Gość: Przewodnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.07, 18:16 Zapraszamy na Kurs "Przewodnika Świętokrzyskiego" inf: www.pttkkielce.pl/news.php?readmore=18 Serdecznie zapraszamy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x Re: Kurs "Przewodnika Świętokrzyskiego" IP: 81.219.210.* 18.10.07, 18:31 To PTTK w Kielcach jeszcze żyje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Re: Kurs "Przewodnika Świętokrzyskiego" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 13:18 Żyje i ma się coraz lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Kurs "Przewodnika Świętokrzyskiego" IP: 81.219.210.* 19.10.07, 16:49 Ale jakoś w Kielcach nie słychać by coś PTTK-a robiło . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzona Re: Kurs "Przewodnika Świętokrzyskiego" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 16:59 wszystkie bez wyjątku szlaki turystyczne są fatalnie oznakowane. pttk nic nie robi aby to zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Kurs "Przewodnika Świętokrzyskiego" IP: 81.219.210.* 19.10.07, 22:32 Chyba najlepiej widać jak działa kieleckie PTTK oglądając ich stronę internetową ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przewodnik Re: Kurs "Przewodnika Świętokrzyskiego" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.07, 23:00 Główny Szlak Turystyczny Gór Świętorzyskich PTTK im Edmunda Masalskiego koloru czerwonego zpstał odnowiony na odcinku Gołoszyce - Św. Krzyż - Kakonin 36 km został odnowiony w roku 2006 następnie odcinek Kakonin - Łysica - Św. Katarzyna zostął odnowiony dwukrotnie w roku 2007 8 km Szlak Niebieski oraz Zielony w okolicy Pasma Bielińskiego oraz Wału Małacentowskiego rownież został odnowiony Szlak Czarny Szczytniak - Nowa Słupia ktury niebył odnawiany od około 10 lat został odnowiony w sierpniu 2007 16-18 km przz młodych znakarzy z kieleckiego oddziału Szlak Niebieski przebiegający przez Św. Katarzyne został zmieniony i przemalowany w okolicy wejścia do Świętokrzyskiego Parku Narodowego w Maju 2007 roku Szlak Zielony w Bodzyntynie w kierunku Psar został odnowiony we Wrześniu 2007 Szlaki spacerowe w Kielcach zostały odnowione Niebieski Początek Plac Artystów (PTTK KIELCE)- Dolna Stacja Wyciągi pod Pierścienicą odnowa 2007 Szlak spacerowy koloru Zielonego Plac Artystów (PTTK KIELCE)- Bukówka odnowa 2007 Szlak Niebieski Nowa Słupia - Św. Krzyż Odcinek Szlaku Niebieskiego na odcinku Telegraf - Pierścienica został przeprojektowany i odnowiony i przeprowadzony przez przejście dla pieszych na ul. Tarnowskiej Szlak spacerowy koloru Żółtego begnący Granoicami miasta Odnowa 2007 Proszę sprawdzić czy to o czym piszę jest prawdą Umiecie tylko nazekać a niewiecie ze 3 czerwca 2006 roku zmieniły się władzę w Kieleckim Oddziale PTTK i stra gwardia która nic nie zrobiła została odzunięta. Teraz staramy sie w miare naszych mozliwości odnawić szlaki którymi administruję nasz oddział Co do osiągnieć 15.09 Prezentacja Koncepcji Szlaków turystycznych dla LGD Dorzecze Bobrzy pod Dębem Bartek 22-23.09 Wojewódzkie obchody Roku Szlaków Turystycznych w woj. Świętokrzyskim 350 osób 29.09 Rajd Świętokrzyski Najwiekszy w kraju 3500 osób Plany do zrealizowania na rok 2008: Organizacja 100 lecia Oddziału PTK-PTTK w Kielcach (imprezy towarzyszące) Odnowa Szlaków w 2008 plany - Szlak Niebieski Wąchock-Cedzyna ok 46 - Szlak Czerwony Kuźniaki - Św. Katarzyna ok 60 km -Szlak Niebieski Chęciny - Łagów ok 60 km Jeśli napisałem nieprawdę to proszę o kontakt i spotanie i PTTK-u Kowalski Dominik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przewodnik Re: Kurs "Przewodnika Świętokrzyskiego" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.07, 23:25 cd Luty -Rajd Walentynkowy 40 osób Marzec 2007 -Rajd Wagarowicza 40 osób -25 Świętokrzyska 60 osób Kwiecień 2007 Forum turystyczne w WDK-u pt. Osób Niepełnosprawnych i dostosowaniu obiektów dla ich zwiedzania Maj 2007 -Rajd Unijny około 100 osób -50 Świętokrzyska 50 osób Czerwiec -Wycieczka Jubileuszowa 60 osób -Rajd Kapeluszowy 60 osób -Rajd Baba Jagi 60 osób Wakacje Akcja LATO zrealizowana na zlecenie UM Kielce 2500 osob Wycieczki pieszo- autokarowe oraz rowerowe ponadto w każdą Niedziele Wycieczki Pieszę uczestnicy od 10 osób do 200 Jesteście zdziwieni To wszystko prawda cdn Dominik Kowalski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Kurs "Przewodnika Świętokrzyskiego" IP: 81.219.210.* 20.10.07, 09:14 Sprawdzimy szlaki, czy to prawda. A słowo "który" pisze się przez "ó". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Kurs "Przewodnika Świętokrzyskiego" IP: 81.219.210.* 20.10.07, 09:21 c.d. Imprezy: Rajd Walentynkowy, Rajd Kapeluszowy, Rajd Baby Jagi, wycieczki piesze w każdą niedzielę organizuje "stara gwardia", na co wcale nie miał wpływ nowy zarząd. Więc proszę tych zasług nie przypisywać sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słowniczek Re: Kurs "Przewodnika Świętokrzyskiego" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.07, 09:47 Kowalski Dominik napisał: "Szlak Czarny Szczytniak - Nowa Słupia ktury niebył odnawiany od około 10 lat". Wszystko bardzo dobrze i super Pan odnowił Panie Dominiku, ale zanim zacznie Pan oferować profesjonalne kursy dla przewodników niech się Pan zapisze na lekcje języka polskiego. ktury... niebył czy nie był... korepetycje.ekorki.pl/korepetycje/szukaj/wynik/p/14/jezyk-polski/ www.adin.pl/nauka/korepetycje/jezyk_polski/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przewodnik PTTK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.07, 10:07 X napisał "Więc proszę tych zasług nie przypisywać sobie." niemam zamiaru - napisaliscie ze PTTK nic nie robi odp i wskazalem ze jednak robi wiele imprez. Wycieczki niedzielne organizuje Klub Turystów Pieszych Przygoda PTTK od 40 lat. Co do szlaków prosze sprawdzic. Moge przesłać zdjęcia z prac znakarskich. Ktoś jest zainteresowany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: PTTK IP: 81.219.210.* 20.10.07, 10:26 Zdjęcia można spreparować. To żaden dowód. Przy okazji sprawdzimy w terenie. A "Nie mam" pisze się oddzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trekking Re: PTTK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.07, 10:40 Ja uważam, że nikt nie będzie sprawdzał co Pan robi z farbą czy pieniędzmi na farbę, nikt nie będzie podejrzewał kogokolwiek o cokolwiek nieuczciwego czy złego. Od tego powinna być odpowiednia inspekcja z Zarządu Głównego PTTK z Senatorskiej. Z ponad dziesięcioletniej praktyki wiem, że oznakowanie świętokrzysekich szlaków jest miejscami bardzo bardzo złe i nieprofesjonalne. W tym roku byłem na kilku szlakach - generalnie nie lubię chodzić świętokrzyskiemi szlakami bo tak jak wspomniałem od zawsze były nienajlepiej oznakowane - i nie jestem nadal do dziś zachwycony Waszą pracą. Na szczęście są wydawane coraz lepsze i dokładniejsze mapy turystyczno-topograficzne, w połączeniu z kompasem czy urządzeniami nawigacji elektronicznej można według nich doskonale uprawiać turystykę pieszą własnymi dokładnie zaplanowanymi trasami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: PTTK IP: 81.219.210.* 20.10.07, 11:25 No więc jak widać z wypowiedzi nie jest najlepiej ze szlakami turystycznymi administrowanymi przez kieleckie PTTK. Na przykład szlak miejski w Kielcach nie miał i nie ma żadnych drogowskazów i tablic informacyjnych. Co z tego, że szlak był odnowiony jak turysta nie wie gdzie jest początek szlaku, jaki jest jego przebieg. Nie ma żadnej publikacji na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przewodnik Szlaki Turystyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.07, 12:25 Witam Szlak Miejski ma początek pod dworcem PKP przy pomniku Niepodległości proszę iść sprawdzić, co do publikacji to Wydawnictwo JP wydało chyba już po raz 3 przewodnik po tym szlaku o Wydaniu przewodnika po Szlaku Miejskim przez Glob Tour nie wspominam już Kielce - niezwykłe miejsca - przewodnik Autor: Michał Paszkowski, październik 2005 www.swietokrzyskie.pl/globtour/przewodniki.php „Od tego powinna być odpowiednia inspekcja z Zarządu Głównego PTTK z Senatorskiej.” - Na szczęście jest i to sprawdzają, wreszcie! „Z ponad dziesięcioletniej praktyki wiem, że oznakowanie świętokrzyskich szlaków jest miejscami bardzo bardzo złe i nieprofesjonalne.” Właśnie przez te ostatnich 10 lat Oddział NIC nie zrobił żeby zmienić tą sytuację, 3 czerwca 2006 zwołano nadzwyczajnego zjazdu oddziału i odsunięto od władzy osoby odpowiedzialne. Od ponad roku staramy się odbudować system szlaków, za które odpowiadamy. Nie wszystko da się zrobić w jednym roku. „W tym roku byłem na kilku szlakach (…) i nie jestem nadal do dziś zachwycony Waszą pracą.” Moje pytanie czy byłeś i widziałeś te szlaki, o których pisałem? „Na szczęście są wydawane coraz lepsze i dokładniejsze mapy turystyczno-topograficzne” www.compass.krakow.pl/index.php?p1=4&p2=0&p3=0&p4=0&p5=185 Mapa powstała w porozumieniu z Oddziałem Świętokrzyskim PTTK Szlaki Górskie, oznakowane fatalnie kwalifikujące się do odnowy: -Szlak Czerwony im. Sylwestra Kowalczewskiego Chęciny- Kielce 20 km częściowo odnowiony (najgorszy odcinek G. Karczówka - G. Patrol) -Szlak Czerwony im. Edmunda Masalskiego Kuźniaki – Gołoszyce 105 km, na dzień dzisiejszy odnowiony w ponad 50 % (bardzo złe oznakowanie w rejonie G. Dąbrówki oraz Tumlina) -Szlak Niebieski im. Edmunda Padechowicza Łagów –Chęciny 69 km częściowo odnowiony (na odcinku Łagów – G. Otrocz praktycznie nie istnieje) -Szlak Niebieski im. ks. Stanisława Konarskiego Jedlica – Żarczyce 21 km (G. Czubatka brak oznakowania szlaku w tamtym rejonie) Szlak Niebieski im. Edwarda Wołoszyna Wąchock – Cedzona 46 km „szlak nizinny” częściowo odnowiony (za Sieradowicami w kierunku Polany Langiewicza Szlak zniszczony) -Szlak Zielony Łagów – Nowa Słupia 15 km, częściowo odnowiony (na odcinku Łągów – Płucki praktycznie brak oznakowania) -Szlak Żółty Barcza - Bukowa Góra 11 km (Stan Tragiczny! Zlecenie odnowy dostali starsi koledzy w roku 2006 do dziś dnia nie widać efektów ich pracy) -Szlak Żółty im. Juliusza Brauna Wierna Rzeka – Chęciny 20 km(w okolicy G. Miedzianka bez dobrej mapy turysta nie znajdzie szlaku w kierunku Grząb Bolminskich) -Szlak Czarny Piekoszów – Zgórskie Góry 7 km (zmiana przebiegu w celu ominięcia drogi szybkiego ruchu) -Szlak Czarny Barania Góra – Oblęgorek 2,5 km (bardzo stare znaki szlaków) Szlaki nizinne przeznaczone do odnowy przeznaczone do odnowy: -Szlak Czerwony Busko Zdrój – Solec Zdrój 28 km -Szlak Niebieski im. Wacława Żelichowskiego Pińczów – Wiślica 39 km -Szlak Zielony Grochowiska – Wiślica 91 km -Szlak Żółty im. Henryka Orlińskiego Szydłów – Widełki 34 km Reasumując Oddział Świętokrzyski PTTK w Kielcach w Musi jeszcze odnowić 185 km Szlaków Górskich oraz 232 km Szlaków Nizinnych, którymi administruję. Są to ogromne zaległości sprzed lat. Jeśli uważacie, że nic się nie robi to zapraszam na teren Świętokrzyskiego Parku Narodowego i proszę ocenić nowe drogowskazy kierunkowe oraz system oznakowania szlaków. Zapraszam również na szlaki, które opisywałem wcześniej. Oraz na ścieżki spacerowe, wyznakowane na zlecenie Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Klubu 4h: -Przyrodnicza Ścieżka Dydaktyczna Sitkówka Nowiny -Przyrodnicza Ścieżka Dydaktyczna Sobków -Przyrodnicza Ścieżka Dydaktyczna Gózd -Przyrodnicza Ścieżka Dydaktyczna Lasocin -Przyrodnicza Ścieżka Dydaktyczna Snochowice -Przyrodnicza Ścieżka Dydaktyczna Grabownica Dominik Kowalski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Szlaki Turystyczne IP: 81.219.210.* 20.10.07, 12:56 A gdzie można znależć opisy tych ścieżek przyrodniczych ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przewodnik Ścieżki Przyrodnicze Klubu 4H IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.07, 13:33 W nawiązaniu do twojego pytania, w 2006 roku wydane zostały publikację do każdej z tych ścieżek można je przeczytać w naszej Regionalnej Pracowni Krajoznawczej lub w Biurze zapraszamy. Publikacje są gratisowe i niestety nie można ich kupić, ale jest szansa dostania całego kompletu, gratis proszę się zwrócić Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicachdo www.sodr.pl/ lub do każdej gminy z osobna, mam nadzieję że moja odpowiedz satysfakcjonuję „x-a”. Dominik Kowalski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Ścieżki Przyrodnicze Klubu 4H IP: 81.219.210.* 20.10.07, 13:55 I to jest właśnie ta sztuka dla sztuki: ścieżki nie są znane szerszemu ogółowi, a żeby dostać publikację muszę o to kogoś PROSIĆ. Gdyby nie ta wymiana zdań mało kto wiedziałby o tych ścieżkach. Czy tu nie chodzi tylko o to by ktoś zarobił na malowaniu szlaku i wydaniu publikacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przewodnik Re: Ścieżki Przyrodnicze Klubu 4H IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.07, 14:19 „ścieżki nie są znane szerszemu ogółowi” – patronat nad powstaniem tych ścieżek obiło Wojewoda Świętokrzyski, Starostwa Powiatowe oraz Lasy Państwowe PTTK był tylko partnerem i wykonawcą ścieżki w terenie. Jeśli x naprawdę interesował się turystyką to wiedziałby ze otwarcie każdej z 6 ścieżek towarzyszyły ogromne uroczystości gminne jak np w Gminie Sitkówka Nowiny „a żeby dostać publikację muszę o to kogoś PROSIĆ” -wystarczy pisemko to nie hańba. Parki Krajobrazowe Gór Świętokrzyskich również rozdają tego typu gratis, jeśli złoży się do nich odpowiednie pismo. „Gdyby nie ta wymiana zdań mało, kto wiedziałby o tych ścieżkach.” -Jeśli byś był na targach turystycznych lub odwiedzał takie miejsca jak Centrum Informacji Turystycznej czy punkty Informacji Turystycznej w Kielcach do Byś się dowiedział x-e między innymi ROT Świętokrzyski promuję przyrodniczą Ścieżkę Dydaktyczną Klubu 4H w publikacjach Dominik Kowalski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Ścieżki Przyrodnicze Klubu 4H IP: 81.219.210.* 20.10.07, 14:29 Niestety, nie masz racji. Bywam na targach i jestem częstym gościem w informacji i nic tam takiego nie spotkałem. Wszystko to powinno byc moim zdaniem na stronie kieleckiego PTTK, a tam NIE MA NIC !!! Nawet Zarządu Oddziału !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Ścieżki Przyrodnicze Klubu 4H IP: 81.219.210.* 20.10.07, 14:34 W jakich publikacjach, konkretnie, podaj tytuły . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędrowiec Re: Ścieżki Przyrodnicze Klubu 4H IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.07, 15:50 To jakaś paronoja PTTK-owska ! Żeby dostać promocyjne wydawnictwo trzeba pisać pismo !? No i ta strona oddziału PTTK w Kielcach, "super". Wy tu dyskutujecie a ja pojechałem pod dworzec PKP w Kielcach sprawdzić jak to jest z tym szlakiem miejskim. Żadnej tablicy, żadnej informacji, urzędnik PTTK coś ściemnia. Ktoś na początku tej rozmowy miał rację, że kiepskie te szlaki turystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przewodnik Re: Ścieżki Przyrodnicze Klubu 4H IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.07, 17:46 Nie jestem urzędnikiem! I nic nie mówiłem o tablicach pod dworcem PKP tylko że za pomnikiem Niepodległości przed dworcem jest namalowany początek szlaku miejskiego jeśli nie wiecie jak wygląda początek to proszę ktpzg.pttk.pl/ VII. Oznakowanie szlaków/A. SZLAKI PIESZE/3. Znaki określające przebieg szlaku;/ b) znak początku Ty chyba jesteś wędrowiec ale po stronach internetowych. Trzeba być niewidomym żeby nie widzieć odnowionego szlaku na Św. Krzyż, Łysice, Szczytnik, w Paśmie Bielińskim na Wale Małacentowskim w Św. Katarzynie, Nowej Słupi, Hucie Szklanej w Kokaninie w Bodzentynie przy siedzibie Świętokrzyskiego Parku Narodowego. Widzieliście drogowskazy na Górze Hełmowej, Trzciance Bodzentynie Św. Katarzynie Nowej Słupi Hucie Szklanej Na Łysicy które zostały zamontowane miedzy innymi w tym roku i 2006 r. Proszę powiedz czy widziałeś może ostatnio kapliczkę mikołaja za Łysicą gdzie bierze swój początek szlak niebieski, wiecie np. że figura Św. Mikołaja została skradziona. Pewnie nie. Bo was tam nie było ani nie rozmawiacie o tym miedzy sobą. Będąc w CIT i w PIT też się o tym nie dowiedzieliście. Rozmawialiście z Przewodnikami na temat zmian jakie nastąpiły w oddziale PTTK w Kielcach Pewnie Nie. bo nadal jesteście uparci i nawet nie potraficie znaleźć początku szlaku miejskiego na Placu Niepodległości Gwarantuje nie zasłaniają go plakaty wyborcze. Jest tam i ma się dobrze. Wracając do publikacji: -„Największe atrakcję turystyczne województwa świętokrzyskiego” wydano na zlecenie ROT ISBN 83-7442-472-9 (znajduję się w nim opis Przyrodniczej Ścieżki Dydaktycznej Klubu 4H) -„Przewodnik po gminie Sitkówka – Nowiny, Gmina Wykuta w Kamieniu” wydanie II 2007 Tekst: Adam Pepasiński, Grzegorz Pabian, Krzysztof Seweryn -Przyrodnicza Ścieżka Dydaktyczna Klubu 4H Sitkówka – Nowiny wydano w 2006 r. ISBN 83-92-1874-4-X -„Kielce 7 km Do Raju” ISBN 83-60-166-27-7 opis szlaku miejskiego -„Kielce Niezwykłe Miejsca” ISBN 83-89458-70-5 opis szlaku miejskiego -„Kieleckie Szlaki Turystyczne i Ścieżki Rowerowe” ISBN 83-60-166-60-9 Proszę bardzo. Może wy dla odmiany napiszecie kiedy byliście na wycieczce pieszej na szlakach o których pisałem. Dominik Kowalski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędrowiec Re: Ścieżki Przyrodnicze Klubu 4H IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.07, 19:56 Baba swoje, a chłop swoje. Więc muszę jak krowie na granicy. Ty znasz te szlaki bo je malowałeś. Ale przyjeżdża ktoś tam, wysiada na dworcu w Kielcach i chce powędrować szlakiem, i co ? i nic ! Bo nie ma żadnej tablicy na której będzie czarno na białym jaki jest przebieg szlaku. Nie rozumiesz tego?! A góra "Chełmowa" pisze się tak ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikwax Re: Ścieżki Przyrodnicze Klubu 4H IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.07, 21:36 "w Kokaninie w Bodzentynie przy siedzibie Świętokrzyskiego Parku Narodowego. Widzieliście drogowskazy na Górze Hełmowej, Trzciance Bodzentynie Św. Katarzynie" Przecież Pan Dominik Kowalski z PTTK wogóle nie zna regionu ????!!! nie ma czegoś takiego jak Kokanin czy Góra Hełmowa, Szczytnik, :D:D:D człowieku - wstydź się!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikwax Re: Szlaki Turystyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.07, 21:45 -Przyrodnicza Ścieżka Dydaktyczna Sitkówka Nowiny -Przyrodnicza Ścieżka Dydaktyczna Sobków -Przyrodnicza Ścieżka Dydaktyczna Gózd -Przyrodnicza Ścieżka Dydaktyczna Lasocin -Przyrodnicza Ścieżka Dydaktyczna Snochowice -Przyrodnicza Ścieżka Dydaktyczna Grabownica Mam jechać do Modliszewic aby dostać informacje na temat w/w ścieżek dydaktycznych ? jakas paranoja. Bo oddzial kielecki PTTK nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przewodnik niewiedza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.07, 12:56 ”Mam jechać do Modliszewic aby dostać informacje na temat w/w ścieżek dydaktycznych” to jest ich wydawnictwo, i oni nim dysponują. Podejrzewam że wystarczy zadzwonić i przyślą do domu. Duży wysiłek macie rację.\ „Ty znasz te szlaki bo je malowałeś” nie dlatego, ja nimi chodzę. „przyjeżdża ktoś tam, wysiada na dworcu w Kielcach i chce powędrować szlakiem, i co ? Idzie do Informacji Turystycznej Pl. Niepodległości 1 Dworzec PKP (I p.) 25-506 Kielce el./fax 041-345-86-81; 041-36-76-436 e-mail: informacja.turystyczna@um.kielce.pl (informacji udzielają: Leszek Rejmer, Piotr Wójcik) można tam dostać opis szlaku gratis. O tym miejscu też pewnie nie wiecie! Jeśli się trochę orientujecie w tematyce szlaków to wiecie że PTTK w Kielcach nie administruję wszystkimi szlakami w woj. Świętokrzyskim. Wymieniłem wcześniej szlaki za które jest odpowiedzialny oddział. -Jeśli zobaczycie szlak pieszy lub rowerowy i jest źle oznakowany to od razu wina PTTK. -Jeśli nie wiecie nic o nowej inicjatywie turystycznej jak na przykład ścieżki 4h to też wina PTTK -Jeśli nie wiecie o istnieniu Geologicznej Ścieżki Geologicznej Kielce – Chęciny 60 km (idea połączenia najciekawszych obiektów związanych z geologią pomniki przyrody nieożywionej, rezerwaty przyrody, jaskinie, wychodnie skalne, użytki ekologiczne i wiele innych) o tym przedsięwzięciu też nie wiecie choć istnieje 4 lata o tym że został wydany przewodnik po tej ścieżce i jest rozdawany gratis podczas wszystkich imprez oddziałowych gratis też nie wiecie. Co roku jest organizowany Rajd Geologiczny tzw. zlot gwiaździsty młodzież kieleckich szkół i nie tylko prowadzony przez „Przewodników Świętokrzyskich” w liczbie 2000 tys. w roku 2006 o tym też nie słyszeliście nie opisywały tego gazety telewizja tez tego nie relacjonowała O tym że od 4 lat jest nowa odznaka regionalna też nie wiecie -W roku 2006 ROT Świętokrzyski wyznakował szlak rowerowy Architektury Obronnej 500 km wydał przewodnik (gratis) też nie wiecie. -W roku 2007 ROT Świętokrzyski wyznakował szlak rowerowy Miejsca Mocy również blisko 500 km też o tym nie wiecie i oczywiście to wina PTTK To że od 8 lat Oddział Świętokrzyski PTTK w Kielcach organizuję największy rajd w kraju na Św. Krzyż dla blisko 3-4 tys. osób o tym też nie wiecie. Niema audycji radiowych promujących ten rajd, niema regulaminów w szkołach. Dziwne wszyscy o tym wiedzą tylko wy nie. Dziwne że o imprezie Rok Szlaków Turystycznych w Św. Katarzynie 22-23.09 b.r. wiedział Dyrektor Świętokrzyskiego Parku Narodowego. Wojewoda Marszałek którzy przysłali swoich przedstawicieli, Radio Telewizja oni tam byli. O obchodach 100-lecia Oddziału w roku 2008 też pewnie dowiecie się w roku 2009 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczecin tours Re: niewiedza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 13:02 mam propozycje dla panów z kielekiego pttk aby wszelkie wydawnictwa najlepiej zlecali drukarnią w szczecinie po to aby łatwo były osiągalne na kieleckim rynku. żenada geologiczna ścieżka kiele chęciny ? a jest tam jakaś chociaż jedna tablica informacyjna ? bardzo prosze działań ROTu nie wpisywac do swojego CV, ROT to nie PTTK, my tu gadamy o PTTK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przewodnik Re: niewiedza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.07, 13:35 ”a jest tam jakaś chociaż jedna tablica informacyjna ?” jest. Moje pytanie: czy wy wszystko przeliczacie na tabliczki informacyjne? Czy dla was nie jest ważne że co roku 2 tys. osób uczestniczy w imprezie promującej ten produkt turystyczny? ”bardzo prosze działań ROTu nie wpisywac do swojego CV, ROT” nic takiego nie zrobiłem chodzi mi o to że to nie PTTK administruję tym szlakiem. O tym że wyznakowali ją znakarze z wszystkich oddziałów PTTK w woj. To też nie jest ważne że PTTK posiada Kadrę z której korzystają gminy i inne stowarzyszenia turystyczne. Pod ich szyldem produkty turystyczne są Oki ale jeśli coś zrobi PTTK jest na nie. Uwierz że bardzo chętnie bym zlecił druk w Szczecinie, Krakowie, Warszawie jeśli nasz oddział miał by na to pieniądze. Niestety (o tym też nie wiecie) że Oddział Świętokrzyski PTTK w Kielcach 3 czerwca 2006 maiła ponad 200 tyś. długu który powstał za rządów poprzedników. Teraz kiedy jest wola naprawy i odbudowani zaufania tej najstarszej organizacji turystycznej w woj. Świętokrzyskim nie jest to ważne. PTTK obarcza się winą za wszystko nawet za to że śnieg pada w październiku i turyście jest zimno na niedzielnej wycieczce. Tacy są ludzie. Nie dziwię się bo PTTK kojarzy się z „organizacją z którą idzie się na piwo” do ponad roku chcemy to zmienić i mam nadzieję że rozmach obchodów 100-lecia PTK-PTTK w Kielcach w roku 2008 przekona was że w tej organizacji dzieje się coś dobrego (wreszcie) tata 90 były dla niej zabójcze. Powtarzam chcemy odbudować markę małymi krokami na większe nie mamy środków, ale pomoc młodych ludzi np. w znakowaniu jest rzeczą bezcenną. Apeluję i proszę jeśli jest w śród was osoba która chce pomóc to zapraszamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pzewodnik Re: Szlaki Turystyczne IP: *.net.pl 30.12.13, 14:41 Mija 7 lat od ostatniego postu. W PTTK Kielce dalej bez zmian. Zmienil sie zarzad i niestety nic poza tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biki Re: Kurs "Przewodnika Świętokrzyskiego" IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 21.10.07, 14:52 Ilość postów świadczy o tym, że temat jest ważny i budzący zainteresowanie, choć post-ogłoszenie dotyczył właściwie innej sprawy, no ale "uderz w stół...". Cieszę się, że nowe kierownictwo deklaruje większe zaangażowanie. Mnie osobiście bardzo ucieszyłoby zwrócenie uwagi na turystykę rowerową. Niestety, jej organizacja mocno kuleje w Kielcach o czym świadczy nikła ilość szlaków jak na tak ciekawy region. Brak jest również zorganizowanych wycieczek, takich jak chociażby organizowane przez PTTK w Sandomierzu. Czy to się zmieni?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Kurs "Przewodnika Świętokrzyskiego" IP: 81.219.210.* 21.10.07, 15:07 Już wczoraj postanowiłem zakończyć temat i nie dyskutować z Dominikiem. Pierwsze jego wypowiedzi były rzeczowe i chociaż nie trafiały mi do przekonania przyjmowałem je do wiadomości. Kolejne jednak były coraz bardziej agresywne i cyniczne. Zadufany w sobie człowiek chce udowodnić, że PTTK robi dużo i on wszystko wie najlepiej. A tak niestety nie jest co potwierdzają także inni oprócz mnie, którzy tu się wpisali. W dalszym ciągu twierdzę, że to co kieleckie PTTK robi nie jest znane szerszemu ogółowi, a stan szlaków po prostu sprawdzę przy okazji. Nie jesten dyletantem, jak by tego chciał Dominik, mam uprawnienia przodownika turystyki pieszej i bardzo dużo chodzę. W ostatnim czasie więcej na własną rękę, bez szlaków, z dobrą mapą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przewodnik Znajomy Przodownik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 16:46 „chce udowodnić, że PTTK robi dużo i on wszystko wie najlepiej.” – Odpowiem tak: robi więcej niż kilka lat wcześniej i stara się robić to dobrze, „W dalszym ciągu twierdzę, że to co kieleckie PTTK robi nie jest znane szerszemu ogółowi” – czy ja w którymś momencie stwierdziłem, że jest inaczej? TAK to, co PTTK robi nie jest znane szerokiej publiczności nie mam środków by reklamować się w mediach na taką skalę by to dało sukces marketingowy. Zgodzisz się zemną, że szyld przed biurem PTTK-u informacje na temat wycieczek spotkań prelekcji oraz baner, który jest powieszony w oknach inf. o Obchodach Roku Szlaków w najlepszym miejscu naszego miasta, czyli na Placu Artystów to za mało, ale z drugiej strony wcześniej tego nie było. Pisałem poprzednio ile długu ma ta firma, pisałem o stanie oznakowanych szlaków, ile jeszcze pracy do zrobienia (ciężkiej pracy uwierzcie, tak naprawdę to nie jest odnawianie szlaków tylko ich odtwarzanie – taka jest prawda ODTWARZANIE). Nie wiem wszystkiego, ale uważam, że jeszcze nie czas na reklamy w mediach na dużą skale. Będzie na to czas, kiedy PTTK odnowi kolejne 150 km szlaków, zamontuję 100 drogowskazów. Strona Internetowa będzie funkcjonować tak jak byście tego chcieli. Ale proszę was o jedno, o spojrzenie przez pryzmat długów, które ciążą nad tym oddziałem. Nie wszystko da się zrobić od razu. Jesteście młodzi spędzacie dużo czasu przed komputerem doskonale orientujecie się ile kosztuję administrowanie stron ile to pochłania czasu. Funkcjonowanie PTTK opiera się przede wszystkim na pracy społecznej tylko szkoda, że młodzi ludzie niestety nie uznają pracy społecznej (nie wszyscy). Brakuję młodych ludzi w tej organizacji. Kurs, o którym pisałem jest szansą na pozyskanie takich właśnie ludzi. „a stan szlaków po prostu sprawdzę przy okazji.” - x-e jeśli to zrobisz i zobaczysz te szlaki o których pisałem to proszę napisz tu na tym forum co sądzisz na ten temat. Będę na to czekał. „mam uprawnienia przodownika turystyki pieszej i bardzo dużo chodzę.” Miej tą odwagę i przedstaw się to nie boli, będąc przodownikiem z ważną legitymacją jesteś również członkiem PTTK (musisz mim być, takie są warunki no chyba, że mniemasz ważnej legitymacji) coś mi się wydaję, że znasz to środowisko lepiej ode mnie, tylko, że teraz jest lepiej nic nie robić niech ten statek tonie. Właśnie takie podejście prezentuję 90% członków, przykro. „W ostatnim czasie więcej na własną rękę, bez szlaków, z dobrą mapą.” – Wszyscy wiemy, że prawdziwy turysta nie potrzebuję szlaków. „Brak jest również zorganizowanych wycieczek, takich jak chociażby organizowane przez PTTK w Sandomierzu. Czy to się zmieni?...” – mam nadzieję ze tak, samo koło przewodnickie w Sandomierzu generuje ogromne zyski nie mówiąc już o oddziale. Oddział w Kielcach jak na razie ma inne priorytety, najpierw załatać dziurę budżetową, co pozwoli organizować imprezy, wyjazdy, obozy, kolonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Najaktywniejszym Najaktywniejszym działaczem PTTK z Kielc jest Pan IP: *.247.102.46.servers.nopeout.com 06.01.14, 06:56 Najaktywniejszym działaczem PTTK z Kielc jest Pan Dominik z Chęcin. Odpowiedz Link Zgłoś