Dodaj do ulubionych

9000 brutto paranoja

12.12.06, 19:03
no ladnie sie radni popisali 9000 brutoo to zarabia profesor na wyzszej
uczelni co wie cos na temat tego co robi lun chirurg z wieloletnim stazem...
ze nie wspomne o ty iz burmistrzowie bogatszych miast zarbiaja mniej... no
ale co poradzic... moze pan panie burmistrzu mogl powiedziec cos gdy padlo
pytanie czy jest pan zadwolony a moze trzeba bylo powiedziec ile sie chce
zarabiac podczas trwania kampanii to moze wynik wyborow bylby inny... no ale
nagle pan i pana sekretarz siedzicie cicho i nagle na forum juz sie nie
odzywacie... a pewnie daj pan wszytski w urzedzie po 1500 wiecej na reke co
pan sam bedziesz w skarpete odkladal...
Obserwuj wątek
    • realista1982 Re: 9000 brutto paranoja 13.12.06, 01:51
      Nikt chyba nie uważa że 9tyś to mało.
      Jednak należy sobie zadać pytanie: Czy jeśli wynagrodzenie było by zdecydowanie
      niższe to czy nie było by podłoża do łapówkarstwa, przekupstwa i lewych
      interesów.
      Osoby na wysokich stanowiskach, niezależnie czy państwowych czy prywatnych
      powinny zarabiać wiele więcej niż zwykli pracownicy. Moim zdaniem rzecz
      naturalna i spotykana na całym świecie.
      Ja uważam, że na sąd czy mało czy dużo trzeba będzie poczekać 4lata.

Polska to taki dziwny naród! Nikt nie widzi tego, że standard życia na
      przełomie 10 lat zmienił się diametralnie, ale ponarzekać sobie można. Każdemu
      dać pracę, każdemu 10tyś, a wtedy i tak będzie 38mln niezadowolonych.
    • realista1982 Re: 9000 brutto paranoja 13.12.06, 01:59
      PS Zapraszam do wyszukiwarki i sprawdzenie ile zarabiają burmistrzowie innych
      miast.
      Podpowiem. W większości przypadków tyle samo.
      • checinyy Re: 9000 brutto paranoja 13.12.06, 08:23
        A niech sobie zarabia i 20000 ale powiem Ci coś realista1982. Mówisz, że
        burmistrzowie innych miast w większości zarabiają tyle samo bądz podobnie. I tu
        właśnie problem. Jaki? A no taki, że nasze miasteczko do bogatych nie należy,
        chodników nie ma, ale pensja jest i to jak sam powiedziałeś podobna jak innych
        burmistrzów, włodarzy, nawet tych bogatych gmin. A jeżeli chodzi o ten wątek z
        łapówkarstwem- to ręce opadają. Sympatyk burmistrza tak tłumaczy jego wysokie
        zarobki? To może od razu napiszesz, że jak dostanie mało to będzie brał...szkoda
        gadać. A dla porównania powiem Ci, że prezydent Warszawy zarabia ok 12000zł
        tylko że on, w odróżnieniu od naszego ma troche więcej obowiązków.BASTA
        • realista1982 Re: 9000 brutto paranoja 13.12.06, 08:37
          Ja nie tłumaczę wysokich zarobków naszego burmistrza tylko naturalny proceder.
          Jeśli ktoś jest na kierowniczym stanowisku zarabiać powinien więcej i BASTA

Co się tyczy łapówkarstwa to chyba środowisko lekarzy to najlepszy przykład.
          Nie bardzo zrozumiałeś moją wypowiedź, a szkoda.
          • checinyy Re: 9000 brutto paranoja 13.12.06, 08:54
            Lekarz z 16-letnim doświadczeniem w zawodzie pracujący ok 300 godz!!!
            miesięcznie zarabia ok 6000zł, "ortopeda zatrudniony w szpitalu klinicznym, żeby
            zarobić ok. 10 tys. zł miesięcznie, pracuje 12 godzin na dobę, również w
            weekendy" - i oni często ratują życie nasze i naszych bliskich!!!
            BTW nie przepadam za byłym burmistrzem ale on zadowolił się ośmioma tysiącami, a
            później nawet musiał zadowolić się kwotą ok 6000zł (czy ja kiedyś mówiłem że
            Pobochał był pazerny? :-))
            • realista1982 Re: 9000 brutto paranoja 13.12.06, 09:05
              Może i Pan Jaworski zadowolił by się 6tys., jeśli jednak przez te 4lata się
              wykaże to sądzę, że i 16tys. było by dobrze.

PS Ja osobiści nie mam nawet 1zł z pensji naszych chęcińskich urzędników, ale
              interesuje mnie tylko dobro gminy. Jeśli będzie zauważalna poprawa, nie mówię
              za pół roku, za rok, ale za 4 lata to sam będę wzywał do większych podwyżek.
              Poczekajmy i bacznie obserwujmy.

• checinyy Re: 9000 brutto paranoja 13.12.06, 09:22
                Ależ oczywiście realista1982, masz racje. Jeżeli się wykaże to czemu miała by
                rada mu nie podnieść poensji. Tylko że zauważ, że rada dała mu już praktycznie
                wszystko co może dostać tzn. maksymalną podstawę, maksymalne dodatki, no może
                jeszcze jakieś minimalne pole manewru jest. Burmistrz nie może zarabiać ile mu
                się podoba bo ustawa reguluje jego zarobki "od-do" i w tym przypadku praktycznie
                sięgneliśmy juz tej górnej granicy. Więc teraz, jak się wykaże to nić nie
                dostanie. A ewentualne pole manewru? w dół. I tak to chyba wygląda. Szanuje Pana
                burmistrza ale nie wydaje mi się, żeby się zadowolił tymi 6 tyś, zresztą
                przecież sam to pokazał....
      • michal10016 Re: 9000 brutto paranoja 13.12.06, 08:29
        Odpowiedz mi realista1982, czy rada mogła dać jeszcze więcej pieniędzy
        burmistrzowi, czy to jest już maxymalna kwota jaką mogli uchwalić?
        A jak to jest maximum to jak teraz rada zamierza nagradzać burmistrza za dobrą
        pracę?
        Skoro wszyscy już są tacy hojni i wspaniałomyślni to pewnie można się
        spodziewać, że cały urząd dostanie podwyżki o 1/3 a co postaw się a zastaw.
        • blackie7 Re: 9000 brutto paranoja 13.12.06, 13:40
          Szanowni Radni powinniście jeszcze zakupić dla p. burmistrza AUTO SŁUŻBOWE, co
          najmniej klasa S Mercedes, to nieważne że przed urzędem i na uliczkach
          chęcińskich ślizgamy się na g...../ ale skoro wszystko ma mieć ładną oprawę,
          czemu nie.. Pomyślcie
          • michal10016 Re: 9000 brutto paranoja 13.12.06, 15:18
            blackie7 Ty lepiej cicho siedż bo jeszcze coś wykraczesz.
            • blackie7 Re: 9000 brutto paranoja 13.12.06, 18:28
              Michał10016 /Tego akurat bym nie chciała wykrakać. Ale wiadomo, co tam w trawie
              piszczy... to kwestia innych ludzi, tych od decydowania. A mnie co pozostało,
              może tylko krakać.
          • wodnik224 Re: 9000 brutto paranoja 13.12.06, 18:45
            ciekawe jak ty byś był na tym stanowisku ile byś sobie zażądał.burmistrz wpadł
            w bagno chęcińskie zobacz do której godziny błyszczy światełko w jego okienku i
            kiedy wkoncu zgaśnie nie miał byś więcej nic do powiedzenia
            • blackie7 Re: 9000 brutto paranoja 13.12.06, 20:05
              Wodnik224 uważasz, że ludzie piszący na forum nie zajmują żadnych stanowisk,
              tylko siedzą 24h na dobę i klepią w klawiaturę. Pytanie tylko czy to światełko
              w jego okienku to praca po godzinach, czy sprzątanie pokoju, a może pokój
              zwierzeń popołudnio/wieczornych...
              • juju222 Re: 9000 brutto paranoja 13.12.06, 20:10
                może i siedzi i myśli co zrobić kogo zwolnić i jak to zrobić bo zwolnienia wiążą
                sie z odprawami być może zastanawia sie co zrobił może ta funkcja go przerosła
                cociaż życzę jak najlepiej oby w naszych chęcinach się zmieniło a na to się nie
                zapowiada
                • miggru Re: 9000 brutto paranoja 13.12.06, 23:01
                  każdy burmistrz zarabia podobne kwoty co teraz Pan Jaworski. Rada mogła mu dać
                  większe wynagrodzenie ale nie chciała. Lepiej żeby dużo zarabiał niż żeby brał
                  łapówki
                  • lumpior Re: 9000 brutto paranoja 13.12.06, 23:48
                    Wysokosc poborow to jedna sprawa,kwota podstawowa+ dodatki ustawowe + premia za
                    wyniki "burmistrzowania" winna to byc kwota ruchoma za wyniki,dobra sluzbe
                    calej administracji podleglej burmistrzowi-dysponent Rada Gminy.Bardzo irytuja
                    mnie posty o ewentualnych lapowkach,to nieodpowiedzialnosc,dranstwo.Nie mozna
                    rzucac takich podejrzen,to krzywdzace,obludne.Beda takie sytacje ubokumentowane
                    to sa organa scigania.Lapowkarz jest lapowkarzem bez wzgledu na dochod.Nie "gdy-
                    bajmy" w zla strone,"gdybiemy"nie tylko o wladzy,ale o sobie samych.
            • michal10016 Re: 9000 brutto paranoja 14.12.06, 08:39
              Po pierwsze to burmistrz nie wpadł w bagno chęcińskie, tylko sam w nie wszedł.
              Po drugie jak dużo pracuje to dobrze o nim świadczy, to znaczy, że coś robi, a
              co to się pewnie w niedługim czasie dowiemy.
              Po trzecie to może właśnie osusza to nasze bagno chęcińskie.
              Po czwarte ja bym był burmistrzem to zadowoliła by mnie na początek kwota jaką
              zarabiał poprzedni burmistrz, głównie dlatego żeby nie wnerwiać swoich
              wyborców, później jak by ludzie zobaczyli, że zmienia się na lepsze rada by mi
              dała tyle ile teraz ma burmistrz i wszyscy by byli zadowoleni i ja bym się
              czuł, że zaprtacowałem na te pieniądze.
              • michal10016 Re: 9000 brutto paranoja 14.12.06, 08:44
                lumpior ma rację, że albo się jest łapówkarzem, albo nie i nie ma znaczenia ile
                się zarabia (wyjątek to jak rodzina głoduje i nie ma innego wyjścia).
                Wszystko zależy od człowieka i jego sumienia.
                • zimowy2 bo bedzie bral 14.12.06, 14:26
                  ludzie czy wy widzicie co piszecie... to dobrze ze tyle zarabia bo inaczej by
                  bral w lape... jak mozna tak pisac i myslec... skoro tak twierdzicie ze by bral
                  to i tak bedzie bral i niezaleznie od tego czy bedzie zarabial 7000 9000 czu
                  11000... to czy ktos bieze lapowki nie zalezy od tego ile zarabia ale jakim jest
                  czlowiekiem... to tylko spowoduje ze trzeba bedzie wiecej dawac...
                  • realista1982 Re: bo bedzie bral 14.12.06, 16:46
                    Jeszcze raz zapraszam do przeczytania dokładnie wcześniejszych wypowiedzi i
                    przede wszystkim ich zrozumieniu i dopiero zapraszam do dyskusji.
                    Nikt nie mówi o konkretnej osobie biorącej łapówki tylko o chorym procederze
                    jaki występuje w naszym społeczeństwie.
                    Widzę, że dalsze dyskusje na tym forum nie mają najmniejszego sensu. Przykro mi
                    bardzo, że niektórzy nie rozumieją niektórych spraw.

Wasza polityka oczerniania, pomawiania i głupich insynuacji już w wyborach
                    pokazała, że miała mierne skutki.

PS Najważniejsza sprawa! Nikt by nie brał, gdyby nikt nie dawał!
                    • zimowy2 Re: bo bedzie bral 14.12.06, 16:55
                      o wypraszam sobie nikt nikogo nie oskarza i nie oczernia... chcialem tylko
                      uwidocznic pewien fakt... tlumaczenie ze powinien zarabiac 9000 bo inaczej
                      bedzie bral jest bzdurne... bo jak bedzie mial brac to bedzie bral czy bedzie
                      zarabial 9000 czy 4500...
                      • michal10016 Re: bo bedzie bral 15.12.06, 08:14
                        Skończcie ten temat łapówkarstwa bo robi się niesmacznie.
                        Trochę wiary w ludzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka