Dodaj do ulubionych

jechać do Bukowiny? gdzie?

27.12.04, 23:41
Doradźcie, chciałabym wybrać sięna 5 dni do Bukowiny Tarzańskiej, mam dwoje
dzieci 7 i 12 lat, jesteśmy kompletnie zieloni jeśli chodzi o jazdę na
nartach, nie mam sprzętu (mieszkamy nad morzem), nie będę przecież kupowała
sprzętu na 5 dni, co zrobić aby nie zbankrutować, a spróbować szusowania?
Chciałabym aby dzieci spróbowały, wiem że 5 dni to mało, ale więcej się nie da
(praca). Warto więc zawracać sobie głowę?
Obserwuj wątek
    • dagbe Jechać!!! 28.12.04, 11:27
      Byłam w Bukowinie Tatrzańskiej do tej pory trzy razy (za każdym razem na
      tydzień). Też mieszkam nad morzem. Sprzęt wypożyczam na miejscu w wypożyczalni
      Gawra (35pln za komplet na dobę, szósta doba gratis). Od zeszłego roku
      wypożyczają też kaski dla dzieci.
      W tym roku jedziemy do Białki, żeby być bliżej Kotelnicy.
      W Bukowinie są idealne warunki do nauki jazdy na nartach: łatwe i stosunkowo
      krótkie stoki (jedziesz na dół i widzisz, jak Twoje dziecko wjeżdża orczykiem,
      Ty wjeżdżasz orczykiem - widzisz, jak Twoje dziecko zjeżdża na dół). Obsługa
      orczyka pomaga mniej wprawnym narciarzom. Instruktorzy bardzo dobrzy (50pln za
      godzinę nauki). Mojemu synowi (wówczas pięcioletniemu) wystarczyły dwie lekcje
      i już sam szusował po stokusmile
      Warto kupić gogle, dobre rękawice, skarpety narciarskie (2 pary) i bieliznę
      termoaktywną. Rozejrzyj się na Allegro. Przydają się suszarki do butów (do
      kupienia w sklepach sportowych).
      Polecam pensjonat Wojtus:
      www.wojtus.home.pl/
      I szkółkę narciarską Budzyńskich (mają "oślą łączkę" z prawdziwego zdarzenia wink
      www.relaks.bukowinatatrzanska.pl/
      Zresztą Twoje dzieci już są duże, więc na każdym stoku znajdziesz dla nich
      instruktora.

Jeśli masz pytania, pisz na dagbe@op.pl.

Pozdrawiam,
      Dagmara
      • julkakra no to jadę!!! 29.12.04, 12:15
        No to jedziemy, zastanawiam się tylko czy rezerwowac kwaterę teraz, czy jak
        dojedziemy jest sznasa, że coś wolnego znajdziemy? Nie bardzo lubię rezewrowoać
        w ciemno...,będziemy samochodem, więc będziemy mobilni....
        dzięki za rady
        • dagbe Re: no to jadę!!! 29.12.04, 15:49
          Ja zawsze rezerwowałam z wyprzedzeniem, bo jeżdżę w ferie. Pierwszy raz
          trafiłam do pensjonatu Skalnica. W zasadzie jedynym zarzutem była duża
          odległość od wyciągów na Olczańskim Wierchu, a tam są najlepsze warunki dla
          początkujących. Przy pierwszym pobycie obejrzałam sobie miejscowość i dla mnie
          najlepsze są kwatery na ul. Wierch Olczański mniej więcej do numeru 48. Wtedy
          prosto z pensjonatu wskakujesz na stok wink
          Za drugim razem mieszkaliśmy w kwaterze prywatnej bliziutko Klina (główne
          skrzyżowanie w Bukowinie). Też fajnie, ale bez wyżywienia - na posiłki
          chodziliśmy do sąsiadów.
          Ostatnio mieszkałam w Karczmie pod Stancyjom - polecam z czystym sumieniem.
          I warto też rozważyć pensjonat Wojtuś, do którego podałam Ci adres WWW.
          Jeszcze możesz też obejrzeć ofertę ośrodka "Na Bani" w Białce Tatrzańskiej.
          www.bania.com.pl
          Na czas ferii lepiej rezerwować wcześniej. Poza sezonem możesz jechać w ciemno.

Pozdrawiam,
          Dagmara
          • julkakra Re: no to jadę!!! 29.12.04, 19:16
            dzięki, osrodek Bania faktycznie wyglada smakowicie, ale cóż, cena....
            Będę chyba jednak szukać kwater prywatnych z opcją obiadokolacji, dzięki za
            adresy, poszperam w internecie, przynajmniej wiem gdzie szukać
            • dagbe Życzę udanego wyjazdu :) 30.12.04, 09:35
              Prywatne kwatery w Bukowinie można znaleźć już za 60pln z wyżywieniem. Ale
              wtedy do stoku trzeba kawałek przejść. Wspomniałam już ulicę Wierch Olczański -
              tam idzie się po prostym. Pozostałe ulice (Kościuszki, Tatrzańska, Leśna) mają
              spadek, niektóre nawet spory wink

Pozdrowienia,
              Dagmara

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka