Dodaj do ulubionych

Ruchome wydmy Rowy - Łeba?

27.03.11, 07:00
Chciałabym w tym roku zobaczyć Ruchome Wydmy podczas urlopu i potrzebuję rady. Ponieważ Nie wiem czy w końcu znajdę coś w Łebie czy może w Rowach ( Rowy jakoś bardziej mi pasują ) wydaje mi się, że może mniej zatłoczone będą? W każdym razie jak dotrzeć na ruchome Wydmy? Czy odległość z Rowów jest duża? Chodzi mi o to czy trzeba aż do Łeby jechać? A może jest jeszcze jakaś miejscowość której nie odkryłam pomiędzy Rowami a Łebą, gdzie bedzie mniej tłoczno?
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: Ruchome wydmy Rowy - Łeba? 27.03.11, 09:12
      Google odpowie ci na twoje pytania:
      maps.google.com/
    • mera73 Re: Ruchome wydmy Rowy - Łeba? 27.03.11, 16:52
      Jeśli nie lubisz tłumów, piwa, kiełbasek, waty na patyku itp. w ilościach hurtowych, Rowy chyba nie są dla ciebie smile Ja przynajmniej bardzo ich nie lubię. Łeba jest też bardzo zatłoczona, ale moim zdaniem trochę ładniejsza. Tuż obok Łeby jest miejscowość Rąbka z pięknymi lasami i plażami (ale tam nie ma żadnych kwater). Na wydmy dojeżdża się rowerami albo taką specjalną kolejką. Jest też druga część wydm. My mieszkaliśmy bliżej tych drugich, w cudownej miejscowości, ale dalej od morza. Z tym, że dla mnie to właśnie zaleta. Mieszkaliśmy w miasteczku Smołdzino, gdzie naprawdę nie ma prawie nic smile Są lasy, rzeka, góra widokowa, na którą można wleźć (podobno kiedyś piraci ukrywali tam skarby), do morza różnie, kilka kilometrów pięknej drogi przez las. Plaże puste. Potem jest też Smołdziński Las, równie piękna miejscowość, z kwaterami agro. W Klukach jest skansen i jezioro. Ale ja w ogóle jestem wielbicielką Słowińskiego Parku Narodowego. Byliśmy tam 2 razy, jak dziecko miało 2 i 3 lata.
      • nena22 Re: Ruchome wydmy Rowy - Łeba? 27.03.11, 20:25
        Dzięki ale ciągle nie wiem czy na wydmy można wejść tylko od strony Łeby? Czy od strony Rowów również? A swoją drogą myślalam, że Rowy będą mniej zatłoczone od Łeby. Nie będą? Mało jeździlam w sezonie, raz przejeżdzałam przez Władysławowo i byłam przerażona tłumem, w Jastarni też było masakrycznie gęsto, ale to był koniec sierpnia i jednak z każdym dniem było coraz lepiej.
        • mera73 Re: Ruchome wydmy Rowy - Łeba? 27.03.11, 21:13
          Są dwie części wydm, po dwóch stronach jeziora Łebsko. Moim zdaniem do obu bliżej jest z Łeby. Z jednej strony jedzie się prosto z Łeby, właśnie przez Rąbkę, gdzie jest parking. Od drugiej strony podjeżdża się z Czołpina. Właśnie Czołpino i Smołdziński Las są "między" Rowami a Łebą. Co do Rowów, to pewnie tylko moje osobiste zdanie, ale to nie moje klimaty. Rowy są mniejsze od Łeby i jest tam mniej "atrakcji" (w Łebie jest wesołe miasteczko, dinozaury, port...) na pewno, więc pewnie i mniej tłoczno. Ale ja ich zwyczajnie nie lubię.
    • ania-bell Re: Ruchome wydmy Rowy - Łeba? 28.03.11, 11:35
      W Rowach spokojnie można znaleźć pustą plażę tylko trzeba się zakwaterować przy końcu miejscowości. My na wydmy jechaliśmy do Łeby i tam jest skręt więc przez całą Łebę nie trzeba jechać. Taka mała uwaga, parking jest mały i jadąc późno trzeba się liczyć, że bedziecie stać w korku do parkingu, my staliśmy tylko 40 minut ale warto ze zwględu na fantastyczne wydmy, las, wyrzutnie rakiet i niesamowicie szeroką i pustą plażę po zejściu z wydm. Koło Rowów jest jeszcze miejscowość Dębina ale kawałek jest do plaży.
      Sam dojazd do Łeby jest beznadziejny, wąska droga, małe szanse na wyprzedzenie np. traktoru.
      • nena22 Re: Ruchome wydmy Rowy - Łeba? 28.03.11, 12:44
        Ania-bell, a o którym końcu myslisz? Czy koniec rowów przy wejsciu do Słowińskiego Parku?
        mam wrażenie, że tam powinno być luźniej na plazy ale jak to w praktyce w sezoonie wygląda to niestety nie wiem. Wydawało mi się, ze na wydmy nie trzeba jechać aż do Łeby tylko właśnie gdzieś od strony Smołdzina i Czołpina mozna sie dostać? Tak wyczytałam na jakiejś stronie Łeby, tylko nie było niestety szczegółów.
        • ania-bell Re: Ruchome wydmy Rowy - Łeba? 29.03.11, 13:08
          Ja akurat mieszkałam z drugiej strony w Ośrodku Saturn na ul. Wczasowej i tam przy ostatnim zejściu gdzie trzeba było jeszcze kawałek iść przez lasek było już pusto na plaży a z drugiej strony przy Słowińskim Parku Narodowym też powinno być pusto ale trzeba kawałek przejść i z tego co się orientuje można tam spotkać naturystów.
          Co do wydm to one są podzielone i jest szlak którym można dojść od Czołpina na główną wydmę tzw. Górę Łącką a po drodze można zobaczyć inne wydmy, trasa jest dość długa; natomiast z Rąbki do wydm jest zdecydowanie bliżej.
          Oczywiście całę trasę do wydm można z Rowów pokonać plażą.
    • slupskietramwaje Re: Ruchome wydmy Rowy - Łeba? 02.07.11, 02:38
      Polecam Karczmę u Dargoscha w Klukach. Idealna baza wypadowa by zobaczyć wydmy i wypocząć w Słowińskim Parku Narodowym.
    • slupskietramwaje Re: Ruchome wydmy Rowy - Łeba? 02.07.11, 02:45
      Są dwa wejścia na wydmy:
      - najbardziej znane na wydmy ruchome /ponad 40m/ z Rąbki
      - i mniej znane w Czołpinie - z najwyższą wydmą stałą /ponad 50m/ na której obecnei stoi latarnia morska

Trasa turystyczna w Czołpinie to kółko. Tzn. że w zasadzie są dwa podejścia do wydm, łatwiejsze i trudniejsze.

W Rabce nie pamietam jak biegnie szlak, ale z tego co mi się wydaje też powinno to być kółko.

Dochodzac do plazy z wejscia Czołpino czy tez Rąbka możesz brzegiem morza dojśc dowybranego punktu, jednakze tak jak ktoś napisał to długa trasa.

Także najlepiej zrobić pętle w Czołpinie i Rąbce każdą z osobna innego dnia.

Pozdrawiam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka