Dodaj do ulubionych

Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.09, 08:17
"Włączono do nich nawet przewodników z psami" - chwała ci Panie że
nie jazdę na słoniach - do roboty nieroby i nie zasłaniać się
psami !!!
Obserwuj wątek
    • zeev Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz 22.10.09, 08:40
      spolegliwy - ktoś na kim można polegać; termin stworzony przez Kotarbinskiego
      i jakkolwiek 90% społeczeństwa używa go nieprawidłowo, to dziennikarze winni
      korzystać z pomocy naukowych (nie z wikipedii) i sprawdzać co oznaczają słowa,
      których używają
      • Gość: encyklopedysta "Bywalcy modnych knajp" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 11:27
        "Bywalec modnych knajp" = żebrak.
      • Gość: wincenty Re: Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: 88.220.136.* 22.10.09, 17:26
        dziennikarz to za duże słowo na autorów tego tekstu.
        Głupota ma tendencję do nachalnej ekspansji,a używanie słów których znaczenia
        się nie rozumie doskonale oddaję jej istotę.
    • Gość: rob Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: *.pl.tesco-europe.com 22.10.09, 08:44
      Straż miejska zamiest wlepiać mandaty staruszkom, które chodzą z
      psami i filmować z ukrycia czy jakiś pies nie zrobił kupki na
      błoniach na trawniku powinna stanowczo zająć się NASZYM
      bezpieczeństwem - nieroby! Ale to przecież łatwiejsza kasa dla
      miasta, po co jeszcze się narażać - brak słów!!
      • Gość: julie Re: Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: 195.150.66.* 22.10.09, 09:13
        powinni sie zajac i tym i tamtym!!
      • Gość: JPna100% Re: Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 15:53
        Straż miejską to należy jak najszybciej rozwiązać bo ta organizacja
        zajmuje się jedynie uprzykrzaniem życia obywatelom (za nasze
        pieniądze!) - zakładaniem blokad, gonieniem handlarzy itp.

Ale nie mam złudzeń i pewnie jeszcze przez lata będą istnieć i ciągnąć
        kasę za nic.
        • Gość: Damian Fornalski Re: Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: 194.159.99.* 22.10.09, 16:27
          O, jest JPna100%, nasz ulubiony troll z gimnazjum! Wypowiedz sie
          prosze na temat prawa meneli do bicia turystow i wymuszania jalmuzny
          oraz do zasiadania w ogrodkach kawiarnianych z wlasna cwiartka.

O, nie zauwazylem, postulujesz rozwiazanie strazy miejskiej! To
          bardzo ciekawa mysl, czy mozesz ja rozwinac?
    • Gość: gosc Re: Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: *.ericpol.pl 22.10.09, 08:48
      Do Pana Anioła. Weźcie się w końcu w tej Straży Miejskiej do roboty a nie ciągłe
      zasłanianie się brakiem zgłoszeń. Jak się wysikam na wierze ratuszowa to też nie
      zareagujecie bo nie ma zgłoszenia?
    • manra Re: Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz 22.10.09, 09:33
      Kogo włączono??
      Przewodników? W Straży Miejskiej? o co chodzi?
      • Gość: gość Okoliczne psy gryzą bezdomnych. IP: *.ists.pl 24.10.09, 01:22
        Ich właściciele -okoliczni mieszkańcy - wypuszczają je celowo aby
        właśnie wygryzły bezdomnych.

Zapewne o to chodzi...
    • Gość: bdt Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: 188.33.0.* 22.10.09, 09:43
      >> zeev pisze "spolegliwy - ktoś na kim można polegać; termin stworzony przez Kotarbinskiego i jakkolwiek 90% społeczeństwa używa go nieprawidłowo, to dziennikarze winni korzystać z pomocy naukowych (nie z wikipedii) i sprawdzać co oznaczają słowa,których używają"

Skoro 90% społeczeństwa używa wyrazu 'spolegliwy' w takim znaczeniu jak redaktor artykułu, to oznacza, że jest to użycie poprawne; o tym, co jest poprawne, decyduje - niestety - uzus językowy. SJP PWN: "2. pot. «taki, który łatwo ustępuje i podporządkowuje się innym»" (sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2523084)
      • Gość: znaczy Re: Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: *.wroclaw.mm.pl 22.10.09, 17:43
        A kto uznaje, że zadecydował uzus?
    • Gość: Narazka Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: *.chello.pl 22.10.09, 10:27
      A tym dwom paniom w tym ogródku to nie było zimno?
      • gazeta_mi_placi Re: Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz 22.10.09, 15:24
        Było kilka bardzo słonecznych dni tej jesieni.
        Zimno czy nie zimno-mają prawo wypić w spokoju kawę lub herbatę za którą zapłaciły.
    • Gość: nj o spolegliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 10:37
      "nie wszyscy żebrzący są tak spolegliwi"??? Spolegliwy = godny zaufania. Co za
      ludzi w tej gazecie zatrudniają...
      • Gość: Magda Według USJP PWN są już dwa znaczenia, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 17:15
        Według USJP PWN są już dwa znaczenia, ale równie nowy "Słownik poprawnej polszczyzny PWN" traktuje użycie tego słowa w znaczeniu "potulny" jako błąd:

Spolegliwy, poprawnie: uległy, wobec próśb kobiet
    • Gość: z-dystansu Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: *.adsl.proxad.net 22.10.09, 11:38
      Zebrakow wywozic poza miasto , jesli sie nie da ich wymyc,
      dokarmic , ubrac.
      Wiem ze wywozka kojarzy sie zle, ale musi byc jakas reakcja ze
      strony Panstwa, musza zebracy czuc bat nad glowa, tak jak nad
      przecietnym obywatelem wisi bat w postaci Prawa
      • Gość: JPna100% Re: Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 15:56
        A dlaczego chcesz ich wywozić??? Jakim prawem??? Polska to rzekomo kraj
        demokratyczny i istnieje swoboda poruszania się (a więc przebywania w
        danym mieście). Tak jak przeciętny obywatel tak i żebrak ma te same
        prawa jako człowiek
        • gazeta_mi_placi Re: Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz 22.10.09, 19:00
          >Tak jak przeciętny obywatel tak i żebrak ma te same
          > prawa jako człowiek

Nie wiedziałam,że mam prawo zaczepiać i być nachalna wobec innych osób i
          zakłócać im relaks w kawiarni.
          Albo rozbić komuś filiżankę z herbatą bo odmówił mojej prośbie
          o parę złotych (z reguły na alkohol).
          Ciekawe rzeczy piszesz...
          Może Ty lubisz być zaczepiana przez nachalnych i często nietrzeźwych
          osobników-większości ludzi tego nie lubi.
        • Gość: tomeczek Twoja wolność kończy się tam gdzie zaczyna moja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 20:45
          Gość portalu: JPna100% napisał(a):

> Tak jak przeciętny obywatel tak i żebrak ma te same
          > prawa jako człowiek

Zgadza się, Ja mam prawo wypić kawę w kawiarni i żebrak też ma prawo wypić kawę w kawiarni... ale czy według ciebie on ma prawo wypić moją kawę w tej kawiarni?!

Zapamiętaj sobie:
          Twoja wolność kończy się tam gdzie zaczyna moja. Wolność tego żebraka też się tam kończy.
      • Gość: ipta Re: Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 06:52
        lepiej do Sejmu ,jaka to różnica ,jeden więcej jeden mniej,i tak tacy sami
        lecący za byle groszem
    • Gość: seven Re: Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 13:30
      mialem podobna scene w lecie, siedzielismy ze znajomymi w ogrodku na placu nowym
      i najpierw do knajpy obok weszlo dwoje zalanych meneli, wlasciciel nie
      pierniczyl sie, tylko wzial jednego z kolnierz i wyrzucil na ulice /doslownie/,
      jego 'kobieta' wyszla sama i po chwili podeszli do nas. zaproponowalem im
      powtorke z rozrywki, sprzed chwili i jak do tych zalanych ryjow dotarlo, to
      sobie dali spokoj. krotko mowiac stanowczo trzeba reagowac i nie bac sie
      zaproponowac wp..dolu, jak sie nie odczepia .
      • Gość: mim Re: Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: *.chello.pl 22.10.09, 14:25
        Mi takie ścierwo napluło do pizzy.. i groziło pobiciem. Jak go kelner chciał
        wyprowadzić, to ukradł moje jedzenie i mówił że jak spożywa w lokalu to może
        siedzieć ile chce.. nosz.. nie wiadomo czy to to Ci hiva nie sprzeda albo
        świerzbu.. won!
    • Gość: . w Brazylii są szwadrony śmierci IP: *.multi-play.net.pl 22.10.09, 15:21
      oczyszczają miasto z żebraków.
      • Gość: DD Re: w Brazylii są szwadrony śmierci IP: 212.244.210.* 22.10.09, 16:21
        Strać pracę i niech siądzie na Tobie komornik. A potem od nowa zachwycaj się
        szwadronami śmierci.
      • Gość: ziemia obiecana a w Polsce jest ZUS i US IP: *.chello.pl 22.10.09, 17:15
        Gość portalu: . napisał(a):

> oczyszczają miasto z żebraków.

i oczyszczają ludzi z pieniędzy
    • gazeta_mi_placi Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz 22.10.09, 15:30
      W lecie nie można wieczorkiem spokojnie usiąść w ogródkach.
      Średnio przynajmniej 2-3 razy ktoś podchodzi.
      Czy nie mamy prawa w spokoju posiedzieć przy kawie lub piwie?
      Do lokali także wchodzą (może nie tyle menele,choć to też się zdarza,co różne
      dzieci sprzedające badziewne karteczki i dziewczyny sprzedające podwiędłe róże
      z 10-krotnym przebiciem).
      Uważam,że obsługa powinna reagować bardziej stanowczo.W końcu klient ma prawo
      do nie bycia nagabywanym.
    • Gość: VIKI Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: *.2.20.195.pp.com.pl 22.10.09, 16:37
      NO TAK STRAŻ MIEJSKA CHETNIE PRZYJMIJE ZGŁOSZENIA 0 ŹLE
      ZAPARKOWANYCH SAMOCHODACH - BO Z TEGO MAJĄ KASE. łATWIEJ UKARAĆ
      KIEROWCE KTÓRY CZĘSTO W NASZYM MIEŚCIE GDZIE PARKINGI MOZNA POLICZYC
      NA PALCACH UKRAĆ MANDATEM ZA ŻLE ZAPARKOWANY SAMOCHÓD NIŻ PIJACZKA.

STRAŻ INSTYTUCJA KTÓRA NIC NIE WNOSI DO SPRAWY. MIESZKAM NA OSIEDLU
      PRZY UL CECHOWEJ GDZIE STARŻ MA BIURO Z KOMINÓW LECI CZARNY DYM (
      WSPOMNE OBOK STRAŻY ).TRĄBI SIĘ O DZIURZE OZONOWEJ I EKOLOGI A STRAZ
      CO NIEWIDZI !!!! ŚMIAĆ SIĘ CZY PŁAKAĆ. NASZA KASA NA TO WSZYSKO
      IDZIE A ONI TYLKO MANDACIKI UMIEJA POBIERAĆ.
    • Gość: jan2 Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 17:09
      To takie smutne.że tyle osób żebrzących...bardzo smutne :-( Pewnie
      bywa, że ciut przesadzają, ale czy nękają ?
      • Gość: a Re: Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 17:37
        wielu z zebrzacych uczynio z tego swoj sposob na zycie i nie maja
        ochoty tego zmieniac, wiec zadna pomoc ich nie interesuje.
        nie tylko przesadzaja, ale i nekaja, naprawde nekaja.
        • gazeta_mi_placi Re: Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz 22.10.09, 19:03
          Tak.Nękają.
          Większość ludzi idzie na Kazimierz aby się zrelaksować po tygodniu pełnym pracy i stresów i mają prawo do odpoczynku w spokoju i nie bycia nagabywanym.

• Gość: ja Re: Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 19:25
            trzeba bylo isc gdzie indziej
            Kazimierz jest ich miejscem, a w imie wolnosci i demokracji nie wolno ich usuwac
    • Gość: Kotarbiński Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 17:23
      Drodzy "dziennikarze" sprawdźcie w słowniku co znaczy słowo spolegliwy. Bo
      wątpię by w tekście chodziło o to że na tychże żebrakach można polegać.
    • emelem1 na Kazimierzu zawsze było dużo lumpów 22.10.09, 17:33

• Gość: woyt Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 17:52
      Właściciele lokali powinni się zaopatrzyć w paralizatory i gaz pieprzowy, turyści również. Po parokrotnym potraktowaniu takich meneli odpowiednimi metodami odechce im się zaczepiać ludzi, a jak i policja dołoży im swoją porcję pał, to się szybko pozbędą problemu.
      • Gość: nie-krakus Re: Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: *.eu.org 23.10.09, 15:41
        na zalanych niestety gaz pieprzowy nie działa skutecznie, pewnie lepszy byłby
        zwykły dezodorant w sprayu. Ale trafić wtedy akurat w kierunku oczu to wyższa
        szkoła jazdy.
    • pendrek_wyrzutek Spolegliwy 22.10.09, 18:12
      sPOLEGliwy - człowiek na którym można
      POLEGać. Po angielsku reliable.
    • Gość: bolek Żebractwo zabronic! a zebrakow do caritasu odsylac IP: *.dip.t-dialin.net 22.10.09, 19:22
      Zebractwo powinno byc karane a zebracy jak sa glodni niech ida do odpowiednich
      placowek. Tam dostana posilek.
      • Gość: tomeczek Re: Żebractwo zabronic! a zebrakow do caritasu od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 20:49
        Gość portalu: bolek napisał(a):

> Zebractwo powinno byc karane

Karalne jest żebranie natrętne czyli zaczepianie. Niestety jest karalne a powinno być nie tylko karalne ale i karane .

> zebracy jak sa glodni niech ida do odpowiednich
        > placowek. Tam dostana posilek.

Ależ idą tam. Po pracy na Kazimierzu :)
    • cygan37 Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz 22.10.09, 19:54
      Milicja w PRL-u przynajmniej ich palowala a teraz nic.
    • Gość: pam Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: 83.238.173.* 22.10.09, 21:23
      Jeżeli miasto zorganizuje kolejna wigilie dla bezdomnych - to brawo,
      sami ich zapraszamy, ja kiedyś dawałem drobne, ale teraz po tych
      sytuacjach mam coraz mniej szacunku takich ludzi!
    • Gość: dominosek Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz IP: *.centertel.pl 23.10.09, 08:19
      A czemu tu się dziwić. Skoro Kazimierz stał się modny, to żebracy przychodzą
      tutaj się polansować.
    • gazeta_mi_placi Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz 23.10.09, 10:38
      Obrońcom (na szczęście nielicznym) żebraków proponuję zaproszenie ich do własnego domu na obiad i nocleg.Nikt Wam tego nie broni a będą Wam oni wdzięczni :-)
      • czerwony-ruski-pedal Re: Żebracy zamienili Rynek na Kazimierz 23.10.09, 11:48
        będą tak szczęśliwi że na odchodne narzygają na dywan i podprowadzą jakąś kasę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka