jdk 26.02.05, 17:41 Znalazlem taki ciekawy link: fpkw.pl/www.php?idSekcji=28 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
weronikad Re: Starachowicka kolej waskotorowa 28.02.05, 10:34 1. www.sse.pl/site.php?link=kolejka 2. www.sse.pl/forum/album_cat.php?cat_id=7 Odpowiedz Link Zgłoś
jdk Re: Starachowicka kolej waskotorowa 02.03.05, 23:05 Suuuperrrr! Dzieki za te linki! Jak tylko mrozy odpuszcza, zabieramy sie do dalszej odbudowy kolejki pionkowskiej! www.pionki.pl/index.php?id=101&a=35 Odpowiedz Link Zgłoś
kilo6 Re: Starachowicka kolej waskotorowa 10.03.05, 14:42 miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,2592681.html niedługo bedziemy jeżdzić kolejką do Iłży na lody ;] Odpowiedz Link Zgłoś
jdk Re: Starachowicka kolej waskotorowa 10.03.05, 21:38 Suuper! A ja mam nadzieje, ze jeszcze tej wiosny ruszy kolejka pionkowska - na razie po polanie wokol lokomotywowni-muzeum, a dalej - w Puszcze, na lody do Garbatki! K. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Starachowicka kolej waskotorowa 11.03.05, 12:23 Klub Radomianina Pozytywnie Zakręconego rusza do akcji jak tylko sie ociepli!! Odpowiedz Link Zgłoś
kilo6 Re: Starachowicka kolej waskotorowa 12.03.05, 12:44 no to troche roboty przed wami jest w Pionkach Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Starachowicka kolej waskotorowa 14.03.05, 11:18 uwielbiam zadania z pogranicza wykonalności :)) ale honory temu komu się należą: tam haruje od wielu miesiecy Pawel Szwed z ekipą. my tam na razie zagladnelismy raz i nawet udalo nam sie nie zdezorganizowac prac ;-() w porywach noze nawet na cos sie przydalismy. fotki z akcji tutaj: www.wojewodztwo.radom.pl/00-ga_kol.htm Odpowiedz Link Zgłoś
piotrhans Re: Starachowicka kolej waskotorowa 07.09.05, 18:28 A czy są teraz organizowane jakies dalsze prace? Bo Iżanie wyruszają na tory. www.ilza.info Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Starachowicka kolej waskotorowa 13.09.05, 12:13 przy okazji zapraszam tutaj: www.wojewodztwo.radom.pl/00-kolejki.htm Odpowiedz Link Zgłoś
drezyn Re: Starachowicka kolej waskotorowa 27.02.06, 09:43 Uwaga, niebawem ruszają prace przy odbudowie torowiska w Iłży i remoncie taboru w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach.Zapraszamy do współpracy. Więcej na stronach internetowych: www.fpkw.pl www.lipie.go.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Historia kolei świętokrzyskiej 03.03.06, 19:20 Na starych mapach geologicznych (podkładach topograficznych) natknełam się na informacje o przebiegu linii kolejowych w okolicach Św. Katarzyny i wzdłuż Pasma Łysogórskiego. Schodziłam prawie całe okolice. Na współczesnych mapach topograficznych widnieja jeszcze ślady nasypów i przekopów. Jednak nigdzie nie udało mi się znaleźć informacji na temat historii tamtejszej kolejki. Czy była to kolejka leśna, czy może służyła do transportu kamienia, a może podróżowali nią także ludzie. Może wiecie coś na ten temat? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
drezyn Re: Historia kolei świętokrzyskiej 04.03.06, 20:39 "Przewodnik po gminie Zagnańsk i okolicy" opisuje dzieje tej kolejki. Wspomniana jest ona w wydawnictwie "Starachowickie kolejki wąskotorowe" /więcej na www.lipie.go.pl/. Mogę dodać teraz - bo materiał jest dość obszerny - że była to kolejka leśna, o rozstawie 600 mm, z Zagnańska. Obecnie torowisko jest praktycznie niedostępne do penetracji, bardzo dobrze zachowane, ale na terenie Świetokrzyskiego Parku Narodowego. Tylko małym odcinkiem od Św. Katarzyny poprowadzono turystyczny szlak niebieski. Więcej informacji, a nawet zdjęć, na majla z w/w strony. Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: Historia kolei świętokrzyskiej 05.03.06, 14:30 Dziękuję za informację :-) Odpowiedz Link Zgłoś