Dodaj do ulubionych

Fluoryzacja wody

IP: *.* 04.11.02, 23:30
HejCzy ktoś wie, czy woda w Lublinie jest fluoryzowana?
Obserwuj wątek
    • Gość: wyroślaczka Re: Fluoryzacja wody - CZY NAPRAWDĘ NIKT NIE WIE?!! IP: *.* 05.11.02, 22:28
      WitamDziewczyny, czy wy tutaj nie zaglądacie? Co z wami? Naprawdę żadna z was nie wie czy woda w Lublinie jest fluoryzowana? Nie podajecie dzieciom fluoru? Mogę zadzwonić do Sanepidu i zapytać, ale sądziłam, że tutaj uzyskam tę informację, bo jest milej :)PozdrowieniaKasia
      • Gość: Maciejka Re: Fluoryzacja wody - CZY NAPRAWDĘ NIKT NIE WIE?!! IP: *.* 13.11.02, 19:31
        Kasiu!pewnie już dawno zadzwoniłas sobie do sanepidu i znasz odpowiedź na swoje pytanie, ale i tak napisze to, co wiem od mojego dentysty. Podobno w Lublinie zawartośc fluoru jest znikoma. Dzieciom powinno sie podawać fluor. Ale ja ciągle mam wątpliwości. Tyle się mówi o przedawkowaniach, a przecież podajemy dzieciom np. wodę mineralną z fluorem. Nie mam pojęcia jak to uwzględniać przy podawaniu zymafluoru. Masz jakis pomysł?Ściskam!!!Maciejka
        • Gość: halina Re: Fluoryzacja wody - CZY NAPRAWDĘ NIKT NIE WIE?!! IP: *.* 13.11.02, 20:07
          Ja co do tej mineralnej- jesli zawartosc fluoru wynosi co najmniej 0,3 mg na litr, to fluoru nie nalezy dodatkowo podawac. W Zywcu jest na pewno za malo, ja daje malej Jurajska, ktora ma chyba 0,34 (niestety nie moge sprawdzic, bo moja cora z pasja zrywa wszelkie etykiety i nalepki, do ktorych moze sie dostac :) )
        • Gość: wyroślaczka Re: Fluoryzacja wody - CZY NAPRAWDĘ NIKT NIE WIE?!! IP: *.* 13.11.02, 22:24
          HejDo sanepidu nie dzwoniłam, bo wcześniej udałam się do pediatry, która oświeciła mnie, że woda w Lublinie nie jest fluoryzowana. Co do tej wody mineralnej, to przyznam, że mój synek dostaje do picia głównie soki i herbatkę owocową na wodzie z kranu (lsm-owska woda jest bardzo dobra), wieć nie zastanawiałam się nigdy nad tym, ale ostatnio myję mu ząbki wieczorem z odrobiną pasty Elmex i w związku z tym pediatra zmniejszyła ilość Zymafluoru z 4 kropli na 2. Najlepiej będzie jak powiesz lekarzowi jaką mineralną dajesz dziecku do picia i on ustali czy powinnaś jeszcze dodatkowo podawać fluor. PozdrawiamKasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka