Gość: historyk IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.01.06, 09:18 szanujmy rocznice państwowe,przypominaja o naszych przodkach,dziejach narodu, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zz Re: rocznice historyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 21:50 bardzo mnie martwi wszelki brak zainteresowania historia zwłaszcza nasza lub tej cześci Europy. Wiekszosć postów obraca sie wokól spraw sensacyjnych, biezących gdzie refleksja lub tez jakaś wątpliwosc nie istniej. Króluje mniej lub bardziej udana najcześciej brutalna riposta I sam czasem nie wytrzymuje choc zdarza sie rzadko. Ostatni odgłos syreny w dniu wyzwolenia Kielc spod okupacji niemieckiej powinien przypomniec np jak ten dzień a właściwie wieczów i noc wyglądał w Kielcach wówczas. Niestet świadkowie tych wydarzeń rzadko zagladaja na forum - co jest ogromnie dla mnie dziwne - gdyz mieszkajac sporo lat poza krajem na forum takim jak to rozmawiało sie głównie z luzmi wiekowymi - młodzież już dawno wyrosła bo albo grała, albo ogladała filmy - lub tak jak moja rodzina chyba cześciej sie widzieli w kamerze - niz rzeczywiście chociaz dziliło ich pietro. 13-tego lutego na dwa dni przed wkroczniem Rosjan strasznie wiało - nie było może zimno ale był duży wiatr, Kanonada cały czas, zimno, brak wody juz od 13 tego. Wmoim domu było pełno uciekinierów z Warszawy - i oni własciwie - patrzyłem oczami wyrosnięteo chłopaka traktowali to w sposób tak normalny,że nawet moje ciotki zwuykle lamentujace i panikujące sobie darowały. Wokół wyzwolenia Kielc narosło mnóstwo nieporozumień i mitów - wiele sppraw nie jest wyjaśnionych do dzisiaj Poza dwiema - może trzema opracowaniami napisanyumi dosc dawno brak wiedzy jest porudszajacy . Ale jeżeli Kielczanin nie wie kto to był Wittek czyli Szpicbródka w czasie okupacji - to ja nie wiem czego uczą w szkołach - ostanio słyszałem o chińskim przemyśle! A kto z Kielczan pamięta kto to był Vogel? Dlaczego dzieci nie ucza historii miejsca gdzie sieurodzili - mówimy o tzw patriotyżmie w wielkie ubierając go szaty wrzucajac do tego jeszcze wszysrtkie chwytliwe najcześciej katolickie motywy - a przeciez ten najbardziej trwały patriotyzm rodzi sie nie tylko w kulturze, jeżyku i obyczaju ale również pod tym drzewem na podworku, koło kepy staryuch chaszczy gdzie koledzy tajnie spotykali sie aby omówic nastepne wybryki, nad stawem gdzie nie wolno było chodzic - itd itd. nIewielu zajrzy na ta strone bo tez niewiele ma do powoiedzenia- najcześciej sącza jad i inwektywy Szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
belfastmf Re: rocznice historyczne 17.01.06, 00:18 Nie do końca.Są tacy co próbują.Wejdź na www.ceo.org.pl/atlas i kliknij w świętokrzyskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: rocznice historyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 01:14 tak, dziekuje. To smakuje jak powrót do mitów - czyli zdarzen, które nigdy nie miały miejsca a wciąz żyją..... Odpowiedz Link Zgłoś