ma się zielonego pojęcia!
    • Gość: Ślozok Śląsk cudem Polski IP: *.sti.net.pl 06.09.08, 16:03
      Zrozumcie to polacy Sosnowiec nie należy do Górnego Śląska! i należeć nie
      bedzie! SOSNOWIEC to nie jest Śląskie miasto!!!!!
    • Gość: Menschenfresser Re: Śląsk cudem Polski IP: 91.32.219.* 06.09.08, 17:29
      > Sosnowiec z przepięknym Pałacem Dietla i słynną łazienką, w której
      > filmowano równie znane "Dzieje grzechu".

ZOLTO KARTA !
    • Gość: Menschenfresser Śląsk cudem Polski IP: 91.32.219.* 06.09.08, 17:31
      > Moim zdaniem w Katowicach jest najładniejszy
      > pomnik w Polsce - skrzydła Powstańców Śląskich.
      CIEMNOZOLTO KARTA !!

> Zaprojektował je mój przyjaciel Gustaw Zemła.
      > Do tej pory nikt nie stworzył niczego ciekawszego.
      reklama
    • Gość: Menschenfresser Śląsk cudem Polski IP: 91.32.219.* 06.09.08, 17:32
      > Znam również klub Spiż. Jego właściciel, Bogdan Spiż, to mój dobry
      > znajomy, jego ojciec też był browarnikiem. W Spiżu jest przyjemnie.
      > Raz grają heavy metal, innym razem melodie z lat 50. i wtedy mogę
      > tam zajrzeć, też się dobrze czuć.
      juszzajs reklama :(

BARDZO CIEMNOZOLTO KARTA !!!
    • Gość: Zagłębiak Wstydziłaby się Pani takiego błędu i nieznajomości IP: 193.151.50.* 07.09.08, 15:08
      Sosnowiec to nie Śląsk tylko Zagłębie Dąbrowskie. Ja rozumiem, że to
      tak trudno zrozumieć przeciętynm Polakom spoza tych regionów ale
      Pani? Znana podróżniczka i takie kłamstwo? Mam nadzieję że nie
      pisała pani o pseudośląskim Sosnowcu w swojej książce.
      Rozżalony i urażony Zagłębiak
    • Gość: Hageno Śląsk cudem Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 15:23
      W kazdym zakatku sa "jakies" ciekawe rzeczy, a te o ktorych pisala autorka nie
      sa niczym wielkim. Jak dla mnie za fes "smaruje", i nigdy bym sie nie odwarzyl
      pedziec ze GŚ jest piękny wizualnie( oczywiscie mam na mysli tereny GOPu)
      :rotfl: . Nasze miasta to ruiny i syf taka prawda, nie ma sie co oszukiwac.
      • moim_skromnym_zdaniem Re: Śląsk cudem Polski 07.09.08, 18:18
        Choć jedna opinia na temat artykułu-brawo. Uważam tak jak przedmówca, że Pani Dzikowska mówi trochę pod publiczkę i na wyrost-tak jakby chciała się komuś podlizać. Nie bardzo wiem czemu ma służyć ten artykuł. Gdyby trochę zadbać o Śląsk mógłby być ciekawszy, ale cudem nigdy nie będzie. Pani redaktor lubi używać słów "na wyrost" jak w pismach fakt czy superexspres czy jakieś tam. Niegodne to wyborczej.
        • Gość: Ada Śląsk jest cudem IP: 83.29.103.* 07.09.08, 19:58
          Moim zdaniem, artykuł ma zwrócić uwagę na śląskie perełki, obok których
          przechodzimy i nie dostrzegamy ich piękna. To nieprawda, że Śląsk jest mniej
          piękny od innych regionów naszego kraju czy Europy. Jest zaniedbany, bo nie
          potrafimy zadbać o nasze dziedzictwo i wyeksponować turystycznych atrakcji.
          Przechodzimy obok nich i dopiero ktoś z zewnątrz musi nam pokazać paluchem, że
          ta starówka jest warta pokazania, a tym miasteczkiem, dzielnicą należy się
          chwalić. Ale niektórzy i tak w to nie uwierzą i powiedzą, że to podpucha.
    • Gość: wow WOW! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.08, 21:50
      Same uczone Hanysy sie tu wpisały!!!

Imponują elokwencją!!!!

Wiedzą, że Sosnowiec to nie Śląsk, wiedzą też, że....

...........

Niestety nic więcej nie wiedzą i nie mają do powiedzenia...

:(
      • Gość: Menschenfresser Re: WOW! IP: *.dip.t-dialin.net 07.09.08, 23:01
        1) przeczytej te Twoje bazgroly
        2) popacz do lustra
        3) chyc sie za nos
        HA :))))
        PS: 4) (od)wal sie !
      • Gość: pedro Re: WOW! IP: *.brhm.cable.ntl.com 07.09.08, 23:20
        Jestem Slazakiem z krwi i kosci na jaki temat chcesz pogadac?? Mi sie wydaje, ze chciales/chcialas cos napisac ale nie bardzo wiedziales/wiedzialas co...Pozdro nastepnym razem bedzie lepiej
        • Gość: wow Re: WOW! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.08, 23:38
          a na taki, że zamiast podyskutować na jakikolwiek temat to banda
          debli wrzeszczy, że Sosnowiec to nie Śląsk i podnieca ich te
          wrzeszczenie.
          A gdzie cos mądrego, ciekawego, obojętne o czym? Nigdzie?
          Czy rodowity Hanys nie ma już nic innego do powiedzenia poza
          doczepieniem się jednego lapsusa o sosnowcu ?
          • wilhelm4 Re: WOW! 07.09.08, 23:42
            Czamu tukej wlazisz ? Czamu to czytosz ?
            Czamu som nic mondrego nie szkryflosz ?
            Te Forum mo nieprzypadkowe miano.

Ino coby byc kontra, mania abo szicofrenia ?
          • Gość: pedro Re: WOW! IP: *.brhm.cable.ntl.com 08.09.08, 20:44
            ok moze trafiles na zle forum. Autorka popelnila kardynalny blad wrzucajac do jednego worka zaglebie i Slask. Z tego powodu ludzie sie odezwali, nie tylko Slazakom to przeszkadza ale w takim samym stopniu ludziom mieszkajacym po drugiej stronie rzeki. Sprobuj poczytac inne fora do innych artykulow, zaloze sie, ze n ie bedzie tam nawiazania do Zaglebia.
        • wilhelm4 Re: WOW! 07.09.08, 23:40
          Poloki tak majom.
          Akurat te przyjezdne na Slonsku.
          Byle ino kontra, przeciw Slonskiej Sprawie.
          Ino zwalczac, do tego przyzwyczajone.

Takie strachliwe, sie czujom tyroski OBCE,
          bo im Slonsk OBCY, bo...niy zaakceptowali+zwalczali. :(
          • wilhelm4 Re: WOW! 07.09.08, 23:45
            Porownej ruski element w Estonii i Lotwie.
            Nagle im sie trowa pod dupciom pali,
            bo po 100 latach i 5 pokoleniach sie skapli,
            ze to Estonia i Lotwa, a lone = goscie
            i sie nawet jynzyka im uczyc niy chcialo.
            No to sie pocom.
          • Gość: Radko WOW piszą o tym i Ślązacy i Zagłębiacy IP: 193.151.50.* 07.09.08, 23:46
            a biedna "światowa" Pani Podróżnik nie potrafi tego odróżnić :) idź
            ją zwyzywaj :D My po dwóch stronach Brynicy historię i geografię
            znamy :) nie martw się.
            • Gość: w Re: WOW piszą o tym i Ślązacy i Zagłębiacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.08, 20:59
              nie o to chodzi.
              Kobita reklamuje Śląsk, a wy, głupie, ciemne pi.dy doczepiacie się
              jednej głupiej jej gafy o sosnowcu.
              Przecież, gdybyście, smrody, potrafili, to można byłoby dyskutować o
              tym co warto ratować, promować,, czym się chwalić, a wy, pi.dy gupie
              czepiacie się tego jednego zdania.
              Cepy durne jak but jesteście!
              • Gość: Radko Re: WOW piszą o tym i Ślązacy i Zagłębiacy IP: 193.151.50.* 09.09.08, 00:45
                Jeśli ktoś wyzywa i obraża ludzi za to, że innych poprawiają i co
                gorsza mają rację to faktycznie jest IDIOTĄ. Tak to do Ciebie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka