Gość: Amraam Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.09, 00:12 JA wybieram Słowacje! Gdy u nas pisze sie ze warunki dobre i b.dobre to człowiek sprzet tylko niszczy .. tak sie robi na pilsku. Moja noga tam wiecej nie postanie. Polecam na Słowacji Chopok JAsną .. to chyba najfajniejsze miejsce "po tamtej stronie". U nas tylko klócic sie potrafią zamiast współpracować i stworzyc warunki do jazdy na nartach w Polsce. Typowi górale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackie Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.hsd1.nj.comcast.net 17.12.09, 01:13 Za cztery dychy mam wyciagi /11/ na caly dzien. Za dwudziestke mam narty i buty na caly dzien. Jesli dodam do tego dwudziestke na paliwo i cos na zab to za stowke bede mial caly dzien na deskach. A przy zarobkach nieco ponad 250 dziennie /brutto/ nadal cos zostanie w kieszeni. A w Tatrach musza zarobic miliony w tydzien i to najchetniej bez wkladu i zbytniej pracy. System sie ponoc zmienil ale mentalnosc pozostala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: havi Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.chello.pl 17.12.09, 01:21 też mnie to trafilo! Za trsteną w kierunku chyznego zatrzymali mnie i posadzili o jazdę z nadmierną predkością (rzekomo wczesniej w niebieskiej fabii był fotoradar i pyknął fotke, na 40 jechalem ok 55) za takie wykroczenie groził mandat 64E, ale po negocjacjach polska stówa zalatwiła sprawę! wiem że chcą aby przepisy były respektowane, ale nie przyczynią sie tym do wzrostu odwiedzin ich kraju przynajmniej przez polaków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felek Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: 195.20.110.* 18.12.09, 11:52 Jechałeś 15 km za dużo i nie wiem skąd u Ciebie zdziwienie, że Cię zatrzymali?! Złamałeś przepisy i tyle! Jechałeś za szybko! I wcale Twoja przygoda mnie nie znichęca do wyjazdu na Słowację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patrzus ludku, a po co so zakopanego, nawet piwa nie ma IP: *.acn.waw.pl 17.12.09, 02:00 bo głupia rada wymyśliła,że najważniejszy kościół, więc jak kto chce sie modlić zamiast na stok to zapraszamy, co więcej nie wiadomo gdzie jeździć, bo właściciele blokują trasy, a gdzie indziej wszystko dostępne i przystępne i górale zadowoleni, nie naciągają, oferują rzetelne ceny i dobre warunki a nie jak u nas (money for nothing) Odpowiedz Link Zgłoś
aniceman ALPY... 17.12.09, 05:14 Zdecydowanie polecam Alpy czy to Austria czy Dolomity w Italii... ceny niewiele wyższe, a warunki bajeczne... wystarczy raz jechać, a zapomina się o polskich stokach, gdzie wiele pozostawia do życzenia cena, stanie w kolejkach i naśnieżenie. A najdziwniejsze jest to, że ludzie uważają, że w Pl najtaniej i najlepiej... do czasu aż raz się skuszą na wyjazd za granicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bg Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: 94.246.130.* 17.12.09, 08:07 Te drugie Tatry nazywają się Niskie a nie Niżne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogi Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.09, 08:36 jak zawsze pólnocne stoki Tyrolu Odpowiedz Link Zgłoś
wedry Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? 17.12.09, 09:13 Smutne, ale niestety prawdziwe - w Zakopanem nie ma gdzie jezdzic na nartach, juz lepiej do Bialki sie wybrac. Ale tez nie napisali, ze Slowacja po przyjeciu Euro jest koszmarnie droga i za tyle samo w Austrii mozna jezdzic na 150 km tras a nie 10 km. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: 77.255.72.* 18.12.09, 13:33 a w białce to niby jest gdzie jeździć? przecież tam same ośle łączki!!! a co do cen słowackich - poszybowały w górę i teraz kształtują się na równi z miejszymi ośrodkami w austrii czy włoszech - z tym , że dla nas z południa to ciągle możliwiść wypadu na jeden dzień. właśnie przedwczoraj porównywaliśmy ceny: słowacja -cechy -słowenia -austria. najtaniej i najbardziej dziadowsko jest w czehach. ale ja mając pojechać na tygodniowe nartowanie w tym roku wybiorę słoweński bovec lub jakiś ośrodek w karyntii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Zakopane to przeżytek. tam sie nic opc 20 lat nie IP: 81.21.193.* 17.12.09, 13:28 zmieniło. Szkoda czasu na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juzek Re: Zakopane to przeżytek. tam sie nic opc 20 lat IP: *.171.90.163.static.crowley.pl 18.12.09, 11:05 Okradziono mnie i moich znajomych na Słowacji. Może to fajny kraj, piekny i wielu w nim wspamialych ludzi ale ja dziekuje nie pojade tam wiecej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Zakopane to przeżytek. tam sie nic opc 20 lat IP: *.autocom.pl 18.12.09, 19:32 Mnie okradziono w Katowicach. Może to fajny kraj, piekny i wielu w nim wspamialych ludzi ale ja dziekuje nie pojade tam wiecej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystasadysta Wszędzie w Polskich górach jest przyjemniej niż.. IP: *.rkt.am.lodz.pl 18.12.09, 11:15 Wszędzie w Polskich górach jest przyjemniej niż w tej obrzydliwej dziurze między Gubałówką a Tatrami. Drożyzna, nieprzyjemna obsługa, zero dbałości o klienta - bar mleczny z "Misia" Śp. S. Barei jest przy zakopiańskich restauracjach całkiem przyjemnym kulturalnym miejscem. Na kwaterach też nie wiadomo za co się płaci, taniej i z o wiele lepszym standardem jest wynająć coś nawet 30km od Zakopanego np. w Nowym Targu i dojeżdżać busem, a po nartach można iść na miasto, a nie denerwować się we wiosze gdzie tubylcy tylko zastanawiają się jak zabrać ci pieniądze nie dając nic w zamian. Zresztą spokojnie można sobie Tatry odpuścić, jest Korbielów, Karpacz, Szklarska Poręba, Szczyrk, Krynica itp. tam też są fajne długie trasy narciarskie a i tłum złożony w Zakopcu głównie z nowobogackich z Rosji, Ukrainy, Białorusi i Warszawy, jest mniejszy i kulturalniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
kosztorysik Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? 18.12.09, 11:23 Tak prawdę pisząc, to w Słowacji drogi i dojazdy do stoków też są niespecjalne. No i ceny - teraz znacznie wyższa niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kalia2010 Tylko Słowacja 18.12.09, 11:44 Ci którzy mówią że na Słowacji jest drogo to chyba nigdy tam nie byli. Jeżdżę na Słowację co roku od 10 lat. Jest fantastycznie. Zawsze wyjeżdżamy ekipą 4-5 rodzin, wynajmujemy cały dom, cena to 7-8euro za osobodobę w rewelacyjnych warunkach - czasem lepszych niż w domu. Pokoje z pięknymi łazienkami, dwie w pełni wyposażone kuchnie, kominek, za zewnątrz przybudówka do robienia grilla. Zawsze gorące przywitanie z miejscowymi trunkami i przysmakami. Stoki to już w ogóle taniocha ale trzeba myśleć. Zawsze chodzę na stok od samego rana, o 9:00 kupuje karnet na cały dzień za 17-20euro, o godzinie 12-13 nie mam już sił jeździć więc sprzedaje karnet ludziom którzy przychodzą jeżdzić po południu, karnet sprzedaje najczęściej za 8-10euro, i ja jestem zadowolona i kupujący. Wychodzi że przejeżdżam 3-4h za mniej niz 10euro. A wprowadzenie euro na Słowacji absolutnie nie zmieniło cen na droższe, przynajmniej ja tego nie zauważyłam. Polacy przestraszyli się w zeszłym roku i na świetnie przygotowanych słowackich stokach był pustki. Poza tym jak można mówić że Słowacy nie lubią Polaków. W zeszłym roku był specjalne oferty na stokach przygotowane tylko i wyłącznie dla Polaków np. tańsze karnety czy chociażby darmowa herbata na stoku czego w Polsce nie uświadczysz. Dlatego gorąco polecam Słowacje a o polskich góralach to się nie będę wypowiadać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Tylko Słowacja IP: *.stk.vectranet.pl 18.12.09, 13:41 no dobrze , ale kiedyś na słowacji było znacznie taniej . a ceny które podajesz są alpejskie! 50 euro za apartament z wi-fi i karnetem na basen kosztuje 50 euro - jak ja pojaę w 20 osób wynajmę jeszcz taniej. a karnety? w takiej grupie wyjdzie 12-15 euro na dzień! a w marcu wykupując apartament mam free ski...... fakt jest dalej ale góry wyższe , czystrze i ja znam takie miejsca gdzie nie docierają jeszcze polacy i brytole. faktem jest , że infrastruktura słowacka rozkwita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Tylko Słowacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.09, 16:54 Ja byłem w tamtym roku na chopoku i było drogo. Ceny jedzenia droższe o 30% niż w Polsce mam na myśli produkty z Lidla. Alkochol tak jak u nas Złoty Bażant 0,55euro. Parking pod Lodowcową Jaskinią 5 euro (podziękowałem zszedł do 2, ale to już było za późno). Wejście do Aqua parku tatrlandia 12 Euro za 3H. Piwo na stoku grzane w mikrofali bez żadnych przypraw w plastiku 2 euro. W tamtym roku Euro stało po 4,9zł. Za nocleg 15 euro 300m od wyciągów skipas coś koło 20 euro. Może dla ciebie to tanio ale w tym roku wybiorę Alpy, wydam nie wiele więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
awitold Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? 18.12.09, 12:06 Gość portalu: ullulu napisał(a): > Jedźcie na Słowację! Tam na drogach juz czeka słowacka policja i > straże miejskie. Obie te służby zatrzymują wuyłącznie samochody na > polskiej rejestracji, i tak długo szukaja pretekstu, aż wezmą mandat > (tzn. oczywiści ełapówke do kieszeni bez pokwitowania). Tak jest > np. na Orawie, na trasie do Trsteny, na Spiszu na trasie z Łysej > polany, czy tez na autostradzie i przy zjździe do Besenovej! > Zapraszamy serdecznie! Można się pozbyć nawisów inflacyjnych! Byłem w tym roku latem na Słowacji w okolicach przez Ciebie opisywanych. Mała, wypoczynkowa miejscowość, dużo emerytów i rodziców z małymi dziećmi. Przez środek biegła droga - jedna z ważniejszych. Wszystkie słowackie samochody zwalnieły, 30,40km/h max. Panikę wywoływały za to pojazdy na polskich numerach, blade ze strachu matki łąpały w popłochu swe pociechy, staruszkowie pośpiesznie uzupełniali testamenty - hajda, tyle, co na liczniku, 120, 150 km/h, z drogi śledzie, bo pan jedzie. Od tego czasu będę bronił słowackiej policji i powiem Ci, cna ululu, każda kara dla polskiego idioty za kółkiem będzie za mała, walić pokutkami, walić ile wlezie, ludzkie życie nie ma ceny. A jak baran jeden z drugim nauczy się czegoś za granicą, to i może pożytek z tego w kraju będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
legoklockicity Słowacji nie polecam, sam się przekonałem 18.12.09, 12:11 Nie chodzi mi o zaplecze, raczej o samo podejście Słowaków do Polaków. Miałem okazję spędzić Sylwestra w przerwie między świętami i Nowym Rokiem na Chopoku w Słowacji. Podejście obsługi hotelowej jak i na stoku Słowaków, to szczyt chamstwa i brak kultury, totalne lekceważenie Polaków, w odróżnieniu do Niemieckich turystów dla których byli super uprzejmi i wylewni, tacy byli w moim hotelu i widziałem różnicę. Myślałem, że to może moja osoba jest tak kontrowersyjna, ale wszyscy Polacy z którymi rozmawiałem mieli takie same spostrzeżenia. Więcej tam nie pojadę wolę jechać do Austrii lub do Włoch, Austriacy może nie są wylewni ale uprzeimi, najbardziej lubię Włoski klimat, luz słońce i uprzejmość dla wszystkich nie ważne skąd jesteś. Wolę spędzić 8 godzin więcej w samochodzie ale mieć przyjemność obcowania z innymi ludźmi a nie patrzeć na skwaszone miny i słyszeć jakieś pobąkiwanie pod nosem i brakiem reakcji o to co proszę. Jednym słowem chamstwo i jeszcze raz chamstwo, nie zmienią tego lepszą bazą, 100 razy wolę nocleg u bacy i stanie na Zakopiance Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funky Re: Słowacji nie polecam, sam się przekonałem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.09, 13:00 Miałem okazję spędzić Sylwestra w przerwie między świętami i > Nowym Rokiem na Chopoku w Słowacji. Podejście obsługi hotelowej jak i > na stoku Słowaków, to szczyt chamstwa i brak kultury, totalne > lekceważenie Polaków... Wystarczylo nie chlac, nie drzec mor**y i nie zachowywac sie jak prosie spuszczone z uwiezi. Gwarantuje, ze wtedy bedziesz traktowany powaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
joankb Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? 18.12.09, 12:28 Słowację wybieram. W Zakopanem już nic oprócz smrodu, tłoku i drożyzny nie zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nrt Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.09, 12:57 Polska !! Biedny kraj głupich ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
099max Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? 18.12.09, 13:32 Zdecydowanie polecam Słowację.Tak jak piszą inni,w Zakopcu nic się nie zmieniło przez 20 lat,dalej ten chaos. Kłótnie polaczków czyja jest górka,i zasada >psa ogrodnika< nie mam ja i Ty nie będziesz miał!!Górole tylko chcą liczyć naszą kasę ale nic od siebie ponad. W czasie pobytu na Słowacji czułem się komfortowo,właściciel kwatery raz dziennie odwiedzał nas z wizytą towarzyską oraz pytaniem czy czegoś nie trzeba,w czymś pomóc.Nie mówiąc już o wyciągach i trasach.Tam wszyscy wspólnie dbają o przyjezdnych turystów.I bardzo miło wspominam 2-krotny pobyt na nartach na Słowacji. I jeszcze jedno śmiać mi się chce na propozycję organizacji igrzysk olimpijskich w Zakopanym!!Z tym nastawieniem i infrastrukturą drogową i noclegową,z motyką na słońce!!Pogratulować pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
zante1977 Tak było, jest i będzie! 18.12.09, 13:58 Tylko na chwilę Słowacy dali nam wytchnienie w rywalizacji konkurencyjnej, bo przecież od zawsze odbierali nam turystów, a w ostatnim roku wprowadzenie Euro mocno im popsuło pozycję w tym zakresie i było oczywiste, że coś muszą zrobić. Jestem jednak przekonana, iż długo będą odrabiali straty i odzyskiwanie pozycji (jednak w głowach Polaków mocno zaszczepiono informacje: Słowacja=EURO=drogo). To co jednak najważniejsze, to fakt, iż konieczne są regularne inwestycje i praca nad ofertą turystyczną, jej rozwojem oraz odpowiednią promocją. Szczególnie do tej ostatniej kwestii mam wiele wątpliwości. Słowacy szybko się zorganizowali i promują wspólnie, a Polacy... no cóż, najczęściej to mistrzami są w kłótniach, a nie wspólnych przedsięwzięciach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endederwelt Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.deutschebahn.com 18.12.09, 16:20 Trzeba przy tym temacie powrocic ponownie do naszej historii. Przez ostatnie 40 lat, kazdy jezdzil tylko do Zakopca na narty bo innych mozliwosci nie bylo. Naszym Goralom wydaje sie niestety , ze nastepne 40 lat bedzie tak dalej. No niestety kochani , ale swiat sie zmienia i rodacy jezdza powoli po calym swiecie na narty. Jezeli sie nie przebudzicie to obudzicie sie kochanie Gorale z "palcem w dupie" bo za pare lat , rzadnego turysty nie spotkacie wiecej na waszych szlakach. Pozdrawiam. PS: Zakopane bym wszystkim ludzia dbajacym o zdrowie odradzal, w tym miescie nie ma przeciesz tlenu!!! tylko CO2 z aut!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.fema.krakow.pl 18.12.09, 16:33 Zakopane należałoby zacząć bojkotować - jeżeli górale będą dalej blokować budowę porządnej dwujezdniowej drogi. Ja tam wolę kulturalnych, miłych Słowaków od naszych gburowatych górali, którym się w głowach poprzewracało! Odpowiedz Link Zgłoś
matixp Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? 18.12.09, 16:38 Od dwóch lat mam pensjonat na Słowacji w Orawskim Białym Potoku (Tatry Zachodnie). W okolicy jest ponad 10 różnych stoków, źródła termalne, aquapark. Stoki przygotowane rewelacyjnie, brak kolejek, uśmiechnięta obsługa, darmowe miejsca parkingowe, dobre piwo. Dla mnie same plusy! ALe pewnie nie jestem obiektywny.. W zeszłym roku czarny PR zrobiony przez polskie media poskutkował i w słowackie góry przyjechało bardzo mało Polaków. Widzę, że tendencja się trochę zmienia i mam nadzieję, że w tym roku rodacy wrócą i odwiedzą również mój Kącik! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.gemini.net.pl 18.12.09, 22:33 tylko słowacja, mniejszy tłok, mało ludzi i samochodów, piękne widoki, po słowackiej stronie to są prawdziwe góry, a naciagacze z zakopca niech spadaja na drzewo Odpowiedz Link Zgłoś
sallly Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? 20.12.09, 10:33 Słowacja jest optymalna. Blisko, pięknie, super przygotowane stoki, wszędzie miło, Słowacy bardzo nas lubią i to się czuje. Od paru lat jeżdżę tam na narty i bardzo miło spędzam czas. Z radością myślę o tegorocznym, noworocznym wyjeżdzie... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kylie Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: 80.50.152.* 23.12.09, 08:52 Nas nigdy nie złapała słowacka policja, za to czeska sprawdzała dokumenty... I jeżdzilismy zarówno po Słowacji jak i Czechach bez żadnego problemu. Wszystko zależy od tego jak się jedzie, no i niestety czasem trafiają się nieuczciwi ludzie (w tym policjanci), ale nie można uogólniać. Odpowiedz Link Zgłoś