Gość: Renia IP: *.centertel.pl 14.09.09, 08:41 Witam! Kupuję mieszkanie na rynku wtórnym. Czy zna ktoś notariusza, który jest niezbyt drogi, czy też nie ma to znaczenia, bo opłaty są stałe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kr Re: notariusz IP: 83.19.167.* 14.09.09, 12:28 Opłaty generalnie są stałe, wynikają z Rozporządzenia. Może niektórzy je obniżają ale ważniejsze od kwoty jest to, co i jak zostanie zapisane w akcie notarialnym. Powiem Ci na moim przykładzie, że gdy sprzedawaliśmy mieszkanie "tania" notariuszka wskazana przez kupującego (a właściwie przez pośrednika) poszła po najmniejszej linii oporu i do umowy sprzedaży przepisała żywcem ni przypiął, ni przyłatał nie pasujące akapity z naszej umowy z developerem. W efekcie tak na umowę przedwstępną jak i ostateczną straciliśmy po dwie-trzy godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: notariusz IP: 213.17.128.* 22.09.09, 22:33 A ja radzę spisać ze stron internetowych (www.kin.pl) kilka (kilkanaście) telefonów i podzwonić po notariuszach. Różnice są i to czasem naprawdę duże. Za akt dziedziczenia jeden (a właściwie jedna) powiedziała mi ok. 600 zł, a drugi ok. 300 zł. I tak w pół godziny (wykonałem kilkanaście telefonów) zaoszczędziłem 300 zł :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ten_co_zwykle Re: notariusz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.09, 09:44 Maksymalna taksa netto liczona jest na podstawie rozporz. Min. Spr. wg wzorca odnoszącego się do wartości nieruchomości i wynosi 1.010,00 zł + 0.4% nadwyżki powyżej 60.000,00 zł. Dla przykładu: przy cenie lokalu 400.000,00 zł , maksymalna taksa wynosi 2370,00 zł + 22% VAT czyli 2891,40 zł. Do tego dochodzą koszty wypisów (różne stawki) przec. 30-50 zł+22%VAT/wypis oraz czynności dodatkowe (np. ustanowienie hipoteki). Przy umowie sprzedaży mamy obligatoryjnie co najmniej 5 wypisów - po 2 dla stron, 1 x US, 1 x Sąd, 1 X Gmina. Główną pozycją przy zakupie na rynku wtórnym (jeżeli cena nie zawiera podatku VAT) będzie jednak podatek od czynności cywilno-prawnych (PCC) w wysokości 2% ceny sprzedaży - np. przy cenie 400.000,00 zł będzie to aż 8 tys. zł , który to podatek pobiera notariusz przy akcie. Inne opłaty sądowe (wpis własności, etc.) to już kwoty symboliczne - 200 zł. Reasumując , przy jednym akcie (bez umowy przedwstępnej) maksymalny poziom łącznych kosztów (przy 400.000 zł)przy zakupie mieszkania z rynku wtórnego to kwota około 11,5 tys. złotych. W takim układzie, nie spodziewaj się że szanowany notariusz weźmie mniej za swoją pracę niż 2000 zł + wypisy. Myślę, że przy takich kwotach ważniejsze jest, aby akt sprzedaży został sporządzony prawidłowo a notariusz wykazał się troskliwością o interes kupującego, aniżeli szukanie notariuszy robiących umowy w cenach "promocyjnych". Przynajmniej ja tak nie postępuję, a krótko mówiąc siedzę w temacie (nie jestem notariuszem :)) Napewno warto negocjować z dobrym notariuszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick wyliczenia niezłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 10:10 acz błędne. Polecam par 6 rozporządzenia, z którego dowiesz się że zakup nieruchomości stanowiącej lokal mieszkalny należy się połowa taksy maksymalnej, czyli nie 2370zł netto, a 1185 zł netto. Odpowiedz Link Zgłoś