Dodaj do ulubionych

Bazar przy Seminaryjskiej zostanie

04.04.09, 07:44
Przecież tam były bazary od poczatku świata. Jeszcze działały glinianki i cegielnia , a bazary juz były.Siekluckiego pola ciągnęły się pod mójczę a bazary już były. O osiedlu na Zagurskiej jeszcze wróble nic nie ćwierkały ,a bazary już były.
Obserwuj wątek
    • Gość: dziadek Edek Re: Bazar przy Seminaryjskiej zostanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.09, 08:29
      Edo-46 do bart47 - w miejscu gdzie są bazary był
      dół a po wydobyciu gliny tam była woda. bazary były ,ale bliżej Wojska Polskiego (stoją tam wieżowce) .Kiedy budowano KSM dół posłużył jako miejskie wysypisko śmieci. Potem służył jako plac (nieutwardzony)do przyjezdnych wesołych miasteczek, cyrków .
      Jedyny ślad po "gliniankach" jaki został to fontanna w pobliżu ronda.
    • Gość: mofo 4 mln to za dużo??? IP: *.chello.pl 04.04.09, 09:47
      Pan Krzysiu Wojsa to chyba troszkę przesadził. jakby to on prowadził sprawę ze
      strony miasta/starostwa to te 4 mln byłoby wartością kilkukrotnie zaniżoną!!
    • Gość: pagaj Bazar przy Seminaryjskiej zostanie IP: *.kielce.vectranet.pl 04.04.09, 11:32
      A już się cieszyłem,że zniknie to dziadostwo z centrum miasta.Trzeba zrobić
      wszystko aby przenieść ten burdel na peryferia a nie utrzymywać tę wiochę!!!!!!!!
      • Gość: Korona MKS Re: Bazar przy Seminaryjskiej zostanie IP: *.chello.pl 04.04.09, 12:24
        Dlaczego byłych właścicieli? Spadkobiercy SĄ włascicielami, pozbawinymi jedynie prawa dysponowania i rozporządzania swoją własnością. Życzę im powodzenia.
    • Gość: smurfmadrala Bazar przy Seminaryjskiej zostanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.09, 12:28
      Prywatny,prawowity właściciel postępuje racjonalnie.
      Mam przekonanie graniczące z pewnością ,że nasze bazary wkrótce poprawią swoja
      estetykę i porządek.
      Państwo Siekluccy to rodzina z wielką tradycją przedsiębiorczości,mój rodzinny
      dom wybudowany jest z ich cegły.
      Potrzeba bazaru jest tak wielka jak tłumy,które tam spotykam,kupując najlepsze
      warzywa.
      Lubie płacić polskiemu rolnikowi,przedsiebiorcy,drobnemu kupcowi
      bez niepotrzebnego,obcobrzmiącego szyldu.
      • Gość: spidi Re: Bazar przy Seminaryjskiej zostanie IP: *.popl.cable.ntl.com 04.04.09, 13:43
        Prawda panie... prawda. Życzę powodzenia dla obu stron w uzyskaniu kompromisu.
      • Gość: ajakze skoro, jak powiedzialeas: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.09, 15:26
        " Lubie płacić polskiemu rolnikowi,przedsiebiorcy, drobnemu kupcowi
        bez niepotrzebnego,obcobrzmiącego szyldu. "
        mozesz sie pofatygowac "ciut" dalej niz do samego centrum, chcac usciskac owych ulobionych "rolnikow" ;-)
        ..
        cywilizowac ... i jeszczeraz cywilizowac ...
        ...
        a czemu? a czuleas smrod miesa w upalne popoludnie, przechodzac w poblizu tego syfu?
        czy brukiew, kartofelki albo szczypior zamierzasz kupic na stoiskach z plastikowymi butami czy meblami?
        i dalej
        " drobnemu kupcowi " a jak ci sie zdaje - ilu "drobnch" kupcow pracuje na tym syfastym bazarku?
        ..
        miasto winno zrobic cos innego - zmienic miejscowy plan zagospodarowania - lub uchwalic nowy ... i po bazarku - powtarzam po bazarku W TYM WLASNIE MIEJSCU
        • Gość: :/ Re: skoro, jak powiedzialeas: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.09, 16:14
          Gość portalu: ajakze napisał(a):

> " Lubie płacić polskiemu rolnikowi,przedsiebiorcy, drobnemu kupcowi
          > bez niepotrzebnego,obcobrzmiącego szyldu. "
          > mozesz sie pofatygowac "ciut" dalej niz do samego centrum, chcac usciskac
          owych ulobionych "rolnikow" ;-)

Nie każdy może się pofatygować. A komunikacja miejska do Seminaryjskiej ma
          połączenia z każdego punktu miasta i nie trzeba się telepać 10 autobusami.
          Na przedmieściach to powinien być ten cholerny stadion.
      • Gość: :/ Re: Bazar przy Seminaryjskiej zostanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.09, 16:18
        Gość portalu: smurfmadrala napisał(a):

> Lubie płacić polskiemu rolnikowi,przedsiebiorcy,drobnemu kupcowi
        > bez niepotrzebnego,obcobrzmiącego szyldu.

Ja też. I na dodatek mam przy tym pewność, że nie kupuję skażonego chińskiego
        jedzenia jak w marketach.
        Niepokoi mnie jednak ta zapowiedź "ucywilizowania". Jeśli postawią tam jakąś
        tfu! galerię to ceny nie będą już tak atrakcyjne, niestety. Podobnie jak to się
        stało na Plantach.
    • Gość: patafian mam pomysła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.09, 14:40
      Należy wybudować na całym terenie bazarów 2-3 poziomowy parking, a na dachu
      urządzić bazary i/lub galerię handlową z bieżącą wodą, toaletami i zejściami na
      parking. Wokół można zrobić schody ruchome, windy, etc. Wtedy mam rozwiązany
      problem z parkowaniem w tej okolicy centrum.
      • Gość: kielczanin Re: mam pomysła IP: 77.223.216.* 04.04.09, 18:12
        drobny handel pietruszką i ziemniakami ok ale nie w środku miasta.
        Ludzie pretendujemy do jakiejś metropolii a pokażcie mi miasto
        wojewódzkie z takim syfem w samym centrum.

• Gość: :D Re: mam pomysła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.09, 19:41
          Pokażę ci nie tylko wojewódzkie, ale nawet stolicę, ot, Paryż się nazywa :D
        • Gość: fgg Re: mam pomysła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.09, 20:35
          Gość portalu: kielczanin napisał(a):

> drobny handel pietruszką i ziemniakami ok ale nie w środku miasta.
          > Ludzie pretendujemy do jakiejś metropolii a pokażcie mi miasto
          > wojewódzkie z takim syfem w samym centrum.

To może tam wybuwać drugi stadion? Też za mały na erło 2012 ?
        • Gość: Franek Re: mam pomysła IP: *.gprs.plus.pl 05.04.09, 14:54
          Warszawa - plac przy"Banacha", bazar "Różyckiego". Kraków -
          "Kleparz" (stary i nowy). Nie bądź śmieszny z tą metropolią, zaletą
          Kielc jest to że nią właśnie nie jest! Miasto jest stosunkowo małe,
          ciche i spokojne, bez korków zgiełku itd. Nie ma za czym tęsknić.
          • Gość: dexter Re: mam pomysła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 11:36
            Miasto nie musi mieć 500 tys., aby być metropolią, na zachodzie miasta po 150-200 tys. ludzi tworzą metropolie 600-700 tysięczne. Do tego trzeba dąrzyć.
        • Gość: hehe Re: mam pomysła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 11:34
          Warszawa
    • Gość: nie kupuję Bazar przy Seminaryjskiej zostanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.09, 19:58
      Tam powinny stanąć wypasione apartamentowce,dziwię się ,że jeszcze condite nie
      położył łapy.
      A tak poważnie jak było mi dane zapoznać się z produkcją pachnących pomidorków
      od "chłopa" ekologicznie pędzonych spalinami,to omijam to miejsce szerokim łukiem.
      Niestety chłopu polskiemu hodującemu na bazarki wierzyć nie nalezy.
      Na własne oczy widziałam też produkcję kiełbasi na sprzedaż dla miastowych.
      Produkcja "constaru" z odzyskiem to pikuś.
    • bart-47 Bazar przy Seminaryjskiej zostanie 04.04.09, 20:32
      do Edo-46. Masz rację.Ale woda na dołach była czysta pomimo wysypywanych
      śmieci.Były raki a to jest oznaką czystości wody. Pozdrawiam.
      • Gość: Korona MKS Re: Bazar przy Seminaryjskiej zostanie IP: *.chello.pl 04.04.09, 21:48
        Kraków ma bazar w centrum'ie i jest z niego dumny. Kompleksy mieszczan w
        pierwszym pokoleniu?
        • t-mon Re: Bazar przy Seminaryjskiej zostanie 05.04.09, 13:01
          przydałby sie na bazarach większy porządek bo jest tam conajmniej
          syfiasto
          ale takie drobne stragany sa wszedzie w calej polsce i europie
          w wawie po PKiN stoja blaszaki
          niestety w ludziach odzywa sie chyba kompleks braku oderwania od pluga
    • Gość: smurfmadrala Bazar przy Seminaryjskiej zostanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.09, 16:21
      Jarmarki,bazary obecne są we wszystkich kulturach,
      także w największych metropoliach XXI wieku.
      Podaję link do nowojorskiego,jednego z kilkunastu dumnie funkcjonujących w
      nowoczesnej, miejskiej dżungli.

www.hellskitchenfleamarket.com/fleamarket/index.php

Link dla prowincjonalnych,"nowoczesnych" fanów plastikowo-blaszanej,
      bez okien "galerii",amatorów chińskiej "szynki babuni",z importu niemieckiego,
      sprzedawanej przez francuską ,lub angielską sieć,uchachranym,"postępowym"
      tubylcom z Kielc.

• Gość: Vee Re: Bazar przy Seminaryjskiej zostanie IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.09, 23:03
        Podałeś link do "pchlego targu" w NY. Zauważ, ze jest to "impreza cykliczna" - na pierwszej stronie jak wół stoi napisane, że odbywa się jedynie w weekendy, a nie tak jak u nas cały tydzień.

Ale mniejsza o to. Zgodzę się, że bazary i targi znajdziemy w każdym większym mieście. Tylko jeszcze pozostaje kwestia jak to wszystko jest zorganizowane. W kieleckim bazarze mnie głownie razi kompletny brak higieny i estetyki. Zardzewiałe budy, które nie widziały farby już pewnie ładnych kilka lat, kupa śmieci pod nogami... Apropos tego typu rzeczy, to polecam przejechać się obok Toru Kielce tuz po zakonczeniu niedzielnej giełdy. Tyle śmieci, że mózg puchnie. To samo jest niestety na bazarach przy Seminaryjskiej.

Jak ma być targ - niech będzie, ale na przyzwoitym poziomie, ale do tego to trzeba naród wyedukować, żeby na przykład nauczył się sprzątać po sobie i trafiał do koszy na śmieci.
        • Gość: kielczanka kiedys Re: Bazar przy Seminaryjskiej zostanie IP: *.gprs.plus.pl 05.04.09, 23:28
          przemieszkałam w tej okolicy ok.50lat-nieprawda ze zawsze bazar tam byl,bo był
          na Bodzentynskiej,a tam cyrk bywał...i to nie jeden.a jak trudno tam mieszkac
          było,to niektorzy najlepiej wiedza,zapytac ludzi-mieszkancow,sasiadow bazaru-na
          pewno nie chca,przynajmniej w takiej formie,na Wschodzie Europy-w bylych
          sowieckich krajach takiego bajzlu nie ma,bazar tam to higiena,bielutkie sciany
          hal miesnych,osobno rybne hale,sery,produkty spozywcze,sprzedawane przez
          ogrodnikow,dzialkowiczow itp,polecam prezydentowi miasta wyjazd na
          Łotwe,Litwe-czyzby te kraje staly lepiej od nas...
    • smurfmadrala Bazar przy Seminaryjskiej zostanie 06.04.09, 08:50
      Bronię bazaru porządnego,cywilizowanego,
      przeciw jestem standardom obecnym.

Wyobrażam sobie hale targowa,przeszklona,pełną światła i zieleni,
      z parkingiem podziemnym i czystymi toaletami.
      Warzywa,owoce,wiklina są dekoracyjne podobnie jak kwiaty.
      Czy Polska skazana jest całkowicie na zagraniczne,
      plastikowo-blaszane,baraki-molochy bez okien "galerie"?
      Schamienie "restauracyjnych" przyczep campingowych ,
      "szczęk" i rozkładanych łóżek wielobranżowych,
      babki i dziadki klozetowe("pisuardessy" i "kałboye")chciałbym aby
      odeszły jak peerel i saturatory.
      Jak piękne są targi (hale) rybne Skandynawii,jak pachnie na bazarkach
      śródziemnomorskich!
      Jarmarki,pchle targi,bazary są także obrazem kuchni,kultury kraju.
      Wracamy do cywilizacji także swojskiego handlu pod chmurką!
      Niech Tesco,Coca Cola się ode mnie odPepsi!
    • Gość: Manjana Re: Bazar przy Seminaryjskiej zostanie IP: *.chello.pl 19.07.09, 18:06
      Jeżeli kotś dysponuje linkiem do komentowanego artykułu o bazarach
      byłabym wdzięczna za wklejenie.
    • Gość: Manjana Re: Bazar przy Seminaryjskiej zostanie IP: *.chello.pl 19.07.09, 18:17
      No tak, zarchiwizował się...
      • Gość: nie u mnie Re: Bazar przy Seminaryjskiej zostanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.09, 22:20
        Co po bazarach? Hipermarketu nie będzie
        Ziemowit Nowak
        2009-05-21, ostatnia aktualizacja 2009-05-20 20:15

Na terenie bazaru przy ul. Seminaryjskiej nie będzie mogło powstać osiedle
        mieszkaniowe ani hipermarket. Władze Kielce postanowiły zabezpieczyć się już
        teraz, zanim to miejsce przejdzie w ręce prywatne.

Aby zrealizować ten plan, urzędnicy przystępują do sporządzania miejscowego
        planu zagospodarowania przestrzennego terenu Kielce Śródmieście - Centrum -
        Źródłowa - Seminaryjska - Bazary.

Najważniejszy w nim jest oczywiście teren obecnego bazaru przy ul.
        Seminaryjskiej, o którego odzyskanie starają się spadkobiercy byłych
        właścicieli. - Wszystko wskazuje na to, że stracimy ten teren, to tylko kwestia
        czasu - przyznaje prezydent Kielc Wojciech Lubawski.
        Dlatego na środowej sesji rady miejskiej prezydent przekonywał radnych, by
        przyjęli projekt uchwały, otwierający drogę do opracowywania planu. - Zależy nam
        na tym, aby ten obszar pełnił funkcję usług ogólnomiejskich. Ta uchwała jest
        bardzo ważna. Rozmowy ze spadkobiercami są niezwykle trudne. Nie wykluczają oni,
        że postawią tam osiedle mieszkaniowe albo kolejny hipermarket. A tam nie da się
        rozwiązać problemów komunikacyjnych dla takiej inwestycji - mówił prezydent.

W planie zagospodarowania przestrzennego ma się znaleźć zapis o ograniczeniu
        zabudowy do niskiego obiektu handlowego wielkopowierzchniowego, czyli większego
        niż 2000 m kw., z możliwością usług. W praktyce oznacza to halę targową.

- Nie komentujemy projektu planu zagospodarowania przestrzennego, dopóki on nie
        powstanie - mówi Krzysztof Wojsa z firmy Eurolocum, pełnomocnik spadkobierców.
        Ale zastrzega: - Jeżeli w wyniku uchwalenia takiego planu obniży się wartość
        nieruchomości, to zgodnie z artykułem 36 ustawy o planowaniu przestrzennym
        domagać się będziemy odszkodowania od miasta.

Prezydent Lubawski nie przewiduje takiego zagrożenia. - Taki plan nie umniejszy
        wartości tego gruntu. Tam były łąki i stawy, kiedy został on wywłaszczony -
        twierdzi.

Radni bez dyskusji i jednogłośnie zgodzili się na przystąpienie do sporządzania
        planu.

Działka, na której leży bazar przy Seminaryjskiej, jest bardzo atrakcyjna. To
        spory obszar, blisko ścisłego centrum miasta. Został wywłaszczony w latach 70.
        ubiegłego wieku pod budowę mieszkaniową. Trzeba będzie go oddać, bo cel
        wywłaszczenia nie został zrealizowany - przez dziesiątki lat żaden dom tam nie
        powstał. Sprawą zajmował się już Wojewódzki Sąd Administracyjny, ale skierował
        ją do ponownego rozpatrzenia przez urzędników. Obecnie trwają prace nad wyceną
        majątku.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce ;

• Gość: Manjana Re: Bazar przy Seminaryjskiej zostanie IP: *.chello.pl 13.08.09, 19:59
          Dziękuję!
          • Gość: smurfmadrala Re: Bazar przy Seminaryjskiej zostanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.09, 10:34
            www.rp.pl/artykul/243943,348724_Przyjemnosc_zakupow_na_targu.html
            Porządny tekst z porządnej gazety.
            Może jakiś pseudomiejski burak,
            wielbiciel neonowo-plastikowo-blaszanych,zachodnich ferm handlowych zrozumie prawdę i tradycję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka