Gość: Rychu IP: *.MAN.atcom.net.pl 11.11.05, 22:31 płacze, bo to nie jego święto. Jego było 7 listopada. I na nic te stawiane przez niego pomniki gwiazd, suerpów i młotów przy drogach - 7 XI nikt nie świetował. A 11 - pół Europy!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gargamel Re: Święto Niepodległości a Gargamel IP: 81.6.130.* 11.11.05, 22:49 I tu się mylisz Drogi "Rychu" - SWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI PRZYNIOSŁO MI DUŻO RADOŚCI - obudziłem się bowiem w Nowej IV Rzeczypospolitej posiadającej Rząd "Pisuaru" składający się wyłącznie z Prawych i Sprawiedliwych - wybrany przy pomocy TOTALNEGO CHAMA nijakiego Andrzeja Leppera z Partii Kryształowo Czystych "Samoobrońców" oraz GENERALUSIMUSA nijakiego Romana Giertycha z Partii Świetych Patriotów "Ligusów" a także OBROTOWYCH KMIECI z Partii nazywanej "PSL"-em. TO NAPEWNO BĘDZIE LEPSZA I SPRAWIEDLIWA POLSKA. Dlatego cieszę się JAK JASNA ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Gargamelu, ta nienawiśc IP: *.MAN.atcom.net.pl 12.11.05, 14:34 cię zabije. A szkoda by było. Jesteś ostatnim bolszewikiem w Polsce, tylko ty potrafisz tak nienawidzic po bolszewicku, Stalin przy tobie to neptek! Więc przed napisaniem kolejnego swego sądu zażyj coś. Może by komunistyczny napój - denaturat, ktorty na pewno na krótką chwilę da ci ukojenie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosmita Re: Gargamelu, ta nienawiśc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 18:41 A ja inaczej odczytuje Gargamela, jest przekorny, prowokujacy, ale czytam w jego myslach to co nie jest napisane. Moze sie myle, ale frontalny atak nie jest argumentem w dyskusji. I nie widzę w jego wypowiedziach, zeby był zdeklarowanym stalinoecem, wręcz przeciwnie, jest przeciwnikiem afirmacji obecnie obowiązujacej ideologii. I jeśli Gargamel prawidłowo mnie odczyta, zrezygnuje z napastliwosci na rzecz argumentacji, czego równiez niezmiennie zyczę Babetce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Fe Francji już podpalają kościoły IP: *.MAN.atcom.net.pl 12.11.05, 20:44 Czyzby był to wpływ internetowej propagandy uprawianej przez Gargamela na tych skromnych stronach? A jeśli tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Fe Francji już podpalają kościoły IP: 82.139.30.* 12.11.05, 21:10 Jak widzisz kościoły są takimi samymi palnymi budynkami jak i inne. Nie są szczególne!!! Nic szczególnego. Nie wywiera to na mnie większego wrażenia jak podpalanie jakiejkolwiek budowli. I nigdy nie słyszałeś o paleniu synagog, cerkwi i ostatnio we Francji meczetów? Tylko nie wyciągaj tu "wniosków", że jestem zwolennikiem palenia kościołów. Uważam, że podpalanie czegokolwiek jest jednakowym barbarzeństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosmita Re: Gargamelu, ta nienawiśc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 14:17 jak Gargamel jest bolszewikiem, to ja jestem biskup abisyński. czy ty nie rozmumiesz, że jego wypowiedzi są prowokujace do dyskusji? To raczej ty jesteś zwolennikiem systemu totalitarnego, gdzie jedna religia zapanowałaby nad światem. Możesz spełniać swoją rolę misyjną, ale zważ, że są ludzie innych wyznań, którym też należy sie miejsce na ziemi. Więcej tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gargamel Re: Święto Niepodległości a Gargamel IP: 81.6.130.* 13.11.05, 10:34 I zobacz Drogi "Rychu" do czego doszło w Francji - TEJ CÓRCE KOŚCIOŁA ? A jak pamietam to w Polsce "sfajczono" niejsedną CERKIEW na terenach tzw. "ściany wschodniej" - pewnie zrobili to Komuniści ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Święto Niepodległości a Gargamel IP: *.MAN.atcom.net.pl 13.11.05, 15:07 Tak, zrobili to komuniści w ramach akcji Wisła. Spytaj o to niejakiego Agnostyka1, on wie najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Święto Niepodległości a Gargamel IP: 82.139.30.* 13.11.05, 15:26 Tak agnostyk1 wie, że jak powiedział w sejmie RP Aleksander Małachowski, na Wołyniu Polacy w okresie międzywojennym zniszczyli ok. 150 cerkwi. I nikt w tym kraju nie dał mu odporu, że mówi nieprawdę. On tam był. Ja jednak mam informacje, że na całych ziemiach białoruskich i ukraińskich włączonych do Polski zlikwidowano ok. 800 cerkwi (spalono, zamieniono w stajnie, magazyny, szalety). Co do świątyń na naszych ziemiach powojennych, podlegających akcji "Wisła" to usunieto rdzennych mieszkańców tych terenów, a kościoły unickie ( bo takie tam przeważały) zamieniono w rzymsko-katolickie. Taki ich status zachował się do dzisiaj. Wystarczy tam pojechać. Akcja "Wisła" nie była skierowana przeciw cerkwi prawosławnej a przeciwko ludności nie czującej się polakami i pomagającej zbrojnemu podziemiu. Czy była moralna, uzasadniona i mieściła się w standardach działań zbrojnych - to jest pytanie? Nie wspominam tu o kościołach protestanckich na twz. "ziemiach zachodnich", które w zdecydowanej wiekszości zostały przejęte przez kościół rzymsko - katolicki lub po prostu zniszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Antypolacy w natarciu IP: *.MAN.atcom.net.pl 14.11.05, 00:09 Nie wiem, głupota kieruje takimi agnostykami i Gargamelami, czy antypolski interes mocarstw ościennych. Gdybyście liznęli choc ociupinkę z dziejów, to wiedzielibyście, że to co piszecie, pisał 100 lat temu niejaki Iłowajski w podręcznikach rosyjskich obowiązujących w zaborze rosyjskim. Potem ten sposów i styl piętnowania niesfornych Polaków przejęli bolszewicy. Odzyskanie przez Polske niepodległości jest wyzwaniem dla odwiecznych wrogów Polski i polskości. Wrogowie wykorzystują do szkalowania także zindoktrynowanych głupców. Tak jak Zirinowski nie może przeboleć, że papieżem został Polak, tak nie może i Gargamel. Obaj z jednego szczepu. Ale na tym polega wartość demokracji: Gargamel może bezkarnie pluć na Polaków i ich katolicka tożsamość (jak pluli zaborcy z Bismarckiem na czele). Niczego zlego mu sie nie stanie. On o tym wie. Przed 1989 bezcześcił to, za co nagradzali pieniędzmi i posadami, czyli antypolskość. Po 1989 dalej bezcześci - może za granicami dostrzegą i go nagrodzą za psią wierność dawnym panom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Przepraszam: IP: *.MAN.atcom.net.pl 14.11.05, 00:10 w ostatnim akapicie zamiast antypolskość powinno byc oczywiście POLSKOŚĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gargamel Re: Antypolacy w natarciu IP: 81.6.130.* 14.11.05, 00:13 Ostrożnie bo rzuca ci się na mózg Drogi "Rychu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Prawda boli IP: *.MAN.atcom.net.pl 14.11.05, 13:16 Myślę, ze wreszcie do ciebie dotarło, komu naprawdę służysz. Mam nadzieję, ze robisz to z głupoty, a nie z intencji. Że nie jesteś agentem wrogów Polski: imperialnych Rosjan, pruskich Niemców. Jednak wiedz, że twoja zajadła walka z Kościołem jest dalszym ciągiem, kontynuacja działań carskich najeźdzów i Kulturkapmpfu. Każde ludzkie działanie ma swoje konsekwencje. Twoje działanie jest zaprzaństwem narodowym służącym wrogom Polaków. To tyle. Pewnie , jak wcześniej, będziesz mnie obrażał: kiedy sie nie ma argumentów, to sięga sie po ataki niegodne. Zamiast tego polecam ci lekturę jakiś dobrych podręczników historii. Nie, nie tych sowieckich pisanych przez łże-Polaków. Tych polskich, wydawanych w XIX i XXI wieku. Np. siegnij po książki Daviesa, może coś zrozumiesz, może partyjną indoktrynację zastąpisz po prostu wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosmita Re: Prawda boli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 14:59 Rychu, czy ty nie dostrzegasz upływu czasu? urdziło sie nowe pokolenie, nie majace nic wspólnego ze stalinizmem i hitleryzmem. tamci wyznawcy zbrodniczych ideologii już wymarli. Nowe pokolenie chce przyjaźni zarowno z Niemcami jak i Rosjanami. Po co odgrzewać stare zaszłości? co nam to da? Każda nienawiść prowadzi do wojny, czy chceż tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Prawda boli IP: *.MAN.atcom.net.pl 14.11.05, 21:15 No właśnie, tyle czasu już minęło, a wynarodowieni Polacy ciągle idą tropem propagandy zaborców niczego z historii nie rozumiejąc. Nawet nie wiedzą, ze walka z religią katolicką jako jądrem tożsamości narodowej Polaków była głównym celem zaborców. A interesy w polityce nie umierają. Dlatego Gargamel obecnie jest sojusznikiem (może agentem Żirinowskiego i innych antypolskich partii - emanacji dawnego carskiego i bolszewickiego imperializmu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gargamel Re: Prawda boli IP: 81.6.130.* 14.11.05, 17:09 Wbrew pozorom pierwsze wydanie "Boże Igrzysko" Devisa mam z 1987 roku - i to z autografem Autora, którego znam osobiście z okresu studiów na UJ w Krakowie. Następne dwie pozycje zakupiłem ostatnio - są ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Ale nie przeczytałeś IP: *.MAN.atcom.net.pl 14.11.05, 21:27 A jeśli przeczytałeś, to niczego nie zrozumiałeś. Przeczytaj raz jeszcze, zwłaszcza te rozdziały o rugowaniu Polskości z ziem zabranych przez Rosjan, czyli krwawemu rugowaniu katolicyzmu. Taki Gogol np. był z rodziny polskiej szlachty. By ratowac majątek przeszedł na prawosławie i został rosyjskim pisarzem (Tę częsc rodziny najpierw wyzutej z katolicyzmu a potem z polskości nazywano z ukraińska Hohołami, czyli po rosyjsku - gogolami). Właśnie o nich pisze Davis, a jeszcze dokładniej D. Beauvois, profesor francusko-belgijski. Wiele dla wynarodowienia Polaków zrobili komuniści, zwłaszcza sukcesy odnieśli wśród warstw o nieutrwalonym poczuciu narodowym, np. wywodzących się z zapadłych wsi bez kościołów i księży głoszących kazania i nauczających religii czystą polszczyzną i wykładających prawdy wiary, które legły u fundamentów Europy. Te pośpiesznie i byle jak oświecone warstwy ulegały sowieckiej indoktrynacji, co wida w postach Gargamela, Kosmity, Agnostyka... Dalej wiernie służą interesom zaborców przeszłych i przeszłych (bo narody ościenne mają zawsze interesy odmienne niz ich sąsiedzi, a konflikty z Rosją ciągną się juz od trzech stuleci i końca nie widac). Dlatego straszno, gdy w Polsce jawnie działają sojusznicy wrogów Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosmita Re: Ale nie przeczytałeś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 21:52 Rychu, ty odczytujesz tylko to co chcesz, żeby tworzyć temat do bezpłodnej dyskusji. Staraj się odczytać to co pisza inni Obawiam się,że jesteś skażony nienawiścią, co nie wynika z nauki chrześcijańskiej. gdzie u ciebie milość bliźniego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosmita Re: Ale nie przeczytałeś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 22:09 Dedykuje ci do analizy wiersz Asnyka " daremne żale - próżny trud bezslne złozeczenia! przeeżytych kształtów żaden cud nie wróci do istnienia. Świaat wam nie odda idąc wstecz Zniknionych mar szeregu - Nie zdoła ogień ani miecz Powstrzymać myśli biegu. Trzeba z żywymi naprzód iść, Po życie sięgać nowe...... A nie w uwiędłych laurów liść Z uporem stroić głowę. Wy nie cofniecie życia fal: Nic skargi nie pomogą- Bezsilne gniewy, próżny żal! Światpójdzie swoja drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gargamel Re: Święto Niepodległości a Gargamel IP: 81.6.130.* 13.11.05, 18:15 A o Prawosławny Klasztor w Supraślu prowadził KRUCJATĘ nijaki Komuch ARCYBISKUP SZYMECKI z KC PZPR ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Święto Niepodległości a Gargamel IP: 82.139.30.* 14.11.05, 14:51 Widać, że ktoś się tu wściekł! Twoje: "Gdybyście liznęli choc ociupinkę z dziejów, to wiedzielibyście, że to co piszecie, pisał 100 lat temu niejaki Iłowajski w podręcznikach rosyjskich obowiązujących w zaborze rosyjskim. Potem ten sposów i styl piętnowania niesfornych Polaków przejęli bolszewicy". Jeżeli byłego marszałka Sejmu RP porównuje się do bolszewików - to trudno, wiadomo, że do tego porównującego głowy nic się nie może zmieścić. A gdzie ja coś mówiłem o okresie z przed 100 lat. Mówiłem o okresie Polski miedzywojennej a informacje czerpałem ze żródła zachodniego. Co do okresu rozbiorów po stronie rosyskiej to nie dochodziło ( może masz jakieś swoje żródła np z przed 1000 lat) do niszczenia katolickich świątyń. I to nie ze strachu ale w porozumieniu z Watykanem, któremu los Polski zwisał zwiędłyym kalafiorem, aby tylko nie naruszano interesów KrK. Jeżeli chcesz wiedzieć jak potraktowali Polacy cerkwie wybudowane na nszych rdzennych ziemiach w tamtym okresie to idz zobacz w Kielcach kosciól garnizonowy. Zresztą nie musisz się męczyc, tylko wyobraz sobie sytuację gdyby kościół prawosławny upomniał się o jej oddanie?! Rys historyczny: W 1904 r. wybudowano dla potrzeb wojska cerkiew prawosławną według projektu architekta Stanisława Szpakowskiego. Cerkiew została zdewastowana w czasie pierwszej wojny światowej, odbudowana w latach 1925-1926 i dostosowana do potrzeb kultu katolickiego, konsekrowana 8 XII 1926 r. przez bpa Augustyna Łosińskiego. Dnia 21 IV 1926 r. biskup polowy Wojska Polskiego Stanisław Gall erygował parafię wojskową. W latach 1939-1945 funkcjonowała przy kościele "vicaria perpetua", w 1946 r. kościół został przejęty na cele duszpasterstwa wojskowego. Dnia 6 XII 1987 r. bp Stanisław -Szymecki erygował przy kościele wojskowym nową parafię pw. MB Królowej Polski. -Od tego czasu każdorazowy kapelan wojskowy otrzymuje, w porozumieniu z generalnym dziekanem Wojsk Polskich, od kieleckiego biskupa nominację na proboszcza tej parafii. W latach 1993-1997 kościół odnowiono i przeprowadzono w nim prace konserwatorskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: No proszę, IP: *.MAN.atcom.net.pl 14.11.05, 21:36 Agnostyk udowadnia, że w Kielcach powinien pozostac garnizon wojsk rosyjskich, bo wtedy cerkiew działalaby nadal! Ale ta cerkiew była symbolem rosyjskiego panowania w Kielcach! A skoro panowanie sie skończyło, wojska rosyjskie odeszły, cerkiew przeszła w ręce kiedyś podbitych. Nie zniszczono jej.Po 30 latach przyszli znów Rosjanie (do których dołączyło wielu wynariodowionych Polaków), ale ci nie byli już prawosławni, wielbili Lenina i wierzyli w stek bzdur zwanych leninizmem. Zapewne Agnostyk boleje, że gmach dawnego KW PZPR przeszedł w inne ręce., że nie pozostawiono w nim dawnych funkcjonariuszy, że nie rządzą już Kielcami... Takie marzenia można mie, ale gdy się je głosic publicznie, trzeba pogodzi sie z konsekwencjami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gargamel Re: No proszę, IP: 81.6.130.* 14.11.05, 22:17 Masz całkowitą rację Drogi "Rychu" z tą cerkwią w Kielcach - która była symbolem panowania Rosjan i słusznie ją zniszczono. To samo dotyczy otwie- ranych w Rosji Kościłów Katolickich - Ruskie mają rację, że przeciwdziałają EKSPANSJI CZARNYCH na teren PRAWOSŁAWIA i "wypieprzają" Polskich Czarnych, którzy prowadzą tam EWANGELIZACJĘ odbierając CERKWI wiernych. A tak na mar- ginesie - to dlaczego ci FUNKCJONARIUSZE PAŃSTWA WATYKAŃSKIEGO posiadają paszporty Rzeczypospolitej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: No proszę, IP: 82.139.30.* 14.11.05, 22:23 Brednie!!! Jak zwykle brak konkretnych danych a jedynie wydumane przez ciebie BREDNIE nie mające nic wspólnego z moim stanowiskiem w danej sprawie. Przecież Ty mikromóżdzku twierdzisz w tej swojej gadaninie, że kościoły katolickie obecnie budowane przez Polaków w Rosji w ramach tzw. nawracania to dla nich symbol zniewolenia??? Co za marzenia mi prymitywie przypisujesz? Skąd Ty wogóle to bierzesz? Z sufitu czy nierozgarniętej wyobrażni? A jeżeli już twierdzisz, że cerkwi tej nie zniszczono to wiedz, iż inne np. w Modlinie czy Rembertowie zniszczono całkowicie. To o nich wiem a ile jeszcze innych? Staraj się opierać o fakty nie o głupawe rozumowanie swojego minimóżdzka. Nic nie jest on w stanie wymyśleć! A tak między nami to może nie zabieraj głosu w sytuacjach kiedy nie masz nic rozumnego do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gargamel Re: No proszę, IP: 81.6.130.* 14.11.05, 23:34 Nie bez powodu stopa Karola Wojtyły nie stanęła na Świetej Rusi - podobnie jak na terenie Chin. Cerkiew Ortodoksyjna postępuje słusznie "zamykając granice" Państwa Rosyjskiego przed Fioletowymi Bażantami typu Biskup Mazur - bezwyzna- niowcy na tamtym terenie to Jej "zaplecze" a nie CZARNYCH z Watykanu. I nie "wal" mi opowieści o Polakach - ci POLSCY TURYŚCI W SUTANNACH robią wszystko aby EWANGELIZOWAĆ Rosjan. Myślę, że również Benio XVI nie "odwiedzi" Rusi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Tłumaczę: IP: *.MAN.atcom.net.pl 14.11.05, 23:44 1.Cerkwie w Kielcach czy Modlinie były cerkwiami rosyjskiej armii okupującej Polskę. Po klęsce w czasie I wojny wojska te opuściły Polskę, więc cerkwiom brakło wiernych. Tam, gdzie wierni pozostali - wierni tak prawoslawiu, jak i odrodzonej Polsce - pozostały i cerkwie, jak np. w Łodzi czy Sosnowcu. Tam, gdzie wojska zabrakło, cerkwie zniknęły, jak np. w Pińczowie czy Sandomierzu. 2. Wasze opinie są przetłumaczone z podręczników Iłowajskiego, chyba jakieś ich egzemplarze sa w kieleckich bibliotekach, więc możecie sprawdzić i się zadziwić (j. rosyjski chyba nie sprawia wam trudności, albo wy, albo ktoś z waszego kręgu na pewno studiował w Moskwie) jaki osiągnęliście stopień rusyfikacji. Pewnie gorzej będzie z j. niemieckim (Kilturpampf), ale sa dobre opracowania w j. polskim. 3. Rusyfikacja w Kielcach to problem nie nowy. Jeden z bohaterów "Syzyfowych prac" Żeromskiego, niejaki Andrzej Radek, w rzeczywistości Machajski - "syn chłopa spod Buska" - został przez kieleckie rosyjskie gimnazjum całkowicie zrusyfikowany, został typowym rosyjskim inteligentem.Był bolszewickim anarchistą, po zwycięstwie bolszewików anarchiści zostali uwięzieni, bo byli jeszcze bardziej na lewo od bolszewików. Ale Machajski umarł "sam z siebie", ani Lenin, ani Dzierżyński nie maczali w tym swych krwawych palców. Machajski był oczywiście wrogiem Kościoła i kultury ufundowanej na wartościach chrześcijańskich, czyli w konsekwencji - wrogiem polskiej niepodległości. Jako anarchista przewidział przekształcenie się warstwy bolszewików w "nową klasę wyzyskiwaczy", znacznie wcześniej niz słynny Dżilas, któremu przypisuje się ten koncept, nie pamietając o Machajskim. Więc tak jak udało się Rosjanom zruszczyć Machajskiego (Żeromski ten fakt przemilczał, niestety), tak "ludziom radzieckim" udało sie zruszczyć was - synów "chłopów spod Kielc" 4. I wy właśnie: Gargamele, agnostycy, Ptysie, Kosmici - jesteście zruszczeni, tak jak Radek vel Machajski. Mówicie w interesie Rosji i, częściowo Prusaków, którzy w swoich interesach walczyli z Kościołem (Kulturkampf). Zostaliście wynarodowieni, ideologie wrogów Polski stały sie waszymi ideologiami. PS. Opis tego, jak Rosja walczyła z katolicyzmem, także tym ukraińskim (grekokatolicyzmem) znajdziecie u Reymonta - utwór nazywa się "Z ziemi chełmskiej". Życzę przyjemnych doznań lekturowych, łagodzących ból towarzyszący dochodzeniu do prawdy i porzucaniu sądów falszywych i głupich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Tłumaczę: IP: 82.139.30.* 15.11.05, 12:36 Jeszcze raz Ci podpowiem (choć wątpię w możliwość Twojej percepcji). Nie staję po stronie żadnych byłych zaborców. Nie należę do wrogów Polski w zadnym wymiarze. A wprost przeciwnie - jestem głębokim patriotą tego kraju. Nie mam nic wspólnego z okresem zaborów. To chyba zrozumiałe. Moja mentalność powstała z czerpania wiedzy z różnych żródeł - historii apologetycznej jak i krytycznej. Wykształcił się we mnie swiatopogląd oparty o RATIO a nie IDEOLO. Stąd taki punkt widzenia a nie inny. Zrozum, nie mam idoli - mam własny trzeźwy osąd. Nie opieram się na żadnej z góry założonej tezie, a sam dochodzę do określonych wniosków na podstawie racjionalnych przesłanek przetworzonych w procesie NAUKOWEGO, opartego o logikę, procesu poznawania prawdy. A wracając do całego poprzednio ciągu "dyskusji". Ja przedstawiłem fakty polegające na tym, że jeżeli w dzisiejszych dniach palą we Francji kościoły to nie ma w tym nic nadzwyczajnego, nie jest to żaden symbol zdziczenia pogańskiej Europy. Przykładem tego są nasze własne dokonania ( niemałe) w tym zakresie na terenach Polski w okresie międzywojennym, i powojennym. Z Twoich rozważań wynika, że raz jest dobrze jak cerkwie pozostawały a drugim razem jak je niszczono. A nawet na moment Ci w głowie nie zaświtało,iż w każdym przypadku niszczenie obiektów sakralnych jest naganne moralnie, że mogą to być obiekty zabytkowe, że mogą świadczyć o jakiejś (cóż że obcej) kulturze. W podobny sposób Świat stracił przeogromne dziedzictwo kultury antycznej, kiedy to katolicy przystąpili do totalnego niszczenia świątyń pogańskich. O tym mówiłem. Był taki jeden, który powiedział "Po czynach ich poznacie". I Próba dezawuowania tego co powiedziałem o FAKTACH, poprzez próbę zaszeregowania mnie do jakiś mitycznych "wrogów" jest jak zawykle w przypadku przedstawiania niezbitych argumentów metodyką zbaczania na boczne tory, zamazywania głównego wątku oraz czystą kazuistyką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Zaklęcia, zaklęcia... IP: *.MAN.atcom.net.pl 15.11.05, 14:46 Po pierwsze, wzruszył mnie twoj "naukowy proces dochodzenia do prawdy": - taki proces podejmuje każda gospodyni w trakcie zakupów w supermarkecie. Po drugie - twoje poglądy na rolę katolicyzmu są dziwnie zbieżne z opiniami Iłowajskich i funkcjonariuszy Kulturkampfu, jak również Bermanów i Bierutów, ktory dążyli do "zmienienia świadomości Polaków" - wszyscy w/w czynili wszystko by Polakom odebrac tożsamośc narodową, której podstawowym elementem jest katolicyzm. Twoje poglady są obecnie zbieżne z poglądami Żirinowskiego - imperialnego nacjonalisty rosyjskiego. Nie wiem, czy uzgadniasz z nim swe opinie i prowadzoną na tym forum działalnośc propagandową. Jeśli nie - to ta zbieżnosc jest tym bardziej zastanawiająca: znaczy, że okres komunizmu pozostawił w krajach obozu wiele "klonów ideologicznych", m.in. ciebie i Żirinowskiego. W okresie, gdy byłeś młody, twoj bezbronny umysł poddano straszliwej presji propagandowej,która go "przeformatowała". Dlatego dziś jesteś zajadłym wrogiem i polskich elit, i mieszkańców wsi, ktorzy sa wierni Kościołowi, bo wiedzo, że gdyby nie Kościół, to najprawdopodobniej nie byliby już Polakami, ale tak jak obecnie wiekszośc Białorusinów uważających sie za Rosjan, byliby Rosjanami, Niemcami, Austriakami. Ty cierpisz, że tak sie nie stało, że Polacy nie porzucili Kościoła i Polakami pozostali. Ja się z tego cieszę. Ot, cała między nami różnica. PS. A poza tym musisz zapomnie o wszelkich treściach ideologicznych, które wtłoczono ci, twierdzą, że jest to "marksistowsko-leninowski światopogląd naukowy". Ten światopogląd miał tyle wspolnego z nauką, co krzesło z krzesłem elektrycznyym. Ty jednak za jedyny wzorzec krzesła nadal uznajesz krzesło elektryczne - to ty atakujesz, obrażasz, plujesz na katolicyzm. Ja komunistom współczuje, poświecili niemal cale życie na służenie obłedowi, komunizm upadł nawet w Mongolii (choc tam katolicyzmu nie było, tylko sprzeczna z komunizmem rzeczywistośc). Byli aktywiści PZPR mają ze służenia ideologii w służbie ZSRR, czyli przekształconej Rosji jednak materialną, nie ideologiczną, korzyśc - dośc spore emerytury. Dzięki tym emeryturom wypracowanym przez katolicki naród mogą dzisiaj pluc na demokracje i Kościół. To także znak wyższości kultury chrześcijańskiej nad innymi, z azjatycko-komunistyczna na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Zaklęcia, zaklęcia... IP: 82.139.30.* 15.11.05, 17:47 Cóż mogę powiedzieć? Całkowity prymityw!!! Naucz się dyskutować posługując się argumentami a nie PROPAGANDĄ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Argumenty IP: *.MAN.atcom.net.pl 15.11.05, 18:44 Własnie je przedstawiłem w kolejnych postach. Fakty sa takie: wasza żarliwa walka z Kościołem i polskością wpisuje się w takąż walkę prowadzona przz carska Rosję, Prusy, Żirinowskiego i antypolskie hufce działające w krajach Europy Zachodniej i USA. Walka ta nazywana jest antypolonizmem. Jesteście w tej walce spadkobiercami i kontynuatorami wrogów polskości, także tych podajacych się za Polaków: Bermanów, Bierutów, Gomułków, Jaruzelskich... Po raz kolejny powtarzam: sądzę (naiwnie?), iż to wasze zwalczanie polskości wynika z głupoty, nie jest chyba prowokacją ani przejawem realizowania wrogich wobec Polski działań. Jest - jak mniemam naiwnie, pozostałością waszego komunistycznego zindoktrynowania, rodzajem żalu, że nie udało sie w Polsce zbudowa komunizmu, czyli wynarodowic Polakówza co oskarżacie katolicyzm polskiego narodu i jego więzi z wartościami chrześcijańskimi i Europą. Ale powtarzam: komunizmu nie udało sie zbudowac nawet w Mongolii, a lud mongolski wrócił do religii buddyjskiej, bo to ona okresla jego tożsamośc. Komunizm w Korei ciagle trwa, ciągle trwa tam walka z religią, dlatego komunistyczny naród koreański umiera z głodu. Do religii wrócili natomiast Rosjanie. Putin i elita rosyjskiej władzy co niedziela uczestniczy w mszy św. Buduje cerkwie, utrwala prawosławie, bo ono okresla tożsamośc Rosjan. Wy walczycie z czymś, co określa tożsamosc Polaków. Dlarego właśnie jesteście wrogami polskości. To są argumenty i wnioski. Gdybyście chceli uczciwie dyskutowac, to powinniscie mi udowodnic, że wasza walka z polskościa słuzy polskości. A tego udowodni sie nie da! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Argumenty IP: 82.139.30.* 15.11.05, 23:09 Pokaż mi gdzie walczę z religią ( jakąkolwiek), Bogiem czy nawet kościołem??? Bez skrępowania. Prosto i na odlew. Przecież Ci to trudności nie sprawi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Przeczytaj swoje posty IP: *.MAN.atcom.net.pl 15.11.05, 23:11 Po prostu. I nie udawaj, nie ideologizuj, ze walczych z "klerykalizmem", ty walczysz z polskością Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Przeczytaj swoje posty IP: 82.139.30.* 16.11.05, 13:28 Jak zwykle nic na temat. Wymijająco. Brak jakichkolwiek argumentów, pomówienia wydumane w ciasnej główce. Przedstawianie własnego obrazu bez uzasadnienia w faktach. Chęc dopieprzenia za wszelką cenę. Pustosłowie, postosłowie, pustosłowie!!! Przedstaw jakiekolwiek moje wypowiedzi na forum atakujące wiarę, religię czy Boga. Chociaż jedną??? Póżniej pogadamy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Wszystkie twoje wypowiedzi na tym forum IP: *.MAN.atcom.net.pl 16.11.05, 22:08 są antypolskie, wpisane w atki na polskośc prowadzone przez jej wrogów od 200 lat. Ale prywatnie cie rozumiem - zaden agent wrogich sił nie przyzna sie do zbrodni i narodowego zaprzaństwa. Będzie kręcił, motał, udawał głupiego. Ale prawdy nie zmieni. Czytaj - a nie tylo pisz - swoje posty. I niejakiego Gargamela. I Kielczanina. I Ptysia. Nalezycie do jednej siatki agentów, czy całkiem innych siatek innych mocodawców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptys Re: Wszystkie twoje wypowiedzi na tym forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 22:26 ty chyba jesteś chory z nienawiści. gdybyś dokładnie słuchał nauk JPII postępowałbys inaczej. Pomódl sie, bo tylko modlitwa może cię sprowadzić na drogę cnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Mylenie współczucia z nienawiścią IP: *.MAN.atcom.net.pl 16.11.05, 22:46 Czy ty wiesz, co piszesz? Sformułowałem swoje opinie na podstwie analizy treści waszych wypowiedzi. Analizy naukowej (sprawdź w Internecie pod hasłem analiza treści, najlepiej pismiennictwo w j. angielskim). A poza tym Ja wam WSPÓŁCZUJĘ!!! A ty mylisz to moje wspólczucie i zatroskanie z nienawiścią, czyżbyś niedostatecznie poznał język polski na kursach w centrali? Nienawiść jest zaangażowaniem emocjonalnym, ja zaangażowałem się w dyskusje z wami intelektualnie, sądząc, że jesteście istotami dwunożnymi i myślącymi. Pomyliłem się, przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Mylenie współczucia z nienawiścią IP: 82.139.30.* 16.11.05, 23:31 Nie dokonuj analiz. Nie jesteś w stanie. Wnioskuję tak ze względu, że myślenie ( a co dopiero analizowanie) sprawia Ci trudność. I czekam ja jakiś konkretne wskazanie gdzie PRZEANALIZOWAŁEŚ moją wrogość do religii, wiary, Boga. No chociaż troszeczkę. Proszę. Ponieważ jak zawsze zamiast argumentów stosujesz -"sądząc, że jesteście istotami dwunożnymi i myślącymi"- obelżywe odniesienia kończę z tobą tę dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninka Re: Święto Niepodległości a Gargamel IP: *.kielce.net.pl 17.11.05, 12:07 Brawo Garuś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gargamel Re: Święto Niepodległości a Gargamel IP: 81.6.130.* 17.11.05, 16:33 Serdeczne dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś