renifer77 Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków 26.09.09, 10:09 Ciekawy wywiad. Dziwne tylko, że o sprawach związanych z Wrocławiem, zmianach jakie mają miejsce w mieście i strategii Dutkiewicza można dowiedzieć się z krakowskiej GW. Koledzy - tzw. „dziennikarze” z wrocławskiej wkładki w sprawach związanych z informowaniem o mieście zeszli na poziom krawężnika i jedyna treść jaką można znaleźć w ich „artykułach” dotyczy dziur w jezdniach, objazdów oraz ujadania na częstotliwość kursowania komunikacji miejskiej na opłotkach miasta. By zapełnić swoje szpalty wrocławska GW specjalizuje się w publikowaniu listów pojękujących jednostek sprowadzających się do przekazu „jak to jest mi źle” i „co to mi się nie należy”. I to ma być dziennikarstwo??? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-76 Re: Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków 27.09.09, 19:42 no tak , Wrocław ma też kiepskie wydanie GW... zgadza się . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prot Re: Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: 80.50.4.* 01.10.09, 13:02 święta racja, "dzięki" dodatkowi wrocławskiemu przestałem być czytelnikiem GW. Lepsza jest Wrocławska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.09.09, 13:34 Drodzy Krakowianie! Moje 3 grosze do artykułu i Waszych komentarzy. Otóż 5 lat temu postanowiłem wyprowadzić się z Katowic, brałem pod uwagę duże miasta z potencjałem: Kraków, Wrocław i Poznań. Zdedydowałem się na Wrocław, a to dlatego, ze to miasto ma swój mit, ludzie myślą pozytywnie, dużo się dzieje. Nie twierdzę, że w Poznaniu i Krakowie nie ma tego więcej, ale dla osoby mieszkającej w Katowicach Wrocław najbardziej przebijał się w świadomości miedialnej z takim właśnie przekazem. We Wrocku ludzie w większości są dumni z Prezydenta, z Rynku, z nowych inwestycji. Okazują to na każdym kroku. Właściwie malkontenci są zmarginowalizowani. Czasami myślę, że mieszkam nie w Polsce, bo u nas naprawdę tych sporów jest mniej, a każdy, kto je wywołuje traci w oczach Wrocławian. Kraków jest ładniejszy, ma piękną historię, mieszka tam wielu znanych ludzi, ma bogatą bazę akademicką, brakuje mu tylko mitu, idei, która zjednoczyłaby mieszkańców. Do tego potrzebny jest jednak przywódca, który nie boi się dużych wyzwań (i porażek), który umiałby wykorzystać ogromny potencjał Waszego miasta. Tak jak to zrobił Dutkiewicz. Ten mit przyciąga takich ludzi jak ja - dobrze opłacanych specjalistów, którzy mogą być dumni z miasta, w któym mieszkają. Życzę Wam takiego krakowskiego Dutkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: *.net.autocom.pl 26.09.09, 19:01 mamy gazetę która jest bez sensu - krakowski oddział wyborczej gdy Wrocław się stara o Expo, o park o cokolwiek i nie wychodzi to jest hołubiony, że próbuje i się lansuje a w Krakowie gazetka pisze, że jesteśmy beznadziejni bo nic nie wychodzi a to takie żenujące. Tak samo jak teraz sztucznie lansuje i pompuje się Wrocław i jego prezydenta - owszem są mistrzami marketingu i co z tego? Stare tramwaje, nie ma zbyt wielkiej i wysokiej kultury, ich szkoła teatralna jest filią naszej więc o czym tu mówić. Struktura własnościowa zupełnie inna, więcej miejskiego mienia, mniej sporów z beznadziejną komisją kościelną, także ale to plus bardziej postępowa i mniej skostniałą struktura społeczna, ale z wymianą pokoleń w Krakowie też się to zmienia. Ale porównujmy, choćby to nie~miało sensu, porównujmy. Będzie wierszówka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: *.chello.pl 27.09.09, 00:31 Wroclaw nie ma tak beznadziejnych pisarczkow jak ,, Mancewicz ,, piszacy na zamowienie na poziomie redaktorka gazetki gminnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: *.net.autocom.pl 27.09.09, 16:09 tak - to zdecydowanie, ale to akurat liczy im się bardzo na plus :) Odpowiedz Link Zgłoś
anna-76 Re: Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków 27.09.09, 19:45 ja Wam powiem Krakowiacy czemu Wy sbie tak kiepsko radzicie bo: jesteście hermetyczni jesteście skąpi jesteście arganccy ciągle mówicie o Cesarzu Josefie jesteście kozmarnie zazdrośni i Lwów i to trwa już irracjonalnie kolejne pokolenie i dlatego zwalczacie Wrocław bo tu sporo lwowiaków się zjechało... Dzisiaj my sobie radzimy lepej od Was , ale do roboty sytuacja może się odwrócić ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: *.net.autocom.pl 30.09.09, 13:26 taaaa frustratko :P mam rozumieć, że wy jesteście rozhermetyzowani jesteście rozrzutni jesteście przemili (o czym świadczy twój post :) ) ciągłe bredzicie i uprawiacie marketing macie lepszą lokalną GW - nie mają Mancewicza i chwalą was za to za co nasza GW by ganiła, bo oni muszą robić polityczkę Lwów Lwowem - byłem, jest piękny, ale do Wrocławia nie ma nic a to czy się Lwowiacy zjechali i ilu nie ma nic do rzeczy. Poza tym ty i każdy inny (znakomita większość) mieszkaniec Wrocławia ma tyle związanego z Lwowem co Wrocław z przedwojenną Polską... Radzicie sobie jak sobie radzicie, zarządzanie macie dobre/mówi się o nim dobrze - po poniekąd wynika z warunków zastanych, tego jaka jest sytuacja prawna, ale - to też trzeba oddać z waszej pracowitości i przedsiębiorczości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazimierz Re: Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 14:50 Gość portalu: eso napisał(a): > Radzicie sobie jak sobie radzicie, zarządzanie macie dobre/mówi się > o nim dobrze - po poniekąd wynika z warunków zastanych, tego jaka > jest sytuacja prawna, ale - to też trzeba oddać z waszej > pracowitości i przedsiębiorczości Tu masz rację, ale zaprzeczyłe(a)ś sam sobie bo krytykując w pierwszej części Wrocławiaków i przyznająć, że maja dobre zarządzanie to z czegoś to sie wzięłó. Właśnie z ich charakteru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: *.net.autocom.pl 13.10.09, 00:08 Pierwsza część była nieco "reakcyjna" na posta na którego odpowiadałem. Wrocław to mistrzostwo marketingu - coś jak rząd PO. Ale nie wchodźmy w szczegóły. Poza tym to co w Krakowie się krytykuje (jakakolwiek nie zakończona sukcesem inicjatywa) we Wrocławiu jest chwalone (jak im nie wyszło Expo jest ok, bo mają efekt marketingowy, są znani, starają się) u nas jakbyśmy się starali i by się nie udało byłoby rozliczanie szukanie winnych etc - jasne że to kwestia mentalności ale pytanie na ile Krakusów a na ile dziennikarzy (ciekawe jaka część jest napływowa?). Poza tym w dyskusji staram się być w miarę i na ile umiem obiektywny - PR to jedno (to plus i minus - plus taki, że Wrocław ma z tego korzyści, minus taki że sam PR to zdecydowanie za mało, bo ludzie nie żyją złudzeniami tylko rzeczywistością). Ale to że mają dobre (na ile mam informacje) zarządzanie wynika na pewno z tego że mają łatwiej, ale (być może - tego nie wiem, ale jako że nie mogę odrzucić wolę policzyć na plus niż na minus i założyć, że jest niż że nie ma) też mają dobre zarządzanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bcn Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: 89.128.229.* 27.09.09, 20:18 A ja zazdroszcze Wroclalowi takiej dynamiki. Widac ze mocno pracuja nad promocja i dzieki temu sciagaja do siebie najlepsze firmy. Miasto rozwija sie jak nigdy przedtem i widac ze ma jasna koncepcje na przyszlosc. Jak tak dalej pojdzie to bedziemy sie dalej zachwycac naszym starym miastem, ale tylko w weekendy, bo do pracy bedziemy jezdzic do Wroclawia, albo Warszawy i tyle z tego bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazimierz Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.09, 21:52 A ja myślę, że Wrocław ma mieszkańców bardziej zdonych do konstruktywnej pracy zespołowej. Ma skromniejszych ludzi i bardziej miejskich. To co najechało do Krakowa po 1945 r do dzisiaj to dość prymitywna galicyjska wiocha. Zarozumialcy i skąpiradła, którym poprzewracało sie we łbach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gkalewski Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: 79.110.194.* 28.09.09, 14:06 Samozachwyt naszego Prezydenta = przegonił samozachwyt krakowskiego Prezydenta... Mamy świetną reklamę, i jeden festiwal o randze europejskiej: Wratislavia Cantans", dwa ogólnopolskie:" Przegląd Piosenki Aktorskiej", nagroda Angelusa - i to wszystko!!! Mamy Rynek - ciasny, knajpiany, jak wszędzie. Mamy, a właściwie nie mamy - 6 tysięcy miejsc w tanich akademikach, a te co są - to urąga europejskim standardom. Nie mamy muzycznie wyrobionej publiczności - idą na Cantans - bo to snobizm, tam trzeba być, a potem już pustki. Mamy tylko 36 księgarni w szeroko pojętym centrum miasta - zamiast jak 10 lat temu - 59!. Mamy 60 km "ścieżek rowerowych" ale na papierze i statystykach, i twierdzi się, że jesteśmy podobno bardzo roszczeniową grupą. Brakujemy nam 5 tys. tanich miejsc noclegowych...Nie skończymy modernizacji dworców na ERUO - w tym Głównego, Świebodzkiego i Nadodrza (brak funduszy!!), lub nie zdążymy z ich przebudową. Zrezygnowaliśmy z gruntownych remontów starych zabytkowych pięknych kamienic ( zrobimy 110 bo na tyle jest kasy. Mamy najmniej basenów i terenów aktywnej rekreacji z tzw. polskich metropolii, i brakuje nam wizji "duchowości" Wrocławia. Przedstawia się go jako miasto młodych - tyle, tylko, że Oni aby w nim żyć wyjeżdżają za granicę. A pensje nie rosną, tylko o roku "stoją" w miejscu!!! Miasto w rankingu miast "przyjaznych mieszkańcom" spadło z 4 na 13 miejsce (materiały w internecie. Jest to miasto drogie - zaraz po Warszawie (jeżdżę na delegację więc weryfikuję to na bieżąco, emeryci wegetują, najlepiej dać im Pavulon, i po kłopocie. Wszystkie artykuły w prasie "robione" są pod zamówiony piar urzędu - zwykły mieszkaniec Wrocławia, bez kasy i pozycji, dla Prezydenta i Jego ludzi - nic nie znaczy, po prostu jest nikim...Witajcie we Wrocku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
exxon71 Re: Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków 01.10.09, 09:50 Sporo celnych obserwacji, ale z kilkoma rzeczami sie zgodzic nie moge: > Mamy świetną reklamę, i jeden festiwal o randze europejskiej: > Wratislavia Cantans", dwa ogólnopolskie:" Przegląd Piosenki Aktorskiej", > nagroda Angelusa A Era Nowe Horyzonty? > Mamy Rynek - ciasny No jesli wroclawski rynek jest dla Ciebie ciasny, to juz nie wiem co odpowiedziec... > Zrezygnowaliśmy z gruntownych remontów > starych zabytkowych pięknych kamienic ( zrobimy 110 bo na tyle jest kasy A gdzie w Polsce remontuje sie ich wiecej? > Przedstawia się go jako miasto > młodych - tyle, tylko, że Oni aby w nim żyć wyjeżdżają za granicę. Nie przesadzalbym - z wielu polskich miast wyjezdzaja. Z moich znajomych z liceum kilka osob wyjechalo do Warszawy, za granice - tylko dwie osoby. Pozostali skonczyli studia we Wroclawiu i dalej mieszkaja i pracuja w miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gos Re: Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: 192.100.112.* 01.10.09, 11:58 Dodatkowo mamy nie 60km sciezek ale ponad 150 www.zdik.wroc.pl/view/index/34 Exxon71 Troszke tendencyjnie dobrales przyklady - nie sprawdzajac faktow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gos Re: Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: 192.100.112.* 01.10.09, 11:58 oczywiscie to nie do exxona71 tylko przedmowcy bylo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 12:44 Dawno nie byłeś we Wrocku prawda ? zresztą czy kiedykolwiek byłeś, twoje przykłady są skrajnie tendencyjne, nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością(ich źródłem są chyba komentarze innych)i świadczą o kompletnym braku rozeznania, jeden przykładów ? bardzo proszę: Od wielu lat we Wrocławiu nie ma już dworca Świebodzkiego (pełni on obecnie zupełnie inne funkcje i na pewno nie było żadnych planów przebudowy do Euro 2012)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 02:01 Ostatnio Poznań wygrał rywalizację o Rock in Rio a dwie wioski kłócą się,która lepsza. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
hopex Re: Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków 01.10.09, 07:55 Wrocław na pewno nie ma jednej rzeczy : straszącego wszystkich, górującego nad wszystkimi, ponurego i złowieszczego Szkieletora :)) Odpowiedz Link Zgłoś
wiaderko.stefana Ani Wrocek ani Krak nie mają metra 01.10.09, 07:52 Wrocław i Kraków mogą sobie konkurować ze sobą, ale prawdziwa metropolia, która może konkurować z Budapesztem, Pragą czy Wiedniem jest w Polsce tylko jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WG Re: Ani Wrocek ani Krak nie mają metra IP: *.ghnet.pl 01.10.09, 08:21 szczerze mówiąc nie widzę podobieństw między ww. miastami, a tym "jedynym" w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
wiaderko.stefana Bo podobieństw niewiele 01.10.09, 08:37 W "tyw jedynym" powstaje architektura projektowana przez światową czołówkę architektów (np.Liebeskind, sir Foster) a w Krakowie, czy Wrocławiu czołowi architekci działali setki lat temu. Wrocław i Kraków to piękne miasta zatopione w historii, a "to jedno" idzie naprzód i żyje teraźniejszością. Owszem, "to jedyne" nie jest tak ładne, jak Wrocław i Kraków,bo zostało zniczczone, ale w nim skupia się prawie cała nauka w kraju (nie uniwersytety produkujące magistrów hurtem, ale instytuty naukowe nastawione na badania). W "tym jednym" jest też więcej teatrów, niż we wszystkich pozostałych miastach Polski razem wziętych i tutaj przyjeżdżają najlepsi aktorzy robić karierę ogólnopolską. Tutaj też jest serce gospodarcze kraju. We Wrocławiu (pod Wrocławiem) produkuje się monitory komputerowe, ale prezesi, finanse, czy działy sprzedaży są gdzie indziej. W Krakowie produkuje się leki,czy pisze oprogramowanie dla google, ale to w innym mieście jest marketing czy działy pr. To w innych miastach są siedziby główne na Polskę i w innym mieście lokują się zagraniczne kadry przyjeżdżające do Polski. W innym mieście są też zagraniczne szkoły (we Wrocławiu takich nie ma a w Krakowie sa tylko dwie) Przykłady można mnożyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archpoch jakoś "liczące się" instytuty... IP: 194.213.1.* 01.10.09, 10:30 ...są rozsiane po całej Polsce. Liczą się nie tylko IChP i jemu podobne. A we Wrocku powstaje największa dla takich instytutów konkurencja - EIT Plus. A Warszawie pozostaje tylko metro i przerośnięte ego. Odpowiedz Link Zgłoś
sajm Re: Bo podobieństw niewiele 01.10.09, 14:36 te cechy "innego miasta" wynikają z olbrzymiej centralizacji Polski. Innymi słowy: nadal cały naród buduje swoja stolicę. Instytuty badawcze są tez poza "innym miastem" Co do liczby teatrów: nie wiem skąd masz takie dane, wynikało by jednak z tego że w wawie jest co najmniej kilkadziesiat teatrów. Wrocław był nie tylko zniszczony, po wojnie był również systematycznie rozbierany. Politechnika Wrocławska czy AGH nie ustępują w niczym Politechnice Warszawskiej, UJ to klasa sama dla siebie, naukowcy tak krakowscy jak i wrocławscy nie muszą sie wstydzić swoich osiagnięć,centrale kilku dużych banków są we Wrocławiu... Przykłady można mnożyć I co z tego wynika? Zupełnie nic, poza tym ze Twój post pokazuje dobitnie, że niewiele wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
sajm Re: Bo podobieństw niewiele 01.10.09, 14:50 jeszcze z tetrami: policzyłem wszystkie sceny, filharmonie dla Warszawy, Wrocławia i Krakowa i wyszło mi: odpowiednio 46,17 i 36. No, oczywiście najwiecej, ale mniej niż Kraków i Wrocław , nie mówiąc o całej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
impostor Re: Ani Wrocek ani Krak nie mają metra 01.10.09, 09:50 nie wiem co gorsze - byc liderem w skali regionalnej, czy dnem michy w europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
dfgfdg Re: Ani Wrocek ani Krak nie mają metra 01.10.09, 11:09 wiaderko.stefana napisał: > Wrocław i Kraków mogą sobie konkurować ze sobą, ale prawdziwa metropolia, > która może konkurować z Budapesztem, Pragą czy Wiedniem jest w Polsce tylko > jedna. Przepraszam która? Z Budapesztem, Pragą i Wiedniem to akurat żadne miasto nie może konkurować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willy Re: Ani Wrocek ani Krak nie mają metra IP: *.pools.arcor-ip.net 01.10.09, 11:57 > Wrocław i Kraków mogą sobie konkurować ze sobą, ale prawdziwa metropolia, > która może konkurować z Budapesztem, Pragą czy Wiedniem jest w Polsce tylko > jedna. Czy masz na mysli tzw. "Radom Europy"? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbking Re: Ani Wrocek ani Krak nie mają metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 00:03 Nie trzeba być geologiem, wystarczy się przejść po Wrocławiu i jego 100 mostach, żeby zrozumieć, że nigdy nie będzie tu metra. Ale najlepszy naziemny transport szynowy w Polsce--tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peszo Re: Ani Wrocek ani Krak nie mają metra IP: *.chello.pl 02.10.09, 00:43 Bo w Stollycy jest tyle pospólstwa, że trzeba było zbudować metro. Sam lumpenproletariat + jego potomstwo. I tak we wszystkich stolicach ekskomuny! Odpowiedz Link Zgłoś
alicja.t3 Re: Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków 01.10.09, 08:26 Panie Rafale, zapraszamy do Lodzi - to miasto duzych wyzwan dla menedzera-prezydenta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: layconique Kochani Wrocławianie! Pożyczcie Prezydenta Miasta! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.10.09, 08:45 Ja was kocham, ale pożyczcie na chwile RD! Obiecuję, że NIE DAMY w zamian JM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Pożyczcie PRezydenta: bierzcie gratis IP: *.ip.netia.com.pl 01.10.09, 09:45 >ale pożyczcie na chwile RD! bierzcie go gratis, a jako super gratis bierzcie jego vice Sterników. Nasz Wrocławski Sternik nie ma już odwagi wygłaszać w lokalnych gazetach swojego mega bełkotu o trzech "t" itp. więc ruszył na gościnne występy i czaruje ludzi nieznających prawdziwego oblicza Dynamizmu:))) bierzcie go z jego wizjami gratis, zwrotów nie przyjmujemy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz czekam na c.d. IP: *.ip.netia.com.pl 01.10.09, 09:54 Niech jeszcze opowie korzystnych zmianach w komunikacji na podstawie badań z lipca, o całkowitym zadłużeniu łącznie z "niezależnymi" sPÓłami gminy, jak wywłaszczył ziemię po 120 zł/m2 na ul. Granicznej, jak życzliwie został przyjęty przez rowerzystów, a tu bajki o love story i wymianie pomysłów w kantynie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: 81.210.82.* 01.10.09, 09:49 Z całym szacunkiem dla Krakowa, ale wjazd do tego miasta od strony: Gdańska, Radomia, Kielc i Warszawy (w końcu stolicy) drogą krajową nr 7 wygląda jak droga dla wozów z gnojem. To tak jakby przed wejściem do domu wysypać trochę gruzu i udawać że to chodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 10:59 Czy można to przełożyć na kraj.Zrobić Dutkiewicza Prezydentem RP , wtedy cała Polska będzie miała to co mają wrocławiacy.I nie będziemy im zazdrościć ,ale nam Polakom Europa będzie wreszcie zazdrościć. Odpowiedz Link Zgłoś
dfgfdg Nie wierzcie w ten artykul!!! 01.10.09, 11:02 Kochani Krakowianie nie wierzcie w ten artykul. To stek bzdur, bajeczek i wishful-thinking. W naszym miescie wcale nie jest tak rozowo i wesolo jak opowiada to prezydent. Oczywiscie, fontanna powstala (20 baniek na nia poszlo) ale efektownych inwestycji w komunikacje miejska nadal nie ma, a co jakis remont infrastruktury to cos spier..lone. Fakt, bedzie Euro, ale co z tego? PR Wroclaw ma dobry, ale zycie tutaj jest chyba trudniejsze niz w Krakowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nie wierzcie w ten artykul!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.10.09, 11:51 i jak zawsze narzekanie, niezmienna cecha Polakow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikka Re: Nie wierzcie w ten artykul!!! IP: *.chello.pl 03.10.09, 03:04 Jako Krakus, pamiętam Wrocław jako miasto, które infrastrukturalnie było po prostu masakrą. Obecnie podnosi się z ruin. I tempo w jakim to czyni jest imponujące. Generalnie uważam Wrocław za konika naszego kraju. Ponoć moje miasto jest stolicą kulturalną kraju. Dziwi mnie tylko fakt, że na większość koncertów w ciągu roku jeżdżę właśnie do Wrocławia!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facet Wielka wada Wrocławia... IP: 78.131.144.* 01.10.09, 11:09 ..to fatalna komunikacja miejska, wielkie korki. Po tym mieście nie da się przemieszczać. Co mnie obchodzą jakieś fontanny? Mieszkam we Wrocławiu od 9 lat i jest coraz gorzej, kiedyś tramwaje i autobusy były w miarę punktualne, teraz trzeba zawsze brać poprawkę i jechać wcześniejszym. Nie ma żadnej alternatywy - kto jeździ autem wie o co chodzi, gigantyczne korki, brak możliwości szybkiego przemieszczenia się z północnej części w stronę Bielan, brak parkingów wokół rynku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tichy62 Proste, nie ma prezydenta - komucha IP: *.83.230.24.76.debacom.pl.e-zabrze.pl 01.10.09, 11:28 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: *.lanet.net.pl 01.10.09, 11:32 Zgadza się. Kocham piękny Wrocław i nienawidzę przereklamowanego, brudnego i brzydkiego Krakowa pełnego pijaczków-"artystów" i ludzi z zawyżonym mniemaniem o sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Panie Rafale, tez jestem... 01.10.09, 11:48 ... fanem naszego Prezydenta miasta. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfgd Porównajcie Dutkiewicza do Uszoka.............. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.09, 12:18 prezydenta Katowic...poprostu przepaść....Dutkiwiecz to człowiek z wizją a mi Wrocław podoba sie o wiele bardziej niż Kraków!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbbe Re: Porównajcie Dutkiewicza do Uszoka............ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 13:15 Uszok do Dutkiewicza ma się jak plastikowy nocnik z uszami do najlepszej miski ustępowej Villeroy & Boch... Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Wrocław jest śląski, więc różnica jest taka jak... 01.10.09, 12:43 ... między Śląskiem a resztą Polski - Śląsk górą! :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: *.polcon.eu 01.10.09, 13:13 Brawo Panie Rafale. Jako Wrocławianko chcę bardzo podziękować za to co Pan zrobił i robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzl ale to Lublin jest miastem przyszłościowym:) IP: 188.33.82.* 01.10.09, 13:26 ale to Lublin jest miastem przyszłościowym:) To Lublin leży blisko granicy z Ukrainą (ok. 160 km), a jak Ukraina wejdzie do Unii Europejskiej to właśnie w Lublinie będą inwestowały wszystkie zagraniczne firmy, no i w Rzeszowie. Wrocław i Kraków są mega przereklamowane, ale za PR im chwała:) Ja mieszkam w Lublinie i uważam że to najpiękniejsze zabytkowe miasto w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: ale to Lublin jest miastem przyszłościowym:) IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.10.09, 12:34 A widziałeś wszystkie miasta w Polsce, że tak mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsurani dziury w chodniku IP: *.idpan.poznan.pl 01.10.09, 13:58 rozdmuchaną megalomanię i do perfekcji opanowane ściemniactwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niusia :) IP: *.171.243.42.static.crowley.pl 01.10.09, 14:06 I po co się kłócić? Ja lubię Kraków, ale - z wyboru - mieszkam we Wrocławiu, to jest moje miasto, a Dutkiewicz jest moim prezydentem, i nawet jeśli popełnia błędy, to i tak robi ich o niebo mniej niż inni. No i co tu dużo mówić, jestem dumna z Dutkiewicza, bo jest mądrym człowiekiem. Nie jest politykiem - jest kimś więcej, jest gospodarzem. Życzę Krakowowi mądrego prezydenta, a Wrocławiowi - żeby następny nie był gorszy. Bo jak słyszę, o jakich kandydatach w następnych wyborach się mówi, to mi skóra cierpnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaloguj się Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 14:06 ja tam nie wiem, do krakowa bardzo lubie jezdzic latem na wakacje. ale za kazdym razem mam jakies glupie, chamskie sytuacje na drodze. w krakowie. musi zlosliwy i upierdliwy narod tam jest. ile razy widze rejestracje KR to wzmagam czujnosc. i reguly okazuje sie, ze slusznie. a po zachowaniu w ruchu drogowym poznac tzw. przecietna mentalnosc mieszkancow danej okolcy. tak sobie mysle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Co ma Wrocław, czego nie ma Kraków IP: *.neurosoft.pl 01.10.09, 14:31 Wrocław ma miłych i otwartych ludzi, jakich w Krakowie nie uświadczysz, rozmiana pieniędzy w jakimkolwiek sklepie graniczy z cudem, ludzie naburmuszeni i niemili, a kultura jazdy na drodze nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś