Dodaj do ulubionych

Powstał nowy ceremoniał szkolny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 08:56
Ja chodze do siostr Nazaretanek w Kielcach i u nas jest wszystko dopiete na
ostatni guzik.Sztandar,witanie gosci,nawet nasze stroje musza byc takie same i
mamy nawet takie,,marynarskie"kolnierze.Kiedys narzekalam,ze wygladam jak
dziwolag,ale teraz sie ciesze,bo jak moje kolezanki z innych szkol ida na
rozpoczecie z golym brzuchem czy w krotkiej mini,to dla mnie jest to zenujace.
Obserwuj wątek
    • agaroba5 Powstał nowy ceremoniał szkolny 09.09.06, 09:13
      To może pan Sygut, któremu na pewno leży na sercu dobro naszej oświaty, zapłaci
      za opracowanie ceremoniału. "Dzwonią do nas dyrektorzy ... z pytaniami" - a coż
      to za dyrektor, co nie wie jak się zachować. I ilu tych dyrektorów zadzwoniło?
      Dwóch? (żeby była l. mn. w uzasadnieniu).
      No i wreszcie najfajniejsze - jak normalny człowiek ma wykonać jakieś zlecenie,
      to najpierw podpisuje umowę, w której jest dokładnie określony termin wykonania
      prac i wynagrodzenie. A tutaj co ? Czyżby po znajomości ktoś się dogadał? To
      może lepiej, że nie ma umowy, bo po co wydawać kilka tysięcy na rzeczy, które
      dobrym pedagogom (włączając w to dobrych dyrektorów) są doskonale znane.
    • Gość: megadeth Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 09:19
      Prawa autorskie do ceremoniału - dobre...

Ciekawe kiedy będziemy płacić tantiemy od wykonania hymnu...
      • agaroba5 Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny 16.09.06, 11:11
        Prawa autorskie do ceremoniału należą się chyba encyklopiedii internetowej, z
        której to wiedzę czerpało szacownie grono historyków.
        (pl.wikipedia.org/wiki/Precedencja)
        Na stronie kuratorium właśnie pojawiła się propozycja ceremoniału - ciekawe czy
        ostatecznie ktoś za nią zapłacił?
    • Gość: alfa Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 09:22
      po to jest własnie szkoła
      rytuał
      masz być posłuszna
      przychodzic regularnie

to posłuszeństwo w zyciu sie przyda
      w armii
      urzedzie
      na wyborach

najgorsze jak zacznieśz mysleć!
    • Gość: lidka Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 10:25
      No proszę, jakich to mamy wspaniałych pedagogów, jak wspaniale wyglądają
      uroczystości w ich szkołach! To po prostu śmieszne, bo ja uczestniczyłam w
      wielu i uważam, że młodzież niestety nie potrafi się zachować w czasie
      podniosłych chwil, takich jak śpiewanie hymnu, czy w czasie wprowadzenia
      sztandaru. A to powinno być bardzo ważne dla nastolatków (zresztą dla dzieci
      też). A to, że napisany przez historyków ceremoniał ma mieć prawa autorskie to
      dla mnie oczywiste, bo przecież ktoś poświęcał swój czas i wykorzystywał swoje
      umiejętności, czyż nie? U nas najlepiej wszystko zanegować, wyrazić swoje
      niezadowolenie - wtedy jest ok.
      • agaroba5 Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny 09.09.06, 10:40
        Słoneczko, o co ci chodzi? A jak ty uczestniczyłaś w tych uroczystościach? To,
        że nie jesteś prawdziwą nauczycielką, to od razu z postu widać - bo nauczyciel
        potrafi jednak jasno przekazać to co chce. Jako uczennica też nie wygłaszałabyś
        takich poglądów, pisząc o kolegach ze swojej klasy "młodzież". W związku z tym
        wniosek jest jasny: na imprezy szkolne byłaś zapraszana z racji zajmowanego
        stanowiska, czyżby gdzieś w pobliżu pana Syguta?
        No i Lidko, jak autorzy tacy mądrzy byli, żeby go opracować, to powinni być na
        tyle mądrzy, żeby zadbać o swoje interesy finansowe.
      • grawod Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny 13.09.06, 19:05
        sama negujesz.Nie tylko szkoła wychowuje te dzieci, są jeszcze rodzice i to oni
        powinni mieć wpływ na swoje dzieci i czuwać, zeby na rozpoczęcie roku nie
        przyszło z tym gołym pępkiem i spódnicą ledwo zakrywająca pupę lub w dresie.
        Każda szkoła ma swoje tradycje i zwyczaje - pozwólmy jej funkcjonować
        niezależnie. Nie trzeba historyków do opracowania ceremoniału - środowisko
        szkolne jest na tyle kompetentne, ze potrafi samo sobie z tym poradzić. Szkoły
        mają inne problemy i je trzeba rozwiązywać, a nie zajmować się czymś co już
        jest.
    • Gość: kryptek Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 11:20
      Napisałem dla swojej szkoł wiele tekstów ,wykorzystywanych w trakcie
      uroczystości szkolnych.Nigdy do głowy mi nie przyszło,aby w ramach praw
      autorskich domagać się za to jakichś pieniędzy.Ale przecież nauczyciel wszystko
      może za darmochę!!!!!
      • Gość: ala Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: 82.139.11.* 09.09.06, 11:29
        Tobie nie przyszło, ale panom historykom owszem - tylko trochę poniewczasie. To
        niech sobie ten swój nowy historyczny ceremoniał, oględnie mówiąc, wrzucą do
        szuflady i pomyślą o jakże historycznym powiedzonku: Mądry Polak po szkodzie.

Za kilka lat jednak ta wiara w misję nauczyciela pewnie ci minie - zwłaszcza,
        jak zobaczysz ile kasy można zgarnąć z różnych funduszy i programów, przy
        minimalnym, albo wręcz zerowym wysiłku. Nie każdy nauczyciel jest altruistą.
        • Gość: alfa Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 14:22
          niech zgadne - pierwszego wita sie proboszcza oczywiście?
          • Gość: alfa Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 00:33
            na pewno zgadłem -= drugiego wita sie przewodniczącego PiS-u, no chyba ze
            jeszcze jest jakiś inny urzednik koscielny - i tu trzeba sie wykazać znajomościa
            tematui - bo diakon, prałat, przeor , opat - no jest tego troche - moze byc że
            przed proboszczem jeszcze ktoś jest
            1. władze koscielne- np proboszcz
            2. władze cywilne przewodniczące PiS - i tutaj jest prościej - bo jestk miejski
            PiZ, wojewódzki PIS - wyżej to nie przyjaa
            a kogop sie wita jako trzeciego?
            • Gość: z Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: *.citynet.pl 11.09.06, 16:12
              alfa, ty uwazaj -moga posadzic Cie o plagiat!
          • Gość: moher Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 00:50
            You are right!Yes, yes, yes!;P
      • Gość: ala Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: 82.139.11.* 17.09.06, 11:22
        Kryptku, powiem więcej, panowie historycy (a może histerycy) chcą brać kaskę za
        cudzą pracę (bo trudno nazwać tę kompilację cudzych tekstów własną pracą a
        skandalem jest domagać się za to wynagrodzenia). Ach co to za wspaniali
        pedagodzy - ich uczciwość i pracowitość na pewno będzie stanowiła przykład dla
        wielu uczniów.
    • Gość: nauczyciel Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 21:22
      To bardzo ciekawe co nowego można wymyśleć w ceremoniale szkolnym. Dawniej był
      wzorowany na ceremoniale wojskowym (oczywiscie wybrano tylko pewne elementy
      pasujące do uroczystości cywilnych). Wystarczy posłużyć się regulaminem musztry
      Sił Zbrojnych RP (lub harcerskim, Związku Strzeleckiego itp.) i zamienić wyraz
      "żołnierz" na "uczeń". To bardzo proste działanie edycyjne w aplikacji "Word"
      Pan Sygut wycenia na 2-3 tysiące złotych? Co w tym autorskiego? Kilku panów
      zajrzało do swoich notatek z zajęć w studium wojskowym i odkryło, że można na
      tym zarobić? Mam nadzieję, że do programu są załączone materiały multimedialne z
      których będzie wynikać jak ma poruszać się poczet, jak wykonuje sie chwyty
      sztandarem itp. Jak nie ma, to trzeba będzie wołać na pomoc wujka który był w
      wojsku lub jakiegoś harcerza-praktyka ...
      • Gość: moher Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 00:45
        Mnie cały ten pomysł wydaje się po prostu kretyński. I jakoś mi coś przypomina.
        Akademie ku czci, ćwiczenia przed występami, ideologia w każdej możliwej
        postaci. Proponuję jeszcze obrazy (czyli pikczersy) w każdej klasie. I lustra,
        żeby zaoszczędzić na wizerunku. Kiedyś była to ideologia komunistyczna, a
        teraz? Też ta sama? Bo chłopcy tylko taką znają?
        • Gość: Filip Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: *.dsl.bell.ca 10.09.06, 01:25
          O czym mówi ceremoniał

Informacje o sztandarze szkolnym, jego rozmiarach, o poczcie sztandarowym,
          sposobie zachowania się uczniów, ich ubiorze, kolejności witania gości,
          sposobie wykonania hymnu państwowego, o hymnie szkolnym. Powinien też zawierać
          szczegółowy opis szkolnych uroczystości, np. ślubowania klas pierwszych z rotą
          przysięgi.
          ________________________________________________________________________________

>> Kiedyś była to ideologia komunistyczna, a teraz?
          Też ta sama?
          Bo chłopcy tylko taką znają? >>
          ________________________________________________________________________________

...dla takich jak ty ...tasama...ale dla wielu nietasama....inna inszosc w tej
          burlesce.

....uwalniaja sie zwolna sily tworcze pragnace sprecyzowac nasze tu i teraz.
          ..to orzeawiajacy przejaw samokreacji, potrzeba uporzadkowania spraw nigdy
          nienazwanych okreslonych regula dyscypliny....ornament !

Pieknie !...nic wam po innych kulturach....robcie wlasna na swoj sposob...bo
          bez kultury zgubicie czlowieka....stanie sie prymitywnym robaczkiem...

...jak robic pieniadze nauczy kiedys ich samo zycie...a wy macie nauczyc ich
          dyscypliny ktora jest matka piekna.

• Gość: moher Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 01:35
            Tobie to dobrze, bo siły twórcze:) działają w Polsce, a Ty mieszkasz w
            Kanadzie. Dlaczego nie chcesz wrócić? Nic Ci po innym kraju, skoro możesz
            mieszkać i pracować we własnym;). I to w dyscyplinie;).
            Kultura zawsze kojarzyła mi się w wolnością, a nie z zamordyzmem.
            • Gość: as Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: 82.139.11.* 11.09.06, 11:25
              filip nie wroci, woli sapac zza oceanu, bowiem tylko tam czuje misje "pomocy". Dzialanie zas nie jest jego domena.
    • Gość: Jaga Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: 81.219.132.* 10.09.06, 05:03
      Co do gołych brzuchów, to niestety widuje się najpierw na uroczystościach
      szkolnych a później w urzędach i w instytucjach, co u sekretarek, czy innych
      pań, z którymi interesanci mają kontakt nie jest przejawem klasy i elegancji.
      Natomiast na Sienkiewce czy w parku, czy w dyskotece niech one jak najbardziej
      są, byle nie przypominały koła ratunkowego i nie miały rozstępów a to niestety
      bywa u przypasionych, starszych dziewczynek.
      • Gość: natalka Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 05:21
        Zauważyłam też, że u panów, zwłaszcza po 40 roku życia prawdziwą klasą i
        elegancją stają się łysinki (z tzw. "pożyczkami", czyli "zaczeskami"), brzuszki
        (wzdęte pewnie z głodu), koszmarne braki w uzębieniu, wąsy (obowiązkowe, żeby
        ukryć brak zębów), sandałki, klasyka, czyli adidaski za 19.90 w Tesco. I
        naprawdę wstrętny smród potu.
        Zgadzam się z Tobą, Jago, że w niektórych miejscach taki image nie razi. Ale
        czasami faceci powinni pomyśleć. A to jest rzadkie u przypasionych, starszych
        chłopczyków.
        • Gość: Jola Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.15, 15:00
          Natalka ty jesteś chora i powinnaś się leczyć na głowę. Wolę być w towarzystwie panów po 40 i z brzuszkami niż z taką głupią gęsią jak ty.
    • Gość: Ziuk Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 18:59
      Nieustające dązenie decydentów do spętania obywatela regulaminami, wytycznymi,
      ceremoniałami itp. Zapominają o tym ,że mają obywatelowi służyć. Patrząc na to
      co się dzieje dzisjaj w Polsce mam wrażenie ,że to ja mam władzy służyć a nia
      władza mnie. To jest państwo demokratyczne? Dla pana Syguta najbardziej
      odrażające są gołe brzuchy i mini spódniczki!!?
      • Gość: lukasz Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.06, 19:14
        Podobają mi sie wypowiedzi uczniów "Śniadka". Tak trzymać, nie dajcie się
        stłamsić
        • Gość: Filip Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: *.dsl.bell.ca 10.09.06, 20:27
          ....Podobają mi sie wypowiedzi uczniów "Śniadka". Tak trzymać, nie dajcie się
          stłamsić <

.....slusznie ...co jak co ale brzuch (boiler)...zawsze warto
          pokazac...zwlaszcza gdy ma sie pelny ....jak Marzena Kamizela...ktora iuz nic
          nie ma do pokazania oprocz brzucha...

...a kazda z was moze osiagnac ta droga....swego
          rodzaju "doskonalosc"....ladujac przymusowo nad Jeziorem Gesim.ca

img234.imageshack.us/img234/8832/capt47pl.jpg
          • Gość: as Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: 82.139.11.* 11.09.06, 11:26
            Znowu sapiesz. Wynaradawiasz sie jak widac, skoro juz nie potrafisz sklecic porzadnie zdania zlozonego w jezyku polskim.
      • Gość: alfa Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 21:41
        alez o to głownie idzie - zeby wytworzyc odrucha jak u psa pawłowa
        masz przychodzic do szkoły punktualnie , sluchac autorytetów, byc posłusznym
        w ogóle masz generalnie nie sprawiac kłopotów
        kosciól dołozy jeszcze swoje pokorne, prócz zabawienia niewiel chcace no i
        oczywiscie posłuszne
        i teraz to dopiero jest obywatel
        jak trzeba da ciała, jak trzeba wybierze kogo trzeba no i ogólnie nie bedzie
        sprawiał klopotów
        w totalnym państwie - a Polska to jest totalne państwo - bo z demokracja to
        miało tyle do czynienia co nic - moze rok zakończony zabójstwem pierszego
        Prezydenta - w totalnym Państwei nie ma w ogóle mowy o wyjatkach

a juz obywatel który myśli - wiec wątpi to jest prawdziwy przestepca
        jeszcze nie ak dawno wozny przyszywał tarczę, włosy miały byc określonej
        długosci a spódniczki były wuliczone do centymetra
        efekt jest taki że te pokolenie pogoniło komuchów
        tre pokolenie pogoni równiez te kłamliwe ryje
    • pkrehbiel Ale to nie jest prawdziwa szkoła... 10.09.06, 22:58
      Jak się chodzi do szkoły fundamentalistycznej, to tak się ma: mówią wam w co się
      ubierać, jak stać, jak myśleć. To dopiero jest żenujące.

Szkoła powinna przekazywać wartości merytoryczne, a nie uczyć bezsensownej
      musztry i pompy. Ja tam wolę dziewczynę, która dużo wie i chodzi z brzuchem na
      wierzchu od takiej, która ubiera się w sutannę, ale umie tylko różańce.

Kolejna, po pomniku wielkiej płyty, nieprzemyślana inicjatywa naszych władz.
    • Gość: Ściegienny "Ziuta" by wiedziała jak to powinno być........... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 07:46
      Jak chodziłam do Ściegiennego na górke nie było problemu. Była Pani Józefa Kochańska "Ziuta" i ceremoniał pierwsza klasa. Jak w zegarku. Problem w tym, ze dyrektorzy i nauczyciele takie rzeczy powinni wiedzieć. Jesli nie to nie w szkole im uczyć. Wstyd sie przyznać, ze takich podstawowych rzeczy nie wiedzą. No ale cóż kiedy teraz takich "Ziut" już nie ma. Szkoda. Choć sie na nią narzekało, za to wspomina się z tęsknotą. Rocznik 1995- matura pozdrawiam.
      • Gość: ala Re: "Ziuta" by wiedziała jak to powinno być...... IP: 82.139.11.* 11.09.06, 09:53
        Szkoda, że takich ludzi, jak "Kochaneczka" jest już tak niewielu.

A co do ceremoniału, to nalegam, żeby (zanim wielcy autorzy go schowają do
        szuflady) pan Sygut go sobie przeczytał. Mam nadzieję, że ten dokument oświeci
        go, jak należy zachowywać się (no i oczywiście być ubranym) na różnych
        uroczystościach, bo to co widziałam w jego wykonaniu do tej pory, było
        żenujące. U nas w szkole nawet uczniowie wiedzą, jak wyłączyć (lub wyciszyć)
        telefon i co powiedzieć w trakcie oficjalnych uroczystości. Panie Sygut: wiedza
        jest bezcenna. Te kilka tysięcy, które może pan wydać na ceremoniał, może
        okazać się doskonałym wydatkiem. I proszę go czytać do podusi co wieczór!
        • Gość: Fruzia Re: "Ziuta" by wiedziała jak to powinno być...... IP: 193.25.222.* 12.09.06, 09:57

Każda szkoła w oparciu o Obwieszczenie Marszałka RP z dnia 2 listopada 2005
          roku w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o godle, barwach, hymnie
          oraz pieczęciach państwowych a ponadto na podstawie informacji o wynikach
          kontroli używania symboli państwowych z kwietnia 2005 roku już dawno powinna
          zaktualizować swój ceremoniał szkolny, zapisać go w Statucie i co najważniejsze,
          wdrożyć.
          A zapewne wizytatorzy Kuratorium przyjdą i sprawdzą, czy Dyrektor i pracownicy
          szkół przestrzegają norm zapisanych w zgromadzonych w aktach prawnych.
          Więc niech Ci Wielcy z poszczególnych szkół wezmą się do pracy i nie obrażają
          innych a wtedy nikt nie będzie nikomu nic narzucał odgórnie.
          • Gość: ala Re: "Ziuta" by wiedziała jak to powinno być...... IP: 82.139.11.* 12.09.06, 10:05
            No to fajnie, że to już teraz wiemy. Może trzeba jeszcze władzom przesłać
            informacje, bo najwyraźniej mają problem z zapoznawaniem się z dokumentami
            urzędowymi.
      • Gość: jdbk Re: "Ziuta" by wiedziała jak to powinno być...... IP: 81.219.189.* 13.04.15, 21:51
        Ziuta ? Ja też chodziłem do liceum "pod górkę". Wybacz, ale mam inne zdanie o tej pani. Moim zdaniem to stara komucha, wielbicielka ZSSR i PZPR. I tak nasz uczyła: NATO to wróg, a Układ Warszawski to obrońca pokoju i naszej socjalistycznej ojczyzny. A cały Zachód jest bardzo "be". Bardzo chciałbym ją o to wszystko teraz zapytać, jak RP jest teraz w UE i NATO (podstawowy wróg pani profesor !). Ciekawe co by teraz powiedziała swojemu uczniowi, którego tak usilnie wtedy indoktrynowała (napomnę, że przez PO groziła mi powtórka klasy, dlatego, że "robiłem z siebie głupka", gdy gadała o wyższości socjalizmu nad zgniłym Zachodem ? Zaznaczam, że nie zgadzam się ze wszystkim co stało się po 89' roku. Ale, JESTEŚMY NIEPODLEGLI, MAMY SWOJĄ OJCZYZNĘ, i dbajmy o Nią i szanujmy Ją. Jestem mgr inż. budownictwa, matura rocznik 1988. Pozdrawiam wszystkich absolwentów "Ściegiennego"
      • Gość: jdbk Re: "Ziuta" by wiedziała jak to powinno być...... IP: 81.219.189.* 13.04.15, 22:01
        Jeszcze jedno. Jesteś rocznik 1995. Ciekawe czego Ciebie "ta wspaniała profesorka" uczyła ??? Czyżby zwrot o 180 stopni ??? Szkoda gadać...
        • Gość: Filip Re: Aramis IP: *.dsl.bell.ca 14.04.15, 01:21
          ...ja cie przepraszam - to juz dziesiec lat minelo, a ja wciz na tym forum...sprawdzam o czym wtedy pisalem, swoich pogladow nie wymienilem na inne, moze inaczej dzis bym tylko to napisal...nasz swiatopoglad zawsze dojzewa pod presja swiata zewnetrznego niczym drozdzowka w microwave oven....pewnie juz nikt nie pamieta pani Marioli Kamizeli ...a na plakatach pusi reklamujacych perfumy i damskie torebki moze juz ogladamy jej corki....przesylam wam zapach aramis.

Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny Dodaj do ulubionych

Gość: Filip IP: *.dsl.bell.ca10.09.06, 01:25Skasujcie

Odpowiedz

O czym mówi ceremoniał

Informacje o sztandarze szkolnym, jego rozmiarach, o poczcie sztandarowym,
          sposobie zachowania się uczniów, ich ubiorze, kolejności witania gości,
          sposobie wykonania hymnu państwowego, o hymnie szkolnym. Powinien też zawierać
          szczegółowy opis szkolnych uroczystości, np. ślubowania klas pierwszych z rotą
          przysięgi.

>> Kiedyś była to ideologia komunistyczna, a teraz?
          Też ta sama?
          Bo chłopcy tylko taką znają? >>

...dla takich jak ty ...tasama...ale dla wielu nietasama....inna inszosc w tej
          burlesce.

....uwalniaja sie zwolna sily tworcze pragnace sprecyzowac nasze tu i teraz.
          ..to orzeawiajacy przejaw samokreacji, potrzeba uporzadkowania spraw nigdy
          nienazwanych okreslonych regula dyscypliny....ornament !

Pieknie !...nic wam po innych kulturach....robcie wlasna na swoj sposob...bo
          bez kultury zgubicie czlowieka....stanie sie prymitywnym robaczkiem...

...jak robic pieniadze nauczy kiedys ich samo zycie...a wy macie nauczyc ich
          dyscypliny ktora jest matka piekna.

____________________________________________________________________________

Re: Powstał nowy ceremoniał szkolny Dodaj do ulubionych

Gość: Filip IP: *.dsl.bell.ca10.09.06, 20:27Skasujcie

Odpowiedz

....Podobają mi sie wypowiedzi uczniów "Śniadka". Tak trzymać, nie dajcie się
          stłamsić <

.....slusznie ...co jak co ale brzuch (boiler)...zawsze warto
          pokazac...zwlaszcza gdy ma sie pelny ....jak Marzena Kamizela...ktora iuz nic
          nie ma do pokazania oprocz brzucha...

...a kazda z was moze osiagnac ta droga....swego
          rodzaju "doskonalosc"....ladujac przymusowo nad Jeziorem Gesim.ca

img234.imageshack.us/img234/8832/capt47pl.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka