Gość: iwona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 21:38 Witam,jestem w 7 tygodniu ciazy i mam umowe na czas nieokreslony,czy moge juz poinformowac pracodawce o ciazy czy musze przeczekac do 3miesiaca zeby mnie nie zwolnił,jak to teraz jest?Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zorientowana Re: Kobieta w ciazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 16:32 poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracodawca Re: Kobieta w ciazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 16:49 Od chwili stwierdzenia ciąży jesteś prawnie chroniona, więc po co to ukrywać. Ostatecznie każdy pracodawca zatrudniający kobietę w wieku rozrodczym ma świadomość że może być w ciąży. Niezależnie od tego jaki jest pracodawca ma obowiązki wobec swoich pracowników (nie wszyscy się do tego przeznają). Ciąża jest czymś normalnym i w sposób normalny trzeba do tego podchodzić. Ukrywanie stanu może się źle odbić na stosunkach z pracodawcom, a przecież chodzi o jak najmniej stresów w twoim stanie, nie wspominając już o trybie,czasie czy rodzaju pracy wykonywanej. Pracodawca może (tylko za twoją zgodą) zmienić ci rodzaj czy stanowisko pracy- ale płaca nie może Ci się pogorszyć. życzę dużo zdrowia i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Kobieta w ciazy IP: *.tkdami.net 20.05.07, 21:06 Pamiętaj, że zaświadczenie, że jesteś w ciązy jest Twoją ogromną siłą. Znam przykład, że dziewczynie w ciązy wycofano nawet obniżkę pensji, która dotknęła wszystkich. Nie mówię, że masz złożyć tren papier w pracy, ale go już miej. Jeśli pracodawca coś będize kombinował, a data Twojego zaświadczenia będzie wcześniejsza, to wygrasz w każdym sądzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BCC urodź wcześniej i pracuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 21:40 nie kombinuj,kto ma płacic na waszą prokreację? my biedni biznesmeni?Prosze jutro urodzić i pracować bez żadnych przerw Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Kobieta w ciazy 21.05.07, 16:44 ciąża to stan zwyczajny i osobisty. To o czym chcesz informować? Gdyby natomiast pracodawca chciał ciebie zwolnić, albo praca byłaby w nocy czy z ciężarami do dźwigania, a to wtedy zaświadczenie składasz. Poza tym to tylko twoja sprawa. Warto pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alba Re: Kobieta w ciazy IP: *.205.udn.pl 24.05.07, 09:29 Tylko nie podpisuj żadnej nowej umowy, a po macierzyńskim nie zgadzaj się na pół etatu, bo będziesz pierwsza do zwolnienia - wbrew powszechnej opinii pracodawcy nie zawsze leży na sercu nasze dobro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: planująca Re: Kobieta w ciazy IP: 195.116.245.* 24.05.07, 09:41 dlaczego nie zgadzać się na pół etatu po macierzyńskim? ja myślałam o tym, że sama to pracodawy zaproponuję, żeby dłużej być z maluszkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alba Re: Kobieta w ciazy IP: *.205.udn.pl 24.05.07, 15:27 To zobacz czy dalej będziesz miała umowę na czas nieokreślony - czarny scenariusz może wyglądać tak, ze pojawi się ktoś na pozostałe pół etatu i w pewnym momencie może dojść do sytuacji, gdzie z usług jednego z was się zrezygnuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr.Skrobannka Kobieta w ciazy czyli po je b us!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 18:20 .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josek Re: Kobieta w ciazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 14:57 a pracodawca jest jego ...ojcem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koza Re: Kobieta w ciazy IP: *.eranet.pl 06.08.07, 08:24 Witam, pewnie już poinformowałaś pracodawcę? Akurat na tę sprawę mam spojrzenie z 2 stron: jestem i kobieta w ciąży (na dyrektorskim stanowisku) i pracodawcą. Moja pracownica powiedziała mi, ż ejest w ciąży na końcu 2 m-ca jej ciąży, a po miesiącu pracy u nas. Umowę miała na czas określony. Zachwycona nie byłam, ale nie wyobrażam sobie, żeby osobę dobrze sprawdzającą się na swoim stanowisku zwalniać z powodu ciąży. Jeśli kobiety nie będą soidarne w tej kwestii, to kto??? Tym bardziej, że młoda mama, której daje się szanse, jest dużo lepszym, bardziej zorganizowanym i lojalnym pracownikiem! Tak więc moja pracownica pracowała do początku 7 m-ca (potem miała już problemy z ciążą i była na zwolnieniu). W międyczasie przygotowała do pracy na swoim stanowisku inną dziewczynę. I właśnie po to, STO100, należy swojego pracodawcę poinformować. Żeby było to profesjonalne podejście, z szacunkiem do pracy i pracodawcy. Im bardziej profesjonalnie, tym lepiej to jest widziane przez pracodawcę. Kończąc sprawę mojej pracwnicy: umowę miała przedłużoną zgodnie z prawem do dnia porodu. Umówiłyśmy się, że po porodzie przechodzi na opiekę państwa, umówiłyśmy się (mniej więcej) na jej powrót (w ten sposób wiedziałam na ile mam zatrudnić osobę na jej zastępstwo). Tak wiec oficjalnie nie przedłużyłam jej umowy, ale byłyśmy umówione na jej powrót i podpisanie nowej umowy. Tak też się stało, jej bardzo dobrym pracownikiem, już teraz (po roku od porodu) szefową mini działu (4 osoby). Początkowo nsz wspólny szef nie był tym równiez zachwycony całą sytuacją, ale dobre (i naprawdę niewyszukane) argumenty go szybko przekonały, że warto dać szansę każdemu Zresztą u nas w firmie pracuje sporo młodych kobiet i naprawdę liczymy się z tym, że wcześnej czy później każda z nich będzie w ciąży. To nautralne dla mnie i mojego szefostwa. Jaj to ujął mój wykładowca na studiach podyplomowych: gdyby restrykcyjne podejście do tego tematu obowiązywało w czasch, kiedy nasi szefowie przychodzili na świat - nie wiadomo czy byliby na świecie. Tak więc mnie się wydaje, że (wiem, że są różni szefowie i różne podejścia) jeśli szefem jest normalna osoba (czasem o to ciężko), to dobrze jest poinformowac o ciąży jak najwczesniej, by dać szanse nie tylko sobie , ale równiez firmie na przygotowanie sie do nowej sytuacji. Teraz sama jestem w ciąży, czuję się świetnie więc jeszcze pracuję (a to już 8 m-c), ale moi szefowie wiedzą, że teraz moge odejść w dowolnym momencie. 3 m-ce temu przygotowałam kolegę na moje zastępstwo. A podejście sto100 uważam za wielce nie-fair. Nie chciałabym takiego pracownika. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloss Re: Kobieta w ciazy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 21:42 Gość portalu: iwona napisał(a): > Witam,jestem w 7 tygodniu ciazy Przede wszystkim nie siedź za długo przed komputerem. A ksero i laserowe drukarki unikaj jak ognia !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lilian101 Re: Kobieta w ciazy 11.08.07, 08:35 Mozesz powiedziec, bo teraz kobieta jest prawnie chroniona od poczatku ciazy. Poczekaj, niestety poronienia sie zdazaja, po co ma cie potem zwolnic, Odpowiedz Link Zgłoś