Dodaj do ulubionych

Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej

• zaq12wsx21 Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 16.05.12, 08:11
      to jeszcze tanio u nas ksiądz 3000 a czasami i więcej woła za pogrzeb zależy kto idzie
    • sunday Ach, jaka ta GW troskliwa... 16.05.12, 08:13
      Tylko po co? Czy ja zaglądam w gary redaktor(k)om GW, by sprawdzić, czy na pewno wszyscy dziś obiad dzieciom ugotowali?
      • Gość: Heh Re: Ach, jaka ta GW troskliwa... IP: 194.0.236.* 16.05.12, 09:45
        Skoro ludzie przychodza do gazety skarzyc sie na zle traktowanie KRK, to gazeta ma obowiazek o tym napisac, gdyz KRK to instytucja oplacana przez kazdego obywatela, wiec obywatele maja prawo wiedziec co sie dzieje.
        A Ty co? Chcialbys zamiesc katolickie brudy pod dywan?
        I co dzialalnosc publicznej instytucji ma do prywatnych "garow" prywatnych ludzi?
      • Gość: też gość Re: Ach, jaka ta GW troskliwa... IP: *.swic.dialup.inetia.pl 16.05.12, 20:27
        świątobliwa wszo, dobrze ci się żyje za kasę wyłudzoną naiwnym jeleniom, ups.... "owieczkom?"
        • Gość: gówna nie czytam Re: Ach, jaka ta GW troskliwa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 23:29
          też gość odpowiem Ci z taka sama kulturą jak ty napisałes :) uważyłes juz koszerną strawę swoim malutkim ....... :)))))))
    • waldi_46 Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 16.05.12, 08:14
      nawiedzony naród bierze pedałów i pedofilów do pieprzenia bajek nad grobem bo czarna zaraza wpoiła ciemnocie wietrzne życie . JAJA JAK BERETY CIEMNOGRÓD 21 WIEKU .
    • parafianinn Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie 16.05.12, 08:21
      Ksiądz też człowiek. I kasy potrzebuje. Na nowy samochód, futro dla gospodyni i batony dla ministrantów :)

--
      zostań księdzem na swojej parafii
    • marek-lipski Czy to tutaj reklama uslug KK?Dlaczego? 16.05.12, 08:24
      Czesto czytam o KK w Polsce w mediach
      z Polski i mam wrazenie ze reklama dla
      katolickiej wiary w Polsce jest gratisowa i sie zwieksza.
      Czy to mozliwe?Cenniki,parafie,gospodarka
      w kosciolach w Polsce maja znaczenie ale
      czy takie reklamy KK musza byc na stronie glownej?
      Przepraszam.Czy ktos moze mi wyjasnic,
      jak otrzymac gratisowa reklame?
    • monika1943 Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 16.05.12, 08:25
      Witam. Mieszkam w małej miejscowości na północy Polski, niedaleko Elbląga. Po śmierci Mamy ksiądz z tamtejszej parafii zażyczył sobie 800 zł (jeżeli nie ma Pani to można przynieść później). Ale cennik można powiedzieć jest ustalony. Czyli co, jeśli nie mam to mnie nie pochowają? Zostawią pod płotem? Albo wyklną jeśli po pogrzebie nie zapłacę? Ja rozumiem, ksiądz to też praca zarobkowa. Ale na litość Boską, według mnie chrzest i pogrzeb to powinny być darmowe, są to podstawowe posługi jakie ksiądz spełnia.
      • tygrysio_misio Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie 16.05.12, 08:43
        mylisz się

według chrześcijaństwa ani do chrztu, ani do pogrzebu nie jest potrzebny ksiądz

a jak ktoś chce atrakcje ekstra to płaci

• amenominakanushi-pan-poczatku Organizowałem przyjęcie urodzinowe dla syna. 16.05.12, 10:29
          Standard kosztował £150, a z klaunem £200.
          Klaun na imprezie to, procentowo, spory wydatek.
      • lejnata72 Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie 16.05.12, 10:15
        za mszę pogrzebową zapłaciłam 250 zł, a chrzest 0 zł, czyli można inaczej
    • neronek1 ten ks Fundowicz mówi .... 16.05.12, 08:25
      "Ta osoba mogła też się zgłosić kurii diecezjalnej. Wtedy badamy, skąd taka suma, czy rodzinę stać i podejmujemy rozstrzygnięcie - często jest i tak, że pogrzeby odprawiamy za darmo - mówi ks. Fundowicz."
      ....a więc czy stać a nie co łaska !!

• Gość: Heh Re: ten ks Fundowicz mówi .... IP: 193.163.248.* 16.05.12, 09:57
        A ja bym chciala wiedziec ile czeka sie na spotkanie w kurii diecezjalnej i jak kuria bada czy petenta "stac" na pogrzeb, i na podstawie jakich danych ustala kwote odpowiednia do stanu majatkowego petenta?
        • kpx Re: ten ks Fundowicz mówi .... 16.05.12, 14:31
          musisz przedłożyć wyciąg z konta z 3 ostatnich m-cy ;-)
          • Gość: też gość a to tam ryczy wół Ryczan? IP: *.swic.dialup.inetia.pl 16.05.12, 20:32
            to kieleckie??? I tam porykuje niejaki Ryczan wożący tłustą biskupią du...pę drogim samochodem? No, takiemu to trzeba, to i płacić hołoto i już.Bo do nieba ( :) ) nie wejdziecie...:D)))) Jakoś biskupia du...pa tam się nie wybiera. Dobrze wie co jest grane, jelenie, tj. owieczki...
        • Gość: myśl Re: ten ks Fundowicz mówi .... IP: *.s11.a040.ap.plala.or.jp 20.05.12, 13:35
          Patrzy czy przyjechales samochodem czy PKS-em.
    • Gość: Miodek Fuj!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 08:28
      "Starachowicka parafia podlega pod kurię radomską."

PODLEGA KURII RADOMSKIEJ, Panie redaktorze!
    • hola22 Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 16.05.12, 08:28
      Największym problemem jest to, że księża bezczelnie kłamią. Przecież ludzie, którzy załatwiali sprawy związane z pochówkiem, dokładnie wiedzą ile płacili. Sam znam niedawny przypadek biednej wiejskiej rodziny, która płaciła zażądane 1300 zł. Chamstwo, zakłamanie, obłuda.
    • monika1943 Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 16.05.12, 08:30
      Witam. Mieszkam w małej miejscowości na północy Polski. Za pogrzeb Mamy ksiądz z tamtejszej Parafii zażyczył sobie 800 zł. Jeśli nie miałabym przy sobie to mogę przynieśc np. za tydzień. A gdybym nie miała w ogóle to co - Mamę zostawiłby pod płotem? Albo mnie by wyklnął że nie zapłaciłam? Rozumiem że zawód ksiądz to też praca zarobkowa, ale na litość Boską! Według mnie chrzest i pogrzeb to powinny być za darmo, są to podstawowe posługi dla człowieka jakie ksiądz powinien spełnić.
      • Gość: Anna kr nie zgadzam się! IP: *.ip.netia.com.pl 16.05.12, 17:16
        nie uważam, że te usługi powinny być za darmo. Dla jasności - nie mam nic wspólnego z religią katolicką. Kto w takim razie ma utrzymywać księży, budynki kościelne, płacić za ogrzewanie, prąd itp. To oczywiste, że wierni. Kto chce podtrzymywać jakikolwiek kult, musi partycypować w kosztach. Na tym polega odpowiedzialność. W przeciwnym razie nie będzie miał kto i gdzie odprawiać rytuałów, którymi, jak widać, sporo ludzi jest ciągle zainteresowanych. Gdyby w Polsce był podatek kościelny, to oczywiście wszystkie usługi byłyby za darmo. Księża żądają jednak nieprzyzwoicie dużo za godzinę pracy (!). W ogóle dziwi mnie postawa kleru. Gdybym była księdzem, uważałabym chodzenie z tacą za upokarzające i domagałabym się podatku kościelnego. Tymczasem oni są przeciwni.
    • el_bigos I wszystko ku... do kieszeni!!!!!!! 16.05.12, 08:32
      Kiedy doczekam się czasów, w których będę mógł zażądać rachunku od tych dziadów???????????
    • gupek-wioskowy Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 16.05.12, 08:33
      Z tym problemem musi sobie każdy sam poradzić. Bo być pochowanym w niepoświęconej ziemi i narażonym po śmierci na dewastację grobu i wystawieniem rodziny na języki dewotek, to przecież nie uchodzi....
      Bo chyba w Boga, któremu zależy na formie odprawianego pogrzebu nikt nie wierzy.... ja w każdym razie miałbym problem wierzyć w Boga - Psychola.....
    • notremak Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 16.05.12, 08:36
      Na zapadłej wiosze (wschodnia ściana, za Małkinią) czarny bandyta zażądał 1500 (tysiąc pięćset) złotych za pochówek parafianina "od zawsze". Ale skoro ludzie kochają się w gusłach, zabobonach, okadzanaich - to niech płacą...
    • tygrysio_misio Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 16.05.12, 08:38
      za uczestnictwo w każdej organizacji się płaci... im ekskluzywniejsza tym droższa... sądząc po budynkach w jakich urzęduje KK jest to organizacja ekskluzywna

kolejną sprawą jest pogrzeb: chrześcijaństwo nie wymaga mszy przy grzebaniu zmarłych... to jest usługa ekstra...

chrześcijaństwo nie wymaga mszy podczas sakramentu małżeństwa... to też usługa ekstra, a więc dodatkowo płatna

chrześcijaństwo nie wymaga mszy podczas chrzcin... to usługa ekstra

gorszące byłoby dopiero to, gdyby KK pobierał opłatę za komunię, do czego potrzebna jest msza z księdzem...
    • pregierz Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 16.05.12, 08:38
      i bardzo dobrze niech kasują, nie ma obowiązku urządzać jasełek ani teatrzyków, ponadto można sprawdzić stawki u konkurencji, a jak owce i barany leziecie i dajecie na tace bo "we wsi obgadają" to takie są konsekwencje. Jak sie ktoś daje doić i chce robić za dojną krowe to mu wolno.
    • tuad27 Czas na Apostazję 16.05.12, 08:46
      www.racjonalista.pl/forum.php/s,498299
      • kochaj.forumowicza.jak.siebie śmieszne 16.05.12, 10:10
        oprócz upajania się tą inicjatywą przez przekonanych o jej genialności animatorów, sensu to nie ma żadnego. Owi "apostaci" przecież już dawno przeszli realną apostazję.

To tak, jakbym dzisiaj pojechał do ZHP i się uroczyście wypisał z harcerstwa, bo w II kl. podstawówki byłem Zuchem....
        • Gość: Anna kr Re: śmieszne IP: *.ip.netia.com.pl 16.05.12, 17:20
          Mylisz się. Kościół domagając się kasy od państwa używa argumentu, że w Polsce jest 97% katolików. Skoro takie są oficjalne dane, trudno się dziwić, że utrzymuje się religię w szkołach.
    • tychik1 A ile za hucpę w synagogach, 16.05.12, 08:52
      może bym się przeniósł ? : )
    • adjan463 naganne ale epizodyczne 16.05.12, 08:54
      Gazeta czycha na powyższe sensacje.Dowalić kościołowi to cel.Prawdą jest że w zdecydowanej większości jest zupełnie odwrotnie i stawki są dowolne a czasem b.niskie.
      • troll_bagienny Powszechne i oburzające 16.05.12, 09:16
        Praktyka wyciągania od ludzi grubej kasy za chrzty, śluby i pogrzeby jest powszechna w parafiach z tzw. tradycją. Spróbujcie zorganizować ślub w jednym z kościołów na Starówce w Warszawie, ten "luksus" słono was będzie kosztował. Ale to wina owieczek bożych, że pragną, aby nawet pogrzeb był w ładnie prezentującym się otoczeniu, jak bohaterka tego artykułu, która postanowiła zorganizować synowi ceremonię w najbardziej wypasionym domu bożym w swoim mieście. Mój ślub miał miejsce w małej kaplicy stojącej obok dopiero co wylanych fundamentów kościoła, który stanął dopiero jakieś 3 lata po moim ożenku. Ksiądz cieszył się, że w ogóle są chętni na zawarcie małżeństwa w tak skromnych warunkach i nie pytał o pieniądze. Podobnie było w innym kościele, na jednym z poznańskich osiedli, kiedy chrzciłem córkę. Proboszczowie parafii nie są głupi i wiedzą, że jest popyt na śluby w kościele A, bo jest zabytkowy i ładnie się w środku prezentuje, więc podbijają stawki, a ludzie płacą, bo przecież na zdjęciach i filmie video musi być pełen lans, łącznie z wypasioną architekturą najlepiej jakiejś bazyliki.
        • kochaj.forumowicza.jak.siebie Re: Powszechne i oburzające 16.05.12, 10:12
          masz rację, że to wina "owieczek". Kto chce mieć imprezę w stylowym zabytku wyskakuje z kasy. Popyt napędza ceny. Nie ma tu bliskiego związku z wydarzeniem duchowym czy religijnym, bo zamawiający potrzebują dobrej jakości usługę. I automatycznie generuje to wysokie ceny.
      • Gość: gosc Re: naganne ale epizodyczne IP: *.siedlce.domtel.com.pl 16.05.12, 09:35
        1110? to pikuś - moja mama za pogrzeb Babci musiała zapłacić 2000. Ksiądz powiedział, że mają takie cenniki. Nie chciała iść do innego kościoła, bo to parafia babci (wszyscy sąsiedzi i znajomi, itp). Była w żałobie, więc nawet logicznie nie pomyślała. Dowiedzieliśmy się, że o tym dopiero rok po pogrzebie, bo nikt nie pozwoliłby jej zapłacić tych pieniędzy.
      • kpx Re: naganne ale epizodyczne 16.05.12, 14:35
        wymień co najmniej trzy takie parafie!! i co to znaczy niskie? poniżej tysiaka?
      • rabieg Re: naganne ale epizodyczne 16.05.12, 19:12
        Gazeta zawsze judziła wg.zasady- Czym gorzej tym lepiej
        • Gość: wiedzący Re: naganne ale epizodyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 00:09
          Ten pan Wątra czy jak mu tam nie wie o czym pisze, brednie są tutaj opisane, sam załatwiałem pogrzeb w tej parafii i powiem tyle:
          1) w kancelarii siedzi nie ksiądz tylko osoba z biorą parafialnego - pierwsze kłamsto
          2) POGRZEB CAŁY z Mszą Św., kaplicą, organistą, kościelnym i ze złożeniem ciała do grobu kosztuje 1050, ks. 700zl, organista 220zl, koscileny 130zl - drugie kłamstwo
          3) nie ma żadnej dopłaty 200zl do jak to nazwał ten redakorzyna Orszaku Anielskiego - trzecie kłamstwo
      • Gość: też gość Re: naganne ale epizodyczne IP: *.swic.dialup.inetia.pl 16.05.12, 20:34
        to znaczy - gdzie? Podaj jakie i gdzie.
    • troll_bagienny Bóg kocha każdego i nie potrzebuje ceremonii 16.05.12, 09:07
      Dziękuję XVII LO w W-wie za to, że trafił mi się najlepszy z możliwych katechetów, Darek, zwany przez wielu Religiuszem, równy gość, który dał się poznać jako świetny wychowawca na obozie żeglarskim w Stręgielku w lecie 1992 roku, a przede wszystkim jako najlepszy marketingowiec KK bez nachalnej propagandy. Lekcje religioznawstwa, które z nami prowadził pozwoliły nam na czynienie porównań i swoisty ranking kultów i ich poszczególnych zasad. W głowie utkwiły mi jego słowa o piekle, które człowiek nosi w sobie, a nie jest to podziemny ciąg korytarzy z płomieniami i smołą, o tym, że Bóg, jeśli jest (rozważaliśmy też o tym, co nas czeka, jeśli Boga nie ma, a jest tylko czysta biologia i czy opłaca się, dla komfortu psychicznego być ateistą, czy niewierzącym) kocha każdego i nie każe, a obdarza miłosierdziem, zaś żadne ozdobniki, ceremonie i piękne formy nie są mu do niczego potrzebne. Każde dziecko, ochrzczone, czy nie, jest obdarzone łaską boską, a każdy zmarły, wyspowiadany, czy nie, wierzący, czy nie wierzący, po pięknej ceremonii pogrzebowej, czy zakopany przy drodze ma odkupione grzechy i otwartą drogę do raju.
      • tygrysio_misio Re: Bóg kocha każdego i nie potrzebuje ceremonii 16.05.12, 09:22
        www.youtube.com/watch?v=mGe5RnAnl8M&feature=related
        na to pytanie też szukaliście odpowiedzi? :-)
      • Gość: mp Re: Bóg kocha każdego i nie potrzebuje ceremonii IP: 91.227.66.* 09.11.12, 12:12
        To musiał być wujątkowo madry człowiek i cudownuy KLECHA
    • leveller Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 16.05.12, 09:11
      Ludzie zacznijcie od Księży żądać za wszystkie usługi rachunków, bądz faktur, wtedy zobaczymy ile kościół zarabia!!!
    • marsyas Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 16.05.12, 09:18
      "ks. Dariusz Gącik tłumaczył wtedy, że wysokość opłat zależy nie od diecezji, a od parafii. - Są one umowne, nie mamy wiedzy, kto i ile żąda za pogrzeb - powiedział ks. Gącik."

Ceny są umowne? Ksiądz raczył powiedzieć, że to tak naprawdę tylko biznes. A od biznesu trzeba płacić podatki.
    • zezzem A ile bierze Michnik za znieszczenie lub promocję 16.05.12, 09:19
      polityka?
    • fuiio Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 16.05.12, 09:21
      Przecież msze pogrzebowe nie są obowiązkowe. Jak ktoś nie chce to może pochować rodzine na komunalnym cmentarzu bez jakiejkolwiek ceremonii. Będzie taniej , na pewno jeszcze sporo mu zostanie z 4 tys zasiłku. A to jest przecież najważniejsze.
    • colaska.info Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 16.05.12, 09:23
      na colaska.info można dzielić się takimi właśnie informacjami o stawkach w parafiach
    • fctheduck Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 16.05.12, 09:24
      A biedna kobieta zamist popukać się w głowę i olać czarnego sk...syna oczywiście zapłaciła. Kiedy ludzie się wyleczą z tego zbobonu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka