Dodaj do ulubionych

Tak głosowali kielczanie

IP: *.devs.futuro.pl 26.09.05, 21:12
Niektórzy mają po 0 głosów! Czyli nawet sami na siebie nie głosowali? Wstyd im
było :P Ciekawe co w domu powie taki prawie-poseł z 2 głosami: - Dziękuję
kochanie. A żona: 2? Zawsze wiedziałam że masz kochankę :P
Obserwuj wątek
    • Gość: Robi Tak głosowali kielczanie IP: *.devs.futuro.pl 26.09.05, 21:14
      Niektórzy mają po 0 głosów! Czyli nawet sami na siebie nie głosowali? Wstyd im
      było :P Ciekawe co w domu powie taki prawie-poseł z 2 głosami: - Dziękuję
      kochanie. A żona: 2? Zawsze wiedziałam że masz kochankę :P
    • Gość: Leszek Re: Tak głosowali kielczanie IP: *.chello.pl 26.09.05, 21:23
      Gość portalu: Robi napisał(a):
      > Niektórzy mają po 0 głosów! Czyli nawet sami na siebie nie głosowali?

Robi, nie zrozumiałeś tekstu :P
      Artykuł jest zatytuowany "Tak głosowali KIELCZANIE". co znaczy, że.. no właśnie, te osoby na które nikt nie zagłosował w Kielchach (!) mogą być z poza Kielc...
      • Gość: meg Re: Tak głosowali kielczanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 23:13
        Sorki, ze marudze, ale osiagnelam marny rezultat wyborczy (brak kasy), wiec mam
        prawo....do :)))) marudzenia. Pisze sie "spoza":)))).
        Zrozumialam tez wreszcie, ze 20% naszego spoleczenstwa to idioci (Samoobrona
        +LPR). Ludzie, jak mozecie glosowac na kogos, kto nie ma nic do pomyslenia i
        powiedzenia? Na Pierde glosowaliscie???? Moge zapytac z jakiego powodu????Ma
        piekny glos?:)Taki wysoki?:)
        Wiedzialam, ze w Kielcach SLD osiagnie swietny wynik. W koncu kiedys
        interesowalam sie mentalnoscia kielczan. A teraz... coz sobie wykoncypowalam?
        Zastraszono glupkow wioskowych utrata wojewodztwa. Reszte glupkow zastraszono
        wizja pustych lodowek (to juz nie bylo SLD, ale brat duchowy tej organizacji-
        czyli PiS). Nauczycieli zastraszano tym, ze PO zlikwiduje Karte Nauczyciela
        (juz ja zlikwidowaly lewicowe wladze), studentow zastraszano wizja platnego
        szkolnictwa (chociaz dotacja na szkolnictwo wyzsze wynosi obecnie 52% kosztow-
        czyli kto zlikwidowal "bezplatne szkolnictwo"? Ci ktorzy najglosniej krzycza -
        SLD, PSL), dla kazdego dobrano cos milego.
        Reszte wkurzono 15% podatkiem liniowym. A ja chce miec spojny system podatkowy.
        Bez ulg i odliczen. Bo kto z tych odliczen korzystal? Ktos, kto mial kase np.
        na dom. I to jest smieszne, ze spoleczenstwu polskiemu wmowiono, ze ta ulga
        jest niezbedna. Pytam: kto z tej ulgi skorzystal? Odpowiadam: ten, kto kupil
        dom. Kto ten dom kupi? Ten, kto mial pieniadze. Duze.
        Najzabawniejsze dla mnie jest to, ze spoleczenstwo chce dac ulgi temu, kto ma
        pieniadze. Dlatego spoleczenstwo nie lubi PO. A kocha PiS, czyli kocha to, co
        juz mialo byc, ale padlo, "gdyz" bracia Kaczynscy zawsze wprowadzali zmieszanie
        zamiast logiki.
        Mnie to poraza.
        Widzialam na forum apele, by nie isc do wyborow. Bede wdzieczna za wypowiedzi,
        co Wam to "niepojscie" daje.
        Elektorat SLD w Swietokrzyskiem jest bardzo zdysyplinowany. Jesli ktos nie
        dojdzie, to go doniosa. Uwazam, ze wielkim bledem mlodych ludzi jest... olanie
        tych wyborow. I pozwolenie na to, by za mlodych ludzi glosowli emeryci
        uwielbiajacy Kwasniewskiego. Nie chcialam tego napisac wczoraj, bo na pewno
        ktos by mnie scignal (mimo wolnosci slowa, mimo moich zasad plakatowych;).Jakas
        policja czy SLD by sie natychmiast przyczepilo:)... ale chce
        wiedziec...dlaczego Wam sie nie chcialo chciec?

• prezydent6 Re: Tak głosowali kielczanie 27.09.05, 05:45
          trochę brak spójności w tym co napisałas.
          Czemu mieszkańców wsi nazywasz głupkami?
          Czy własciel domu to złodziej i malwersant ?
          Znów wychodzi zawiśc nasza kochana ,polska zniszczyć to ca ma sąsiad a nie mam
          ja !Odwaga staniała i teraz dajesz temu wyraz?Jestes pilnuym uczniem RM !
          • Gość: meg Re: Tak głosowali kielczanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 07:44
            Czy ty w ogole cos zrozumiales z mojego tekstu?
            Teraz duzymi literami: glupek wioskowy to pewien stan umyslu, a nie wskazanie
            miejsca zamieszkania.
            Ja tez skorzystalam z ulgi podatkowej. Nie jestem zlodziejem. Pytam jednak
            ludzi, ktorzy nigdy w zyciu nie mogli z tej ulgi skorzystac: czego bronia?
            Daleka jestem od glupiej zawisci. Nie moge po prostu zrozumiec, jak kielczanin
            moze glosowac na kogos, kto w naszym miescie byl raz... bo go przywiezli.
            Wytlumaczysz to kobiecie?:)
        • Gość: gość Re: Tak głosowali kielczanie IP: *.devs.futuro.pl 27.09.05, 10:33
          Mylisz się Meg ,ja korzystam z ulgi rehabilitacyjnej . Ledwo wiążę koniec z
          końcem .Dzięki tej uldze dzieci maja skromne święta. Jedno z moich dzieci
          (dorosłe) dotchnięte ciężkim porażeniem mózgowym . Ktoś kto ma trochę
          wyobraźni wie jak wyglada życie za 495zl emerytury wczesniejszej (netto) plus
          423 renty socjalnej .Po zrobieniu opłat zostają grosze na jedzenie i środki
          czystości.Gdyby nie kandydat z PIS-u do Sejmu,Marian Kubik ,moje młodsze
          dziecko nie miałoby książek do szkoły. Tak więc nie mogłam zagłosaowac na PO,
          bo bym wbiła sobie nóż. Takich i podobnych jest więcej . Ja o tym wiem ,bo
          obracam się miedzy takimi właśnie ludźmi . Jest im bardzo ciężko ,bo muszą
          opiekować się leżącymi dziećmi 24 godziny na dobę . Ja niejeden raz prałam
          pieluchy bez proszku , bo trzeba było kupić jedzenie.
          • Gość: Wiesiek Re: Tak głosowali kielczanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 11:22
            Współczuję Ci. Ale władza o takich nie myśli. Stale powtrarzaja utarte slogany,
            trzeba swój los wziąć we własne rece. Tylko jak? A jeśli ktos sie upomina o
            takich jak Ty to zaraz komunista, socjalista, esbek czy inny. Trzeba myślec
            prospołecznie, a nie tak jak dotąd, jednym pałace, luksusy, zagraniczne wczasy
            i wyzysk jak w początkach kapitalizmu, a drugich nie stac na proszek do prania.
            To jest skandal. A dlaczego nie mozna zwiększyc zasiłków kosztek obizenia
            pensji pow. 100 tyś. Co to geniusze, że tyle zarabiają? Jeśli ktos dobrze
            pracuje to mu sie należy, ale tez trzeba myślec o tych ubogich. Oni na świat
            sie nie prosili i psim obowiązkiem państwa jest zapewnienie im znośnych
            warynków zycia. A żyjących na skraju ubóstwa są miliony. Szwecja zapewnia
            kobiecie emeryturę po osiągnięciu wieku, momo, że nie pracowała, dzieci dostają
            książki bezpłatnie. Jest wiele innych świadczeń na rzecz społeczeństwa. Czy
            ktos mówi tam o socjalizmie? A u nas co? Rokita nazwał partię Kacz. Prawo i
            socjalizm. Idiotyzm. Inna sprawa, czy K. dotrzymaja słowa. Pseudokatolicy niech
            sobie wezmą do serca społeczna naukę kościoła.
        • Gość: Wiesiek Re: Tak głosowali kielczanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 10:59
          Rozumiem Twoje rozgoryczenie, ale czy nie dostrzegasz, że Rokita sie wygłupił,
          ptoponując podatek liniowy i podwyżke VAT? Wiekszość ma małe dochody, wręcz
          glodowe i boi się podwyżek cen żywności, lekarstw, czynszów. Takie propozycje
          wymagaja glebokich analiz dokonywanych przez ekonomistów. a nie rokicie
          widzimisię. Pokazywanie pluszaka mocno wkurzyło ludzi i dlatego nie poparli PO.
          Na polityke gospodarczą większość patrzy przez pryzmat swojej kieszeni. I to
          jest normalne. Chyba nie cieszą Cie grupy żebraków i szperających po
          śmietnikach. O nich też trzeba pomyśleć. To nie jest myślenie socjalistyczne,
          socjalizm to ideologia. A danie szans do godnego życia to zwykły ludzki odruch.
          Ciągłe dzielenie ludzi na postkomunę i nowych jest niepotrzebne. Mamy jedno
          społeczeństwo dla którego władza spełnia rolę służebną. Nie spodziewam sie, że
          POPiS wprowadzi raj w kraju, ale zyczę im jaknajlepiej. Wiecej myslenia i
          troski o przyszłośc niż oglądania się do tyłu.
          • kielcz Na co kielczanie głosowali. 27.09.05, 11:12
            Ja mam nieprzyjemne odczucie, ze meg ma rację. Wydaje mi się, ze poza
            nielicznymi wyjatkami, kielczanie nie głosowali na ludzi, ale na partie. W
            wiekszosci przypadków ranking posłów według ilości otrzymanych głosów jest
            bardzo zblizony do kolejnosci na liscie. Ludzie głosowali więc nie na konkretne
            osoby, ale na wizerunek partii w mediach, głownie w telewizji, która stała sie
            maszyną wyborczą. To jest bardzo niebezpieczne zjawisko pokazujace jak mozna
            sterować "sympatiami" społeczeństwa. Nie mozna, oczywiscie, wymagac, by wiecej
            niz 10-20% wyborców myslalo i w głosowaniu kierowało sie rozsadkiem, a nie
            chwilowymi odczuciami, ale niebezpieczne jest to, że wydaje sie, iz wiekszośc
            tych myslących została w domu.
        • Gość: Nemo Re: Tak głosowali kielczanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 13:12
          Witam.
          Dlaczego mi się nie chciało chcieć? A dlatego, że jestem zmęczony dokonywaniem
          wyborów "mniejszego zł". Jestem zmęczony (lekko mówiąc) obserwowaniem zmian "na
          gorsze" kiedy wszyscy obiecują, że będzie lepiej. Okazuje się, że po wyborach
          jest lepeij tylko tym, którzy zostali wybrani. Ci, którzy na nich głosowali juz
          tak dobrze nie mają. O nich sie zapomina do następnej kampani wyborczej.
          Łudziłem się, że może w wyborach samorzadowych jest inaczej. I znowu zawód.
          Dlatego zostałem tylko biernym obserwatorem. Takim raczej bez emocjii (o ile
          nie liczyć "piany na ustach" przy okazji kolejnych "wybryków" naszych "elit").
          Ale przecież głosowanie to mój obowiązek. Stąd zdecydowałem się na oddanie
          nieważnego głosu. Żeby pokazać, że nie tyle "mi się nie chce" co po prostu nie
          widzę osoby, która godna jest mojego poparcia (wybacz meg ale jakoś do mnie nie
          dotarłaś - z ww. powodów raczej ignoruję wszelkie, choćby nawet szczere, hasła
          wyborcze). Uważam, że tak powinni postąpić ci, którzy nie głosowali "bo nie
          było na kogo".
          Na szczęście, w ostatniej prawie chwili, znalazłem kogoś komu oddałem swój
          głos. I oddałem go "na człowieka" a nie "na partię" pomimo, że jest ona dość
          bliska moim poglądom (na szczęście nie startował z listy "Samoobrony" ;) ).
          Znam dokonania tego człowieka i tym mnie przekonał a nie gadaniem o tym czego
          to nie zdziała jesli zostanie posłem. Myślę, że wielu osobom brakowało takiego
          własnie kandydata. Aha, i nie dałem się zastraszyc likwidacją województwa w
          moim ukochanym regionie, pustą lodówką (może dlatego, że reklam nie
          oglądam ;) ), płatnym szkolnictwem i innymi p..ami. Po prostu wierzę, że tylko
          poprzez wybór wartosciowych ludzi na naszych przedstawicieli możemy sprawić aby
          jesli nie ten kraj to chociaż nasz region nadawał się do normalnego życia. A te
          wybory uznałem za ostatnia szansę dla mnie i moich dzieci. Bo na kolejne
          zmarnowane 4 lata to już nas chyba nie stać.
          A młodym ludziom to chyba najpierw ktos powinien uświadomić to, że od pewnego
          momentu sa odpowiedzialni za otaczający ich świat. Dopiero można od nich
          wymagać czy czynic im wyrzuty. No i oczywiscie wydanie dowodu osobistego nie
          czyni człowieka "dorosłym" automatycznie.
          Pozdrawiam serdecznie

PS Żeby wybudowac dom nie trzeba mieć niewyobrażalnie dużych pieniedzy.
          Wystarczy mieć własny wkład i przez resztę zycia spłacać kredyt. No i czesto na
          ten dom pracuje nie tylko jedno pokolenie.
          • krzys23-1986 Re: Tak głosowali kielczanie 27.09.05, 13:15
            a teraz coś z zupemłnie innej beczki....Meg ty naprawde kandydowałaś???czy
            robisz sobie podśmiechujki??
          • Gość: Leszko Re: Tak głosowali kielczanie IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 27.09.05, 17:30
            Cieszę się że jednak znalazłeś kogoś, na kogo warto było oddać głos. Ale masz
            rację pisząc, że nawet gdyby takiej osoby nie było, należało oddać pusty głos.
            Moim zdaniem powinno wprowadzić się jakieś rozróżnienie, na głosy nieważne, i
            głosy "przeciwko wszystkim" czy coś w tym rodzaju. Nie byłoby już tłumaczeń,
            że "nie głosowałem, bo nie miałem na kogo" itp. Poza tym czasami mam podobne
            odczucia jak Ty. Gdybym oddał pustą kartę, nie chciałbym, żeby ktoś później
            mówił, że mój głos jest "nieważny", bo coś by jednak znaczył.

BTW, frekwencja w wyborach jest jednym z czynników branych pod uwagę przy
            ocenianiu atrakcyjności regionów...
    • Gość: ryszard Re: Tak głosowali kielczanie IP: 81.6.129.* 27.09.05, 00:15
      HORROR.!!!! Posłem ziemi kieleckiej LPR bedzie 26 letni niejaki Parda zrzutek
      z Wrocławia.Co on moze wiedzieć o życiu, gospodarce, problemach ludzi i
      problemach tej ziemi.I ten jego wysoki dziewczęcy głosik.....
      • Gość: meg Re: Tak głosowali kielczanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 00:43
        Rysiu,strzelaj bez litosci:))))Bo szkoda nerwow. I filcu:))))
      • Gość: Ucz sie Re: Tak głosowali kielczanie IP: *.MAN.atcom.net.pl 27.09.05, 13:23
        Wrocław góruje nad Kielcami pod względem gospodarczym, kulturalnym i każdym
        innym. Może zatem wrocławska lekcja przyda sie Kielczanom?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka