jan-ru Rodzice uczniów: Lekcje od 9 zamiast od 8 rano 03.02.10, 20:40 Proste, niech dzieci kładą się wcześniej spać.Uczeń pierwszej klasy o 21 już śpi a nie ogląda tv.Sterroryzowani przez swoje pociechy rodzice próbują terroryzować szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Żeby rzadziej oglądały światło dzienne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 20:52 Najbardziej wkurzające jest wracać do domu po ciemku. Zafundujmy dzieciom więcej tej atrakcji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Rodzice uczniów: Lekcje od 9 zamiast od 8 rano IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.10, 21:05 Co takiego strasznego w chodzeniu do szkoły o 8 rano? Gdy chodziłam do podstawówki, zawsze zaczynałam na tę godzinę i nie miałam żadnego problemu. Po prostu trzeba iść wcześniej spać i tyle. Jak te dzieci pójdą do pracy to też będą zawsze miały na 9? Zresztą lepiej jest skończyć wcześniej i mieć więcej czasu po południu. Kto chciałby kończyć o 16? Odpowiedz Link Zgłoś
cartahena Rodzice uczniów: Lekcje od 9 zamiast od 8 rano 03.02.10, 21:34 Co to za narod najemnikow? 7 rano, a moze 5? Najlepiej w ogole nie klasc sie spac, zeby dogodzic pracodawcy. Mentalnosc niewolnika. Wstawanie pozniej - to przeciez lenistwo i wygoda. Chwala "pracusiom", ktorzy zrywaja sie o swicie. Ale po co sie zrywaja, to juz dokladnie nie wiadomo. Co wypracuja przez te godzine czy dwie, to niewazne. Mam takie kolezanki. Bohatersko przychodza do pracy na 7.00, a potem przez dwie godziny pija kawe i plotkuja o dzieciach, chorobach itp. Ja przychodze do pracy pozniej, ale od razu zabieram sie do roboty. Ale i tak sie patrza krzywo, bo "to ta, co sie wyspala". Niewazne, ze one nic nie zrobily przez te godzine wczesniej, wazne, ze siedzialy w pokoju. Niewazne tez, ze ja siedze tez 8 godzin, czyli tyle samo co one, tylko w innym przedziale czasowym. Socjalistyczne poglady jak widac nadal u nas dominuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Rodzice uczniów: Lekcje od 9 zamiast od 8 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 22:16 Jestem dyrektorem szkoły podstawowej. Od 8 lat, w porozumieniu z organem prowadzacym, lekcje w naszej szkole rozpoczynaja się 0 8.30. To przyjazna pora dla uczniów, ich rodziców, a także nauczycieli. Podejmując te decyzję myslałam głównie o uczniach dojeżdzających, które musiały juz o 6.30 wychodzić do szkolnego autobusu. Wszyscy przyjęli decyzję ze zrozumieniem. Organizacyjnie to zaden problem, nie ma zadnych prawnych uregulowań w tej kwestii, potrzebna tylko wola zmiany i odejscie od utartych zwyczajów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka 5:30 IP: *.autocom.pl 03.02.10, 23:03 A ja zaczynam pracę o 5:30. Myslę, ze wszystkie szkoly powinny zaczynac lekcje o 5, zebym mogla spokojnie moje dzieci obudzic, i oddac do szkoly!!! A na powaznie, co jest zlego w lekcjach od osmej? Odpowiedz Link Zgłoś
lucya Rodzice uczniów: Lekcje od 9 zamiast od 8 rano 03.02.10, 23:09 Moje dzieci zaczynają naukę o godzinie 9.00.Doskonały pomysł!Nie jesteśmy zmęczeni,wieczorem zawsze jest chwilka na przekomarzanie się ws pójścia do łóżka.Nie mieszkamy w Polsce ale ze starszymi dziećmi przerobiliśmy wstawanie o 6.00-do szkoły na 8.00 a w szkole sportowej- na 7.10.Obłęd!To wczesne wstawanie i ciąganie zaspanych dzieci do szkoły to jeden z elementów ucisku.Walczcie rodzice! Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku to bardzo słuszna koncepcja 03.02.10, 23:12 od 9tej do 17tej w szkole "working nine to five" lallaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
lucya element ucisku-ciąganie zaspanych po ciemnicy 03.02.10, 23:19 element ucisku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q-ku "zastanawia się pan Ligeza..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 00:09 Pytanie tylko, czy nauczyciele zgodziliby się kończyć pracę godzinę później - zastanawia się Ligęza. a czy pan Ligęza zastanawia się co na to dzieci? że będą kończyć lekcje długo po południu?? dzieci w przeciwieństwie do tatusiów nie używają wieczorami koniaczku i rano są na chodzie ale po południu wolałyby raczej być w domku, jeść zupę i odpocząć a nie mieć lekcje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tatuś A co jak rodzice pracują? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 02:38 Też będzie "w domku" po południu? :-) co najwyżej dłużej w świetlicy albo u Babci... Nie używam koniaczku, a moja 7-latka na pewno nie jest "na chodzie" rano... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku a co jak rodzice pracują w INNYCh godzinach niż my 04.02.10, 10:18 -śli pani autorka artykułu bo to ze ona pisze iż "wszyscy" pracują od 9tej to może oznacza ze jej znajomi w Warszawie to ci wszyscy Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Dzieci nie mogą się doczekać 04.02.10, 08:45 Gość portalu: q-ku napisał(a): > a czy pan Ligęza zastanawia się co na to dzieci? > że będą kończyć lekcje długo po południu?? Dzieci nie mogą się doczekać przeniesienia lekcji na dziewiątą. Przynajmniej moje strasznie marudzą, że życie zaczyna się w nocy, a nie rano. > ale po południu wolałyby raczej być w domku, jeść zupę i odpocząć a nie mieć lekcje Po południu i tak kończą, a potem siedzą w świetlicy. Godzina krócej to nie stracona godzina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEN Re: "zastanawia się pan Ligeza..." IP: *.ghnet.pl 22.02.10, 13:34 > a czy pan Ligęza zastanawia się co na to dzieci? > że będą kończyć lekcje długo po południu?? U mnie w podstawówce były godziny przesadne - niektórzy zaczynali lekcje o 14 godzinie. Nikomu to się nie podobało. Godziny względnie normalne (9 - 10) są jak najbardziej pozytywne. > ale po południu wolałyby raczej być w domku, jeść zupę i odpocząć a nie mieć > lekcje Kto odbierze dziecko ze szkoły ? Kto przygotuje mu zupe ? skoro rodzice w pracy ? Tak się głośno zastanawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Na tak! No nareszcie ktoś o tym pisze!! IP: 94.75.121.* 04.02.10, 01:16 Aż się prosi o jakąś akcję o ogólnopolskiej skali! Wspominam czasy szkolne i to wstawanie na 8 jawi mi się jako najgorszy koszmar. Zimno, ciemno, po 3 godzinach energia spadała do zera. A teraz, szczególnie w miastach, ludzie chodzą do pracy rzeczywiście później. Biura, sklepy, w ogóle cały sektor usług! Doskonały temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Na tak! Re: No nareszcie ktoś o tym pisze!! IP: 94.75.121.* 04.02.10, 01:39 Po przeczytaniu komentarzy dochodzę do wniosku, że poziom agresji u tych, którzy wstają wcześnie jest niepokojąco wysoki. Szanowni Państwo, a jeśli tylko część szkół zechce prowadzić lekcje od 9? Albo część klas będzie startować o godzinę później niż pozostałe? Hm? I po co ten skowyt wielu z Was? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: No nareszcie ktoś o tym pisze!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.10, 10:00 Prawda jest tak że jakby kładli odpowiednio wcześnie dzieci spać to by nie było problemu ze zmęczeniem.Sam widzę co dzieje się w mojej okolicy godzina 21 a łebki zamiast się szykować w domu do kolacji i spania dobrze się bawią na podwórku a rodzice szczęśliwi bo nie muszą zajmować się dzieciakiem i mają spokój.Jak kładzie się dzieciaki spać o 23 czy 24 godzinie to nic dziwnego że ciężko im się wstaje.Ja chodziłem do szkoły na godzinę 7:00 i to z buta 3 kilometry dzień w dzień i a pobudkę miałem coś koło 5 rano.Zadbajcie o swoje pociech to i nie będzie problemu ze wstawaniem moje dzieci też dzień w dzień mają pobudkę o godzinie 6:50 i chodzą do szkoły na godzinę 8:00 i niema problemu tylko że o godzinie 20 są już wykąpane i po kolacji i leżą grzecznie w łóżku ot i cała recepta... Odpowiedz Link Zgłoś
cartahena Re: No nareszcie ktoś o tym pisze!! 04.02.10, 10:14 Jak jestes taki madry, to powiedz mi, kto twoje dzieci odprowadza do szkoly, a kto przyprowadza. W jakich godzinach pracujesz? Zastanow sie tez, jak by to bylo, gdybys pracowal od 9.00 do 17.00? Tekst o kladzeniu dzieci wczesnie spac jest demagogiczny i nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Na tak! Re: No nareszcie ktoś o tym pisze!! IP: 94.75.121.* 04.02.10, 13:20 Ręce opadają. "Ja wstaję na ósmą, wszyscy wstawajmy na ósmą". Komentarze na największych portalach to ściek zbierający syf i frustrację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Rodzice uczniów: Lekcje od 9 zamiast od 8 rano IP: *.acn.waw.pl 04.02.10, 11:11 a co z rodzicami, co zaczynaja pracę o ósmej rano? czy 6-latek sam zamknie mieszkanie i się wyprawi o 9 szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
cartahena Re: Rodzice uczniów: Lekcje od 9 zamiast od 8 ran 04.02.10, 12:22 Dziecko poczeka na lekce w swietlicy! Czy to jakis problem? Bo widze, ze wczesne wstawanie nie sprzyja kreatywnosci w organizacji zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Rodzice uczniów: Lekcje od 9 zamiast od 8 rano IP: *.static.tvk.wroc.pl 04.02.10, 12:29 Przecież w tym wszystkim powinno chodzić o zdrowie dzieci. Człowiek myśli lepiej, kiedy już jest dzień, jakieś minimum słońca. Ósma jest rozsądnym kompromisem, bo w czasie, kiedy dni są najkrótsze udaje się jeszcze złapać minimum słońca, które wstaje trochę przed 8. Ale na pewno nie wcześniej! Początek zajęć na ok. 8:30 umożliwiłby drogę do szkoły w grudniu/styczniu mniej więcej po jasnemu, jak i wychodzenie ze szkoły, zanim zapadnie zmrok - żeby dzieciaki miały przynajmniej tę godzinę przed ciemnością o 16. Zaczynanie o 9 jest może i wygodne, jeśli chcemy wieczorem wyjść na imprezę i obejrzeć film o północy, ale zwyczajnie mniej zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbarossa4k Rodzice uczniów: Lekcje od 9 zamiast od 8 rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 12:42 Ja chodziłam na 7.10 a obecnie mój syn chodzi w Bydgoszczy na 7.30 i jeszcze musimy do szkoły dojechać czyli wstajemy o 6.30.I co ciekawe kiedy zaczyna lekcje o 7,30 wie z lekcji więcej niż jak idzie do szkoły na 10.55. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzina biurowce dyrekcje wyspanii IP: 91.188.101.* 04.02.10, 13:44 biurowce dyrekcje mogą a dorośli niby a dzieci męczyć ! u mnie w zakładzie od 5 ruszamy pełna parą ! dzieci niech sobie odpoczną jeszcze mają czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja mnie jedno tu wkurzyło: IP: *.mtnet.eu 04.02.10, 14:06 Rozwaliła mnie ta laska o mentalności rodem z komuny: "Czyli najpierw muszę poznać innych rodziców, zorientować się, czy też chcą zmiany początku lekcji, i dopiero wtedy wystąpić z wnioskiem? - pyta Grażyna Kubaty. Jej zdaniem to do szkoły powinna należeć inicjatywa." Nich "oni" coś zrobią, to "ich" obowiązek. Ona czegoś chce, a wszyscy wokoło mają jej dobrze robić? Nie słyszała o czymś takim, jak postawa obywatelska? Społeczne zaangażowanie? Z pyskiem na gotowe chce się tylko pchać, a wcześniej tylko go wydziera na wszystkich dokoła. A rusz swoje cztery litery, żeby sobie poprawić w szczegółach, które cię interesują, babsztylu! Sorry za mocne wyrażenia, ale mam już dość takich biernych, a jednocześnie roszczeniowych ludzi - a są oni wszędzie: w mojej wspólnocie mieszkaniowej, w pracy, na osiedlu... Same oczekiwania, które wszyscy dookoła mają nie tylko zaspokajać, ale i w cudowny odgadywać! Homo sovieticus... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Rodzice uczniów: Lekcje od 9 zamiast od 8 rano IP: 109.243.103.* 04.02.10, 15:40 Proponuje szkoły 24h i nie będzie problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek Re: Rodzice uczniów: Lekcje od 9 zamiast od 8 ran IP: *.chello.pl 04.02.10, 17:37 ustalić religię, wychowanie seksualne i inne takie na 8 rano i się problem rozwiąże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEN Re: Rodzice uczniów: Lekcje od 9 zamiast od 8 ran IP: *.ghnet.pl 22.02.10, 13:37 > ustalić religię, wychowanie seksualne i inne takie na 8 rano i się > problem rozwiąże. Też pomysł :) Przetrwają najlepsi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praktyk dzieci od 6-rano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.10, 18:42 Dlaczego szkoła nie kupi leżanek i nie zrobi pokoju w którym dzieci mogłyby się wyspać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moderator znikające wypowiedzi w wątku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.10, 00:14 bez jakiejkolwiek informacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Caad Rodzice uczniów: Lekcje od 9 zamiast od 8 rano IP: *.chello.pl 05.02.10, 10:46 Dzieci są zmęczone z powodu zbyt dużej ilości męczących lekcji, a nie z powodu wstawania na ósmą. A jeśli mamusie tak strasznie płaczą, że nie mogą dzieci dobudzić, to po jaką cholerę dzień wcześniej dzieci do północy oglądają TV bądź grają na komputerze? Kładźcie dzieci spać wcześnie, to wcześnie wstaną. A nie jak zwykle polskie społeczeństwo chce żeby im wszystko do tyłka dopasować i podać na tacy. Zresztą i tak po tej zmianie godziny 'troskliwi rodzice' buntowaliby się, że ich dzieci siedzą za długo w szkole i nie mają czasu na nic innego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Rodzice uczniów: Lekcje od 9 zamiast od 8 rano IP: 89.174.237.* 06.02.10, 14:10 Nie zgadzam się, że w Krakowie nie ma szkoły zaczynającej lekcje później niż o 8 rano, gdyż sama pracuję w takiej gdzie wszystkie zajęcia zaczynają się o 8.30! To SP 95 na ul.Wileńskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.36 Rodzice uczniów: Lekcje od 9 zamiast od 8 rano 12.02.10, 14:54 Moje dziecko chodzi do szkoły XXI wieku....na szczęście. szkoła czynna jest od 8, zajecia programowe zaczynają się o 9.30, dzieki temu moje dziecko jest wyspane i zadowolone. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEN Rodzice uczniów: Lekcje od 9 zamiast od 8 rano IP: *.ghnet.pl 22.02.10, 13:27 Trafne są argumenty co do umownej godziny 9 dodam jeszcze jeden. Jak wielu rozżalonych wapniaków pisze, że dzieci ganiają / oglądają filmy / czytają książki do późna i mają problemy ze wstawaniem - taka jest ich fizjologia, której nie zmienią. Każdy lekarz Państwu powie, że człowiek jest jak jaskółka bądź sowa. Jedni wstają wcześnie i szybko chodzą spać, inni są aktywni nocą. Dlaczego "sowy" mają być poszkodowane ? ucząc się do 1 - 2 w nocy, wstając o 6 dosypiając popołudniu - dopiero niszczą swój organizm, swoje zdrowie. Dlatego powinniśmy mieć wybór ,na którą godzinę będziemy chodzić do szkoły :) Równouprawnienie, oui ? Odpowiedz Link Zgłoś