Dodaj do ulubionych

a może tak województwo śląsko-krakowskie?

15.12.08, 15:45
może brzmi to kuriozalnie, ale wydaje mi się realne. Kraków - w którym aktualnie mieszkam (choć pochodzę z Częstochowy) jest oaza cywilizacji, kultury, rozwoju i czegotamjeszcze w morzu nicości (wystarczy wujechać parę kilometrów na północ, wschód czy południe aby się przekonać). Z resztą cywilizacji miasto smoka łączy jedynie 'pomost zachodni'. Geograficznie Kraków położony jest bardzo blisko Śląska, a oś Wrocław - Opole - Katowice - Kraków jest już prawdziwym kręgosłupem rozwoju alternatywnym dla Centrum.
Obserwuj wątek
    • Gość: sqro Re: a może tak województwo śląsko-krakowskie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.08, 15:56
      ja bym sobie nie życzył.
      Karakówek znanyy jest z tendencji centralistycznych, tudzież z szybkości w
      ciagnieciu kasy do siebie.
      Dla mnie kraków to taka stolica polski "B" z całym jej prowincjonalizmem
      wiejskością itp., ma za to ocyzwiście niezaprzeczalny koloryt ale nie chciałbym
      by na mojej pracy i podatkach wiózł sie ktoś inny
    • Gość: tak tak. Re: a może tak województwo śląsko-krakowskie? IP: *.domainunused.net 15.12.08, 20:21
      Krakusy tego pewnie też na razie nie widzą. Ale to dlatego że słabo się znamy.
      Spotkałem się z opiniami takich co tu służbowo zaglądają że lubią na Śląsk
      przyjeżdżać, bo załatwia się sprawy szybko i konkretnie bez ichniejszej
      gadaniny. Myślę że to co nie do pomyślenia dla nas kiedyś może stać się realne,
      nawet bez administracyjnej fuzji, ale współpracować na pewno warto.
      • Gość: d Re: a może tak województwo śląsko-krakowskie? IP: *.punkt.pl 15.12.08, 20:55
        to byłby absurd dopiero, jak ty sobie wyobrażasz jedną spójną politykę dla
        takiego dużego obszaru? żeś wymyślił
        • Gość: he Re: a może tak województwo śląsko-krakowskie? IP: *.de 15.12.08, 21:49
          a do tego jeszcze gdańsk i suwałki
          • Gość: kace Re: a może tak województwo śląsko-krakowskie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.08, 08:49
            Kraków stolicą kultury ? Buahahahahahahahahahahahahahah, ale jaja
            • cirano Re: a może tak województwo śląsko-krakowskie? 16.12.08, 10:07
              Z tą krakowską kulturą to niemała przesada, chyba że masz na myśli "kulturę
              kantowania", bo to z takiej ostatnio oni słyną.
              Pomysł mezaliansu do bani
    • Gość: Pytek A może tak województwo górnośląskie? IP: 83.17.148.* 16.12.08, 10:17

Swój kręgosłup górnośląski mamy od dawien dawna?!

Tak nienawykły do skłono-pokłonów! :-)
    • Gość: Hanys Paszoł von IP: *.centertel.pl 17.12.08, 13:36
      oaza cywilizacji, kultury, rozwoju???

Żałosny jestes!

Kraków i KATOWICE razem?Chyba w jakiejś kreskówce!
    • Gość: papa ????????????????????/ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ekspres.net.pl 17.12.08, 22:01
      Chyba cię porąbało ,a o narodowych aspiracjach Ślazaków masz jakieś
      pojęcie ?O autonomii Śląskiej?
      Jedyny kierunek połączeń Śląska z czymkolwiek ,to ZACHÓD.
      Stolicą Śląska był ,jest i będzie Bre...Wrocław.
      • Gość: Hanys Wrocław hahahahaha IP: *.centertel.pl 21.12.08, 16:12
        Też mi dobre!KATOWICE (pisz zawsze z capslockiem!)

Stolica ŚLĄSKA!Na zawsze!
    • Gość: ? Re: a może tak województwo śląsko-krakowskie? IP: *.cable.smsnet.pl 17.12.08, 22:15
      Ja nawet jako Zagłębiak jestem przeciw CK Krakau, Olkusz do dziś żałuje, Sławków
      (d. dzielnica DG) do będzińskiego już spieprzyć zdążył. Zagłębie też by nie
      chciało do małopolskiego, jak już to z Częstochową własne wykroić, ale z
      pewnością nie z Kielcami czy Krakówkiem:) Z dwojga złego zostaje śląskie w jego
      połowicznej śląskości. Katowice nie chciałyby z opolskim tworzyć prawdziwie
      śląskiego, bo Opola za stolicę nie uznają. I Wrocław i Katowice chciałyby Opole
      inkorporować, ale jako powiat. Jednak MN nie tutaj podatki płaci, stąd "biedne"
      opolskie ciągnie subwencje ze stolycy i jest im na rękę takie mikre
      województewko:))) Ergo nihil novi.
      • ruban Re: a może tak województwo śląsko-krakowskie? 21.12.08, 16:10
        Dokładnie!! Można dodać, że Kraków i Silesia są zbyt dużymi
        ośrodkami miejskimi, aby mogły być w jednym regionie - konkurencja
        o dominację w regionie zakończona rozpadem tegoż.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka