Dodaj do ulubionych

SP nr 65 Golikówka

04.02.13, 20:20
Chciałabym się zapytać mam uczęszczających tam dzieci o warunki w szkole. Myślę o zapisaniu do niej synka i chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej. Jak liczne są klasy (0-3), w jakich godzinach są lekcje dla najmłodszych, jak takie maluchy są traktowane, czy podchodzi się do ucznia indywidualnie, jakie są dodatkowe zajęcia, jak czynna jest świetlica, czy dzieci mogą tam odrobić lekcje, czy tylko po prostu "są".
Będę bardzo wdzięczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • buduje Re: SP nr 65 Golikówka 04.02.13, 21:03
      Chętnie przyłaczę się do pytania, bo też ta szkołę rozważam, a ciężko znaleźć o niej opinie. Z tego co udało mi się ustalić to:
      - w każdym roczniku jest tylko jedna klasa po około 18-20 dzieci
      - od 4rech lat maja klasy mieszane rocznikowo
      - panie pilnuja by żadne dziecko nie siedziało samo, jak nie ma parzystej liczby dzieci w klasie
      - przez pierwsze miesiace I klasy dzieci siedza w ławkach łaczonych w prostokat po 6 osób, ma to je nauczyć współpracy w grupie
      - w starszych klasach ławki ustawiane w miarę potrzeb lekcji - widziałam klasówkę i dzieci siedziały w pojedynczych ławkach, jak i historię na której robiły projekt i miały ławki połaczone
      - jest tyle sal co klas więc lekcje zawsze sa od 8mej
      - podobno w pierwszej klasie dzieci nie nosza ksiażek do domi, bo zadania sa na xerówkach lub nie ma ich wogóle
      - klasy I-III maja szafki w salach, sale ładne, jasne i przestronne
      - jest duża sala gimnastyczna, plus taka aula na korytarzu, gdzie stoi pianino i dzieci maja tam rytmike
      - przed wejściem do szkoły jest plac zabaw, który w tym roku ma być jeszcze doposażony (widziałam, że miasto roisało już przetarg)
      - z terenu szkoły jest przejście na duże boisko
      - obiady sa przywożone przez catering w termosach, osobno dla każdego dziecka. Starsze dzieci zabieraja je podno do domu, młodsze jedza w ramach świetlicy. Jak czegoś nie zjedza to dostaja w termosie do domu. Rok temu obiad kosztował 6,50zł. Stołówka mi się nie podobała - mała i było czuć wilgoć
      - świetlica wg. mnie jest największym minusem. Mieści się w piwnicy i jest mała i ciemna. Pani pedagog zarzekała się, że dzieci spędzaja w tym pomieszczeniu mało czasu. Sa podobno dzieleni na grupy i jak jedna grupa odrabia zadania na świetlicy to druga jest na sali gimnastycznej, a jeszcze inna w ponliskim domu kultury na zajęciach, kolejna na zajęciach dodatkowych itd. Jak jest ciepło, to dzieci sa na placu zabaw (to sprawdziłam przejażdżajac tam kilkakrotnie)
      - rozmawiałam z pania, która ma obecna klasę pierwsza i generalnie Pani odpowiadała tak, jakbym chciała wink ale na bank jest sympatyczna i dzieci ja lubia. Nie udało mi sie natomiast porozmawiać z pania, ktora obejmie teraz pierwsza klase. Widziałam tylko jak prowadzi kawałek lekcji, ale dzieci tak były mna zainteresowane, że nie chciałam im przeszkadzać, i teraz żałuję
      - toalety sa osobne dla klas młodszych i starszych, jak byłam to były czyste i był w nich papier toaletowy i ręczniki papierowe
      - szkoła ma mało punktów w testach 6to klasisty i tak od kilku lat
      - dzieci, z którymi rozmawiałam były bardzo zadowolone ze szkoły
      - panie znaja chyba wszystkie dzieci po imieniu, a przynajmniej takie wrażenie sprawiały na przerwie
      Nie udało mi się pójść tam w tym roku na dni otwarte sad a nie wiem czy będa kolejne. Daj proszę znać jak Ci się uda dowiedzieć czegoś więcej. W porównaniu z molochami w okolicy ta szkoła stankwi bardzo fajna odmianę. Wyglada na to, że panie maja czas i ochotę podejść do każdego dziecka indywidualnie. Przepytałam kilka dzieci o ich średnia i ulubione przedmioty i były zarówno dzieciaki za średnia w okolicy 5 jak i powyżej 3, więc nie wiem jak traktować wyniki sprawdzianu wink Ta szkoła jest Waszym rejonem czy planujecie dowozić dziecko?
      • nomika1000 Re: SP nr 65 Golikówka 04.02.13, 21:25
        To bardzo dużo wiesz "buduje" wink
        Przeprowadziliśmy się niedawno z innej części miasta, teraz mieszkam na Złocieniu. Szukam w okolicy, jestem w stanie dowozić dziecko, byle by chodziło do w miarę dobrej szkoły, która nie będzie molochem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka