Dodaj do ulubionych

Kandydat Olszewski chce wyrzucić ruch samochodó...

03.11.06, 22:12
"- Jestem przeciwny prywatyzacji MPK. Spółka musi pozostać komunalna, bo
miasto musi mieć wpływ na ceny biletów - podkreślał."

"Zdaniem kandydata wszystkie te inwestycje można sfinansować z "pieniędzy na
lotnisko Kielce". - Ma ono kosztować 500 mln, a docelowo miliard."

Cisnie sie na usta negatywne okreslenie stanu wiedzy Olszewskiego...ale skoro
zdecydowal sie kandydowac to musimy sprostowac glupoty, dlatego tez
informuje, ze MPK nie ma wplywu na ceny biletow, a ten milard to chyba ilosc
farmazonow, ktorych dziennikarze musieli dzisiaj słuchac :):):)

Obronic Kielce przed takimi ludzmi...
Obserwuj wątek
    • Gość: pinio Popieram Olszewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 22:27
      Pieniądze przez obecną władze są... wyrzucane w błoto na różne bzdury. Miasto to
      jedna ruina z połamanymi chodnikami, dziurawymi i zakorkowanymi drogami oraz
      wszechobecnym brudem. Wyremontowano jedną ulicę a zapomniano o całym mieście.
      Nieudlone złośliwości "GW" nic tu nie pomogą - dość szaleńczych pomysłów w stylu
      "lotnisko w Obicach" czy kolejne kiczowate pomniki, gdy potrzeba po prostu
      czystego i sprawnego komunikacyjnie miasta.
      • robi2009 A ja nie, wole Wojtka L. 05.11.06, 15:04
        Szaleńczych pomysłów? A zaniechanie prywatyzacji MPK to nie szaleństwo?
        Obiecywanie poprawy stanu dróg, z pieniędzy których nie ma? Człowieku, ty się
        puknij w czoło! To dopiero jest głupota ze strony pana O. wygadywać takie
        bzdury. Niech powie co on zrobił dla Kielc i regionu jak był w parlamencie...
        Mieszkał przy Domaszowskiej (nie wiem jak dziś) i zrobił coś, żeby ją załatać? A
        on się rzuca na wszystkie drogi w mieście! Do Morawicy go odwieźć a nie...
    • Gość: strzalka Re: Kandydat Olszewski chce wyrzucić ruch samocho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 22:30
      Panom typu Olszewski, ze skansenowymi pomyslami i strachem przed rozwojem
      serdecznie dziekujemy.
      • Gość: Cleaner Re: Kandydat Olszewski chce wyrzucić ruch samocho IP: 193.24.201.* 03.11.06, 22:47
        Panom typu Lubawski rowniez. Olszewski nie jest w mojej opini dobrym kandydatem ale od Lubawskiego to nawet dozorca ze Wspolnoty Mieszkaniowej bylby lepszy
    • Gość: Wyborca Wykształcenie ??? IP: *.gnupg.org 03.11.06, 22:41
      Może tak najpierw Pan kandydat uzupełni wykształcenie bo na stronie PKW pisze
      że ma średnie. Jak to jest że może kandydować.
      A potem może się zająć samochodami i czym chce tylko proszę bez omnibusów
      bez studiów. Na studiach ćwiczy się myślenie, obycie i pogląd na otoczenie.
      popierający tego Pana to kto ??? - a może ich nie ma - oby.
    • Gość: folis Re: Kandydat Olszewski chce wyrzucić ruch samocho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 22:47
      No coż typowy socjalista, który lubi dysponować pieniędzmi ni swomimi. Tak
      najłatwiej.
      Precz z socjalizmem!!!!

folis.emeduza.pl/
      • Gość: kielczanin Re: Kandydat Olszewski chce wyrzucić ruch samocho IP: 212.160.196.* 04.11.06, 08:45
        Olszewski miał jedną zasługę że stanoł w obronie woj. świętokrzyskiego ale to
        za mało,skumał się z czerwonymi i to go zgubiło a przecież radio jednoś go
        wypromowało na posła . Lubawski wybuduje i drogi i lotnisko i parkingi a wam
        czerwone miernoty już dziękujemy
      • Gość: ala Re: Kandydat Olszewski chce wyrzucić ruch samocho IP: 82.139.11.* 04.11.06, 11:14
        "No coż typowy socjalista, który lubi dysponować pieniędzmi ni swomimi. Tak
        najłatwiej." Jakbym opis Wela czytała.
    • Gość: alt Inne Kielce są możliwe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 10:02
      Tekst z Radia Kielce, "trochę inny", niż z "GW"...

Mariusz Olszewski o problemach komunikacyjnych Kielc

Kandydat Polskiej Partii Pracy na prezydenta Kielc - Mariusz Olszewski
      przedstawił dziś swój program dotyczący komunikacji w mieście . Do priorytetów
      zaliczył m. in. : budowę trasy wylotowej na Lublin i obwodnicy Kielc na trasie
      Warszawa - Lublin - Tarnów . Opowiedział się też przeciwko budowie parkingu
      wielopoziomowego przed kieleckim ratuszem. Jego zdaniem powinien on powstać u
      zbiegu ulic : Nowy świat i Alei IX Wieków Kielc.

Mariusz Olszewski poinformował także , że jest przeciwny prywatyzacji Miejskiego
      Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach, ponieważ chodzi nie tylko o zachowanie
      miejsc pracy , ale także o utrzymnie wpływu samorządu na kształtowanie cen
      biletów komunikacji miejskiej.

Pytany o pieniądze na realizację tych zamierzań Olszewski stwierdził ,że budowa
      niepotrzebnego lotniska pochłonie około miliarda złotych. Połowa tych pieniędzy
      - jego zdaniem - wystarczy na poprawę komunikacji w Kielcach. Ponadto zamierza
      sięgać po uninjne środki na drogi , kanalizację ulic czy na funkcjonowanie MPK.

Dzisiejszą konferencje prasową Mariusz Olszewski zorganizował na świeżym
      powietrzu u zbiegu ulic Nowy świat i Alei IX Wieków Kielc. Chciał w ten sposób
      pokazać dziennikarzom problemy komunikacyjne miasta.

www.radio.kielce.com.pl/index.php?m=a&p=./news/region/1162559521.txt

• Gość: mieszkaniec Kandydat Olszewski chce wyrzucić ruch samochodó.. IP: *.chello.pl 04.11.06, 10:42
      Na szczęście pan Olszewski może sobie jedynie pomarzyć o prezydenturze.
      • Gość: pr Dziś w Radiu Kielce debata prezydencka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 11:31
        Posłuchajcie radia i wyciągnijcie wnioski - najważniejszy już mamy - W. Lubawski
        zlekceważył sobie kielczan i na debatę się nie stawi! Arogancja władzy pokazana.

"Debata prezydencka w Radiu Kielce

Na antenie radia Kielce odbędzie się dziś debata z udziałem kandydatów na
        prezydenta Kielc. Swoje poglądy prezentować będą słuchaczom i wyborcom Joanna
        Grzela, Wojciech Lubawski oraz Mariusz Olszewski. Będą odpowiadać na pytania
        dziennikarzy Radia Kielce oraz zgromadzonej w Studiu Gram publiczności. Wojciech
        Lubawski z powodu wyjazdu poza Kielce będzie uczestniczył w debacie
        telefoncznie. Joanna Grzela i Mariusz Olszewski pojawią się w studiu osobiście.
        Początek o 17.05." www.radio.kielce.com.pl

• Gość: Kandydat Re: Dziś w Radiu Kielce debata prezydencka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 16:47
          Z takim indywiduum jak Olszewski, wstyd zasiadać do jakiejkolwiek dyskusji.
          Dziwię się Pani Joannie Grzeli, że zasiądzie przy jednym stole z tym "panem".
          No, ale cóż - czerwony popiera czerwoną i vice versa!
    • Gość: antek Argumentacja prymitywna kandydata do skansenu IP: 81.219.132.* 04.11.06, 15:45
      Przykro bardzo widzieć jak bardzo P. Olszewski jest nie w temacie - tu się
      weźmie , tam się przesunie ...
      A swoją drogą to Mr. Olszewski mógłby stanąć nad kieleckim zalewem i opowiadać
      jak przeniesie Silnicę na peryferie (no bo może wylać latem - a tak miasto
      będzie bezpieczne. A dalej to można też pomyśleć o przeniesieniu Centrum np.
      do Dąbrowy, Ciekot, Cedzyny... Można ? Jak się jest " fachowcem" to wszystko
      można - tylko jeszcze trzeba umieć rozumieć... No cóż...
      • Gość: ala Re: Argumentacja prymitywna kandydata do skansenu IP: 82.139.11.* 04.11.06, 19:22
        Napisałeś: "A swoją drogą to Mr. Olszewski mógłby stanąć nad kieleckim zalewem
        i opowiadać jak przeniesie Silnicę na peryferie (no bo może wylać latem - a tak
        miasto będzie bezpieczne. A dalej to można też pomyśleć o przeniesieniu Centrum
        np. do Dąbrowy, Ciekot, Cedzyny... Można ? Jak się jest " fachowcem" to
        wszystko można - tylko jeszcze trzeba umieć rozumieć... No cóż..."

A teraz wywal nazwisko Olszewski i wstaw Lubawski - i w dalszym ciągu będzie to
        zdanie prawdziwe.
    • Gość: TTXXNN Re: Kandydat Olszewski chce wyrzucić ruch samocho IP: 81.219.210.* 04.11.06, 19:18
      Patrząc na wszystkich kandydatów, mnie przekonuje właśnie Olszewski, jest
      młody, dynamiczny, odważny w tym, co mówi i robi. Być może nie tak popularny
      jak pan Lubawski, ale na pewno nie populistyczny. Mówi to, co ciśnie się na
      usta wielu mieszkańcom - korki niejednego doprowadzają do szału, zresztą dużo
      by można jeszcze wymieniać, a to czy jest czerwony, czarny, biały, czy kto tam
      jeszcze powie jaki - mnie nie obchodzi. Do mnie przemawia to, co mówi, bo
      chodzi o moją codzienność i już.
    • Gość: TTXXNN Re: Kandydat Olszewski chce wyrzucić ruch samocho IP: 81.219.210.* 04.11.06, 19:20
      Patrząc na wszystkich kandydatów, mnie przekonuje właśnie Olszewski, jest
      młody, dynamiczny, odważny w tym, co mówi i robi. Być może nie tak popularny
      jak pan Lubawski, ale na pewno nie populistyczny. Mówi to, co ciśnie się na
      usta wielu mieszkańcom - korki niejednego doprowadzają do szału, zresztą dużo
      by można jeszcze wymieniać, a to czy jest czerwony, czarny, biały, czy kto tam
      jeszcze powie jaki - mnie nie obchodzi. Do mnie przemawia to, co mówi, bo
      chodzi o moją codzienność i już.
      • Gość: msz Re: Kandydat Olszewski chce wyrzucić ruch samocho IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 04.11.06, 21:33
        > Patrząc na wszystkich kandydatów, mnie przekonuje właśnie Olszewski, jest
        > młody, dynamiczny, odważny w tym, co mówi i robi. Być może nie tak popularny
        > jak pan Lubawski, ale na pewno nie populistyczny. Mówi to, co ciśnie się na
        > usta wielu mieszkańcom - korki niejednego doprowadzają do szału, zresztą dużo
        > by można jeszcze wymieniać, a to czy jest czerwony, czarny, biały, czy kto
        tam
        > jeszcze powie jaki - mnie nie obchodzi. Do mnie przemawia to, co mówi, bo
        > chodzi o moją codzienność i już.

Widać że nosa nie wyściubiasz poza Kielce, korki to są w Warszawie w Kielcach
        czegoś takiego nie ma.
        • Gość: ala Re: Kandydat Olszewski chce wyrzucić ruch samocho IP: 82.139.11.* 05.11.06, 10:43
          Mszcie, czas kupić samochód i pojeździć po naszym mieście, to zobaczysz, że
          korki jednak są.
    • Gość: inż. Mamoń Re: Jerzy - doradca inwestycyjny IP: 81.219.210.* 04.11.06, 20:46
      Drogi młody człowieku, jeśli Prezydent Elekt Lubawski ustanowi nagrodę za
      galopującą impertynencję i ignorancję z pewnością będziesz faworytem. Jako 20-
      letni "fachowiec" wypowiadasz sie na temat inwestycji, nie mając o nich
      zielonego pojęcia. Ale pewnie studia w Wyższdej Szkole Przedsiębiorczości i
      Zarządzania na kierunku socjologia uprawniają Cie do wygłaszania pogladów na
      temat ekonomii, gospodarki przestrzennej, transportu i komunikacji
      itp. "Farmazony" to Ty wypisujesz na tym forum. Jeśli usługodawca nie ma wpływu
      na cenę usługi, to kto je ma? A jak sie wczytasz w to co powiedział Olszewski
      to może do Ciebie dotrze, że spółki komunalne, sa to spółki w których
      udziałowcem większościowym jest samorząd - czyli w przypadku MPK - Miasto.
      Udziałowiec większościowy może mieć wpływ na kształt polityki cenowej firmy.
      Firma prywatna napewno nie bedzie dażyła do zabezpieczenia potrzeb ludności
      lecz będzie nastawiona na zysk. Skutkiem tego bedzie podwyżka cen biletów i
      likwidacja połączeń najmniej opłacalnych lub nieopłacalnych, co doprowadzi do
      tego, że część osób nie bedzie miała jak dojechać do domów. Nie wszystkich w
      tym mieście stać na własny samochód. Poza tym to lotnisko to może kosztowac i
      miliard, bo Lubawski jeszcze jak narazie nie przedstawił żadnych planów,
      wyliczeń, rachunku kosztów i korzyści. To, że Prezydent W.L. zaplanował
      sobiewirtualną kwotę 500 mln i nie wiadomo skąd ją weźmie to inna para kaloszy.
      Ale nie widze powodu żeby nie wierzyć Olszewskiemu. Skorą znajdą się pieniądze
      na lotnisko to i zamiast tego mogą być drogi. Osobiście latam na tyle rzadko,
      że latać mogę i z Warszawy, ale jeździć chcę normalną drogą, bez dziur i
      kolein. Z resztą wg. specjalistów a nie wróżbitów z Ratusza Masłów spokojnie
      może spełniać rolę niewielkiego lotniska regionalnego. Kto takie Obice później
      utrzyma?? Ty czy może Wojtek z Parafiniukiem i Sygutem oddadzą swoje roczne
      pobory? Nawet jak cały Samorząd 2002 sie złoży to nie starczy. Dla twojej
      wiadomości to kwota ok. 5-10 mln zł. Twoje inwestycje w mieście to min.
      pomniki. Tu masz najnowszą inwestycję:
      miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,3717859.html
      Ja, policzyłem sobie, że przez całą kadencje rządów Wojciecha powstało ze 20
      pomników. Koszt tego to najmniej ze 2,5 mln zł. A co nam z tego przyszło? To,
      że nieliczni obywatele w Nowym Jorku znają Homo Homini, to co z tego. Ja np.
      znam pomnik Unisphere w Nowym Jorku ( i pewnie jestem jednym z niewielu
      kielczan, który wie, że tam coś takiego jest) - napewno dla niego tam nie
      pojade. Poza tym myśle, że tak naprawde nowojorczycy nie wiedzą dobrze gdzie
      lezy Polska o Kielcach nie wspominając. Za kasę wyładowaną na te "słynne"
      pomniki można przygotować dobrze kilka placów zabaw dla dzieci. I jeszcze jedno
      specjalisto od inwestycji. MAN nie zainwestował w rozbudowę fabryki w
      Starachowicach nie dlatego, że nie było lotniska tylko dlatego, że stam dróg
      jest jaki jest. Jeśli ktoś mówi, że odległość 100 km do najbliższego lotniska
      to dużo to plecie bzdury. Przy dobrych drogach nie jest to duży problem. A
      goście targowi i tak w Kielcach nie będą zostawać jeśli nie będzie dobrych
      hoteli, restauracji, kultury i rozrywki. Niektórzy goście targowi już w tym
      momencie na punkt wypadowy do Kielc wybierają Kraków i wolą codziennie
      dojeżdżać. A pomniki, które powstały to oni mają w nosie.
      Żeby o czymś dyskutować trzeba mieć kompetencje i odpowiednią wiedzę.
      Trzeba skonczyć w tym mieście z wizjonerstwem i propagandą sukcesu, którego nie
      ma. Jeśli nie postawimy na racjonalistów a na wizjonerów to na wizjach sie
      skończy.
      Miałem nie iść na te wybory, ale dzięki takim ludziom jak ty pójde i zagłosuje
      na złość Wam agitatorom prolubawskim na OLSZEWSKIEGO!!!
      BYLE NIE NA TEGO WIZJONERA, POMNIKARZA I ZNAWCĘ SZTUKI SAKRALNEJ -
      LUBAWSKIEGO!!!
      • Gość: Rozetka Re: Jerzy - doradca inwestycyjny IP: 81.219.210.* 04.11.06, 21:33
        >Miałem nie iść na te wybory, ale dzięki takim ludziom jak ty pójde i zagłosuje
        > na złość Wam agitatorom prolubawskim na OLSZEWSKIEGO!!!
        No i prawidłowo inż.Mamoń-na złość mamusi Jasio odmrozi sobie uszy.
      • Gość: msz Lewak lewaka popiera. IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 04.11.06, 21:42
        Odpowiadasz na :
        Gość portalu: inż. Mamoń napisał(a):

>
        > na cenę usługi, to kto je ma? A jak sie wczytasz w to co powiedział Olszewski
        > to może do Ciebie dotrze, że spółki komunalne, sa to spółki w których
        > udziałowcem większościowym jest samorząd - czyli w przypadku MPK - Miasto.
        > Udziałowiec większościowy może mieć wpływ na kształt polityki cenowej firmy.
        > Firma prywatna napewno nie bedzie dażyła do zabezpieczenia potrzeb ludności
        > lecz będzie nastawiona na zysk. Skutkiem tego bedzie podwyżka cen biletów i
        > likwidacja połączeń najmniej opłacalnych lub nieopłacalnych, co doprowadzi do
        > tego, że część osób nie bedzie miała jak dojechać do domów. Nie wszystkich w
        > tym mieście stać na własny samochód. Poza tym to lotnisko to może kosztowac i
        >
        > miliard, bo Lubawski jeszcze jak narazie nie przedstawił żadnych planów,
        > wyliczeń, rachunku kosztów i korzyści. To, że Prezydent W.L. zaplanował
        > sobiewirtualną kwotę 500 mln i nie wiadomo skąd ją weźmie to inna para
        kaloszy.
        >
        > Ale nie widze powodu żeby nie wierzyć Olszewskiemu. Skorą znajdą się
        pieniądze
        > na lotnisko to i zamiast tego mogą być drogi. Osobiście latam na tyle rzadko,
        > że latać mogę i z Warszawy, ale jeździć chcę normalną drogą, bez dziur i
        > kolein. Z resztą wg. specjalistów a nie wróżbitów z Ratusza Masłów spokojnie
        > może spełniać rolę niewielkiego lotniska regionalnego. Kto takie Obice
        później
        > utrzyma?? Ty czy może Wojtek z Parafiniukiem i Sygutem oddadzą swoje roczne
        > pobory? Nawet jak cały Samorząd 2002 sie złoży to nie starczy. Dla twojej
        > wiadomości to kwota ok. 5-10 mln zł. Twoje inwestycje w mieście to min.
        > pomniki. Tu masz najnowszą inwestycję:
        > miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,3717859.html

> Ja, policzyłem sobie, że przez całą kadencje rządów Wojciecha powstało ze 20
        > pomników. Koszt tego to najmniej ze 2,5 mln zł. A co nam z tego przyszło? To,
        > że nieliczni obywatele w Nowym Jorku znają Homo Homini, to co z tego. Ja np.
        > znam pomnik Unisphere w Nowym Jorku ( i pewnie jestem jednym z niewielu
        > kielczan, który wie, że tam coś takiego jest) - napewno dla niego tam nie
        > pojade. Poza tym myśle, że tak naprawde nowojorczycy nie wiedzą dobrze gdzie
        > lezy Polska o Kielcach nie wspominając. Za kasę wyładowaną na te "słynne"
        > pomniki można przygotować dobrze kilka placów zabaw dla dzieci. I jeszcze
        jedno
        >
        > specjalisto od inwestycji. MAN nie zainwestował w rozbudowę fabryki w
        > Starachowicach nie dlatego, że nie było lotniska tylko dlatego, że stam dróg
        > jest jaki jest. Jeśli ktoś mówi, że odległość 100 km do najbliższego lotniska
        > to dużo to plecie bzdury. Przy dobrych drogach nie jest to duży problem. A
        > goście targowi i tak w Kielcach nie będą zostawać jeśli nie będzie dobrych
        > hoteli, restauracji, kultury i rozrywki. Niektórzy goście targowi już w tym
        > momencie na punkt wypadowy do Kielc wybierają Kraków i wolą codziennie
        > dojeżdżać. A pomniki, które powstały to oni mają w nosie.
        > Żeby o czymś dyskutować trzeba mieć kompetencje i odpowiednią wiedzę.
        > Trzeba skonczyć w tym mieście z wizjonerstwem i propagandą sukcesu, którego
        nie
        >
        > ma. Jeśli nie postawimy na racjonalistów a na wizjonerów to na wizjach sie
        > skończy.
        > Miałem nie iść na te wybory, ale dzięki takim ludziom jak ty pójde i
        zagłosuje
        > na złość Wam agitatorom prolubawskim na OLSZEWSKIEGO!!!
        > BYLE NIE NA TEGO WIZJONERA, POMNIKARZA I ZNAWCĘ SZTUKI SAKRALNEJ -
        > LUBAWSKIEGO!!!

Według ciebie najlepsza inwestycja to ładowanie pieniędzy w niewydolny MZK i
        budowa mieszkań socjalnych których przyszli lokatorzy i tak nie uszanują bo to
        w większości lenie którzy niczego się w życiu nie dorobili. A te 2,5 miliona za
        pomnik to chyba z sufitu wytrzasąłeś. Olszewski to lewak i mam nadzieję że
        kielczanie 12 listopada pokarzą mu gdzie jego miejsce.

• Gość: Andreas A dla mnie lotnisko jest potrzebne !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 00:12
        Po pierwsze 100 km a konkretnie 150 km do Balic 160 km do Pyrzowic, 150 do
        Lublinka i 180 km do Okęcia to jest spora odległość. Weekendowy wyjazd
        gdziekolwiek przy dojeździe do obojętnie którego z lotnisk kosztuje conajmniej
        200 zł więcej niż gdyby lotnisko było w Obicach. Nie liczę zmarnowanego czasu
        na dojazdy i zszarganych nerwów (ostatnio z powodu remontu Al. Krakowskiej w
        Warszawie dojazd na Okęcie zajmował 6 godzin !!! Z czego ponad 3 godziny trwał
        przejazd od Janek do terminalu Etiuda - jakieś 8 km). Lotnisko regionalne jakim
        jest Masłów jest wyłącznie dla elity (żadna tania linia lotnicza nigdy tam nie
        wyląduje). Znakomitym przykładem na opłacalność lotniska jest Poprad. To mała
        mieścina na Słowacji (trochę przypomina wielkością Ostrowiec Świętokrzyski).
        Otóż mają oni lotnisko i regularne połączenia z Londynem. I co ? Z zapyziałego
        miasteczka, stało się miasto przez duże M. Powstał Aqua Park, baseny termalne,
        turyści z całej Wielkiej Brytanii zostawiają niemałe pieniądze. Ba, zamiast
        przylatywać na nasze Balice i stamtąd jechać do Zakopanego, korzystają z
        lotniska w Popradzie. Połączenie Kielc z kilkoma dużymi miastami w Europie
        spowoduje wzrost turystyki. I uwierz mi, Anglików gucio obchodzą pomniki etc.
        Oni chcą po prostu przyjechać schlać się, przenocować i wrócić - stać ich na
        to. Dlatego właśnie Kraków przeżywa oblężenie - myślisz, że któryś z nich ruszy
        swój tyłek poza Kraków ?? Jesteś w błędzie. Tak samo będzie jak powstanie
        lotnisko pod Kielcami. Anglicy będą bawić się w Kielcach napędzając koniunkturę
        na usługi restauracyjne i hotelowe. Do tego na wielkie imprezy targowe będą
        przylatywać goście targowi. To są naprawdę spore pieniądze, które warto
        podnieść. A dla sceptyków przypomnę pewną historyjkę. Otóż ileś lat temu było
        sobie takie miasto jak Chęciny (było to miasto zdecydowanie większe od Kielc i
        o większym znaczeniu). Ktoś niezbyt mądry przy projektowaniu linii kolejowej
        pominął to miasto (nie widzieli sensu ówcześni włodarze Chęcin - po co im
        kolej). Tak więc linia kolejowa biegła przez Kielce. W szczerym polu powstał
        dworzec kolejowy. Po kilkunastu latach zaczęło maleć znaczenie Chęcin i stały
        się prowincjonalną wioską (teraz to zwykłe zad.pie). A Kielce dzięki kolei
        zaczęły się rozwijać. Tylko, że historia ma to do siebie, że lubi zataczać
        krąg. Nie chciałbym by moje miasto za x lat stało się prowincjonalnym
        miasteczkiem bo większość miast ma lotniska a my czekamy na drogi. Należy dość
        dynamicznie realizować lotnisko zanim ubiegnie nas Radom i inne miasta bo
        chrapkę na lotnisko ma wiele miast.
        • Gość: Crux Re: A dla mnie lotnisko jest potrzebne !!! IP: *.os1.kn.pl 05.11.06, 01:08
          > A dla sceptyków przypomnę pewną historyjkę. (...)

Fajnie byłoby na poparcie swoich tez przytaczać historyjki prawdziwe... Tę o
          domniemanym większym znaczeniu Chęcin w stosunku do Kielc w 1885 można włożyć
          między bajki. Chęciny na znaczeniu straciły znacznie wcześniej (tak koło roku
          1600) i w 1885 były już miasteczkiem pod Kielcami, które w tamtym czasie wielką
          metropolią też nie były, ale nie przeszkadzało to np. w tym, żeby Kielce w 1818
          zostały stolicą województwa... krakowskiego.

A w sprawie lotniska: czy ktoś już ma jakąś analizę opłacalności jego uruchomienia?
      • jurek_inw Re: Jerzy - doradca inwestycyjny 05.11.06, 11:29
        Jesli już masz jakies watpliwosci, co do tego czy moge sie wypowiadac na tematy
        ekonomiczne, to proponuje Ci zapoznac sie z programem mojego kierunku i nie
        jest to socjologia, lecz socjologia stosowana, co stanowi ogromna roznice.
        Sprawdz, jakie nazwiska wykladaja te przedmioty i lepiej zamilcz, bo kazda
        wypowiedz z Twojej strony bedzie nie na miejscu.
        www.kozminski.edu.pl/index.php/pl/socjologia/realizowane_przedmioty/
        A teraz temat MPK. Zaglosuj sobie na Olszewskiego, bo jak widac, podobnie jak
        on jestes w temacie organizacji komunikacji zupelnym laikiem. Ty sobie mozesz,
        ale kandydat na prezydenta? Przeciez to jest blamaz na wstepie. Ja w roli
        sprostowania, bo na tym forum niestety trzeba robic to bardzo czesto i wole
        robic tylko to, niz kolejni mieszkancy maja czytac populistyczne bzdury.
        Powolana zostala (na szczescie) jednostka o nazwie ZTM, ktora dobrze nie
        funkcjonuje i wymaga odpowiedniej organizacji, ale byc musi. Jednostka ta
        zajmuje sie cenami biletow, tworzeniem nowych linii, decyduje rowniez o ich
        likwidacji. ZTM zleca przewoznikom, w Kielcach jest to niestety tylko MPK, bo
        rynek nie jest liberalny, przewoz osob w komunikacji zbiorowej. Do tego warto
        dodac, ze ceny biletow uchwalaja radni, wiec podkreslam MPK KIELCE NIE MA
        ZADNEGO WPLYWU NA POLITYKE CENOWA ORAZ ORGANIZACYJNA KOMUNIKACJI ZBIOROWEJ. Mam
        nadzieje, ze zarowno Olszewski jak i reszta niedoinformowanych to od teraz
        ludzie w miare swiadomi.

Skoro wierzysz w to, ze lotnisko moze kosztowac i miliard i mowisz, ze nie masz
        prawa nie wierzyc panu Olszewskiemy no to tylko przyklasnac i pogratulowac
        autorytetu. Rownie dobrze mozesz twierdzic, ze bedzie kosztowalo 200 mln, bo
        przeciez tak. Olszewski tak twierdzi, bo jest przecinikiem i wierzy, ze tym
        pustym gadaniem zjedna sobie wyborcow, nic bardziej bzdurnego. Lotnisko
        dostanie dofinansowanie z budzetu panstwa, funduszy UE i nie bedzie mozna
        przeznaczyc tych funduszy na drogi, jak to chce zrobic Olszewski, bo na miejsce
        drogi z budzetu panstwa kasy nie dostaniemy.

A tymczasem proponuje Ci lekture organizacji budzetu miasta, otrzymywania
        dotacji z budzetu centralnego, bo widze, ze masz z tym problem i powielasz
        glupoty Olszewskiego, ze tu sie wezmie, przesunie itp.

Wyobraznia lub tez glupota Cie chyba nieco poniosly, bo pomniki wybudowane za
        kadencji Lubawskiego kosztowaly ok. 500 tys zl, z czego wieksza czesc poszla na
        urzadzenie terenu przy pomniku HH, dzieki ktoremu miasto zmienia wizerunek z
        prowincjonalego na otwarte, odwazne. Szkoda tylko, ze wielu mieszkancow to
        nadal zasciankowcy i prowincjusze, bo to glownie przez nich rozwoj miasta byl
        blokowany, teraz maja mniej do powiedzenia, czego widac efekty.

Twoje poglady są bardzo egoistyczne, bo dla Ciebie wazniejsza jest ulica przed
        domem czy place zabaw niz zmiana wizerunku w oczach milionow Polakow i promocja
        na arenie zagranicznej. Bardzo mnie cieszy, ze takie osoby, nie maja wplywu na
        rozwoj miasta, bo bylibysmy totalna dziura.

Tyle wobec Ciebie, dyskusja jest zakonczona, bo to forum nie jest miejscem na
        prowadzenie dyskusji na poziomie, lecz na ograniczanie glupot zazdrosnikow i
        wzglednych bezmozgowcow.
        • Gość: ala Re: Jerzy - doradca inwestycyjny IP: 82.139.11.* 05.11.06, 11:50
          Jerzy, jeśli już chwalisz się studiami i "wybitnymi nazwiskami" wykładowców, to
          może jeszcze pochwal się, na którym to uniwersytecie je kończyłeś. Wiesz, na
          przykład, na AŚ to nawet Jaskiernia podobno wykładał - moi znajomi mają w
          indeksie wpisane wykłady z Jaskiernią, choć pan z reguły nie miał czasu, żeby
          się na tych wykładach pojawić.

Napisałeś : "pomniki wybudowane za kadencji Lubawskiego kosztowaly ok. 500 tys
          zl, z czego wieksza czesc poszla na urzadzenie terenu przy pomniku HH, dzieki
          ktoremu miasto zmienia wizerunek z prowincjonalego na otwarte, odwazne." To
          twoja subiektywna ocena, nie wiem czy poparta obejrzeniem pomnika w
          rzeczywistości - ja specjalnie kilkakrotnie sobie go obejrzałam i powiem ci
          (subiektywnie również), że 500 tysięcy władowane w przygotowanie terenu pod ten
          badziew autorstaw faworyzowanego przez WELa profesora, to po prostu skandal.
          Ktoś już na forum ocenił pomnik - wygląda jak papierowy samolocik wpadający na
          betonowy blok. We mnie nie wzbudza emocji innych niż zażenowanie i zaduma nad
          brakiem poczucia estetyki tak twórcy (ach, ten złoty samolocik) i tych,którzy
          pieją z zachwytu na widok w/w pomnika.
          Wytłumacz może, w jaki sposób (subiektywnie - bo według ciebie) ten pomnik
          zmienia wizerunek naszego miasta (w którym ludzie boją się wyjść wieczorem z
          domu, boją się zareagować w przypadku agresji itp) na odważne i mniej
          prowincjonalne.
          • robi2009 Re: Jerzy - doradca inwestycyjny 05.11.06, 15:26
            A choćby dlatego, że kancelaria prezydenta Busha wysłała list do Wojtka L. z
            podziękowaniami. Dla Amerykanów, którzy poza własnym miastem czy hrabstwem nie
            widzą świata, to wysłanie listu do małego (w ich skali oczywiście) miasta jak
            Kielce, to duży wyczyn, a zasługa w tym tylko i jedynie Wojtka L.

Nie będę oceniał pomnika, ani tego, ani innych, ale wiem jedno. Przez cały okres
            rządów lewicy w tym mieście nie działo się NIC. Było szare, nudne i nieciekawe.
            A od kilku lat widzę, że się coś wreszcie ruszyło - to miasto ożywa, rozwija
            się. Stadionu zazdrości nam Kraków czy Warszawa. Tak samo potrzebne jest
            lotnisko czy porządny aquapark. Dlatego: OLSZEWSKI NIE, LUBAWSKI TAK!
        • maxim40 Re: Jerzy - doradca inwestycyjny 06.11.06, 01:01
          Tak Jureczku, z pewnościa po 1 roku studiów ekonomistą jesteś jak sie patrzy.
          Ale nie wykładasz jeszcze w tej szkole?
          Napisałeś:
          "Wyobraznia lub tez glupota Cie chyba nieco poniosly, bo pomniki wybudowane za
          kadencji Lubawskiego kosztowaly ok. 500 tys zl, z czego wieksza czesc poszla na
          urzadzenie terenu przy pomniku HH"
          No to sobie policz na spokojnie "ekonomisto", bo matematyki to Wy na tych
          studiach nie macie:
          400 tys. HH + 18 pomników przy Skwerze Szarych Szeregów x ok. 25 tys za sztuke
          to już masz ponad 800 tys. Dodaj jeszcze sobie do tego pieniądze na Pomnik
          ofiar pogromu niejakiego Jakca Sala - przecież nie zrobił tego gratis
          specjalnie dla Wojtka - i np. pomnik AK na skwerze Żeromskiego (obok Kurii).
          Dzięki pomnikom jest rozwój jak sie patrzy. Masz rację, lepszy pomnik pod
          cmentarzem niż ulica pod domem. Zatem życze Ci obyś kiedyś mieszkał przy ulicy
          z nieutwardzona nawierzchnią gruntową.
          I jeszcze jedno mądralo od budżetowania, funduszy UE i dotacji z budżetu
          państwa - możesz pokazać gdzie Wojtek ma zabezpieczone pieniądze na lotnisko?
          Czy ma jakieś promesy dotyczące przyznania dotacji z budżetu państwa lub
          funduszy UE? Otóż nie ma i z wypowiedzi niektórych członków rządu (poza
          Edgarem) takich jak Jarosław K. Czy Ludwik D. wynika że z budżetu państwa
          dostanie zero. Jego Plan i pieniądze są wirtualne.
          • staszek_szybki_jest Re: Jerzy - doradca inwestycyjny 06.11.06, 11:44
            Chciałem zauważyć, że te 400 tys. zł na budowę pomnika Homo Homini nie zostało
            wyłożone przez miasto tylko przez prywatnych sponsorów (bodajże w liczbie 20)
            więc obciążanie rachunku miasta tą kwotą to nieporozumienie.
            • maxim40 Re: Jerzy - doradca inwestycyjny 06.11.06, 20:48
              staszek_szybki_jest napisał:

> Chciałem zauważyć, że te 400 tys. zł na budowę pomnika Homo Homini nie zostało
              > wyłożone przez miasto tylko przez prywatnych sponsorów (bodajże w liczbie 20)
              > więc obciążanie rachunku miasta tą kwotą to nieporozumienie.

Jesteś tego pewien? A konkurs na projekt pomnika kto opłacił? 30 tys zł -
              nagrody w 2005 r. A uroczystość odsłonięcia kto zasponsorował? Raucik po
              uroczystości też sporo kosztował. A dlaczego MZD dostało 220 tys. zł z budżetu
              miasta na zagospodarowanie terenu wokół pomnika, bodajże w lipcu tego roku?
              Myśle, że jednak "parę groszy" dopłaciło miasto.

> Chciałem zauważyć, że te 400 tys. zł na budowę pomnika Homo Homini nie zostało

• Gość: Andreas I dlatego Olszewski może pomarzyć jedynie o głosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 21:19
      Ja na pewno na tego Pana nie zagłosuję.
    • Gość: lia Kandydat Olszewski chce wyrzucić ruch samochodó.. IP: *.chello.pl 04.11.06, 22:59
      Chyba tylko kompletny ignorant mógłby zagłosować na tego Olszewskiego.
      • Gość: Kielczanin Re: Kandydat Olszewski chce wyrzucić ruch samocho IP: 81.219.208.* 05.11.06, 07:48
        Po raz pierwszy nie pójdę wybierać.Nie ma prawicowego kandydata.PIS
        zdradził ,popierająć p.Lubawskiego.A może PIS to kolejna odnoga Unii Wolności?
    • Gość: kuba_maruda Re: Kandydat Olszewski chce wyrzucić ruch samocho IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 05.11.06, 09:36
      i jeszcze ku przypomnieniu. P. Olszewski często wynajmował się w kościołach i
      głosił słowo boże z ambonki....a teraz taki sie czerwony lis fabrowany zrobił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka