Dodaj do ulubionych

Czy są tu emamy z Sosnowca?

18.02.05, 21:59
Jeśli tak, to bardzo proszę emamy (lub etatusiów) o pomoc. Niedługo będę się
przeprowadzać do Sosnowca, bo mąż dostał tam pracę. Zupełnie nie znamy tego
miasta. Chcielibyśmy kupić mieszkanie w bloku, w jakiejś przyzwoitej
dzielnicy, gdzie nie strach wychodzić z domu nawet po zmroku. Boję się, żeby
nie utopić pieniędzy i nie wylądować w jakichś slumsach. Czy możecie podać
nazwy lub adresy jakichś fajnych sosnowieckich osiedli? Z góry dzięki smile))
Obserwuj wątek
    • malafm Re: Czy są tu emamy z Sosnowca? 19.02.05, 10:28
      Witaj,
      Ja mieszkam w S-cu od urodzenia i myslę, że mogę Ci najbardziej polecić osiedle
      Sielec. To jest takie nie za duże osiedle z duzą iloscią różnego rodzaju
      sklepów, sa szkoły i przedszkola ( 3 w sumie blisko). Jest to osiedle takie
      wiesz mozna by powiedzieć "górnicze", stała tu kiedys kopalnia i bardzo duzo
      własnie takich młodych emerytów górniczych tu mieszka. Są bloki 10-pietrowe
      takie trochę starsze, sa niskie 4-pietrowe bloki i sa też takie nowe. Jedno co
      jest fajne to, że osiedle jest bardzo blisko centrum ( spacerkiem jakieś 20
      minut) a zarazem jest naprawdę względny spokój. Z bezpieczeństwem to wiesz jaki
      teraz sa czasy ale naprawde nie narzekamy, nie słychać o żadnych rozbojach itp.
      I najważniejsze nie jest to żadne "blokowisko" typu Środula czy Zagórze.
      Oczywiście nie chce nikogo urazić ale sielec jest po prostu mniejszy a przez to
      jakis wydaje mi się przytulniejszy. No jest też duzy Park Sielecki zaraz obok,
      jest basen i lodowiskosmile Czynsze w blokach podległych pod spółdzielnię "Sielec"
      też są chyba niskie w porównaniu do innych np. za 2 pokojowe mieszkanie w bloku
      teraz jest około 240 zł. Prawda jest taka, że innych osiedli nie znam więc
      ciężko doradzać ale znam Sielec wiec chwalębig_grinDDD
      Mała
    • mamamichalka1 Re: Czy są tu emamy z Sosnowca? 20.02.05, 15:10
      Dzięki smile. Sprawdziłam na planie i okazuje się, że gdybyśmy zamieszkali na tym
      osiedlu, to mój mąż miałby do pracy jakieś pół kilometra, czyli super. Wczoraj
      byliśmy w Sosnowcu i muszę powiedzieć, że centrum macie naprawdę ładne.
      Widzieliśmy też park z wieeeelką górką, z której można zjeżdżać na nartach. A
      może jeszcze ktoś się wpisze i powie, gdzie jeszcze fajnie się mieszka w Waszym
      pięknym mieście wink))?
      • malafm Re: Czy są tu emamy z Sosnowca? 20.02.05, 16:56
        No własnie o tym parku pisałam. Górka to nasza "Alibaba".
        Mała
      • aniade Re: Czy są tu emamy z Sosnowca? 23.02.05, 10:08
        A ja polecam osiedle Piastów. Do centrum 15-20 minut piechotą - bez wózka smile))
        Przy osiedlu duuuży park a w nim staw z łabędziami i kaczkami. Blisko do
        przedszkola i szkoły ( nie trzeba przechodzić przez główną ulicę ani przejście
        podziemne ). Bloki sa rozrzucone na większym obszarze więc to takie umiarkowane
        blokowisko,w porównaniu do Zagórza czy Środuli "malutkie", dużo zieleni.
        Jak dla mnie minusem jedynym jest Stadion w parku, bo kiedy są mecze to jest to
        uciążliwe, bo mieszkam akurat najbliżej. Jak byś sprawdzała na planie to szukaj
        ulic Wysokiej, Kierocińskiej, Regulacyjnej, na lewo od Piłsudskiego jadąc od
        centrum do Katowic.
        • malafm Mała dygresja... 23.02.05, 14:50
          Co ja się ostatnio nagłowiłam gdzie jest Kierocińskiej...nonstop mi po głowie
          chodziło, że to gdzies na Niwcebig_grinDDD
    • dorota1976 Re: Czy są tu emamy z Sosnowca? 11.03.05, 17:37
      Malafm, czy Ty naprawdę mieszkasz w Sosnowcu? Kierocińskiej to Stary Sosnowiec, koło egzotarium. A tak ogólnie polecam Pogoń.
      • mamamichalka1 Re: Czy są tu emamy z Sosnowca? 14.03.05, 20:47
        Dzięki za odpowiedzi. Ale chyba jednak zdecydujemy się na Katowice smile.
        • nika333 Re: Czy są tu emamy z Sosnowca? 16.03.05, 12:08
          Jesli chodzi o Sosnowiec, to moge polecic z czystym sumieniem Pogon (te nowsza
          czesc, gdzie sie wychowalam) Sielec, gdzie mieszkalam przez 10 lat i Stary
          Sosnowiec (teraz mieszkam przy Wysokiej). Jesli maz pracuje w Sosnowcu, to
          raczej na Sosnowiec bym sie zdecydowala, bo tu sa nizsze ceny mieszkan, a z
          Katowicami i tak jest swietne polaczenie
          • aniade Re: Czy są tu emamy z Sosnowca? 16.03.05, 16:55
            Nika333, ja też mieszkam na Wysokiej... Ale ten świat mały wink
            • nika333 Re: Czy są tu emamy z Sosnowca? 17.03.05, 08:10
              ja co prawda od 10 miesiecy, ale moze znamy sie z widzeniawink mieszkam nie na
              osiedlu Piastow ale po drugiej stronie
              • aniade Re: Czy są tu emamy z Sosnowca? 17.03.05, 10:27
                A ja tu mieszkam od wieków smile)) Na osiedlu Piastów, a na Wysoką po drugiej
                stronie chadzam czasem do koleżanki. W sumie rano wychodzę do pracy i wracam
                bardzo późnym popołudniem. Tylko w weekendy chodzimy do parku, więc może
                tam "widziałyśmy się" kiedyś winkMam blisko trzyletnią córeczkę ( ja ten czas
                leci !!! ).

Pozdrawiam,
                Ania.
                • nika333 Re: Czy są tu emamy z Sosnowca? 18.03.05, 08:27
                  Moj synek ma poltora roku dopiero...
                  A Piastow znam od dawna, bo tu chodzilam do liceum i mialam sporo znajomych,
                  ale dosc duzo czasu juz uplynelo...
                  • aniade Re: Czy są tu emamy z Sosnowca? 18.03.05, 10:53
                    Ja też chodziłam do Prusa, ale mam wrażenie że od tego czasu upłyneło jeszcze
                    więcej czasu niz w Twoim przypadku wink To były lata 1986-1990
                    • nika333 Re: Czy są tu emamy z Sosnowca? 18.03.05, 15:56
                      no to powinnysmy sie znac z widzenia chociaz, bo ja 1985-89 wink))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka