basia996 28.12.04, 18:47 Ciekawe opracowanie ,ale znając realia naszych władz to i tak to oleją !!! Wszak to nie po myśli Lubawskiego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
msz1 Re: Mieszkańcy Kielc o planach inwestycyjnych mia 28.12.04, 19:36 Zauważano również "przedziwną filozofię budowy dróg w Kielcach, gdzie najpierw kosztem wielomilionowych nakładów buduje się jezdnie z trzema pasami ruchu, żeby za chwilę zamalować jeden z nich, likwidując tym samym cały efekt wzrostu przepustowości". - dokładnie tak zrobiono z Warszawską, już w latach 70 była ona zbudowana jako 3 pasowa , a teraz kiedy natężenie ruchu wrosło z jednego pasa robi się parking. Pogratulować pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbój Łysogórski Urabianie ludzi daje efekty. Drogi = praca? Figa! IP: *.simset.net / 80.51.251.* 28.12.04, 21:51 Cały czas media pompują info o tym jak ważna jest infrastruktura drogowa. Ludziska teraz myślą, że to lek na wszelkie bolączki. Bzdura! Miasto zaczyna pełzać... Zajmuje zabudową jednorodzinną coraz to nowe (czasem przyrodniczo cenne tereny-degradując je zupełnie niepotrzebnie). Bogaci mają więc swój kawałek traweczki na który sisiają ich rasowe pieski. Do centrum dojadą full wypas bryką na super parkingi- zabetonowaną resztkę zieleni w centrum. Biedni muszą gnieździć się w centrum z wieloma parkingami, drogami i smogiem. Wyznacznikiem jest tu kasa. W Los Angeles wybudowano chyba 16 pasmową dróżkę o jakiej marzą ;-) Kielczanie... Miała przejąć ruch i odciążyć inne trasy. Nastąpiło zjawisko wzbudzenia ruchu. (Naukowcy np. z Politechniki Krakowkiej dobrze je znają.) I to cudo też się zakorkowało. Dlaczego? Ludzie zaczęli jeździć osobówkami zamiast komunikacją publiczną. Zaczęli też kupować nowe blaszane pudełka na kółkach. Myślicie, że drogi dają pracę? Tak ale więcej pracy daje dobrze rozwinięta kolej. A u nas hasło: "Olej kolej" bierze górę. MPK ma problemy. Z tramwajów na razie nici. Tiry na Tory! www.tnt.most.org.pl/wystawa.html A propos: Ilu ludzi którzy o tym rozmawiali jeździ autobusem, rowerem, wózkiem inwalidzkim czy chodzi piechotą? Decydenci mają bryczki... No bo wypada przecież. Co nie ? Wkurza Was to moje ględzenie? To zaprarzam do polemiki. Pozdrwawiam Wasz Zbój Odpowiedz Link Zgłoś
msz1 Re: Urabianie ludzi daje efekty. Drogi = praca? 28.12.04, 23:43 Ty "zbóju" to chyba jesteś jakimś nawiedzonym ekologiem. Oczywistą rzeczą jest to, że zarówno w Kielcach jak i całej Polsce należy rozbudowywać sieć drogową bo ta istniejąca nie jest w stanie przejąć obecnych natężeń ruchu. Lepsze drogi wcale nie spowodują, że ludzie będą kupować sobie coraz to więcej samochodów, jeśli będzie ich na to stać to i tak sobie kupią nawet przy fatalnym stanie jezdni. Oczywiście jestem również za rozbudową sieci kolejowych i tramwajowych (ale należy pamiętać czym zasilane są elektrownie w Polsce). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbój Łysogóski Autobusy i tramwaje zamiast osobówek. IP: *.simset.net / 80.51.251.* 29.12.04, 19:14 To jest rozwiązanie. Oczywiście problemem jest przetłumaczenie ludziom, że szczęście nie polega na dużej ilości samochodów na szerokich drogach. Cóż, musimy chyba powtórzyć błędy starej Unii. Jak zwykle, mądrzy będziemy po szkodzie. Albo w ogóle. Bedzie jazda dla parzystych rejestracji w dni parzyste i tak dalej jak np. w Rzymie. I wtedy przypomnisz sobie nawiedzonego Zbója. Ja uważam, że budowa nowych dóg będzie miała wpływ na ruch i zostanie on wzbudzony. Nie ja to wymyśliłem. To obserwacje naukowe. Czy ja jestem nawiedzony? Chyba nie tutaj tkwi problem. Czy tezy w moim poprzednim poście nie mają ziarnka prawdy? Przeczytaj je uważnie jeszcze i jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msz1 Re: Autobusy i tramwaje zamiast osobówek. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 20:41 Zbóju Łysogórski, nie przerzucisz całego transportu na tory, transport samochodowy jest bardziej elastyczny, a poza tym ludzie chcą jeździć własnymi samochodami. Autostady (minimum trzy: A1, A2 i A4) oraz sieć dróg ekspresowych są Polsce potrzebne jak rybie woda, ale jak już wcześniej wspomniałem nie należy zaniedbywać modernizacji sieci kolejowej. A co do naszego miasta to poczytaj sobie pozostałe posty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbój Ł. Całego przerzucić się nie da. Ale Tiry na Tory! IP: *.simset.net / 80.51.251.* 30.12.04, 09:56 Trudno, żeby przedstawiciel handlowy jeździł z towarem np. serkami pociągiem czy autobusem. Ja to rozumiem. Transport kolejowy jest rzeczywiście mało elastyczny, ale dużo w tym winy samej kolei. Beznadziejnie zorganizowanej. Ale po co autostrady Tirom skoro można je wsadzić na pociąg? Poprzednio pisałeś/aś, że elektrownie zanieczysczają. Samochody zanieczyszczają wielokroć bardziej. Energia potrzebna do wysłania pociągu jest dużo mniejsza porównując ją z en. potrzebną do ekspedycji ciężarówek. A z innej beczki: Czy wyobrażasz sobie sytuacje w której każdy mieszkaniec tej planety ma samochód? Czy myślisz, że wystarczyłoby dróg, ropy, miejsc garażowych (a w końcu pól do uprawy żywności)? Ludzie o tym nie myślą. To się nazywa nieodpowiedzialny wzorzec konsumpcji. Ale tak by chciał przemysł samochodowy, naftowy itd. Co do centrum Kielc: Oddałbym je we władanie autobusom(może tramwajom?), taxi, rowerom (także wózkom inwalidzkim) i ... pieszym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msz1 Re: Całego przerzucić się nie da. Ale Tiry na Tor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 23:56 Nie wsadzisz wszystkich tirów na tory, można to zrobić jedynie z tymi które przelatują przez PL ze wsch. na zach. albo z pł. na płd. Jak wyobrażasz sobie transport pociągiem czegoś tam np: z Dwikóz do hipermarketu w Częstochowie? Poza tym autostrady i drogi ekspresowe potrzebne są także dla szybkiego przemieszczania się ludzi osobówkami. Oczywiście nie jestem za tym aby każdy mieszkanieć naszego kraju, miasta jeżdził samochodem, we wszystkim należy zachować zdrowy rozsądek. Skąd wiesz że ilość zanieczyszczeń jakie wytwarza elektrownia produkująca prąd dla pociągu jest mniejsza od zanieczyszczeń emitowanych przez tiry? Może przytoczysz jakieś konkretne dane, np: dotyczące emisji CO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbój Ł. Cieszę się, że rozumiesz mnie coraz lepiej IP: *.simset.net / 80.51.251.* 02.01.05, 18:05 Szacuneczek dla Ciebie! Gdyby wsiadzić tiry z ze wsch. na zach. albo z pł. na płd. Polski to już by było bardzo dobrze. Co do transportu z Dwikoz do częstochowy to transport pociągiem to w tej chwili utopia. Kolej jest cienka. Sam się o tym przekonałem chcąc sprowadzić do Kielc 60 ton granitu. Niby pociąg tańszy ale mniej pewny i dochodzi rozładunek załadunek i przewóz ze stacji- dodatkowe koszty! W tej chwili to ja sam to musiałbym załatwiać. Także widać tutaj niedociągnięcia -olbrzymie. Kolej trzeba reorganizować a najlepiej posprzątać kolejarzom w głowach i nauczyć ich, a jak się nie da - wymienić kadrę (?). Ale to nie znaczy, że nie trzeba próbować. Ja jak widzisz próbowałem. A kolej powinna być tańsza i super zorganizowana. Co do danych o zanieczyszczeniach i porównaniu ich (pociąg = wiele Tirów - postaraj się to sobie wyobrazić) a odesłać mogę Cię np. do ksiązki "Ten król jest nagi" wydanej przez Polski Klub Ekologiczny lub innych wydanych na ten temat prze ekologiczne organizacje pozarządowe. lub może coś będzie tu : www.tnt.most.org.pl/wystawa.html i tam poleć po linkach i w ogóle po stronie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szacuneczek Re: Mieszkańcy Kielc o planach inwestycyjnych mia 28.12.04, 22:09 Bardziej podzielone są opinie co do zamknięcia ulicy Czarnowskiej. - W jednej z grup zauważono, że o najlepsze rozwiązania komunikacyjne należy pytać dobrych specjalistów od ruchu drogowego, a nie mieszkańców, którzy są dyletantami - dodaje dr Kowalik. Pod warunkiem, że nie będą to "specjaliści" z Kielc - ci już pokazali, że potrafią tylko likwidować ruch, obecnie zaczeli realizować wezwania dijey do budowania szlabanów - w ich wykonaniu to "zamykanie" ulic, na początek Czarnowska. Geniusz udaje, że nie widzi debili pod swoją opieką. Odpowiedz Link Zgłoś
r_z parking na pl. Konstytucji... 28.12.04, 22:11 fragment z raportu: "We wszystkich grupach dyskutanci odnosili się do pomysłu wyłączenia ruchu z centrum Miasta, zmiany obrazu płyty Rynku i budowy parkingu naziemnego na pl. Konstytucji. O ile konieczność zmiany oblicza Rynku w zasadzie nie budził wątpliwości, na pewnych warunkach godzono się z wyłączeniem ruchu ze ścisłego centrum (rozumianego nawet nieco szerzej, niż się to planuje), to pomysł wybudowania parkingu wielopoziomowego na pl. Konstytucji budzi powszechny opór. „Skoro chcemy stopniowo wyprowadzać ruch z centrum, to, po co budować w samiutkim centrum parking?” Przede wszystkim stawiano tu zarzut niepotrzebnego i szkodliwego zagęszczenia przestrzeni ścisłego centrum przez szkaradny architektonicznie twór. W ponad stu-osobowej grupie badanych, koncepcji parkingu broniło dwóch polityków, którzy znaleźli się w grupach: artystów i przedsiębiorców. Pierwszy spośród zwolenników argumentował, iż taką naziemną budowlę zawsze można przekształcić w dom handlowy, bo podziemną byłoby trudniej. Drugi natomiast uzasadniał wybór miejsca i konstrukcji skłonnością ludzi do stawiania samochodów jak najbliżej miejsca, gdzie mają coś do załatwienia. Na ten sposób uzasadniania tego pomysłu, obie grupy zareagowały w sposób zdecydowanie negatywny, żeby nie powiedzieć agresywny. Pomysł zdobycia „przyczółka w ścisłym centrum Miasta, po to, żeby w dłuższej perspektywie przekształcić tę budowlę w placówkę handlowa rozjuszył uczestników, którzy utwierdzili się w przekonaniu, że pomysł ten od początku przyświecał przedsięwzięciu budowy parkingu naziemnego w tym miejscu. W grupie przedsiębiorców natomiast, nastąpiła praktyczna analiza problemu, dla kogo rzeczywiście będzie ten parking, skoro liczba miejsc nie przekroczy 400? Prosty rachunek liczby pracowników zatrudnionych w Urzędzie Miasta i w ZUS-ie doprowadził do konstatacji, iż, w najlepszym razie, będzie to parking dla pracowników tych instytucji i nikogo więcej." Przecież Prezydent mówił, że ludzie tego chcą, tylko paru zwolnionych z UM architektów bruździ:) Jako zwolennik "parkingu wewnątrz" (handlowych pierzeji miejskich) i tak jestem w mniejszości;) Panie Prezydencie - nie znają się i są głupi?:P Odpowiedz Link Zgłoś
kobylybbb Gratuluję Pani Doktor! 28.12.04, 22:19 Wprawdzie z kilkoma błędami, ale dość sprawnie to Pani spisała. I chyba nie wzięła Pani zbyt drogo :) Wiele tez dyskutantów jest dość fantastycznych. Wiele wynikających z „chciejstwa” lub niewiedzy. Mnie najbardziej spodobały się te „inkubatory” :))) To bardzo pozytywny pomysł w kontekście ujemnego przyrostu naturalnego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Mieszkańcy Kielc o planach inwestycyjnych mia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 02:01 Dużo pisze się i mówi o infrastrukturze drogowej a jak zwykle wszyscy zapominają o oświacie!!! Nie wiem która już z kolei ekipa rządząca w naszym mieście obiecuje poprawę w tym temacie ale na obietnicach się kończy. Dziwi mnie tylko fakt, że rodzice narzekają i krytykują polską - kielecką oświatę ale tylko na zebraniach z rodzicami lub do dyrektora szkoły a jego budżet jest przecież skromny a od czego i od kogo zależy to przecież wszyscy wiemy. Może ktoś z mieszkańców wypowie się wreszcie na szerszym forum niż klasa szkolna i pomoże dyrektorom w negocjacjach z Sz.P. Prezydentem i jeszcze paroma osobami z naszych władz??????!!!!! aa Odpowiedz Link Zgłoś
dijey geniusze i temu podobne łachudry edukacje mają 29.12.04, 02:54 dokładnie tam. na cotym cynicznym przygłupasom wyedukowane społeczeństwo? zeby im odebrav łatwe korzyści???? ogłypłyście wieśniaki doi cna prawica i pseudo liberały będą edukować? chyba do dawania za friko jak siepomylili to wasza wina , bo swawolna renka rynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bincio co za miasto dróg im sie zachciewa IP: 82.160.95.* 29.12.04, 10:16 nacieszcie śię ptaszarnią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Mieszkańcy Kielc o planach inwestycyjnych mia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 10:52 Pan Lubawski tyle zrobi ile robią jego ludzie. A to są tylko działania pozorne. Pan Lubawski powołął panią Śleźnik na dyrektora Domu Opieki Społecznej. Działania tej Pani ogranuczyły się do zatrudnienia kupy "swoich" i nazwaniu oddziałow tak jak w przedszkolu " StokrotKa, Pod Gwiazdamiitp. A ludzie tam wymagają stałej opieki medycznej Pytam się gdzie jest lekarz w tej placócwce. Owszem jest jeden co przychodzi z przychodni. Ta Pani niech się opamięta i nie robi ze starszych ludzi przedszkolaków bo są to ludzie starzy. I być może dzisiaj jeszcze chodzący ale jutro człowiek ten może potrzebować opieki paliatywnej. \ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MeehoweCK Changes by MeehoweCK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 14:01 A oto co wg mnie powinno być w Kielcach dodane/zmienione: 1. cały ciąg ulic Radomska, Manifestu Lipcowego, Źródłowa, Tarnowska, Al. ks. J. Popiełuszki zmieniony na drogę całkowicie bezkolizyjną, z kładkami dla pieszych i skrzyżowaniami dwupoziomowymi. Wybudowanie wzdłuż drogi ekranów akustycznych i licznych zjazdów na prostopadłe ulice. Poszerzenie Radomskiej do dwóch pasów w obu kierunkach. 2. To samo zrobione z ulicami Łódzka, Jesionowa, Świętokrzyska wraz z przedłużeniem tej ostatniej aż do Cedzyny. Każda z tych ulic poszerzona do conajmniej dwóch pasów w obu kierunkach. Podobnie jak przy trasie tarnowskiej wybudowanie wiaduktów, kładek, ekranów akustycznych, zjazdów itp. 3. Przebudowa Ronda Herlinga-Grudzińskiego na skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną z wyłączeniem ulicy Czarnowskiej. Między ul. 1 Maja i al. IX Wieków Kielc ciągnęłaby się estakada nad skrzyżowaniem. Ul. Czarnowska zmieniona na ulicę parkingową plus trasę dla linii tramwajowej (patrz pkt. 12) 4. Poszerzenie ul. 1 Maja na całej długości do dwóch pasów w obu kierunkach. 5. Wydłużenie ul. Żelaznej. Dwupasmowa ulica kończyłaby się bezkolizyjnym skrzyżowaniem z ul. 1 Maja. 6. Przebudowa ronda Giedroycia na skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną. 7. Zmiana organizacji ruchu ruchu na al. IX Wieków Kielc: likwidacja sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu z ul. Nowy Świat, wybudowanie kładki dla pieszych, zmiana skrzyżowania z ul. Nowy Świat na zwykłe włączenie tej ulicy (samochody jadące od ul. Nowy Świat mogłyby skręcić tylko w prawo). Budowa trzeciego pasa ruchu od włączenia Nowego Świata aż po skrzyżowanie (zwężenie szerokiego chodnika), przesunięcie przystanku autobusowego "IX Wieków Kielc - UW" na wysokość parkingu przy UW. Możliwość zakręcenia na przeciwległy pas ruchu (coś w rodzaj zrobionego ostatnio na ul. Świętokrzyskiej przy Galerii Echo) 8. Usprawnienie ruchu na ul. Ogrodowej w stronę skrzyżowania z al. Jana Pawła II - budowa wiaduktu lub tunelu. Budowa ekranów akustycznych od strony parku. 9. Budowa sieci parkingów wielopoziomowych (plac między ul. Piotrkowską i Al. IX Wieków Kielc-podziemny, plac przed biurowcem Nidy-naziemny, plac przed UW- naziemny, plac przy ul. Solnej - naziemny, Centrum Targowe Kielce-naziemny). Zakaz parkowania na ulicach w całym Śródmieściu, zmiana pasa parkingowego na ul. Warszawskiej na zwykły pas ruchu. 10. Przebudowa Rynku, likwidacja ruchu samochodowego w jego okolicy. 11. Poszerzenie ul. Ściegiennego do dwóch pasów ruchu w obu kierunkach, bezkolizyjne skrzyżowanie z trasą tarnowską 12. Budowa linii tramwajowej na trasie os. Świętokrzyskie -> ul. Manifestu Lipcowego -> al. IX Wieków Kielc -> ul. Czarnowska -> ul. Żelazna -> ul. Grunwaldzka -> al. Szajnowicza-Iwanowa -> os. Ślichowice. 13. poszerzenie ul. Zakładowej i budowa dwupoziomowego skrzyżowania z ul. Łódzką (na potrzeby CTK) 14. Budowa Portu Lotniczego na Niewachlowie - przy samej obwodnicy 15. Budowa drugiej jezdni obwodnicy - dwa pasy w obu kierunkach. Trasa stanie się w 100% bezpieczna. 16. Rozbudowa Akademii Świętokrzyskiej przy ul. Świętokrzyskiej. Podniesienie uczelni do rangi uniwersytetu. 17. Budowa nowoczesnego Aqua Parku 18. Budowa największego kieleckiego hotelu - koniecznie w okolicach CTK i PL Kielce-Niewachlów. ________________________________________________________________________________ Oczywiście realizacja tych wszystkich zamierzeń wiązałaby się z gigantycznymi kosztami i jest nierealna, ale warto wprowadzić w życie chociaż kilka z tych pomysłów. Z pewnością korki by zniknęły, a miasto stałoby się bardziej atrakcyjne dla inwestorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MeehoweCK Changes by MeehoweCK c.d. (pkt 19 i 20) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 14:17 dwa kolejne ważne punkty o których zapomniałem: 19. Przebudowa i unowocześnienie Parku na Stadionie. Dodanie oświetlenia, alejek z kostki, ławek, koszy na śmieci itp. 20. Budowa drugiej ścieżki rowerowej i wydłużenie istniejącej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
baba53 Re: Changes by MeehoweCK c.d. (pkt 19 i 20) 29.12.04, 14:59 pkt.4 ulica wewnętrzna-dojazdowa i niespełniajaca takich funkcji jak Łódzka pkt.11jak wyżej -z tym iż nie spełnia funkcji Al.Popiełuszki reszta zgoda-lecz aktualnie to sfi. Niech MZD i słuzby im podobne sprawdzą oznakowania ulic-poziome z pionowym !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MeehoweCK Re: Changes by MeehoweCK c.d. (pkt 19 i 20) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:35 Oczywiście, głównymi ulicami pozostaną Tarnowska i Łódzka, ale warto poszerzyć ulice o których pisałem, ponieważ jest tam duże nasilenie ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andreas Re: Changes by MeehoweCK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 17:46 Generalnie się zgodzę z projektami ale: Punkt 1 - dodać koniecznie trzeba bezkolizyjne skrzyżowanie (estakadę) ulicy Krasickiego z Radomską. A dwupasmowa Radomska powinna się ciągnąć aż do skrzyżowania z ulicą Warszawską i mieć odnogę do lotniska w Masłowie (we współpracy z gminą Masłów należy dobudować drugą nitkę do istniejącej drogi, ewentualnie wytyczyć jej nowy przebieg) Przy okazji należy rozbudować lotnisko w Masłowie do poziomu zapewniającego korzystanie z niego przez tanie linie lotnicze. Punkt 2 - całkowicie się zgadzam - dwupasmówka aż do obwodnicy Kielc (a może nawet dalej w kierunku Łodzi) Punkt 3 - tutaj nie mogę się zgodzić. Pozostawiamy ulicę Czarnowską jako naturalne połączenie osiedli Północnych ze Ślichowicami, Dalnią oraz wylotówką na Kraków (sugeruję wiadukt nad ulicą Żytnią w ciągu ulic Żelaznej i Armii Krajowej) Ulicę Paderewskiego zaś zamykamy dla ruchu z obu stron i przeznaczamy na parkingi (bez możliwości przejazdu przez ulicę Sienkiewicza - wszak ma to być deptak).Tworzymy dojazd od strony ulicy Równej, Wspólnej, Złotej do parkingów po lewej stronie ulicy Sienkiewicza i od Panoramicznej do parkingu po prawej stronie ulicy Sienkiewicza. Powoduje to możliwość zatrzymania auta w pobliżu deptaka a jednocześnie deptak staje się bezpieczniejszy. Ruch autobusowy przenosimy na ulicę Żytnią, Żelazną, Czarnowską (ewentualnie Żelazną 1 Maja lub Zagnańską) Weźmy pod uwagę, że ulica Paderewskiego nie jest przystosowana do ruchu autobusów (brak zatok autobusowych - koło Agrocentrum oraz restauracji Jodłowa. Ulicę Czarnowską łączymy z ulicą IX Wieków za pomocą estakady. Zaś ulicę 1 Maja "puszczamy" dołem. Ulicę Okrzei robimy jednokierunkową (brak możliwości zjazdu w nią ze skrzyżowania - ten ruch przejmie ulica Żelazna przedłużona do Zagnańskiej), Konieczne poszerzenie alei IX Wieków do trzech pasów w każdą stronę. Punkt 4 - dodam tutaj bezkolizyjne skrzyżowanie z ulicą Skrzetlewską (koniecznie dwupoziomowe) oraz włączenie ulicy Mielczarskiego w ciąg mostów (ślimaki) a na końcu ulicy 1 Maja dwupoziomowe skrzyżowanie z ulicą Łódzką. Punkt 5 - Wydłużenie ulicy Żelaznej aż do węzła Skrzetle - wykorzystując ulicę Zagnańską a później dobudowaniem do niej drugiego pasa. Skrzyżowanie Zagnańskiej z Okrzei - dwu poziomowe. Punkt 6 - zgadzam się w pełni. Wszak ulica Paderewskiego byłaby ślepa. Punkt 7 - zgadzam się z małym wyjątkiem - żadnych pasów do zawracania na IX Wieków. Ruch na ulicy Nowy Świat jest lokalny a dostać się w stronę ulicy Sandomierskiej można ulicą Przecznica. Punkt 8 - zgadzam się w pełni. Wiadukt rozwiązałby problem. Aczkolwiek światła nie będą stanowić problemu jeśli skrzyżowanie przy bazarach byłoby dwupoziomowe. Punkt 9 - zgadzam się ale czemu pozostałe parkingi mają być naziemne ?? Jak tylko można zbudować parking podziemny to należy skwapliwie korzystać z takiej możliwości. Nie szpecą są dyskretne a teren nad nimi można zagospodarować handlowo bądź rekreacyjnie (w Niemczech praktycznie nie widać parkingów a ręczę, że jest ich sporo a to dzięki temu, że są podziemne) Punkt 10 - zgadzam się w pełni. Punkt 11 -zgadzam się w pełni. Od siebie dodam dwupasmowa ulica Wapiennikowa na całej długości, dwupasmowa ulica Husarska i bezkolizyjne skrzyżowanie z Krakowską tak aby nie trzeba było przecinać ruchliwej ulicy Krakowskiej chcąc dostać się do Armii Krajowej (wystarczy wydłużyć wiadukty ul. Krakowskiej) Punkt 12 - jestem zdecydowanie przeciw. Większość miast odchodzi od tramwajów. Super rozwiązaniem byłoby metro. Natomiast widziałbym konieczność doprowadzenia bocznicy kolejowej do lotniska w Masłowie (w przyszłości szybka kolej łącząca Dworzec PKP z lotniskiem w Masłowie) Wykorzystałbym również to połączenie i pociągnął jedną nitkę do Centrum Targowego (wiadukt nad Batalionów Chłopskich by w zupełności wystarczył (ewentualnie tunel pod) Punkt 13 - w zupełności się zgadzam. Punkt 14 - zgadzam się jeśli z Masłowem by pomysł nie wypalił. Pozwoliłoby to oszczędzić kosztów bocznicy kolejowej do Masłowa oraz budowy dwupasmówki. Punkt 15,16,17,18,19,20 - w pełni się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MeehoweCK Re: Changes by MeehoweCK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 18:19 Napisałem przecież, że CAŁA trasa tarnowska byłaby bezkolizyjna. To oznacza, że KAŻDE skrzyżowanie po drodze byłoby dwupoziomowe. Jeśli chodzi o punkt 3 to chyba faktycznie masz rację, natomiast przy parkingach chodziło mi o wypisanie, gdzie parking podziemny jest NIEZBĘDNY, a gdzie ew. może być naziemny. Oczywiście najlepiej byłoby wybodować tylko podziemne. Odpowiedz Link Zgłoś
msz1 Re: Changes by MeehoweCK 29.12.04, 18:43 Świetne plany komunikacyjne. Nic dodać, nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Już wiem dlaczego nie będzie uniwersytetu! IP: *.kom / *.kom-net.pl 01.01.05, 23:20 Pozwolę się nie zgodzić z opinią wygłoszoną przez panią basię996 o rzekomej wartości komentowanego dokumentu. Gdyby chcieć zamieścić wszystkie zastrzeżenia do tego raportu, pewnie otrzymalibyśmy dokument równie długi, co i nudny jak pierwowzór... Nie zgadzam się, aby pieniądze podatników wydawane były na kiepski dokument (zarówno jeżeli chodzi o meritum jak i formę - o formacie pliku *.doc już nie wspomnę), w którym autorka, do otrzymanych opinii stara się dorobić z góry ustalone wnioski. Dokument napstrzony kolokwializmami i o zgrozo - z błędami ortograficznymi. Reasumując - opracowanie nie jest ciekawe (wiem, bo je z bólem przeczytałem) i trudno wyobrazić sobie "stosowanie" się władz do zaleceń tego raportu, bo te zalecenia są pozbawione sensu. Takie wnioski można napisać na kolanie bez pytania kogokolwiek o opinie (co zresztą na forum Gazety niektórzy starają się robić)... Nawiązując do tematu - smutek mnie ogarnia, kiedy analizuję wydawnictwa naszego kieleckiego środowiska naukowego :( Odpowiedz Link Zgłoś
kobylybbb Ze zdumieniem 01.01.05, 23:26 znajduję głos wielce rozsądny. Tym niemniej do Pani doktor pretensji nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Głąb lubi ględzić? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.05, 10:24 ...a konkretnie, to o co Ci chodzi? Napisałeś cztery akapity i ani jednego merytorycznego zarzutu. Głąb lubi ględzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Lubię głędzić! :) IP: *.kom / *.kom-net.pl 02.01.05, 11:49 Jak już wspomniałem lista zarzutów byłaby, tu cytat, "równie długa i nudna jak pierwowzór", stąd nie chciałem ich zamieszczać. Dla mnie podstawową wadą tego raportu jest brak zalet. Proszę wskazać chociaż jedną - z niecierpliwością czekam na wszelkie dowody, że mój czas poświęcony na przeczytanie tego dokumentu nie był stracony... A nawet w tych krótkich czterech akapitach zamieściłem parę zarzutów, ale widzę, że nie dostrzegasz w nich merytorycznej wartości :) No cóż, jak ktoś jest w stanie zapłacić za dokument o wątpliwej wartości dla inwestora (a bynamniej nie wykonany za darmo), przepleciony poetyckimi wynurzeniami autorki, z masą kolokwializmów, z błędami ortograficznymi i literówkami, kiepsko sformatowany i do tego umieszczony na oficjalnej stronie UM w formacie jednej z komercyjnych aplikacji (choć tu można polemizować), to także nie zgodzi się z pozostałymi zarzutami. Jeżeli dostrzegasz przydatność tego dokumentu (podeślij jakie), to proszę zapłać za niego. Bo dla mnie on jest całkowicie bezużyteczny! Odpowiedz Link Zgłoś