Dodaj do ulubionych

Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu. ...

19.03.12, 10:41
Biedak katolicki w sutannie,no i aby godnie żyć zajmuje sie polityka.
Obserwuj wątek
    • Gość: owieczka Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 11:24
      dejta więcej na tace!!
      www.racjonalista.pl/kk.php/s,7854
      • lumpior Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu 19.03.12, 11:40
        kielce.gazeta.pl/kielce/1,35253,7837683,Biskup_kielecki_straszy_i_gromi.html
      • Gość: AAAA Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.kielce.hypnet.pl 19.03.12, 12:13
        TAK WIĘCEJ DAWAJCIE ,A ZWYKLY PROSTY CZŁOWIEK NIECH UMIERA Z BIEDY...........
        • Gość: gosc Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.kielce.hypnet.pl 19.03.12, 12:14
          więcej takich hucznych imienin niech obchodzi.................
          • lumpior Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu 19.03.12, 12:30
            Gość portalu: gosc napisał(a):

> więcej takich hucznych imienin niech obchodzi.................
            kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,11162944,Biskup_Ryczan_dwa_dni_swietuje_imieniny.html
        • Gość: Owieczka Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.12, 17:40
          Najtrudniej zrozumieć dlaczego w tym najbiedniejszym mieście wojewódzkim akurat Pryncypał Świecki i Pryncypał Duchowny takie sobie fury sprawili. Zachowują się jak typowi nowobogaccy.
          Tylko Oni są bogaci pieniędzmi podatnika i wiernych. Przed objęciem tych stołków fury były raczej marne. Jakieś fordy focusy itp.
      • wichrowy Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu 19.03.12, 18:01
        Zeby nie była taka bzdzina jak z majbechem O. Rydzyka. Owsiaka to nawet myśliwce eskortowały.
    • Gość: 126 Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 11:38
      a jakimi czarnymi wolgami jezdzili ci z kumitetow,miejskich czy wojewodzkich.nie mówiac juz o
      tych z kumitetu centralnego.a jakim ty jezdzileś lumpior?
    • Gość: gosiu Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.play-internet.pl 19.03.12, 11:48
      ...do ekskluzwnej willi, którą ma w Św. Katarzynie, to taki pasuje !!!!!!!!
    • aakatana Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu. ... 19.03.12, 12:33
      Zbierają podpisy pod likwidacją Straży Miejskiej Sienkiewicza 17 Kielce
    • Gość: leszek Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.kielce.vectranet.pl 19.03.12, 12:34
      Między innymi daję na to, by mój biskup godnie i bezpiecznie mógł się przemieszcza.A kto nie daje ani grosza, niech nie zabiera głosu i zamknie pysk...
      • Gość: Stefan Burczuch Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.kielce.vectranet.pl 19.03.12, 14:07
        Leszek, w kosciółku tak Cie nauczyli kultury??
      • Gość: Popieram Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.kielce.net.pl 19.03.12, 14:08
        Popieram. Nie ma się co o cudze żołądkować. Nie chodzę, na tacę nie rzucam, więc mnie to zupełna rybka na co oni te miedziaki wydają.
        • Gość: jatumieszkam Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.vf.kielce.pl 19.03.12, 14:20
          Też nie chodzę i na tacę nie rzucam, ale razi mnie kontrast pomiędzy emerytem, któremu przywiązanie do tradycji każe na tacę rzucać i księdzu po kolędzie dać kopertę, a owym księdzem, który pieniądze (przeznaczone wszak na instytucję, nie na jednostkę) tak beztrosko rozrzuca. Biblia nakazuje oddać cesarzowi, co cesarskie, i Bogu, co boskie. Kościół sobie dodał: i księdzu - co łaska.
        • Gość: . taca to taca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 14:26
          a pieniadze z podatkow to co innego!
          kazdy chcacy dac pieniad na nowe limuzyny niech daje - ale nie z podatkow, w taki czy inny sposob
          ..
      • Gość: 71 Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 15:55
        A niedoczekanie..
        To może Twój biskup, bo dla mnie to tylko jakiś lokalny biskup. Gdybym jeszcze wierzyła w to co klechy głoszą o Bogu itp. to ksiądz, niezależnie czy to zwykły kleryk, czy biskup jest tylko narzędziem transmisji w dodatku kompletnie zbędnym. Przypisywanie im jakichś nadzwyczajnych cech jest zwykłą głupotą.
      • Gość: wpwp Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: 193.201.167.* 20.03.12, 14:35
        O to wlasnie chodzi, ze jak ktos chce wrzucac to niech wrzuca. Ale jako podatnik nie zycze sobie zeby moje pieniadze byly wydawane w taki sposob. dlatego likwidacja finansowania kosciola przez panstwo jest jak najbardziej zasadne. wtedy na pewno w takich watkach nie bede sie wypowiadal!
    • Gość: Biedna owieczka Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.12, 12:37
      Jakże mi żal Tych biedaków w sutannach.Rydzyków i Jemu podobnych. Ale nie może być gorszym
      od Wela, który jeździ najbogatszym samochodem wśród samorządowców.(Audi A-6 full wypas-
      wersja jak Mercedes Pęczaka)
      To wszystko w trosce o pieniądze biednych owieczek i podatników.
      • Gość: aa Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 13:02
        znaki zakazu tez go nie obowiązują koło Katedry smiało jezdzi a co tam szwagier załatwi
        • Gość: hmmmmmmmm Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 13:24
          niestety ale to stworzenie nie jest podobne do osiłka Jezusa.
          to dlatego wyłudzaja kase z podatków na takie osiołki.
          a tak na marginesie - Ryczan chyba z głodu spuchł tak jak dzieci murzyńskie w afryce!
          dejta wiencej - bo pastuch strzyże....
          • Gość: były Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 13:32
            Chyba ten biskup jest opiekunem ludzi pracy. Czyżby splamił sie jakas pracą.
            • Gość: kielczanin Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: 213.77.117.* 19.03.12, 13:54
              było się uczyć na biskupa to stanowisko wymaga a jest to jeden z lepszych biskupów w Polsce
              • Gość: 71 Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 15:58
                A w czym jest lepszy?
    • pawkrz Bp. Ryczan to jeden z tych sług bożych którzy 19.03.12, 13:56
      ciężką pracą i wyrzeczeniem chcą w ubóstwie pracować na chwałę kościoła. Mógł sobie kupić Maybacha lub Rolls-Royce za milion?. Mógł, ale wrodzona skromność nie pozwoliła mu na to, wszak napisane jest: "prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne inż bogaty wejdzie do królestwa niebieskiego" dlatego pokutuje w tym ciasnym japończyku, ledwo mu się w nim brzuch mieści.
    • osse Bp. Ryczan 19.03.12, 14:46
      Już byście dali spokój biskupowi. Już Jezus powiedział: "Godny robotnik swej strawy", a widać praca biskupa jest trudna, nic dziwnego że w celach reprezentacyjnych lansuje się w wozach za 300 zł. A wam, co żal, że nie stać? Żal dupe ściska?

Dlatego biskup ogłosił nabór do nowej jednostki paramilitarnej - zakon rycerzy jakowegoś Kolumba, żeby zarobić na sprzedaży militariów (ryngrafy, miecze, topory obosieczne i płaszcze kolczugi), żeby zarobić na drugiego, a nawet na helikopter. Trzeba przecież z czegoś żyć, a baranki biedne, oj biedne...
      A co niby, ma starym trabantem jeździć???? www.youtube.com/watch?v=KmPh54xb320
      • Gość: / Re: Bp. Ryczan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 15:51
        ale ten Jezus to chyba nie jest bogiem, bo jakby był to by nie pozwolił pasibrzuchom sukienkowym na wyłudzanie forsy od państwa. dewoty mogą se płacic, jak są ......
        • Gość: harry Re: Bp. Ryczan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 17:48
          Tak umiłowani przez was Urban-właściciel "NIE"czy Kotliński-właściciel "Faktów i mitów" jeżdżą zdecydowanie lepszymi autami niż Lexus i to was nie oburza? Przecież też płacicie im dobrowolnie za czołobitne wysłuchanie ich słowa. Wierni biskupa przekazują swoje datki również dobrowolnie. To według krzykliwej tłuszczy jaka wzorem tego forum próbuje zdominować każdy skrzętnie jej podsuwany wątek o Kościele, jedynie ateiści mogą hojnie łożyć na swoich proroków a katolikom jest to zabronione?
          • Gość: takie pytanka Re: Bp. Ryczan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 00:38
            Czy Urban kiedykolwiek głosił słowo chrystusowe? Czy uważał siebie za katolickiego pasterza? Czy składał śluby ubóstwa?
          • plantin Urban uczciwie zarabia swoje pieniądze, 20.03.12, 11:57
            nie wyciąga od ludzi datków pod pozorem działalności wyznaniowej. Księża w biednej Polsce powinni jeździć najzwyklejszymi samochodami lub rowerem. Trzeba mieć tupet aby przejeżdżać taka furą obok ubogich sadyb ludzi dających datki na kościół.
    • wichrowy Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu 19.03.12, 17:58
      A czym jeżdzi Kuba Wojewódzki? albo Owsiak
      • lumpior Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu 19.03.12, 18:03
        wichrowy napisał:

> A czym jeżdzi Kuba Wojewódzki? albo Owsiak
        Oni też korzystają z dobrodziejstw konkordatu,ulg wyznaniowych,dotacji budżetowych no i tacy?
        • Gość: harry Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 18:17
          Nie, nie korzystają ponieważ przez 50 powojennych lat komuniści ich nie grabili, nie zamykali w więzieniach, nie mordowali.
      • Gość: 71 Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 18:30
        Cóż, Wojewódzki umie się dobrze sprzedać. Owsiak nie ciągnie z budżetu w przeciwieństwie do KRK, wręcz wyręcza państwo w opiece nad chorymi dziećmi corocznie fundując sprzęt na który państwa nie stać.
        • Gość: harry Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 18:47
          Kwoty, które Owsiak zbiera co roku to około 1/10 tej, którą Kościół w Polsce przeznacza na biednych, chorych, samotnych i potrzebujących. Problem jest tylko jeden:proporcje z jakimi obie te kwoty przedstawiane są w niby polskich mediach
          • lumpior Urodziny guru. 19.03.12, 18:54
            ropczyce.rzeszow.opoka.org.pl/Wspolnota/Nr167/wiesci-afryka.html
          • Gość: anty Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 19:10
            Tego nie wiesz. Głównie dlatego, że Caritas rzadko się rozlicza publicznie z zebranych pieniędzy. A Owsiak rozliczać się musi.

Znalezione:
            "Czym jest teraz Caritas?
            Caritas jest organizacją prawa kanonicznego, niezależną w swojej zasadzie od prawa państwowego. Organizacja nie ma zarządów wojewódzkich, powiatowych, gminnych itd. Poszczególne szczeble Caritasu to: zarządy diecezjalne, zakonne i taka jakby centrala o nazwie Caritas Polska, powołana przez Konferencję Episkopatu Polski.
            Co za tym idzie? Nikt oprócz Episkopatu Polski nie ma żadnego prawa do zaglądania w dane i rozliczenia Caritasu włączając w to kontrolę skarbową. Umożliwia to zatem następujące działanie: Wylała jedna z Polskich rzek. Caritas ogłasza zbiórkę pieniędzy dla powodzian. Datki podobnie jak w przypadku WOŚP płyną od osób fizycznych (ja, Ty czy "ktoś" coś tam wrzuci) oraz od osób prawnych (czyt. firm). Pieniądze zostają zgromadzone na koncie bankowym, a później teoretycznie przekazywane są potrzebującym. Napisałem teoretycznie, ponieważ ani ja czy Ty jako potencjalni darczyńcy nie mamy możliwości sprawdzić czy nasze pieniądze rzeczywiście trafiły do darczyńców, a jak tak to jaki tak naprawdę procent z nich trafił. Caritas w przeciwieństwie do WOŚP nie nakleja swoich etykietek na zakupy. Oczywiście czasem Caritas poda do informacji publicznej, że jakaś suma została komuś przekazana, jednak nie znamy nigdy zebranej kwoty finalnej tak jak w przypadku WOŚP.
            W 2007 roku zarejestrowanych w Polsce było 46 Caritasów z czego 26 posiadało status organizacji pożytku publicznego. Na ich konta można było wysyłać 1% idliczenia od podatku PIT. Każda organizacja pożytku publicznego musi rozliczyć się z takich dotatacji w postaci sprawozdań finansowych. Tak z tych 26 oddziałów polskie prawo szanował tylko 1. Nie rozumiem dlaczego w tym kraju nikt nie potrafi egzekwować prawa od instytucji kościelnych, czy my mamy Rząd, czy mamy Prezydenta RP czy może rządzi nami Kardynał?"
            theboss.pinger.pl/m/2500304
            • Gość: harry Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 19:18
              Zupełnie mnie te argumenty nie interesują. Jak ufam Kościołowi to daję mu własne pieniądze kiedy tylko mam na to ochotę bądź kiedy on o nie zaapeluje. I nie interesuje mnie jego rozliczenie ponieważ mu ufam. Zarówno pieniądze jak i zaufanie są moje i nikomu nic do tego. A już na pewno nie są mi potrzebni pośrednicy w transferze i moich pieniędzy i mojego zaufania do mojego Kościoła. A tych pośredników i kandydatów na pośredników ostatnio w Polsce całe rzesze... Widać takie materialno-duchowe pośrednictwo to misja moralnie zboczonych.
              • Gość: mex Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.kielce.vectranet.pl 19.03.12, 20:32
                i o to chodzi by każdy kto chce dawał księżą swoją kasę bezpośrednio a nie przez budżet !!!!!!!! odpis to głupi pomysł (albo cwany) chyba że tym którzy nie odpiszą 0,3% na kościół pozwolę też 0,3% odpisać na inny cel. Inaczej niewierzący będą łożyć na cele wspólne a katolicy na swoich pasterzy. Dante pokazał gdzie można biskupa spotkać po śmierci .........
                • Gość: gosc Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 23:29
                  A skąd Dante to wiedział? Dajesz sobą manipulować jakiemuś wierszoklecie?
                  • Gość: chrześcijanin Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 00:32
                    Genialny wierszokleta jest bardziej wiarygodny niż oportunista w sutannie.
                  • plantin Trzeba być kompletnym ignorantem i idiotą 20.03.12, 11:54
                    aby Dantego nazwać "jakimś wierszokletą" ! Dantego znają i czytają na całym świecie już kilkaset lat a twojego biskupa rozbijającego się "furą" - nikt nie będzie pamiętać kilkadziesiąt lat po jego śmierci.
              • lumpior Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu 19.03.12, 21:28
                Gość portalu: harry napisał(a):

> Zupełnie mnie te argumenty nie interesują. Jak ufam Kościołowi to daję mu własn
                > e pieniądze kiedy tylko mam na to ochotę bądź kiedy on o nie zaapeluje. I nie i
                > nteresuje mnie jego rozliczenie ponieważ mu ufam. Zarówno pieniądze jak i zaufa
                > nie są moje i nikomu nic do tego. A już na pewno nie są mi potrzebni pośrednicy
                > w transferze i moich pieniędzy i mojego zaufania do mojego Kościoła. A tych po
                > średników i kandydatów na pośredników ostatnio w Polsce całe rzesze... Widać ta
                > kie materialno-duchowe pośrednictwo to misja moralnie zboczonych.
                ///
              • Gość: eh Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 06:49
                Ty możesz dawać, nie rozliczać, ufać proboszczowi czy biskupowi, nic mi do tego. Nie zmuszaj jednak mnie do podzielania Twoich poglądów i nie wyzywaj ludzi, którzy też wierzą, ale inaczej.
                • Gość: AAA Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 19:27
                  SZATAN JUZ MIEJSCE SZYKUJE
                  • agnostyk11 Secjalnie dla Harrego!! 20.03.12, 22:16
                    Wyliczam pieniadze nie z tacy lecz budzetu!!!
                    ***Koszty stałe (dane za rok 2008)

1. Utrzymanie (płace, ZUS, świadczenia urlopowe, dodatki wiejskie i mieszkaniowe) ponad 42 tys. katechetów (w tym ok. 13 tys. księży, 1,5 tys. zakonników, 3,5 tys. sióstr zakonnych, reszta świeckich) - 1 miliard 62 min 229 tys. zł. W 2009 r. państwo ma wydać na katechetów 1,8 miliarda zł.
                    2. Subwencje do prowadzonych przez Kościół placówek oświatowych (wyznaniowych) - 256 min 868 tys. zł.
                    3. Dotacje na kościelne szkolnictwo wyższe, płatne (bez UKSW), wydziały teologiczne włącznie z seminariami duchownymi - 190,5 min zł.
                    4. Kapelani
                    * Ordynariat Polowy WP 19,7 min zł (wobec 16,6 min zł w 2007 roku), z czego 15,8 min zł stanowią płace i inne świadczenia pieniężne (gratyfikacje urlopowe, przejazdy, zasiłki itp.) dla 187 księży;
                    * Straż Graniczna (12 kapelanów) - 1 min zł (prawie 700 tys. zł na płace plus ok. 300 tys. zł na logistykę itp.);
                    * Policja (65 kapelanów) - ponad 2 min zł (pensje i logistyka);
                    * Kapelani Państwowej Straży Pożarnej - 1 min zł;
                    * Służba Więzienna (100 kapelanów) - około 2,5 min zł;
                    * placówki opieki zdrowotnej (ok. 500 księży) - 11 min zł;
                    * leśnicy, energetycy, kolejarze, sportowcy, służby komunalne, kopalnie (w sumie ok. 400 kapelanów) - ok. 6 min zł.

5. Prowadzone przez Kościół zakłady opieki zdrowotnej (przychodnie, szpitale, placówki opiekuńczo-lecznicze, hospicja itp. - w sumie około 200) - Narodowy Fundusz Zdrowia wypłacił im 186 min 437 tys. 898,47 zł.
                    6. Fundusz Kościelny - w 2008 r. 97,9 min zł (w 2009 r. - 99,5 min zł).

*** Koszty zmienne

1. Darowizny instytucji państwowych lub spółek z udziałem Skarbu Państwa - ok. 50 min zł rocznie.
                    2. Finansowanie i współfinansowanie rozmaitych akcji oraz inwestycji przez PFRON - ok. 30 min zł rocznie.
                    3. Dotacje ?ekologiczne" (wymiana systemów grzewczych, docieplanie budynków itp.) - Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz fundusze wojewódzkie - ok. 35 min zł rocznie.
                    4. Sprzedaż gruntów i budynków przez samorządy z rutynowymi bonifikatami rzędu 99-99,9 proc. - ok. 30 min zł rocznie (uszczuplenie przychodów gmin).
                    5. Dotacje do remontów zabytkowych obiektów sakralnych (a przy okazji i po cichu także plebanii) - 30 min zł z budżetu państwa i ok. 25 min zł z budżetów samorządowych, a ponadto ok. 50 min zł rocznie (w latach 2007-2008 w ramach dofinansowania z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego).
                    Powyższe środki to około 3 miliardy złotych na kazdy rok, a zaoszczędzone przez państwo pozwoliłyby na walkę z kryzysem na wielu frontach - choćby na skuteczną ochrone najbiedniejszych polaków A przecież są to dla Kościoła pieniądze dodatkowe. Bez nich księża i zakonnicy będą nadal żyć godnie i wygodnie, czerpiąc dochody ze swoich licznych płatnych usług.
                    • lumpior Re: Secjalnie dla Harrego!! 20.03.12, 22:29
                      Nawet jak masz 100% racje to co? Zbawienie harrego i innych nie ma ceny.Wierzą i AMEN.Kler pazerny i coraz wredniejszy ma obrońców typu "harry",to tacy wybieraja posłow-świrokatoli i jest jak jest.Ale to się zmienia,trzeba wprowadzić zasade:boskie i cesarskie.Trzeba rozdzielić wiare od polityki,wiare od kasy.Budujmy społeczenstwo obywatelskie.
    • Gość: Pepcio Re: Bp. Ryczan na pierwszej stronie Super Expresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 08:08
      Kretynem jest ten kto pisze a czym jeździ Owsiak, Wojewódzki - te osoby czerpią korzyści z pracy w mediach, Jurek fakt prowadzi fundację ale na niej jeszcze zarabia. Pierdolona czarna mafia netoperków z ambony jak dostanę paragon to wtedy dam na tacę. I za Chrystusem nie idą bo religia uznana za oficjalną w Polsce mówi jasno o skromnościach - fakt jak skromność to niech będzie Lexus (bo nie można wyżej to byłaby pycha). Taki czarny winien świecić przykładem a tak naprawdę świeci skórą na przednim siedzeniu i znaczku znanej japońskiej marki.
      • agnostyk11 Gdzie jesteś Harry? 23.03.12, 12:58
        Parę liczb, prawdziwych i już cię nie ma?
        Policz lepiej te 3 miliardy rocznie przez ostatnie 20 lat to, no ile? To okrągłe 60 miliardów z budżetu RP.
        Ja tylko liczyłem skromnie, bo uważam iż jest tego znacznie więcej.
        A teraz tzw. datki "na tacę" czyli wszystko to co idzie na KrK "dobrowolnie" - chrzty, komunie, bierzmowania, śluby pogrzeby i ta cała reszta to ok. 5 miliardów rocznie. Czyli przez 20 lat to 100 miliardów. Dodać to co z budżetu to nie mniej jak 160 miliardów w ciągu 20 lat.
        I co tu by nie powiedzieć to Kościół jest jednak biedny. Prawda?
        Jasne, że tego (tej masy bogactwa) nie widzą proboszczowie i wikariusze ale od "stanowiska" biskupa już tak. A ile idzie wyżej? A do Watykanu?
        Jeszcze, żeby Cię więcej wkurzyć to w Polsce mamy ok. 55 000 duchownych (wszelakiego rodzaju) i gdy 8 milionów rocznego przychodu podzielić przez ich liczbę to wychodzi
        ok.145 tysięcy na jednego.
        Nieżle przy średniej krajowej.
        • agnostyk11 Re: Gdzie jesteś Harry? 24.03.12, 10:32
          Widzisz Harry jak to jest. Nieopacznie chlapnąłeś o chojności KrK i wyszły Ci same głupoty.
          Np. Caritas dostaje rocznie od państwa ok. 600 milionów zł. Ile z tego "idzie" na biednych - nikt nie wie ale należy przypuszczać, że ok. połowa a reszta to tzw. "obsługa własna" . U Owsiaka ta "osługa własna" to mniej niż 10% wpływów.
          Ach jeszcze te osławione "dbanie" KrK o zabytki. Na ochronę "dziedzictwa narodowego" odpowiednie ministerstow w roku 2012 planuje 840 ilionów zł. Możesz, Harry być spokojny. Pan minister, hrabia zresztą, ponad 90% tej kwoty przeznaczył na KrK !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka