Dodaj do ulubionych

Busy bezprawnie zmieniają trasy

20.06.08, 21:52
Tak, tak, niech lepiej stoją godzinę w korku, pasażerom wyjdzie na
zdrowie. A panowie z drogówki półtora roku temu przekonywali, że
wprowadzenie całodobowego obowiązku jazdy na światłach zmniejszy
liczbę wypadków, zwłąszcza śmiertelnych o 20%. Panowie, pora zdać
relację z rezultatów i wystawić pierś po order...
Obserwuj wątek
    • Gość: jasiek Re: Busy bezprawnie zmieniają trasy IP: *.netcity.pl 20.06.08, 22:09
      co tam bus, kiedys widzialem jak pks tamtedy sie przeciskal :D
      • Gość: nsf to po co jeździcie busami ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.08, 23:16
        jak w temacie
    • Gość: przesadzaja Busy bezprawnie zmieniają trasy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.08, 08:40
      taka jest prawda mieszkam tu i widze jak lataja te samochody oni nie mysla ,
      niech jakies dziecko wybiegnie czy jakis pijak i koniec. Chca tendy jezdzic
      niech jezdza ale z glowa a nie jak oszolomy.
    • Gość: Klio Może przy okazji trzeba by te busy IP: *.netcity.pl 21.06.08, 08:49
      skontrolować ?
      Jak czasami widzę busy bodajże do Kakonina czy do Krajna to ludzie prawie się z
      nich wysypują - takie przeładowane i to jeszcze na wąskich drogach - strach
      pomyśleć i dziwne że ktoś chce tak jeździć. Ludzie nie cenicie własnego
      bezpieczeństwa ?
      • Gość: caq Re: Może przy okazji trzeba by te busy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.08, 09:49
        > dziwne że ktoś chce tak jeździć. Ludzie nie cenicie własnego
        > bezpieczeństwa ?

Co ciekawe - bilet jest często droższy w busie niż w PKS-ie o 30-50 gr, który
        jedzie prawie pusty... Po 1 wariackiej jeździe busem (podwójne ciągłe,
        wyprzedzanie na czwartego, olewanie pozostałych przepisów) wolę nawet godzinę
        poczekać na PKS czy PKP...
        • Gość: wykidajlo2 Re: Może przy okazji trzeba by te busy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.08, 16:18
          Nie ma reguł - 12 lat temu w katastrofie kursowego autobusu PKS w
          Kokoszkach koło Gdańska zginęło 36 osób, 28 lat temu w katastrofie
          kolejowej w Otłoczynie śmierć poniosło 85 osób.
          • Gość: /\/\ = \/\/ Re: Może przy okazji trzeba by te busy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.08, 23:59
            aron - nie zmieniaj nicków
    • hlk19722 Busy bezprawnie zmieniają trasy 21.06.08, 16:32
      A w katastrofie AIRBUSA 220 osób,faktycznie nie ma reguły. Ale są
      jakieś służby,tkróe powinny sie wziąć za tych "przewoźników". Ja
      akurat nie muszę korzystaćz ich "usług", ale jak patrzę co oni
      wyczyniają na drodze, to mi się słabo robi. Większość nie powinna
      mieć prawa jazdy, a co dopiero tak odpowiedzialną rzecz robić, jak
      przewóz osób.
      • Gość: troll Re: Busy bezprawnie zmieniają trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.08, 10:45
        tak tak. Jak jezdza drogami polnymi zle niebezpiecznie trzeba mandaty dawac. Ale
        jak przyjdzie ITD i okaze sie ze nie zgodnosci czasowej w kursach dopier....
        taki mandat ze sie odechce miec biznes busowy
        • kapitalka Bredzisz - nie ma takiego prawa by ITD dała mandat 22.06.08, 14:15
          za zmianę czasu itp. w momencie gdy każdy wie że trasa jest zablokowana !
          Poza tym dlaczego więcej nie kontrolują i nie dają mandatów za przeładowanie, za
          rupieciarskie samochody itd., dlaczego punkt kontrolny na tej trasie stoi zawsze
          w tym samym miejscu na Sandomierskiej ? Busiarze o tym wiedzą i wystarczy jeden,
          który natychmiast powiadomi następnych i okazuje się że na trasę nie wyjeżdża
          żaden bus np. przez godzinę.
          • Gość: wykidajlo2 Re: Bredzisz - nie ma takiego prawa by ITD dała m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.08, 14:35
            No dobrze, załóżmy, że doprowadzisz do tego, że busy nie będą nigdy
            zabierać więcej pasażerów, niż mają miejsc - co wtedy zaproponujesz
            tym ludziom, którzy się nie zabiorą, zwłaszcza nocą? Dojeżdżam busem
            do pracy w Kielcach 40 km, średni czas przejazdu na tej trasie to
            godzina, skąd więc powtarzające się brednie o prędkości tychże ponad
            100/h (niektórzy nawet wypisują, że 180, czyli więcej niż pozwalają
            cechy konstrukcyjne). Są dwa wyjścia - albo na forum popisują się
            gimnazjaliści albo tajni agenci ITD.
            • Gość: kierowca Re: Bredzisz - nie ma takiego prawa by ITD dała m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.08, 21:19
              > No dobrze, załóżmy, że doprowadzisz do tego, że busy nie będą nigdy
              > zabierać więcej pasażerów, niż mają miejsc - co wtedy zaproponujesz
              > tym ludziom, którzy się nie zabiorą, zwłaszcza nocą?

Jeśli jest popyt na więcej miejsc to się podstawia większy pojazd, albo dwa -
              proste?

> godzina, skąd więc powtarzające się brednie o prędkości tychże ponad
              > 100/h

Są wyjątki jeżdżące kulturalnie i przepisowo.
              • Gość: wykidajlo2 Re: Bredzisz - nie ma takiego prawa by ITD dała m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.08, 22:22
                Po pierwsze - na "siódemce" nie da się przejechać 40 km busem czy
                autobusem szybciej niż w godzinę (20 lat temu, gdy czasami
                dojeżdżalem własnym samochodem, wystarczało mi 35 minut, teraz jest
                to 45-50 minut).
                Po drugie - duży pojazd (nie mówiąc o dwóch) kosztuje w eksploatacji
                drożej niż pojazd średni, kto pokryje koszt inwestycji (zakupu) i
                tejże eksploatacji?, zapewne nie krasnoludki tylko pasażerowie. Z
                własnego doświadczenia wiem, że busy jeśli są przeciążone na tej
                mojej trasie, to tylko przez 10 - 15 kilometrów, dalej "obłożenie"
                miejsc jest na poziomie 75%. Nie jest sztuką zgłaszać
                najsłuszniejsze postulaty, trzeba mieć świadomość, że nie ma nic
                darmo. W tej chwili na mojej trasie bilet jednorazowy na bus
                kosztuje 5zł, na PKS 4zł (niedawno było to 4 i 3zł). Zapewnienie
                luzu w busach spowoduje (po dodaniu podwyżek cen paliwa), że bilet
                jednorazowy na 40 km kosztować będzie 10zł a miesięczny 350 - 400
                zł. Jak myślisz, czy ucieszy to dojeżdżających do Kielc, którzy
                zarabiają tam 1000 - 1200 zł?. Nie można abstrahować od faktu, że
                Polska to nie USA czy RFN.
            • Gość: Gandhi Re: Bredzisz - nie ma takiego prawa by ITD dała m IP: 193.24.200.* 22.06.08, 22:08
              > średni czas przejazdu na tej trasie to godzina,
              > skąd więc powtarzające się brednie o prędkości tychże
              > ponad 100/h

A co ma wspólnego średnia prędkość z prędkościami chwilowymi, z którymi Ci
              kierowcy jeżdżą?
              • Gość: wykidajlo2 Re: Bredzisz - nie ma takiego prawa by ITD dała m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.08, 22:26
                Przejedź "siodemką" np ze Skarżyska do Kielc i przekonaj się, jaką
                maksymalną prędkość dużym pojazdem można rozwinąć. Zresztą autobus
                PKS który w Kokoszkach pod Gdańskiem uległ katastrofie (36 zabitych)
                jechał 60/h.
                • Gość: Rajmund Re: Bredzisz - nie ma takiego prawa by ITD dała m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.08, 22:59
                  Kielce - Skarżysko tylko pociągiem. Bilet świętokrzyski 4.50zł, miesięczny 99
                  zł. Taniej o połowę też na Końskie - Skarżysko - Ostrowiec.
                  • Gość: wykidajlo2 Re: Bredzisz - nie ma takiego prawa by ITD dała m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 07:41
                    Szanowny Kolego, ja pociągiem na tej trasie jeździłem do pracy w
                    latach 1973 - 1997 i nawet w tym czasie nie korzystałem z PKS czy
                    busów. Gdyby ten pociąg jeździł co pół godziny, może bym się jeszcze
                    zdecydował (chociaż tak z dworca głównego jak stacji Kielce Piaski
                    mam jeszcze 3,5 kilometra do pracy a z busa mam 100m.). Przy
                    obecnej częstotliwości jazdy pociągów osobowych musiałbym czekać
                    nieraz i 2 godziny a pociągi pospieszne są drogie. Za dawnych czasów
                    (do 1995) zaklad pracy kupował mi "sieciówkę" również na pospieszne
                    ale teraz jest to wręcz niemożliwe i sakramencko drogie.
            • Gość: Sceptyk Skup się jeżeli potrafisz - po pierwsze - IP: *.netcity.pl 23.06.08, 11:11
              - nie warto zwracać uwagi na idiotów wypisujących brednie o prędkości 180 km/h,
              po drugie jeżeli w busie, który teoretycznie nie ma miejsc stojących - a "stoi"
              (nie wiem czy to właściwe określenie) w nim 18 osób i tak sobie jedziesz przez
              20-30 km, w zdezelowanym busie - to tak jakbyś się prosił o wypadek, do tego co
              parę minut telefony od (głupawego ?) właściciela z pytaniem do kierowcy "gdzie
              jesteś ?" - a taka jest rzeczywistość !
              Więc może wróć do lub wreszcie skończ gimnazjum.
              Jeżeli jakiemuś właścicielowi firmy w tym wypadku przewozowej - nie opłaca się -
              niech zrezygnuje a nie będzie ryzykował nasze zdrowie i życie !
              • Gość: wykidajlo2 Re: Skup się jeżeli potrafisz - po pierwsze - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 17:18
                Coś mi się widzi Sceptyku, że Cię nerwy ponoszą. Ogłupiającego
                młodzież gimnazjum na szczęście nie kończyłem (za moich czasów
                szkoła podstawowa miała 7 lat). Skończyłem za to dość porządne
                studia techniczne, które uczą logicznego myślenia. Było to dawno bo
                35 lat temu, od tego czasu dojeżdżam regularnie do Kielc. Miałem
                okazję jeździć koleją (od 1973 do 1997), PKS-em a od 11 lat busem.
                Gdybyś był nieco starszy, wiedziałbyś, że w tamtych czasach autobus
                PKS i pociąg poranny PKP to była prawdziwa mordownia, przy której
                dzisiejsze busy to oaza komfortu, komfort w PKP i PKS nastał, gdy
                klientela przeniosła się do busów. No ale rzecz nie polega na tym,
                by kogokolwiek przymuszać do jazdy czymkolwiek - jest duży wybór
                poczynając od roweru a kończąc na taksówce, każdy znajdzie coś dla
                siebie. Natomiast dla ujadających tutaj mam radę: nie podoba się Wam
                to jeździjcie innym środkiem lokomocji, w końcu PKS jest nawet
                tańszy i niewątpliwie wygodniejszy (sam też nieraz jeżdżę). Aha,
                zarówno autobus jak i bus mają przewidziane ileś tam miejsc
                stojących (bus najczęściej około 20) i jest to "wbite" do dowodu
                rejestracyjnego. Pozdrawiam.
    • Gość: jasam Re: Busy bezprawnie zmieniają trasy IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.08, 22:26
      przydalaby sie lepsza kontrola kierujacych busami. z bukowy np.
      jezdzi gosciu ktory za nic ma sobie przepisy drogowe, dodatkowo ma
      cukrzyce i potrafi zasnac za kolkiem. wlasciciel firmy oczywiscie
      nie reaguje bo to jego ojciec a jemu brakuje kierowcow. czy musi
      dojsc do tragedii zeby sie ktos opamietal?
    • Gość: aron2005 Stan techniczny busów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.09, 16:58
      miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,6436833,Zatrwazajace_wyniki_kontroli_busow_w_Kielcach.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka