Dodaj do ulubionych

gdzie lubicie jadać w Warszawie?

15.11.11, 11:28
wybieram się na konferencje do Wawy i chciałabym fajnie spędzić wieczór...mam plan zabrać moich znajomych do jakiejś fajnej knajpki... zależy mi na niebanalnym miejscu, niezłej atmosferze... itd. wink możecie coś polecić?
wyszperałam dwie ciekawe miejscówki:
www.stolikarnia.pl/places/9978
i www.stolikarnia.pl/places/9977
znacie? którą byście wybrali?
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 11:51
      Żadnej akurat nie znam. Ale kiedy mnie najdzie, marzę o "przysmaku kucharza" w Romie (jest kilka knajpek w Wawie). Kurczak w sosie truflowym z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką... coś niesamowitego. Niestety, jak dla mnie trochę droga zabawa, więc bywam rzadko.
      • anusia29 Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 11:56
        Roma jest już teraz tylko jedna - ta na Grottgera. pani właścicielska spodziewa się dziecka i ograniczyła aktywnośc do pierwszej knajpki. Pozostałe sprzedała lub wydzierżawiła. Jak sama powiedziała "pozbyła się".
        Ze swej strony polecam
        Santorini (grecka)
        El Popo (meksykańska)
        Sakana (sushi)
        Blue cactus (na brunch w niedzielę)
        • morgen_stern Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 12:01
          O, popatrz, nie wiedziałam.
          Zaprotestuję tylko, jeśli chodzi o Blue Cactus, dla mnie przerost formy nad treścią. Tłumy, jedzenie ok, ale nie za takie ceny, fatalna obsługa.

Przypomniała mi się fantastyczna knajpka z kuchnią tajską, Maharaja na Szerokim Dunaju. Bardzo niepozorna, nic nie zapowiada pysznego jedzenia. A warto spróbować.
          • anusia29 Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 12:04
            Blue cactus - polecam jedynie na niedzielny brunch - jest oooogromny wybór i jesz ile chcesz + dziecko za 15 pln zł. Jest wtedy fajna animacja dloa dzieci (malowanie twarzy, baloniki i >>> przedstawienie!!!) Poza tym - nie byłam i nie jadłam a la carte.
            • matokk Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 21:31
              chili chili jest boska
          • agarawka Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 13:01
            "Nic nie zapowiada pysznego jedzenia" - zabrzmiało mocno zastanawiająco.... wink
          • marghe_72 Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 16.11.11, 01:29
            morgen_stern napisała:
            >
            > Przypomniała mi się fantastyczna knajpka z kuchnią tajską, Maharaja na Szerokim
            > Dunaju. Bardzo niepozorna, nic nie zapowiada pysznego jedzenia. A warto spróbo
            > wać.

Oj nie, zdecydowanie nie. Oni nie wiedzą co to tajska kuchnia.
            Tak naprawdę w Warszawie nie ma naprawdę dobrej tajskiej knajpki, no może wspomniany przeze mnie Lemongrass

Suparom Thai food na Wałbrzyskiej ujdzie
            Papaja strasznie droga
            Sunanta coraz słabiej karmi
      • agarawka Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 14:08
        brzmi super! kurcze...głodna się zrobiłam ;P szkoda, że drogo...no właśnie poluję też na jakieś zniżki... w Wawie znalazłam coś takiego: www.stolikarnia.pl/offers/79 - panna cotta gratis. Brzmi kusząco!
    • bri Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 12:10
      Ostatnio pyszny obiad jadłam w restauracji Rozpusta na Elektoralnej (rosół z gęsi z ziołowymi kluseczkami wspominam do dziś). Ale restauracja jest urządzona klasycznie, więc nie da się jej zaliczyć do kategorii "niebanalne miejsce" wink
    • inguszetia_2006 Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 13:03
      Witam,
      W Blue Cactusie jest najlepsza w Warszawie Margarita;-P
      Pzdr.
      Ingu
    • ziutka23 Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 13:18
      Zależy też, w której części miasta będzie konferencja albo gdzie będziecie nocować. Nie wiem, czy nie będzie miało znaczenia, że dojazd do nawet fajnej knajpki będzie wynosił np. ponad 45 min ... Galeon jest na Mokotowie, w miejscu mało reprezentacyjnym, nieco na uboczu, wśród lekko blokowej zabudowy.
      • agarawka Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 14:35
        Heh, w sumie słuszna uwaga! Nocujemy w Campanile.
        • feniks_z_popiolu Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 21:34
          Jak Campanille (teraz już ten hotel nazywa się Tulip coś tam) to niemal "na plecach" macie Zachcianek. Klimatycznysmile).
    • e_r_i_n Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 13:19
      Na Galeon się zasadzam, bo blisko mnie i ciekawie wygląda.
      Blue Cactusa lubię bardzo.
      Poza tym Zielnik Gesslerowej i Banja Luka
    • thank_you Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 13:23
      Odradzam Galeon. Banja Luka, która jest niedaleko to dużo lepszy pomysł: klik
      • e_r_i_n Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 13:38
        thank_you napisała:

> Odradzam Galeon.

A możesz coś więcej?
        • thank_you Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 14:14
          Mogę. smile

Byłam tam 2 razy - zgodnie z zasadą, że nie należy przekreślać danego miejsca od razu (moje doświadczenie podpowiada mi jednak, że powinnam się kierować intuicją i że jak raz coś mi nie pasuje, to nie ma co liczyć na poprawę - szkoda czasu i pieniędzy).

W restauracji proponują typowo polską kuchnię ale...dania są bez polotu. Bez smaku. Mam wrażenie, że stawiając swoje pierwsze kroki w kuchni gotowałam smaczniej. smile

Poza tym porcje nie są duże i w ostatecznym rozrachunku wychodzi drogo.

Wystrój również nie należy do najlepszych. Brakuje mu - podobnie jak serwowanym daniom wink - dobrego smaku.

---
          Producentka hormonu szczęścia smile
          • thank_you Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 14:15
            Oczywiście moja opinia nie jest wiążąca. smile))
          • agarawka Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 14:32
            hmmm...dziwne, z tego, co patrzyłam na zdjęcia to wystrój właśnie mają dość niebanalny...
            • thank_you Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 14:55
              Może i tak, ale wg mnie jest mocno kiczowaty, naciągany.
      • manu_mi Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 14:47
        Banja Luka też odradzam. Tłuste, ciężkie jedzenie, nie szczególnie świeże, bardzo dalekie od bałkańskich oryginałów. Poza tym obsługa kelnerska kiepsa, długo się czeka.
        • thank_you Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 14:58
          To ciekawe - jak przy takim przemiale klientów i kilku knajpach mogą mieć nieświeże jedzenie? Nigdy się z tym nie spotkałam, a Banja Luka to takie miejsce, które regularnie od wielu lat odwiedzam (byłam tam pewnie z kilkadziesiąt razy). Co do kelnerów można się zgodzić - wiele osób narzeka i chyba słusznie.
    • an_ni Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 14:41
      wyszukalas jakas dziwna niepopularna strone i chyba reklamujesz te Tomatine?

• adsa_21 Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 14:53
      Kresowa Hawira (centrum,ul. Szkolna)
    • thank_you Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 15:01
      Jeśli zależy Ci na włoskim, dobrym jedzeniu to Rubikon. Wszystko od A do Z przygotowują sami i mają rewelacyjny wybór win.
    • d.o.s.i.a Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 15:06
      Moje ostatnie odkrycie - U Kucharzy:

www.gessler.pl/newruk5.htm
      • marghe_72 Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 16.11.11, 01:31
        d.o.s.i.a napisała:

> Moje ostatnie odkrycie - U Kucharzy:

i byłaś naprawdę zadowolona?
        Ja byłam raz i nigdy więcej tam nei wrócę.
        Z powodu cen (wygórowanych), atmosfery (jak z bazaru) i jedzenia (nic szczególnego, zwłaszcza za takie pieniądze)
    • klubgogo Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 18:27
      Ja wypowiem się do 3, no może 4.
      1. Dziki Ryż na Puławskiej, dawno nie byłam, ale jak bywałam było pysznie - chińsko/japońsko/koreańsko/indyjsko.
      2. Banja Luka - ciężko, mięsno i biesiadnie, bardzo biesiadnie, podobnie w 3. Oberży pod Czerwonym Wieprzem, to takie knajpki, gdzie wódeczka powinna lać się na okrągło

4. Santorini na Egipskiej - jak w Grecji, spokojnie, przytulnie i przepysznie!
      5. Mandarin - chińska, przepyszna, elegancka, ale daleko.
    • a.va Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 18:36
      Też polecam Santorini. Pysznie i świetna obsługa (byłam kilka razy i zawsze wychodziłam pod wrażeniem starań kelnerów).
      Podobało mi się też w Blue Cactus, ale tam byłam tylko raz, więc trudno mi powiedzieć, czy po prostu dobrze trafiłam, czy tam tak zawsze.
      • e_r_i_n Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 20:49
        Tak się właśnie nad Santorini zastanawiałam, coby sobie Kretę powspominać. Mówicie, że warto?
    • ola Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 19:05
      Ja lubię Mexican na Foksal
    • thank_you Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 20:34
      Chyba ktoś nas w trąbę zrobił.
      • modrooczka Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 16.11.11, 00:48
        Zrobił, zrobił. Agarawka wyprodukowała całe dwa posty na forum gazeta.pl. Oba w tym wątku...
        Ale wypowiem się, co mi szkodzi zareklamować ulubiony lokal wink Jadać należy w Delikatesach Esencji na Marszałkowskiej smile
    • claudel6 Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 20:36
      polecam Magiel Cafe na Mokotowie. Mają kucharza pasjonata, który dosłownie wyczarowuje dania i menu ciagle się zmienia, zgodnie z fantazją kucharza i sezonem. Tu stronka:
      www.magielcafe.pl/
      nie należa do tanich - tzn. ceny nie są b. wysokie, ale dania też nie są duże.
    • nellyssima Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 21:19
      Najbardziej odjechaną knajpą w Warszawie jest "U kucharzy". To moje odkrycie.
      Potem lubię grecką El Greco.
      • berecik7 Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 15.11.11, 21:34
        Jeśli chcesz niebanalnie, to zdecydowanie "U kucharzy" (naprzeciwko hotelu Bristol).
        Poza tym meksykańska knajpa na Foksal jest świetna (polecam zapiekane avocado). Do tego na Szpitalnej jest knajpka tajska "Orchidea" - polecam kurczaka green curry, absolutny odlot.
        Fajny, chociaż drogi jest też "Dziki Ryż" na Puławskiej (także green curry i kurczak po kantońsku). Co do kuchni bałkańskiej to zdecydowanie "Mały Belgrad", ale to na Ursynowie (Belgradzka) i trzeba wcześniej rezerwować miejsca.
        Jeśli chcecie sushi - to "Oto sushi" na Nowym Świecie i "Ikebana" są bezkonkurencyjne.
        • claudel6 Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 16.11.11, 00:50
          dla mnie Dziki Ryż bez żadnej rewelacji - jest na poziomie osoby poczatkującej w kuchni azjatyckiej. nie zjadłam tam nigdy lepiej niż sama jestem w stanie po tajsku/indyjsku ugotować.
    • marghe_72 Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 16.11.11, 01:25
      na szybko

Delizia
      Maho
      Lemongrass
      Opasły Tom
      Tomo Sushi
      Bella Napoli (ale to na Pradze i raczej nieciekawy wystrój)
      Izumi Biały kamień
      Arti

cdn jutro
    • marghe_72 Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 16.11.11, 01:27
      grecka - Taverna Patris i el Greco.

Santorini się psuje
      El popo się psuje
      • czeresniewkapeluszu Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 02.03.12, 16:45
        Bazyliszek,
        Kebab - stacja WKD Śródmieście (zawsze miła obsługa!) big_grin
    • marcyszka Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 13.03.12, 14:43
      ja polecam wspomniane już wyżej "Czyli chili", a także Tawernę Korsarz i Halkę
      • koral777 Re: gdzie lubicie jadać w Warszawie? 20.03.12, 09:08

my lubimy St Antonio, z dzieckiem gratis sb i niedziele
        miły wystrój, park ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka