Dodaj do ulubionych

Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy

14.02.08, 23:36
Panu nie chce sie wierzyc? Moze otoczony intelektualistami i elita
po prostu Pan tego nie widzi. Ja, mieszkajacy wsrod ludu (amer.
polonia)az za dobrze znam te "poglady". Nowak i spolka juz dawno
zrobili sobie tutaj bastion za pieniadze Kobylanskiego. Co do
Grossa, to jestem na stronie 155 i wlasnie czytam o Kielcach 1946r.
pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy IP: *.vf.pl 14.02.08, 23:46
      To co Pan napisał oburza mnie w stopniu najwyższym. Wyznaje pan zasadę, ze jesli coś jest nie po pana myśli - to jest złe. Załuję i brzydzę się tym, że jest pan moim starszym bratem z Kielc. Brzydzę się Panem
      • Gość: rozsądek Re: Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 15.02.08, 00:10
        A może te "głupawe pohukiwania " były wspómierne do cieżaru
        gatunkowego oskarżeń i subiektywnego jadu antypolskiego ? Kazdy ma
        prawo odeprzeć atak,gdy kalana jest jego cześć.
        • Gość: chorda_dorsalis Re: Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.02.08, 13:58
          Panie rozsądek! Jak słyszę tę tandetną propagandę w stylu - nie
          przyznawajmy się do przwinień i zbrodni bo to "ANTYPOLSKIE", to już
          wiem jaką Pan moralność reprezentujesz. Trochę więcej pokory, trochę
          więcej miłości bliźniego...
      • Gość: kielczanin Re: Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 20:47
        Spotkanie z P. Prof. Nowakiem było pogardą dla kłamstw niejakiego
        Prof. Grossa, za jego antypolonizm, za jego szkalowanie Polski,
        Polaków i Kościoła. Czy ktoś, kto rozpowszechnia prawdę o stosunkach
        polsko-żydowskich, tak trudną do przyjęcia przez braci Żydów - jest
        antysemitą, kłamcą, oszustem, czy człowiekiem godnym szacunku? Kim
        jest Prof. t. Gross? Czemu i komu służą jego paszkwile?
        Czy Prof. Gross wie, ilu Polaków oddało zycie za ratowanie Żydów?
        Czy Prof. Gross wie ilu Polaków zginęło z rąk oprawców Żydów?
        Dlaczego o tym nie pisze i nie mówi. Niech zachowa należne proporcje
        między dobrem a złem, miedzy heroizmem a szmalcownikami. Tego wymaga
        przyzwoitość, uczciwość i prawda historyczna.
    • cineo Re: Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy 14.02.08, 23:57

Nowak to typ "oszołoma", jakich niestety wielu w tym kraju (nasłuchałem się
      gościa w eterze). Powstała sytuacja utwierdza mnie niestety w przekonaniu, że w
      naszym kraju nic się nie zmieniło.......
      Zamiast dyskusji zawiść i odwet.:(

to głos przedstawiciela młodszego pokolenia..
      Pozdrawiam
      • Gość: lolo87 Re: prof. Nowak w seminarium. IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 15.02.08, 00:07
        a masz Ty pojęcie co się naprawdę stało tego dnia 1946 roku? nie
        masz żadnej wiedzy na temat.
        przepraszaj dalej i do szeregu z Olkiem.
        • Gość: / Re: prof. Nowak w seminarium. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 01:52
          i jeszcze nieh sobie wezma ałtorytet bartoszewski ze soba i na kolanach niech
          przed Zydem pada przynajmniej raz dziennie jednoczesnie plujac na Polske i Kościół
          czegos równie podłego dawno juz nie czytałem
          ale chyba o to idzie - trzeba rozkrecic spirale - jeszcze kilku takich Grossów i
          moze by jeszcze ciekawiej
          oni moga te kłamstwa sprzedawac małołatom
          i jeszcze niech im dorzuca cos o tym Arabie w jaskini co to zagraża całemu światu
          pora aby Polacy zrozumieli ze zydowsko - niemieckie media pozbawia ich
          wiarygodnych informacji
        • pies_na_endecje Re: prof. Nowak w seminarium. 15.02.08, 03:10
          "Z chwila gdy pociag wjezdzal na stacje, zaczeto z wagonow wypychac
          ludzi, opierajacych wyciagali znajdujacy sie na peronie mezczyzni.
          Zaraz po wyciagnieciu ludzi zaczeto ich zabijac. Zabijanie odbywalo
          sie w ten sposob, ze rzucano w biegajacych bezradnie po peronach i
          torowiskach Zydow kamieniami, az padli. Gdy ofiara upadla, dobijano
          lezacego zelaznymi klockami hamulcowymi. Na ten widok ja i inzynier
          Elzanowski rzucilismy sie w tym kierunku, wolajac: "Ludzie, co wy
          robicie, Boga sie nie boicie" i tym podobne slowa. W tym momencie
          wytworzyla sie dla nas grozna sytuacja. Tlum zwrocil sie do nas z
          uniesionymi kamieniami, wykrzykujac groznie: "Wy, pacholki
          zydowskie, Zydzi wymordowali nasze dzieci, a wy ich jeszcze
          bronicie?". Sytuacja moja pogorszyla sie jeszcze bardziej, gdy
          jeden z dobijanych ludzi, mlody i silny mezczyzna, widzac ze staramy
          sie ich bronic, dopadl do moich nog i lezac, objal mnie silnie za
          kolana. Oprawcy dopadli go jednak i we dwoch zaczeli za nogi
          odciagac. Wydawalo mi sie, ze nie utrzymam sie na nogach i rune.
          Lezacego, niechybnie by mnie dobito. Ale ratunku szukajacy Zyd
          broczyl silnie krwia z ran glowy i w pewnej chwili oslabl, i ucisk
          jego rak zelzal. Zbiry odciagnely go kilka krokow i w tym momencie
          dopadl trzeci osobnik, uklakl przy lezacym i ciezkim klockiem
          hamulcowym systematycznie miazdzyl glowe ofierze. Dobijajacy
          morderca byl stosunkowo mlodym i slabym chlopcem, wiec tlukac
          ciezkim klockiem zeliwnym, nachylal sie nisko nad glowa
          mordowanego. Gdy morderca sie podniosl, zobaczylem, ze ma twarz
          pocetkowana jakby piegami-od krwawej miazgi z glowy ofiary. Czujac
          widocznie cos wilgotnego na twarzy, obcieral twarz machinalnie reka,
          tak samo usta, oblizujac je przy tym. Byl to ohydny widok, ktorego
          nigdy nie zapomne. W czasie tych mordow na dworcu nie mozna sie
          bylo znikad spodziewac pomocy. Podczas mordowania widzialem,
          niestety, osobnikow w mundurach polskich formacji wojskowych czy
          militarnych, ktorzy z przewieszonymi przez plecy karabinami tlukli
          lezacych Zydow po glowie. Jeden z tych osobnikow z karabinem na
          plecach wykazywal duza zawzietosc w mordowaniu. Chodzil bowiem od
          jednego do drugiego lezacego i nachylajac sie nad nimi, nasluchiwal,
          czy nie daja znakow zycia. W jednym wypadku krzyknal: " ten jeszcze
          dycha", i zaraz poprawil wynik mordu klockiem hamulcowym. Slyszalem
          tez pojedyncze strzaly. Trupow lezacych na terenie dworca
          naliczylem siedem...Szczegolowy opis moich spostrzezen podczas
          pogromu podalem na pismie do wiadomosci Urzedu Bezpieczenstwa w
          Kielcach, w kilka dni po wypadkach. Na zadne przesluchania ani tez
          na konfrontacje nie zostalem nigdy wezwany. Opis zajsc spisalem
          obecnie z pamieci powtornie, by pozostawic pewien slad tych
          koszmarnych scen. Opis ten wykonuje tez z powodu, gdyz nikt inny
          tego robic nie moze, poniewaz wszyscy wowczas obecni na terenie
          dworca Kielce Herbskie brali udzial w gonieniu badz zastepowaniu
          drogi uciekajacym bezradnie Zydom. Z kolei po wymordowaniu Zydow i
          odjezdzie pociagu wszyscy obecni zgromadzili sie wokol nas, czyli
          mnie i Elzanowskiego, i brali bierny lub nawet czynny udzial w
          zalatwianiu sprawy z nami. Wiem to dokladni, gdyz bedac w
          smiertelnym niebezpieczenstwie, oprocz dyskusji z otaczajacym tlumem
          bez przerwy omiatalem wzrokiem teren, wypatrujac strazy kolejowej
          lub innej odsieczy. Lecz nikogo takiego nie spostrzeglem ani zadna
          pomoc nie nadeszla. W dali moj wzrok napotkal tylko tego osobnika z
          karabinem na plecach, ktory wytrwale obchodzil lezace trupy i nad
          nimi sie nachylal, a nawet klekal obok. Obecnie domyslam sie, ze on
          po prostu ich okradal"

Niewiele wiedzialem. Ale coraz wiecej sie dowiaduje. Przerazliwe
          to wszystko...Nawet nie wiem co napisac.
    • Gość: fredek Panie Bogdanie Białek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 00:24
      To co pan napisał jest bełkotem godnym komunistyczno-faszystowskich ideologów.
      Po tym tekście jest pan dla mnie absolutnym dnem moralnym i intelektualnym,
      chociaż nigdy pana nie ceniłem, bo zbyt inteligentny pan nie jest.
      Nie przedstawił pan żadnych konkretów oprócz inwektyw. Do tego posłużył się pan
      starą komunistyczną metodą żeby kogoś zdyskredytować nazywając profesora Nowaka
      antysemitą.
      Na szczęście wydaje się, że nastały już czasy, w których nazwanie kogoś
      antysemitą, a tym bardziej przez kogoś tak płytkiego, jak pan, nie dyskredytuje
      już człowieka.
      Panie Białek, żal mi pana, bo stosując michnikowsko-urbanowsko-goebbelsowskie
      metody propagandy, bo przecież nie polemiki, bo do takiej nie jest pan zdolny,
      okazał się pan jak zwykle durniem.
      • Gość: torrez Re: Panie Bogdanie Białek IP: *.centertel.pl 15.02.08, 00:52
        Panie Fredek, "dureń" to piszczotliwe okreslenie pana. Pan jesteś
        bezmózgowcem. I ten panski koleś co to sie brzydzi panem Bialkiem -
        to o was mowa, mierzwo kielecka, kielecki motłochu antysemicki.
        • Gość: torrez Re: Panie Bogdanie Białek IP: *.centertel.pl 15.02.08, 00:56
          a komunistą jest ten nieszczęsny Nowak, który służył w aparac ie SD,
          kolaborowal z komunistami do końca.Ty fredek też pewno taki
          moczarowski komuch jesteś
          • Gość: obiektywny Re: Panie Bogdanie Białek IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 15.02.08, 08:28
            Z pewnych fizjonomii unosi się masochizm.Dla takiego osobnika kazde
            wydarzenie jest dobre, szczególnie gdy przynosi rozgłos i
            kasę.Módlmy się, aby zbyt daleko się nie posunęli, bo
            zaszkodzą ..SOBIE !
          • Gość: fredek To ja jak Michnik, Kuroń i Geremek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 14:27
            Gość portalu: torrez napisał(a):

> a komunistą jest ten nieszczęsny Nowak, który służył w aparac ie SD,
            > kolaborowal z komunistami do końca.Ty fredek też pewno taki
            > moczarowski komuch jesteś

Aleś mi przyłożył z tym "komuchem moczarowskim".
            Wprawdzie nigdy komuchem nie byłem, ale pochlebiłeś mi tym zrównaniem z
            Michnikiem, Kuroniem i Geremkiem.
            Bo to przecież Michnik należał do bierutowskiego Hitlerjugend, którego wodzem
            był Jacek Kuroń. A pieczę nad nimi sprawował gorliwy wyznawca Stalina Bronisław
            Geremek.
            Uczniem i wielbicielem powyższych ideowców jest Bogdan Białek.
            • manes3 Re: To ja jak Michnik, Kuroń i Geremek? 15.02.08, 20:37
              A pana idol Nowak to typowy Polak =glupi katolik, chociaž co do niego to glupi
              bardzo skromna inwektywa - to po prostu katolicki debil !! i smutno mi že w
              Polsce jeszcze takich co najmniej z 25% ale cywilizacja europejska wytepi ich
              jak wszy!!
              • Gość: fredek Tak, Geremek wytępi katolików jak wszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 21:05
                Hanna Krall: Panie profesorze...

Bronisław Geremek: Ten tytuł należy mi się już od dawna, ale niech go pani nie
                używa, cišgle jestem tylko docentem.

Hanna Krall: Ale przecież otrzyma pan godność profesora, musi pan jš otrzymać.

Bronisław Geremek: To prawda i chyba już niedługo. Teraz kiedy Geysztor jest
                Prezesem PAN, Madejczyk nie odważy się przeciwstawiać wnioskowi o wystąpienie do
                Rady Państwa o profesurę dla mnie.

Hanna Krall: No to ja będę mówiła: panie Profesorze, a w tym co będzie szło do
                druku zmienimy na: panie Docencie. A wiec, panie Profesorze, muszę powiedzieć,
                ze mojemu szefowi redakcyjnemu ogromnie zależy na tym wywiadzie, a ściśle mówiąc
                na tym, aby zapewnić pana wybór do Komisji Krajowej na Zjeździe w Gdańsku.

Bronisław Geremek: Wiem sam dobrze, że coraz więcej delegatów patrzy nam na
                ręce coraz to z większą nieufnością. Muszę przyznać, że nie wiem, czy Rakowski
                dobrze robi inspirując ten wywiad, mogą się ludzie zorientować, że ja i Rakowski
                gramy tę samą melodię, tylko na innych fortepianach i w innych salach
                koncertowych... Przepraszam, kto tu zaglądał?

Hanna Krall: Nikt ważny. To Bijak. Zastępca Rakowskiego.

Bronisław Geremek: Musicie go tutaj trzymać? Przecież to...

Hanna Krall: Jeden Polak musi tu być. Zdarza się, że przychodzi to redakcji
                ksiądz. Kto ma wówczas z nim rozmawiać? Może Passent? Jeżeli taki ksiądz
                dobrze pamięta lata 1949-1956, to może się zdarzyć, że w areszcie albo na
                hołdowniczym zebraniu księży-patriotów przesłuchiwał go Roman Zambrowski. A
                przecież Danek kubek w kubek podobny do swego wujka. Jego matka to rodzona
                siostra Romana.

Bronisław Geremek: Wszystko jedno, w takiej redakcji jak "Polityka" to ja bym
                był bardziej ostrożny. Pokłóci się o wierszówkę, a potem opisze was w
                "Rzeczywistości".

Hanna Krall: Nie pan wypluje to słowo, takie brzydkie, niech pan lepiej powie,
                profesorze, do czego mamy się przygotować w gazecie - strategicznie i taktycznie.

Bronisław Geremek: O samym zjeździe gdańskim nie będę pani mówił, bo Marta
                Wesołowska zrobi to genialnie. Ostatecznie od dawna siedzi w KOR i zna dokładnie
                wszystkie niuanse. Ale trzeba dać cale wsparcie ogniowe kilku niezwykle ważnym
                sprawom:
                Ustawie o Samorządzie Społecznym, o społecznej kontroli nad radiem i telewizja,
                a i nad prasa także. Ustawa o samorządzie przedsiębiorstw otwierająca możliwości
                tworzenia spółek polsko-zagranicznych, socjalistyczno-kapitalistycznych ma tutaj
                węzłowe znaczenie. To jest wprawdzie główne zadanie dla Andrzeja Krzysztofa
                Wróblewskiego, który ten problem postawił mocno zaraz po Nadzwyczajnym Zjeździe
                Delegatów Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich w październiku ubiegłego roku,
                ale to musicie Wy wszyscy, bo to jest nakaz Gminy, położyć jak największy
                nacisk. Równocześnie trzeba wysunąć także na główny plan projekt ustawy o
                podwójnym obywatelstwie dla wszystkich, którzy kiedykolwiek na terytorium Polski
                mieszkali i obojętnie gdzie przebywają dziś, i ich prawni następcy również.

Hanna Krall: Nie chwyciłam jeszcze, czemu to takie ważne już w tej chwili.

Bronisław Geremek: Bo kuc żelazo trzeba wtedy kiedy jest gorące, a historia nie
                zwalnia biegu, kiedy się ja kijem pogania. Znała pani profesora Wykę?

Hanna Krall: Tak, poznałam go osobiście w Krakowie, a poza tym czytałam wszystko
                co napisał w książkach i periodykach.

Bronisław Geremek: Wszystko? Naprawdę wszystko? A jego rozmowę
                historyczno-socjalistyczna pod tytułem "Gospodarka wyłączona" tez pani zna?

Hanna Krall: "Gospodarka wyłączona"? Przecież on nie zajmował się nigdy historia
                gospodarcza!

Bronisław Geremek: Ale się na tym znał, zresztą rozmowę napisał z osobistej
                inspiracji Jakuba Bermana i Romana Zambrowskiego, ogłoszona w pierwszym numerze
                miesięcznika "Twórczość" z 1945r. Wyka był zresztą naczelnym redaktorem tego
                miesięcznika. Nie będę pani odsyłał do biblioteki na Foksal. Mam ten numer przy
                sobie, bo jest mi bardzo potrzebny do opracowania memoriału dla kilku osób z
                najwyższego kręgu władzy, a i dla tych kilkunastu, którzy stoją ponad oficjalnym
                kręgiem władzy ludowej w Polsce. Trzeba obejmować wszystkich i to wszystkich.
                Poszukajmy, poszukajmy! Jest: strona 156, 157 i 158. Rozdział: "Żydzi i handel
                polski". Centralnym faktem psychogospodarczym lat okupacji jest na pewno
                znikniecie z handlu i pośrednictwa milionowej masy żydowskiej. Znikniecie, kiedy
                dzisiaj liczyć trzeba niedobitków, definitywnie i ostatecznie. Natomiast faktem
                mniej znanym, chociaż równie ważnym, jest próba inercyjnego i automatycznego
                wejścia żywiołu polskiego na miejsce opuszczone przez Żydów. Dlatego nazywam to
                wejściem inercyjnym i automatycznym, ponieważ cały ten proces, mówiąc krótko i
                brutalnie, miał ze strony wchodzących na puste miejsce taki obraz: na miejsce
                nieochrzczonych ochrzczeni, ale z cala ohyda psychologiczna: kanciarze,
                handlarze, wyzyskiwacze. Psychologia związana z funkcja społeczną, a nie
                przynależnością narodową. Cała radość "trzeciego stanu" sprowadza sie właściwie
                do nadziei: nie ma Żydów, wejdziemy na ich miejsce niczego nie zmieniając, a
                wszystko dziedzicząc z nałogów, które narodowi moraliści uważali za typowe dla
                psychiki żydowskiej, ale tym razem będzie to narodowe. Cechy cacy i tabu.
                Pominie tu pani ten fragment wywodów Kazimierza Wyki, gdzie zawarta jest obrona
                żydowskiego stanu posiadania w ekonomice dawnej i przedwojennej Polski.
                Czytajmy na stronie 157. Powiedzmy wyraźnie: nieszczęściem polskiego życia
                gospodarczego nie było to, ze wszędzie, od straganu po największy bank,
                przodowali w nim Żydzi. Nieszczęściem było to, że procesją gospodarczo-handlowe
                były u nas wyłączone z normalnej tkaniny życia państwowego. Kontaktowały z nią
                tylko podatkiem, wymykały cygaństwem oraz przekupstwem.

Hanna Krall: A nie sadzi pan, panie profesorze, ze ten właśnie dystans od tego
                co pan nazwał "tkanina moralna życia państwowego" był właśnie na rękę tym
                wszystkim, którzy w Polsce władali "od straganu aż do największego banku".

Bronisław Geremek: Podzielam pani pogląd, ale ja referowałem pogląd Wyki, który
                w interesującej nas materii przechodzi na stronie 158 do sedna swego wywodu,
                bynajmniej nie o teoretycznym znaczeniu. Potępia mocno Polaków, ze sięgnęli po
                spadek po wymordowanych Żydach, acz w potępieniu tym jest ogromna przesada, bo
                mienie Żydów zrabowali Niemcy, a Polacy, jeśli któryś to potrafił czy też
                musiał, zajęli się jedynie handlem, bez którego życie nie mogło przecież
                istnieć. Nie nasza jednak sprawa wydawanie dobrego świadectwa Polakom. Wyka tez
                pisze dla naszych żydowskich interesów prawidłowo i korzystnie. Wiadomo, ze do
                kości zbierają sie zawsze hieny, nigdy lwy.

Hanna Krall: Jakie to ładne. Musze sobie to zapisać. Może się przydać.

Bronisław Geremek: I dalej nieoceniony Kazimierz Wyka, ale pytanie znacznie
                donioślejsze, czy formy w jakich się ta eliminacja dokonała i sposób w jaki
                społeczeństwo nasze pragnęło i pragnie ja zdyskontować były moralne i rzeczowo
                do przyjęcia?
                Otóż chociażbym tylko za siebie odpowiadał i nie znalazł nikogo kto by mi
                zawtórował, będę powtarzał nie, po stokroć nie. Te formy i nadzieje były
                haniebne, demoralizujące i niskie. Skrót bowiem gospodarczo-moralnego
                stanowiska przeciętnego Polaka wobec tragedii Żydów wygląda tak: Niemcy mordując
                Żydów popełnili straszliwa zbrodnie. My byśmy tego nie zrobili. Za te zbrodnie
                Niemcy poniosą karę. Niemcy splamili swoje sumienie, ale my - my juz teraz mamy
                korzyści i w przyszłości będziemy mieć same duże korzyści, nie plamiąc sumienia,
                nie plamiąc dłoni krwią. Trudno o paskudniejszy przykład moralności murzyńskiej,
                jak takie rozumowanie naszego społeczeństwa.

Hanna Krall: Panie profesorze, ależ Wyka nie ma racji. Przecież społeczeństwo
                polskie w całej swojej masie współczuje Żydom, a i w miarę możliwości pomagało
                Żydom z narażeniem własnego życia.

Bronisław Geremek: Nie jest ważne co było, ale jest ważne co ma być. Czytajmy
                wiec z jubilers
                • Gość: fredek Tak, Geremek wytępi katolików jak wszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 21:11
                  Bronisław Geremek: Nie jest ważne co było, ale jest ważne co ma być. Czytajmy
                  wiec z jubilerska wprost precyzja profesora Kazimierza Wyki, który dane mu przez
                  Bermana zamówienie wykonywał z arcykunsztownie i w nakazanym terminie. Już w
                  pierwszym numerze "Twórczości" formy jakimi Niemcy likwidowali Żydów spadają na
                  ich sumienie. Zloty ząb wydarty trupowi będzie zawsze krwawił, choćby nikt nie
                  zapamiętał jego pochodzenia. Dlatego nie wolno nam dozwolić by taka reakcja była
                  zapomniana lub utrwalana inna, bo jest w niej małostkowe tchnienie nekrofilii.
                  Mówiąc prościej, ze jeżeli tak już się stało, ze nie ma Żydów w gospodarczym
                  życiu polskim, to nie będzie ciągnąc korzyści warstwa ochrzczonych sklepikarzy.
                  Prawo do korzyści posiada cały naród i państwo. Na miejsce zlikwidowanego
                  handlu żydowskiego nie może wejść identyczny i strukturalnie psychologiczny
                  handel polski, bo wtedy caly proces nie posiadałby najmniejszego sensu. W
                  okresie prowizorium okupacyjnego szedł zaś taki handel i sadzi, ze już się
                  rozsiadł na wieczne wieki.

Hanna Krall: To teraz dopiero rozumiem, dlaczego to w 1948 roku ogłosił Hilary
                  Mina "Bitwę o handel" i najpierw z torbami puściły polskich kupców i
                  rzemieślników przy pomocy domiarów podatkowych, a następnie upaństwowiły
                  wszystko, spółdzielnie praktycznie także, by Polacy nigdy nie handlowali po
                  wieki wieków.

Bronisław Geremek: Tego pani nie może pamiętać. Jest pani przecież za młoda.
                  Hanna Krall: Wtedy w 1948 roku byłam mała dziewczynka, ale o bitwie pana Minca o
                  handel słyszałam wiele razy.

Bronisław Geremek: No to teraz usłyszy pani znowu, ale o tym nikomu i nigdy nie
                  będzie pani opowiadać. To jest największa tajemnica. W najbliższym czasie nasi
                  powrócą do handlu i produkcji w Polsce.

Hanna Krall: Skąd pan weźmie tylu Żydów? Kto im da przedsiębiorstwa? Kto da
                  pieniądze?
                  Bronisław Geremek: O naszej "Solidarności" to już pani zapomniała? Jeszcze będą
                  prosić żeby Żydzi brali te przedsiębiorstwa.

Hanna Krall: Jeszcze nie obejmuje myślą i wzrokiem duszy tej operacji, ale już
                  cieszy mnie ona ogromnie.

Bronisław Geremek: Jest ustawa o samorządzie przedsiębiorstwa? Jest? Mogła być
                  dla nas jeszcze lepsza, ale i to wystarczy. Przewiduje ona, ze mogą być tworzone
                  spółki prywatno-samorządowe i spółki prywatno-państwowe. Przewiduje. Co jest
                  potrzebne na rozruch takiej spółki? My wiemy dobrze. Pieniądze! A kto ma dziś
                  pieniądze na takie interesy? Może Polacy? Nie, ja Polaków w tym interesie jako
                  udziałowców nie widzę. Pieniądze dadzą Żydzi! Głowę do interesu tez Żydzi i
                  pytała pani: "skąd wezmę tylu Żydów?" A no na szczęście ludu Izraela, już są.
                  Przez 38 lat populacja odrodziła się: w Izraelu, Europie Zachodniej, Związku
                  Radzieckim. Kiedy tylko uchwalimy ustawę o podwójnym obywatelstwie i prawie
                  swobodnego wyboru miejsca zamieszkania oraz podróżowania do Polski tam i
                  powrotem - w zależności wyłącznie od chęci zainteresowanego takiego z podwójnym
                  obywatelstwem polskim. Z kadrami do reprywatyzowanego Przemyślu, rzemiosła i
                  handlu nie mamy najmniejszego kłopotu. A warsztaty pracy stoją otworem, a nawet
                  i puste. Opłaciło się nam doprowadzić je do takiego stanu, do takiej żałosnej
                  ruiny. W takim stanie będą dawać je nam za darmo i jeszcze całować w rękę, aby
                  była praca dla Polaków i trochę na rynek.

Hanna Krall: Dlaczego tylko trochę na rynek wewnętrzny?

Bronisław Geremek: Bo te zakłady będą produkować na eksport, a nie na rynek.

Hanna Krall: A jak "Solidarność" będzie ta produkcje wysyłana na eksport
                  zatrzymywać na granicy albo w portach?

Bronisław Geremek: Jaka "Solidarność"? Jak to wszystko się nam uda, to
                  "Solidarność" będzie kijem naganiała swoich członków i partyjnych tez do ostrej
                  i wytężonej pracy w nadziei, ze samorząd zbliży ją do zysków na horyzoncie. Te
                  zyski będą, ale jak pęczek marchwi przed łbem osła, aby stale ciągnął ten nasz
                  ciężki wóz.

Hanna Krall: Panie profesorze, wydaje mi sie, ze pan niezbyt lubi Polaków!

Bronisław Geremek: Niezbyt lubie? Takie określenie jest niezbyt ścisłe!
                  Ja ich po prostu nienawidzę.
                  Tak nienawidzę, że nie wiem jak to wyrazić słowami.

Hanna Krall: Ale przecież pana i pana matkę uratował właśnie Polak!

Bronisław Geremek: To prawda. Stefan Geremek ukrył nas oboje w Zawichoscie.
                  Później nawet, kiedy było już jasne i pewne, ze mój ojciec Borys Lewartow -
                  nauczyciel ze szkółki rabinackiej, zginał w getcie warszawskim, ożenił się z
                  moją matką. Niemniej jednak jak od dziecka musiałem ukrywać swoje pochodzenie i
                  nie jeden raz bluźniłem przenajświętszemu, niech będzie sławione imię jego po
                  wieki wieków, ze stworzył mnie właśnie Żydem!
                  A zresztą, czytała chyba pani pamiętniki Emanuela Gingelbluma?

Hanna Krall: Oczywiście. Przecież pisałam książkę o getcie warszawskim i
                  bohaterach Żydowskiego Ruchu Oporu.

Bronisław Geremek: No, to co pewnego razu powiedzieli Żydzi, którzy razem z
                  Gingenblumem ukrywani byli w bunkrze przy ulicy Wolskiej przez ogrodnika
                  Marczaka i jego rodzinę? Pamięta pani, panno Hanko?

Hanna Krall: Tak. Pamiętam. Mówili: Nienawidzimy Polaków, bo im jest lepiej niż nam.

Bronisław Geremek: No, to teraz nie będzie się pani zastanawiać, że cały ruch
                  społeczny, który tworzymy oraz ożywimy go najróżnorodniejszymi nurtami
                  politycznymi, ma na celu doprowadzić do takich zmian w strukturze
                  państwowo-gospodarczej Polski, aby Żydom w Polsce żyło się zawsze lepiej jak
                  Polakom.
        • Gość: sokół Re: Panie " mierzwo " filosemicka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 13:22
          "Mierzwa" semicka osądza wciąż tych,wobec których nie ma respektu.
          Tak się jednak dzieje,w myśl : "nie osądzaj bo będziesz osądzony..",
          że ta sama "mierzwa" ,będzie musiała zjesc teraz niestrawną prawdę
          o swoich braciach - Żydach(chociaż nie w wierze...).
      • Gość: zorro Re: Panie Bogdanie Białek IP: *.centertel.pl 27.02.08, 22:47
        Panie Fredek. Ostanio media doiosły, że Polacymają najmniejsze
        przyrodzenia w Europie. I ja drogą dedukcji dochodzę, że to przez
        takich osobników jak pan. Ja wspólczuję pańskiej żonie. Bo facet o
        takim krótkim rozumie, podłym dowcipie, nikczemnej wiedzy, zerowym
        wyksztalceniu może mieć wyłącznie namiastkę przyrodzenia. Panie
        Fredek. Wstydź się pan. Na nieszczęscie ma pan dzieci. I co będzie
        jak kiedyś odkryją co ich pożal się Boże ojciec wypisywał na
        demokratycznym forum GW. Oni popełnią seppuku. Spalą się ze wstydu.
        Panie Fredek. Pan jest łobuz. Pan jest drań. Pan jest po prostu
        dureń.
    • Gość: subiektywny Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 15.02.08, 09:48
      Wiem, że nic nie wiem, ale pocieszam się tym, że są tacy, którzy
      nawet tego nie wiedzą.
      Jeśli chodzi o pogrom kielecki to chcąc to ocenić należy WYCIĄGNĄĆ
      z ukrycia prawdę. Gdyby prawda była taka w jaką -widać to
      po "popełnionym" artykule - wierzy p.Białek, to nie byłaby ukrywana.
      Dla równowagi - bez oceny - polecam lekturę "Umarły cmentarz"
      Krzysztofa Kąkolewskiego.
      Zeby było szybciej w wyszukiwarce Google polecam wpisanie hasła:
      Cejrowski pogrom kielecki.
      Psychologowi-hobbyście polecam na przyszłość zgłębianie historii
      przed pisaniem. Historię piszą zwycięzcy. Niestety my - NARÓD
      POLSKI - do nich nie należeliśmy i jak widać pozostaliśmy w tym
      samym miejscu.
      • Gość: ktos Re: Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy IP: *.kielce.net.pl 15.02.08, 10:09
        Panu subiektywnemu -hobbyście polecam przed pisaniem głipot post i
        lekture. Niech zacznie od publikacji IPN "Wokół pogropmu
        kieleckiego".Tam się dowie, jak kielczanie mordowali Zydów. Pa.
    • Gość: fredek Biskup, Rektor i Białek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 10:35
      A to się dostało Biskupowi i Rektorowi. Białkowi nie chce się wierzyć, że jego
      dobrzy znajomi, porządni ludzie i kapłani brali udział w nienawistnym spektaklu.
      Bo jak się Biskup i Rektor zgadzają się z Michnikiem, Białkiem i Grossem,
      przepraszają i kajają się, to są znajomymi, porządnymi i kapłanami.
      Natomiast jeżeli Biskup i Rektor stają w po stronie prawdy i uczciwości to są
      mecenasami takich, którzy podburzali tłum na Planty 7 w 1946r.

Jak Biskup i Rektor stają murem za Grossem, to prowadzą dialog
      chrześcijańsko-żydowski, są „dobrą glebą”, są wierni naukom Jana Pawła II i są
      przyszłością Kielc.
      Natomiast, jeżeli stają po stronie prawdy i uczciwości to głoszą fałszywe nauki,
      są skałą na której nic nie wzrośnie, szkodzą dialogowi
      chrześcijańsko-żydowskiemu i są przeszłością dawno minioną.

Oczywiście, jeżeli Biskup i Rektor nie wystąpią z potępieniem J.R. Nowaka i
      samokrytyką to z pewnością przestaną być znajomymi Białka, przestaną być
      porządnymi ludźmi i kapłanami, staną w rzędzie zwyrodniałych antysemitów
      mordujących na Plantach 1 1946 roku, no i oczywiście sprzeniewierzą się naukom
      Jana Pawła II.
      Nie staną się także oczywiście przyszłością Kielc, bo przyszłość Kielc objawiła
      się na spotkaniu z Grossem, na które nie wpuszczono księdza Śledzianowskiego, bo
      antysemickiego kleru się nie wpuszcza.

I widzicie Biskupie i Rektorze, jak wpadliście w gó.wno po same uszy urządzając
      tę szopkę z J.R. Nowakiem?!
      A może Biskupie i Rektorze wpadliście w gó.wno po same uszy zawierając i
      podtrzymując znajomość z Bogdanem Białkiem?

I zapamiętajcie sobie Biskupie i Rektorze – prawda i uczciwy dialog jest wtedy,
      kiedy bez względu na prawdę przyjmuje się bez zastrzeżeń stanowisko Żydów. To
      tak, jak to robi Bogdan Białek lub wieloletni agent Służby Bezpieczeństwa PRL,
      współprzewodniczący Polskiej Rady Chrześcijan i Żydów, ks. Michał Czajkowski.

A na marginesie, to mam nadzieję, Biskupie i Rektorze, że już nigdy nie
      zawrrzecie bliższej znajomości z kimś z kręgu Gazety Wyborczej.

Bo, Biskupie i Rektorze, jak się człowiek zdaje z gó.wnem, to musi się liczyć z
      tym, że kiedyś gó.wno się rozpęknie i człowieka obryzga.
      • Gość: profesor Re: Biskup, Rektor i Białek IP: *.eranet.pl 15.02.08, 10:39
        Oj trafiłeś koleś w samo sedno. Biskupie i Rektorze, musicie
        wiedzieć, że antysemitą nie jest ten, który nie lubi Żydów, lecz
        ten, którego Żydzi nie lubią.
        • Gość: sikół do Re: Biskup, Rektor i Białek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 13:33
          A miłość, sympatię Żydów, trzeba kupić w Światowej Organizacji
          Żydowskiej w N.Y.
          • Gość: pies_na_endecje Re: Biskup, Rektor i Białek IP: *.nyc.res.rr.com 15.02.08, 16:45
            Nie, nie trzeba nic kupowac. Wystarzy oddac.
      • Gość: ziomal Re: Biskup, Rektor i Białek IP: *.kielce.net.pl 15.02.08, 13:04
        Fredek, chlopie, Wielki Posta, a ty wstydy nie masz takim językiem
        sie poslugiwać? Ze tez twoj jęzor nie stanie ci kołkiem w gardle.
        Oto jakich "chrześcijan" wychowal nam Biskup - poczytajcie fredka.
        Co trzeba mieć w sercu, by kogokolwiek nazwać "gownem" - czy to jezt
        języka katolika? Czy wyrazona wcześniej Pogareda dla Białka - to
        jest postawa kieleckiego katolika? Jeśli fredek i inni reprezentują
        chociaż cząstkę kieleckiego kościoła, to cały kościół diecezji
        kieleckiej jest taki. Wstyd!
        • Gość: anty-fredek Re: Biskup, Rektor i Białek IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.02.08, 20:16
          Fredek i jego koledzy to UB-ecja i ciemnota!
    • Gość: kielec Białek daje sam spektakl pogardy dla Polaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 11:19
      Panie Białek, oskarża Pan Biskupa, rektora seminarium i uczestników
      spotkania, nadużywa Pan autorytetu JPII do własnych celów, zarzuca
      Pan innym antysemityzm, wręcz stawia ich Pan w jednym rzędzie z
      mordercami z dnia 1946 r. bez względu na fakty kim owi mordercy
      byli, kielczanami, Polakami, nkwd czy sowietami. Ale nie widzi Pan,
      że w imię tak ważnego dla Pana dialogu, sam Pan tego dialogu nie
      potrafi prowadzić. Przecież Pana nienawistna i pogardliwa postawa do
      innych poglądów niż Pańskie, uwłaczanie pamięci JPII, szkalowanie
      Kościoła, przeinaczanie faktów, podbużanie innych, rzucanie
      oszczerstw nie są metodami dialogu. Zarzuca Pan innym to co sam Pan
      z lubością stosuje. Na spotkaniu z Grossem była wg Pana przyszłość.
      Tak jeżeli większość miejsc zapełniła zaproszona przez Pana
      publiczność bądź z Pana Stowarzyszenia bądź z nim sympatyzująca,
      osoby które w imię miłości do bliźnich są przez Pana manipulowane i
      nie potrafią samodzielnie myśleć, nie szukają prawdy, bo jedyną
      prawdę objawioną znają od Pana. Ta propaganda którą Pan uprawia, na
      dłuższą metę nie przyniesie efektów. Polacy wbrew temu co Pan sądzi,
      nie są głupi. Gdyby tacy byli, to Polski by nie było tylko w tym
      miejscu istniały by co najwyżej JudeoPolonia. NIe może Pan przeboleć
      właśnie tego faktu, że inni głoszą inne poglądy. Już Panu nie
      wystarcza obrzucanie innych epitetami jako antysemitów. Dzisiaj
      chwyta się Pan autorytetu JPII jak tonący brzytwy. Polacy
      zrozumieli, że ten tzw. dialog to nic innego jak upokarzanie
      Polaków, rzucanie ich na kolana, naigrywanie się z moralności
      chrześcijańskiej która każe kochać i wybaczać. W zamian druga strona
      dialogu nie daje nic w zamian. Nikt nas nie przeprosił, nikt nie
      padł na kolana, nikt nie stawia pomników, nikt nie uczy prawdziwej
      historii. Co więcej Izrael morduje bezkarnie arabskich cywilów.
      Żydowskie organizacje z USA domagają się od naiwnych POlaków ponad
      60 mld dolarów. Pana działania wpisują się nie w dialog, ale w styl
      żydowskiej propagandy roszczeniowej. Niech Pan przestanie nas
      pouczać. Wystarczy, że słuchają Pana prezydent Lubawski i paru
      innych włodarzy miast, których omamił Pan swoim "dialogiem". Dopóki
      tacy jak Pan Białek, Daniel, Żak będą nauczać nas ile jeszcze mamy
      przepraszać i jak kajać za nie nasze winy, dopóty w Kielcach będą
      wywoływane upiory z przeszłości.
      • Gość: / Re: Białek daje sam spektakl pogardy dla Polaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 11:58
        bardzo własciwa odpowiedż
        pozostaje nam modlic sie równiez za tych którzy manipuluja, kłamia i
        wykorzystuja smierc tych niewinnych ludzi dla swoich bardzo prozaicznych celów
        taka postawa przystoi chrzescijanom
        nie zabrania ona obrony Koscioła przed garstka zdeterminowanych kłamców
        prawda o pogromie wcześniej czy póżniej wyjdzie - mimo ze zrobiono niemal
        wszystko aby ja zatrzec i bedzie jak z Katyniem
        • Gość: otwarty Żal mi Żydów - módlmy się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 12:07
          Módlmy się za żydów wiarołomnych
          aby Bóg i Pan nasz zdarł zasłonę
          z ich serc, iżby i oni poznali
          Jezusa Chrystusa Pana naszego.
          Módlmy się:
          Wszechmocny wiekuisty Boże,
          który od miłosierdzia Twego nawet
          Żydów wiarołomnych nie odrzucisz:
          wysłuchaj modły nasze za ten lud
          zaślepiony, aby wreszcie, poznawszy
          światło prawdy, którym jest Chrystus,
          z ciemności swoich został wybawiony.
          Przez Tegoż Chrystusa Pana naszego. Amen.
          • Gość: Pstryku Serdecznie Gdzie byliście liczni adwersarze GROSSA podczas gd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 13:06
            Ja nie wierzę nikomu.

I mam pytanie.

Gdzie byliście liczni adwersarze GROSSA podczas gdy przyjechał do
            Kielc i można było zadać kilka pytań ?
            • Gość: sawa Re: Gdzie byliście liczni adwersarze GROSSA podcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 13:11
              jacca.wrzuta.pl/obraz/3guDNPz1wL/tusk konie3czne leczenie
              • Gość: wars Re: Gdzie byliście liczni adwersarze GROSSA podcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 13:14
                pl.youtube.com/watch?v=28C8g2t4hf0&NR=1
      • Gość: anty-fredek Re: Białek daje sam spektakl pogardy dla Polaków IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.02.08, 20:19
        Tak dlugo jak tacy goscie jak fredek i "Gosc" beda mieli dostep do klawiatury,
        tak dlugo Kielce bedza Ciemnogrodem
    • Gość: Polak holokaustowy geszeft obnażył perfidię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 13:11
      -i inne wyjątkowe cechy.
      Szcezgólny niesmak budza sadystyczne wizje- nieprawdy utrafione(aut)
      • Gość: sana Gross pluje Polakom w twarz a jazgot słychać Żyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 13:21
        jacca.wrzuta.pl/obraz/3guDNPz1wL/tusk
        • adam_wolny żydzi przebiegli na królową Polski Żydówkę wybrali 15.02.08, 14:05
          Niejaka Maryja z narodu żydowskiego królową Polski w sposób
          podstępny została!!!
          Bić Żyda podstępnego powinien każdy PolakKatolik...
          • ewolucja3 Re: żydzi przebiegli na królową Polski Żydówkę wy 15.02.08, 14:09
            adam_wolny napisał:

> Niejaka Maryja z narodu żydowskiego królową Polski w sposób
            > podstępny została!!!
            > Bić Żyda podstępnego powinien każdy PolakKatolik...

pokazałeś całą głupotę tych PoloKatoli - co słuchają w niedzielę w
            kościółku ksiąg żydowskich (o czym nie wiedzą, dla nich Jezus
            pochodził z Torunia) a w poniedziałek krzyczą "bić Żyda".
            Pozdro dla myślących!!!
            • Gość: śniegiem_124 Re: żydzi przebiegli na królową Polski Żydówkę wy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.02.08, 14:15
              dlatego "katolyk" to taki okrojony duchowo chrześcijanin
              wogóle religie często prowadzą do nienawiści i wojen
              • Gość: trusia Re: żydzi przebiegli na królową Polski Żydówkę wy IP: *.kielce.net.pl 15.02.08, 14:19
                Co wy gadacie!!! Jezus, owszem, był Żydem, ale Maryja? Przecie
                każden jeden wie, że Ona Polka, na dodatek spod Kielc, z Bęckowa.
    • Gość: andrzej Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 14:41
      Przeszłość przekaże przyszłości nie kłamaną historię stosunków polsko -
      żydowskich. Okaże się wtedy że Profesor Nowak jest wielkim patriotą.
    • Gość: Wojtek Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 15:22
      Pana zachowanie podczas spotkania z p. Grossem w pałacyku
      Zielińskich też było spektaklem pogardy dla mieszkańców Kielc,
      którzy mają maja inne zdanie niż pan na ten temat
      • conn-x-5 Re: Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy 15.02.08, 15:56
        Obcowanie ze zwierzetami daje mi wiecej satysfakcji jak obcowanie z
        kieleckimi kato-oszolomami..
        Tyle ze ja wybralm psy ktore maja wiecej rozumu jak kato-kielecki-
        odszolom.
        A wy ? ,wy dalej babrzecie sie w swym kieleckim sroczu pelnym
        nowakowych swin.
        • Gość: mikuś Re: Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 16:33
          > Obcowanie ze zwierzetami daje mi wiecej satysfakcji jak obcowanie z
          > kieleckimi kato-oszolomami..
          > Tyle ze ja wybralm psy ktore maja wiecej rozumu jak kato-kielecki-
          > odszolom.
          > A wy ? ,wy dalej babrzecie sie w swym kieleckim sroczu pelnym
          > nowakowych swin.

Bardzo się cieszę, że obcujesz z pieskami. Może zrobisz swojej suczce ładne
          szczeniaczki.
          • conn-x-5 widze ze tys jeszcze pozostal na etapie 15.02.08, 18:03
            walenia matki chrzestnej ..gratuluje..wyboru

Gdyz tylko takie , walenie ci pozostalo tumanie kato-endecki ,
            swinski ryju ..
            Znam i moge wiecej epitetow pod twoja osobe skrobnac.
    • Gość: pies_na_endecje 2008? Zadny krwi tlum nadal biega po ulicach Kielc IP: *.nyc.res.rr.com 15.02.08, 16:29
      Tak wynika z tych postow. Nic sie nie zmienilo. Nic a nic. Nie
      potrafie sobie tego inaczej wytlumaczyc niz uzywajac Grossowej
      teorii. Wasi dziadkowie lub ojcowie przywlaszczyli sobie
      pozydowskie domy, mieszkania, i co tam jeszcze sie dalo. Do dzisiaj
      sa to elementy waszego majatku i dlatego sie tak ciskacie. nie ma
      innego wytlumaczenia. po prostu nie ma.
      • Gość: / Re: 2008? Zadny krwi tlum nadal biega po ulicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 17:42
        nic trudnego - przyjedz i odbierz im te bogactwa -
    • yurek11111 Ksiazka Grossa to tez spektakl pogardy do Polakow 15.02.08, 17:23

• Gość: pies_na_endecje Re: Ksiazka Grossa to tez spektakl pogardy do Pol IP: *.nyc.res.rr.com 15.02.08, 17:49
        zadny krwi, kradziezy, i nienawisci ciemnogrod jak najbardziej na ta
        pogarde zasluguje. A ze ciemnogrod stanowil wiekszosc Narodu, no
        coz...To pokelenie albo odeszlo, albo odchodza. Nastepne (ci ktorzy
        licznie zgromadzili sie na "seminarium" Nowaka) starzeja sie
        (wyraznie widac na zdjeciach). Co zrobia nastepni? Mam nadzieje,
        ze chociaz przeczytaja ksiazke Grossa.
        • zorr-o Re: Ksiazka Grossa to tez spektakl pogardy do Pol 15.02.08, 18:30
          Coraz więcej głosów takich jak poprzedni; Jest jednak
          nadzieja ,że nienawiść i pogarda dla drugiego człowieka
          przeminie , że wyznawców Nowaka będzie coraz mniej. Nie ma ich
          wbrew pozorom tak dużo bo te liczne faryzeuszowskie wypowiedzi ,
          usprawiedliwiające za wszelką cenę bestialskie czyny naszych
          rodaków pochodzą od tych samych osób. Ta sama agumentacja ,
          odowływanie się do histori i wyzierająca z tych tekstów
          przerażająca nienawiść . Pouczanie , usprawiedliwianie
          faktów ,których nie da usprawiedliwić . Cieszę się , że jest
          tak wielu nazywających rzecz po imieniu . Oczekuję od
          wielbicieli poglądów Nowaka epitetów pod moim adresem .Nie robią
          na mnie żadnego wrażenia, używajcie sobie do woli.
          • Gość: Kielczanin Re: Ksiazka Grossa to tez spektakl pogardy do Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 19:21
            Nie dziwię się postawie GW i jej eks- naczelnego regionalnego.
            Trudno chwytać dwie sroki za ogon. Bycie razem z paszkwilantem,
            kłamcą Grosem , który lży i poniża Naród, Kościół, Biskupów jest
            jednoznaczne z wyborem, że należy pluć na tych co mówią prawdę o
            stosunkach polsko-żydowskich. Prof. Gross ma prawo bezkarnie ponożać
            Polskę, Polaków, Kielczan, natomiast wg red. Białka Prpf. Nowak nie
            ma prawa mówić prawdy o Grossie, o przeszłości polsko-żydowskiej.
            Skoro Polska była takim piekłem dla Żydów, dlaczego Żydzi wcześniej
            nie emigrowali z naszego kraju? Ilu Żydów bezpośrednio po wojnie
            było w organach kierowniczych Ministerstwa Bezpieczeństwa
            Publicznego? Czy byli to sami aniołowie? Czy Żyd komunista i kat nie
            jest już Żydem? Dlaczego prawda historyczna o tzw. pogromie
            kieleckim z takim trudem może zobaczyć światło dzienne? Dlaczego
            publikacje Ks. Prof. J. Śledzianowskiego, znawcy przedmiotu nie są
            powszechnie dostępne? Dlaczego władzom Miasta nie zależy na dobrym
            wizerunku Miasta i Jego Mieszkańców? Kto zaprosił do Kielc Prof.
            Grossa? Czy ktoś, kto chce mówi prawdę o Żydach od razu musi mieć
            przez Żydów okrzyknięty antysemitą? Kto boi się całej prawdy o
            relacjach polsko-żydowskich? Zdaję sobie sprawę, że w naszych
            wzajemnych stosunkach były również ciemne plamy, ale przedstawiajmy
            je w faktycznych, uczciwych proporcjach do tych dobrych czynów, a
            tych dobrych było znacznie więcej. Shaloom.
    • Gość: Jurek Dlaczego Gro$$ wrocil do USA? Przeciez misja IP: *.hsd1.ma.comcast.net 15.02.08, 19:54
      jeszcze nie zakonczona. Niedoszly komandos ma wiele do zrobienia.
    • Gość: Liczę Liczę na wrodzoną uczciwość GW IP: *.centertel.pl 15.02.08, 21:29
      Liczę na wrodzoną uczciwość GW i jestem przekonany, że z szacunku
      dla czytelników opublikuje stenogramy z obu spotkań.
      Czytelnicy z pewnością potrafią wyciągnąć wnioski.
    • tomekjeden Bez wiedzy 15.02.08, 23:52
      Nie przeczytałem jeszcze książki Pana Profesora Grossa. Zadziwiają mnie cały
      czas komentarze o reakcji na tę książkę, reakcji które nic wspólnego nie mają z
      rzeczowym ujęciem tego co autor ma do powiedzenia. Bez wiedzy, bez lektury, o
      tej książce nic więcej napisać nie mogę. Jednak boję się dziczy instynktownie.
      • Gość: tomekdwa Re: Bez wiedzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 00:15
        A o czym pisze Białek?
        Przecież Białek nie pisze o książce tylko o spotkaniu.

Nie spotkałem się z żadną opinią polskiego historyka, który uważałby, że książka
        Grossa jest publikacją rzetelną historycznie i zawierającą udokumentowane tezy.
        Wręcz przeciwnie, wszyscy twierdzą, że jest to taka sobie pisaninka pod założone
        tezy, dowolnie dobierająca i interpretująca fakty.
        A w Kielcach broni tego pan Białek, który przecież historykiem nie jest. Dał
        jeszcze głos pan Żak, który nie wiadomo kim i czym jest.
        • cineo Re: Bez wiedzy 16.02.08, 00:49
          Po lekturze tego forum (w aspekcie nowak-gross) dochodzę do przekonania, że
          rzetelność historyczna według wielu, leży zapewne wyłącznie po stronie Nowaka,
          bo Gross'a to już na pewno nie - kpina! Prześledźcie proszę aparat naukowy
          Nowaka to się przekonacie. Nie ilość a jakość w tym względzie jest ważna.
          "Strachu" jeszcze nie przeczytałem, więc na temat tej pozycji powstrzymam się na
          razie od komentarzy. Dlaczego? Dlatego, że lubię sam dotknąć problemu nie
          opierając się raczej na opiniach zasłyszanych tu i tam.
          Z pozdrowieniami
          P.S. Strasznie dużo jadu - po co to wszystko?
          • Gość: tomekdwa Re: Bez wiedzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 01:06
            Książka Grossa nie jest książką historyczną. Gross wyciąga z faktów tezy,
            których nie da się udowodnić.
            Zresztą w sprawie faktów także kłamie. Chociażby ten "fakt" zaczerpnięty z
            pamiętnika "Ognia".
            Kłamie także np. w sprawie reakcji kieleckiego kościoła na pogrom, twierdząc, że
            nie zostało to przez kościół kielecki potępione. Tymczasem zostało. Odezwę
            kieleckiego kościoła przytacza w swojej książce ks. Śledzianowski, który nie
            został wpuszczony na spotkanie z Grosssem.
            Kłamstw i manipulacji oraz nieuzasadnionych tez jest mnóstwo w książce Grossa.
            Nie ma sporu co do niektórych faktów. Przecież nikt nie neguje tzw. "pogromu" w
            Kielcach. Ale już o sprawstwie można dyskutować. Jeżeli Gross twierdzi, że był
            to spontaniczny mord dokonany przez mieszkańców Kielc, katoendeków itd. to już
            można mieć wątpliwości. Bo nikt nie potrafi przecież wskazać chociażby jednego
            mieszkańca Kielc, który mordował, a ofiary mają strzały postrzałowe i po bagnetach.
            Ale nie chodzi o to. Chodzi o to, że pan Białek atakuje Nowaka za coś, czego nie
            znamy. W tym tekście nie chodzi nie chodzi przecież o książkę i fakty, ale o
            atak personalny. Ja wysłuchałem z uwagą wystąpienia Grossa i innych. Mam to
            nawet na kompie. To jest czysta demagogia. Bo z kilku faktów nie można wyciągać
            wniosków antysemityzmie narodu, dokończeniu holocaustu itd. Być może Nowak
            bredzi. Jego nie słyszałem. Słyszałem Grossa i wiem, że Gross bredzi.
            A Białek wpisuje się w to bredzenia po pachy.
            • Gość: / Re: Bez wiedzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 01:17
              ależ tu nie idzie nawet o to czy bredzi czy nie bredzi - ma byc głosno, maja byc
              antysemici - a jak nie beda chcieli byc głosniej to Białek bedzie krzyczał za
              nich -sam jesden!!!!!!!!!
              swiat ma sie znowu dowiedziec ze nie lubia Zydów i szykuja gdzie nowy pogrom
              no to Zydzi musza sie bronic - musza zwierac szeregi przed wrogami - mobilizowac
              sie - bez tego oni juz zyc nie moga - bez wrogów
              no i musza dlatego dostac jakaś pomoc - np kilkadziesiat miliardów dolarów od
              anerykanów na walke z terroryzmem i tym Arabem z jaskini który zagraza juz nie
              Zydom ale całemu swiatu
              ludzie nie nabierajcie sie na te cwaniakowate zydowskie kawałki
              Polacy i ich Kosciół jest ponad te numerki - może i one sa dobre na tych
              przygłupów amerykańskich - nie z nami te numery Icek
            • Gość: torrez Re: Bez wiedzy IP: *.centertel.pl 16.02.08, 01:19
              Otóż panie "tomekudwa", trzymając się pańskiej poetyki, bredzisz pan
              po uszy, a może nawet jeszcze wyżej. Żaden fakt podany przez Grossa
              nie został zakwestionowany przez historyków, nawet tych z IPN. Nie
              ma jedynie zgody na wnioski, jakie Gross z tych faktów wyciąga.
              Myślę, że pan kłamie twierdząc, że uważnie wysłuchał Grossa i że
              ma "na kompie". Jeśliby tak było, to by pan wiedział, o czym Gross
              naprawdę mówi. Opinie Grossa nie dobiegają od cytowanychprzez niego
              opinii Grota Roweckiego cyz jana Karskiego. Chzba, e wedug pana oni
              te bredy.
              Co do Białka - to w którym to momencie Białek - jak to pan po
              chrześcijańsku ujął - bredzi? Może wtedy, gdy powołuje się na Jana
              Pawła I, jego nauczanie i dialog z Żydami? Może wtedy, gdy cytuje
              prof. Bartoszewskiego? Może wtedy, gdy wbrew wszystkiemu ratuje
              honor Kielc? Albo wtedy, gdy pamięta, gdy całe miasto dostaje
              amnezji, o zamordowanych przez Niemców Żydach z getta i stawia im
              pomnik? Albo gdy zakłada muzeum w więzieniu na Zamkowej, pierwsze
              takie muzeum w kraju, muzeum totalitaryzmu lat 1939-56, za co
              otrzymuje honorową odznakę AK?
              A pan Nowak? Apartczyk o którym pisze w swoim felietonie prof Żak.
              Ot i tyle.

• Gość: tomekdwa Otóż panie torrez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 10:08
                być może fakty podawane przez Grossa nie zostały zakwestionowane przez
                historyków, bo historycy bajkami się nie zajmują.

Ja podałem dwa konkretne przykłady kłamstwa. Ile razy trzeba komuś udowodnić
                kłamstwo żeby nazwać go kłamcą?
                Dla mnie Gross jest niewątpliwym kłamcą.

Pan także kłamie. Grot-Rowecki nigdy nie wygłosił takich opinii, jak Gros.
                Być może zrobił to pod koniec życia Jan Karski, kiedy rozum mu się całkowicie
                zlasował, a żona Żydówka rasistka nie wpuszczała do domu Polaków.

Białek bredzi całym tekstem. Bo Białek tym tekstem chce zdyskredytować Nowaka i
                jego zwolenników. Nie podaje żadnych konkretów. To jest podłe. To jest metoda
                delikatnie mówiąc propagandzistów z PZPR.
                To, że Białek powołuje się na naukę JPII jest tym bardziej podłe. To stawia
                Białka na poziomie kloaki.
                A o czym to Białek dialoguje z Żydami? Proszę mnie nie rozśmieszać :)
                Białek nie ratuje honoru Kielc. Białek podlizuje się Żydom i to jest żałosne.
                Miasto nie dostaje amnezji. A Białek z tych wymienionych działań po prostu żyje.
                On bierze za to pieniądze. Tak jak całą rodzinę ulokował w dotowanym piśmie, tak
                dotowane jest jego stowarzyszenie.
                To, co Białek napisał sprawia, że tracę dla niego szacunek. Posługuje się
                metodami najgorszymi, niegodnymi porządnego człowieka.
                I na nic tu się zda wyciąganie "zasług" Białka, bo "zasługi" nie zmienią oceny
                tego, że w tym tekście Białek się ześwinił.
                • Gość: / Re: Otóż panie torrez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 12:13
                  ależ oni wszyscy biora za to pieniądze - to jest wliczone w koszty
                  podstawowe zadanie - wyrwa 60 miliardów dolarów
                  to co to jest zainwestowac parę dolców w podrzednych pismaków w srodkowo-
                  wschodniej Europie
                  metoda sprawdziła sie w Niemczech,Szwajcarii sprawdzi sie i w Polsce - trzeba
                  nas tylko ustawic w jednym szeregu z nazistami i dorobic trwarz zwyrodniałych
                  morderców
                  nie takie rzeczy ludzie robia za pieniadze
                • Gość: anna Re: Otóż panie torrez IP: *.centertel.pl 17.02.08, 03:40
                  Przeczytralam uważnie posty Toreeza i osobnika o
                  pseudonimie "tomekdwa". Język polemikiosobnika "tomekdwa" tak sie ma
                  do chrześcijaństwa jak Stakin do Jezusa. Panie "tomekdwa" - pan
                  jesteś zwykłą faszystowską świnią. Pan nie zasługuje na żadną
                  merytoryczną dyskusję, bi pańska argumetacja jest poniżej poziomu
                  kloaki. Taki jest pański umysł. Niech panu przydarza się w życiu to,
                  na co pan zasługuje swoim poziomem dyskursu. Ani więcej ani mniej.
                  • Gość: tomekdwa Dziękuję Ci Aniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 08:56
                    Dziękuję Ci za to, że nazwałaś mnie "faszystowską świnią".
                    Dziękuję Ci za to, że nie nazwałaś mnie "komunistyczną świnią".
                    Bo jest niewątpliwe, że "komunistyczne świnie" były i są bardziej zbrodnicze i
                    krwiożercze, od "faszystowskich świń".

Przykre jest to, że wiernymi wyznawcami komunizmu i "komunistycznych świń" byli
                    i są Adam Michnik, Jacek Kuroń, Bronisław Geremek, Bogdan Białek. A przy tym
                    niektórzy z wyżej wymienionych byli przecież całym serduszkiem "komunistycznymi
                    świniami". A teraz udają, że już wyszli z chlewika i jawią się nam jako
                    przewodnicy narodu.

Czy to nie jest zabawne - świnie na czele narodu?
                    • janosik6 tomekdwa mam zapytanie do ciebie 28.02.08, 23:42
                      Czym sie rozni wedlug ciebie Michnik, Kuron,Geremek,Bialek ? od
                      nowaka czy ojca kaczynskich ? przecie oni wszyscy w jednej partii
                      byli, a juz nie bede wspominal o kilkadziesieciu procentach
                      klerykow ktorzy i wspolpracowali z SB i tez kryptokomuchami byli ???
                      Jakbys ich podzielil ?
                      Na swinie i dzikie swinie np..
                      Ktorzy wedlug ciebie pojebie naleza do normalnych krotkowlosych
                      ryzawych a ktore do czrnych szorstkowlosych ? Ja np. kielczaka
                      zaliczam do dzikich swin zato ze zjebka i do tego genetyczna..
                    • Gość: anna Re: Dziękuję Ci Aniu IP: *.centertel.pl 29.02.08, 16:26
                      drog tomekudwa, nie nazwałam cię komunistyczną świnią dlatego, że
                      jesteś komunistycznym wieprzem. i to wieprzem bez jaj. jakież to
                      śliczne - na czele katoenedecji komunistyczne wieprze bez jaj
    • Gość: wiktor Czy Bogdan Białek jest Żydem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 11:28
      Jeżeli tak, to dobrze, że go mamy. W ten sposób każdy może poznać żydowskie metody.

Poza tym gdyby Bogdan Białek był Żydem to wykazuje się wielką odwagą żyjąc
      pośród tylu skrajnych antysemitów. Przecież w każdej chwili mogą go zamordować.

I jeżeli Bogdan Białek jest Żydem to dobrze, że to on prowadzi "dialog" z Żydami
      i przeprasza w naszym imieniu. Przecież Żyd z Żydem dogadają się najlepiej.
      Oczywiście, jeżeli Bogdan Białek jest Żydem.
      • Gość: cd Re: Czy Bogdan Białek jest Żydem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 12:06
        mało tego - jest Odważnym Zydem - bohaterem
        no bo jak nazwac takiego który zyje wsród potomków zdegenerowanych Polaków ,
        którzy nienawiśc do Zydów wyssali z piersia matki Katoliczki -
        to ten Białek jest prawdziwy Heros - i jeszcze sie nie boi - prosze lzy jak może
        - dobrze znane metody prowokacji - to nie moze byc zarzut dla
        Herosa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!onm to ma juz w sobie
        zadziwiające jest jak dużo w tej Polsce jest Zydów - po tym wszystkim
        czy oni tak sie mnozą?, czy też napływaja a my nic o tym nie wiemy?
      • Gość: anty-fredek Re: Czy Bogdan Białek jest Żydem? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.02.08, 20:26
        Białek NIE jest Żydem.
        Natomiast tacy jak wiktor, fredek i paru "gości" to potomstwo homo sovieticus
        albo Mongołów (co zresztą na jedno wychodzi) o poziomie inteligencji w dolnej
        strefie stanów ujemnych. Jednym słowem: swołocz!
        • Gość: fredek Zajrzeć w rozporek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 10:05
          Gość portalu: anty-fredek napisał(a):

> Białek NIE jest Żydem.
          > Natomiast tacy jak wiktor, fredek i paru "gości" to potomstwo homo sovieticus
          > albo Mongołów (co zresztą na jedno wychodzi) o poziomie inteligencji w dolnej
          > strefie stanów ujemnych. Jednym słowem: swołocz!

Cieszę się, że zajrzałeś Bogdanowi Białkowi w rozporek i wiesz.
          To musiało być dla ciebie niezapomniane przeżycie.

Mówisz, że potomstwo homo sovieticus to swołocz.

To stwierdzenie dosyć radykalne. Tym samym określasz jako swołocz Adama
          Michnika, którego tatuś był gorliwym komunistą walczącym o przyłączenie polskich
          ziem wschodnich do sowieckiej macierzy.

Jest także niemiłe, że za swołocz masz koleżankę Adama Michnika Helenę Łuczywo,
          której rodzice z wielkim zaangażowaniem budowali socjalistyczny raj.

Oczywiście swołoczą wg ciebie są także panowie i panie np. Eugeniusz i
          Aleksander Smolarowie, Ernest Skalski, Monika Olejnik, Karol Modzelewski,
          Seweryn Blumsztein, Agnieszka Holland, Marek Borowski, Janusz i Andrzej Zaorscy,
          Jerzy Owsiak, Włodzimierz Cimoszewicz, Aleksander Kwaśniewski, Dawid Warszawski,
          Daniel i Agata Passent i wielu, wielu innych przedstawicieli elity.
          Bo wszyscy oni mieli za rodziców, jak piszesz, "homo sovieticus".
          Chociaż ja bym może "homo" pominął.

I nie wiem, czy się cieszyć, że umieściłeś mnie w takim "towarzystwie".
          Na wszelki wypadek nie cieszę się. Wręcz przeciwnie - uważam, że przysr.ałeś mi
          z grubej rury.
    • Gość: strach Białek także do sądu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 11:55
      www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20080216&id=po01.txt
    • Gość: paweł Ściągnij i wysłuchaj koniecznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 16:44
      www.akademiapolityczna.pl/archiwum.php
    • Gość: obserwator Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 16:55
      ....a może by tak Gross napisał książkę o pogromie niewinnych
      palestyńskich dzieci i matek?Tam Żydzi mordują każdego dnia i przed
      nikim nie biją się za to w piersi.W czasie II wojny światowej Żydzi
      byli poniżani,bici i tępieni,a teraz sami stosują te same metody
      wobec Arabów.Jestem młodym człowiekiem i nienawidzę Żydów za to co
      robią Arabom.
      • Gość: paweł Wystarczy że Gross napisze o Judenpolizei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 17:00
        Polecam ściągnięcie wykładu Nowaka. W I części w okolicach 85 minuty jest o
        Żydach z Judenpolizei. Jest, jak np. jeden z Żydów z Judenpolizei poganiał swoją
        matkę by szybciej wsiadała do wagonu, który miał ją zawieźć do obozu. Jak inny
        wydobył z ukrycia swoją żonę i córkę i wsadził do wagonu do obozu.
        Tego trzeba wysłuchać.
      • janosik6 Dupku ty ninawidzisz zydow gdyz masz to w genach 16.02.08, 21:44
        ty smieciu jako niemowle chlales antysemickie mleko i to jest twoj
        problem.
        nie daleko spada jablko od jabloni , szmalcowniki rodziciele
        wychodowali cos na swoj ksztalt, psychola
        • janosik6 powyzsze bylo do obserwatora 16.02.08, 21:47

• Gość: cycu Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 17:05
      kielce to ciemnogród
      • Gość: / Re: Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 17:49
        z zydowskiego punktu widzenia
        trzeba dodac
        a poniewaz ten punkt widzenia jest obecnie obowiązujący to pewno jest "prawda"
        • Gość: brrrrrrr Re: Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 16.02.08, 22:33
          Przestańcie o tych żydach pisać i mówić, bo dostaję mdłosci.
          • Gość: kielczanin Re: Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 20:00
            Obrońcom Grossa proponuję wysłuchanie spotkania z Prof. Nowakiem i
            jeżeli mają jeszcze zdolność do samodzielnego myślenia, oceny tego,
            kto zakłamuje historię stosunkow polsko-żydowskich. Kto wg państwa
            jest antysemitą a kto szermierzem prawdy? Kto jest odpowiedzialny
            za tzw. pogrom zydowski w Kielcach? Dlaczego do panelu w Pałacyku
            Zielińskich nie zaproszono Ks. Prof, J. Śledzianowskiego, jedynego
            uczciwego eksperta w sprawie "pogromu"? Czy prawda o pogromie, o
            historii stosunków polsko-żydowskich jest nie do przyjęcia dla GW i
            jej eks-naczelnego? Kto mordował braci Żydów na Plantach - cywilni
            mieszkacy miasta czy w większości umundurowani i uzbrojeni
            funkcjonariusze? Skoro wg poprawnych mediów i tzw. historyków za
            pogrom na Plantach odpowiedzialni są Kielczanie "cywile", to
            dlaczego uzbrojeni funkcjonariusze różnych służb nie broniły Żydów?
            Przecież bajki o tym, że Żydów na Plantach wymordowali kielczanie
            nie trzyma się "kupy".
            • Gość: kielczanin dumny Re: Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy IP: 81.219.134.* 19.02.08, 20:16
              Nakręcanie spirali kłamstwa najwyrażniej komuś pasuje
              do ..wcale ,bynajmniej ,nie ukrytych celów. Dziwne,ze tuz po
              rozbiciu więzienia w Kielcach, pilnowanego przez określonych
              ludzi,którzy musieli ratować się ucieczką .. pogrom żydowski ktoś
              zainspirował w ..Krakowie,a za niecały rok w Kielcach/ ten sam motyw
              i data "4" /. Wszystko zatem układa się w logicvzną całosc.Odwet i
              zemsta na wsze czasy.Trzeba być głupcem i ślepcem lub umieć robić
              kasę, aby wierzyć w czyste intencje profesura pól-niby Polaka...
              • Gość: Kielczanin Re: Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 19:26
                Przedsiębiorstwo holocaust działa prężnie.
    • Gość: icek Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy IP: 81.219.134.* 01.03.08, 12:29
      A mnie się marzy Panie Białek żeby Pan raz na zawsze zamilkł i nie
      jątrzył.
      • Gość: smutny Re: Nowak w seminarium. To był spektakl pogardy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 15:11
        Jak podaje TVN 24 w wypadku samochodowym zginął największy polski
        patriota, prawdziwy europejczyk, najzacniejszy Polak żydowskiego
        pochodzenia , niezwykły autorytet moralny powojennej Polski - prof,
        Bronisław Geremek. Wieczny odpoczynek racz Mu dać Panie.
        • Gość: Kosiński Jutro Jerzy R. Nowak będzie w Kielcach. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 23:16
          Jutro Jerzy R. Nowak będzie w Kielcach.

19 czerwca 2009
          • Gość: Jakub Czy to pan Białek zaprosił go na szabas? IP: 83.1.88.* 19.06.09, 09:04

To bardzo uprzejme ze strony ubecko-żydowskiej, ale ten Jerzy R. Nowak
            podejrzany jest o ubieganie się o dotację pogromową u pana prezydenta miasta
            Kielc. Przecież nie może tak być, żeby za dotację od pana Lubawskiego ten Jerzy
            R. Nowak wypisywał kłamstwa nie uzgodnione z panem Białkiem.

PS. Ja nie mam nic przeciwko polaczkom, ale podprowadźcie tego Jerzego R. Nowaka
            pod ów biały obiekcik - niech spróbuje znaleźć wejście. :)
    • pstryku.serdecznie Ciekawe i potrzebne spotkania. 17.09.09, 03:03
      "Jan Tomasz Gross zawarł w swojej książce wiele opinii, które budzą
      w wielu osobach sprzeciw, niezgodę, protest. Podczas debaty z
      Grossem w Pałacyku Zielińskiego dawano temu wyraz. Spokojnie,
      rzeczowo. Wzbudziło to szacunek dla naszego miasta w Polsce i na
      świecie."

Tak, to było bardzo ciekawe i potrzebne spotkanie. Czekam na
      kolejne, chętnie też przyjdę. Dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka