Dodaj do ulubionych

Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl...

11.12.09, 13:12
Rondo Antoniego Matecznego, w skrócie Rondo Matecznego!!!
Do mapy Krakowa najpierw, a poźniej pisać artykuły.
Obserwuj wątek
    • Gość: kicker Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl... IP: *.ghnet.pl 11.12.09, 13:18
      Gdzie Mateczny a gdzie Zakopianka??? Co za debile pracują w tej GW.
      Znizacie się albo już jestescie na poziomie Faktu.
    • Gość: olohoo Rondo Mateczne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.09, 13:29
      Gdzie jest "Rondo Mateczne" w Krakowie? O takim nie słyszałem choc
      nazwą zblizone do Ronda A. MATECZNEGO, które faktycznie jest bramą
      wyjazdową z Krakowa na Borek Fałecki, Łagiewniki i Zakopane... Z
      całym szacunkiem - Polecam redaktorkom z GW przestać używać
      kolokwializmów, potocznosci w tekstach w poważnej prasie (a za taka
      ma się wyborcza)...a i unikać w miarę możliwosci literówek
      • Gość: zwierzyniecki pokora, syneczku IP: *.111.135.130.static.crowley.pl 11.12.09, 13:58
        Od dawna mowi sie w Krakowie potocznie 'Rondo Mateczne', regionalizm
        taki.
        Redaktorek.
      • garnek_z_neolitu Re: Rondo Mateczne? 11.12.09, 14:27
        Zawsze sie tak mowilo. Tak jak szlo sie 'na Stradom', bylo sie 'na Stradomiu' a
        nie na 'ulicy Stradomskiej'. Dajze se na luz.
        • Gość: x Re: Rondo Mateczne? IP: *.geod.agh.edu.pl 11.12.09, 16:30
          Tak, bo ulica Stradomska to główna arteria dawnego przedmieścia
          Stradom - więc forma "na Stradomiu" jest jak najbardziej
          prawidłowa, zaś formy "Rondo Mateczne" lub "Rondo Mateczny" - nie!
          A co się tyczy rzekomych "kolokwializmów" - to to nie są żadne
          kolokwializmy, a przejawy buractwa elementu napływowego.
          • garnek_z_neolitu Re: Rondo Mateczne? 11.12.09, 16:33
            Od razu naplywowego. Wszyscy skads naplynelismy. Moja rodzinka np. z Niemiec w
            XVII wieku. To moze od razu jeszcze dodasz 'okupantow'. Lepiej brzmi niz
            'element naplywowy'
            • Gość: czepialski Re: Rondo Mateczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 17:24
              I od XVII w. mieszkacie w Krakowie?... Oj, coś mi się nie widzi...
              • garnek_z_neolitu Re: Rondo Mateczne? 12.12.09, 15:51
                Tak
        • Gość: aga Re: Rondo Mateczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 20:20
          masz rację, zawsze się tak mówiło, a w każdym razie tak mówiła moja babcia
          rocznik 1903. tak samo jak rodowici podgórzanie z dziada pradziada chodzili na
          Kalwaryjską, a nie Pstrowskiego. Podgórzanie wiedzą o co chodzi. Kiedyś spytałam
          się babci od czego pochodzi nazma Mateczny. nie potrafiła powiedzieć skąd ta
          nazwa, a była nauczycielką jeszcze przedwojenną
          • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Rondo Mateczne? IP: *.autocom.pl 11.12.09, 22:45
            Gość portalu: aga napisał(a):

> masz rację, zawsze się tak mówiło, a w każdym razie tak mówiła moja babcia
            > rocznik 1903.

No tak, bo to rondo wybudowano przeca w średniowieczu za Kazimierza Wielkiego... ;-P
    • Gość: kicker Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl... IP: *.ghnet.pl 11.12.09, 13:30
      Gdzie Zakopianka a gdzie Mateczny, co za debile pracują w tej GW.
      Znizacie się lub już jestescie na poziomie faktu. Ale tak to jest
      jak się przyjmuje do pracu wiesniaków którzy nie mają pojecia o
      miescie w którym pracują.
    • Gość: gniewko_syn_ryba Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl... IP: *.autocom.pl 11.12.09, 13:31
      I przez to, że na rondzie Matecznego (nie na rondzie Matecznym !!!) zderzył
      się autobus z tramwajem zablokowana jest cała "zakopianka" i nie da się
      z Krakowa do Zakopanego dojechać ????????????

Czy krakowska redakcja GW przyjmuje do pracy w charakterze dziennikarza
      każdego chętnego, nie sprawdzając nawet jego kwalifikacji ???

Drobiażdżkiem przy tym jest fakt, że to nawet nie jest jeszcze ul. Zakopiańska
      tylko Wadowicka...
    • Gość: zibi Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl... IP: 88.220.70.* 11.12.09, 13:36
      Nie wiem jak ty ale ja mieszkam w Podgórzu i od wielu lat mówi się
      na Matecznym. A ty jesteś bardziej papieski niz papież
      • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie za IP: *.autocom.pl 11.12.09, 14:22
        Owszem, mówi się "na Matecznym" ale nie "na Rondzie Matecznym" !... Bo to rondo
        nie ma nic wspólnego z matecznością tylko z pewnym panem o nazwisku Mateczny... ;)))
    • Gość: aza Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl... IP: 212.160.172.* 11.12.09, 13:38
      Co to za tytuł?!!! Takie bzdury pisać.Jaki zwiazek ma wypadek na rondzie
      Mateczne z zablokowana zakopianką. Poziom niektórych "redaktorów" jest
      żenujący. Równie dobrze można napisać o wypadku na rondzie mogilskim i
      ogłosić, że droga na Warszawę jest całkowicie zablokowana
    • kraq redaktorzyno gazetowy debilu 11.12.09, 13:38
      a jak bede jechał od kapelanki/ brożka, gdzie faktycznie zaczyna się
      ul zakopiańska to też będe miał zakorkowaną całą zakopiankę?????????
      a to jeszcze jakieś 130 km do zakopca
      • Gość: gniewko_syn_ryba Re: redaktorzyno gazetowy debilu IP: *.autocom.pl 11.12.09, 13:42
        Jak redaktór napisali, że cała zakopianka zablokowana, to znaczy, że cała, więc
        do Zakopca nie dojedziesz nawet z Poronina...

;))))
      • Gość: dsads Re: redaktorzyno gazetowy debilu IP: 91.213.255.* 13.12.09, 10:02
        105 km - nie 130km, mierzone GPS od Borku Faleckiego do centrum Zakopca
    • Gość: raf Re: Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie za IP: 82.195.186.* 11.12.09, 13:40
      Ruch na Rondzie Matecznego zostal juz przywrocony.
    • Gość: Krakowianin Redaktorzy ze wsi po zaocznym dziennikarstwie KSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 13:41
      Wieszają bombki na choince i jeżdżą przez Mateczny...

LUDZIE! Przyjechaliście do Krakowa to przyjmijcie nasze obyczaje!
      To jest rondo Antoniego Matecznego!
      • Gość: zwierzyniecki nie obrazaj ludzi IP: *.111.135.130.static.crowley.pl 11.12.09, 13:57
        Ojej, wielki Panie z Krakowa...
        Od lat mowi sie w Krakowie potocznie 'Rondo Mateczne'. W Podgorzu
        rowniez. Za krotko mieszkasz i za malo wiesz.
        • Gość: krakózka Re: nie obrazaj ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 14:16
          Kto mówi, ten mówi... A od dziennikarza wymaga się pisania w POPRAWNEJ
          polszczyźnie, więc także (a może tym bardziej)poprawnej odmiany nazwisk!
          • garnek_z_neolitu Re: nie obrazaj ludzi 11.12.09, 14:31
            To idz sie pociac jak cie to tak denerwuje. Kurna, jedni mowia tak inni siak.
            Jednen powie 'na pole' inny 'na dwor', jeden powie 'na Matecznym' inny na
            @rondzie Matecznym'. Co za roznica?
            • Gość: pH Re: nie obrazaj ludzi IP: 82.195.186.* 11.12.09, 15:30
              Nikogo nie obchodzi, jak mowisz na to rondo z kolegami przy piwku. W
              ogólnodostępnych artykułach firmowanych przez opiniotwórczy dziennik powinno się
              używać POPRAWNEJ nazwy, a nie nazwy używanej przez częśc lokalnych mieszkańców.
              • garnek_z_neolitu Re: nie obrazaj ludzi 11.12.09, 15:59
                Nikogo nie obchodzi co Pan myslisz o formie wypowiedzi w lokalnym dodatku do
                gazetki dla elity. Jesli dziennikarz zechce pisac 'gosciniec' zamiast 'droga' a
                wydawca zechce to wydrukowac, to chocby sie szanowny Pan ze***l, beda sobie tak
                pisac. Pan mozesz nie czytac.
                • Gość: krakózka Re: nie obrazaj ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 16:12
                  Uśmiałam się...! Drogi garnku_z_neolitu; "gościniec" jest jak najbardziej
                  poprawną formą :-); zagalopowałeś się, wrzucając frazeologię z gramatyką do
                  jednego wora!
                  • garnek_z_neolitu Re: nie obrazaj ludzi 11.12.09, 16:32
                    Taaaaak? I co z tego? Dobrze przynajmniej ze cie to tak nie denerwuje jak
                    'Mateczny', moze sie nie potniesz ;)
                  • garnek_z_neolitu Re: nie obrazaj ludzi 11.12.09, 16:51
                    A poza tym, gdzie tu frazeologia?
                    • Gość: krakozka Re: nie obrazaj ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 17:42
                      jest to gałąź wiedzy o języku (językoznawstwo. To co przeczytałes w Wikipedii,
                      to za mało. Cytat: "Synonimami są np. słowa barwa i kolor, które znaczą
                      dokładnie to samo, jednak statystyka ich użycia w różnych związkach
                      frazeologicznych jest różna. Między synonimami istnieją zwykle
                      także różnice stylistyczne." Chodzi tu o Twoje synonimy.Chodziło mi o to, że
                      synonim a niepoprawnie gramatyczna wymowa tego samego słowa to nie to samo.
                      Pozdrawiam. :-)
                      • Gość: krakózka Re: nie obrazaj ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 17:46
                        oczywiście * niepoprawna gramatycznie :-)
                        bo znowu się uczepisz
              • lajkomik Hahaha 11.12.09, 16:00
                Chciałbym mieć takie problemy jak ty :))) Oj chciałbym. Żeby w moim życiu
                jedynym problemem były błędy w "opiniotwórczym" dzienniku (wydanie internetowe).
                • Gość: ph Re: Hahaha IP: 217.147.104.* 11.12.09, 16:45
                  skoro postanowiłas odpowiedziec na moj wpis, to - wg Twojego rozumowania - tez
                  pewnie większych problemów nie masz, więc gratuluję szczęścia ;)
                  • garnek_z_neolitu Re: Hahaha 11.12.09, 16:53
                    W odpowiedzi na wpis nie trzeba doszukiwac sie problemow. Moze jest to forma
                    zabawy. Takie prowokowanie cholerykow, ktorym zylka peka jak zauwarza blond
                    ortograficzny ;)
          • Gość: jaszczur Re: krakozko naucz sie poprawnej polszczyzny IP: *.rev.numericable.fr 11.12.09, 16:28
            krakozko, jak chcesz kogos uczyc, to sama nie rob bledow: mozna wymagac pisania
            poprawna polszczyzna a nie w poprawnej polszczyznie.
            • Gość: krakózka Re: krakozko naucz sie poprawnej polszczyzny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 17:48
              Nie, nie robię. Można tak, można tak. Forma jest obojnacza.
        • Gość: gniewko_syn_ryba Re: nie obrazaj ludzi IP: *.autocom.pl 11.12.09, 14:19
          Gość portalu: zwierzyniecki napisał(a):

> Ojej, wielki Panie z Krakowa...
          > Od lat mowi sie w Krakowie potocznie 'Rondo Mateczne'. W Podgorzu
          > rowniez.

A tak konkretnie to od ilu lat ???... Bo moja rodzina, od pokoleń mieszkająca w
          okolicach "Matecznego", jakoś nigdy tak nie mówiła i nie mówi...

> Za krotko mieszkasz i za malo wiesz.

To jak długo trzeba mieszkać, żeby wiedzieć wystarczająco dużo ?...

No i pomijając lapsus "etnograficzny", w jaki sposób wypadek na rondzie
          zablokował zakopiankę ? Czyżby spowodował korek sięgający aż do samego
          Zakopanego ???... ;)))
        • Gość: Grubomieszczanin Re: nie uwłaczaj ludziom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.09, 14:39
          Autor: Gość: zwierzyniecki
          "Ojej, wielki Panie z Krakowa...
          Od lat mowi sie w Krakowie potocznie 'Rondo Mateczne'. W Podgorzu
          rowniez. Za krotko mieszkasz i za malo wiesz."
          Nie uwłaczaj ludziom, którzy mówią poprawnie i o tę poprawność
          walczą, wymagając od dziennikarzy polszczyzny, a nie
          slangu "nieszkających dłużej wiedzących więcej".
          Nie wiem od ilu lat trzeba mieszkać w Krakowie, żeby źle mówić
          potocznie, ale moja rodzina mieszka tu już lat kilkadziesiąt (od
          1918) i nikt nigdy nie powiedział tak jak w artykule. Owszem "na
          Matecznym" to tak, ale jak "na rondzie" to już zawsze "Matecznego".
          Niestety niechkujność dziennikarska idzie w parze z niewiedzą i
          szukaniem taniej sensacji - tytuł "Wadowicka zablokowana" mniej osób
          skłoni do przeczytania niż "Zakopianka" => GW dryfuje na
          poziom "Faktu" "Super Expresu" itp.
        • Gość: pH Re: nie obrazaj ludzi IP: 217.147.104.* 11.12.09, 15:28
          Artykuły w gazecie nie powinny posługiwać się mową potoczną. A jak ktoś będzie
          chciał teraz wyszukać, co to za rondo, bo przejeżdza przez Kraków, wpisze
          "Mateczne" i nic nie znajdzie, bo Pan redaktor jest tutejszy i nie zna
          prawidłowej nazwy. Trochę wyobrazni.
        • Gość: Aga Re: nie obrazaj ludzi IP: *.chello.pl 11.12.09, 19:05
          ten co mieszkał w miescie X lat temu w ogóle nie znał tych okolic i mówiac
          oglednie kojarzyły mu sie z ...wsia za Krakowem, wiec nie wiem skad przekonanie
          że wieki temu tak mówili nasi przodkowie-Krakusy.Miasto kończyło sie duuuzo
          wczesniej:-)
    • Gość: bochen Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl... IP: *.56.classcom.pl 11.12.09, 13:45
      Autorze tego tematu!!

Od kiedy rondo Matecznego (gdzie dochodzi ulica Kalwaryjska i Wadowicka) jest
      Zakopianką??

Wg. mnie nagłówek tego artykułu do bani
    • krakus24kr A co ma mateczny do zakopianki? 11.12.09, 13:48
      i to jeszcze cała zakorkowana?
    • Gość: Piotr Romaniewski Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl... IP: 149.156.52.* 11.12.09, 14:08
      czyli jaki kosmatym z "Wybiórczej" pomylił się Kraków z Hajfą! Tatadrata ta tata łup łup łup idzie bajda w lud!
    • Gość: krakózka Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 14:11
      Jakie Matecznym??? Czy ono się nazywa Mateczne?!? Kogo - czego:
      Rondo MATECZNEGO! Antoniego!
    • Gość: mix wielka wiedza IP: *.chello.pl 11.12.09, 14:15
      autor artykulu wykazałsie całkowitym brakiem wiedzy z topografii
      Krakowa i okolic zal
    • Gość: gość_bj Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl... IP: 83.142.184.* 11.12.09, 14:20
      Czy Gazeta nie ma innych "sensacji"??? Jak się czyta nagłowek to
      wydaje sie, że na zakopiance karambol, trup ściele się gesto a
      Zakopane odcięte od reszty kraju. Zastanówcie się redaktorzy, zanim
      cos napiszecie; gdzie Rondo Matecznego a gdzie zakopianka? WSTYD!!!
      • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie za IP: *.autocom.pl 11.12.09, 14:27
        Jest jeszcze taka opcja, że "artykuł" napisał jakiś gimnazjalista przyjęty na
        staż w ramach programu "Rzuć palenie z Gazetą Wyborczą"... W takim przypadku
        można kolesiowi wybaczyć niewiedzę... ;)
    • Gość: onl Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 14:25
      Też miałam wypadek Szwagropolem jadąc do Zakopanego. Taki właśnie poziom kierowców autokarów w tej sieci... Żałosne.
      • Gość: kane jeżdzą szybko i dobrze IP: *.compower.pl 11.12.09, 15:12
        A że czasem ktoś ma pecha, no cóż..
        • kr_kr Re: jeżdzą szybko i dobrze 11.12.09, 19:22
          No ... szybko to na pewno. Np. w Targowisku potrafią wyprzedzać na podwójnej
          ciągłej jak z naprzeciwka jadą "tylko" osobowe. W razie czego włączą "długie" i
          przegonią przeszkadzaczy.
      • Gość: gniewko_syn_ryba Aaaa, to kierowca Szwagropola napisał ten IP: *.autocom.pl 11.12.09, 15:15
        artykuł ?... To by wiele wyjaśniało... ;)))
    • Gość: houk tramwajarze zawsze wymuszają tutaj pierwszeństwo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 15:19
      na matecznym (i nie tylko) tramwajarze notorycznie wymuszają
      pierwszeństwo! jadą na czerwonym na beszczelnego. w końcu "duży może
      więcej"!!!!
      • Gość: gosc Re: tramwajarze zawsze wymuszają tutaj pierwszeńs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.09, 20:42
        tramwaje wymuszają ? proponuje kodeks drogowy poczytać tam jest naprawdę
        wszystko. A jak masz problem to zawsze można to inaczej załatwić proponuje
        Mogilską 109 tylko tam biorą pieniążki za tłumaczenie...
        pozdrawiam
    • Gość: upierdliwa Po wypadku na Rondzie Matecznego: utrudnienia u... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 15:20
      ...droga W KIERUNKU na Zakopane, ale droga DO ZakopaneGO!
      Ludzie...!
    • Gość: baca z nowego targ A łod Nowego Targu do Zakopca dojadę ? IP: *.autocom.pl 11.12.09, 15:35
      • krzychut Re: A łod Nowego Targu do Zakopca dojadę ? 11.12.09, 18:24
        Jak sie dogadas z kuniem to hej!

Ale ja chciałem z innej beczki. Przejeżdżałem przez Mateczny (i co mi zrobicie
        puryści) ok. 13:15. Na miejscu były już 3 wozy bojowe straży pożarnej, karetka
        pogotowia i trzy radiowozy policji.
        Nie można było przejechać w kierunku Zakopanego bo rozbity tramwaj blokował
        jezdnię i do czasu jego usunięcia nie dało się wiele zrobić. Ale nie dało się
        również przejechać w kierunku Konopnickiej, bo kierowcy wjeżdżali z
        Kalwaryjskiej na skrzyżowanie i oczywiście nie mogli z niego zjechać.Żadnemu z
        obecnych tam policjantów nie przyszło do głowy aby pomóc kierowcom w
        rozładowaniu korka na rondzie.
        • Gość: baca z nowego targ Z kuniem się zawzdy dogadam IP: *.autocom.pl 11.12.09, 18:46
          ale Pan Redachtór napisali, co cała zakupianka zablokowana, to ja nie wiem, czy
          jechać, czy nie... ?
        • Gość: gniewko_syn_ryba Wczoraj też były podobne jaja bez wypadku IP: *.autocom.pl 11.12.09, 18:56
          Ok. 13.00 na Wawrzyńca jakiś kretyn zaparkował na torach tramwajowych i
          przyblokował tramwaj, a ten z kolei wszystkich, którzy chcieli z Wawrzyńca
          wyjechać, a jak wiadomo, jest to ulica jednokierunkowa... Powstał długaśny
          korek, niektórzy chcąc go ominąć jechali lewą stroną, inni z kolei próbowali się
          wycofać i zrobił się niezły kocioł. Na szczęście sami kierowcy potrafili ten
          kocioł rozładować bez pomocy policji (stałem tam ok. 20 minut i przez ten czas
          się nie pojawiła - było tylko pogotowie MPK) - większość po prostu zawróciła i
          wyjechała pod prąd z Wawrzyńca.

Przy tej okazji, chciałbym serdecznie podziękować radzie dzielnicy i ZIKITowi za
          tak wspaniałą organizację ruchu na Kazimierzu...
    • nick_othem Po wypadku na Rondzie Matecznego: utrudnienia u... 11.12.09, 18:48
      ciężko o większych buraków, niż kierowcy Szwagropola. Ciekawe, kto zawinił
      • Gość: gniewko_syn_ryba Obawiam się, że jednak motorniczy... IP: *.autocom.pl 11.12.09, 18:59
        Nagminnie wjeżdżają na skrzyżowania na czerwonym świetle blokując tych, którzy
        mają zielone...
        • Gość: gosc Re: Obawiam się, że jednak motorniczy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.09, 20:27
          ja proponuje zobaczyć jak działają tam światła
          a potem się wypowiadać
          tam jest monitoring na całości skrzyżowania
          wiec to co powiedzą prowadzący łatwo da się sprawdzić
          a jak któryś kłamie pod odpowiedzialnością karna to ...
          • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Obawiam się, że jednak motorniczy... IP: *.autocom.pl 11.12.09, 22:56
            Nie chodzi mi tylko o to skrzyżowanie - piszę ogólnie. Np. ilekroć jadę Dietla i
            na skrzyżowaniu ze Starowiślną zapala się zielone (dla Dietla), to prawie zawsze
            na skrzyżowanie pakuje się tramwaj jadący Starowiślną i nieraz zanim zjedzie, to
            światło zmienia się na czerwone... Gdzie indziej też bywa podobnie...
            • Gość: kkk bo to szybki tramwaj był IP: *.ghnet.pl 12.12.09, 11:49
              bo tramwaje w Krakowie mają ograniczenie 10 km/h przez skrzyżowania. Bo rozjazdy były tanie, to i liche. No to i czekamy jak taki szybki tramwaj jedzie ;)
              Jestem pod wrażeniem, że ten tramwaj na Matecznym zdołał czołowo wjechać w autobus, może motorniczy zasnął od tego snucia się po kraklandii?
            • Gość: gosc Re: Obawiam się, że jednak motorniczy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.09, 13:24
              ponieważ tam tramwaj może jechać max prędkością 10 znak wisi na sieci ale
              panowie od świateł ustawiają na około 20!
              wiec jak tramwaj ma przejechać???
              jeśli dostanie światło ... a ostatnio maja z tym problem :>
              pozdrawiam
      • Gość: ss Re: Po wypadku na Rondzie Matecznego: utrudnienia IP: 80.48.47.* 11.12.09, 20:34
        Zgadzam sie z Toba czesto poruszam sie zakopianka na trasie Kraków-Zakopane i takich buraków jak kierowcy szwagropolu to nie ma. nie wpuszczanie zajezdzanie drogi itp itd Na fotce widac ze chciał zdazyc przed tramwajem.
        • Gość: enter Re: Po wypadku na Rondzie Matecznego: utrudnienia IP: *.ramtel.pl 11.12.09, 21:18
          Myślę, że tam jechał tramwaj w drugą stronę, kierowca nie czekając na zielone
          postanowił za nim przejechać a tu zonk, bo z drugiej strony też jechał...
      • Gość: qua Re: Po wypadku na Rondzie Matecznego: utrudnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 22:28
        zdecydowana wina kierowcy szwagropola, który bezczelnie wjechał na czerwonym...
      • Gość: ... Re: Po wypadku na Rondzie Matecznego: utrudnienia IP: *.zax.pl 15.12.09, 10:34
        dokładnie. ciężko o większych buraków.
        a zawinił autobus bo wjechał na czerwonym świetle.
        i nie ucierpiało 6 tylko 4 osoby.
        gazetko najpierw się dowiedz a później pisz artykuły.
    • Gość: krakowianka Po wypadku na Rondzie Matecznego: utrudnienia u... IP: 89.108.213.* 11.12.09, 23:54
      Jechałam tym tram z koleżanką. Masakra;/ Zdaję mi się że kierowca tzn
      motorniczy tram zawalił, jechał za szybko:| Dobrze,że poważniejszych
      uszczerbków nikt nie doznał:] Życzę powrotu do zdrowia rannym:) oh:]
    • Gość: bhp Czemu tramwaj ma podniesiony pantograf? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 15:46
      Nie dało się opuścić po wypadku?
    • Gość: Adam Po wypadku na Rondzie Matecznego: utrudnienia u... IP: *.autocom.pl 13.12.09, 08:35
      Wina raczej będzie po stronie Szwagropolu iż tramwaj jadący od Łagiewnik
      dostaje automatycznie światło zielone czyli szczelinę pionową gdy zbliża się
      do sygnalizatora a w tym miejscu często kierowcy jada na świetle żółtym i
      początkiem czerwonego a nuż jeszcze zdążą przed tramwajem a całkiem wyjaśnią
      kamery które są na skrzyżowaniu i dowiemy się co jest warty ten monitoring w
      Krakowie
    • Gość: Adam Po wypadku na Rondzie Matecznego: utrudnienia u... IP: *.autocom.pl 13.12.09, 08:48
      zapraszam na tą stronkę zobaczcie sami
      www.psmkms.krakow.pl/wiesci.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka