Dodaj do ulubionych

Chcą zmienić zasady koncesji na alkohol

26.02.09, 22:51
Jakie znaczenie ma to, ile metrów od szkoły, czy kościoła znajduje się sklep z
alkoholem albo restauracja? Przecież każdy, kto chce kupić wódkę, wino, czy
piwo może przejść te 30 metrów. Zatem takie sztuczne zakazy nie mają żadnego
znaczenia.

Najlepiej zlikwidować możliwość wydawania koncesji na sprzedaż alkoholu,
ponieważ przepisy te są i tak martwe, a tylko utrudniają życie przedsiębiorcom.

Chodzi tylko o to, żeby pracę mieli urzędnicy, którzy wydają te koncesje. Mogą
dzięki temu pokazać, że coś od nich zależy. Do tego to prowadzi? Do
uznaniowości. Jedna firma, mimo, że ma sklep 50 metrów od szkoły koncesji może
nie dostać, a inna, która "uśmiechnie się do kogo trzeba" - dostanie z
pocałowaniem ręki.

Zatem, trzeba zakazać radnym zakazywania sprzedaży alkoholu, ponieważ kto ma
go kupić to i tak to zrobi, bez względu na te 30, czy 25 metrów. A koncesja
nie ochroniła jeszcze nikogo przed pijaństwem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Przedsiębiorca Chcą zmienić zasady koncesji na alkohol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 23:00
      Śmieszy mnie "równość" traktowania przedsiębiorców w kielcach przez
      urzędników. Odległości dotyczą wyłącznie sklepów do 400m
      kwadratowych natomiast sieci typu lidl biedronka tesco itp
      dziadostwa nie mają żadnych ograniczeń gdyż ich odległości nie
      dotyczą. Także jak to się mówi są równi i równiejsi.
    • Gość: przeciw Chcą zmienić zasady koncesji na alkohol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 23:18
      a ja mam dosc sklepów zwłaszcza osiedlowych,pełnych śmierdzących czorajszych i
      walajacych się wszedzie butelek po 100,250,winach w plastikach.jak się chce mieć
      monopol wszędzie,to trzeba umieć z niego korzystać.ZAKAZ,ZAKAZ
      • kielce-niskiepodatki Re: Chcą zmienić zasady koncesji na alkohol 26.02.09, 23:31
        Ale ZAKAZ niczego nie zmieni. Będzie jeszcze brudniej. Jeśli sklepy nie będą
        miały możliwości sprzedaż, to rynek zagospodaruje melina. Mamy zatem wybór
        między kupowaniem alkoholu w sklepie i restauracji, a kupowaniem go gdzieś
        pokątnie.

Natomiast kultura picia i porządek w sklepie i jego okolicach to są zupełnie
        inne sprawy. Tego żadna uchwała radnych, czy nawet ustawa sejmowa, a nawet
        dekret prezydenta (gdyby miał możliwość zaistnieć) nie rozwiążą.

Jedno jest pewne, należy zlikwidować koncesje, bo nic nie dają, a jedynie
        utrudniają życie nam wszystkim.
      • Gość: wyborcawas Re: Chcą zmienić zasady koncesji na alkohol IP: 81.6.135.* 26.02.09, 23:38
        Kiedyś w zamierzchłych czasach miałem okazję być współwłaścicielem lokalu
        gastronomicznego, w momencie uruchamiania działalności starałem się o koncesję
        na sprzedaż alkoholu,niestety nie dostałem ze względu na odległość od wody..
        Na moją nieśmiałą uwagę że rzeczone 100m nie obowiązuje np. w Giżycku gdzie
        lokale z alkoholem sąsiadują z wodą( większą niż u nas )przez ulicę, usłyszałem
        od pana K że to Kielce a nie Giżycko, gdzieś w tle dało się odczuć że to
        kosztuje,i odległość może być mierzona przy niskim stanie wody,a wtedy rzeczone
        100 metrów by było...

Precz z politykami i ich przydupasami-urzędasami!!!!
    • heler73 Re: Chcą zmienić zasady koncesji na alkohol 27.02.09, 00:21
      Toż to przestępstwo:P nie wolno :P

ostatnio też akcyzę podnieśli

Trzcina

• proekol że pólidiota-wiedziano,ale że pijok to nie! 27.02.09, 01:42
      już wiadomo z jakiego powodu gamoniowi pier..li sie we łbie-od
      wódy.Dlatego apeluję spowodujcie aby po wódę ten kretyn chodził
      kilometry-to rzadziej będzie imbecyl na forum!!!
    • Gość: zniesmaczona Chcą zmienić zasady koncesji na alkohol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 20:28
      Najlepszym wyjściem z sytuacji będzie ZAORANIE KIELCE. Po co
      inwestować w rozwój Kielce jak zaraz podcina się nogi
      przedsiębiorcom.
      • Gość: JagaK Re: Chcą zmienić zasady koncesji na alkohol IP: 213.77.117.* 01.03.09, 11:36
        Na Słowacji alkohol jest wszędzie, pijanych widzi się sporadycznie, bo wiadomo,
        że straż czy policja natychmiast ich zgarnie i słono zapłacą sprzątając
        publiczne miejsca w gminie bez względu na swój status społeczny. Pilnują się.
        • wyborcawas Re: Chcą zmienić zasady koncesji na alkohol 01.03.09, 12:11
          Gość portalu: JagaK napisał(a):

> Na Słowacji alkohol jest wszędzie, pijanych widzi się sporadycznie, bo wiadomo,
          > że straż czy policja natychmiast ich zgarnie i słono zapłacą sprzątając
          > publiczne miejsca w gminie bez względu na swój status społeczny. Pilnują się.
          No właśnie tam się pilnują a u nas ich pilnują, taki np. Jarubas zamiast pogonić
          pijaczka - pilnuje by mu krzywdy nie zrobiono

Precz z politykami i ich urzędasami-przydupasami
          • Gość: JagaK Re: Chcą zmienić zasady koncesji na alkohol IP: 213.77.117.* 01.03.09, 18:15
            W Echu na stronie internetowej w blogu napisano: "Gdyby faktycznie kieleckie
            sklepy i knajpy handlujące alkoholem karano surowo za sprzedawanie go pijanym i
            nieletnim, to poszłyby z torbami. Konia z rzędem temu, kto poda przykłady,
            pokazujące, że odebrano komuś zezwolenie na sprzedaż wódki, wina czy piwa. Kto
            widział i kiedy w pubie czy dyskotece patrol wyławiający pijanych nastolatków?...
            • kielce-niskiepodatki znieść koncesje na alkohol! 02.03.09, 23:11
              Czy są jakieś badania, które udowadniają, że zakaz sprzedaży alkoholu, czy też
              jego picia w obrębie 30, czy 50 metrów od szkoły lub kościoła uchronił
              kogokolwiek od nałogu? Wątpię. Tak samo, jak chodzimy kilkaset metrów za lodami,
              napojami gazowanymi, czy hot dogami, tak samo pójdziemy za piwem i innymi trunkami.

Zatem, to prosty przykład, że zakazy tylko szkodzą. Nikt kulturalny nie będzie
              pił alkoholu na mieście. Nawet żule starają się chować przed innymi ludźmi.
              Dzieci, jak chcą kupić flaszkę, to proszę "pana Zenka".

Zakazy są dobre tylko dla urzędników, którzy mogą pokazać Petentowi
              Przedsiębiorcy swoją władzę i ewentualnie "sprywatyzować się" w jego portfelu.

Zatem, jedynym wyjściem byłaby likwidacja wszelkich zakazów sprzedaży alkoholu,
              bo kto ma się napić, to i tak się napije, co udowodnili Polacy w komunizmie
              organizując meliny. Chcemy powrotu do nich?
    • Gość: ian_curtis ... IP: 79.97.215.* 02.03.09, 23:40
      Dobre prawo, egzekwowalne prawo, świadomośc społeczna wystarczą te trzy, narazie jest system kar, nakazów i zakazów po to aby wychować kolejne pokolenie "ubezwłasnowolnionych" ludzi w Polsce (nie, nie tylko w Kielcach drogi forumowiczu)...
      • kielce-niskiepodatki Re: ... 04.03.09, 21:10
        Szanowny Ian_curtis! Oczywiście zgadzam się z Tobą. I oczywiście nie tylko w
        Kielcach. Zakazy są w całym kraju, ale są zakazy, koncesje, pozwolenia, które
        wydaje nasz UM. Jestem za tym, żeby zlikwidować te wszystkie nasze decyzje
        administracyjne. Dzięki temu, możemy liczyć na rozwój miasta.
    • Gość: popierdulka Re: Chcą zmienić zasady koncesji na cukier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.09, 11:25
      Trzeba wszystko koncesjonować ,w szkołach nie powinno być automatów sprzedających ci...y i batoniki,bo cukier/sól,trzeba to społaeczeństwo całe skoncesjonować ,i to to widział aby w pobliżu szkoły były lody w dowolnej ilości jakości,ciastka,lizaki to niemoralne tak młodzież uzależniać,
      zróbcie jeszcze koncesje -kasa dla miasta na soki te z cukrem,te ze słodzikami są OKI?
      koncesja na wypiek Swiątecznych opłatków;
      koncesja na bajgle
      koncesja na koncesję!!!!
      polska niby się zmieniła ale chorzy ludzie z epoki socjalizmu pozostali
      koncesja na koncesję to załatwi wszystko!!!!!
      przedsiębiorcy płaćcie za aktywność,chcecie coś robić coś działać ,coś sprzedawać,nie da się w tym kraju
      koncesja wam pomoże pomyśleć ?ourzędnikach?!!!
      tylko myślcie -pozytywnie!!!!;-)))
      • kielce-niskiepodatki zgadzam się z Popierdółką! 07.03.09, 02:19
        Nie sądziłem, że kiedykolwiek to napiszę, ale zgadzam się z Popierdułką. W
        pięknie ironiczny sposób napisał to, co myślę na temat wszelkich zakazów,
        koncesji i ograniczeń administracyjnych.

Ciągle narzekamy na prawo, które nas krępuje. Ileż to firm upadło tylko ze
        względu na chore przepisy? Ileż miejsc pracy straciliśmy właśnie z tego powodu?

Myślę, że radni i urzędnicy, którzy majstrują przy prawie lokalnym nie zdają
        sobie sprawy z tego, że jeden świstek, który blokuje rozwój danego sklepu, czy
        restauracji, to kilka miejsc pracy, które nie powstaną. A to oznacza wzrost
        bezrobocia tylko poprzez decyzję radnych i urzędników.

Wiem, że kwestie spożycia alkoholu są kwestiami trudnymi, co pokazał nawet ten
        wątek, ale dla miasta priorytetem powinien być rozwój kieleckich firm. A nie
        będzie go, jeśli będą te wszelkie ograniczenia.

Zatem, najlepszym rozwiązaniem będzie likwidacja lokalnych koncesji na sprzedaż
        alkoholu. Daje to tylko negatywne skutki, a na pewno nie walczy z pijaństwem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka