Dodaj do ulubionych

Analiza - Ja chcę latać

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 10:52
Zadziwia mnie jednostronność i zaciekłość w prezentowanych do tej pory
opiniach.Ja i 99% mieszkąńców naszego regionu z lotniska w Obicach korzystać
nie będzie.Sam prezydent Lubawski przyznaje, że ma wątpliwości,czy inwestycja
będzie rentowna!Zdecydowana większość mieszkańców naszego regionu chce
naprawy i modernizacji fatalnych dróg.Niszczymy na nich samochody-czyli nasz
prywatny i państwowy majątek-oraz narażamy swoje życie i zdrowie na szwank!
Mierz siły na zamiary ,Panie Prezydencie Lubawski.Chwała panu za to ,co Pan
do tej pory zrobił dla Kielc,ale z lotniskiem w Obicach proszę sobie na razie
dać spokój.Należy polubić obecnie to,co się ma i na co nas w chwili obecnej
stać,czyli lotnisko w Masłowie!
Obserwuj wątek
    • Gość: karoten Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.chello.pl 06.09.06, 23:57
      Jedna spora uwaga: w przypadku nakładów na infrastrukturę trudno zmierzyć
      dochodowość inwestycji. Patrząc na przychody - wydatki, mosty i drogi przynoszą
      wyłącznie straty (może poza autostradą płatną). Trzeba je wybudować, potem
      odśnieżać, łatać i tak możnaby wymieniać. Bezpośrednich przychodów: brak.

Fakt, że lotnisko nie będzie na siebie bezpośrednio zarabiać wcale nie oznacza,
      że w ostatecznym rozrachunku nie przyniesie zysków.

Na marginesie czy aby na pewno 99% ludzi nie będzie z nich korzystać? Jeśli
      weźmiemy pierwszą z brzegu liczbę: 3% Polaków wyjechało do pracy na Zachód. Oni
      na pewno będą wracać w większości samolotami: bo są tańsze i szybsze.

A ile procent ludności korzysta ze: stadionu, muzeów, bibliotek?

Sprawa wcale nie jest taka prosta, jak ją przedstawiasz.
    • mysko Re: Analiza - Ja chcę latać 05.10.06, 10:47
      ech, Bogumił, Bogumił. Wg Twojej interpretacji mozna spytać : "A po co żyć?".
      Liczy się ROZWÓJ!!! Czy Sołowow cieszy się tym co już ma? Czy ciągle rozgląda
      się za nowymi możliwościami i inwestuje? Ci co się nie rozwijają i "cieszą się
      tym co mają" zostają w tyle. Pomyśl troszeczkę, a później wygłaszaj opinie!
    • Gość: gunter Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 11:03
      Panie Bogumił - proszę się wypowiadać w swoim imieniu, a nie za 99%
      mieszkańców. Kto dał Panu takie prawo?, robił Pan jakieś badania?? skąd ta
      wiedza że 99% mieszkańców nie będzie korzystać z lotniska??
      • Gość: Miko Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 12:40
        Bogumił wie i już.
        • Gość: Edward Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 24.10.06, 21:13
          Lotnisko musi być w Kielcach to jest przyszłość naszego wojewudztwa.Popieram
          wszystkich ZA!!!!!!!!.
      • Gość: Ygrek Re: Analiza - Ja chcę latać IP: 81.219.210.* 12.12.06, 22:30
        A skąd masz pewność, że 99% będzie latać? Przecież to taka sama utopia jak
        tramwaje w Kielcach.
        Panowie, trochę rozsądku i mierzyć siły na zamiary!
        Obawiam się, że następna idea będzie mówić o wybudowaniu pod Kielcami
        kosmodromu - przecież do gwiazd jest tak blisko....
    • Gość: msz Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 24.10.06, 23:38
      Tak, Bogumił wie. Ale nie wie ile będzie kosztowła rozbudowa Masłowa oraz czy
      mieszkań w ogóle wyrażą zgodę na takową.
    • Gość: msz Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 24.10.06, 23:40
      Bogumił nie wspomniał jeszcze ile domów trzeba wyburzyć w Masłowie żeby
      przedłużyć ten pas.
    • Gość: ada Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 06:53
      Ty i 99% mieszkańców nie będzie korzystać z lotniska? Serio? To ile to razem?:)
      Pomyśl, że sam nie musisz latać, możesz być taksówkarzem wożącym pasażerów,
      kelnerem w restauracji na lotnisku, kucharzem, kioskarzem, a nawet WOPistą:). I
      mów za siebie, bo ja sobie chętnie polatam:).
      • Gość: plisak Re: Ada - chce latać............... IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 27.10.06, 21:20
        Ada, ludzie maja różne upodobania. Twoje do latania mi się podoba.

----
        Co pan lubisz panie majster?
        -Ja lubie mieć w sobie piwo.
        A Pani, pani majstrowo?
        -Świnia...
        • Gość: ada Re: Ada - chce latać............... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 19:09
          Prawda, że to urocze?:)I takie czarownicujące:D.
          • Gość: plisak Re: Ada - chce latać............... IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 28.10.06, 19:23
            Ta dyskretna czarownica to jakaś aluzja do mej aparycji czy do charakteru Ado?
            • Gość: ada Re: Ada - chce latać............... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 19:28
              Jak to do TWOJEGO charakteru i aparycji???:D
              • Gość: plisak Re: Ada - chce latać............... IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 28.10.06, 20:46
                Nic złego nie miałas w intencji? Przysięgnij.
                • Gość: ada Re: Ada - chce latać............... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 21:08
                  Ty chyba naprawdę mnie znasz;).
                  • Gość: plisak Re: Ada - chce latać............... IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 28.10.06, 23:05
                    A wracając do tematu latania. Jak to się dzieje że przy tobie to mnie rosną
                    skrzydła i chciał nie chciał, czuję że naprawdę wzlecę. Trzymaj mnie mocno ada.
                    • Gość: ada Re: Ada - chce latać............... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 09:44
                      Ludzie powinni na siebie oddziaływać pozytywnie, czyli uważaj, bo rzeczywiście
                      możesz polecieć:).
                      • Gość: plisak Re: Ada - chce latać............... IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 29.10.06, 12:04
                        Tak ludzie powinno a ty tak rzeczywiście na mne działasz. Dziękuję CI.
                      • Gość: plisak Re: Ada - nie chce latać............... IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 29.10.06, 12:49
                        Gość portalu: ada napisał(a):
                        >... pozytywnie, czyli uważaj
                        ''Będę się miał na baczności.

Komp mi też fiksuje, wygląda na to że sieć jest przeciążona.
                        Idę. Nie jestem z cukru. Będę pod telefonem.
    • Gość: zuza Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 08:17
      "gratulacje" Bogumiłku za nasze myslenie.Życzę Ci miłych dni w tym co masz i
      posiadasz -nie ma jak krzewić głupotę !
      • Gość: kotek Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.pu.kielce.pl 25.10.06, 17:09
        Kupić Bogumiłowi latawiec i sobie polata w Obicach w 2010 r. w dobrym
        towarzystwie m.in. z panem wojewodą, który już takie loty publicznie zaprosił.W
        Masłóowie trzeba wyburzyć 5 domów, w tym 3 oczekują takiej propozycji.
        • Gość: msz Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 25.10.06, 21:21
          A co z drogą wojewódzką którą przetnie przedłużony pas startowy
          • Gość: Pilot Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 21:48
            Droga zostanie , pas przejdzie górą nad drogą, jako że jest tam obnizony
            teren.a w dalszeym etapie powstanie nowy odcinek drogi nr 745 wprost do
            kieleckiej ulicy Radomskiej.Na to rozwiązanie czeka sporo osób w Masłowie, po
            obu stonach drogi powstanie wówczas setki działek budowlanych.To jest jedna z
            tych korzysci dla mieszkańców Masłowa z modernizacji lotniska.Ale wójtowi na
            tym nie zależy, bo on juz sie pobudował.
            • Gość: msz Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 26.10.06, 22:06
              A wyburzenie? Ile domów pójdzie pod młotek?
              • Gość: ala Re: Analiza - Ja chcę latać IP: 82.139.11.* 26.10.06, 22:10
                msz, mam pytanie; skoro lotnisko w Masłowie istnieje od wielu lat, i długi czas
                planowano je powiększyć, to w jaki sposób ludzie, którzy niedawno wybudowali
                domy na planowanym przyszłym pasie, dostali zgodę na budowy?
                • Gość: msz1 Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 27.10.06, 16:04
                  Nie wiem Alu, ale zawsze możesz się przejść po Masłowie i ich popytać.

A co z raportem oddziaływania na środowisko? Czy takowy istnieje? Przecież to
                  obrzeża Gór Świętokrzyskich.
                  • Gość: ala Re: Analiza - Ja chcę latać IP: 82.139.11.* 27.10.06, 16:41
                    Ach mszcie, ależ jesteś zabawny. A może ty przejdziesz się po urzędach i
                    zapytasz o raport?
                    • Gość: msz1 Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 27.10.06, 21:52
                      Ten matołek który tak lobbuje za Masłowem powinien to wiedzieć.
                      • Gość: ala Re: Analiza - Ja chcę latać IP: 82.139.11.* 27.10.06, 22:08
                        A o kogo ci chodzi? dobrze, ze ja nie lobbuję za niczym, tylko pytam, bo
                        jeszcze by mi się od matołków oberwało;-)
                        • Gość: msz1 Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 27.10.06, 22:29
                          > A o kogo ci chodzi? dobrze, ze ja nie lobbuję za niczym, tylko pytam, bo
                          > jeszcze by mi się od matołków oberwało;-)

Przecież Kielce nie chcą mieć drugiego Heathrow tylko małe lotnisko o zasięgu
                          ponad regionalnym, małe to znaczy terminal który mógłby obsłużyć np: 100 -
                          150tys osób rocznie ale już pas startowy powinien mieć 2500x60m, nie rozumiem o
                          co tyle krzyku. Chyba o to że jako miasto i region chcemy się rozwijać a
                          niektórzy woleliby abyśmy pozostli skansenem. Chcesz Alu mieszkać w skansenie?
                          Nie chciałabyś mieć możliwości wejścia na pokład samolotu pod Kielcami a 2
                          godziny później znaleść się w Londynie albo Paryżu, a nawet bardziej
                          przyziemnie: zamiast 8 godzin tłuc się pociągiem do 3city przecież lepiej
                          wsiąść w samolot i znaleść się tam w ponad godzinę. Latanie to już nie jest
                          żaden luksus jak uważają co niektórzy łącznie z marszałkiem. Mój szef będąc na
                          urlopie w Międzyzdrojach mósiał wstwić się w głównej siedzibie naszej firmy w
                          Warszawie na 1 dzień (tak wyszło). Zamiast tłuc się całą drogę samochodem
                          pojechał do Szczecina i z tamtąd poleciał do tej naszej stolicy. Bilet
                          kosztował go tyle ile paliwo do samochodu zużyte na tej drodze. Rzeszów ciągle
                          dostaje kasę na modernizację Jasionki (ostatnio 50mln + 9 mln na modernizację
                          drogi dojazdowej na lotnisko) i nikt z tego problemu nie robi.
                          • Gość: ala Re: Analiza - Ja chcę latać IP: 82.139.11.* 27.10.06, 22:50
                            Dojazd na Okęcie to około 2h, dla mojej wygody nie będę nikogo zmuszać do
                            budowania mi lotniska w obicach. Latanie to od dawna nie jest żaden luksus, ale
                            na razie, dopóki nie ma projektu i określonego sposobu finansowanie budowy
                            lotniska w obicach, a lotnisko w masłowie popadło w niełaskę, mieszkańcy
                            naszego regionu będą latać do GB z innych portów lotniczych.

Pomijając inne kwestie, w oczach wypowiadających się ostatnio polityków,
                            ewentualne lotnisko w województwie ma mieć charakter regionalny, a nie
                            międzynarodowy, a w takim przypadku to podejrzewam, że podróż samolotem (z
                            dojazdem na lotnisko, odprawą, lotem i dojazdem do celu podróży) może okazać
                            się dłuższa i bardziej kosztowna niż podróż innymi środkami transportu.
                            • Gość: msz1 Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 29.10.06, 14:06

> Dojazd na Okęcie to około 2h,

Chyba cię pogięło Alu, 2 godziny zajmuje dojazd do Janek, a z Janek do Okęcia
                              to około 40min.

dla mojej wygody nie będę nikogo zmuszać do
                              > budowania mi lotniska w obicach.

A kogo chcesz zmuszać? Będzie ogłoszony przetarg i wstawi się dobrowolnie kilka
                              firm budowlanych.

> Latanie to od dawna nie jest żaden luksus, ale
                              >
                              > na razie, dopóki nie ma projektu i określonego sposobu finansowanie budowy
                              > lotniska w obicach, a lotnisko w masłowie popadło w niełaskę, mieszkańcy
                              > naszego regionu będą latać do GB z innych portów lotniczych.

Na razie tak, po 2010 będą latać już z Kielc, no z Obic niech będzie.
                              • Gość: ala Re: Analiza - Ja chcę latać IP: 82.139.11.* 29.10.06, 14:36
                                mszcie, w prawdziwym, nie wirtualnym, świecie kolejność trochę inna:
                                najpierw projekt, źródła finansowania i ogólnie dokumentacja;
                                potem przetarg;

Upierasz się też strasznie przy tych lotach międzynarodowych, a politycy dalej
                                twierdzą, że lotnisko będzie spełniać funkcje regionalne;

I co jest takiego pociągającego w obickim bagienku - dojazd z CK średni,
                                czasowo też, nie tylko jeśli chodzi o drogi; sam prezydent (RP nie CK) nie
                                precyzował, że obice są brane pod uwagę, powiem więcej - wydaje mi się, że
                                masłów spełnia (przynajmniej w tym tygodniu na pewno spełnił) jego potrzeby.
                                Jak prezydent może lądować w masłowie, to nam - zwykłym obywatelom - też to
                                chyba ujmy nie przyniesie.

• Gość: pliska Re: Ada - Ja chcę latać IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 29.10.06, 18:20
                                  Jestem. Ne chciało się wracac. Ktoś się musiał do mnie w duchu uśmiechnąć bo
                                  natychmiast gdy wyszedłem, wypogodziło się i wyszło słonko. do tego Koronka
                                  wygrała.
                                  Gość portalu: ala napisał(a):
                                  ... wymagam dzisiaj dobrego traktowania:).Mój duch jest do Twojej dyspozycji
                                  Chyba ten wieczór wart jest lampki wina?

• Gość: Nowak Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 14:32
                            Msz1, ciagle to samo powtarzasz.Jasionka lub Lódź, a teraz Szczecin.Po co ? z
                            Masłowa po wydłużeniu pasa, także można będzie lecieć samolotami np. 60-70
                            miejscowymi dop Paryża czy Londynu.Tylko czy zapełnisz kadłub chetnymi w danym
                            dniu i na dana godznę ? W regularych lotach nie, ale w czartech tak i to jest
                            cecha takich lotnisk lokalnych.
                            Za rok, dwa okaże się, czy te loty sie sprawdzą i zostaną utrzymane. Resazów na
                            razie za pól roku miał 100 tys.pasażerów.
                            W łodzi obwieszczono,że od grundia bedzie latał samolot Ryanaira do Shannon w
                            Irlandi, łódź liczy na turystow ...irlandzkich !Miasto oferuje Irlandczykom
                            wizyte w cetrum handlowym Manufaktura, puby, restauracje na ul.Piotrkowskiej
                            na weekendy.
                            Dotychcas latają z Lublinka samoloty boeningi 737 do Dublina, Nottigham i
                            Londynu. W pierwszym pólroczu było to 91 tys. pasażerów.
                            Jesli przewidywania linii sie nie sprawdzą, zlikwidują połączenia, chyba że
                            miasto będzie do linii dopłacać ( tak ja teraz to czyni ).
                            To trzeba wiedzieć, planuja marzenia o własnym duzym miezynarodowym lotnisku.
                            • Gość: msz Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 29.10.06, 14:10
                              Panie "neoplus.adsl.tpnet.pl" na razie może i Łódź dopłaca do tych połączeń
                              ale już niedługo, nie przy takiej dynamice rozwoju. Tam jednak rządzą myślący
                              ludzie i wiedzą że warto na początku dopłacić żeby lotnisko się rozwinęło.
                  • Gość: Farys Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 21:29
                    MSZ musi wiedziec, że teraz nie sporządza sie raportów na wszystkie inwestycje
                    i we wszystkich "przekrojach", zalezy to od branży i działalności.To jest
                    właśnie usprawnienie procesu inwestowania.Raporty robi sie po oddaniu
                    inwestycji do eksplotacji lub uzytkowania.Skończy sie pseudo pochrona
                    srodowiska,w tym niszzczenie lasów na papier, potrzebny na niepotrzebne
                    dokumentacje dla byłe małego zakładu, warsztatu czy biura ! Skonczy sie tez
                    okres brylowania tzw, ochroniarzy, dla których był to nawet czas sporych
                    prowitów.
                    • Gość: msz Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 27.10.06, 21:54
                      Coś ściemę próbujesz wcisnąć na forum, każdy projekt budowlany musi taki raport
                      zawierać.
              • Gość: Pilot Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 22:14
                MSZ, jesteś katastrofista, nie będzie wiele, kilka starych zabudowan w bliskim
                sąsiedztwie lotniska.I tyle.Trzeba o tym wiedzieć, a nie słuchać wojta, który
                straszy naszych ludzi w Masłowie.Jakie ma interesy - to my wiemy.A to9 co
                pisze ala, to juz inna sprawa, ciagnie się od lat, a wszsyscy wioedzą kto i
                komu dał zgodę na budowanie siedlisk.
                • Gość: ala Re: Analiza - Ja chcę latać IP: 82.139.11.* 27.10.06, 14:42
                  No proszę, jak trafiłam z pozwoleniami na budowę - ale znając nasze realia
                  można się było czegoś takiego spodziewać.
                  • Gość: lepek Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 18:34
                    Kiedy publicznie poprosił jeden z kieleckich profesorów, aby wybrać się do Lozi
                    i poznać to oni zrobili, został przez niejakiego Wicka z magistratu wyzwany
                    publicznie. A prosił tylko o to, aby Prezes Lotniska Kielce porozmawiał z
                    naszym Prezydentem o oltnictwie cywilnym.Jeżeli nie możliwa jest publiczna
                    dyskusja, bo Prezydent jej unika, to nie dziwmy się, że w kraju z nas się
                    śmieją. Lotnisko nie sprawą prywatną W. Lubawskiego, tylko wymaga to
                    uzgodnienienia z rządem, a jeżeli tego nie potrafimy zrobić, tgo uprawiamy
                    awanturnictwo panie Lubawski.
    • Gość: Adam Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 17:24
      Nic mnie nie zaskoczy, prezydent nigdy nie słucha, nie dyskutuje, a jak juz
      odpowiada, to nie wiadomo o czym mówi.Nie lubi krytyki swych szaleńczych
      pomysłow.Niektóre z pomocą radnych zrealizował,więc widac jakie dziadowskie
      jest miasto.A mialo byc pięknie i zachęcająco.Mieskzacom jest źle, a gości i
      turystów nie widać. Czy radni rozliczyli z tych milionów prezydenta ? Z
      honorarium za oratoria też !!!
      • Gość: heko Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 10:29
        Święta prawda - jest monopol na pomysły i wizje i basta, Ten kto tego nie
        rozumie, niech się z Kielc do Radomia wyprowadzi, a tam już jest lotnisko -
        krótki pas ale za to wystarczający, żeby robić międzynarodowe pokazy.A my
        możemy też takisam mieć, ale jest inna durnowata wizja. Nie zapominajcie, że
        zanim w Radomiu zorganizowano Air Show, takie pokazy odbywały się w Kielcach na
        tym złym z powodu geografii i przewidzainego na zagładę lotnisku.
        • Gość: pilot Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 21:30
          Święta prawda, co poprzednik napisał
        • Gość: Józef Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 19:25
          Zaraz zaraz, to dlaczego w Masłowie nie tylko nic nie robiono dla Lotniska, to
          jeszcze gmina pozwoliła niektórym mieskańcom budować domy i siedliska. W ten
          spsoób chcieli zlikwidowac lotnisko ? My w Maslowie o tym nie myślimy ani nie
          domagamy sie likwidacji lotniska, chcemy rozbudowy i pokazów lotniczych jakie
          robił niegdysiejszy dyrektor Dudzik.
          • Gość: mercik Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 19:35
            Dudzik wróć - darmozjadów wygonić
    • Gość: Ygor Ja chcę lotniska. Bardzo chcę!!! IP: *.centertel.pl 03.11.06, 13:46
      proszę wybudować lotnisko, a ja je chętnie przejmę, podobnie jek stadion przejął
      Kolporter. Bedzie to doskonała transakcja dla amnie, dla miasta reklama.
      • Gość: MERCIK Re: Ja chcę lotniska ale nie na takich warunkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 14:16
        Uzasadnienie
        do uchwały Nr LXVI/A Z.^! /2006 Rady Miejskiej H' Kielcach zmieniającej uchwałę
        w sprawie uchwalenia budżetu Miasta Kielce na 2006 r. / podjęta 27 VII 2006/
        1. Wydział Gospodarki Nieruchomościami
        Zwiększenie planu wydatków inwestycyjnych - zadania własne Gminy Dz- 700 rozdz.
        70005 - zdania własne Gminy
        Proponuje się zwiększenie planu wydatków w zakresie wieloletnich programów
        inwestycyjnych o kwotę 3.800.000 zł z uwagi na konieczność zabezpieczenia
        środków finansowych przeznaczonych na wykupy gruntów budowę nowego Portu
        Lotniczego. Środki na ten cel zabezpieczone zostaną przez zmniejszenie planu
        wydatków w Wydziale Architektury, Geodezji i Spraw Mieszkaniowych, o czym mowa
        w pkt 2.
        2. Wydział Architektury, Geodezji i Spraw Mieszkaniowych
        Zmniejszenie planu wydatków inwestycyjnych - zadania własne Gminy Dz. 700
        rozdz. 70095 - zdania własne Gminy
        Z uwagi na odstąpienie od realizacji zadania pn. „Budowa mieszkań socjalnych
        przy ul. Kalinowej w Kielcach" w roku bieżącym zostaną zwolnione środki
        finansowe w kwocie 2.500.000 zł.
        W związku z odwołaniem właścicieli okolicznych posesji od decyzji o pozwoleniu
        na realizację zadania pn. "Modernizacja budynku przy ul. Malików 146A na lokale
        socjalne" w roku bieżącym jest niemożliwa. W związku z powyższym zostaną
        zwolnione środki finansowe w wysokości 1.300 000 zł.
        Zwolnione środki w łącznej kwocie 3.800.000 zł przenosi się na zadania, o kórych
        mowa w nkt l.
        Wnoszę o uchwalenie proponowanych zmian w budżecie Miasta Kielce na 2006r.

CZY RADNI KIELECCY ZROBILI TO ŚWINSTWO MIESZKAŃCOM DLA ICH DOBRA?
        • Gość: Waldek Re: Ja chcę lotniska ale nie na takich warunkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 22:00
          Skandal z takim działaniem radnych.NIe głosować na nich, nie poiwnni startowac
          do nowej rady !
          • Gość: wela Re: Ja chcę lotniska ale nie na takich warunkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 12:42
            A oni wstydu nie mają i tak wystartują dla dobra tutejszego społeczeństwa
            • Gość: daria Re: Ja chcę lotniska ale nie na takich warunkach IP: *.pu.kielce.pl 05.11.06, 10:12
              Nie chcę lotniska na warunkach radnych mi4ejskich. Obice to zbrodnia na
              społeczeństwie Kielc.Katoliccy radni pozbawiają bratnie dusze dachu nad głową
              • Gość: Jarek Re: Ja chcę lotniska ale nie na takich warunkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 19:04
                Wreszcie katolickie myslenie i zrozumienie dla potzreb społecznych i
                gospodarczych
                • Gość: jacek Re: Ja chcę lotniska ale nie na takich warunkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 21:08
                  Przekupić Dudzika i niech robi to, co umie najlepiej. Z masłowskich bagien ktoś
                  kiedyś uczynił w 1937 r.lotnisko dla Kielc, Dudzik podniósł do rangi
                  międzynarodowego, organizował pokazy,zbudował pas startowy i ogrodził oraz
                  przyciągał ludzi bezinteresownych na lotnisko. Teraz prezesunie w Spółce
                  Lotnisko Kielce wiedzą tyle o lotnisku, co uczeń szkoły podstawowej. Ale
                  wiedzą, gdzie jest kasa i kto im wypłaca pensję.Dudzik wróć albo wyląduj tym
                  swoim ATR- 42 i przegoń tych leserów.
                  • Gość: Darek Re: Ja chcę lotniska ale nie na takich warunkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 22:16
                    I co ? Przyleciał i przegonil? Bo prezes spółki dalej urzęduje, a Pani Kandydat
                    na Prezydenta nawet go chwaliła, że tyle dobrych rzeczy zrobił w Masłowie.On
                    podobno jest z tej samej paki co Pani kandydat !Smiechu warte !
                    • Gość: hela Re: Ja chcę lotniska ale nie na takich warunkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 08:40
                      Prrezes jest bardzo zaangażowany, podobnie jak jego poprzednik ale nie w sprawy
                      loptniska. Dlatego obaj a w zaszadzie wszyscy trzej byli i są chwaleni za to,
                      że dla lotniska nic nie robią,A kto ich wychwala prezydent i kandydatka na
                      prezydenta.
                      • Gość: kizia Re: Ja chcę lotniska ale nie na takich warunkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 20:23
                        Święta prawda, takie kielckie realia, że ludzie nie umieją z sobą
                        rozmawiać,Jakie popstępy zrobiła ŁÓdź a my mamy wsyzstkich i prezydentów, i
                        starostów, i wójtów i prezesów i dyrektorów i jedno wielkie nic.Czyżby w
                        kielcach nie było ludzi, którzy znaja sie na lotnictwie cywilnym czy też nikt
                        nie próbuje ich zaangażować. chyba musi być jeden mędrol i jak go nie słuchacie
                        to macie ....
    • Gość: Irek Ja chcę latać z Krakowa !! Lub z Masłowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 22:54
      Czytam dziś : Port Loticzy Kraków - Balice ( drugi w kraju po warszawskim
      Okęciu)ma 59 regularnych połączeń do 37 miast w Europie, w Stanach
      Zjednoczonych i Izraelu !!!Wykonuje je obecnie 21 linii litniczych.
      W Obicach na zapełnienie jednego samolotu trzeba byłoby czekać ... trydzien !
      Lepiej więc z Maslowa małymi samolotyami latac do Eutropy lub do Balic, a
      stamtąd do USA !
      Koniec bajdurzenia prez prezydenta o Obicach !
      • Gość: ref Re: Ja chcę latać z Krakowa !! Lub z Masłowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 09:21
        Czyżby w końcu logika i ekonomia razem w klerykowie zwyciężały. Trzeba jeszcze
        zapytać magistart, czy tak kielczanie mogą myśleć.
        • Gość: fert Re: Ja chcę latać z Krakowa !! Lub z Masłowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 20:10
          Społka
          Lotnisko Kielce nic nie zrobiła w nastepującym składzie;marszałek województwa
          świetokrzyskiego oraz wskazany przez niego prezes Spółki nr 3, prezydent miasta
          Kielce i wskazani przez niego dwaj prezesi Spółki Lotnisko Kielce nr 1 i nr
          2,starosta kielecki,wójt gminy Masłów, prezes Aeroklubu kieleckiego, dyrektor
          aeroklubu kieleckiego, wice starościna powiatu kielckiego jako szefowa Rady
          Nadzorczej.Wszystkim tym składamy wyrazy podziekowania za dotychczasową
          działalność, w nadziei, że was wkrótce pożegnamy i ustalimy, ile ta impreza
          kosztowała nas podatników i co dla lotniska w Masłowie można było za te
          pieniadze zrobić.Po Was państwo u zbiegu ulicy Manifestu Lipcowego i szosy na
          Masłów została samotna była rura kanalizacyjna, która informuje, jak dojechać
          na wasze lotnisko. Jest to jednocześnie jedyny przyrząd nawigacyjny, po którym
          będąc tylko pijanym mozna trafić na wasze ulubione lotnisko.
          • Gość: Lidia Re: Ja chcę latać z Masłowa ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 21:02
            Panie Fert( może Ferta), bardzo zgrabnie i ładnie ujete, w żartobliwej formie,
            mimo to sporo mówi o sprawie.Widać dużą znajomośc realiów, bowiem nie
            odważyłby się tak po funkcjach tykac wspólników spólki.W marsszałkowskim
            urzędzie, gdzie pracuje moja znajoma, mówi sie,że faktycznie nikomu na tym
            Masłowie nie zależy, juakby nie czuli wazności tematu, młodzi mówia - blusa .Do
            urzędu przychodzą często tzw. społecznicy orędujacy za zajęciem sie lotniskiem,
            nie znajdują jednak poparcia.I to pracowników boli, bo tak ja w tym ptrzyp
            [adku, krytyka łaje po funkcjach czyli po urzędach.Za szefów obrywają ci
            najmniej winni.
          • Gość: Lidia Re: Ja chcę latać z Masłowa ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 21:02
            Panie Fert( może Ferta), bardzo zgrabnie i ładnie ujete, w żartobliwej formie,
            mimo to sporo mówi o sprawie.Widać dużą znajomośc realiów, bowiem nie
            odważyłby się tak po funkcjach tykac wspólników spólki.W marsszałkowskim
            urzędzie, gdzie pracuje moja znajoma, mówi sie,że faktycznie nikomu na tym
            Masłowie nie zależy, juakby nie czuli wazności tematu, młodzi mówia - blusa .Do
            urzędu przychodzą często tzw. społecznicy orędujacy za zajęciem sie lotniskiem,
            nie znajdują jednak poparcia.I to pracowników boli, bo tak ja w tym ptrzyp
            [adku, krytyka łaje po funkcjach czyli po urzędach.Za szefów obrywają ci
            najmniej winni.
            • Gość: fert Re: Ja chcę latać z Masłowa ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 10:15
              Potwierdzam, to co pisze Lidia i dodam, że to Prezydent Lubawski i wojewoda
              Banaś nie znaleźli osobiście czasu, aby zainteresować się tym , co ma im do
              zaoferowania stowarzyszenie Lotnisko kielce/ dwóch profesorów w składzie w tym
              jeden od budowy lotnisk - 4 pilotów miedzynarodowych komunikacyjnych,geodeci,
              kartografowie, specjalisći od inwestycji drogowych i autostradowych, dwóch
              wójtów i jeden burmistrz oraz starosta/ to kolektyw, którym w warunkach regionu
              świetokrzyskiego mozna pogardzać. Wstyd władzo wyżej wymieniona.
              • Gość: pegazik Re: Ja chcę latać z Masłowa ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 10:25
                Niżej przedstawiam oświadczenie Marszałka Województwa Świętokrzyskiego w
                sprawie lotniska w Obicach, którego nie miały cywilnej odwagi zamieścić na
                swoich łamach wolne środki masowego przekazu w regionie świętokrzyskim,
                niszczące idee wolnego społeczeństwa obywatelskiego.

Kielce, dn.5 września 2006 r.

Oświadczenie

W związku z zarzutami Pana Prezydenta Wojciecha Lubawskiego, dotyczącymi
                listy tzw. Projektów kluczowych zgłoszonych do ewentualnego wsparcia w ramach
                programu pomocowego Unii Europejskiej Regionalny Program Operacyjny (RPO) na
                lata 2007- 2013 oświadczam;
                Wniosek miasta Kielce o realizację budowy nie może być uwzględniony,
                ponieważ;
                1. Zbyt duża wartość zgłoszonego projektu; Łączna wartość projektu
                tj.125 mln euro
                Pochłonęłaby dofinansowanie ok. 15% wszystkich środków, przeznaczonych dla
                naszego województwa na lata 2007-2013, oraz prawie 70% środków pomocowych
                przeznaczonych na finansowanie transportu(drogi, koleje)
                2. Budowę lotnisk, zgodnie z regułami przyjętymi na lata 2007-2013
                przewiduje się
                dofinansować w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Infrastruktura i
                Środowisko. Zatem planując budowę nowego lotniska , należało zadbać,
                aby projekt
                ten znalazł się w krajowym wykazie lotnisk, przewidzianych do
                dofinansowania i
                zgłosić ten projekt do Ministra Transportu.
                3. Nieprzygotowanie organizacyjne wniosku miasta Kielc. Na dzisiaj
                wniosek o budowę lotniska ma formę wstępnej idei, która oprócz wskazania
                lokalizacyjnego nie jest oparta o żadną dokumentację. Aby tę ideę zamienić na
                projekt , należy opracować potrzebną dokumentację poczynając od analiz
                ekonomicznych, oceniających efektywność takiej inwestycji, poprzez zmiany w
                planach przestrzennego zagospodarowania, aż po dokumentację techniczną. Zatem
                przed pomysłodawcą jeszcze wiele lat(5-7) ciężkiej pracy, aby tę ideę
                zamienić na projekt, który można by zgłosić do programów Unii Europejskiej.
                4. Wniosek miasta Kielce nie ma szansy uzyskać wsparcia ze środków Unii
                Europejskiej, ponieważ zgłaszane projekty do wsparcia muszą być efektywne
                ekonomicznie. A ten wniosek nie ma szans być efektywnym, wystarczy zapoznać
                się z wynikami ekonomicznymi istniejących lotnisk o parametrach podobnych do
                planowanego.
                5. Zrealizowanie tego wniosku zmusiłoby miasto Kielce do porywania co
                roku wielomilionowych strat, które występowałyby w trakcie użytkowania
                lotniska, jak to muszą czynić właściciele podobnych lotnisk.

Uwzględniając powyższe argumenty oraz sposób reakcji Pana Prezydenta
                Wojciecha Lubawskiego stwierdzam, że cała sprawa ma tylko wymiar polityczny.
                Wobec tego odniosę do niej również na płaszczyźnie politycznej , unikając
                argumentów ad personam, którymi tak chętnie niestety szermuje Pan Prezydent.

1. Nie godzi się Panie Prezydencie finansować rozwój miasta Kielce
                kosztem całego
                regionu. Jego stolicę zamieszkuje ok. 200 tys. ludzi, w całym
                województwie
                natomiast żyje prawie 1 mln 300 tys. mieszkańców. Świętokrzyskie, jak
                każdy region

zjednoczonej Europy zgodnie z jej dyrektywami, a także zdrowym
                rozsądkiem,
                powinien realizować politykę spójności terytorialnej.
                2. Panie Prezydencie, gdyby zdołał Pan zrealizować swój pomysł,
                paradoksalnie,
                odbierze to Kielcom szansę na rozwój miasta.. Utrzymanie lotniska,
                zdaniem
                specjalistów, generowało będzie taki deficyt , że pieniądze zamiast na
                inwestycje
                miejskie, pokrywać będą musiały coraz to większe straty. Jak to się ma do
                zapomnianych kieleckich dzielnic, które pozbawione są sieciowej wody
                pitnej i
                kanalizacji oraz ponad 100 km ulic w obrębie miasta, bez utwardzonej
                nawierzchni?
                3. Ubolewam, że po czteroletniej, dobrej współpracy między nami, ulegając
                przedwyborczej gorączce, jako samorządowiec w dodatku, konfliktuje Pan
                społeczność regionu, dzieląc ją na tych z miasta. Co mają prawo do
                rozwoju i tych z
                głębokiego terenu, skazując ich trwanie i zapomnienie.

Marszałek
                Województwa Świętokrzyskiego
                /-
                / Franciszek Wołodźko

• Gość: danuta Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 22:46
      Port lotniczy im. Władysława Reymonta w Łodzi może się pochwalić certyfikatem
      lotniska pożytku publicznego. Co to oznacza? Najżywszy standard obsługi i
      poważny atut w walce o kolejnych przewoźników. Witamy w klubie najlepszych
      lotnisk - mówi Grzegorz Kruszyński, prezes Urzędu Lotnictwa Cywilnego. - Od
      teraz każdy powinien wiedzieć, że to lotnisko jest równie bezpieczne jak te w
      Amsterdamie czy Lizbonie. Proszę jednak nie spoczywać na laurach, bo za rok
      nasi pracownicy wrócą do Łodzi na kontrolę sprawdzającą - dodaje prezes ULC.
      Dopiero za rok certyfikat zostanie przyznany lotnisku na dłużej (min. na trzy
      lata). Wymóg certyfikacji lotnisk użytku publicznego został nałożony na Polskę
      przez Organizację Międzynarodowego Lotnictwa Cywilnego (ICAO) oraz przez
      ustawę "Prawo lotnicze". Dokument potwierdza, że łódzki port jest doskonale
      zarządzany. To oznacza, że wszystkie nasze służby działają jak w zegarku.
      Dzięki temu każdy przewoźnik będzie wiedział, że lotnisko w Łodzi doskonały
      obsługę hanldingową, oraz że potrafi zadbać o bezpieczeństwo pilotów i
      pasażerów. Zanim przyznano certyfikat dokładnie sprawdzano jak działa np.
      Lotniskowa Straż Pożarna. Zbadano też, czy służby lotniskowe odpowiednio szybko
      odśnieżać pas startowy. Łódzkie lotnisko w zdobywaniu wymaganych dokumentów
      wyprzedziło bardziej rozbudowany i dłużej działający port z Wrocławia. A to
      jeszcze nie koniec dobrych wiadomości. Niewykluczone, że w łódzkie lotnisko
      będzie chciała zainwestować Agencja Ruchu Lotniczego. Na razie agencja sama
      przechodzi proces certyfikacji. Tym bardziej że nowe inwestycje są niezbędne.
      Wymusza to stale rosnący ruch w powietrzu. Aby utrzymać odpowiednie standardy
      bezpieczeństwa, lotniska budują nowe wieże kontroli lotów i inwestuj w pomoce
      nawigacyjne. I właśnie w takich zakupach może Łodzi pomóc ARL. (gazeta.pl)

A CO ZROBIŁA SPÓŁKA lOTNISKO kIELCE.łODŹ ZACZYNAŁA OD MODERNIZACJI PASA 600 M I
      DO CZEGO DOSZŁA, a U NAS JEST PAS 900 M I PODOBNO NIC N9IE DA SIĘ ZROBIĆ. hAŃBA
      PRÓŻNIAKOM ZE SDPOŁKI lOTNISKO KIELCE I JEJ OBECNYM I BYŁYM UDZIAŁOWCOM.

• Gość: msz [...] IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 13.11.06, 23:06
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Waldek Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 00:07
        Dobrze,iż Danuta przypomniała ta informacją zakres prac jaki jest do wykonania
        na lotnisku Lublinek, które w I pólroczu obsłużyło zaledwie 91
        tys.osób.Gospodarze ratuja się, czynia wszystko, by zwiekszyć nie tylko ilośc
        lotów, ale także pozyskac pasażerów.Inczaej loty zostana zlikwidowane.
        A zrównoważenie kosztów z przychodami mozliwe jest przy obvsłudze 600-800 tys.
        osob rocznie.Do tego czasu trzeba dopłacac cięzkie pieniadze.
        Dlatego Obice sa nierealne i dobrze się stało,że minisetr Gosiewski juz na
        dobre rozstał sie z tym pomysłem, teraz prezydent bedzie musiał coś zrobic z
        działkami...
        • Gość: ref Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 13:58
          msz tam działkę ma/ chyba magistracki/ i teraz ubliża innym, bo brakło mu
          wiedzy i argumentów.
          • Gość: danuta Re: Analiza - Jak to robią w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 08:49
            Do portu lotniczego dochodzi się wieloletnią ciężką pracą a nie głupawymi
            pomysłami, jak to ma miejsce w Kielcach. Kraków znowu dostał premie za
            wytrwałość a my zabraliśmy ludziom dach nad głową aby realizować za wszelką
            ceną Obice. Poczytajcie

Międzynarodowy Port Lotniczy Kraków-Balice (MPL) otrzyma 2,4 mln euro pomocy
            finansowej z Komisji Europejskiej (KE) na prace projektowe i "studialne
            przyszłych inwestycji" poinformował w piątek minister transportu Jerzy
            Polaczek. Jak zaznaczył, propozycję KE przyznania krakowskiemu lotnisku środków
            zábudżetu przeznaczonego na rozwój transeuropejskiej sieci transportowej (TEN-
            T) zatwierdził już Komitet Pomocy Finansowej przy Ministerstwie Transportu.
            Krakowskie lotnisko wybrano jako jedyne w Polsce, obok portów w Berlinie,
            Glasgow i Ljubljanie. Ostateczna decyzja KE oraz podpisanie stosownej umowy
            pomiędzy Ministerstwem Transportu a MPL Kraków-Balice nastąpi do końca tego
            roku. Krakowski port lotniczy przeżywa dynamiczny rozwój, o czym świadczy
            przekroczenie w tym roku liczby 2 mln odprawionych pasażerów. Tymczasem jego
            infrastruktura powoli się wyczerpuje, dlatego konieczne są nowe inwestycjeö ľ
            powiedział na konferencji prasowej Polaczek. Przypomniał, że lotnisko w ramach
            rządowego programu operacyjnego na lata 2007-2013 może otrzymać ponad 90 mln
            euro na rozbudowę infrastruktury lotniskowej i nawigacyjnej.Jak poinformował
            prezes MPL Kraków-Balice Kamil Kamiński, prowadzona rozbudowa terminala
            pasażerskiego i dostosowanie go do wymogów układu z Schengen zwiększy
            przepustowość lotniska od wiosny przyszłego roku do 3,5 mln pasażerów. Budowana
            jest także nowa strażnica lotniskowej straży pożarnej oraz budynek
            administracyjno-biurowy. Dzięki przekazaniu przez wojsko kolejnych 33 ha terenu
            lotniska, w przyszłości możliwa będzie też budowa nowego terminala
            pasażerskiego, podwojenie wielkości płyty postojowej dla samolotów oraz budowa
            dróg kołowania. Międzynarodowy Port Lotniczy Kraków-Balice jest drugim co do
            wielkości (po warszawskim Okęciu) lotniskiem w Polsce. W tegorocznym zimowym
            rozkładzie lotnisko ma 59 regularnych połączeń do 37 miast w Europie, a także w
            Stanach Zjednoczonych i Izraelu. Wykonuje je 21 linii lotniczych. Tegoroczna
            prognoza zakłada obsłużenie przez port ponad 2,2 mln pasażerów.

(PAP)

P:S; wg kieleckic nielotów zniszczymy podobno Balice budując Obice.

• Gość: danuta Re: Analiza - Jak to robią w Lublinie IP: *.pu.kielce.pl 15.11.06, 15:35
              Prawo użytkowania wieczystego terenu przyfabrycznego lotniska PZL Świdnik
              kupiło w czwartek miasto Lublin od banku Pekao SA za blisko 13 mln zł. Ma tam
              powstać port lotniczy obsługujący aglomerację lubelską.

Przyfabryczne trawiaste lotnisko znalazło się we władaniu banku w rezultacie
              restrukturyzacji świdnickich zakładów w latach 90. Miasto przeznaczyło na jego
              odkupienie pieniądze otrzymane z budżetu państwa. Umowę o przekazaniu
              budżetowej dotacji także podpisano w czwartek w Lublinie.

Prezydent Lublina Andrzej Pruszkowski powiedział, że dzięki dotacji
              przyspieszona zostanie budowa portu lotniczego w Lublinie. Dotacja umożliwiła
              pozyskanie terenu, na którym powstanie pas startowy. Lublin uzyskał z budżetu
              państwa 14 mln zł; za wykupienie terenu od banku zapłacił 12 mln 850 tys. zł.

czytaj dalej

- Reszta kwoty będzie przeznaczona na dokupienie terenu od prywatnych
              właścicieli oraz sfinansowanie dokumentacji - powiedział Pruszkowski.

Dyrektor Oddziału Regionalnego Pekao SA w Lublinie Antoni Magdoń, który w
              imieniu banku podpisał umowę zapewnił, że bank będzie pomagał miastu w szukaniu
              firm zainteresowanych inwestowaniem w pobliżu lotniska.

- Będziemy dążyć do tego, aby rozwój tego lotniska od strony biznesowej
              przebiegał dynamicznie z pożytkiem dla mieszkańców regionu - powiedział Magdoń.

Władze samorządowe Lublina planują, że port lotniczy Lublin- Świdnik przyjmie
              pierwsze samoloty w 2009 r. Budowa lotniska ma kosztować około 120 do 150 mln
              zł.

(PAP

PS; mA dlaczego tak strasznie drogo wszystko ma kosztować w tym głupim
              klerykowie. Czy czasem ktoś naszych wypracowanych milionów nie traktuje jak
              swoje i szasta nimi na lewo i prawo a na sam wykup terenów w Obicach wydamy
              tylko 90 mln i będziemy mieli tylko obickie piachy. Dlaczego Lublinowi ma
              wystarxczyć pas 1500 m a dla nas ąz tylko prawie 3 km. Czy to jest pomieszanie
              z poplataniem.Przecież takie lotnisko o tych parametrach może być spokojnie w N
              Maslowie.
              • Gość: danuta Re: Analiza - Jak to robią w Lublinie IP: *.pu.kielce.pl 15.11.06, 16:03
                Kielce duże i małe

O sfinansowaniu budowy lotniska ze środków prywatnych myślą też przedstawiciele
                Kielc. Tam, podobnie jak w Niedźwiadach, lotnisko będzie budowane od zera.
                (Sochaczew, Mińsk Mazowiecki i Kamień Śląski, które chcą zaadaptować lotniska
                powojskowe.) Na granicy dwóch podkieleckich miejscowości Morawica i Chmielnik,
                w tym roku rozpoczną się wykupy gruntów. Przygotowanie analiz i studiów potrwa
                znacznie dłużej, zatem ewentualny wniosek o zgodę na założenie lotniska trafi
                do ULC najwcześniej za dwa lata.

Sprawa lotniska w Kielcach wzbudza wiele emocji. Andrzej Orlicz ze
                Stowarzyszenia Lotnisko Kielce uważa, że tak gigantyczna inwestycja jest
                niepotrzebna.

– Dostosowanie do potrzeb komunikacji pasażerskiej lotniska aeroklubowego w
                Masłowie może kosztować 30 mln zł, a sugerowana od roku przez prezydenta Kielc
                koncepcja budowy nowego międzynarodowego portu lotniczego 490 mln zł – zwraca
                uwagę Orlicz.

– Pół miliarda to my wydamy na lotnisko za kilkadziesiąt lat, a na razie
                myślimy o inwestycji na poziomie kilkudziesięciu milionów – mówi Piotr
                Pastuszka z kieleckiego magistratu.

Zapewnienia, że w ciągu dwóch lat z Masłowa do Balic, Pyrzowic czy Okęcia
                odlecą małe 30–40-miejscowe samoloty, uważa za mrzonki.

Nie ma ich w sieci

Nie wiadomo, czy lotnisko powstanie też w miejscu wyznaczonym przez magistrat.
                Z projekcji finansowych poczynionych już wstępnie w urzędzie wynika, że gmina
                nie ma co liczyć na znaczące środki z budżetu państwa ani też z UE. Z tego
                drugiego źródła na dobrą sprawę, pomijając programy regionalne, finansowanie
                infrastruktury lotniczej odbywać się może jedynie ze środków Programu
                Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko. W ramach tego programu finansowane
                mogą być jednak inwestycje na lotniskach położonych w sieci TEN-T. A sieć TEN-T
                to istniejące obecnie lotniska regionalne. W Kielcach – podobnie jak w innych
                miastach dążących do uruchomienia lotniska – liczą więc na własny budżet i
                środki prywatne.

Cezary Pytlos
                cezary.pytlos@infor.pl
                PS; Kto tu kręci w Kielcach i dlaczego
                • Gość: danuta Re: Analiza - Jak to robią w Gdańsku. Czy kielce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 18:10
                  Budowanie portu dla 5 mln pasażerów

Koszt rozbudowy portu może sięgnąć 250 mln EUR, czyli ... więcej niż ostatnie
                  inwestycje na warszawskim Okęciu.

Gdańskie lotnisko ostro zabiera się do rozbudowy. Plan inwestycji jest
                  rozpisany na osiem lat.

- Ostatecznie osiągniemy przepustowość 5 mln pasażerów rocznie - zapowiada
                  Włodzimierz Machczyński, prezes Portu Lotniczego Gdańsk.

Dziś lotnisko jest w stanie obsłużyć milion osób.

Ćwierć miliarda euro

- W pierwszym etapie chcemy powiększyć istniejący terminal o 2 tys. mkw. - mówi
                  Włodzimierz Machczyński.

Modernizacja będzie kosztować 8-9 mln zł i jeśli władze lotniska uporają się z
                  procedurami przetargowymi, zakończy się jeszcze w tym roku. Dopiero później
                  ruszy budowa drugiego terminalu.

- Jest on przewidziany na 2,5 mln osób - wyjaśnia prezes portu.

Kiedy już będzie gotowy, projekt przewiduje połączenie obu części, a wtedy
                  obiekt pomieści zakładane 5 mln osób. Dodatkowo powstać mają nowe drogi
                  kołowania, planowane jest także przedłużenie drogi startowej. Całość inwestycji
                  jest szacowana na 200-250 mln EUR. Dla porównania, budowa Terminalu 2 na Okęciu
                  ma kosztować 200 mln USD.

Na pierwszy rzut oka widać, że spółka, która zanotowała w 2005 r. 2,7 mln zł
                  zysku netto, nie ma szans na sfinansowanie takiej inwestycji ze środków
                  własnych.

- Chcemy zlecić wykonanie opracowania, które porówna dostępne możliwości
                  finansowania. W grę wchodzą zarówno środki unijne, finansowanie przez
                  konsorcjum banków, jak i inwestor zewnętrzny. Efekty powinniśmy znać do końca
                  roku - mówi prezes.

Z gospodarską wizytą

Na ostateczną decyzję będzie mieć wpływ stanowisko rządu.

- 26 lipca do Gdańska przyjeżdża wiceminister transportu Eugeniusz Wróbel i mam
                  nadzieję, że szczegółowo przedstawi, jaka jest polityka rządu w zakresie
                  finansowania tego typu inwestycji - wyjaśnia Włodzimierz Machczyński.

A dodatkowa przepustowość potrzebna jest bardzo szybko.

Milionowy pasażer pojawi się, według naszych szacunków, już w listopadzie. Do
                  końca roku obsłużymy nawet 1,2 mln osób - przewiduje prezes lotniska.

Największymi udziałowcami portu są: PPL (37,61 proc.), województwo pomorskie
                  (31,45 proc.) oraz gmina Gdańsk (29,45 proc.).

PS; Czy Kielce wiedzą na co się chcą załapać- chyba nie b o nie wiedzą ile ta
                  przyjemność w Obicach ma kosztować i dla kogo jest budowana

• Gość: fert Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 21:18
      Danusiu! Ciągnij ten temat dalej, bo może w końcu decydenci zrozumieją jak się
      bardzo mylą.
      • Gość: fert Re: Analiza - Ja chcę latać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 08:27
        Nigdzie klerykowianie nie będziecie latać - Prezydent i J. Nowak w lataniu Was
        na lata załatwili tylko wojewoda ma jescze nadzieję na lot latawcem w Obicach w
        2010 r.Zrobili z Was durni!!!Wracajcie do Masłowa!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka