Dodaj do ulubionych

prosze o opinie na temat szkol na ruczaju

27.10.08, 20:48
Witam;
przeszukalam dosc wnikliwie forum na temat szkol na ruczaju, ale niewiele
znalazlam. ludzie pytaja, lecz nie otrzymuja odpowiedzi.
bardzo prosze o opinie na temat szkol: na pszczelnej, lipinskiego, strakowej,
w pychowicach i na rydlowce "istota".
czy ktos z Was posyla tam dzieci? ktorych szkol unikac? do ktorych mozna
poslac dziecko i wiedziec, ze jest tam bezpieczne i szanowane?
Obserwuj wątek
    • zlota_niunia Re: prosze o opinie na temat szkol na ruczaju 31.10.08, 09:25
      czy ktos chodzil do szkól na ruczaju albo ma tam dziecko? bardzo prosze o
      opinie. co jest w nich dobrego, a co zlego
      • kubiakkasia Re: prosze o opinie na temat szkol na ruczaju 07.11.08, 09:51
        ja osobiście chodziłam do szkoły 158 na Strakowej,fajna szkoła,dobrzy
        nauczyciele i super atmosfera. Dzieci moich koleżanek tez tam chodzą i są
        zadowolonesmile
        • wanilia39 Re: prosze o opinie na temat szkol na ruczaju 11.11.08, 01:05
          mój syn chodził do podstawówki na strąkowej, teraz kończy tam
          gimnazjum. ogólnie mówiąc to całkiem przyzwoite szkoły osiedlowe.
          kilkoro świetnych nauczycieli, kilkoro "takich sobie". byc może
          (jesli na osiedlu )córka też tam będzie chodziła smile
    • jagoda_100 Re: prosze o opinie na temat szkol na ruczaju 01.06.09, 11:05
      Polecam szkołę na Strąkowej. Dziecko znajomej tam chodziło, dobrze ją skończyło, nie miało
      problemów z wyborem gimnazjum, a potem liceum. Drugie dziecko teraz chodzi i też jest
      zadowolone, więc poziom i atmosfera chyba się nie zmienia. Szczerze odradzam szkołę na
      Pszczelnej (dużo negatywnych opinii znajomych i własne doświadczenia).
      • dipi1 Re: prosze o opinie na temat szkol na ruczaju 09.06.09, 20:41
        O co chodzi z tymi złymi opiniami o Pszczelnej.
        Kiepscy nauczyciele, zła organizacja, brak zajęć dla dzieci???
        Moje dziecko zaczyna w tym roku I klasę u Pani Lorenz(c)na
        Pszczelnej. Ktoś coś może więcej napisze?
    • katkamatka Re: prosze o opinie na temat szkol na ruczaju 12.06.09, 10:58
      Szkoła "Istota" to jak zapewne wiesz szkoła waldorfska, więc
      zupełnie "inna" niż resztasmile
      • orchidea22 Re: prosze o opinie na temat szkol na ruczaju 17.06.09, 19:06
        poza tym nie wiem czy mam dobre informacje ale istota chyba sie
        przenosi gdzieś do Borku? na razie jest w dosc specyficznym miejscu,
        budynek jest okropny, otoczenie paskidne, szczególnie jesienią, gdy
        wszystko tonie w błocie, ale dzieciaki wyglądają na zadowolone.
        • ekosc Kiermasz świąteczny w szkole Istota 11.12.09, 17:53
          19 grudnia w szkole Istota będzie kiermasz świąteczny - to okazja
          zobaczyć jak szkoła wygląda "od środka".
          • mamarysi4 szkoły ruczaj 13.12.09, 21:17
            a może jakieś opinie o szkole na Skośnej i prywatnej "Źródełko"???
            • mamarysi4 Re: szkoły ruczaj 15.12.09, 21:08
              może ktoś się jeszcze dopisze??
              • wanilia39 Re: szkoły ruczaj 16.12.09, 02:49
                czy źródełko czasem się nie rozwiązuje?
              • fajny-bambularz Re: szkoły ruczaj 14.01.10, 23:28
                A ja mam fajną szkołę, choć nie na Ruczaju, tylko w okolicy. Zapisałam córkę do
                Naszej Szkoły XXI Wieku na ul. Działowskiego. O transport się nie martwię, bo
                codziennie szkolny bus rozwozi dzieci. Szkółka jest super. W niewielkim domku, z
                ogrodem, nie ma wiele dzieci. Co najważniejsze- paniom chce się pracować, a to
                rzadkość. Dzieciaki mają zajęcia do godz. 16.30, jest śniadanie i obiad, języki
                obce i mnóstwo zajęć dodatkowych. Jak chcesz, popatrz sobie na stronkę
                internetową. Nie wiem kiedy ale pewnie znów niedługo będzie dzień otwarty, więc
                możesz na własne oczy zobaczyć, ze wszystko jest ok. Dziś w szkole była zabawa
                karnawałowa. Wyszalałyśmy się obydwie. Miło patrzeć na zachwycone dziecko.
                Pozdrawiam
                • amama.1 Re: szkoły ruczaj 15.01.10, 15:43
                  Moja młodsza córka chodziła do przedszkola prowadzonego przez
                  właścicielkę Naszej Szkoły XXI wieku na ul. Wandejskiej. Polecono
                  nam to przedszkole, bo podobno było mnóstwo zajęć dodatkowych i
                  zaangażowane panie. Być może tak było na początku, ale potem, kiedy
                  właścicielka pozyskała już odpowiednio dużą ilość przedszkolaków, to
                  przestało jej zależeć. Do tego stopnia, że przez trzy lata nikt nie
                  zainstalował porządnego placu zabaw, mimo że było miejsce w
                  ogrodzie. A na koniec pani przedszkolanka zwierzyła się nam, że ona
                  otrzymuje od właścicielki 50 zł miesięcznie na grupę na pomoce
                  (kredki, farbki, papier, zabawki). Zważywszy, że w grupie było 15
                  dzieci, które płaciły po 450 zł mieisęcznie oraz że przedszkole
                  otrzymywało również dotację samorządową do każdego dziecka
                  zamieszkałego w Krakowie, to chyba jest niewiele. Mam nadzieję, ze
                  tak samo nie skończy się w Naszej Szkole XXI wieku. Na razie im
                  zależy, bo z tego co wiem to mają niewiele uczniów.
                  Nawiasem mówiąc, ta szkoła organizuje zajęcia wakacyjne również dla
                  dzieci spoza szkoły i przedszkola i ta lokalizacja na Działowskiego
                  wśród łąk daje poczucie bycia na wakacjach
                  • ela.50 Re: szkoły ruczaj 16.01.10, 22:12
                    Znam szkołę XXI wieku, i z tego co wiem to rodzice są bardzo zadowoleni. dzieci
                    maja masę zajęć dodatkowych, jest domowa miła atmosfera. szkoła współpracuje z
                    rodzicami co przynosi wiele dobrego, mam tez koleżankę pracującą w kuratorium i
                    podobna szkoła ta ma świetną opinię.
                • jan.36 Re: szkoły ruczaj 16.01.10, 22:29
                  Moje dziecko też chodzi do tej szkoły, jestem zadowolony, nie spodziewałem się
                  ze będzie aż tak fajnie. Moje dziecko uwielbia wszystkie panie (ja nie mam
                  zastrzeżeń do nauczycieli) i z chęcią wstaje do szkoły. najbardziej lubi karate
                  i kaligrafię japońską, codziennie ma j. angielski i są efekty z czego jestem
                  szczególnie zadowolony. szkoła jest kameralna i uważam to za ogromny plus.
                  szczerze polecam.
            • amama.1 Re: szkoły ruczaj 16.12.09, 13:56
              Na razie warunki lokalowe bardziej niż skromne: brak stołówki, mała
              świetlica dla wszystkich dzieci razem (od zerówki do 3 klasy),
              szatnia tak mała, że dzieci muszą nosić obuwie zamienne do domu, co
              dodatkowo dociąża i tak ciężkie tornistry. Ale szkoła się
              rozbudowuje i pewnie to wszystko się zmieni. Na razie szkoła jest
              mała i to jest jej plus, bo pani woźna i większość nauczycieli znają
              każde dziecko z imienia i nazwiskasmile Poziom nauczania różny zależy
              od nauczyciela. Generalnie niski poziom angielskiego i wszystkie
              dzieciaki douczają się dodatkowo. Obie panie od angielskiego, które
              uczyły moje dziecko, były beznadziejne. Żadnej inwencji, żadnych
              dodatkowych gier/zabaw. Tylko nudne przerabianie niezbyt
              wymagającego podręcznika.
              • mamarysi4 Re: szkoły ruczaj 16.12.09, 20:55
                to nie wygląda to najlepiej.
                A o szkole na Skośnej coś wiecie??
              • mamarysi4 Re: szkoły ruczaj 16.12.09, 21:06
                myślałam w pierwszej chwili, że chodzio "źródełko", a jednak o
                skośną. Faktycznie widziałam, że się rozbudowuje znaczy,że jest
                szansa na lepsze.smile
              • dorota-32 Re: szkoły ruczaj 22.04.15, 12:10
                Przedszkole Centrum Wczesnej Edukacji na Wandejskiej 4 - cena 390 zł za miesiąc (w tym obiad) robi nabór do zerówki dla 5 -cio i 6-cio latków. Wspaniali nauczyciele, duży ogród-dzieci często są na powietrzu, domowa atmosfera. Na pewno lepiej posłać dziecko do zerówki tam, niż do przepełnionej szkoły - gdzie będzie siedziało kilka godzin na zatłoczonej świetlicy, gdzie nawet nie będzie miało miejsc przy stoliczku ani nawet na podłodze żeby odrobić lekcje. Nie mówiąc, że ze świetlicy pani nie zabiera dzieci na powietrze!
            • dorota-32 Re: szkoły ruczaj 19.03.15, 14:06
              Koniecznie poczytajcie co czeka nasze dzieciaki!

www.radiokrakow.pl/od-was/na-ruczaju-i-klinach-brakuje-szkol/
              www.gazetakrakowska.pl/artykul/3788191,szkola-na-ruczaju-jest-za-mala-dzieci-beda-uczyly-sie-na-trzy-zmiany,id,t.html
              • dorota-32 Re: szkoły ruczaj 22.04.15, 13:48
                Przedszkole Centrum Wczesnej Edukacji na Wandejskiej 4 - cena 390 zł za miesiąc (w tym obiad) robi nabór do zerówki dla 5 -cio i 6-cio latków. Wspaniali nauczyciele, duży ogród-dzieci często są na powietrzu, domowa atmosfera. Na pewno lepiej posłać dziecko do zerówki tam, niż do przepełnionej szkoły - gdzie będzie siedziało kilka godzin na zatłoczonej świetlicy, gdzie nawet nie będzie miało miejsc przy stoliczku ani nawet na podłodze żeby odrobić lekcje. Nie mówiąc, że ze świetlicy pani nie zabiera dzieci na powietrze! W lipcu mają otwarte, pierwszy i czwarty tydzień sierpnia też działają!
            • dorota-32 Re: szkoły ruczaj 22.04.15, 12:13
              Przedszkole Centrum Wczesnej Edukacji na Wandejskiej 4 - cena 390 zł za miesiąc (w tym obiad) robi nabór do zerówki dla 5 -cio i 6-cio latków. Wspaniali nauczyciele, duży ogród-dzieci często są na powietrzu, przyjazna atmosfera. Na pewno lepiej posłać dziecko do zerówki tam, niż do przepełnionej szkoły - gdzie będzie siedziało kilka godzin na zatłoczonej świetlicy, gdzie nawet nie będzie miało miejsc przy stoliczku ani nawet na podłodze żeby odrobić lekcje. Nie mówiąc, że ze świetlicy pani nie zabiera dzieci na powietrze!
    • tataantka Re: prosze o opinie na temat szkol na ruczaju 04.02.10, 23:09
      Dołączam do wątku. Dałem się namówić waszym opiniom i pojechałem oglądnąć szkołę
      XXI wieku na Działowskiego. I co? Zapisałem Antosia już teraz. Załuję, ze nie
      było takich szkół gdy ja byłem dzieckiem. Acha, jeszcze jedno. Wyczytałem w
      jakimś wątku, ze szkoła ma świetną opinię w kuratorium. A, ze jestem bardzo
      upierdliwym człowiekiem, sprawdziłem to u źródła. To prawda.
      Co tu dużo mowić - dyrektorka szkoły zapewniła mnie, ze wkrotce w szkole będzie
      dzień otwarty. Zaprosiła nas na zajęcia. Mały codziennie mnie męczy kiedy tam
      pójdziemy, bo tak mu się spodobało, ze chciałby już dziś.
      • mamarysi4 Re: prosze o opinie na temat szkol na ruczaju 07.02.10, 17:20
        Moja córka chodziła do przedszkola prowadzonego przez tę samą Panią
        dyrektor (Szkoła XXI wieku). Panie przedszkolanki cudowne, pełne
        pasji,zapału, pomysłów, niestety zaplecze socjalne słabe (to co
        pisała już w tym wątku jedna z mam): plac zabaw zaniedbany, już
        sampłot na Wandejskiej w opłakanym stanie. Wiele z nauczycielek
        rezygnowało podobno ze względu na złe relacje z Panią dyrektor.
        Mimo to pozytywnie wpominam to przedszkole i nie wykluczam szkoły
        choć boję się jak faktycznie będzie w niej wyglądać. Zerówkę
        prowadzi Pani Bożenka,która wspominam w samych superlatywach,
        urodzony lider,tak pełna pasji, że tylko podziwiać. Reszty
        nauczycieli nie znam. Zastanawiam się jak będzie z warunkami
        lokalowymi jak bedą przybywać nowe dzieciaki, szkoła nie jest chyba
        taka duża?
        • openfuture Re: prosze o opinie na temat szkol na ruczaju 21.05.13, 17:39
          Zachęcam do zapoznania się z nową szkołą na Ruczaju - www.openfuture.edu.pl.
          Open Future International School to dwujęzyczna szkoła podstawowa z międzynarodowym programem nauczania, prowadzącym już później w liceum do zdania matury międzynarodowej.
          Zlokalizowana jest na ul. Kwiecistej na Ruczaju, w nowo wybudowanym budynku. Przestronne sale, doskonale doświetlone światłem dziennym, nauczyciele z powołania, a do tego fantastyczny, skuteczny i przyjazny dla dziecka system nauczania w dwóch językach: polskim i angielskim.
          O tym dlaczego warto uczyć się w tej szkole więcej tutaj:
          www.openfuture.edu.pl/o-szkole/104-jak%C4%85-wybra%C4%87-edukacj%C4%99
          Pozdrawiam i serdecznie zachęcam do kontaktu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka