Gość: X-O IP: 94.76.254.* 30.11.09, 10:29 Wreszcie prasa zajela sie tematem. Pogrzebcie glebiej! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ... poprawcie bledy!!!! IP: *.admin.pk.edu.pl 30.11.09, 11:17 Nie wystarczy wlaczyc sprawdzania pisowni w Wordzie, przeczytac tekst i poprawic bledy natychmiast!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korektor? Re: poprawcie bledy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.09, 20:06 Fajne. 7 błędów w jednym zdaniu! Kreseczki, ogoneczki. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józio A co to jest Skoda Super B? IP: *.autocom.pl 30.11.09, 11:18 Dla nieznających języka angielskiego wyjaśniam, że przymiotnik superb oznacza doskonały, wspaniały, itp. Stąd (nieco pretensjonalna) nazwa modelu skody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henry Ford Re: A co to jest Skoda Super B? IP: 195.69.214.* 01.12.09, 14:16 "Czarna skoda zastąpiła srebrny siedmioletni ford mondeo" Czy Pani Olga Szpunar, autorka tego artykulu od siedmiu bolesci, nie potrafi odmieniac rzeczownikow? Zareczam, ze slowo ford odmienia sie tak samo jak kazdy inny rzeczownik pospolity. Pan kurator na pewno poleci jakas odpowiednia ksiazke do nauki zasad gramatyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Spada korona kuratora oświaty IP: *.zetosa.krakow.pl 30.11.09, 11:19 moze by sie takze zainteresowac Prezydentem i Jego świtą? Po co do Peru pojechała najdziwniejsza Pani rzecznik na świecie. Rzecznik, który nigdy się nie wypowiada - bo robi to za Nią niejaki Pan Szatanik...czyżby jakiś romas?? O co tu chodzi?? I po co Pani Lisowska w Peru....biegle włada językami?? Wątpię. r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan To po co taki kurator? IP: *.autocom.pl 30.11.09, 11:21 Jeśli kurator nic nie może, tylko przecina wstęgi, jeździ na wycieczki krajoznawcze, chce otrzymywać dofinansowanie i wysokie nagrody, a sprawuje jedynie ogólny nadzór pedagogiczny, to może lepiej zlikwidować stanowisko kuratora i całe kuratorium? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jontek Re: To po co taki kurator? IP: *.chello.pl 01.12.09, 21:28 Bardzo logiczny wniosek.Popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewerest Spada korona kuratora oświaty IP: *.mat.net.pl 30.11.09, 11:29 grógi J.Tajster ? Jak tak to posiedzi !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARTI FOOTBALL Zdjęcie dużo "mówi" IP: *.brzesko147.tnp.pl 30.11.09, 11:52 Krawat w paski do garnituru typu "tenis". Prawdziwy magister elegantiarum. Gęba typowego popierdółki urzędniczego. I jeszcze ta kamizelka. Facet mało nie pęknie w tej swojej pysze i arogancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eh Re: Zdjęcie dużo "mówi" IP: *.chello.pl 30.11.09, 12:12 Zdjecie rzeczywiscie duzo mowi. Szanowna komisja az tak bardzo nie zna sie na ludziach czy po prostu takich preferuje. Mistrz mobbingu, ale to dzieki mobbingowi takie instytucje sie trzymaja. Bo raczka raczke myje. Cierpia na tym normalni pracownicy i co tu duzo mowic sprawy uczniowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
wu67er mówi się "arbiter elegantiarum", piesku Pawłowa... 30.11.09, 12:18 popierdółko urzędnicza...Jeśli chcesz krytykować kogoś, kogo nie znasz, a tylko reagujesz na sygnał dany przez dziennikarzy - to uważaj, żeby nie wyjść na większego dupka niż zapewne jesteś w rzeczywistości.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARTI FOOTBALL Magister elegantiarum to ... IP: *.brzesko147.tnp.pl 30.11.09, 13:48 ... mistrz wytworności, dobrego smaku. Proszę o czytanie z uwagą. Oceniałem zdjęcie a nie osobowość. Strasznie dużo inwektywów. Jak się mylę co do znaczenia magister elegantiarum to mnie popraw. Jeśli nie, to znaczy to tylko, że słyszałeś bicie dzwonów kościelnych ale nie wiesz, w którym kościele dzwonią. Ale czy ty zrozumiesz to porównanie. PS. Łacina to naprawdę piękny język. Odpowiedz Link Zgłoś
wu67er oceniałeś człowieka, a nie zdjęcie....brzydzą mnie 30.11.09, 18:27 akcje na zamówienie polityczne, a taki wymiar ma ten artykuł... to strasznie smutne, że kiedy trzeba kogoś upieprzyć z powodów politycznych (miejsce dla faworyta nowego wojewody), zawsze znajdą się dyspozycyjni dziennikarze i "usłużni" czytelnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerm Re: oceniałeś człowieka, a nie zdjęcie....brzydzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.09, 21:01 Sprawa tej osoby jest znana od dawna. Wojewoda wypowiedział to pierwszy raz na głos. Szemrało się, dziwiło i chowało głowę w piasek. Czy w sierpniu ubiegłego roku też Gazeta kazała p. kuratorowi krzyczeć na pracowników? Przez miesiąc usiłowałem umówić kuratora z moim znajomym. Bezskutecznie. To Kracik czy Gazeta? Nie mamy szczęścia do kuratorów. Albo grzeczni i nic więcej, albo mili i już. Albo aroganccy, albo jacyś - ale bez charyzmy. Chyba rzeczywiście tylko od wstęgi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ma-ryja Re: Zdjęcie dużo "mówi" IP: *.dip.t-dialin.net 30.11.09, 12:38 Zdjecie mowi, to co kiedys powiedzial Martin Luther: z zacietej doopy niegdy nie wyjdzie wesole pierdniecie. Przeciez to marionetkowicz samego siebie. Zeby facet w wieku 37-lat tak okropnie i obslizle wygladal? No, ale niektore twierdza, ze wladza czyni sexy. To juz wiem dlaczego on takie maniery dworskie wprowadzil - bo chce byc naj-sexy. Ale ja na jego widok dostaje wysypki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobieta Re: Zdjęcie dużo "mówi" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.09, 21:12 Rzeczywiście Masz ryja. Obrzydliwa wypowiedż, jak na kobietę. To chyba raczej jakieś monstrum, nie kobieta, ją stworzyło. O byciu sexy w jej przypadku nie ma mowy, niestety ;-) Dlatego tak zazdrości innym tego "czegoś"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnuczek Spada korona kuratora oświaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.09, 13:04 Moja świętej pamięci Babcia mawiała: biada gdy pan z dziada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontakt Wizerunek pana kuratora IP: 193.193.65.* 30.11.09, 13:51 Przykro, ale się Pan mija z prawdą... - wychodzenie po Pana kuratora jest stałym zachowaniem tego urzędnika, tego oczekuje stale. - fryzura na żel nie licuje z godnością urzędnika - Pan nie mówi dobrze po polsku, choć jest polonistą. Proszę Pana - to słychać. to nie sa puste oskarżenia. Rozumie - jest Pan zażenowany - bo tak są odbierane Pana zachowania. Pani rzecznik prasowy... - to styl bombastyczny. Odsunięcie świetnych pracowników. Nieobecność dla nauczycieli i dyrektorów - nie da sie z Panem umówic na żadne spotkania i... wieczne wyjazdy zagraniczne... promocja własnej oosby w mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wizerunek pana kuratora IP: *.chello.pl 01.12.09, 14:51 A ja do tej chwili myślałem ,że kurator świetnie mówi po polsku.To mi pachnie nagonką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiek Re: Wizerunek pana kuratora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.09, 21:15 Kontakt, ile jadu w Tobie. Napisałeśtyle nieprawdy. Idź do kościoła, jest tam Najświętszy Sakrament. Pomódl się przez chwilę. Moze odrobina jadu z Ciebie wypłynie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wkurzony Spada korona kuratora oświaty IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.11.09, 14:01 Nie znam gościa, ale jest jakiś taki byle jaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkl Spada korona kuratora oświaty IP: *.kuratorium.krakow.pl 30.11.09, 14:14 Panie Kuratorze, proszę się nie dać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chmur Re: Spada korona kuratora oświaty IP: 193.193.65.* 30.11.09, 14:25 Proszę Pana/Pani - ten Pan już dał ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QQ Urzędnicy kuratorium w pracy surfują po internecie IP: *.kimsufi.com 30.11.09, 18:06 Kurator Artur Dzigański powinien wylecieć przede wszystkim za niekompetencję i brak dyscypliny pracy w kuratorium. Jak widać z posta gościa o nicku "jkl" nadanego o godz. 14:14 z kuratorium (IP: *.kuratorium.krakow.pl) urzędnicy zamiast pracować surfują po internecie. A tak na marginesie, to się urzędnikom nie dziwię, cóż oni mogą innego robić skoro niewiele potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
orkiszon Spada korona kuratora oświaty 30.11.09, 15:17 Całe to krakowskie Kuratorium to 1 wielkie nieporozumienie. Zamiast pomagać, szkodzą. Jako świadek zachowania 3 Pań Starszych Wizytatorek - zszokowały nawet prostego gościa ze wsi obecnego przy całej tej sytuajci, mam wyrobione zdanie o tej instytucji. To było żenujące zajście, długo komentowane przez świadków wydarzenia. Zero kultury, szacunku dla innych, ostentacyjne okazanie swej przewagi. I takie osoby mają kontrolować edukację naszych dzieci. W głowie się nie mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzio Spada korona kuratora oświaty IP: *.chello.pl 30.11.09, 15:45 Powiadacie dziwactwa : 1. P. Rostworowski też nie wysiadał z Mondeo zanim nie otwarto ( a jeździł tylko na dobrego pasterza ) 2. P.Rostworowski też traktował ludzi dając do zrozumienia : " nie ma ludzi nie zastąpionych" 3. Za czasów P. Rostworowskiego już były plany zakupu owej Skody , dopytaj P. Wiesi 3. Zawsze tak było że kierowca odwoził do domu , zarówno Kuratora jak i czasem Wice 4. Zwalniają się tylko ci którym parawan P. Wiesi zapewniał stałą posadkę na Basztowej . Czy ktoś wam broni dokonać zmian w tej instytucji ? Jeszcze gorzej było za Lęcznarowicz , bo kierowcy siedzieli w piwnicy pod schodami ( jak wchodzisz z podwórka do urzędu W ) . Nie płaczcie , dlaczego nie pisano o tym za Lęcznarowicz ( mąż wojskowy ) , dlaczego nie za Rostworowskiego ( bo parafialny hrabia ) Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 PO zapowiadała likwidację kuratoriów i dziwię się 30.11.09, 16:00 że te jeszcze istnieją. Poziom merytoryczny zatrudnionych w krakowskim Kuratorium wizytatorów i innych pracowników jest na ogół bardzo niski a poza tym chcąc uzasadnić swoje istnienie, wciąż wymagają od szkół tworzenia jakichś bezsensownych programów i wypełniania bezużytecznych sprawozdań. Likwidacja kuratoriów, to poważne oszczędności w oświacie. Uzyskane w ten sposób pieniądze można by na przykład przeznaczyć na nowe pomoce naukowe w szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QWE Re: PO zapowiadała likwidację kuratoriów i dziwię IP: *.chello.pl 30.11.09, 19:16 I to jest dopiero populizm, gdyby zlikwidowano w Polsce kuratoria oświaty mielibyśmy tak jak w Stanach szkoły gdzie wykładają, że Zimia znajduje się w centrum wszechświata albo zanegowano by teorię Darwina. Program nauczania pisali by radni gmin i powiatów razem z biskupami i księżmi proboszczami. Dlatego lepsze takie kuratoria niżby ich miało nie być wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa QWE, wizytatorze kuratorium? IP: 208.43.255.* 30.11.09, 21:02 Gościu QWE, z tego co piszesz wynika, że nie posiadasz elementarnej wiedzy na temat funkcjonowania polskiej oświaty, zresztą nie ty jeden, większość wizytatorów kuratorium też ma poważne braki w tej materii. Dlatego też słuszna jest koncepcja PO zlikwidowania tego jednego z ostatnich bastionów PRL-u. Kuratoria potrzebne są tylko i wyłącznie pracującym w nich urzędnikom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szanujmyortografię Spada korona kuratora oświaty IP: 85.89.84.* 30.11.09, 19:11 chyba "zawieźć", a nie "zawieść", jeśli był wieziony (wożony), a nie wiedziony (wodzony) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drajwer Re: Spada korona kuratora oświaty IP: *.chello.pl 30.11.09, 19:42 był wodzony bo po każdej imprezie typu otwarcie szkoły miał ponad 1,5 promila we krwi . A co do twoich problemów z wymienionym przez ciebie tematem to specjalnie tak napisano abyś mógł zabłysnąć wiedzą jak Kuratorzy , czyli" wypity jestem sala sportowa odebrana dobrze się bawiłem zawieś mnie Pon do Domu " - Rostworowski . Jak chcesz to i o Lęcznarowicz troszkę ci napiszę ale potem bo mam gada odwozić do domu , parę podpisów i jestem wolny ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rey Spada korona kuratora oświaty IP: *.ghnet.pl 30.11.09, 21:08 A gdzie posty o odwołaniu dyrektora obserwatorium w Niepołomicach? Wyparowały??? Może tu jest źródło tej nagonki. Kurator nie zgodził się na to odwołanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kręty a co miał kurator do obserwatorium? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.09, 21:23 napisz coś bliżej, nie znam sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOBA Re: a co miał kurator do obserwatorium? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.09, 21:59 Panie Arturze Pan się przeliczył w swoich możliwościach, Małopolska to wymagające środowisko. Pracownicy Kuratorium pracują zgodnie z prawem ,a twierdzenie,że są niekompetentni jest krzywdzące gdyż w dużym stopniu wpływają na wysoki poziom małopolskiej oświaty . Nie wiem czemu służą "wycieczki" pod kierunkiem poprzedników Pana Artura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frezja Wizytatorzy i rady pedagogiczne łamią prawo IP: *.members.linode.com 01.12.09, 12:54 BOBA napisała, że „pracownicy Kuratorium pracują zgodnie z prawem”. Wizytatorzy kuratorium to nauczyciele np. języka polskiego, historii, geografii, techniki. Aby pracować zgodnie z prawem, to trzeba to prawo znać i rozumieć. Jak słyszę, że wizytator kuratorium dokonał analizy przepisów statutu szkoły i nie stwierdził niezgodności jego zapisów z przepisami prawa, to śmiech mnie ogarnia. Wielokrotnie dokonywałam analizy zapisów statutów szkół i stanowczo muszę stwierdzić, że nie znalazłam oni jednego statutu, który byłby zgodny z przepisami prawa. Bardzo często statut szkoły jest radosną twórczością rad pedagogicznych. W statutach można znaleźć wszystko co dotyczy szkoły, a znajduje się w ustawach i rozporządzeniach, bowiem rady dokonują powtórzeń (przepisują m.in. prawie całe rozporządzenia), czego robić nie wolno, gdyż wkraczają w regulację spraw zastrzeżonych dla parlamentu lub ministra. W niektórych statutach można znaleźć zapisy sprzeczne z aktami wyższego rzędu (ustawami i rozporządzeniami), gdyż rada pedagogiczna postanowiła wyręczyć parlament lub ministra i „poprawiła” – ich zdaniem - wadliwe zapisy. Bardzo często można znaleźć w statutach zapisy, które nie są spójne. Ale nie tylko wizytatorzy kuratorium nie znają przepisów prawa. Kurator Artur Dzigański również ma z tym problem i to bardzo poważny. Np. uważa, że zapisy statutu dotyczące procedury dokonywania zmian statutu szkoły nie są przepisami bezwzględnie obowiązującymi. Zatem dzieli przepisy statutu szkoły na te, które trzeba bezwzględnie przestrzegać, czyli te które dotyczą obowiązków uczniów i ich rodziców, i na te których nie trzeba w ogóle przestrzegać, czyli te które dotyczą praw uczniów i ich rodziców. Całkowita patologia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyrektor Re: Wizytatorzy i rady pedagogiczne łamią prawo IP: 193.193.65.* 01.12.09, 15:18 Zgadzam się z Tobą, że mamy bardzo słabe statuty i nie jestesmy prawnikami, a zmusza się nas do pracy, do której nie mamy nie tylko przygotowania, ale przede wszystkim sił i czasu. Biegunka prawa oswiatowego, powoduje nieustanne poprawianie i aktualizowanie statutów. To praca syzyfowa i niepoważna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: book Re: Wizytatorzy i rady pedagogiczne łamią prawo IP: *.usahostingcafe.com 02.12.09, 11:47 Zgadza się, spora grupa wizytatorów kuratorium to chodząca niekompetencja. Wizytatorka Anna Zdebska jest niepodważalnym tego przykładem. Między innymi dzięki tej urzędniczce szkoły mają tak skandaliczne statuty. To wszystko jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer Spada korona kuratora oświaty IP: 188.33.163.* 01.12.09, 09:35 Miałam "przyjemność" pracować kiedyś z panem kuratorem. Długo nie mogłam zrozumieć, dlaczego ktoś, kto nie sznuje innych ludzi i za wszelką cenę chce osiągną szczyty kariery, mógł zostać kuratorem oświaty. A w ogóle to zgadzam się z innymi i naszym premierem- cudotwórcą, że kuratoria powinno się zlikwidować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Bardzo ciekawe... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.12.09, 15:51 Postanowiłem napisać kilka pozytywnych zdań o kuratorze,ciekawe,dlaczego sie nie ukazały?,a posty dot.obserwatorium zginęły! Internauci, uważajmy... Odpowiedz Link Zgłoś
auto.kracik Re: Bardzo ciekawe... 01.12.09, 16:32 Nie tylko Twoje znikają... Moje sa wycinane regularnie. Chyba sygnaturka kogoś obraża ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wu67er o czym p.Szpunar "zapomniała" napisać.......... 01.12.09, 21:07 Czytam sobie tekst red. Szpunar i "spontaniczne" komentarze oburzonych czytelników... i w oczy rzuca mi się kilka niebywałych ZBIEGÓW OKOLICZNOŚCI... Bo przecież zbiegiem okoliczności - a nie niekompetencją pani red. Szpunar - należy zapewne wytłumaczyć takie drobne niedopatrzenie, jak pominięcie wątku konfliktu Kracika z Dzigańskim... już kilka miesięcy temu rozgorzał, poszło o dyrektora Młodzieżowego Obserwatorium Astronomicznego w Niepołomicach... ot, panowie są od miesięcy w poważnym sporze, ale pani Szpunar to przegapiła... zdarza się, od czego mamy zbiegi okoliczności! Dzigański jest kuratorem od ponad roku. Okazuje się, że w tym czasie zachowywał się jak ostatni łotr, prostak, cham i drań... ale jakoś w Gazecie Wyborczej było o tym ciiiiicho... Niesamowitym zbiegiem okoliczności, tuż po powołaniu Kracika na wojewodę, red. Szpunar pochyliła się nad losem prześladowanych pracowników kuratorium - zacna kobieta, dobre serce... dopiero się dowiedziała, bo na co dzień nie zajmuje się edukacją... a może się zajmuje, tylko akurat nie było zapotrzebowania na tekst o Dzigańskim? Z pewnością zbiegowi okoliczności należy zawdzięczać fakt pominięcia w artykule p.red. Szpunar informacji, że Kracik jest kandydatem PO na prezydenta Krakowa ... A teraz zagadka... Jaką partię reprezentuje tak kulturalnie (jak wiejska przekupka) wypowiadająca się o Dzigańskim radna Starmach? No? No?? Tak jest - PO!!! Ależ zbieg okoliczności... Faworyt PO Kracik jest w konflikcie z kuratorem, więc do flekowania kuratora w artykule red.Szpunar zabiera się prominentna działaczka PO... ależ tych zbiegów okoliczności... Pani red. Szpunar pisze, że konkurs w Katowicach, ten który wygrał Dzigański, został unieważniony z przyczyn formalnych...dziwnym zbiegiem okoliczności pani red. nie drąży tematu, pewnie czasu zabrakło... Kurczę, fajny jest ten nasz Kraków... Niezależni dziennikarze, niepiszący tekstów na polityczne zapotrzebowanie, mądrzy radni, uczciwi politycy... Pozdrowienia dla Was wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyst Re: o czym p.Szpunar "zapomniała" napisać........ IP: 193.193.65.* 02.12.09, 10:44 1. Nie znam problemu obserwatorium, chętnie posłucham. 2. Nie wiem, czy cham, i czy prostak, ale krzyki nie należą do zestawu kulturalnych zachowań. 3. Niekompetentny karierowicz - raczej tak to trzeba widzieć. 4.Osoba, która nie ma czasu dla nauczycieli. 5. Osoba, która zajmuje się swoim wizerunkiem i autopromocją. 6. Czemu się miała zajmować Wyborcza wzcesniej tym urzędnikiem, to nie wiem. Podłozył się - to usłyszał. 7. Proszę napisać, na czym ma polegać służalczość piszących na forum wobec wyborczej? 8. Zamiast pisac publicznie o niekompetencji urzędnika i jego pańskich obyczajach - kontaktowano się z ministerstwem. Potknięcia były przekazywane do przełożonych. 9. Wyborcza nie jest koniecznie potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
wu67er ależ mój post dotyczył czegoś innego! 02.12.09, 12:10 Punkty 2-8 dotyczą osoby pana Dziganskiego i jego relacji z podwładnymi, proszę zauważyć, że ja na ten temat NIE pisałem...Interesują mnie bardziej mechanizmy KREOWANIA rzeczywistości przez media - stawiam tezę, że ten artykuł jest związany z politycznym zapotrzebowaniem, a liczne niedomówienia i przemilczenia tylko tę tezę potwierdzają. Stąd komentarz do punktu 9: w akcji o charakterze politycznym "Wyborcza" jest potrzebna (niestety), podobnie jak o kilka dni wcześniejszy bliźniaczy artykuł w "Dzienniku Polskim". Co do postów czytelników - proszę zauważyć,że pewną ich część (nie wszystkie, rzecz jasna) stanowią wypowiedzi świadczące o chęci przypieprzenia bliźniemu, o którym się nic nie wie. Dzigański został oskarżony o fatalny gust, brzydki wygląd a nawet o to, że nie umie prawidłowo mówić po polsku (nota bene, zarzut ten postawiła osoba, która używa sformułowania "rozumie", pisząc w 1 os. l.poj.). I ostatni komentarz - dlaczego media zainteresowały się całą sprawą teraz - ja w zbiegi okoliczności nie wierzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: ależ mój post dotyczył czegoś innego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 18:26 fakt - uwagi o guście są nietaktowne, a zdjęcie okropne. Brzydsze daje tylko Fakt. Każdego można pokazać brzydko. To zdjęcie to cios poniżej pasa. Kurator jako osoba publiczna niestety narażony jest na krytykę. Może i szkoda, że oświatę się miesza z polityką. Dla mnie to nie polityka a polityczka. Nie wierzę w zagrywki polityczne. Kracik jest cięty i trafił kozak na mocniejszego kozaka. Tak to odbieram. Nie zdziwiłoby mnie, gdyby to Kracik dostał polecenie zdyscyplinowania kuratora z MEN. Studia z administracji odbieram jako przygotowanie do kariery politycznej. Ludzkie prawo człowieka - rozwijać się, ale za swoje pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyst I jeszcze jedno! IP: 193.193.65.* 02.12.09, 11:14 o krtycznym widzeniu kuratora napisał najpierw Dziennik, a równolegle z Wyborczą Krakowska. Trudno posądzać te dwie o stronniczośc na rzecz PO. Chyba, że to spisek, ale to już też było. Kuratora wybrało gremium głównie składające się z polityków PO... więc co teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
jackers-ea Spada korona kuratora oświaty 02.12.09, 14:45 Kracik to mądry facet i napewno wybije z głowy tego "kura tora" Bizancjum i w najbliższym czasie pogoni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Z forum Gazety Krakowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 19:45 o okropne. Jak długo można tolerować taką postawę kuratora? Czemu nikt przy wyborze jego osoby na kuratora nikt nie pytał się nauczycieli, którzy z nim pracowali? On taki był zawsze! Panie Wojewodo nie ma się nad czym zastanawiać. rozwiń Pyszałkowaty Kurator Niech Wojewoda porozmawia z pracownikami Kuratorium w cztery oczy.... NNauczyciel 01.12.09, 15:12:03 Pyszałkowaty Kurator NNauczyciel 01.12.09, 15:12:03 Niech Wojewoda porozmawia z pracownikami Kuratorium w cztery oczy. Ja rozmawiałam. Pan Dzigański to młody, zarozumiały,chamowaty urzędas (by nie obrażać urzędników), który dostał stanowisko o 20 lat .... za wcześnie. Tylu dobrych odeszło. A co wyrabiał w terenie !!!!!. Panika jak w Rewizorze Gogola. Stroił miny jak nie przymierzając Mussolini.Traktował podwładnych jak ludzi III kategorii. Podpowiedzcie Panowie Dziennikarze Panu Wojewodzie: "Porozmawiać z odwołanymi i aktualnie pracującymi w cztery oczy. Strach jest jeszcze duży!!! A wyjdą rzeczy, że siwe włosy Wojewodzie staną dęba. Gratulacje za artykuł!!!!! Proszę o kontynuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bf Spada korona kuratora oświaty IP: *.anonymouse.org 02.12.09, 20:51 Co do wygladu:rzeczywiście wygląda fatalnie,slynne zdjecie ze strony Kuratorium z palcem www.wrotamalopolski.pl/root_BIP/BIP_w_Malopolsce/root_AZ/root_Malopolski+Kurator+Oswiaty/podmiotowe/Kurator/Osoby/JRos.htm Ale poprzedni kuratorzy wyglądali jak Rumcajsi na kacu albo Hanka po zakupach w lokalnym lumpexie w dniu wyprzedaży. Co do pani Starmach,dziękujemy za garść wspomnień,nas ciekawi,czy ten konkurs kuratoryjny, w ktorym uczestniczyła,był przed czy po jej aresztowaniu w 2006r.?Moze powinna brac udział w komisji w konkursie na stanowisko dyrektora wiezienia,praktyka połączy się z teorią. Co do kuratora:Na pewno usprawnił stronę internetowa Kuratorium,w tej chwili to podstawowe zrodlo informacji dla wszystkich.Uporządkował konkursy dla gimnazjów i idą nieźle i jest w koncu porządek.Jest pierwszym kuratorem,ktory duzo spotykał sie z nauczycielami,wbrew opiniom był bardziej dostepny niz poprzednicy.Że tam kogoś wyp ier dolił -jak to nowy szef wywala leserów i nieudaczników,których nie można było rypnąc wczesniej. Jeśli go wywalą to mam wrózbę poandrzejkową –dostanie kopa w dół na stanowisko dyrektora V Liceum,w tym roku konkurs, i moze unormalni tamtą szkołe,bo szkoła potrzebuje nie niewidzialnych olimpijczyków z tzw. glejtem,tylko uczniów chodzących na zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
wu67er Teresa S. była gwiazdą mediów w 2007 04.12.09, 11:13 zacytujmy Gazetę Wyborczą: "W tej samej sprawie w połowie kwietnia prokuratura postawiła zarzuty niedopełnienia obowiązków i przekroczenia uprawnień byłemu wiceprezydentowi Krakowa, obecnie posłowi PO Tomaszowi Szczypińskiemu. Po przesłuchaniu poseł został zwolniony, ponieważ pod koniec marca prokuratura wycofała wniosek o jego zatrzymanie i tymczasowe aresztowanie. Poseł Szczypiński sam zrzekł się immunitetu. Wcześniej podobne zarzuty usłyszeli czterej inni wiceprezydenci Krakowa z lat 1998-2002: Paweł Z., Jerzy J., Teresa S. i Ewa K. Według prokuratury, działania zarządu miasta z 1999 roku doprowadziły do niekorzystnego rozporządzenia mieniem gminy Kraków. Sprawa dotyczy skorzystania przez miasto z prawa pierwokupu za 5 mln zł działek, których rzeczywista wartość - zdaniem prokuratury - wynosiła około 1,4 mln zł. Za przeprowadzeniem tej transakcji głosował zarząd miasta. Dodatkowo w 2003 roku stwierdzono, że nieruchomości, w skład których wchodziły zakupione przez miasto działki, nie podlegały pod działanie przepisów dekretu o reformie rolnej. Na tej podstawie poprzedni właściciele będą je mogli odzyskać od miasta. Działki - kupione wcześniej dużo taniej (za niecałe 1,5 mln zł) - sprzedali gminie dwaj biznesmeni Rafał R. i Marian M. W październiku 2006 roku zostali oni aresztowani pod zarzutem złożenia obietnicy udzielenia korzyści majątkowej i nakłonienia urzędników samorządowych średniego szczebla do działania na szkodę gminy Kraków." W Krakowie, jak widać, politycy nie ponoszą żadnych konsekwencji zamieszania w afery korupcyjne... Jednak kuratora, zdaniem polityków, można wylać, bo był arogancki...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Spada korona kuratora oświaty IP: 193.193.92.* 04.12.09, 15:49 A mnie sie ten kurator podoba. Kuratorium to cieple posady. Pogonił ludzi trochę do roboty i zrobił sie szum. Po dwóch poprzednich kuratorach to osoba w swych działaniach niezależna i faktycznie niepolityczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crax Re: Spada korona kuratora oświaty IP: *.ghnet.pl 04.12.09, 21:52 Jako jedyni w Polsce mamy niepolitycznego Kuratora. Najlepszego Kuratora. Nie pozwólmy tego zmarnować!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawa Apolityczny, czyli najgorszy IP: *.static.privatedns.com 05.12.09, 12:32 Apolityczny, to niebiorący udziału w życiu politycznym, nieinteresujący się polityką, a zatem obojętne mu jest kto rządzi, dla niego nie jest istotne czy jest to Bierut, Mazowiecki, Kaczyński, Lepper, Tusk, jego to nie interesuje. On nie chodzi na wybory, bo nie wie na kogo głosować, a jeżeli by poszedł i zagłosował, to by przestał być apolityczny, gdyż wyraziłby swoje preferencje polityczne. Dlatego też tacy ludzie są najgorsi, oni nigdy nie powinni pracować z młodzieżą i w oświacie, gdyż osoba apolityczna nie może być wzorem dla młodego człowieka. Każdy prawy obywatel powinien interesować się polityką, aby mógł rzetelnie wypełniać swój obywatelski obowiązek uczestniczenia w wyborach. Były wojewoda Jerzy Miller, który popiera Artura Dzigańskiego jak widać tego nie dostrzega, z resztą on jest bardzo podobny do niego, też mówi się o nim, że jest apolityczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filo Re: Apolityczny, czyli najgorszy IP: *.ghnet.pl 05.12.09, 16:58 no, no, no filozofia godna mózgu z księgi rekordów guinnessa. zgadnij w jakiej kategorii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziwak Nie jest problemem kuratora usunąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 16:22 problemem jest znaleźć. Nikt z mądrych nie chce pisastowac tej funkcji. Odpowiedz Link Zgłoś