Dodaj do ulubionych

integracja sensoryczna

17.05.12, 15:59
proszę o pomoc! potrzebna jest terapia sensoryczna dla córki ma 2 latka (zaburzenia ze spektrum autyzmu )tzn: córka nie mówi ,i nie chce bawic sie z dziecmi oraz boi sie obcych ludzi .Rozumie wszystko wykonuje wszystkie polecenia itd.. Centrum maltańskie jest daleko od naszego miejsca zamieszkania.Dlatego pytam gdzie mozna by bylo z takim malutkim dzieckiem chodzic na takie zajęcia??
Obserwuj wątek
    • tyldak Re: integracja sensoryczna 17.05.12, 17:00
      A masz diagnozę? Bo 2-latek nie mówiący a rozumiejący wszystko to nic niezwykłego, tak samo jak 2-latek bojący się obcych i niekoniecznie jeszcze przepadający za innymi dziećmi.
      Co do pytania z tego co wiem to jest sporo ośrodków IS ale prywatnych...
      • kasia080178 Re: integracja sensoryczna 17.05.12, 18:27
        Nie mam diagnozy ,byłam z córką u neurologa poniewaz zaniepokoiło mnie ze napina mięsnie rączek i nóżek jak ją cos zainteresuje lub cos się jej spodoba i jak z czegos sie cieszy (córka tak robi odkąd skonczyla 6 miesiecy ) bylismy u pani psycholog kilka miesiecy temu ale nie stwierdziła ze cos moze byc żle , bo powiedziala że swietnie sie rozwija umysłowo jedynie to ze nie mówi a to ze tak napina te rączki i nóżki to wyraza tak emocje . wczoraj byliśmy u neurolog córka była jak kamień nie reagowała na nic tylko przytulała się do mnie calą sobą i nie reagowałą nawet jak neurolog pokazala jej zabaweczkę i stwierdzila ze to są zaburzenia ze spektrum autyzmu . no i potrzebna bedzie terapia integracji sensorycznej .dla mnie moze byc prywatnie !!!
        • anja30 Re: integracja sensoryczna 17.05.12, 18:44
          integracjasensoryczna.cba.pl/ korzystam polecam
        • tyldak Re: integracja sensoryczna 17.05.12, 20:33
          A mam pytanie, gdzie byłaś u neurologa? Pytam, bo ja moją teraz 8-letnią córką na Prochowej i tam usłyszałam że moja córka (miała wtedy 3 miesiące) ma najprawdopodobniej autyzm, bo... w trakcie karmienia piersią nie patrzyła na mnie. Owszem córka ma zaburzenia związane z SI, choć niewielkie i neistety nic z tym nie robiliśmy bo po prostu nas na to nie stać. Teraz kończy pierwszą klasę, nauka idzie jej całkiem nieźle, ma mnóstwo koleżanek i kolegów i na autystyczne dziecko nie wygląda. Piszę, żeby trochę Cię uspokoić, choć na pewno trzeba sprawdzić diagnozę.
          Muszę odgrzebać w papierach gdzie robiliśmy diagnozę SI jak się dokopię tego to napiszę. To było gdzieś nie daleko Błoń
    • yogisia Re: integracja sensoryczna 17.05.12, 21:39
      gdzie mieszkasz? tzn. gdzie szukasz si?
      • kasia080178 Re: integracja sensoryczna 18.05.12, 07:49
        Byłam u neurologa na Kazimierza Wielkiego u dr. Bożeny Mruk(prywatnie) poszłam bo miałam wrażenie ze byc moze to napinanie jakos ma wpływ ze córka nie mówi. np jakas blokada. nagrałam ja jak tak robi i pokazałam Pani doktor i na poczatku stwierdziła ze faktycznie jest wrażliwa a pozniej jak powiedzialam ze nie mówi i boi sie ludzi obcych to stwierdziła ze to są zachowania autystyczne,juz sama nie wiem co myslec. mieszkam w okolicach bora komorowskiego koło "realu"
        • blankaz Re: integracja sensoryczna 18.05.12, 08:45
          Ja z północy Krakowa jeżdżę na SI na Kurdwanów aż do pana Maćka Baraniewicza.
          Ale koleżanka jeździła/jeździ do Kseni Białek gdzieś chyba na Czyżynach, na pewno miałabyś bliżej tam. Namiary chyba można wyguglować.
          Aha i jest też ośrodek MUDI na Azorach, mają salę do SI i terapeutów też.

Na początek musisz zrobić tzw. diagnozę. U dwulatka nie wszystko da się zrobić, ale specjalista na pewno coś powie. Taka diagnoza to jest na ogół kilka spotkań, my chyba byliśmy na 3 czy 4. Im wcześniej się zacznie terapię tym lepiej. Ja bardzo żałuję, że trafiłam na SI tak późno z moim.
          • kasia080178 Re: integracja sensoryczna 18.05.12, 10:00
            niewiedziałam ze trzeba miec jeszcze postawiona diagnoze.
            • uffa1 Re: integracja sensoryczna 22.05.12, 22:51
              Bardzo polecam ośrodek MUDI. Świetni terapeuci, mojemu dziecku pomgli.
          • babciadancia Re: integracja sensoryczna 27.06.12, 18:45
            tam możesz więcej napisać na temat terapi SI u Baraniewicza ,czy prywatnie czy państwowo ,czy stawia diagnoze. Bardzo potrzebuje tych wiadomości.
            • blankaz Re: integracja sensoryczna 28.06.12, 14:53
              Jak najbardziej stawia diagnozę, od tego się zaczyna.
              Rok temu w lipcu jeździliśmy właśnie na diagnozę (3 lub 4 spotkania, chyba 4), a od września już na terapię.
              Oczywiście wszystko prywatnie.

Państwowo terapia SI jest dostępna w jakimś przedszkolu czy szkole w Nowej Hucie, ale szczegółów nie znam.
              • babciadancia Re: integracja sensoryczna 05.07.12, 06:50
                A czy możesz mi podać dokładniejsze namiary na Bogdanowicza.
                Jak szukalam to znalazlam fundacje z Bogdanowiczem a Ty piszesz że prywatnie. Czy to ten sam.
                A może znasz gdzie przyjmują nieodpłatnie? Pozdrawiam
                • blankaz Re: integracja sensoryczna 05.07.12, 11:28
                  Nasz specjalista od SI nazywa się Baraniewicz, a nie Bogdanowicz.
                  Namiary można znaleźć TUTAJ.
    • babciadancia Re: integracja sensoryczna 10.07.12, 07:18
      Dziękuje za informacje---------
    • mena69 Re: integracja sensoryczna 02.09.12, 03:07
      Polecam Ośrodek dla dzieci z autyzmem i innymi zaburzeniami rozwoju, na ul. Zacisze, niedaleko dworca-Galerii, w budynku kuratorium. Pracują tam specjaliści od autyzmu i na pewno jakąś poradę otrzymasz, na pewno konieczna będzie porządna diagnoza, na terminy trochę się czeka. Nie wiem jak w przypadku maluchów, ale takie 4-5 latki mają tam różne terapie.
      • ania.moc Re: integracja sensoryczna 12.09.12, 18:16
        Mudi nie polecam
        O zajęciach si dużo można poczytać na forach dziecięcych
        • zablakanaowieczka Re: integracja sensoryczna 15.09.12, 22:58
          Ania, mogę zapytać czemu nie polecasz MUDI?
    • panna_dziewanna Re: integracja sensoryczna 17.09.12, 00:45
      Jeśli dziecię ma podejrzenia zaburzeń ze spektrum autyzmu, to sądzę, że najpierw należałoby się udać na diagnozę. Proponowałabym Ci udać się do Ośrodka Wczesnej Pomocy Psychologicznej na ul. Półkole 11. Tam zespół specjalistów robi diagnozę dziecka i jeśli faktycznie okaże się, że dziecko ma zaburzenia ze spektrum autyzmu, to może korzystać bezpłatnie z zajęć w ośrodkach wczesnej pomocy pedagogicznej w kilku miejscach w Krakowie. Jeżeli nie chcesz korzystać z oferty państwowej, to dla tak malutkiego dziecka, dla którego nie wiesz jeszcze dokładnie co jest, najlepiej udać się do jakiegoś centrum, gdzie mają specjalistów z różnych dziedzin, nie tylko integracji sensorycznej. Na przykład wspomniane tutaj MUDI, czy AGAJA www.agaja.pl.
      • gagata7 Re: integracja sensoryczna 07.07.13, 10:52
        My jeździliśmy do Krakowa ale było nam za daleko. Teraz jeździmy tylko 30 km do Suchej Beskidzkiej.
        Tu: www.pracownialobus.pl profesjonalnie działająca poradnia. Robia diagnozy zespołowe. Szkoda,że straciłam dwa lata jeżdżąc do Krakowa, w Suchej przez trzy miesiące zrobiliśmy duże postępy. Mamy tez programy do ćwiczeń w domu. W Krakowie nikt nam nie mówił jak postępowac z dzieckie, Stracony czas jak dla nas.
        • veroniqq Re: integracja sensoryczna 14.07.13, 18:31
          Napiszę krótko z 9 - miesięcznego doświadczenia w różnych miejscach:
          najlepiej przeprowadzona diagnoza autyzmu i bezpłatna - ul. Zacisze Ośrodek dla dzieci z autyzmem i innymi zaburzeniami rozwojowymi - długie terminy (kilka m-cy ale warto!)
          - Por. Psych. Pedagogiczna ul. Półkole też robią diagnozy, ale ich nie polecam, wiele nie dostrzegają, panie są dość luźne w ocenie, warto chodzić jedynie na bezpłatną terapię SI do P. Domagalskiej, ale trzeba mieć orzeczenie o wczesnym wspomaganiu rozwoju (wydają na miejscu), za to nie warto chodzić do logopedów - strata czasu, nieefektywni, marnują czas dziecka
          - dobra i profesjonalna diagnoza SI prywatnie - Integro u Pani Anny Gomółki, ul. Kościuszkowców, pełen profesjonalizm , diagnoza po 3-4 spotkaniach, koszt 70 zł x 3 (4) spotkania
          - Maltańczycy - ul. Kasztanowa - odradzam dr Gardziela do wydawania diagnozy autyzmu, starszy lekarz i ciężki kontakt, zdarza się że wydaje złe diagnozy (jest lub nie ma autyzmu), niewiele proponują (przynajmniej nam)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka