Dodaj do ulubionych

Przeprowadzka Kubusia. Jest dobrze, ale...

27.07.11, 23:26
Jak to "dyrektora poznamy za kilka dni"? To nie będzie pan Predygier?
Obserwuj wątek
    • Gość: czytacz Konkurs IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.11, 10:37
      "Na łamach ogólnopolskiego dziennika ukazało się ogłoszenie dotyczące konkursu na stanowisko dyrektora Teatru Lalki i Aktora Kubuś w Kielcach - poinformował Krzysztof Tworogowski, wicedyrektor Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu kieleckiego magistratu.
      Kandydat na dyrektora musi wykazać się, m.in., co najmniej 3-letnim stażem pracy na stanowiskach kierowniczych, a także mieć wykształcenie wyższe z zakresu kulturoznawstwa, teatrologii, kierunków artystycznych lub organizacji i zarządzania. Oferty będą przyjmowane do 12 września.
      Kolejny konkurs na stanowisko kierownicze w instytucji kulturalnej w mieście będzie ogłoszony najprawdopodobniej we wrześniu, gdyż jesienią na emeryturę odchodzi Marian Rumin dyrektor Biura Wystaw Artystycznych. Jak już informowaliśmy BWA zostanie przeniesione do budynku po dawnym przedszkolu przy ulicy Kapitulnej, a Teatr Kubuś z dotychczasowych pomieszczeń przy ulicy Dużej do Kieleckiego Centrum Kultury."

www.radio.kielce.pl/page,,Kandydatura-Bozentyny-Palki-Koruby-do-Senatu-zatwierdzona-przez-PO,882c047d7a95b04302446e346835c809.html
      • Gość: normalny Re: Konkurs IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.07.11, 10:46
        Na łamach jakiego dziennika okazało się ogłoszenie?Czemu nie ma informacji wBIP UM Kielce?
        • Gość: teatroman Re: Konkurs IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.07.11, 10:56
          Teatr Kubuś po 55 latach znowu na tułaczkę ?KCK to pomysł na likwidacje teatru.Kino Moskwa do KCK aTeatr do budynku po kinie.Decyzje Pani dyr.KCK mają wpływ na pomysły Prezydenta ,tteatry do domów kultury .Czy 3 osoby decydują o kulturze w mieście?
          • Gość: zamkowy Re: Konkurs IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.11, 11:02
            Lady OFF wykreowała Gianniego Wąsacze, stąd wdzięczność poparta życzliwością konkursową... Jak to w Kielcach.
          • Gość: Jędruś Re: Konkurs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.11, 11:14
            Kubuś przy KCK to nie będzie Kubusiem; będzie ogonkiem nosorozca :(((
            Nie lubię nosorożców:(
        • Gość: myk Re: Konkurs IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.11, 10:56
          Bo UM w Kielcach ma podobno najgorszą stronę internetową w Polsce. Niby strona jest, ale znalezienie potrzebnych informacji graniczy z cudem.

kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,9650945,Urzad_miasta_ma_najgorsza_strone_WWW_w_Polsce.html
          • Gość: usmiechmalca Re: Konkurs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.11, 12:25
            Słowem, wartą... włodarza; i nie będzie ... byle internauta mówił jak ma wyglądać strona, etc...
          • Gość: en Re: Konkurs IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.11, 12:30
            Ktoś mi zarzucał brak pomysłów... Może więc niektóre muszę powtórzyć. W czerwcu pisałem na forum (post ciągle aktualny) o Kubusiu:

"Prawdę mówiąc, ta sytuacja mnie zadziwia. Zadziwia mnie, że teatr lalkowy (jedyny taki teatr w regionie) nie ma swojej siedziby z prawdziwego zdarzenia, a pan prezydent nie uporządkował nawet spraw własności budynku, w którym mieści się teatr obecnie. Ma to swoje konsekwencje: niemożność dokonywania poważnych napraw i remontów. Każdy, kto miał nieszczęście pójść z dzieckiem do toalety w Kubusiu, padł chyba z wrażenia, że jeszcze w jakiejś instytucji taka toaleta istnieje, prawda? Późny Gierek w wystroju. Dlaczego nikt nie wpadł na pomysł postarania się o środki unijne, by wybudować "centrum dziecka" z "teatrem radosnym", warsztatami teatralnymi dla dzieci itd. Przecież aktorzy teatru z powodzeniem biorą udział w różnych przedsięwzięciach, na pewno byliby więc chętni do prowadzenia zajęć warsztatowych z dziećmi."

Prezydent znalazł miejsce: w KCK. Nie ma innych możliwości? Skoro prezydent był taaaaki dobry dla galerii Korona, a w tej galerii mają być nie tylko sklepy, dlaczego nie dogadać się, by tam właśnie (obok kinopleksu) stworzyć wyjątkowy teatr dla dzieci? Przecież można to było wynegocjować z właścicielem i przygotować miejsce pod potrzeby tego teatru, a nie wwalać teatr do rozpadającego się budynku, zarządzanego przez osobę całkowicie uzależnioną od prezydenta? Kto tam będzie tak naprawdę zarządzał i odpowiadał za remonty, urządzenie sceny, garderobę itd.? Lady Off? Nie widzę tego. Gdzie kucharek sześć...

Pisałem także:
            "Gdy byłem dzieckiem, pamiętam, że przychodził czas wielkiego festiwalu teatrów lalkowych. Spektakle były transmitowane przez TVP, cieszyły się wielką popularnością dzieci. Czekałem na nie z niecierpliwością, porównywałem (naiwnie patrząc, ale...) różne wizje reżyserskie i aktorskie, uczyłem się czegoś. Do dziś pamiętam zabawne przedstawienie o krowie Matyldzie... To było coś! Dlaczego nie postawić na taki festiwal w Kielcach? Telewizja lokalna, zamiast ciągłych powtórek mszy, mogłaby się wreszcie czymś zająć i nawet sprzedawać prawa do przedstawień. Trzeba po prostu pomyśleć, czego my w Kielcach potrzebujemy i w jakim mieście chcemy mieszkać.
            Ja nie mam nic przeciwko Koronie. Pod warunkiem, że będą ją utrzymywać kibice z dobrowolnych składek. Wtedy mogą się lać, pisać rasistowskie teksty, "krzewić kulturę kibolską", wybierać swojego prezydenta.
            Zdecydowanie wolę mieć w Kielcach szpital miejski i teatr lalkowy (chociaż może pan prezydent - jako władca marionetek - boi się konkurencji) niż klub piłkarski, który przynosi wstyd, i Obice, lotnisko, z którego pewnie nikt nie odleci (bo niektórzy odlecieli znacznie wcześniej). No, ale ja nie jestem radnym, nie znam się."

Może trzeba całościowo pomyśleć o strategii rozwoju kultury w mieście? Grające ławki z leżącymi pijakami nie wszystkich satysfakcjonują, naprawdę. To, że prezydent po macoszemu traktuje jedyny teatr lalkowy w regionie, zamiast wspierać tę instytucję, szczycić się nią i uczynić jedną z atrakcji kieleckich, uważam za kolejny przykład nieudolności władz miejskich.

Na nowy budynek teatru nie ma. Nikt przez tyle lat nie pomyślał o staraniu się o środki unijne na teatr dla dzieci, ale na różne dyrdymały pieniądze były, jakie pieniądze miasto chciało przeznaczyć na przebudowę Archiwum? Przebudowy nie będzie? Czyli kasa chyba została?

Dziś radni decydują o przekazaniu KOLEJNYCH pieniędzy na utrzymanie Korony, nie znam całości kwoty, jaką utopiło miasto w tym klubie. Klubie, którego nikt nie chce i nikt chyba wkrótce nie kupi. Idą czasy kryzysowe. Ludzi bardziej będzie interesował chleb niż igrzyska. To są po prostu pieniądze wyrzucone w błoto.
    • Gość: zaciekawiony Re: Przeprowadzka Kubusia. Jest dobrze, ale... IP: *.kielce.vectranet.pl 28.07.11, 12:35
      Ojej, a myślałem, że tylko ja podejrzewam, że właśnie tak się stanie....
      • Gość: czytacz Papiery konkursowe IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.11, 12:51
        2004:
        "Nowy dyrektor POKiSu zapewnia, że ma wiele ambitnych pomysłów. Chce m.in. zorganizować w Płocku festiwal filmów niezależnych i międzynarodowy festiwal kataryniarzy.
        Przemysław Predygier, aktor, reżyser i producent został nowym dyrektorem POKiSu. Ma 37 lat i jest absolwentem Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie. Telewidzom znany jest najbardziej z popularnego programu dla dzieci „Tik tak” oraz z „Dziennika Telewizyjnego” Jacka Federowicza. Na swoim koncie ma także współpracę z TV Polonia, Radiem Zet, Radiem Kolor i Programem I Polskiego Radia. Przez ostatnie cztery lata prowadził własną agencję reklamowo-artystyczną, pełnił funkcję dyr. Międzynarodowego Festiwalu Kataryniarzy i współpracował z Fundacją Episkopatu Polski w organizowaniu Dnia Papieskiego. Wśród zainteresowań wymienia: żeglarstwo, pływanie, turystykę i kabaret. Twierdzi, że przepłynął 26 tys. mil morskich w rejsach do Indii, Sri Lanki i dookoła Afryki.
        Pracę w Płockim Ośrodku Kultury i Sztuki rozpocznie 16 marca.
        - Płock ma duży potencjał, który chcę wykorzystać. Nie jestem jednak osobą, która przyjechała tu robić rewolucję– mówi nowy dyrektor POKiSu. - Trudno dziś jednak mówić o szczegółach. Muszę zapoznać się z dokumentami, planami i budżetem placówki.
        Predygier zapewnia, że nie zamierza rezygnować z cyklicznych imprez w mieście. Jest po dużym wrażeniem organizowanego w Płocku Festiwalu Muzyki Jednogłosowej oraz Festiwalu Astigmatic. Chce jednak, aby były one lepiej promowane poza Płockiem. Ma również własne pomysły. - Na pewno w okresie letnim będę chciał zrobić jedną wielką imprezę: Międzynarodowy Festiwal Kataryniarzy, na który zaprosimy do Płocka kataryniarzy z całej Europy – mówi Przemysław Predygier. - Myślę również o festiwalu filmowym, zacznę od filmów offowych i promowania twórców, którzy mają znane nazwiska, ale nie można ich zobaczyć ani w kinie ani w telewizji. Nowy dyrektor POKiSu chce wypromować Płock jako miasto przyjazne dla twórców kultury. – Jeśli uda mi się zrealizować połowę z tego co sobie zaplanowałem będę naprawdę szczęśliwy – dodaje. Płocczanie mogą również liczyć na organizację „Dnia Papieskiego”, z taką oprawą jaką ta akcja ma w Warszawie czy Wrocławiu
        oraz spotkania z kabaretową czołówką kraju."

www.plock.eu/main.php?cid=sygnaly&&news=634
        2005:
        Przemysław Predygier, dyrektor Płockiego Ośrodka Kultury i Sztuki, odchodzi z Płocka. Ratusz nie przedłużył mu umowy, zarząd miasta był rozczarowany pracą dyrektora.
        wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34309,3090248.html
        "W Płockim Ośrodku Kultury i Sztuki dyrektor zmienił się dwukrotnie. Annę Skorus zastąpił aktor, kataryniarz Przemysław Predygier. Prezydentowi wyraźnie zaimponował człowiek z show-biznesu. Ale ten dowodził POKiS-em tylko przez rok i odniósł jeden sukces - festiwal kataryniarzy. Jeśli to oczywiście był sukces."

Więcej... plock.gazeta.pl/plock/1,35693,3656912.html#ixzz1TOaHxUg2
        • Gość: zaczytana Re: Papiery konkursowe IP: *.kielce.vectranet.pl 28.07.11, 16:21
          W Kielcach się nie rozczarują. Katarynki wystarczą :(
          • Gość: Stary Re: Papiery konkursowe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.07.11, 08:48
            I tak w Kielcach tzw. wysoką kulturą kierować będą kierownicy domów kultury.Od Chmielnika przezPłock do KCK.Brawo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka