IP: *.centertel.pl 14.09.09, 08:41
Witam!
Kupuję mieszkanie na rynku wtórnym. Czy zna ktoś notariusza, który
jest niezbyt drogi, czy też nie ma to znaczenia, bo opłaty są stałe?
Obserwuj wątek
    • Gość: kr Re: notariusz IP: 83.19.167.* 14.09.09, 12:28
      Opłaty generalnie są stałe, wynikają z Rozporządzenia. Może niektórzy je obniżają ale ważniejsze od kwoty jest to, co i jak zostanie zapisane w akcie notarialnym. Powiem Ci na moim przykładzie, że gdy sprzedawaliśmy mieszkanie "tania" notariuszka wskazana przez kupującego (a właściwie przez pośrednika) poszła po najmniejszej linii oporu i do umowy sprzedaży przepisała żywcem ni przypiął, ni przyłatał nie pasujące akapity z naszej umowy z developerem. W efekcie tak na umowę przedwstępną jak i ostateczną straciliśmy po dwie-trzy godziny.
      • Gość: gość Re: notariusz IP: 213.17.128.* 22.09.09, 22:33
        A ja radzę spisać ze stron internetowych (www.kin.pl) kilka
        (kilkanaście) telefonów i podzwonić po notariuszach. Różnice są i to
        czasem naprawdę duże. Za akt dziedziczenia jeden (a właściwie jedna)
        powiedziała mi ok. 600 zł, a drugi ok. 300 zł. I tak w pół godziny
        (wykonałem kilkanaście telefonów) zaoszczędziłem 300 zł :)
    • Gość: ten_co_zwykle Re: notariusz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.09, 09:44
      Maksymalna taksa netto liczona jest na podstawie rozporz. Min. Spr. wg wzorca
      odnoszącego się do wartości nieruchomości i wynosi 1.010,00 zł + 0.4% nadwyżki
      powyżej 60.000,00 zł.
      Dla przykładu: przy cenie lokalu 400.000,00 zł , maksymalna taksa wynosi 2370,00
      zł + 22% VAT czyli 2891,40 zł. Do tego dochodzą koszty wypisów (różne stawki)
      przec. 30-50 zł+22%VAT/wypis oraz czynności dodatkowe (np. ustanowienie
      hipoteki). Przy umowie sprzedaży mamy obligatoryjnie co najmniej 5 wypisów - po
      2 dla stron, 1 x US, 1 x Sąd, 1 X Gmina.
      Główną pozycją przy zakupie na rynku wtórnym (jeżeli cena nie zawiera podatku
      VAT) będzie jednak podatek od czynności cywilno-prawnych (PCC) w wysokości 2%
      ceny sprzedaży - np. przy cenie 400.000,00 zł będzie to aż 8 tys. zł , który to
      podatek pobiera notariusz przy akcie. Inne opłaty sądowe (wpis własności, etc.)
      to już kwoty symboliczne - 200 zł.
      Reasumując , przy jednym akcie (bez umowy przedwstępnej) maksymalny poziom
      łącznych kosztów (przy 400.000 zł)przy zakupie mieszkania z rynku wtórnego to
      kwota około 11,5 tys. złotych.
      W takim układzie, nie spodziewaj się że szanowany notariusz weźmie mniej za
      swoją pracę niż 2000 zł + wypisy.
      Myślę, że przy takich kwotach ważniejsze jest, aby akt sprzedaży został
      sporządzony prawidłowo a notariusz wykazał się troskliwością o interes
      kupującego, aniżeli szukanie notariuszy robiących umowy w cenach "promocyjnych".
      Przynajmniej ja tak nie postępuję, a krótko mówiąc siedzę w temacie (nie jestem
      notariuszem :))
      Napewno warto negocjować z dobrym notariuszem.
      • Gość: nick wyliczenia niezłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 10:10
        acz błędne. Polecam par 6 rozporządzenia, z którego dowiesz się że zakup
        nieruchomości stanowiącej lokal mieszkalny należy się połowa taksy maksymalnej,
        czyli nie 2370zł netto, a 1185 zł netto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka