Dodaj do ulubionych

Jazz w Kielcach

IP: *.acn.waw.pl 18.12.02, 00:27
Jak myślicie jak ma się sprawa obecności muzyki jazzowej w Kielcach?? Czy
ktoś interesuje się wspołczesnym jazzem że o awangardzie nie wspomnę ??
Bo według mnie ludzie (szczególnie związani w Jazzem mają duuuże braki) dla
nich ten gatunek zatrzymał się na free gdzieś w połowie lat 60 kiedy swoje
zakręcone płyty wydawali Coltrane z Colemanem. I to już czasami jest dla nich
zbyt wiele!! Oprócz prezentowania w radiu starych nudnych zgredów właściwie
nic się nie dzieje ...

Pytam bo chciałbym w Kielcach (moim rodzinnym mieście ) rozruszać ten temat
(czytaj koncerty, spotkania)
CZY JEST KTOŚ ZAINTERESOWANY ?? Czy warto to robić? (po co się pytam i tak
spróbuję)

PISZCIE!
Obserwuj wątek
    • zeluq Re: Jazz w Kielcach 19.12.02, 12:32
      Jasne, ze warto, tylko trzeba ludzi uswiadomic, ze jazz to wlasnie nie tylko
      muzyka z lat 60. Sam kiedys tak myslalem i nawet sie nie zblizalem do tej
      muzyki na krok ;)
      • Gość: PeBe Re: Jazz w Kielcach IP: *.acn.waw.pl 20.12.02, 00:07
        a widzisz
        współczesny jazz to pojęcie tak szerokie że trudno właściwie jasno okreslić
        czym to pachnie .. jest mnóstwo postaci właściwie wszędzie w Stanach, Europie,
        Japonii również Polsce które korzystając z tradycji tworzą własną osobistą w
        wyrazie sztukę .. To coś niesamowitego ale dla nich nie ma miejsca w
        radiu ....

O dziwo czasami w kieleckich sklepach trafi się płyty Trio Johna Medeskiego,
        Johna Zorna, Freda Fritha nawet Dereka Baileya ale to są postacie z samej
        górnej półki tego tematu i prawde mówiąc już nie najmłodsze.
        Nie mówiąc już o najnowszych projektach muzyki improwizowanej/experymantalnej
        (celowo nie używam słowa jazz) z Europy, Japonii czy Polski

Zresztą sam widzisz jakie jest zainteresowanie tematem na forum :-( Pocieszam
        się jednak myslą ze dostęp do intenetu w Kielcach nie jest najlepszy .. Ale ja
        się nie przejmuje jutro odbieram 12 nowych płyt od moich przyjaciół. :-)

Tymczasem polecam polską stronę poświęconą najnowszej muzyce improwizowanej
        ("jazzowej") WWW.EMD.PL (Dodam jedna z lepszych w światowej sieci)
        Trzymaj się
        Jeśli uda mi sie coś zorganizowac napewno dam o tym znać na forum
        • r_z Re: Jazz w Kielcach 23.12.02, 12:28
          no to nie zrażaj sie zbyt łatwo i działaj:)!! Spróbuj sobie przy tym zapewnić
          przychylność mediów bo to bardzo ważne - w Kielcach nie wystarczą dwa plakaty
          na krzyż i mikroskopijna notka w gazecie. Powodzenia!
          ps. czy w kręgu Twoich zainteresowań mieści się kolaboracja z folkiem (etno,
          world music itd - niepotrzebne skreślić;-) )?
          pozdr rz
          • Gość: PeBe Re: Jazz w Kielcach IP: *.acn.waw.pl 03.01.03, 23:13
            Hmm niekoniecznie

Ale już mogę powiedzieć że na 85 % w Kielcach uslyszymy na żywo młodych
            nowojorczyków grających współczesny jazz cos co enigmatycznie nazywa sie punk-
            H/C Jazz ale nie jest w istocie aż takie grozne. THE HUB bo o nich mowa
            wypadają genialnie na koncertach widziałem ich raz w Warszawie no i
            zaprosiłem do Kielc .. W Poslce będą juz po raz Piąty !!!!! Dodam że choć
            zespół nie jest szeroko znany nawet na scenie awangardowego jazzu, ale sami
            muzycy są fenomenalni .. Perkusista nagrywał z Fredem Frithem a basista
            kolaborował z Busta Rhymes (chyba dobrze napisalem :) )

Ale szerzej na ten temat koło kwietnia kiedy wszystko bedzie juz uzgodnione
            narazie pertraktujemy ;-)

Pozdr
            • Gość: Rhiadoo Re: Jazz w Kielcach IP: *.visp.energis.pl 04.01.03, 14:17
              Zacznijmy od tego, ze niektorzy nie dorosli jeszcze do jazzu i nie che nikomu
              ublizac, ale zatrzymalismy sie na epoce deeenss. Jazz nie jest modny i jest to
              (w/g niektorych) muzyka starszych tych bardziej dojrzalych psychicznie. Swoja
              droga Nasz klub (gratuluacje za to ze w ogole istnieje) jest za malo
              rozreklamowany, choc to nie przystoi temu gatunkowi muzycznemu, ale o jakims
              wartosciowym koncercie zazwyczaj dowiaduje sie tydzien po nim :/
              a poza tym...jazz w Kielcach...hmm no mamy pomnik Miles'a, no nie? :)
              • Gość: PeBe Re: Jazz w Kielcach IP: *.acn.waw.pl 08.01.03, 23:20
                Nie zgadzam się z twierdzeniem że reklama nie przystoi muzyce jazzowej - nie
                wiem skąd się ono bierze . Moze z przekonania że tzw. """Kultura wysoka"""
                musi być w totalnym undergroundzie ??
                Nie powinno tak być ...
                Moze to jest powód tak slabej znajomosci tej muzyki

Ja też myslałem kiedyś że to muzyka dla starych pierdzieli, ale taki Jazz
                promowany jest w naszych rozglosniach ( czyt. radio Kielce) Dopiero kiedy za
                pomoca kilku znajomych usłyszałem muzykę Johna Zorna, Naked City, MMW, Ponga
                Wayna Horvitza, Critters Buggin
    • Gość: Alfred Re: Jazz w Kielcach IP: *.telia.com 10.01.03, 10:08
      Oczywiscie ze jest mozliwosc zorganizowania ciekawych koncertow jazzowych w
      Kielcach. Jak nam wszystkim wiadomo na Miedzynarodowym Festiwalu Piosenki
      Mlodziezowej Kielce 2002 w pazdzierniku wygral wlasnie jazz. Jest to mloda
      grupa jazzowa z Londynu ktora jak wszyscy zaczynala od coverów, ale klasa z
      jaka to robia jest na bardzo wysokim poziomie. Nazwa grupy to Black Coffee i
      oczywiscie jest mozliwe azebym sprowadzil mlody jazz do kielc ponownie z
      wiekszym repertuarem i za tanie pieniadze. Jestem przedstawicielem firmy ktora
      moze sprowadzic rowniez inne zespoly, wybor nalezy do was.
      Wiecej informacji o naszej firmie mozna uzyskac na WWW.KLAM.NU

Serdecznie pozdrawiam milosnikow jazzu i Sczesliwego Nowego Roku 2003
      oraz powodzenia w dalszych staraniach o jazz w Kielcach!!!
      • Gość: Yahagi Re: Jazz w Kielcach IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.03, 20:45
        A w Kielczech w JAZZie to będzie wkrótce Mira Kubasińska....
      • Gość: PeBe Re: Jazz w Kielcach IP: *.acn.waw.pl 11.01.03, 00:15
        To jakiś impresariat ze Szwecji .. :-) Szwedzi wiedzą o Kielcach >>? ;-)

Jeśli jest taka szansa i wypali koncert THE HUB to mam madzieje moge liczyc na
        współpracę?

Pozdr
        • Gość: Alfred Re: Jazz w Kielcach IP: *.telia.com 12.01.03, 17:14
          Gość portalu: PeBe napisał(a):

> To jakiś impresariat ze Szwecji .. :-) Szwedzi wiedzą o Kielcach >>? ;-)
          >
          > Jeśli jest taka szansa i wypali koncert THE HUB to mam madzieje moge liczyc
          na
          > współpracę?
          >
          > Pozdr

Oczywiscie iz mozesz liczyc na wspolprace, nie powinno byc dla mnie wiekszego
          problemu aby sprowadzic the hub, pierwsza rzecza jaka trzeba zrobic to
          zaangazowanie publicznosci. Poniewaz czym wieksze zainteresowanie tym mniejsze
          uzaleznienie od ruznego rodzaju instytucji ktore mysla iz wszystko jest za
          darmo a my przeciez tez placimy to dlaczego ktos ma na tym tak wiele zarabiac i
          wzbudzac nieufnosc publicznosci do organizatorow. Podaj mi ewentualny termin w
          jakim chcielibyscie ich uslyszec oraz srednia liczbe publicznosci i zobaczymy
          co sie da zrobic. Nasza firma ma dostep do scen w Kielcach od 700 do 10 000
          miejsc takze jak jestes osoba powazna to dzialaj, a nie pozalujesz.
          pozdrawiam

Alfred
          KL Artist Management
          www.klam.nu
          • Gość: Filip Re: Jazz w Kielcach IP: *.look.ca 13.01.03, 07:01
            Wiecie co postepiaki !
            To jakas pomylka. Ja rozumiem ze gdy jestem w jakims miescie amerykanskim i
            slysze jazz na ulicy w resteuracji itd. to nie kluci mi sie odbior tej muzyki z
            wygladem otoczenia. Wtedy wszystko gra. Ale kiedy ten Amerykanin przyjezdza do
            Polski by posluchac czegos z kultury tego kraju i slyszy jazz to cos mu nie gra.
            No zastanowcie sie. Macie przed soba sliczna biala kobiete z powiedzmy blond
            wloskami i niebieskimi oczkami. I do tego obrazka chcecie sluchac JAZZ ?
            To jakas pomylka. Te usta nigdy nie wydadza takiego charczenia czarnych
            robotnikow pracujacych na polach przy scinaniu tczciny cukrowej. Czy ty
            naprawde chcesz zobaczyc krew pot i lzy tamtych czarnych ofiar wyzysku w srod
            jej bibelotow, goralskich kapci w przedpokoju, zasuszonych kwiatkow z polskich
            lak i pol zbieranych latem podczas wyjazduw za miasto. Posrod szkolnych
            lektur "Mlyn nad Utrata"
            "Dolina Issy" "Zbrodni i Kary" "Pamietnikow pisanych noca" "Nad Niemnem"
            "Z lak i z pol" "Przedwiosnia" "Konopielki" "Ferdydurke" "Jeziora
            Nurow" "Bladego Ognia" " Zniewolonego umyslu" wytartych dywanow w przedpokoju,
            delikatnego zapacu perfum, rozluzowanej klamki, pozulklej slubnej fotografii
            jakiejs pary o pokaznych wymiarach w starej bejcowanej na ciemny orzech debowej
            ramie, gromnicy w kokardach ktora trzymala do komunii, wypchanej wieworki,na
            tle wzorku na scianie malowamego gumowym walkiemi, nut rozlozonych na starym
            pianinie....dokoncze jutro, dobranoc
            • Gość: ck Re: Jazz w Kielcach IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.03, 12:58
              jazz nie jest z aneryki to muzyka czarnych amerykanów jest to teraz klasyka
              jak muzyka poważna a jak przyjadą amerykanie to mogą posłuchać dudziakowej w
              improwizacjach muzyki ludowej aranżowanej jazzowo ( ziemniaki pochodzą z peru
              czy mamy ich nie jeść ? )
              • Gość: brda Re: Jazz w Kielcach IP: *.look.ca 15.01.03, 06:35
                Gość portalu: ck napisał(a):

> jazz nie jest z aneryki to muzyka czarnych amerykanów jest to teraz klasyka
                > jak muzyka poważna a jak przyjadą amerykanie to mogą posłuchać dudziakowej
                w
                > improwizacjach muzyki ludowej aranżowanej jazzowo ( ziemniaki pochodzą z peru
                > czy mamy ich nie jeść ? )
                ...............................................................................
                No tak ! A jakze moglo byc inaczej ?
                Na sile przepychaja ta dudziakowa bo to ich biznes. Ludzie ze struktur.
                "Popieramy tylko swoich"

Przez siedem lat byla zona dewianta, bufona, antypolaka, ubeka, pozera -
                pisarza J. Kosickiego.
          • Gość: PeBe Re: Jazz w Kielcach IP: *.acn.waw.pl 15.01.03, 23:19
            Co do The Hub to sprawa jest już nagrana i (mam nadzieje) będzie miała miejsce
            w kieleckim jazz klubie . zapraszam ...

Co do przyszlosci to chyba najbardziej trudno o sponsorów, znam bowiem osoby
            które mają juz doświadczenia w zapraszaniu muzyków japońskich, amerykańskich,
            europejskich do Polski . Nawet są skłonne do organizacji ich koncertów
            również w Kielcach jest tylko jeden warunek - sponsor - inwestycja musi się
            zwrócić - tak to już jest Choc niekoniecznie można na tym zarobić ...

Jestem osobą powazną, jednak podobnie jak oni jestem tylko fascynatem który na
            codzień zajmuje sie czymś zupełnie innym i nie oczekuje zysków z takich
            projektów - jedyny zysk to zobaczyć fantastyczny koncert na żywo w dodatku w
            soim ukochanym miescie ... to tyle

Oczywiscie polecam sie na przyszlosc ... Dodam ze co do frekwencji - kluczowa
            sprawa - nic jeszcze nie moge zagwarantowaac - jak widac po wpisach niewiele
            jest osob które czują ten temat . Problemy są równiez z promocją

Zobaczymy jak wypali koncert THE HUB . mam nadzieje ze wszystko będzie Ok

Pozdr
            • Gość: Filip Re: Jazz w Kielcach IP: *.look.ca 17.01.03, 14:35

THE HUB
              “New York three-piece invade the stage
              making the most shocking racket ever played
              under the name of jazz.”… The Guardian

“ Causes your hearing to go into a spin.”
              Mooseburg Zeitung

“Some truly original and exciting music.”
              Jeremy Hurewitz Think Magazine

THE HUB has excited audiences in over 11
              countries, performing in some of the most
              respected music venues such as, The Knitting
              Factory, Copenhagen Jazz House, and U.K’s
              The Wardrobe. The Guardian in the U.K. says,
              “THE HUB is best described as free jazz
              meets death metal inside the blades of a
              combine harvester.”
              Out of the underground scene in Brooklyn,
              this avant-garde jazz trio release a truly
              modern blend of incredibly diverse musical
              styles ranging from heavy metal. Punk, to
              hip-hop. The Metro in the U.K. writes, “The
              hungry young players in THE HUB have a
              voracious appetite for far-flung sounds,
              Charles Ives, Busta Rhymes and Slayer pin
              them to a specific place and time: namely
              New York City at the dawn of the new
              millennium.”
              Formed in 1998, the group includes Dan
              Magay-saxophone, Tim Dahl-electric bass,
              and Sean Noonan-drums. On drums Sean
              Noonan displays incredible amounts of
              energy and original, creative, talent. “Behind
              the drums, Noonan contorts his body
              spasmodically as if he’s just stuck his finger
              in an electric socket. He has an extremely
              unorthodox approach, waving his limbs about
              in a manner guaranteed to horrify jazz purists,
              and he occasionally attacks his cymbals in
              mock rage.” (James Griffiths, music critic)
              Dan Magay on saxophone holds his own amid
              the maelstrom, curling off sinewy lines that
              refuse to be intimidated.” (The Guardian) Tim
              Dahl, an innovator of the electric bass is
              described by jazz legend Yusef Lateef as, “a
              model of soul and mind in search of ultimate
              truth and aesthetic.”
              Their second cd “Vandalism” and there latest
              release “Accident” didn’t exactly get their
              names by chance. Playing their own
              compositions “Big Mouth”, “Screaming
              Contest” and “Over and Out” has caused
              some music fans to climb onto their bar
              stools!
              The effort to categorize their own music
              brought a smile to the faces of the three
              sympathetic musicians. “Call it what you
              want! We call it young jazz” was their answer
              When THE HUB passes through town, it
              leaves the audience with a wide range of
              emotions. Some leave aghast at the level of
              noise that this “jazz band” actually puts out.
              Some are shocked by the rock-star posings of
              Tim Dahl as he mutilates his bass in a frenzy
              of soloing. Others are thrilled by the
              cutting-edge sound that the band brings from
              the Brooklyn underground scene. But one
              things’s for sure: no one is bored.
              • Gość: Filip Re: Jazz w Kielcach IP: *.look.ca 17.01.03, 16:00
                Dzwonilem dzis do Polskiego Ministerstwa Wolnosci. Tam polaczono mnie z
                wlasciwym departamentem ktorego pracownicy analizuja optymalne granice
                poszezania wolnosci jednostki.(skadinac wiem ze jego pracownicy pisza wzajemnie
                na siebie anonimy do Amnesti Internacjonal)
                Rozmawialem z jakims bufonem o nazwisku Kwiatkowski.
                Na zadane mu pytanie; Jak dlugo Polska bedzie "Papuga narodow", ow bufon
                odpowiedzial;
                "Tak dlugo jak dlugo Polacy nie zrozumieja ze jest juz dzis anachronizmem
                poslugiwanie sie jezykami lokalnymi. Gdy przyjmiemy jeden wspolny dla
                wszystkich jezyk np: j. angielski okaze sie ze na tym swiecie zyja jeszce
                narody o spoznionym rozwoju chetne papugowac nas gentelmen-ow z Lopatowa. A
                wiec ten postemp nadal jest mozliwy....
                Coz ja na to poradze ze na zagraniczne koncerty Budki Suflera powiedzmy w
                Toronto czy Chicago na 5 tys. czy 10 tys. polsko-jezycznej widowni przychodzi
                dwuch, gora trzech Anglikow. Chyba tylko po to by sie troche ponudzic. Prosze
                mnie dobrze zrozumiec ze to nie swiadczy o ich wyjatkowym nacjonalizmie bo my
                przeciez kochamy Anglikow i w ich towazystwie urastamy do ich
                poziomu "czlowieka", ale swiadczy o tym ze nadal sa takie mozliwosci eksportu
                uzywanych ciuchow do Polski i oficjalnych spotkan przedstawicieli naszego
                panstwa ubiegajacych sie o "zielona karte" w USA."

Dziekuje Panu za rozmowe i zycze przyjemnego dnia.
                Filip
                • Gość: PeBe Re: Jazz w Kielcach IP: *.acn.waw.pl 17.01.03, 21:30
                  <<<przychodzi dwuch, gora trzech Anglikow>>>>

dwuch ??? ale z Polskim to masz problemy ... widzę że się nudzisz
                  niemiłosiernie

Ale dzięki za te notki o THE HUB wyżej zgadzam się w 100 % to niesamowici
                  goście i genialna muza .

Co do polskich projektów to mam nadzieję że już niedługo w Wagonie
                  zawita "Wolfram" nowy polski projekt elektroniczny, klikająca muza najwyzszych
                  lotów . Ale to narazie plany

Pozdr

PS

Za tą wzmiankę o Budce Suflera duży minus - fatalna klapa, szmira etc nikogo
                  nie obrażając nie wiem dlaczego jakiś Anglik miałby wpaść na ich koncert ..Po
                  co? Mógłby równie dobrze wpaść do pierwszego lepszego pubu z muzyką live i
                  posłuchac tego samego i to jeszcze po angielsku .. zła ścieżka

Jeśli masz taką ochotę zaprośmy artystów z Polski ... ale najpierw załatw
                  sponsora bo The HUB zagrają za 1200 zł (promocyjnie) a w POlsce możesz zamówić
                  sobie za to najwyżejkapele weselną ...

Życzę głębszej refleksji
                  • Gość: Filip Re: Jazz w Kielcach IP: *.look.ca 18.01.03, 06:24
                    Gość portalu: PeBe napisał(a):

> <<<przychodzi dwuch, gora trzech Anglikow>>>>
                    >
                    > dwuch ??? ale z Polskim to masz problemy ... widzę że się nudzisz
                    > niemiłosiernie.
                    .......................
                    Rzeczywiscie z pisaniem zawsze mialem problemy i ze sie nudze to tez prawda.
                    >.....................
                    > Ale dzięki za te notki o THE HUB wyżej zgadzam się w 100 % to niesamowici
                    > goście i genialna muza .
                    ......................
                    Dlaczego genialna muzyka ?
                    >.....................
                    > Co do polskich projektów to mam nadzieję że już niedługo w Wagonie
                    > zawita "Wolfram" nowy polski projekt elektroniczny, klikająca muza
                    najwyzszych
                    > lotów . Ale to narazie plany
                    >
                    > Pozdr
                    >.....co znaczy "klikająca muza"...?
                    > PS
                    >
                    > Za tą wzmiankę o Budce Suflera duży minus - fatalna klapa, szmira etc nikogo
                    > nie obrażając nie wiem dlaczego jakiś Anglik miałby wpaść na ich
                    koncert ..Po
                    > co? Mógłby równie dobrze wpaść do pierwszego lepszego pubu z muzyką live i
                    > posłuchac tego samego i to jeszcze po angielsku .. zła ścieżka
                    .................
                    Co to jest muzyka ?
                    >................
                    > Jeśli masz taką ochotę zaprośmy artystów z Polski ... ale najpierw załatw
                    > sponsora bo The HUB zagrają za 1200 zł (promocyjnie) a w POlsce możesz
                    zamówić
                    > sobie za to najwyżejkapele weselną ...
                    ..................
                    1200zl bedzie kosztowal tylko przelot z NY do Warszawy zaledwie jednego czlonka
                    zespolu.
                    ..................
                    >
                    > Życzę głębszej refleksji
                    ..................
                    Dziekuje. Takie refleksje juz sie odbyly i to jest wlasnie ich rezultat !

Jesli mozesz prosze odpowiedz mi na te kila ponizej umieszczonych pytan.

1....Jak sadzisz dlaczego zaden anglofon ( Anglik, Amerykanin, Australijczyk)
                    nie jest zainteresowany polska muzyka mlodziezowa, w tym jazzem,( what ever) ?

2...Skad u Polakow taka chlonnosc na owa zachodnia muzyke ?

3...Czy uwazasz ze polskie grupy muzyczne i to co robia jest do niczego, a
                    jesli tak to dlaczego?

4...Co Tobie konkretnie daje sluchanie muzyki zachodnich grup ?
                    • Gość: PeBe Re: Jazz w Kielcach IP: *.acn.waw.pl 18.01.03, 17:11
                      Narazie odpowiedz na pyt 1 .....

> 1....Jak sadzisz dlaczego zaden anglofon ( Anglik, Amerykanin,
                      Australijczyk)
                      > nie jest zainteresowany polska muzyka mlodziezowa, w tym jazzem,( what
                      ever) ?

Bo w większości to klony zachodnich produkcji . Tak naprawdę w historii
                      Polskiej muzyki ""młodzieżowej"" było tylko parę zjawisk, nazwisk które
                      zasługują na etykietkę ORGINALNE
    • Gość: PeBe Polscy muzycy na koncertach w Kielcach! IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 01.02.03, 17:05
      No i stalo się !!
      Ku zdziwieniu niektórych i radości pozostałych nielicznych Wolfram zagra w
      Kielcach na 90% ... zapraszam serdecznie w marcu

wiecej inormacji pod koniec lutego

Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka