Gość: BOLEK IP: *.devs.futuro.pl 13.01.06, 07:05 SZOK Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aaa Re: Ogromne poruszenie po aresztowaniu za pedofil IP: 81.219.208.* 13.01.06, 07:26 A takim fajnym kolegą był w liceum. Zmieniły mu się gusta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Ogromne poruszenie po aresztowaniu za pedofil IP: 81.219.208.* 13.01.06, 07:26 A takim fajnym kolegą był w liceum. Zmieniły mu się gusta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Ogromne poruszenie po aresztowaniu za pedofil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 15:25 jeśli to oskarżenie okaże się przwdziwe, zaznę wierzyć we wszystkie plotki... Docierały do mnie informacje, że jest to możliwe, jednak trudno mi było w to wierzć. Teraz, pozbierawszy w całośc wszystkie zasłyszane opinie i własne obserwacje tego człowieka, zaczynam wierzyć że coś w tym jest. I dla mnie to też jest szok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igor Apel do rozsądku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 17:38 Jestem związany z ZHP od wielu lat i proszę o bardziej sprawiedliwe pióro autora... Dariusz K. od kilku lat nie działał czynnie w kieleckim harcerstwie, nie był drużynowym ani instruktorem mającym bezpośredni kontakt ze zwykłymi harcerzami. Jego kontakty z nimi polegały jedynie na obserwowaniu co dzieje się podczas strzelania... A i wtedy bezpośrednio na stanowiskach przy strzelających byli młodzi instruktorzy, lub zawodnicy HKS 47. Więc rodzice harcerzy powinni być spokojni posyłając swoje dzieci na zbiórki. Zdanie zaczerpnięte z forum: "...Między sobą, jak to wśród młodych chłopaków, podśmiewaliśmy się wtedy, że te sytuacje z K. to taki chrzest bojowy i każdy, kto wstępuje do ZHP, musi go przejść..." jest dowodem na zupełny brak powagi tego anonimowego człowieka... Autor powinien troszkę więcej pomyśleć nad tym artykułem bo bardzo łatwo kilkoma słowami zniszczyć kilkudziesięcioletni wysiłek wielu pokoleń instruktorów i harcerzy. Nie jestem obrońcą Pana Dariusza, czuje się w obowiązku do obrony prawdy bo tak mnie w ZHP wychowano. Sądy są od skazywania ludzi a nie anonimowi internauci. Mogę mówić tylko za siebie i chciałbym by każdy potrafił z ręką na sercu powiedzieć to co ja teraz mówię... Nie miałem pojęcia o skłonnościach pedofilskich tego człowieka... Jeśli to prawda to jest to wielkie, wielkie nieszczęście dla nas wszystkich. Pragnę wierzyć, że żaden z instruktorów ZHP nie miał kontaktu z jakimikolwiek dowodami. Jeśli natomiast są tacy którzy wiedzieli i nic nie zrobili to powinni zostać natychmiast usunięci z ZHP. Przez ponad 15 lat jestem bardziej lub mniej obecny w kieleckim harcerstwie i wiem, że Ci młodzi ludzie którzy poświęcają swój czas i siły dla dzieciaków są skarbem... Prawdziwym skarbem... Wierzę, że Ci którzy mają teraz 16-25 lat, a w takim wieku jest większość drużynowych i funkcyjnych, nie mieli o tym wszystkim pojęcia. Wiem, że robiąc teraz nagonkę na ZHP robicie im krzywdę ale równierz dzieciakom i Polsce. To ZHP wychowało wielu wybitnych polaków, również ZHP zawdzięczamy w jakimś stopniu to że Polska to Polska... Ten Pan który jest oskarżany o tak paskudne czyny jest również człowiekiem związanym z ZHP to prawda... Ale czy to że jakiś hydraulik wykorzystał dziecko jest równoznaczne z tym, że każdy hydraulik jest pedofilem? Czy jeśli jego koledzy mówią że nic o tym niewiedzieli oznacza to zmowe milczenia? Zastanówcie się gdzie jest zło... I wtedy próbujcie je naprawiać a nie walić na oślep... Proponuję by każdy z nas dokładnie się zastanowił czy jest wrażliwy na zło... Na zło za wczasu a nie czy potrafi głośno wyzywać człowieka za kratami... "Wyjdź w świat, zobacz, pomyśl, pomóż czyli działaj..." To dewiza wędrownicza ale dziś warto by tą dewizę wzieli sobie do serca wszyscy czytający to ludzie... Głęboko wierzę w ludzkie dobro i mam nadzieję, że dobro i sprawiedliwość zwycięży... Czuwaj!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Apel do rozsądku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 18:56 porownanie z hydraulikiem jest naprawdę budujace. Ale jęzeli w trkcie sprawy okaze sie ze o skłonnosciach Pana wiedziały władze ZHP to wtedy porozmawiamy i o ZhP - podpieranie sie zasługami ZHP jest hipokryzja - juz nie jedna wielka i świetlana instytucja straciła społeczne zaufanie z o wiele mniej istotnych powodów. W piasek głowe mozna schowac zawsze ale w ZHP - to nie jest w ogóle dopuszczalne. Pytanie co władze ZHP wiedziały o tym Panu i na ile odcinanie sie od niego teraz jest własnie linia obrony to sie jeszcze okaże. Zadna organizacja nigdy nie może unikac odpowiedzialności za ludzi których sygnowala, mianowala, umożliwoała pracę - tak musimy by c tak a nie musi byc nie - tu nie ma taryfy ulgowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosiek Re: Apel do rozsądku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 19:59 Dajmy czas prokuratorom....W tej sprawie jest wiele wątków do sprawdzenia i zweryfikowania. Z doświadczenia wiem, że żaden nie zostanie pominięty, bo w takiej sprawie sprawdza się WSZYSTKO. Jako wieloletni instruktor ZHP życzę sobie, by ta sprawa została wyjasniona dogłębnie. Także w zakresie ewentualnej wiedzy władz ZHP na tema skłonności dzisiaj już podejrzanego Dariusza K. Drogi Igorze...!!! Dobrze wiemy, iż to, że Druh Darek koncentrował swoją działalność głównie w ramach stowarzyszenia poza ZHP nie wynika z faktu, że był z dala od ZHP, ale głównie z powodów finansowych ( rozliczanie kosztów poza ZHP ). Zapytam inaczej : nosił mundur ?, opłacał składki członkowskie ?, miał swój przydział służbowy ? organizował imprezy na szczeblu hufców, chorągwi i całego Związku ? Tak nie można !!!! Nigdy nie będziemy wiarygodni, jeśli trudne i niewygodne sprawy będziemy załatwiać w ten sposób. Przez odcinanie się od problemu i udawanie, że go w ogóle nie ma. To, że ludzie o takich czy innych skłonnosciach trafiają się w naszej organizacji jest na swój sposób oczywiste : alkoholik nie włamie się do sklepu z cukierkami, tylko do sklepu z alkoholem, jeśli bardzo lubię miód, będę szukać ula, etc.etc. .... Podzielam pogląd, że na podstawie tego jednego sporadycznego przypadku nie można absolutnie oceniać całego ZHP i całej rzeszy pracujacych w jego szeregach ludzi. Zastanawia mnie tylko, i poniekąd trochę i cieszy i martwi, że w obronie dobrego imienia naszego Związku wypowiadają się indywidualni członkowie, nie zaś żadna "ważna" władza statutowa, zawłaszcza ta odpowiedzialna za zewnętrzny wizerunek ZHP. Też jeszcze niczego nie wie...??????!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Apel do rozsądku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 13:36 a tak odchodzac od tej sprawy a moze własciwie bazujac na niej wszyscy powinnismy sie zastanowic czy osoby ktore pracuja z dziecmi nie powinny byc obowiazkowo poddawane badaniom psychiatrycznym, niezaleznie od plci i wyksztalcenia???to bardzo ciezka i odpowiedzialna praca nie dla wszystkich a na pewno nie dla przypadkowych osob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Apel do rozsądku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 14:42 to moze byc bardzo skuteczne z wyjatkiem "pedagogów" katechetów - oni sa poza zasiegiem jakiejkolwiek władzy publicznej i tylko sady cywilne mogą tu coszmienic - ale ile jest takich odwaznych rodziców którzy takie sprawy wniosą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CzerwonyPas Re: Ogromne poruszenie po aresztowaniu za pedofil IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.06, 01:37 hm... powiem tak. Kiedyś byłem dość blisko związany ze środowiskiem ZHP, ba nawet miałęm dość poważaną funkcję w jednej z najlepszych męskich drużyn w województwie, i cóż z tego? Szok, ludzie puk, puk ja się spotkałem z niesprawiedliwościa wiele razy, i cóż z tego, że harcerz, instruktor - mam go w głębokim powarzaniau, a wiecie dlaczego, bo to znaczy że on nie był harcerzem tylko harcerzykiem, tez tacy podobni są w innych kieleckich drużynach i nawet o nich się nic nie mówi i jest wszystko ok, przykład może pewien "strażak" na ten temat coś powie . NO ale jak ludzie sami nie zrozumieją tego że z takimi kolesiami nie nalezy współpracowac tylko nalezy im podziękować za współprace. NIesprawiedliwośc w środowisku byłą i pewnie jest. TO już dawne czasy i nikt pewnie nie pamięta jak pewien druch choragwiany o krókim nazwisku wyrzucił pewnego instruktora tylko za to że ten chciał coś robić dla harcerzy i robił, no ale jak się ma plecy to tak bywa. I nie piszcie mi o ideałąch harcerze, druchowie jak np. hufiec sie dzieli - że inni są równiejsi od innych - paranoja, tylko człowieka krew zalewa, szczególnie takich dla których harcerstwo było czymś, wierzyli w nie i się przekonali ile jest w tym wszytskim obłudy, wprawdzie były tez piękne chwile, które pozostają w wpamięci na zawsze i przyjaciele Chcecie mieć czyste środowisko to skonczcie z tolerowaniem tych co nosza mundur i palą, tych co noszą mundur i chlają, inie bierzcie ludzi do druzyn tylko po to aby one były bo to nie ma sensu Tyle mam na ten temat Czuwaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: była członkini HKS Re: Ogromne poruszenie po aresztowaniu za pedofil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 09:38 dla mnie to też niesamowity szok. pan K. był przez jakiś czas moim trenerem nawet wyjeżdzlismy razem z innymi członkami klubu na zawody...ale nigdy nie dał po sobie poznać że lubi młodzież w tym oczywiście nienormalnym sensie...zawsze był mily sympatyczny i myślałam ze nie jest w stanie nikogo skrzywdzić...ale pomyliłam się...niestety...ale nie sądzcie go za surowo..to jest chory człowiek powinien się leczyć...co mu da jedynie 10 czy iles lat więzienia...jak myślicie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZAPRASZAM ZAPRASZAM WSZYSTKICH DO GALERII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 09:43 ZAPRASZAM WSZYSTKICH DO GALERII forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=719 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=719 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=719 możecie tu umieszczać swoje foty z Kielc ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Ogromne poruszenie po aresztowaniu za pedofil IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.06, 16:40 ciekawy tylko jestem jak to było mozliwe że nikt z władz ZHP o tym nie wiedział - jak znam ze swoich lat ZHP - to jest po prostu niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Ogromne poruszenie po aresztowaniu za pedofil IP: *.dyn.optonline.net 15.01.06, 09:00 Chlopie ty sie nie boj-nasz Jarek.Czuwaaj!Zarty zartami,ale ZHP jest wporzo.Byl kiedys w Kielcach,legendarny druch Mlynarczzyk wiele razy dostal od chlopakow w morde.Ale i tak lubial ten sport.To jest maly Pikus.Bo w USA ofiary tego sportu uprawianego przz KSIEZY uzyskaly okolo 1.5 miliarda$ odszkodowania(poltora miliarda dolarow) a kosciol Katolicki robi dobra mine.Opus Dei formacja do ktorej nalezy cay Rzad RP Nr4,nad tym pracuje jak to splacic.Amen.Czolem Moherowe Berty Wy za to zaplacicie.Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
gglup Re: Ogromne poruszenie po aresztowaniu za pedofil 15.01.06, 14:23 Przecież w Kielcach to był standard - czemu się dziwicie? Kiedyś słynny był z pedofilstwa pewien profesor historii na WSP nazwiskiem Guldon. Tenże protegował drucha harcmistrza Massalskiego. Stąd również liczne grono harcerzy w otoczeniu Guldona. Prokuratura we współpracy z SB zatuszowało sprawę. Profesor zniknął z uczelni. A nasz Massalski - no sami wiecie - ciągle awansuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Ogromne poruszenie po aresztowaniu za pedofil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 10:56 Jestę odrażający w swojej lekkości rzucania oskarżeń. Dysponujesz wyłącznie domysłami, a tekstem "Prokuratura we współpracy z SB zatuszowało sprawę" chcesz być polskim Foxem Mulderem, tylko, ze do tego potrzebne są dowody, a nie plotki i osobista złość za niesprawiedliwość świata. Co do artykułu, to pan redaktor oczywiście nie pomyślał ile osób może skrzywdzić. Jeżeli ktoś jest winny, to pan K., jeżeli ktoś coś wiedział, to nim też się zająć ale po co szkalować od razu setki instruktorów, jechać po opinii całego związku, który na to nie zasługuje. Chociaż może jest w tym ukryty cel, np. zrobienie nagonki również z osobistych pobudek. Efekt jak najbardziej pozytywny: więcej dzieciaków zamiast śpiewać z gitarą przy ognisku będzie w nadmiarze czasu wolnego paliło skręty na klatce schodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie byłam harcerką Re: Ogromne poruszenie po aresztowaniu za pedofil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 19:39 dajcie spokojnie prowadzić sprawę,kielce to mały grajdołek żądny sensacji,zajmijcie się tymi co kradną,mordują,a pedofile-księza ?może hm Darek w dzieciństwie miał ciekawego katechete,wujka,?choroba to okropna,lepiej mieć raka-to wstyd dla tych,którzy znali hm,wiedzieli o chorobie i kryli,można było chłopu pomóc-ale tu w grajdołku jest wsiowo i cycuś,jest pedofil,alkoholik -niech ta se robi co kce.leje ksiunc po łbie na religii,madre n-lki wyzywają dzieci,młodzież,dobrze?-badać u psychiatry?-jestem ZA!bo szkoła,harcerstwo i inne org.dla dzieci sa chore.NAUCZCIE SIE KOCHAC DZIECI-tylko bez głupot i perwersji,zadbana młodziez-nasza chluba ,a i nasza przyszlosc.los Darka niech pozostanie w rekach sadu,dajcie mu spokoj---moze ktos z was zna sprawe,moze jemu-Darkowi kiedys jakis pedofil wlasnie te droge pokazal-moze tak postepowal bo sie mscil?ferujcie wyroki ostroznie.wole czytac o lapowkarzach dyrektorach.baj. Odpowiedz Link Zgłoś