sarka.farka 11.12.09, 13:12 Rondo Antoniego Matecznego, w skrócie Rondo Matecznego!!! Do mapy Krakowa najpierw, a poźniej pisać artykuły. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kicker Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl... IP: *.ghnet.pl 11.12.09, 13:18 Gdzie Mateczny a gdzie Zakopianka??? Co za debile pracują w tej GW. Znizacie się albo już jestescie na poziomie Faktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olohoo Rondo Mateczne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.09, 13:29 Gdzie jest "Rondo Mateczne" w Krakowie? O takim nie słyszałem choc nazwą zblizone do Ronda A. MATECZNEGO, które faktycznie jest bramą wyjazdową z Krakowa na Borek Fałecki, Łagiewniki i Zakopane... Z całym szacunkiem - Polecam redaktorkom z GW przestać używać kolokwializmów, potocznosci w tekstach w poważnej prasie (a za taka ma się wyborcza)...a i unikać w miarę możliwosci literówek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwierzyniecki pokora, syneczku IP: *.111.135.130.static.crowley.pl 11.12.09, 13:58 Od dawna mowi sie w Krakowie potocznie 'Rondo Mateczne', regionalizm taki. Redaktorek. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Re: Rondo Mateczne? 11.12.09, 14:27 Zawsze sie tak mowilo. Tak jak szlo sie 'na Stradom', bylo sie 'na Stradomiu' a nie na 'ulicy Stradomskiej'. Dajze se na luz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Rondo Mateczne? IP: *.geod.agh.edu.pl 11.12.09, 16:30 Tak, bo ulica Stradomska to główna arteria dawnego przedmieścia Stradom - więc forma "na Stradomiu" jest jak najbardziej prawidłowa, zaś formy "Rondo Mateczne" lub "Rondo Mateczny" - nie! A co się tyczy rzekomych "kolokwializmów" - to to nie są żadne kolokwializmy, a przejawy buractwa elementu napływowego. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Re: Rondo Mateczne? 11.12.09, 16:33 Od razu naplywowego. Wszyscy skads naplynelismy. Moja rodzinka np. z Niemiec w XVII wieku. To moze od razu jeszcze dodasz 'okupantow'. Lepiej brzmi niz 'element naplywowy' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czepialski Re: Rondo Mateczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 17:24 I od XVII w. mieszkacie w Krakowie?... Oj, coś mi się nie widzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Rondo Mateczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 20:20 masz rację, zawsze się tak mówiło, a w każdym razie tak mówiła moja babcia rocznik 1903. tak samo jak rodowici podgórzanie z dziada pradziada chodzili na Kalwaryjską, a nie Pstrowskiego. Podgórzanie wiedzą o co chodzi. Kiedyś spytałam się babci od czego pochodzi nazma Mateczny. nie potrafiła powiedzieć skąd ta nazwa, a była nauczycielką jeszcze przedwojenną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Rondo Mateczne? IP: *.autocom.pl 11.12.09, 22:45 Gość portalu: aga napisał(a): > masz rację, zawsze się tak mówiło, a w każdym razie tak mówiła moja babcia > rocznik 1903. No tak, bo to rondo wybudowano przeca w średniowieczu za Kazimierza Wielkiego... ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicker Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl... IP: *.ghnet.pl 11.12.09, 13:30 Gdzie Zakopianka a gdzie Mateczny, co za debile pracują w tej GW. Znizacie się lub już jestescie na poziomie faktu. Ale tak to jest jak się przyjmuje do pracu wiesniaków którzy nie mają pojecia o miescie w którym pracują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl... IP: *.autocom.pl 11.12.09, 13:31 I przez to, że na rondzie Matecznego (nie na rondzie Matecznym !!!) zderzył się autobus z tramwajem zablokowana jest cała "zakopianka" i nie da się z Krakowa do Zakopanego dojechać ???????????? Czy krakowska redakcja GW przyjmuje do pracy w charakterze dziennikarza każdego chętnego, nie sprawdzając nawet jego kwalifikacji ??? Drobiażdżkiem przy tym jest fakt, że to nawet nie jest jeszcze ul. Zakopiańska tylko Wadowicka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl... IP: 88.220.70.* 11.12.09, 13:36 Nie wiem jak ty ale ja mieszkam w Podgórzu i od wielu lat mówi się na Matecznym. A ty jesteś bardziej papieski niz papież Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie za IP: *.autocom.pl 11.12.09, 14:22 Owszem, mówi się "na Matecznym" ale nie "na Rondzie Matecznym" !... Bo to rondo nie ma nic wspólnego z matecznością tylko z pewnym panem o nazwisku Mateczny... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aza Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl... IP: 212.160.172.* 11.12.09, 13:38 Co to za tytuł?!!! Takie bzdury pisać.Jaki zwiazek ma wypadek na rondzie Mateczne z zablokowana zakopianką. Poziom niektórych "redaktorów" jest żenujący. Równie dobrze można napisać o wypadku na rondzie mogilskim i ogłosić, że droga na Warszawę jest całkowicie zablokowana Odpowiedz Link Zgłoś
kraq redaktorzyno gazetowy debilu 11.12.09, 13:38 a jak bede jechał od kapelanki/ brożka, gdzie faktycznie zaczyna się ul zakopiańska to też będe miał zakorkowaną całą zakopiankę????????? a to jeszcze jakieś 130 km do zakopca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: redaktorzyno gazetowy debilu IP: *.autocom.pl 11.12.09, 13:42 Jak redaktór napisali, że cała zakopianka zablokowana, to znaczy, że cała, więc do Zakopca nie dojedziesz nawet z Poronina... ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsads Re: redaktorzyno gazetowy debilu IP: 91.213.255.* 13.12.09, 10:02 105 km - nie 130km, mierzone GPS od Borku Faleckiego do centrum Zakopca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie za IP: 82.195.186.* 11.12.09, 13:40 Ruch na Rondzie Matecznego zostal juz przywrocony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowianin Redaktorzy ze wsi po zaocznym dziennikarstwie KSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 13:41 Wieszają bombki na choince i jeżdżą przez Mateczny... LUDZIE! Przyjechaliście do Krakowa to przyjmijcie nasze obyczaje! To jest rondo Antoniego Matecznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwierzyniecki nie obrazaj ludzi IP: *.111.135.130.static.crowley.pl 11.12.09, 13:57 Ojej, wielki Panie z Krakowa... Od lat mowi sie w Krakowie potocznie 'Rondo Mateczne'. W Podgorzu rowniez. Za krotko mieszkasz i za malo wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakózka Re: nie obrazaj ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 14:16 Kto mówi, ten mówi... A od dziennikarza wymaga się pisania w POPRAWNEJ polszczyźnie, więc także (a może tym bardziej)poprawnej odmiany nazwisk! Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Re: nie obrazaj ludzi 11.12.09, 14:31 To idz sie pociac jak cie to tak denerwuje. Kurna, jedni mowia tak inni siak. Jednen powie 'na pole' inny 'na dwor', jeden powie 'na Matecznym' inny na @rondzie Matecznym'. Co za roznica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pH Re: nie obrazaj ludzi IP: 82.195.186.* 11.12.09, 15:30 Nikogo nie obchodzi, jak mowisz na to rondo z kolegami przy piwku. W ogólnodostępnych artykułach firmowanych przez opiniotwórczy dziennik powinno się używać POPRAWNEJ nazwy, a nie nazwy używanej przez częśc lokalnych mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Re: nie obrazaj ludzi 11.12.09, 15:59 Nikogo nie obchodzi co Pan myslisz o formie wypowiedzi w lokalnym dodatku do gazetki dla elity. Jesli dziennikarz zechce pisac 'gosciniec' zamiast 'droga' a wydawca zechce to wydrukowac, to chocby sie szanowny Pan ze***l, beda sobie tak pisac. Pan mozesz nie czytac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakózka Re: nie obrazaj ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 16:12 Uśmiałam się...! Drogi garnku_z_neolitu; "gościniec" jest jak najbardziej poprawną formą :-); zagalopowałeś się, wrzucając frazeologię z gramatyką do jednego wora! Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Re: nie obrazaj ludzi 11.12.09, 16:32 Taaaaak? I co z tego? Dobrze przynajmniej ze cie to tak nie denerwuje jak 'Mateczny', moze sie nie potniesz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Re: nie obrazaj ludzi 11.12.09, 16:51 A poza tym, gdzie tu frazeologia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakozka Re: nie obrazaj ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 17:42 jest to gałąź wiedzy o języku (językoznawstwo. To co przeczytałes w Wikipedii, to za mało. Cytat: "Synonimami są np. słowa barwa i kolor, które znaczą dokładnie to samo, jednak statystyka ich użycia w różnych związkach frazeologicznych jest różna. Między synonimami istnieją zwykle także różnice stylistyczne." Chodzi tu o Twoje synonimy.Chodziło mi o to, że synonim a niepoprawnie gramatyczna wymowa tego samego słowa to nie to samo. Pozdrawiam. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakózka Re: nie obrazaj ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 17:46 oczywiście * niepoprawna gramatycznie :-) bo znowu się uczepisz Odpowiedz Link Zgłoś
lajkomik Hahaha 11.12.09, 16:00 Chciałbym mieć takie problemy jak ty :))) Oj chciałbym. Żeby w moim życiu jedynym problemem były błędy w "opiniotwórczym" dzienniku (wydanie internetowe). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ph Re: Hahaha IP: 217.147.104.* 11.12.09, 16:45 skoro postanowiłas odpowiedziec na moj wpis, to - wg Twojego rozumowania - tez pewnie większych problemów nie masz, więc gratuluję szczęścia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Re: Hahaha 11.12.09, 16:53 W odpowiedzi na wpis nie trzeba doszukiwac sie problemow. Moze jest to forma zabawy. Takie prowokowanie cholerykow, ktorym zylka peka jak zauwarza blond ortograficzny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczur Re: krakozko naucz sie poprawnej polszczyzny IP: *.rev.numericable.fr 11.12.09, 16:28 krakozko, jak chcesz kogos uczyc, to sama nie rob bledow: mozna wymagac pisania poprawna polszczyzna a nie w poprawnej polszczyznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakózka Re: krakozko naucz sie poprawnej polszczyzny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 17:48 Nie, nie robię. Można tak, można tak. Forma jest obojnacza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: nie obrazaj ludzi IP: *.autocom.pl 11.12.09, 14:19 Gość portalu: zwierzyniecki napisał(a): > Ojej, wielki Panie z Krakowa... > Od lat mowi sie w Krakowie potocznie 'Rondo Mateczne'. W Podgorzu > rowniez. A tak konkretnie to od ilu lat ???... Bo moja rodzina, od pokoleń mieszkająca w okolicach "Matecznego", jakoś nigdy tak nie mówiła i nie mówi... > Za krotko mieszkasz i za malo wiesz. To jak długo trzeba mieszkać, żeby wiedzieć wystarczająco dużo ?... No i pomijając lapsus "etnograficzny", w jaki sposób wypadek na rondzie zablokował zakopiankę ? Czyżby spowodował korek sięgający aż do samego Zakopanego ???... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grubomieszczanin Re: nie uwłaczaj ludziom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.09, 14:39 Autor: Gość: zwierzyniecki "Ojej, wielki Panie z Krakowa... Od lat mowi sie w Krakowie potocznie 'Rondo Mateczne'. W Podgorzu rowniez. Za krotko mieszkasz i za malo wiesz." Nie uwłaczaj ludziom, którzy mówią poprawnie i o tę poprawność walczą, wymagając od dziennikarzy polszczyzny, a nie slangu "nieszkających dłużej wiedzących więcej". Nie wiem od ilu lat trzeba mieszkać w Krakowie, żeby źle mówić potocznie, ale moja rodzina mieszka tu już lat kilkadziesiąt (od 1918) i nikt nigdy nie powiedział tak jak w artykule. Owszem "na Matecznym" to tak, ale jak "na rondzie" to już zawsze "Matecznego". Niestety niechkujność dziennikarska idzie w parze z niewiedzą i szukaniem taniej sensacji - tytuł "Wadowicka zablokowana" mniej osób skłoni do przeczytania niż "Zakopianka" => GW dryfuje na poziom "Faktu" "Super Expresu" itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pH Re: nie obrazaj ludzi IP: 217.147.104.* 11.12.09, 15:28 Artykuły w gazecie nie powinny posługiwać się mową potoczną. A jak ktoś będzie chciał teraz wyszukać, co to za rondo, bo przejeżdza przez Kraków, wpisze "Mateczne" i nic nie znajdzie, bo Pan redaktor jest tutejszy i nie zna prawidłowej nazwy. Trochę wyobrazni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: nie obrazaj ludzi IP: *.chello.pl 11.12.09, 19:05 ten co mieszkał w miescie X lat temu w ogóle nie znał tych okolic i mówiac oglednie kojarzyły mu sie z ...wsia za Krakowem, wiec nie wiem skad przekonanie że wieki temu tak mówili nasi przodkowie-Krakusy.Miasto kończyło sie duuuzo wczesniej:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bochen Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl... IP: *.56.classcom.pl 11.12.09, 13:45 Autorze tego tematu!! Od kiedy rondo Matecznego (gdzie dochodzi ulica Kalwaryjska i Wadowicka) jest Zakopianką?? Wg. mnie nagłówek tego artykułu do bani Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24kr A co ma mateczny do zakopianki? 11.12.09, 13:48 i to jeszcze cała zakorkowana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Romaniewski Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl... IP: 149.156.52.* 11.12.09, 14:08 czyli jaki kosmatym z "Wybiórczej" pomylił się Kraków z Hajfą! Tatadrata ta tata łup łup łup idzie bajda w lud! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakózka Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 14:11 Jakie Matecznym??? Czy ono się nazywa Mateczne?!? Kogo - czego: Rondo MATECZNEGO! Antoniego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix wielka wiedza IP: *.chello.pl 11.12.09, 14:15 autor artykulu wykazałsie całkowitym brakiem wiedzy z topografii Krakowa i okolic zal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość_bj Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl... IP: 83.142.184.* 11.12.09, 14:20 Czy Gazeta nie ma innych "sensacji"??? Jak się czyta nagłowek to wydaje sie, że na zakopiance karambol, trup ściele się gesto a Zakopane odcięte od reszty kraju. Zastanówcie się redaktorzy, zanim cos napiszecie; gdzie Rondo Matecznego a gdzie zakopianka? WSTYD!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie za IP: *.autocom.pl 11.12.09, 14:27 Jest jeszcze taka opcja, że "artykuł" napisał jakiś gimnazjalista przyjęty na staż w ramach programu "Rzuć palenie z Gazetą Wyborczą"... W takim przypadku można kolesiowi wybaczyć niewiedzę... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onl Uwaga kierowcy! Zakopianka jest całkowicie zabl... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 14:25 Też miałam wypadek Szwagropolem jadąc do Zakopanego. Taki właśnie poziom kierowców autokarów w tej sieci... Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kane jeżdzą szybko i dobrze IP: *.compower.pl 11.12.09, 15:12 A że czasem ktoś ma pecha, no cóż.. Odpowiedz Link Zgłoś
kr_kr Re: jeżdzą szybko i dobrze 11.12.09, 19:22 No ... szybko to na pewno. Np. w Targowisku potrafią wyprzedzać na podwójnej ciągłej jak z naprzeciwka jadą "tylko" osobowe. W razie czego włączą "długie" i przegonią przeszkadzaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Aaaa, to kierowca Szwagropola napisał ten IP: *.autocom.pl 11.12.09, 15:15 artykuł ?... To by wiele wyjaśniało... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: houk tramwajarze zawsze wymuszają tutaj pierwszeństwo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 15:19 na matecznym (i nie tylko) tramwajarze notorycznie wymuszają pierwszeństwo! jadą na czerwonym na beszczelnego. w końcu "duży może więcej"!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: tramwajarze zawsze wymuszają tutaj pierwszeńs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.09, 20:42 tramwaje wymuszają ? proponuje kodeks drogowy poczytać tam jest naprawdę wszystko. A jak masz problem to zawsze można to inaczej załatwić proponuje Mogilską 109 tylko tam biorą pieniążki za tłumaczenie... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: upierdliwa Po wypadku na Rondzie Matecznego: utrudnienia u... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 15:20 ...droga W KIERUNKU na Zakopane, ale droga DO ZakopaneGO! Ludzie...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baca z nowego targ A łod Nowego Targu do Zakopca dojadę ? IP: *.autocom.pl 11.12.09, 15:35 Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: A łod Nowego Targu do Zakopca dojadę ? 11.12.09, 18:24 Jak sie dogadas z kuniem to hej! Ale ja chciałem z innej beczki. Przejeżdżałem przez Mateczny (i co mi zrobicie puryści) ok. 13:15. Na miejscu były już 3 wozy bojowe straży pożarnej, karetka pogotowia i trzy radiowozy policji. Nie można było przejechać w kierunku Zakopanego bo rozbity tramwaj blokował jezdnię i do czasu jego usunięcia nie dało się wiele zrobić. Ale nie dało się również przejechać w kierunku Konopnickiej, bo kierowcy wjeżdżali z Kalwaryjskiej na skrzyżowanie i oczywiście nie mogli z niego zjechać.Żadnemu z obecnych tam policjantów nie przyszło do głowy aby pomóc kierowcom w rozładowaniu korka na rondzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baca z nowego targ Z kuniem się zawzdy dogadam IP: *.autocom.pl 11.12.09, 18:46 ale Pan Redachtór napisali, co cała zakupianka zablokowana, to ja nie wiem, czy jechać, czy nie... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Wczoraj też były podobne jaja bez wypadku IP: *.autocom.pl 11.12.09, 18:56 Ok. 13.00 na Wawrzyńca jakiś kretyn zaparkował na torach tramwajowych i przyblokował tramwaj, a ten z kolei wszystkich, którzy chcieli z Wawrzyńca wyjechać, a jak wiadomo, jest to ulica jednokierunkowa... Powstał długaśny korek, niektórzy chcąc go ominąć jechali lewą stroną, inni z kolei próbowali się wycofać i zrobił się niezły kocioł. Na szczęście sami kierowcy potrafili ten kocioł rozładować bez pomocy policji (stałem tam ok. 20 minut i przez ten czas się nie pojawiła - było tylko pogotowie MPK) - większość po prostu zawróciła i wyjechała pod prąd z Wawrzyńca. Przy tej okazji, chciałbym serdecznie podziękować radzie dzielnicy i ZIKITowi za tak wspaniałą organizację ruchu na Kazimierzu... Odpowiedz Link Zgłoś
nick_othem Po wypadku na Rondzie Matecznego: utrudnienia u... 11.12.09, 18:48 ciężko o większych buraków, niż kierowcy Szwagropola. Ciekawe, kto zawinił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Obawiam się, że jednak motorniczy... IP: *.autocom.pl 11.12.09, 18:59 Nagminnie wjeżdżają na skrzyżowania na czerwonym świetle blokując tych, którzy mają zielone... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Obawiam się, że jednak motorniczy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.09, 20:27 ja proponuje zobaczyć jak działają tam światła a potem się wypowiadać tam jest monitoring na całości skrzyżowania wiec to co powiedzą prowadzący łatwo da się sprawdzić a jak któryś kłamie pod odpowiedzialnością karna to ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Obawiam się, że jednak motorniczy... IP: *.autocom.pl 11.12.09, 22:56 Nie chodzi mi tylko o to skrzyżowanie - piszę ogólnie. Np. ilekroć jadę Dietla i na skrzyżowaniu ze Starowiślną zapala się zielone (dla Dietla), to prawie zawsze na skrzyżowanie pakuje się tramwaj jadący Starowiślną i nieraz zanim zjedzie, to światło zmienia się na czerwone... Gdzie indziej też bywa podobnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk bo to szybki tramwaj był IP: *.ghnet.pl 12.12.09, 11:49 bo tramwaje w Krakowie mają ograniczenie 10 km/h przez skrzyżowania. Bo rozjazdy były tanie, to i liche. No to i czekamy jak taki szybki tramwaj jedzie ;) Jestem pod wrażeniem, że ten tramwaj na Matecznym zdołał czołowo wjechać w autobus, może motorniczy zasnął od tego snucia się po kraklandii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Obawiam się, że jednak motorniczy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.09, 13:24 ponieważ tam tramwaj może jechać max prędkością 10 znak wisi na sieci ale panowie od świateł ustawiają na około 20! wiec jak tramwaj ma przejechać??? jeśli dostanie światło ... a ostatnio maja z tym problem :> pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: Po wypadku na Rondzie Matecznego: utrudnienia IP: 80.48.47.* 11.12.09, 20:34 Zgadzam sie z Toba czesto poruszam sie zakopianka na trasie Kraków-Zakopane i takich buraków jak kierowcy szwagropolu to nie ma. nie wpuszczanie zajezdzanie drogi itp itd Na fotce widac ze chciał zdazyc przed tramwajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enter Re: Po wypadku na Rondzie Matecznego: utrudnienia IP: *.ramtel.pl 11.12.09, 21:18 Myślę, że tam jechał tramwaj w drugą stronę, kierowca nie czekając na zielone postanowił za nim przejechać a tu zonk, bo z drugiej strony też jechał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qua Re: Po wypadku na Rondzie Matecznego: utrudnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 22:28 zdecydowana wina kierowcy szwagropola, który bezczelnie wjechał na czerwonym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Po wypadku na Rondzie Matecznego: utrudnienia IP: *.zax.pl 15.12.09, 10:34 dokładnie. ciężko o większych buraków. a zawinił autobus bo wjechał na czerwonym świetle. i nie ucierpiało 6 tylko 4 osoby. gazetko najpierw się dowiedz a później pisz artykuły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianka Po wypadku na Rondzie Matecznego: utrudnienia u... IP: 89.108.213.* 11.12.09, 23:54 Jechałam tym tram z koleżanką. Masakra;/ Zdaję mi się że kierowca tzn motorniczy tram zawalił, jechał za szybko:| Dobrze,że poważniejszych uszczerbków nikt nie doznał:] Życzę powrotu do zdrowia rannym:) oh:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bhp Czemu tramwaj ma podniesiony pantograf? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 15:46 Nie dało się opuścić po wypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Po wypadku na Rondzie Matecznego: utrudnienia u... IP: *.autocom.pl 13.12.09, 08:35 Wina raczej będzie po stronie Szwagropolu iż tramwaj jadący od Łagiewnik dostaje automatycznie światło zielone czyli szczelinę pionową gdy zbliża się do sygnalizatora a w tym miejscu często kierowcy jada na świetle żółtym i początkiem czerwonego a nuż jeszcze zdążą przed tramwajem a całkiem wyjaśnią kamery które są na skrzyżowaniu i dowiemy się co jest warty ten monitoring w Krakowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Po wypadku na Rondzie Matecznego: utrudnienia u... IP: *.autocom.pl 13.12.09, 08:48 zapraszam na tą stronkę zobaczcie sami www.psmkms.krakow.pl/wiesci.htm Odpowiedz Link Zgłoś